| נשלח ב-13/8/2013 16:11 |
|
| |
קיצור תולדות החרדיות
מפעם לפעם, בדיונים שונים, הרב מיכי תוקף את החרדיות. לא שאני מת על החרדיות, אבל אני לא בטוח שיש בכלל תופעה מהותית שאפשר לקרא לה חרדיות. זאת אומרת, לא במובנים סוציולוגיים צרים, שהקב"ה שתלן בכל דור, אלא ברמה עקרונית מהותית. באשכול סמוך, "הכוונות מחליפות את המעשים" תקף הרב מיכי בחריפות את דבריו של הרב שטיינמן. בתוך דבריו, לא יודע אם בכוונה או שיצא לו, הוא תקף את בעלי התוס', שאגב חיקו בהצלחה בעניין זה את רבותינו חזלינו. הנה ציטוט מדבריו: "תוס' לומד על כוכבי השמים מפסוק במקום לצאת החוצה להסתכל. מדע זה נפ"מ לשאלה האם מותר או אסור ללמוד אותו, והאם הוא מתאים לתורה. דין תכלת או דיני הר הבית יילמדו ממדרשי חז"ל, אבל ח"ו לא מתצפיות וממצאים ארכיאולוגיים. דיבורים, דיבורים, דיבורים..." נוהג זה יסודו בהררי קודש, במרחבי התלמוד הנוהג לקבוע עובדות היסטוריות ומציאות לפי פסוקים. דומני כי רובם המוחלט של חוליי החרדיות, הם הלכה למשה מסיני ונמסרו לנו והתפתחו מדור דור.
בקיצור, התופעה קיימת הרבה לפני שהמונח חרדיות נולד, התחילה אצל חז"ל, התפתחה אצל הראשונים, העמיקה אצל האחרונים, עד שעומד לפנינו העגל הזה והחרדים רוקדים סביבו ואומרים אלה אלוהיך ישראל. הרב מיכי עצמו נשען על ההלכה שברובה התפתחה על פי התפיסה החרדית וגם לדעתו השינויים יכולים להיות מינוריים ובתנאים כמעט בלתי אפשריים, כפי שעלה מדבריו בכמה אשכולות בנדון. אז אם רוממות הריאליה בגרונו, מדוע חרב המסורת בדגם החרדי בידו. דיבורים, דיבורים, דיבורים... יכול כמובן הרב מיכי לחלוק ולנמק.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2013 17:33 |
|
| |
ייתכן, לא בכדי הכנסתי את דברי התוס', וחיכיתי לראות מי ישים לב. אז אתה זכית בצל"ש. כעת אסביר. כבר מימי אריסטו היה מקובל שניתן לגזור עובדות באמצעים אפריוריים. אצלו זה נעשה מסברא, ובהקשר התורני: מפסוקים ופרשנותם. לכן אין פלא שבעלי התוס', שחיו עמוק בימי הביניים, נהגו כך. ההתעלמות מהתצפית היתה חלק מתרבות העולם העתיק והביניימי, ולכן אין לי שום ביקורת עליהם. הביקורת שלי היא על אלו שחיים היום, ובכל זאת תקועים שם. אלו שמאמצים מתודות וצורות חשיבה של בעלי התוס', כאשר חלפו אלפי גלוני מים בירקון, ונהרות שטפוה. זוהי, לענייננו, חרדיות (או מחשבה דתית שמרנית). העולם נע ומתקדם, ואנחנו נשרכים אחריו ונותנים פירושים, או ביקורת. לא פועלים בעולם או צופים בו, אלא חיים בדיבורים, כוונות, פרשנויות. חיים בסרט, או בבועה, כשאחרים פועלים. לכן לא נכון מה שאמרת שחוליי החרדיות נולדו בסיני. אז לא היו אלה חוליים אלא תפיסות פרימיטיביות שאפיינו את העולם כולו. החרדיות היא לשמר את הפרימיטיביות הזאת כיום, כשהעולם כבר הבין את הבעייתיות שבה.
ובשולי דבריי, אני לא מסכים שאין לשנות את ההלכה לאור מידע חדש. אם מתברר לי שההלכה יסודה בתפיסות מדעיות או עובדתיות שגויות אין שום מניעה עקרונית מלשנות אותה, ולדעתי כך יש לעשות. לא נדרש כאן מניין אחר, ובוודאי לא גדולה בחכמה ומניין. וכתבתי זאת כאן ובמקומות נוספים לא פעם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2013 18:38 |
|
| |
.
רק אזכיר, בזהירות, את שפחתו של רבי שהושבה על חבית של יין. שם נעשה ניסוי אמפירי, לא נדרשה דרשה על פסוק.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2013 18:40 |
|
| |
נו,מה זה אם לא:הקול קול יעקב והידיים ידי עשו?
זהו אכן קיצור תולדות היהדות ולא רק קיצור תולדות החרדיות: אנחנו נמלמל (מה שלא יהיה,תפילות,לימוד תורה) ועשיו יעשה את מה שנחוץ לעולם.
החרדים לא המציאו את זה אלא שהם החליפו את הגויים בחילוניים-שמבחינתם זה אותו דבר. ויותר גרוע:יש חילוניים שהם לא רק עשיו אלא עמלק בכבודו ובעצמו ועל זה צריך למלמל משהו ורצוי גם להתכוון בכל הלב שזה ממש עוזר.
מכיוון שזה קרה גם לאחר ימי הביניים,לפני פרוץ החרדיות ,זה מוכיח את צידקת יתכן שטוען שמצב זה הוא מעבר לזמן ומקום וישאר כך לנצח.(והמתחרדלים יוסיפו לחרדים עוד חיזוק דמוגרפי להשקפה הזאת)
תוקן על ידי אפריםבן ב- 13/08/2013 19:29:19
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2013 20:04 |
|
| |
גם דיבוריו של רבנו מיכי הגדול הם רק להלכה ולא למעשה.
המעשה, תמיד נשאר כשהיה בלא קשר לדיבור, ודת השכונה נשארת על תילה. מקסימום משתמשים בשני קילו אפולוגטיקה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2013 20:23 |
|
| |
מיכי מכאן ועד לרפורמה המרחק קטן ממילימטר. אם יוכח כמו שהרמב"ם טוען שבשר בחלב נאסר כי היה פולחן ע"ז אז מה לנו ולאיסור זה בימינו כשכל קשר בין הכוונה המקורית לימינו אנו מקרי בהחלט? ומה עם קורבנות? ואיסור השחתת הזקן וכן הלאה וכן הלאה? אם אתה רציני בנושא אני איתך לחלוטין אבל נראה שאין לך את האומץ לעשות את הקפיצה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2013 21:37 |
|
| |
דייר אין קשר בין הדברים.
הקורבנות כותב הרמב"ם שהם שייכים לעולם רגיל בע"ז, אך עדין היום אנו חייבים בזה בגלל שהתורה נצחית, וכן בשר וחלב. (ראה פירושו של הרד"צ בעניין)
אך אם חזל חשבו שכלי זכוכית אינם בולעים לגבי בשר וחלב, ומתברר היום שזה טעות, זה צריך תיקון.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2013 00:23 |
|
| |
אז מצאת הבדל, אבל עדיין לא מובן בסברה מה ההבדל בין אם חז"ל טעו, או שצדקו אבל רק לזמנם?? אם אתה מקבל את דברי חז"ל כקדושים ומחייבים לעולם, גם כשבסיס דבריהם כבר אינו רלוונטי, תקבל אותם גם כשהתבססו מלכתחילה על טעות,
[ולו בגלל שמבחינת אפשרויות הבירור שהיו להם אז,הם הגיעו לבירור הכי חזק שהיה שייך אז,וממילא א"א לקרוא לזה טעות, אחר שעשו מה שהיו צריכים,]
תוקן על ידי מצדרביעי ב- 14/08/2013 00:24:23
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2013 00:57 |
|
| |
לא יודע, עד כמה שידוע לי אלו שנקראים חז"ל (ובוודאי אלוהים בכותבו את המקרא) נחשפו לתרבויות מודרניות יותר ובכל זאת בחרו להדבק בערכי היהדות המקראית והחזלית בהתאמה. או שגם על המטא-ערך "האם לאמץ ערכים זרים" אפשר לומר שגם הערך של לא לאמץ ערכים זרים אינו אלא ערך פרימיטיבי שחזל דבקו בו? ומה עם המטא-מטא-ערך של האם לאמץ את הערך לאמץ ערכים זרים? והמטא מטא מטא ערך?
הוי, לוגיקה ודת...
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2013 02:19 |
|
| |
רציו מי סיפר לך שחז"ל לא אימצו רעיונות מתרבויות מודרניות יותר?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2013 07:45 |
|
| |
זהו אחד מהיסודות ביהדות עניין השאל אביך ויגדך וזקניך ויאמרו לך .
העברת הדברים במסורת מדור דור ללא אישור מהמדע או מכל גורם אחר .
איננו זקוקים לאישורים מאיש כי אנו הראשונים והאמיתיים וכל האחרים לומדים מאיתנו .
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2013 10:45 |
|
| |
'איננו זקוקים לאישורים מאיש כי אנו הראשונים והאמיתיים וכל האחרים לומדים מאיתנו' . - אלו דברי אייזין. גם אדם הדובר ומעיד אמת מעיד אותה לפי יכולתו והשגתו, ולפי מה שאפשר בזמנו. מה קורה בהמשך הזמן? כאן מצויות שתי השקפות. האחת סבורה שמאז ראשיתו האדם הולך ומתדרדר, למשל האגדה על דור הזהב, הכסף, הנחושת והברזל. האחרת סבורה שהאדם הולך ומתקדם, הבנתו ויכולתו מתפתחים ומתגברים. המיצג הגדול של העמדה ההיא הוא הסיפור על פרומתאוס, לפיו היה האדם, מלכתחילה, בריה עלובה, ונתן לו פוטנציאל, בדמות האש, להתפתח, וזאת עשה. עניין אחד הוא בחינת שתי ההשקפות האלו במישור המוסרי, במישור של הערכים. עניין אחר הוא בחינתן במישור ההבנה העיונית והמעשית של העולם ויכולת הפעולה בו. במישור הזה ההכרעה נפלה לפני זמן רב, והיא חדה וברורה. מכלול ידע שלם של העולם העתיק, הכולל השגים גדולים וחשובים, אינו רלבנטי כלל. בענינים אלו אנשי ימינו אינם עומדים על כתפי קדמונים כי ברוב הענינים היו ראשונים אלו חסרי כתפיים בכלל. עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2013 10:55 |
|
| |
עודד, נסחפת לגמרי. אני מניח שגם אתה לא מתייחס ברצינות לדברים שכתבת כאן. הרי ברור שאין דבר בעולם שבו אנחנו לא עומדים בצורה כזו או אחרת על כתפי קודמינו, הן בערכים והן בהבנות וידע. ענקים או לא, זו כבר שאלה של השקפה ושל איזה מקודמינו ובאיזה הקשר.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2013 12:09 |
|
| |
דייר, ראה חלק מהרצאתו (=הגם שהיא כולה מומלצת) של הרב ברל ויין בעניין אכילת הבשר והחלב במשנתו של הרמב"ם וזאת גם לאור ממצאי הארכיאולוגיה (הקטע מתחיל מ-7 דקות ו-30 שניות): הרמב"ם וספר מורה נבוכים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2013 12:53 |
|
| |
מדאברהם, תודה ההערה שלך. כמי שעוסק הרבה בעולם הקלאסי, אני יודע ערכו הרב ותועלתו עד ימינו. דברים רבים משלו עדיית תקפים ועומדים, או שהם בבחינת שורשים להצמיח עליהם ענפים חדשים. לכן הייתי זהיר ונמנעתי לכתוב 'כל תחומי הידע' אלא 'תחומי ידע רבים'. למדנו מרופאין יווניים להבין כי יש לצפות בחולה ולהבין את תהליכי המחלה ואיפיוניה. אין היא עונש האל ומעשה קסמים אלא תהליך מן הטבע. בכל זאת איננו זקוקים היום להיפוקראטס וגאלנוס בלימוד הרפואה. אנו מבססים אותה על הבנה חדשה בכימיה, פיסיקה וביולוגיה ובאמצעים שיש בידינו לפעול בהם. כל אלו היו מחוץ לגדר יכולתם, ולא משום פרימיטיביות אלא משום ראשית התפתחות. יש הבדל גדול בין המצב ברפואה לבין הדיון על הפילוסופיה של המתמטיקה, שבה מחשבת אפלטון, בפיתוחים שונים, עדיין חשובה מאד. אין צורך לומר כי העיסוק במתמטיקה בכלל עומד על יוון. הערתי באה להציג ניגוד לעמדת אייזין והמשתמע ממנה אינני מקבל דבריו כי הקדמונים ידעו אמת מלאה ואין לנו אלא לחקור בדבריהם ולגלות אותה מחדש, כי בעצמנו משלנו לא נוכל להשיגה. ממילא אני בדעתך כפי שכתבת בתחילת השיחה הזו. גם אינני רואה שום פחיתות כבוד או זלזול באמירה כי מי מהקדומים פשוט לא ידע ולא הבין. הוא ידע והבין לפי יכולותיו ולפי זמנו. זו היתה האמת שלו ולא האמת במלואה בפני עצמה, דבר שאינו קיים כלל . עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2013 13:17 |
|
| |
רמח"ל, מסלת ישרים, בביאור מדת הענוה:
יש ויש אתנו חסרונות רבים שאין צריך עיון גדול לראות פחיתותנו, וכל חכמתנו כאין נחשבת, כי היותר חכם גדול שבינינו אינו כי אם מן תלמידי התלמידים אשר בדורות הראשונים. וזה מה שראוי שנבין ונדע באמת ולא יזוח עלינו לבנו חינם, אלא נכיר שדעתנו קלה ושכלנו חלש עד מאוד, הסיכלות רב בנו והטעות גוברת, ואשר נדע אותו אינו אלא מעט מן המעט, אם כן וודאי שאין ראוי לנו ההינשא כלל אלא הבושת והשפלות. וזה פשוט.
דברי הרמח"ל נכונים הן לישראל והן לאומות העולם.
תוקן על ידי מם80 ב- 14/08/2013 13:16:20
|
|
|
|
|