בית פורומים עצור כאן חושבים

נו, והכבוד זה כלום?!

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-31/7/2013 23:25 לינק ישיר 
נו, והכבוד זה כלום?!

.

מעשה ברוכל אחד, שהגיע לעירתינו ביום שישי בצהרים, וכבר לא היה סיפק בידו למצוא לעצמו מקום לשבות בו. נשא את צרור מטלטליו המעטים, וניגש לבית הכנסת. בידוע שיהודים - לא יותירו אותו בלא מקום לאכול וללון.
הגיע, הניח את חפציו בצד, והמתין לתחילת התפילה.
והנה, מרגע בו החלו להגיע המתפללים - בוקה ומבולקה.

הגבאי שולח מישהו לעבור לפני התיבה במנחה - וכמה צועקים על הגבאי, מכנים אותו בכינויים שאין המקלדת סובלתן, ומבזים אותו בזיונות רבים.

הגיע זמן קבלת שבת - והקהל בשלו. כל מה שעשה הגבאי - זיכה אותו בקיתונות של רותחין ובעביטי שופכין. קרא לפלוני - והזכירו לו קופת שרצים שתלויה לו. העמיד את פלמוני - היה מי שכבר הזכיר ברמיזה שאמו - כדינה היתה, ותצא לראות בבנות הארץ.
וכך היה כל זמן התפילות, ובזיונות שהתבזה בהן אותו הגבאי בו בערב - לא ראתה עין כמוהם, ואוזן לא שמעה - שאם היו שומעות כך אזנים - תצילינה.

בסוף התפילה, ניגש הרוכל אל הגבאי, כדי לראות מי יארח אותו לשבת. בטרם הגיע לנושא, שאל את הגבאי:

"זה ככה תמיד?"

"כן". ענה הגבאי. "גם באמצע השבוע וגם בשבת".

"המממ  בטח משלמים לך הון תועפות, אם אתה מסכים לספוג את כל זה פעם אחרי פעם!"

"לא". ענה הגבאי. "אני עושה את זה בחינם. בלי תשלום כלשהו"

"אז למה אתה מסכים לעשות את זה? מה יוצא לך מזה?"

"נו, און די כבוד איס גורנישט?!"   (נו, וכבוד זה כלום?!)

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2013 23:26 לינק ישיר 
מסכת הוריות, סוף פרק שלישי

.

תנו רבנן: כשהנשיא נכנס, כל העם עומדים, ואין יושבים עד שאומר להם "שבו".

כשאב בית דין נכנס- עושים לו שורה אחת מכאן ושורה אחת מכאן עד שישב במקומו.

כשחכם נכנס- אחד עומד ואחד יושב עד שישב במקומו . ...

אמר רבי יוחנן: בימי רבן שמעון בן גמליאל נישנית משנה זו.

רבן שמעון בן גמליאל- נשיא. רבי מאיר- חכם. רבי נתן- אב בית דין. כי הוה רבן שמעון בן גמליאל התם, הוו קיימי כולי עלמא מקמיה. כי הוו עיילי רבי מאיר ורבי נתן- הוו קיימי כולי עלמא מקמייהו.

אמר רבן שמעון בן גמליאל: לא בעו למיהוי היכרא בין דילי לדידהו? תקין הא מתניתא.

ההוא יומא לא הוו רבי מאיר ורבי נתן התם. למחר, כי אתו, חזו דלא קמו מקמייהו כדרגילא מילתא.

אמרי: מאי האי?

אמרו להו: הכי תקין רבן שמעון בן גמליאל.

אמר ליה רבי מאיר לרבי נתן: אנא חכם, ואת אב בית דין. נתקין מילתא כי לדידן. מאי נעביד ליה? נימא ליה גלי עוקצים, דלית ליה, וכיון דלא גמר- נימא ליה: "מי ימלל גבורות ה' ישמיע כל תהלתו". למי נאה למלל גבורות ה'- מי שיכול להשמיע כל תהלותיו. נעבריה, והוי אנא אב בית דין ואת נשיא.

שמעינהו רבי יעקב בן קרשי. אמר: דלמא חס ושלום אתיא מלתא לידי כיסופא. אזל, יתיב אחורי עיליתיה דרבן שמעון בן גמליאל. פשט, גרס ותנא, גרס ותנא. אמר: מאי דקמא דלמא חס ושלום איכא בי מדרשא מידי יהב דעתיה וגרסה.

למחר אמרו ליה: ניתי מר וניתני בעוקצין!

פתח ואמר. בתר דאוקים, אמר להו: אי לא גמירנא- כסיפיתנן! פקיד ואפקינהו מבי מדרשא.

הוו כתבי קושייתא [בפתקא] ושדו התם. דהוה מיפריק- מיפריק, דלא הוו מיפריק- כתבי פירוקי ושדו.

אמר להו רבי יוסי: תורה מבחוץ ואנו מבפנים?!

אמר להן רבן [שמעון בן] גמליאל: ניעיילינהו. מיהו ניקנסינהו דלא נימרו שמעתא משמייהו.

אסיקו לרבי מאיר "אחרים" ולרבי נתן "יש אומרים".

אחוו להו בחלמייהו זילו פייסוהו [לרבן שמעון ב"ג]. רבי נתן אזל, רבי מאיר לא אזל, אמר: דברי חלומות לא מעלין ולא מורידין.

כי אזל רבי נתן, אמר ליה רבן שמעון בן גמליאל: נהי דאהני לך קמרא דאבוך למהוי אב בית דין שויניך נמי נשיא

מתני ליה רבי לרבן שמעון בריה: אחרים אומרים אילו היה תמורה לא היה קרב.

אמר לו: מי הם הללו שמימיהם אנו שותים ושמותם אין אנו מזכירים?

אמר ליה: בני אדם שבקשו לעקור כבודך וכבוד בית אביך.

אמר ליה: "גם אהבתם גם שנאתם גם קנאתם כבר אבדה"

אמר ליה: "האויב תמו חרבות לנצח"

אמר ליה: הני מלי- היכא דאהנו מעשייהו, רבנן- לא אהנו מעשייהו.

הדר אתני ליה: אמרו משום רבי מאיר אילו היה תמורה לא היה קרב.

אמר רבא: אפילו רבי, דענוותנא הוא, תנא "אמרו משום ר"מ". "אמר ר"מ"- לא אמר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2013 23:27 לינק ישיר 

.

הנחת יסוד:

אנו עוסקים אמנם בבני אדם, אך לא בבני אדם רגילים. רבן גמליאל, רבי מאיר ורבי נתן, לא שלושה קוטלי קנים באגם. סביר שהם ישחקו במשחקי כבוד וכוח זה מול זה?

די ברור שלא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2013 23:30 לינק ישיר 

.

וכך הבין את הדברים הבן איש חי, בספרו "בן יהוידע"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2013 23:43 לינק ישיר 

לא כבודם האישי חלילה. אלא כבוד התורה כבוד הנשיאות. לא?

גם כך אפשר לתת כבוד

סנהדרין דף סד.

תנו רבנן: מעשה בסבטא בן אלס שהשכיר חמורו לנכרית אחת, כיון שהגיעה לפעור אמרה לו: המתן עד שאכנס ואצא. לאחר שיצאה אמר לה: אף את המתיני עד שאכנס ואצא. אמרה לו: ולא יהודי אתה? - אמר לה: ומאי איכפת ליך. נכנס, פער בפניו, וקינח בחוטמו, והיו כומרין מקלסין לו: ואומרים: מעולם לא היה אדם שעבדו לזו בכך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2013 00:34 לינק ישיר 

מואדיב כתב:
.
הנחת יסוד:

אנו עוסקים אמנם בבני אדם, אך לא בבני אדם רגילים. רבן גמליאל, רבי מאיר ורבי נתן, לא שלושה קוטלי קנים באגם. סביר שהם ישחקו במשחקי כבוד וכוח זה מול זה?

די ברור שלא.

[מואדיב,

"די ברור שלא"?! 
הרי "כל הגדול מחברו יצרו גדול ממנו"?
עם כל הכבוד לאלה המפרשים את המילה "יצר" תמיד ובכל מקום כיצד מיני, דומני שהמציאות מוכיחה כי משפט זה מתאים מאוד דווקא ליצר הכוח, או ל"אגו" (לצערי הרב, עדיין יש בינינו רבים שאינם יודעים את ההבדל בין שני יצרים אלה וד"ל ואכמ"ל). 
טרם קראתי את דברי הבן איש חי, אבל אם יש לו תשובה טובה לקושייתי, אני מתנצלת מראש...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2013 06:23 לינק ישיר 

.

שאלות:

אם הכל לשם "כבוד המשרה", ולא לשם כבוד אישי, אז:

- מדוע רשב"ג לא נמלך, או לפחות מודיע, לרבי מאיר ולרבי נתן על כוונתו?

- אם אין כאן שום עניין של כבוד אישי, מה פשר דברי רבי לבנו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2013 09:52 לינק ישיר 

מואדיב

השאלה מעניינת.

אבל עלי להודות שאיני יודע לאיזה תירוץ של הבן יהוידע אתה מכוון כאן.

אני מעתיק אם זה אפשר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2013 10:09 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2013 10:14 לינק ישיר 

טוב, התייאשתי. לא נדבק.

הבן איש חי כותב כי אין כוונת ר"מ לכבוד אלא כדי שלא יזלזל הנשיא בכבוד חכמים.

אילו היה רשב"ג נמלך עמהם מראש אפשר שהיו מסכימים.

הם הקפידו על שעשה תיקון לכבודו בלי להוועץ עמהם.

והוא? "יש ללמד עליו זכות שלא רצה לגלות להם דבר ולתקנו ע"פ עצמם מפני שתקנה זו ממעטת בכבודן שהיה להם מכבד בסדר הקימה והעמידה".

מה בדיוק הוא אומר כאן? הוא עצמו מבין שזה לא בדיוק הסבר מחוייב אלא "ללמד עליו" על רשב"ג, "זכות". אבל איזו זכות היא זו ומה הרויח באי התייעצות?

לגביהם טוען הבא"ח שהם לא התכוונו להדיחו לתמיד אלא רק לזמן עד שיתקנו מה שצריך. וזה לא כתוב, אבל זה אפשרי. ובניגוד לתירוץ הקודם שלו, כאן הרעיון מובן.

עד כאן סיכום דברי הבן יהוידע שהם פשט.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2013 10:36 לינק ישיר 

יש מקום לעיון בשאלת המניעים האנושיים והמניעים של תלמיד חכם בפרט.

כמה נשיאים ממשפחת הלל ידועים לנו בעמידתם הנוקשה על כבוד הנשיאות.

רבן גמליאל מתעמת עם ר' יהושע - פעמיים - עד שהוא מודח.

לרשב"ג יש סיפור עם רבי מאיר ורבי נתן כמובא כאן.

רבי מבטל חלק מן הגזירה שניתנה לרבי מאיר, אבל לא כולה.

יש מימרה שאיני יכול למצוא כרגע על אחד הנשיאים שמלמד את בנו: זרוק מרה בתלמידים.

עד כאן מעשים מפורשים שמבטאים עמידה נוקשה על מעמד וסמכות.

יש גם צד שני.

לאחר הדחתו, רבן גמליאל אינו מפסיק להגיע לבית המדרש, למרות מה שנראה כהשפלה של מי שהיה ראש המקום ועכשו הוא כאחד התלמידים.

הוא גם מתחרט על הצעד של נעילת בית המדרש אלא בפני ראויים, תקנה ששונתה בידי מחליפו והוכיחה את עצמה.

רבי מוצג כמי שבאמת היה ענו.

איך זה מסתדר?

הסבר פשוט או פשטני הוא שאדם מעמיד פנים שהוא תקיף אבל באמת בליבו הוא יודע עד כמה עליו להילחם ברצונו הפנימי להיות רך, ותרן, מעביר על המידה - כמו הלל, אבי השושלת.

התקנה של רשב"ג שעוררה כעס אצל ר"מ ור"נ נועדה לדעתו לחזק את מעמד הנשיא, ואולי הושפעה מסידורי התנהגות דומים שראה במקומות אחרים. לא הייתי קורא לכך רק "השפעה". אדם רואה ולומד ואדרבה, זה שבחו. הוא רואה מה נעשה בבתי מדרש אחרים, במוסדות היררכיים אחרים, ושואל את עצמו: האם זה מתאים לנו? אם כן, הוא יעשה זאת למרות שזה נראה כמאדיר את מעמדו.

(האם פתחתי פתח עבור כל אלו שמתהדרים בימינו? אולי).

האם לא היה על רשב"ג להתייעץ עם רבי מאיר ורבי נתן? שאלה טובה, כלומר יש כאן שני צדדים. מצד הזהירות ודאי שכן. מצד שיקול הדעת והסמכות, אולי לא.

האם הסיפור מלמד אותנו על מניעים שליליים או פסולים? זה לא חד משמעי. קשה למצוא אפילו מעשה אחד שאי אפשר לפרש בתור מחוייבות של העושה, הנשיא או בעלי המעמד האחרים, לשמירה על מעמד החכמים וכך להצדיקו ולטעון שזה היה "נגד רצונם להיות ענוים".

הבוחר יבחר.

עלי להבהיר מצידי שאני מסכים עם מה שנטען קודם, שיתכן ואף מסתבר שחכמינו היו בני אדם, ולכן היו להם תחושות ורצונות שנראים אנושיים להפליא. אבל אני גם מאמין שהם עבדו על עצמם ככל שיכלו ולא היו משועבדים לרגשות כאלו. אם אני מסוגל לבחון את עצמי ולהשתדל להיות "מעל לטבעים" ו"לפי דרישת התורה", כל שכן הם. למרות שהדור שלהם היה תמים משלנו. (אמירה שיש להרחיב).

אז מה היה כאן? בעיני לימוד זכות הוא לומר שהיתה כאן שרשרת של טעויות.

דומה לזה מצאנו בסיפור נוגע ללב בבבא מציעא כמדומה לי.

התלמיד שואל את רבו מה הדין בתלמיד שרבו זקוק לו, מה מערכת הכיבודים והחיובים ששוררת ביניהם? התלמיד שאל בתמימות. הרב מבין שזו ביקורת עליו. ואומר: יעברו שנים לפני שאזדקק לך.

זה חש נזוף ונוהג בעצמו סיגופים במשך שנים. וזה, הרב, חש שהחמיר עם התלמיד ונוהג סיגופים.

(אחפש את המקור או שמישהו יקדימני).

אם יש כאן מסקנה, הריהי שצריך לדבר. להידבר. לשוחח, רצוי בארבע עינים, ולהסביר: זה מה שאני חשבתי. אולי טעיתי. אני רוצה לשמוע אותך.

מדוע הם לא עשו זאת?

מדוע באמת? האם הם לא ידעו על אפשרות כזו? לא רצו בה? מה היו השיקולים אם כן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2013 11:19 לינק ישיר 

מיימוני
האם הדימוקרטיזציה שלנו לא חדרה גם למערכות רב/תלמיד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2013 11:50 לינק ישיר 

בעל

אכן.

ויש להרחיב ולפרט.

האם זה שלילי או חיובי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2013 18:53 לינק ישיר 

הרב מימוני

בענין הדמוקרטיה של רב תלמיד.
הרמב"ן בהקדמה לספר המצוות כותב בין היתר על רבותיו- אבחר דרכם ואדע ערכם, אך באשר לא יכילו רעיוני אדון לפניהם בקרקע אשפוט לפי מראה עייני.....

ה על אבות היה מתאבק בעפר רגליהם מתאבק ממש עד שהעפר יעלה ויהפך לאבק.

רוח חיים על האבות פ,א מד. ואסור לו לתלמיד לקבל דברי רבו כשיש לו קושיות עליהם.

ועוד רבים רבים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2013 19:19 לינק ישיר 

בעל וירוחם

נראה לי שצריך לפרט יותר מהי מערכת היחסים רב תלמיד, כמה סוגים יש בה, מהי דמוקרטיזציה ואיך היא באה לידי ביטוי.

אני מבין ברעיון הזה את הגישה ששוללת את העליונות של אדם על חברו, גם אם האחד הוא רב ותלמיד חכם גדול במיוחד. יש בזה שבח וגנאי. שבח כי אני יכול להרשות לעצמי לעיין ולחשוב עליו כעל מקור ללימוד ובדיקה. גנאי כי אני עלול לבוא לידי זלזול, אי הערכה מספקת של ידיעותיו, ועוד.

כבר בשלב ראשוני זה של המחשבה (ואין לי יותר) ניתן להבדיל בין יחס לחכם בתחום הלימוד והעיון בדבריו לבין היחס אליו בכלל.

בתחום הלימוד: מה אני חייב לחשוב ואיך להתנהג, ובמה יש לי עצמאות, מה הזכות ומה החובה.

בשאר התחומים ומה הם, מאי?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2013 20:23 לינק ישיר 

הרב מימוני.

אם אדם מלמד אותי דברי חכמה. רק אז הוא הופך בעייני לרב, למרות שכולם קוראים לו הרב הגאון וכו'

ורק רב האומר וחושב באמת -הרבה למדתי מרבותי ומחבירי יותר מרבותי ומתלמידי יותר מכולן

הזהר מגדיר יפה את רבנים מסוימים- בעיקר של היום.

זוהר - תוספתא כרך א (בראשית) פרשת חיי שרה דף קכב עמוד ב

מאן דאיהו זעיר איהו רב         מאן דאיהו רב איהו זעיר

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > נו, והכבוד זה כלום?!
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext