בית פורומים עצור כאן חושבים

האם היקום סופי הוא או אינסופי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/8/2013 20:47 לינק ישיר 

אלברט,
אתה בהחלט מציב אתגר. איך אתה יכול לכתוב ״אני לוקח עובדה אחת פשוטה וברורה שאין חולק עליה״ מייד לאחר שאני חלקתי עליה?

״העובדה הברורה היא כי האדם באשר הוא, מכל אמונה וגזע, על כל פני ההסטוריה האנושית, אימץ את תפיסת היקום המוגבל והמוחלט כנגד התודעה הבסיסית שלו״

זה פשוט לא נכון. לא אתייחס כרגע לצד הדתי, אבל זה ודאי לא נכון לצד הפילוסופי והמדעי. להלן כמה עובדות מבוססות יותר.

ביוון העתיקה היו דעות לכאן ולכאן בעניין אינסופיותו של היקום. האטומיסטים למשל טענו שהחלל אינסופי.
הדעה הדומיננטית ביציאה מיוון העתיקה היתה עמדת אריסטו, כי היקום הוא סופי בחלל, אבל אינסופי בזמן.
בימי הביניים עמדת אריסטו לטובת אינסופיות הזמן נדחתה מסיבות דתיות.
בעת החדשה התרחש באירופה שחרור ההדרגתי מן התפיסה ששמה את כדור הארץ במרכז היקום, וכן שחרור הדרגתי מהשלטון הכוחני של הכנסיה הנוצרית. בעקבות אלו אומצה מחדש עמדת אריסטו על אינסופיות הזמן. לצד זה נדחתה עמדת אריסטו ביחס לסופיות החלל. חלוץ ידוע בנושא החלל האינסופי היה ג׳ורדנו ברונו, שהועלה על המוקד על ידי הכנסיה בשנת 1600. כמאה שנים אחרי כן, בעקבות הפיסיקה של ניוטון, העמדה של ברונו הפכה לסטנדרטית.
בשנים 1700-1900, בקירוב, העמדה המדעית הדומיננטית היתה שהיקום הוא אינסופי גם בזמן וגם בחלל.
בתחילת המאה העשרים הופיעה תורת היחסות הכללית של איינשטיין, שעל פיה היקום סופי בחלל, אם כי חסר גבולות.
בשנות העשרים של המאה הקודמת התחילה להתגבש תורת המפץ הגדול, על בסיס תצפיות  מפתיעות שהראו שכל הגלקסיות הנצפות מתרחקות מאיתנו. תורת המפץ התקבלה בקרב המדענים לרוב בהתנגדות, בין השאר בגלל חשד במניעים דתיים אצל הדוגלים בה. היו גם מספר תאוריות שהתחרו בתורת המפץ (איינשטיין עצמו לא דגל בתורת המפץ). רק בשנות הששים, כמות הראיות התומכות בתורת המפץ עלתה במידה ניכרת על התאוריות המתחרות, ומאז היא הפכה לתורה הקוסמולוגית הסטנדרטית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2013 02:08 לינק ישיר 
אשלית היקום הסופי והמוחלט

רם, שכחת את השכן שלי מקומה ג, גם הוא מאמין ביקום האינסופי ולדעתי עשית מעשה שלא ייעשה בזה שלא הכנסת אותו לרשימה שלך. יתרה מזאת גם הפיזיקאי נחום שחף הביע בשלב מסוים של הדיון דעה ברורה ומגובשת בעד יקום אינסופי- אולי כי רצה לסיים את הדיון וללכת לישון. הינה ציטוט מדבריו:

"עם זאת אני חושב שאכן היקום אינו מוגבל וזאת משום שלטענתי יש אין סוף יקומים דוגמת זה המוכר לנו. וזאת מעיקרון אי הודאות העומד בבסיס תיאורית המפץ הגדול תוך הסתמכות על שיקולים סטיטיסטיים בסיסיים". 

לפי הטענה שלך הייתי צריך לקפוץ על המציאה ולתייג מיד את שחף כאיש משלנו שזה עתה הצטרף למחנה. אולם ובמקום זאת נזפתי בו על חזרתו בתשובה. שוב ציטוט והפעם שלי:

"צריך להיות ברור נחום: יקום סופי או אינסופי; אין כאן מקום למשחק מילים וסליחה על הבוטות".

עובדה" הברורה, רם, שאין חולק עליה אודות האדם- כל אדם, מכל אמונה וגזע, על פני כל ההסטוריה האנושית, שאימץ את תפיסת היקום המוגבל והמוחלט כנגד התודעה הבסיסית שלו וכנגד שכלו הישר- מכוונת דווקא לאדם שמבקש לזרום עם שכלו הישר ולא כנגדו! עקוב נא אחרי רם, "העובדה" שבנידון שייכת דווקא לאדם שמבקש לבסס את דעתו והוא זורם עם שכלו הישר ואינו מתנגד לתודעתו שמכוונת אותו באופן חד וחלק לתפיסת היקום האינסופי- זאת כי ליקום אין ולא יכול להיות גדר וגבולות; זאת כי הדעת אינה סובלת את הגדרת הקיים ע"י הלא קיים; זאת כי לא יתכן שוואקום יכיל את החומר. 

האדם החושב על פני כל הדורות כולל הדור שלנו- מודע הוא לכל המופשטות הללו, אינני מחדש לו כאן מאומה, אולם ולצד המופשטות שתודעתו זרמה איתן- היתה מוטלת עליו המשימה של הגדרת סביבתו והגדרת התופעות והמופעים המתחוללים בקרבו, ואת המשימה הזו התקשה לקיים בצל יקום חומרי שאין לו סוף, זאת כי לא יכל להתמודד עם ערימת מידע שאין לה סוף, וכפי שציינתי לעיל- האדם מטבעו אינו מסוגל לקלוט במוחו מידע נטול שורשים שאינו רציף ולעולם יזדקק הוא "לסיבה" – לחוליה אשר תקשר את המידע שבידו עם חוליה אחרת בשרשרת מידע רצופה וסופית, שאם לא כן ייבצר מאיתו להגיע לשום הגדרה בעליל, או אז כל משפט שיבקש להגדיר יהא תלוי לעולם בחולית מידע הקשורה אי שם בשרשרת נוספת, ולעולם ייבצר ממנו להגיע לחוליה האחרונה בשרשרת אשר תגדיר את המשפט שלו.     

מהסיבה הזו, ובניגוד גמור לתודעתו ולהגיונו ולשכלו הישר, אימץ האדם את תפיסת היקום המוחלט ומיסגר את היקום שלו בשביל להגדיר את המציאות ולנסח את משפטיה. זו האשליה ששינתה את מציאות האדם. 

תוקן על ידי ashabot ב- 28/08/2013 02:22:53

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-28/8/2013 13:04 לינק ישיר 

אולי תוכל לתת כמה דוגמאות קונקרטיות למידע שאדם מסוגל לקלוט ולהגדיר, ולמידע שאדם אינו מסוגל לקלוט ולהגדיר, ולאיך שזה קשור לדעתך לסופיות או לאינסופיות היקום.

אני והשכן מקומה ג לא מבינים את כוונתך בנושא זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2013 19:10 לינק ישיר 
דוגמא קונקרטית

המידע של חוקי הטבע, דהיינו המידע שאנו שואבים מארבע כוחות היסוד שזיהינו בטבע המסבירים את התנועה והשינויים של כל חלקיק וגוף במרחב- מתנועת האלקטרון ועד לתנועת הגלקסיות. 

מקור ארבע הכוחות הוא במעגל העצמים השזורים במרחב המשתנים והנעים ללא הרף- אם זה סביב צירם, או סביב הגוף הנמנים עליו, וכידוע "הגוף" הזה אינו מוגדר. האלקטרון הנע סביב האטום ולמעשה אינו נמנה רק עליו אלא הוא נמנה על כל הגופים שהאטום שלו נמנה עליהם והוא נע עימו סביבם. האטום שנמנה על גוף האדם ובנוסף נמנה על גוף כדור הארץ, ועל גוף כוכב השמש, ועל גוף גלקסית שביל החלב, ועל גוף צביר הגלקסיות "הקבוצה המקומית", ועל הגוף של "צביר-על הבתולה", ועל אחד מהקירות הגדולים כמו הקיר שנגלה במרחק של מליארד שנות אור מכדור הארץ "Sloan Great Wall" ואורכו 1.37 מליארד שנות אור. כל אחד מהגופים האלה נע כיחידה אחת עם כל מי שנמנה עליו. 

ולסיום האקלטרון הקטן של גופינו או של כל גוף מאלה שמניתי לעיל- נמנה בנוסף על גוף היקום שאורכו 13.7 מליארד שנות אור. התופעה הנצפית של התפשטות היקום מאשרת כי כל היקום מתפשט או נע כיחידה אחת. 

נכנסתי לפירוט מפריך הידוע לכולנו אודות תנועת כל הגופים ולהגדרת היחידות הנמנות עליהם- בשביל להגיד בפה מלא כי יחסי הגומלין בין עצמי היקום הם בעצם מקור ארבע כוחות היסוד שהאדם הצביע עליהם והמסבירים את התנועה והשינויים של כל חלקיק וגוף במרחב. מקור המידע שיש לי למשל אודות תופעת הפוטוסינטזה- הוא לא בשמש וגם לא בגלקסית שביל החלב אלא ביקום, ביחידה הזאת שאני יודע להצביע עליה ועל ממדיה המדויקים. מקור רוב סימני החיים שיש לי כאן על כדור הארץ הוא לאו דווקא בשמש ששולחת לי את קרניה המדוייקים, וגם לא בכדור הארץ הניצב במרחק המתאים ממנה כי אם ביחסי הגומלין של מכלול כל יחידות היקום, וכשאני אומר יקום אני מצביע בפועל עליו ועל ממדיו המדויקים.

לא כן אם ליקום אין סוף, או אז ייבצר ממני להצביע על מקור התופעות והמופעים בסביבה שלי ואצטרך להסתפק בלקרוא להם בשמם מבלי היכולת להגדירם. במילים בוטות, אצטרך לרדת לרמת החיה הנהנית מתופעת הפוטוסינטזה מבלי לעמוד על הגדרתה.

למעשה קיים מושג שנקרא "הגדרה חלקית" ומשמעותו סותרת לכאורה את הנאמר לעיל. אני יכול להגדיר תופעה מסויימת בסביבה שלי גם אם איני יכול לעמוד על מקור התופעה הזו שביקום האינסופי, או אז אגיד בפה מלא שיש בידי הגדרה חלקית לתופעה שאינני מסוגל להצביע על מקורה... מה מונע בעדי להגדיר את תופעת הפוטוסינטזה גם בצל יקום אינסופי ולהצהיר כי לא מעניין אותי מקור התופעה, כן מעניינת אותי קרינת השמש שהצלחתי לזהות דרכה את תהליך חילוף החומרים באור... וכאן בדיוק טבועה האבחנה הדקה בין יקום סופי לאינסופי. 

"הגדרה חלקית" תקפה לתופעה שמקורה נמצא אי-שם במרחב שמנוי וגמור עימי כי הוא "מוגדר" ובעל נתונים קבועים, אך איני מסוגל עדיין לזהות את המרחב הזה ולעמוד על ממדיו. לכן, למשל, יכל לזהות הפיסיולוג ההולנדי ין אינגנהוז את תופעת הפוטוסינטזה 100 שנה או יותר לפני שעמדו על ממדי היקום האחראי, מתוקף יחסי הגומלין של עצמיו למקור התופעה. ין אינגנהוז המכונה "איש החמצן" האמין או ידע כי מקור התופעה שזיהה נמצא במרחב נתון ומוגדר שיחסי הגומלין בין עצמיו הביאו לקיומה. 

אולם, וכאן חקוקה האבחנה, "איש החמצן" לא יכל להצביע על הגדרת הפוטוסינטזה אילו נבצר ממנו להצביע על מקורה, היינו אילו ידע בוודאות כי היקום הוא אינסופי, זאת כי נבצר ממנו לעד להצביע על מקור התופעה והתופעה, איפוא, אין לה מקור, היינו אין לה קיום. הוא מבחין איפוא בדבר "אחר" שאין לו מושג וחצי מושג מהו ויש לעמוד על מקורו. 

כאן בנקודה הזאת עומד "איש החמצן" שלנו בפני שתי אופציות גורליות: להתכחש למציאות האינסופית השרועה לנגד עיניו ולהחליפה במודע במציאות סופית ומוחלטת במטרה מוצהרת להגדיר את הגדרתו הבלתי מציאותית בעליל, או להתחקות אחר הדבר "האחר" שהבחין בו בחמשת חושיו אך אין לו מושג וחצי מושג מהו ויש לעמוד על מקורו. האדם לדורותיו בחר באפשרות הראשונה במודע, והתרחק במו רגליו מהמציאות; והוא ממשיך ומתרחק ומגדיר הגדרות שאין להן ולמציאות נאדה. זו האשליה ששינתה את מציאות האדם.

תוקן על ידי ashabot ב- 28/08/2013 19:40:56

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-29/8/2013 19:41 לינק ישיר 

טענתך המרכזית בקטע האחרון נראית זו:

״מקור ארבע הכוחות הוא במעגל העצמים השזורים במרחב המשתנים והנעים ללא הרף- אם זה סביב צירם, או סביב הגוף הנמנים עליו, וכידוע "הגוף" הזה אינו מוגדר. האלקטרון הנע סביב האטום..״

על מה מסתמכת הטענה הזו?

לפי המעט שאני יודע בנושא, לא ידוע בזמננו מקור לכוחות היסודיים. מלבד ההסבר החלקי שנותנת תורת היחסות לכוח המשיכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2013 20:12 לינק ישיר 

וויקיפדיה:

כוח יסוד (או תגובת יסוד) הוא מנגנון לפיו חלקיקים מגיבים האחד עם השני, בצורה שאינה מוסברת על ידי כוח בסיסי יותר. כל תופעה פיזיקלית בסיסית, החל בהתנגשות גלקסיות וכלה בתנועת קווארקים בפרוטון, יכולה להיות מוסברת באמצעות מנגנון זה. 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-29/8/2013 20:46 לינק ישיר 

זה לא עונה על השאלה. לפי הפיסקה מויקיפדיה, כוחות היסוד מספקים הסבר לתופעות פיסיקליות. לא נאמר בפיסקה דבר על הסבר (מקור) לכוחות עצמם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2013 22:43 לינק ישיר 

כוחות היסוד מספקים הסבר לתופעות פיסיקליות, דהיינו מספקים מידע על מקור הכוחות שגרמו לתופעות הפיסיקליות.

כשאתה אומר כוח- אתה מחפש למעשה את המקור שלו; אין כוח ללא מקור. כשאתה רואה אבן ברחוב- אתה אומר: מי שם את האבן הזאת פה, מי הפעיל על האבן כוח והשפיע על מהירותה, על מיקומה במרחב... מה הביא את המקלדת שלך להיות ממוקמת על השולחן? כוח מסוים שהופעל עליה וסביר להניח שמקורו בך. ומה הביא אותך ואת חפציך ומשפחתך וכדור הארץ שלך להיות ממוקמים במקום זה ולא אחר? כוח מסוים שהופעל עליכם. ומקורו? בעצם אחר שכדור הארץ נמנה עליו. ומקור הכוח שהביא את העצם "האחר" להיות ממוקם בנקודה נתונה? עוד עצם... מכיר את חד גדיא...?

וכן יש הרבה סוגי כוחות פיזיקלים המתנקזים בסופו של יום לארבע כוחות יסוד. ומהו מקור הכוחות? העצמים במרחב. אינני מוצא מופשטת יותר בסיסית מזו:  

מקור ארבע כוחות היסוד בטבע הוא במעגל העצמים השזורים במרחב, היינו ביחסי הגומלין המתקיימים ביניהם. אפשר גם הפוך: יחסי הגומלין בין עצמי היקום הם בעצם מקור ארבע כוחות היסוד המסבירים את התנועה והשינויים של כל חלקיק וגוף במרחב. 

התאמצתי באמת לכתוב את כל זה כי לא מצאתי איפוא אני צריך להסביר.

תוקן על ידי ashabot ב- 29/08/2013 22:48:14

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/8/2013 02:00 לינק ישיר 

לא נכון לומר שמקור הכוחות הוא בעצמים.
אנחנו אמנם מסבירים כוחות לפי עצמים, אבל אנחנו גם מסבירים עצמים לפי כוחות. אם כן, עצמים אינם יותר בסיסיים מכוחות.
למשל: לדלת של הבית יש כוח לעצור פריצה, שכן היא עשויה מפלדה.
(כוח  מוסבר לפי עצם)
הפלדה חזקה בגלל הכוחות (החשמליים) שמחזיקים יחד את האטומים שלה.
(עצם מוסבר לפי כוח).
וכדומה.

זה לא נכון:
וכן יש הרבה סוגי כוחות פיזיקלים המתנקזים בסופו של יום לארבע כוחות יסוד. ומהו מקור הכוחות? העצמים במרחב. אינני מוצא מופשטת יותר בסיסית מזו.

זה נכון:

וכן יש הרבה סוגי כוחות פיזיקלים המתנקזים בסופו של יום לארבע כוחות יסוד. ומהו מקור הכוחות? אינני יודע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2013 16:57 לינק ישיר 
פיסיקה מעשית

אני נמצא בפנמה וההודעה הזאת נשלחה לפני כניסת השבת כאן. 

"כוחות יסוד" הם ארבעת הכוחות הפועלים בין חלקיקי היסוד בטבע ונקראים גם: "פעולות גומלין בסיסיות". פעולות גומלין יכולות להתקיים בין עצמים, וניתן לעמוד על סכום הכוחות שלהן בתנאי מעבדה כאשר העצמים מזוהים על-ידינו, כמו במעבדת היקום הסופי והמוחלט שניתן לזהות את עצמיו. זו התייחסותי הפרטנית לקושיית רם שמתעקש לתת לכל מונח את הגדרתו המדויקת, ותבורך רם על פועלך המדויק. בתור איש דייקן הייתי רוצה לאתגר אותך בהגדרה הזאת: 

אתה מכיר את שקי קמח-טחון הגדולים זה שכל אחד שוקל אם איני טועה 50 קילו, והשאלה שלי: האם תוכל לתת לי סכום מדויק של מספר גרגירי הקמח בשק הזה ללא שום טעות דגימה? כלומר אני מבקש סכום מדויק שאינו מבוסס על הערכה מדגמית אלא על ספירה אמיתית- אם זה ע"י אדם או ע"י מכונה...

אינני יודע אם אני מגזים בבקשתי, אבל יתכן מאוד היום בכלים הטכנולוגים ובכלי המעבדה המדויקים שבידינו- יתכן והדבר אפשרי. אבל אם אני אגזים באמת ואבקש ממך לתת לי מספר מדויק ורשמי של מספר גרגירי החול הנמצאים בחופי ישראל! אולי תגיד לי שקודם אגדיר היכן הם חופי ישראל... 

הדפים סובלים הכל ולכן אנסח לך על הדף את השאלה הזאת: האם קיימת האפשרות לתת לי במדויק את מספר גרגירי החול בכל כדור הארץ ולרשום לי את התוצאה על הנייר? ולפני שתשלח אותי לעזאזל תקרא שוב את השאלה כי הניסוח שלה מכשיל אם לא תדקדק בו: שאלתי אם קיימת האפשרות... והתשובה בוודאי חיובית, כן קיימת האפשרות. אולי בעוד כמה עשרות שנים יימצא מכשיר מיפוי שיספור בד בבד את גרגירי החול של שטח המיפוי. אני יכול בנוסף להגיד שקיימת האפשרות לספור את הגרגירים של הירח והמאדים ושל כל כוכבי הלכת בשביל החלב. 

אתה יודע מה ואם הדפים סובלים הכל, אכתוב ברשותך עוד משפט וודאי שאין צורך להוכיחו- "אקסיומה": קיימת האפשרות לספור את גרגירי כוכבי הלכת של כל היקום וללא ספק אגיע עד אחרון כוכבי הלכת ביקום. איך אגיע? איך אעבור את מחסום מהירות האור? עדיין איני יודע אבל האפשרות ללא ספק קיימת כל עוד וגבולות היקום הם בידי. הדבר היחיד שאני יודע הוא שיש לי מוח בלתי מוגבל- כל עוד ואינני מגביל אותו, ורק דבר אחד מבקש המוח הזה בשביל שיעבוד ויפיק ללא הגבלה: הוא מבקש גבולות מדוייקים שיוכל לעבוד בתחומם, זה התנאי היחיד שלו. 

כל אדם ומרחב העבודה של מוחו, וכן כל אדם משרטט למוחו את גבולותיו, את שולחן העבודה שלו. כאשר אנו קונים חלקת אדמה ולפני שנחשוב או נתכנן מה נעשה בה אנו נגדר אותה בתיל, ולאו דווקא מפני הפורצים אלא בשביל מוחנו, בשביל שנוכל לשבת ולחשוב מה הן האפשרויות העומדות לרשותנו לניצול השטח הזה. אפשר לזרוע אותו, אפשר להקים עליו לונה פארק, אולי בתי מלון... וזאת עוד לפני שהיה בכיסנו שקל אחד בשביל להקים עליו בית צנוע... 

אדם בעל מעוף הוא אדם אשר שולחן העבודה של מוחו הוא עצום ממדים ובעל ארבע זוויות... זה האדם שלפני שלושת אלפי שנה יכל להרים את עיניו השמימה ולהגיד: אפשר להגיע לירח ולכל כוכבי השמים. והיום אני בא להגיד לעצמי ולאדם שעל ידי: גדר התיל שעשית עבור המוח שלך ביקום אינו חוקי בעליל, ולכן כל חישוביך ותיכנוניך עבור השטח הזה מטעים אותך בעליל, ומעל לכל הם מגבילים את המעוף של מוחך שעשוי להיות בלתי מוגבל. ושלא תטעה: המדובר בפיזיקה מדוייקת, לא בפילוסופיה עיונית; אני עוסק בשאלה פיזיקלית. 

שבת שלום   

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-31/8/2013 21:25 לינק ישיר 

אלברט, אנצל את הודעתך ספוגת ההשראה כדי לאחל לך בהזדמנות זו שנה טובה. שנה שבה תמשיך במעוף המוחי הבלתי מוגבל שלך, ותגיע איתו לעוד מקומות מפתיעים. ואולי ההשראה שלך תדבק גם באחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2013 19:28 לינק ישיר 

שנה טובה ומתוקה רם, לך ולכל מי שאתה אוהב.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/9/2013 20:25 לינק ישיר 

תודה אלברט. בחזרה לדיון ענייני, כדאי להזכיר שקיום הריק (ואקום) זו שאלה שעמדה במחלוקת בכמה תקופות בהיסטוריה. הריק איננו ישות, איננו ״דבר מה״. מי שתומך בקיום הריק מתכוון בקירוב לדבר הבא: שקיים ״חלל״ בנפרד מהחומר אשר ממלא את החלל. והיות שהחלל קיים בפני עצמו, הוא עשוי להיות ריק במקום אחד, ומלא במקום אחר. כאשר החלל ריק במקום מסוים, מתארים את זה לפעמים כאילו ״קיים שם ריק״. אבל זו רק צורת ביטוי. הניסוח היותר מדויק יהיה שבאותו מקום החלל ריק, נטול חומר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2013 23:58 לינק ישיר 

כולנו יודעים רם שהחלל הוא לא "ריק". אם אקח דוגמית של החלל שלנו אמצא בא אלף ואחד דברים ומעל הכל אמצא את המימן, אמצא חמצן שהאצות החד-תאיות מפרישות, אמצא בנוסף פחמן דו-חמצני, יש גם כמויות של חנקן חמצני, חנקן דו-חמצני, מתאן, אמוניה, יוד, גפרית דו-חמצנית, אמצא גם מספר סוגים ממשפחת הגזים האצילים כמו קסנון, קריפטון, הליום, נאון. בחלל של כדור הארץ אפשר למצוא גם יצורים של ממש, אורגניזמים... כל אלה ביחד או לחוד הם חומר, גופים, ההבדל בין מטר מעוקב של סלע לבין מטר מעוקב של חלל הוא בריכוז החומר בכל מטר מעוקב. החלל הוא חומר, אין חלל שאינו חומר, גם החלל הנמצא בין הכוכבים ובין הגלקסיות הוא חומר, ואם נקח מהחלל הזה דוגמית ונבחן אותה- נוכל לעמוד על סוג החומר הזה.

אין חלל נטול חומר, אין חיה כזו, דהיינו אין חלל ריק, אין משמעות למשפט כזה. אני אומר דברים פשוטים ומופשטים שגם ילד בן שנתו יכול לעמוד עליהם, ולמרות זאת אני חושב שאני הראשון באדם שאומר בגלוי את המשפט הזה: אין חלל ריק! הכל חומר. אין חלל ריק שמציין את סוף היקום החומרי, ולכן, פשוטו כמשמעו, אין ולא יכול להיות סוף ליקום החומרי זאת כי הוואקום לא יכול להכיל את החומר. זאת מופשטת; והשאלה מה משמעות המופשטת הזו? מה המשמעות הנגזרת מייקום פיזיקלי אינסופי?

בשביל לעמוד על השאלה הזאת, עלינו לעמוד על המסקנה הבלתי חוקית שהסקנו אותה מהקביעה הבלתי חוקית.

הקביעה הבלתי חוקית היא זאת: היקום הוא סופי ומוחלט; והוא לא.

המסקנה הבלתי חוקית שהסקנו מהקביעה הזו היא זאת: יחסי הגומלין בין עצמי היקום הסופי והמוחלט מסבירים את השינוי והתנועה שאנו מבחינים בעצמים. 

רם ובתור אדם חושב ודייקן, האם אתה עומד על ההבחנה הזאת?

תוקן על ידי ashabot ב- 01/09/2013 23:59:29

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-2/9/2013 01:05 לינק ישיר 

אלברט, למעלה הסכמת שניתן ליצור ריק בתוך צנצנת. זה אומר ריק ממש, לא חומר בריכוז נמוך.
כמוכן, אתה מדבר על החלל כמלא חמצן, פחמן, חנקן וכדומה, כלומר יסודות כימיים. אבל מה אם נרד לרמת האטומים ומטה? שם הרי נמצא ריק. ממש ריק. הרבה ריק.
סוף היקום החומרי מצוין על ידי חלקיקי החומר הקיצוניים ביותר. לא החלל הריק מציין את סוף היקום החומרי. היקום החומרי הסופי מציין את סופו שלו, בעצמו, בתוך החלל האינסופי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם היקום סופי הוא או אינסופי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.