בית פורומים שידוכי חרדים

פתרון למצוקת השידוכים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/8/2013 12:50 לינק ישיר 
פתרון למצוקת השידוכים

אולי מישהו כבר העלה את זה בעבר בפורום, לי זה חדש, קבלתי היום באימייל (באדיבות אתר: neshei.com)

מאת: שניאור חביב

טוב, אז אחרי שסיימנו לחשוב על כל החומר שהוגש לנו בחודשים האחרונים בנושאי דת, מדינה ופיקוח נפש, אפשר להתפנות לקצת מחשבה על דברים שמתרחשים בבית פנימה.

הנושא הבא הוא נושא כאוב ורגיש. האמת, שכבר כמה שבועות שאני רוצה לכתוב עליו. אלא שאני מוצא עצמי שבוע אחרי שבוע בוהה במשך שעות במילים 'הנושא הבא הוא נושא כאוב ורגיש', עד שאני מבין שהנושא שוב יידחה לשבוע הבא.

אני כותב ומוחק, וכותב ומוחק. משום שהדבר האחרון שאני רוצה הוא שהטור הזה יסיים את ימיו בארכיון המאמרים שעוררו סערות-רשת ווירטואליות ונמוגו כמו סערת קצף באוסטרליה.

אני מנסה למצוא את המילים הנכונות כדי שהטור לא יהפוך לעוד 'סערת שידוכים' המתרגשת אלינו מידי קיץ, גורמת לנו להתווכח בלהט מי אשם בתופעה, ומכניסה קצת עניין לעונת המלפפונים שבין ימי בין המצרים לימי הקעמפ העליזים.

אני ב"ה נשוי באושר, ילדיי שיהיו בריאים טרם הגיעו לפרק האיש מקדש או האישה נקנית, ואינני עוסק בשידוכים, כך שבשורות הבאות, לא תקראו מכתב מרגש מנערה מתבגרת, מונולוג קורע לב של אמא מתוסכלת או טור כועס של שדכנית ממורמרת.

נכון, אני יכול לתאר בצבעים עזים ומזעזעים את מצבן הבלתי נתפס של בנות טובות בכל קנה מידה, שחצו את חצי היובל שלהן. בנות שמוצאות עצמן נדרשות שוב ושוב להסביר את רווקותן ולנתח בפני כל מברר אנונימי את הסיבות האפשריות לאי מציאת החצי השני שאיתו הן תקמנה את ביתן.

אני יכול גם לתאר את הסבל של ההורים ששוב ושוב נאלצים למחות דמעה סוררת, ולנתק טלפונים במפח נפש אחרי סדרה של תירוצים ושקרים מנומסים מן העבר השני.

אני יכול, אבל לא אעשה זאת. מן הסיבה הפשוטה שלא זו מטרתו של הטור הזה. ממש לא באתי לבכות, לא לעורר רחמים רבים וגם לא לחפש אשמים למצב, אלא פתרונות.

וזו גם הסיבה שחשבתי לכתוב על הנושא. לראשונה, אחרי אין סוף מאמרים וטורים ומכתבי תגובה בהם התרגלנו להטחת האשמות, השדכניות נגד הבחורים, ההורים נגד השדכניות, המשפיעים נגד השלוחים וכולם נגד כולם… מישהו ישב וחשב, בדק וחקר והגה רעיון שיכול להישמע כמו קצה של פתרון הגיוני לסבל הבלתי נסבל.

הרעיון אינו שלי. קיבלתי במייל תפוצתי על ידי אחד השדכנים החב"דים המפורסמים.

המאמר ארוך מאוד, והוא מפרט את הבעיה ומנתח אותה. נקודת ההנחה שלנו הפשוטה היא שיש יותר בנות מבנים. אולם מסתבר כי ישנן קהילות בהן התופעה הפוכה. שם ניתן למצוא בחורים מבוגרים רבים שמתקשים במציאת זיווגם. מסתבר כי הכל תלוי במה שהוא מכנה 'הגה השידוכים'. כלומר, יצירת איזון בין ה'גושים' על ידי שליטה בפער הגילאים.

לא אכנס כאן לחישובים ולנתונים הסטטיסטיים. אשתדל להסביר בקצרה איך זה עובד.

כל המחקרים מצביעים כי המבנה המשפחתי של הציבור החרדי גורם לעלייה קבועה בשיעור הילודה. כך שאם נניח שבשנת תש"נ נולדו 1000 בנים ומספר זהה של בנות, הרי שבשנה שלאחר מכן, יוולדו 1050 בנים ובנות ובשנת תשנ"ב יוולדו 1100 בנים ו1100 בנות.

עכשיו, אם בהגיע לגיל המתאים, ילידי תש"נ מתחתנים עם ילידות אותה שנה, הרי שכולם 'מסודרים' ובא לציון גואל. אלא שאם ילידי תש"נ מבקשים להינשא לילידות תשנ"ב, תשנ"ג או תשנ"ו, הרי אז נולדו הרבה יותר ילדים, כך שפתאום נגלה שמאות בנות נותרו 'תקועות' מחוץ למעגל השידוכים.

זה הסיפור בקצרה. עוד נתון מדהים עולה מן המאמר, שבקהילות בהן נהוג שהכלה מבוגרת במעט מן החתן, נוצרת כאמור, בעיה הפוכה של בחורים מבוגרים המוצאים עצמם מתקשים בבניין ביתם.

המסקנה העולה מהמאמר היא כי כרגע, כיוון שכבר קיימת בעיה במחוזותינו, כדי לפתור אותה, צריך להפוך את פער הגילאים הנהוג היום, עד לאיזון המצב, ובהמשך להשתדל שפערי הגילאים יהיו קטנים ככל האפשר.

האם הפער המוצע משפיע בבית? האם לרעיה מבוגרת מעט מבעלה יש השפעה על החיים התקינים בבית? גם בכך עוסק המאמר ומביא רשימה ארוכה של דוגמאות, מחז"ל וגדולי ישראל ובראשם הרבי שליט"א מלך המשיח שנשותיהם היו מבוגרות מהם במעט וב"ה שררו במעונם השכינה, השלום והרעות.

לסיכום, אינני פונה לרבנים שיצאו בקריאה נרגשת, ואפילו לא למשפיעים שיחתמו על מכתב משותף.

הרשו לי לפנות ישירות אליכם, אחי ורעי התמימים שהגיעו לתקופה המשמעותית בחיים. חשבו מעט על הנכתב, גם אם ההצעה ששמעתם כבר עברה את החצי יובל, גם הרבי התחתן כך, נסו לראות את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר של חיים שלמים, של ניהול בית ומשפחה. משום שבעזרת ה' עוד נכונו לכם הרבה הרבה שנים אחרי אותו בוקר בו תיכנסו לזאל סמוקי לחיים עם חיוך מבוייש, חופן טופים וחבילת סיגריות…

אז חבר'ה, באמת, קחו את זה כחומר למחשבה…

זוהי רק דעתי...

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/8/2013 11:23 לינק ישיר 

מה אתם אומרים, זה 'אפשרי לביצוע'?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/8/2013 11:29 לינק ישיר 

בס"ד
לא חושבת שזה יציל את המצב.

תוקן על ידי חייכנית770 ב- 18/08/2013 11:31:24

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/8/2013 11:48 לינק ישיר 

חייכנית770 כתב:
בס"ד
לא חושבת שזה יציל את המצב.

תוקן על ידי חייכנית770 ב- 18/08/2013 11:31:24

אני שאלתי אם הפתרון אפשרי לביצוע. את מרחיקה לכת, ומצהירה כי גם אם הוא יבוצע, עדיין זה 'לא יציל את המצב'. למה לא? את מתכוונת שזה לא פתרון סופי, או שגם לא פתרון חלקי (כי לעניות דעתי הפתרון - באם יבוצע - הוא מאוד יעיל לחלק גדול מהציבור החרדי)? את מתכוונת לחב"ד (כפי שאני מבין שמשם את מגיעה) או לכל הציבור החרדי? ודרך אגב: יש כיום קושי מיוחד בשידוכים בחב"ד?

זוהי רק דעתי...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/8/2013 11:57 לינק ישיר 

זה פחות אפשרי לביצוע מהרעיון שיפסיקו לדרוש דירות לבחורים טובים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2013 12:14 לינק ישיר 

בס"ד

אין לי כבר כוח לענות אני סחוטה נפשית ופיזית מכל הנושא הזה של שידוכים....לא יודעת מה ה' רוצה ממני...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/8/2013 12:24 לינק ישיר 

עיקר הבעיה היא שבחורים פחות חכמים מבחורות,
ממילא כדי שבחור יגיע לרמה של בחורה הוא חייב להיות גדול ממנה בכמה שנים.. ;)

(נאמר בציניות, ללא מבינים).

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/8/2013 12:36 לינק ישיר 

בס"ד
זה לא ציני.זה אמיתי מניסיון.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/8/2013 12:42 לינק ישיר 

שיר852 כתב:

יש כאלו שלא מבינים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2013 13:25 לינק ישיר 

שיר852 כתב:

ראשית כל, אינני סבור שקיים פער גדול בין משכל בנים ובנות באותו הגיל (והרי גם את כתבת את הדברים 'בציניות'). אםישנם פערים - זה בדרך כלל במשכל הקשור לתחומי אינטרקציה וחברה, או במילים אחרות: 'חכמת חיים'. אולי לזה התכוונה חייכנית. התופעה נובעת בעיקר כתוצאה מהעיסוק השונה של שניהם, ומכך שאת הבנות בדרך כלל מכינים בסמינר לקראת החיים שלאחר הנישואין (שיעורי 'הבית היהודי' וכדומה), מה שאין כן אצל הבנים (עובדה הניתנת לדיון בפני עצמה, אם ככה צריך להיות, ועד כמה. או לאידך, אם בכלל זוהי המציאות).

שנית, גם אם הדברים נכונים (כפי שטוענת חייכנית): כיון שאנו עומדים בפני בעיה אמיתית, כפי שטוענים בכתבה אלו שחקרו את התופעה, יש להתבונן היטב אם יש לציבור הבנים החרדי את הפריבילגיה להרשות לעצמם גיל יותר צעיר מהם בשנה או יותר, והאם לא מן הראוי שהרבנים ואישי הציבור יטפלו בבעיה ברצינות, וישתמשו בפיתרון שבכתבה, או בפתרון אחר אם ישנו.

כלומר: למרות שלפי הנחת חייכנית גם הפתרון האמור לוקה בבעיה - אי האיזון ברמת המשכל של בני הזוג, מכל מקום, את בעיה זו אפשר לפתור בכמה דרכים, כמו: הדרכת בחורים בישיבות, או שבני הזוג יגיעו לעמק השווה בהמשך חייהם. אבל הבעיה הקיימת במספר הבנים מול מספר הבנות במגזר - אינה ניתנת ל'שיפור', כי אם ע"י הפתרון האמור (אלא אם כן לכם פתרון אחר).

תוקן על ידי לאנגע_צדיק ב- 18/08/2013 13:24:34

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/8/2013 13:36 לינק ישיר 

בס"ד
את הפתרון נשאיר לה' שיושב ומזווג זיווגים... כי בשידוך אין נוסחה להצלחה,פשוט כי אין זה לא בשליטתנו.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/8/2013 13:37 לינק ישיר 

בס"ד
מה גם שאם לבחור יש אוטובוס שלם של בנות בגילו אין לו כל צורך בבחורה מבוגרת ממנו...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/8/2013 13:42 לינק ישיר 

חייכנית770 כתב:
בס"ד
את הפתרון נשאיר לה' שיושב ומזווג זיווגים... כי בשידוך אין נוסחה להצלחה,פשוט כי אין זה לא בשליטתנו.

ברור שאת צודקת שה' הוא לבדו המזווג זיווגים. אבל תסכימי שאת לא מסתפקת בזה, אלא מטלפנת לשדכנית, מדברת עם ידידים וקרובי משפחה, ואיך אומרים אצלכם - 'עושה את הכלי בדרך הטבע' כדי שברכת ה' תתקיים במסגרתו. ולכן אין שום מניעה לכך שרבנים יראו לתקן תקנות כדי שבדרך הטבע יוכלו כל הבנות למצוא את זיווגם.

זוהי רק דעתי...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/8/2013 13:44 לינק ישיר 

חייכנית770 כתב:
בס"ד
מה גם שאם לבחור יש אוטובוס שלם של בנות בגילו אין לו כל צורך בבחורה מבוגרת ממנו...

ועל אלה בדיוק אני בוכיה, וכיון שכולנו רוצים לשנות את המציאות הכואבת, האם לא כדאי לנסות ליישם את הפיתרון האמור?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/8/2013 13:51 לינק ישיר 

לאנגע_צדיק כתב:
בס"ד

ועל אלה בדיוק אני בוכיה, וכיון שכולנו רוצים לשנות את המציאות הכואבת, האם לא כדאי לנסות ליישם את הפיתרון האמור?

איך?ע"י זה שיסחבו בחור בכוח לפגישה בגלל הוראת הרבנים/ההורים ואח"כ אם יקרה מריבה קטנה יצחק עליה שהיא יכולה להיות האמא שלו...
זה מתאים רק לבחורים עם ראש פתוח ,לא שוביניסטים ,בוגרים,שלא מסתכלים על הגיל כמדד להערכת האישה/השפלתה.

תוקן על ידי חייכנית770 ב- 18/08/2013 14:01:39

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/8/2013 13:58 לינק ישיר 

אני סבורה שאכן קיים פער, אך הוא ניתן לגישור דיי מהר אחרי שהבחור עוזב את הישיבה.

בנות מצפות לגבר שיהיה יותר מהן בהכל, כנראה גם בגיל..
לא קורץ לי להתחתן עם מישהו בגילי.. למרות שלא אשלול את האפשרות הזו.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > חברה וקהילה > שידוכי חרדים > פתרון למצוקת השידוכים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext