| נשלח ב-22/8/2013 07:34 |
|
| |
כשהסבא מקלקל את הנכד .
שמעתי לאחרונה התלבטות מעניינת לגבי מקרה של ילד שאביו התחזק מאוד והוא נכנס ללמוד בתלמוד תורה טוב עם חינוך מצוויין ושמרני והילד פורח שם ונהנה . אך מה שקורה שאביו הוא איש עסקים ויוצא לו המון לטוס לחו''ל לצרכי עבודה ואז הילד הולך לישון אצל הסבא שהוא עדיין לא חזר בתשובה וממילא הוא נותן לילד חדר עם טלויזיה ומדבר איתו על דברים שהוא כבר לא רגיל אליו בביתו .
והילד עצמו קרוע ומבולבל בינו לבין עצמו כי הוא כבר רגיל להתרחק מהכיעור ומצד שני איננו יכול להתעמת עם הסבא והוא חייב לשוחח עמו על מה שהסבא רוצה בפרט שהוא לבד מולו וזה ממש פוגע בילד .
מה ניתן לעשות במקרה כזה בשביל לא לפגוע בילד ולא בסבא ?
כאן יש רק את החלק של שאל אביך ויגדך אך לא את החלק של זקניך ויאמרו לך .
כי הסבא אומר אחרת ממה שהאבא רוצה .
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2013 09:05 |
|
| |
ראה את הרמב"ם על גר אינו יורש את אביו ד"ת
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2013 13:49 |
|
| |
אמר לי פעם מחנך נכבד שתחונות הסבא ניכרות בנכד. כלומר, לרוב בן חש את תחונות אביו בצד הסובייקטיבי, ולכן כשהוא מנסה להתנתק/לחקות זה לא יוצא מדוייק. - כמו"כ, ברוב המקרים אבא ובן לא הולכים במסלול אחד בהשקפת עולמם. מאידך, האבא מבין את המצב, לפחות אחרי הסבר קצר או ארוך. וכאן השאלה מהי תגובתו של האבא? הרבה אבות אומרים בנוסחאות שונות: 'זהו השירות שאני יכול לתת, על מגרעותיהם'; יש אבות שאומרים: 'אשתדל למעט בשיחה עם הילד ונסתדר על בסיס דל יותר'. כמובן ששתי האופציות לא משהו, אבל אינני מבין מדוע אדם בגיל שיבה צריך לנסות לשנות סגנון הנהגה ודיבור. מכאן והילך החלטתו של האב.
אגב, שמעתי פעם על סב דתי שהיה רואה טלביזיה עם נכדיו החרדים שהיו מתארחים אצלו בתדירות גבוהה בשל מקום מוסדות הלימוד שלהם, כשהתחיל בלגן עם ההורים הלך הסב לרב מוכר לשאול והרב הצדיק אותו [אני לא מדייק בסיפור בשל פרטים חסרי טעם]. כך שגם זה רעיון עם קצת מחשבה קודם, כלומר אם האב יעשה דברים ע"פ הוראת רב וכדו' כדאי ללכת בתנאי שהאבא לוקח בחשבון תשובות מפתיעות, הרווח בזה שעוד כמה דברים יעשו בעתיד ע"פ הרב.
בהצלחה
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2013 15:20 |
|
| |
איזה רב מצדיק לסבא לראות אלויזיה עם נכדיו בגיל הרך .
אולי את הערוץ החינוכי - חחח .
אוי לנו מהחינוך הקלוקל שלהם .
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2013 00:51 |
|
| |
אייזין
זו שאלה מאד מעניינת בדיני נפשות.
אבל יש עיון תיאורטי ויש עצה מעשית.
במישור התיאורטי:
צריך לבדוק בן כמה הילד, מה הרקע שבא ממנו, מה קורה בבית הוריו (מדוע הוא מגיע לבית הסב, והיכן האם?). היכן המוסד התורני שלו? האם האב, הסב והחיידר נמצאים בעיר חילונית או חרדית? באיזה גיל חזרו האב והילד בתשובה (כפי שמכנים זאת, כלומר קיבלו על עצמם אורח חיים דתי או חרדי).
עקרונית, ודאי שטוב שאורח החיים בבית הילד והחינוך שלו לא יתנגשו. זה לא קשור רק להלכה אלא לבריאות הנפש של הילד. סתירה בין זה לזה יוצרת מתח. סתירה גדולה מדי עלולה להזיק לו נפשית באופן ממשי.
מעבר להמלצה כללית שצפיה בטלויזיה אינה דבר טוב והיא גם סותרת חינוך חרדי, צריך לברר עוד הרבה פרטים, וזה נכון לגבי הסיפור כולו. המצב שם אינו לכתחילה. זה דיעבד. וצריך להסתדר עם מה שיש.
הזכרתי כמה מהנקודות החשובות קודם: גיל, מתי חזרו בתשובה, מה המוסד והיכן המוסד והיכן הם גרים. מה הרקע שאינו מעניק לילד מקום מגורים אלא בבית סבו. ועוד הרבה. כדי לתת עצה או להביע דעה, אי אפשר בלעדיהן.
אך מעל לכל, לפני שאנו מביעים דעה ומתערבים בחינוך של הילד, מה הקשר בינו לבינך? האם אתה קרוב משפחה, שכן, מנהל המוסד שבו לומד הילד, אחד ממוריו?
צריך להיזהר מאד לא להתערב בלי לדעת את הרקע ואת הצרכים.
מה כן אפשר לעשות? אם זו באמת בעיה, צריך לבדוק אם לאבא יש רב שהוא מתייעץ עמו. אם הרב מכיר את הסיפור, ואם הרב בר דעת וזהיר, הוא יזהה את הסיכונים ויבדוק למה ניתן לקוות בנסיבות.
אם יש צורך בעצה מעשית, ואם אין שם אדם שיוכל לייעץ, אפשר לפנות אלי למייל כדי לפרט יותר ואז אפשר גם להשיא עצה וגם, בהתאם למקום, לחפש רב מתאים שיוכל לסייע.
המייל: [email protected]
(תזכורת שאין להימנע ממנה: עקב עומס ונסיבות אישיות, לא תמיד יוצא לי להגיע ברציפות לפורום או למייל. כדאי להביא זאת בחשבון).
*** כדי שהאשכול יהיה בעל משמעות, מסתבר שכדאי להסביר מה הפסול בטלויזיה, מה הבעיות שיש בסתירות בין הבית לחיידר, ומה הרגישות שצריך לגלות כלפי מי שעובר מחברה (חילונית) לחברה חדשה (חרדית). האם יש מעוניינים?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2013 14:06 |
|
| |
מדובר באיש עסקים שחזר בתשובה והעביר את בניו במשך כמה שנים לת''ת טוב אך לאחרונה אין לו היכן להניח את ילדיו בזמן העסקים כי גם אשתו מצטרפת אליו והוא חייב ללכת לסבא .
אך בת''ת מרגישים ירידה בכל פעם שהוא חוזר משם והתברר כי הסבא נותן לו יד חופשית גם בדברים שכבר לא מקובלים בבית הורי הילד .
האבא לא רוצה לפגוע בסבא אך הוא גם לא רוצה שבנו ייפגע ומצד שני אין לו כרגע הרבה ברירות כי זה האופציה היחידה כרגע .
איך ניתן להסביר זאת לסבא מבלי שייפגע ושירצה להמשיך לקחת את הילד אליו ?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2013 14:27 |
|
| |
האם אין חזקה כי אבא או סבא לא מקנה שקרים לבניו. מתי מחליט הבן אם האבא מקנה שקר או לא- או אולי לא הוא המחליט.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2013 07:16 |
|
| |
הילד קרוב לגיל בר מצוה והם גרים בעיר מעורבת ויש שם ת''ת טוב .
הבס בא ממקום של דעה שיש לתת לילד אופקים רחבים על העולם אך האב כבר לא נמצא היום במקום הזה .
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2013 10:00 |
|
| |
לאייזין, מתנצל על איחור התגובה. מעניין איך מאוהד הרבנים נהיתה שופט הרבנים, מדובר ברב גדול צדיק ומפורסם מאוד. שם כמובן הסב היה דתי והנכדים היו קצת יותר מבר מצוה, אבל הרווח בזה שהתייעצו איתו מחזיר אותי לסיפור שהכרתי על איש עסקים מצליח שחזר בתשובה יחד עם בנו, אולם לרגל עסקיו הוא עזב את הארץ והבן גר עם אימו ואחיו החילוניים. בוא נקצר, הילד לא דתי היום... כשמתייעצים עם רבנים גם כשיש קולה מסויימת בדת הרב יכול פתאום להחמיר וכדו', והסב מרגיש מחוייב לחומרות הרב כדרך שהאב מחוייב לקולותיו.
את שאר דבריי קראת? למה לא הגבת?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/8/2013 08:04 |
|
| |
אני לא מבין איזו סיבה יכולה להיות שרב יצדיק דבר כזה .
ובמקרה שלנו מה הסיבה להצדיק לדרדר ילד אחרי שכבר עשה כברת דרך יפה בת''ת ומתקדם .
|
|
|
|
| נשלח ב-27/8/2013 13:43 |
|
| |
מכיון שלא נענת לבקשתי לקרוא את תחילת דבריי והעיר עליהם לטוב ולרע, אצטט אותם שוב:
| אחרחוק כתב: |  | אמר לי פעם מחנך נכבד שתחונות הסבא ניכרות בנכד. כלומר, לרוב בן חש את תחונות אביו בצד הסובייקטיבי, ולכן כשהוא מנסה להתנתק/לחקות זה לא יוצא מדוייק. - כמו"כ, ברוב המקרים אבא ובן לא הולכים במסלול אחד בהשקפת עולמם.
מאידך, האבא מבין את המצב, לפחות אחרי הסבר קצר או ארוך. וכאן השאלה מהי תגובתו של האבא?
הרבה אבות אומרים בנוסחאות שונות: 'זהו השירות שאני יכול לתת, על מגרעותיהם'; יש אבות שאומרים: 'אשתדל למעט בשיחה עם הילד ונסתדר על בסיס דל יותר'. כמובן ששתי האופציות לא משהו, אבל אינני מבין מדוע אדם בגיל שיבה צריך לנסות לשנות סגנון הנהגה ודיבור.
מכאן והילך החלטתו של האב.
בהצלחה |
|
אם לא היה ברור, הרעיון השני היה לדאוג להפנות את כל שאלות ההתנהגות בבית שלא טובים מבחינת ההורים, לרב או מדריך כלשהו, ולהשמע להם גם אם הרב אומר דברים שלא נראים להורים, כי העיקרון החכם שעומד מאחרי זה הוא שבכל פעם שתתעורר שאלה יסמוך הסבא על המייעץ כאדם נטרלי ואובייקטיבי.
אגב, אם ההורים דואגים לתקנת העולם [כרוב החוזרים בתשובה], זה מתכון מצויין לקרב את הסבא לדת ואולי להחזירו בתשובה!
|
|
|
|
| נשלח ב-27/8/2013 16:09 |
|
| |
אז בעצם אתה מציע לקחת רב שיוסמך לפסוק בכל הנושאים שהם במחלוקת ביניהם .
אך המקרה הספציפי הסב לא מכיר בסמכות רב או משהו דומה כי הוא בטוח בצדקת דרכו והוא מאוד ייעלב אם יאמרו לו שבעצם הוא זה שפוגע בילד .
|
|
|
|
| נשלח ב-27/8/2013 23:12 |
|
| |
| אייזין כתב: |  | | אני לא מבין איזו סיבה יכולה להיות שרב יצדיק דבר כזה .ובמקרה שלנו מה הסיבה להצדיק לדרדר ילד אחרי שכבר עשה כברת דרך יפה בת''ת ומתקדם . |
|
אתה יודע, אייזין,
יש כאלו שחושבים שלהוציא ילד מבית ספר טוב, ולהעביר אותו לת"ת כזה, זה לדרדר אותו.
להוציא אותו ממסלול בו יש לו סיכוי להתקדם, להיות אדם הנהנה מיגיע כפיו, למצב בו סופו שילסטם את הבריות.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2013 14:01 |
|
| |
מואדיב 
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2013 15:59 |
|
| |
המציאות מוכיחה שהמלסטמים יוצאים מבתי הספר הטובים ולא מתלמודי התורה .
החינוך החילוני החולני מקלקל ומדרדר .
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2013 18:53 |
|
| |
| אייזין כתב: |  | | המציאות מוכיחה שהמלסטמים יוצאים מבתי הספר הטובים ולא מתלמודי התורה .החינוך החילוני החולני מקלקל ומדרדר . |
|
"...וכל תורה שאין עמה מלאכה - בטלה".
זה לא אני אמרתי. משנה מפורשת.
אל תברח הצידה. אני אמרתי לך לשלוח לחינוך חילוני? אני כתבתי לך שמי ששולח את בנו לת"ת בו צורת הלימוד כוללת חומר שממנו אי אפשר יהיה להתפרנס - עובר על דברי קדמונים. ולא רק עובר על דברי קדמונים, אלא שגורם לכך שבנו יגיע לידי חטא, וילסטם את הבריות.
וזה לא אני כתבתי. תלמיד חכם שכמוך ימצא לבדו מי ממפרשי המשנה כתב זאת.
|
|
|
|
|