| נשלח ב-25/7/2013 08:32 |
|
| |
התלבטות הלכתית - מוסרית.
בעלי עומד בראש איגוד מיקצועי מסויים לצורך תיקשורת עם חברי הוועד הוא קיבל טלפון נייד שעבר מקודמו שהיה בתפקיד. מכיון שהוא לא זקוק לטלפון הזה על מנת לתקשר עם חברי הוועד,משום שהוא משתמש בטלפון הפרטי שלו לצורך כך,עלתה השאלה האם מותר לו להשתמש בטלפון הזה שלא לצרכי הוועד. לדוגמא האם מותר לי להשתמש בטלפון הזה? אגב כשבדקתי את תוכן הטלפון היו שם שיחות פרטיות,שהתקבלו ויצאו. אשמח לדעתכם. נשלח מהאנדרואיד שלי
הכותרת תוקנה לבקשת הכותבת
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 25/07/2013 09:22:54
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2013 08:55 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2013 09:14 |
|
| |
התבהרות
אני מאד מתפעל מהשאלה. רבים לא היו מעלים בדעתם לשאול.
צריך נתונים נוספים כדי לענות עליה, אך הנה כמה דברים שאפשר להביא בחשבון.
א. האם הטלפון ניתן רק למטרות עבודה. מקובל מאד בחברה לתת לאדם כלי עבודה שמשמש אותו גם מחוצה לה. לעתים זה אפילו מחושב כמשכורת ומשלמים על זה מס. החל במכונית וכלה גם בטלפון נייד. אפשר לבדוק בתלוש המשכורת מה כתוב או לשאול בחברה.
ב. שימוש בטלפון נייד היום בדרך כלל נעשה בצורה של חבילה. כלומר, עריכת שיחות אינה מוגבלת, או שלמצער אפשר לשוחח פעמים רבות מאד בלי לחרוג ולהוסיף כסף. למשל, אם משוחחים פחות ממספר דקות מסויים. לכן יש לבדוק מה חבילת השימוש שנקנתה עבור המכשיר הזה.
ג. זו סברה שיש שיחות מסוג מסויים שעליהן אין להקפיד. למשל, אם האיגוד רוצה שבעלך יקח את הטלפון לכל מקום, וברור שלא נוח להסתובב עם שני מכשירים, אז יש לשער שהם מביאים בחשבון שהוא ישוחח גם שיחות פרטיות. אם יש רק מכשיר אחד כזה במשפחה, אפשר שגם מי שיוצא עם בעלך יכול להשתמש בו, למשל את. אולם אם מישהו אחר, לא המוטב הישיר, רוצה לצאת מהבית ולקחת את המכשיר הזה, זה כבר לא נכלל בהיתר.
ד. כנגד כל זאת יש לומר שיתכן שזה מראה על טוהר מידות לא להשתמש לשיחות פרטיות במכשיר.
אי אפשר להכריע בלא פרטים נוספים, אולם דעתי נוטה להקל אם מדובר בקבלה אופיינית של מכשיר. שהרי כל עוד מדובר במכשיר שבו אין תשלום נוסף לפי מספר השיחות, או שיש חבילה גדולה, מסתבר שאין למנוע שימוש בו לשיחות פרטיות. וכמובן זה דבר שאפשר לבדוק בהסכם מול האיגוד או לשאול בעל פה את מי שבסמכותו שם לענות.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2013 10:25 |
|
| |
התנהגות מוסרית עליונה של אדם שהיה מסוגל לפכול בשמיים שירדו גשמים-
תענית דף כג.
אבא חלקיה בר בריה דחוני המעגל הוה, וכי מצטריך עלמא למיטרא הוו משדרי רבנן לגביה ובעי רחמי, ואתי מיטרא. זימנא חדא איצטריך עלמא למיטרא, שדור רבנן זוגא דרבנן לגביה למבעי רחמי דניתי מיטרא. אזול לביתיה ולא אשכחוהו, אזול בדברא ואשכחוהו דהוה קא רפיק. יהבו ליה שלמא ( ב ) ולא אסבר להו אפיה. בפניא, כי הוה מנקט ציבי, דרא ציבי ומרא בחד כתפא, וגלימא בחד כתפא. כולה אורחא לא סיים מסאני, כי מטי למיא - סיים מסאניה. כי מטא להיזמי והיגי - דלינהו למניה. כי מטא למתא נפקה דביתהו לאפיה כי מיקשטא. כי מטא לביתיה עלת דביתהו ברישא, והדר עייל איהו, והדר עיילי רבנן. יתיב וכריך ריפתא, ולא אמר להו לרבנן תו כרוכו. פלג ריפתא לינוקי, לקשישא - חדא, ולזוטרא - תרי. אמר לה לדביתהו: ידענא דרבנן משום מיטרא קא אתו, ניסק לאיגרא וניבעי רחמי, אפשר דמרצי הקדוש ברוך הוא וייתי מיטרא, ולא נחזיק טיבותא לנפשין. סקו לאיגרא, קם איהו בחדא זויתא ואיהי בחדא זויתא, קדים סלוק ענני מהך זויתא דדביתהו. כי נחית, אמר להו: אמאי אתו רבנן? - אמרו ליה: שדרי לן רבנן לגבי דמר למיבעי רחמי אמיטרא. אמר להו: ברוך המקום שלא הצריך אתכם לאבא חלקיה. אמרו ליה: ידעינן דמיטרא מחמת מר הוא דאתא, אלא לימא לן מר הני מילי דתמיה לן: מאי טעמא כי יהבינא למר שלמא לא אסבר לן מר אפיה? - אמר להו: שכיר יום הואי, ואמינא לא איפגר. ומאי טעמא דרא מר ציבי אחד כתפיה וגלימא אחד כתפיה? - אמר להו: טלית שאולה היתה, להכי - שאלי, ולהכי - לא שאלי. - מאי טעמא כולה אורחא לא סיים מר מסאניה, וכי מטי למיא סיים מסאניה? - אמר להו: כולה אורחא חזינא, במיא - לא קא חזינא. - מאי טעמא כי מטא מר להיזמי והיגי דלינהו למניה? - אמר להו: זה מעלה ארוכה וזה - אינה מעלה ארוכה. - מאי טעמא כי מטא מר למתא נפקא דביתהו דמר כי מיקשטא? אמר להו: כדי שלא אתן עיני באשה אחרת. - מאי טעמא עיילא היא ברישא והדר עייל מר אבתרה, והדר עיילינן אנן? - אמר להו: משום דלא בדקיתו לי. - מאי טעמא כי כריך מר ריפתא לא אמר לן איתו כרוכו? - משום דלא נפישא ריפתא, ואמינא לא אחזיק בהו ברבנן טיבותא בחנם.
למדנו א. כי גדולי ישראל עסקו במלכת כפיים למחייתם למדנו כי חייבים מאד מאוד להקפיד שלא לגזול את המביד למדנו כי חייבים להקפיד על כספו של האחר למדנו שאשה חייבת להתקשט ולהתגנד ועוד הרבה דברים אחרים
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2013 11:31 |
|
| |
התבהרות, נתינת דעתך לעניין ראויה להערכה רבה. עצתי המעשית לך, מתוך ההשערה, כי תשאירו את הטלפון בקופסה. נדמה לי כי תרגישו סיפוק ושלמות מן הדבר הזה. בעיני האחרים זה יראה מגוחך.
עודד זו הזדמנות טובה לברר עניין מהותי בתורת המוסר הקאנטיאנית. קאנט מבקש שתבחרי בדרך התנהגות כזו שתהיה ראויה להיות חוק כללי. ננסח את זה כך: חוק כללי. כל אמצעי היצור של מפעל מסוים, משועבדים לצרכיו של אותו מפעל בלבד. לצורך זה מפעל הוא גם מוסד ציבורי. הנימוק לכלל הזה. כל שימוש באמצעי היצור הזה למטרה זרה, הוא משום שימוש לרעה או גזל של מה ששייך לאחר. [אם העסק הוא פרטי לחלוטין, ובעל העסק נותן לכל עובד טלפון ואומר לעובדיו כי הוא מרשה להם להשתמש בטלפונים גם לתועלתם הפרטית, אין כאן שום גזל או ניצול לרעה]. לאחר שחוקקת את החוק הכללי הזה, הוא ניצב לפנייך ומצווה עליך להישמע לו. אבל יש לך רצון חופשי, ואת יכולה לפעול על פי החוק הזה או שלא על פי החוק הזה. במקרה הראשון פעלת בדרך מוסרית, במקרה השני פעלת בדרך בלתי מוסרית. אבל אם את פועלת מסיבה אחרת שאינה קשורה לאותו חוק מוסרי שאת המחוקקת שלו, למשל, את רוצה למצא חן בעיני האחרים או מפחדת מהעונש, או מקווה לאיזה סיפוק אחר, במקרים האלו את פועלת באופן א-מוסרי, כלומר, מחוץ למישור המוסרי. איך צריך להעריך את עצתי המעשית למעלה? השאלה שלך הפגינה שיקול דעת במישור המוסרי, בשלב של הקיקת החוק הכללי. נראה לי כי היית רוצה כי כולם יניחו את הטלפון שלהם בקופסה. עוד נראה כי מרצון חופשי בחרת לפעול לפי הכלל שחוקקת, ולא על פי שיקולים זרים. כלומר כל העניין הזה מצוי אצלך במישור המוסרי, ופעלת באופן מוסרי. הרגשת סיפוק ושלמות אינה יכולה להיות הנימוק לפעולה במישור המוסרי, אבל יכולה להצטרף אליו כמשנית. נראה לי איפא כי דרכך נכונה ואינך זקוקה לעצות מאיש. עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2013 13:38 |
|
| |
אני שמח על השאלה .
מה שמפריע לי זה מה שהלכת לבדוק במכשיר .
אלא אם כן זה היה ברשותו .
כי אם לא אסור להסתכל במכשירו ללא רשות .
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2013 14:31 |
|
| |
כתבתי המון ו.....נימחק אוסיף רק,רציתי להחליף מכשיר שלי במכשיר המדובר. ולציין שאין אפשרות לתפעל את המכשיר מבלי לבדוק אץ תוכנו.להחליף סים.כך שנחשפים לשיחות קודמות אם רוצים או לא. כמוכן יש שם מישחקים והמון אפליקציות. אין בין המישחקים והאפליקציות שום קשר לאיגוד... וכמוכן,התשלום עבור המכשיר הוא גלובלי.לא משנה כמה מדברים.אם בכלל . ועוד משהו קטן שהוא גדול לטעמי,מאוד חרה לי שהלבינו את פני מיימומח ברבים פה וכתבו שדבריו דברי הבל...השאלה מה יותר חשוב לברר או לכבד. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2013 14:37 |
|
| |
אה ושכחתי. את העבודה כיושב ראש האיגוד הוא עושה. בהתנדבות....לא הוא ולא חברי הוועד,מקבלים שכר או הטבות. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2013 14:39 |
|
| |
מחילה,עודמשהו היור הקודם נתן את המכשיר ביודעו לחלוטין! שיש שם שיחות ותכנים.היה לו ברור לגמרי,שבעלי יחקור את המכשיר על מנת ללמוד להישתמש בו. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2013 17:30 |
|
| |
לבעלך מותר לחקור את המכשיר כיון שהוא ניתן לו אך לך אין רשות לפי דעתי אלא אם כן סוכם אחרת .
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2013 18:29 |
|
| |
זאת מנין לך?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2013 18:46 |
|
| |
בדיוק גם אני חשבתי.אם לי אסור לראות אז למה לבעלי כן. אגב השיחות היו למישפחה .אני מניחה שהוא ממש לא טיפש וכשהעביר את הטלפון בודאי מחק את מה שלא צריך. הרי מרגע שהעביר זה כבר ציבורי או לפחות בידי בעלי. ולגבי בעלי....אשתו כגופו.הוא האיש שלו אני מספרת את עצמי לדעת.כך שהמידע שבטלפוןואגב אין הרבה מידע ,ניכר בהחלט שנימחקו דברים וטוב שכך. פשוט הטלפונים שחויגו היו על של בני המישפחה. מכאן הסקתי,שיתכן וכמו שמיימוני כתב לנו,זה טבעו של השימוש במכשיר.במיוחד כשיש תוכנית קשיחה לתשלום. אגב לא התייחסתם לדברי העלבון שמיימןני ספג בתחילת האשכול.האם האשכול כולונשווה מיךת עלבון אחת שנאמרה פה? תודה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2013 07:49 |
|
| |
אולי במקום להתפלפל כאן תשאלי את בעל המכשיר וחסל? ולא לשכוח לשלם מס על ההכנסה התיאורטית של העמדת המכשיר לרשותכם (זקיפת פלפון בלשון העם)
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2013 08:23 |
|
| |
כניראה שלא קראת כלום. המכשיר בבעלות האגודה. כאשר מתחלף יושב ראש לאגודה,הוא מקבל טלפון להתקשרות.בכל מיקרה הטלפון ללא שימוש אמיתי כרגע. כוונתי היתה לתת לאגודה את הטלפון שלי,ולהשתמש בשלהם. עדיין לא קיבלתי תשובה מספקת. ומי שמחליט על גורל הטלפון הוא יושב ראש האגודה שהטלפון בחזקתו. מכיוום ששני הטלפונים גם שלי וגם של האגודה,שמישים טובים וחדישים,חשבתי להחליף רק משום גודל המסך. ובעלי אמר שהטבת גודל המסך היא אולי טעם לפגם. לא ברר את זה עם רבותיו. אשמח לתשובה חותכת. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2013 17:07 |
|
| |
מותר אך מעדינות הנפש כדאי שלא להשתמש. מותר - היות ששהעמותה נתנה את המכשיר והיא לא מפסידה מהשימוש שלך (היות שיש הסכם חבילה). מעדינות נפש (מידת חסידות) שלא למשתמש - היות שאם תסתכלי לאחר תקופה לאחור, אז יראה שאת משתמשת בנכסי העמותה לצרכייך האישיים. כך זה יתפס בעיני המתבונן מהצד וזו תיהיה גם ההרגשה שלך.
אם גם בעלך יהנה מהמכשיר -אפילו מעט, אז אין שום בעיה בכלל. [הבעיה היא רק באם המכשיר משמש מישהו שאינו מהעמותה. אם זה ישמש גם אותו ההתיחסות שונה]
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2013 18:45 |
|
| |
התבהרות,
א. אסור לו ולך להשתמש בטלפון לצרכים פרטיים כי לא לשם כך ניתן לו. גם אם הדבר מוסכם על חברי הועד,
אין זה נכון להשתמש בטלפון לצרכים פרטיים כי יש בכך אבק גזל.
ב. אם בעלך משתמש בטלפון פרטי כדי להתקשר לועד, וישתמש בטלפון של הועד לצרכים פרטיים, יצא שכרו בהפסדו. מוטב שישתמש בטלפון שניתן לו כדי להתקשר עם חברי הועד או שיוותר על השימוש בו כפי שעשיתם עד כה.
|
|
|
|
|