בית פורומים עצור כאן חושבים

צדקה הנגבית בכוח - מועילה ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/9/2013 10:23 לינק ישיר 

עודד
במחילה, אתה לא נגוע בצטטת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2013 17:07 לינק ישיר 

לפי הרמב"ם פירוש הדין 'כופין על הצדקה' הוא "בית דין כופין אותו, ומכין אותו עד שייתן מה שאמדוהו ליתן, ויורדין לנכסיו בפניו, ולוקחין מהן מה שראוי לו ליתן".
לפי ר"ת (ב"ב ח: תוס' ד"ה אכפיה) הפירוש הוא "האי כפיה בדברים".
[ר"י סובר כהרמב"ם, וכך נפסק להלכה]

אולי כפייה בדברים כולל גם שקר. לא יודע...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/9/2013 17:13 לינק ישיר 

שמעתי בשם הרי"ש אלישיב שאע"פ שלדעתו סגולות הן שטויות (משהו כזה, לא זוכר בדיוק), מותר לשקר לצורך צדקה.
[סיפרו לי שנכתב פעם מאמר על זה בשבועון 'בקהילה']

בכל מקרה גם אם מותר לשקר לצורך גביית צדקה, אני מוכן שישקרו על מצב העניים, אך שלא ישקרו בשם התורה.
קופות הצדקה מפרסמות קברים כמקומות פולחן, מקדמות סגולות בציבורים שלא היו רודפי סגולות, וכו'.
אני מרגיש שגם צדקה לא מצדיקה עיוותים בשם התורה.

תוקן על ידי פינגווינאי ב- 25/09/2013 17:13:38

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-26/9/2013 22:28 לינק ישיר 

אדם שוע שהוא נותן צדקה יותר מן הראוי לו, או שמיצר לעצמו ונותן לגבאים כדי שלא יתבייש, אסור לתובעו ולגבות ממנו צדקה. וגבאי שמכלימו ושואל ממנו, עתיד להיפרע ממנו, שנאמר ופקדתי על כל לוחציו (רמב"ם, הלכות מתנות עניים, פרק שביעי, הלכה יא). פירש רדב"ז: כיון דלא אמיד והגבאי לוחץ אותו, עליו כתיב ופקדתי כל לוחציו.

אמנם זו מעלה לעשות אחרים (בדברים) ליתן צדקה, שנאמר והיה מעשה הצדקה שלום, אולם אסור ללחוץ ולתבוע צדקה מאדם שאיננו עשיר הרגיל ליתן צדקה יותר מן הראוי לו או שמיצר לעצמו ונותן כי מתבייש שלא ליתן, וגביית צדקה שכזו אסורה והינה בכלל גזל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2013 22:40 לינק ישיר 

מ

שמות פרק כה

(ב) דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְיִקְחוּ לִי תְּרוּמָה מֵאֵת כָּל אִישׁ אֲשֶׁר יִדְּבֶנּוּ לִבּוֹ תִּקְחוּ אֶת תְּרוּמָתִי:

אלו שלש הדרגות בנותני הצדקה.

דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְיִקְחוּ לִי תְּרוּמָה- לי לשמי. זה הנותן צדקה כי כך ציוה הבורא.
מֵאֵת כָּל אִישׁ אֲשֶׁר יִדְּבֶנּוּ לִבּוֹ--הנותן תרומה כי ליבו מרחם על העניים הנזקקים
תִּקְחוּ אֶת תְּרוּמָתִי:  תקחו בכח תאלצו אותו בדרכי נועם באיומים של אימתא דציבורר בכיסופא. וכ'

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 26/09/2013 22:40:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2013 23:26 לינק ישיר 

מצות הצדקה הן הרמב"ם והן ר"ת מסכימים שיסודה בפסוק פתוח תפתח את ידך (דברים טו, ח). פתח תפתח מתפרש במדרש תנאים לדברים בשני אופנים. האחד, אם פתחת פעם אחת פתח אפילו מאה פעמים ת"ל כי פתוח תפתח. השני, שאם לא היתה בידו אלא פרנסת שעה שומע אני יתננה לעני וילך ויתפרנס בה ת"ל כי יהיה בך אביון את קודם לאחרים.

באשר לתרומות המשכן, פירש ספורנו מאת כל איש: ציוה שלא יגבו בזרוע כענין שממשכנין על הצדקה, אבל יגבו מן המתנדבים בלבד. ופירש אור החיים: יחפוץ ה' שכל נדבה תהיה מלב ולא תהיה הנתינה עד שתקדם הנדבה בלב.

מסקנה: צדקה הנגבית בכח או שאיננה ניתנת מנדבת הלב איננה מועילה לבנין בית המקדש לעתיד לבוא.

תוקן על ידי מם80 ב- 26/09/2013 23:29:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2013 00:36 לינק ישיר 

אני בעד לשדל ולהבטיח ברכות או סגולות .

אך מערכת של איומים והפחדות איינו מקובל ולא היה קיים בעבר .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2013 02:44 לינק ישיר 

והיה מעשה הצדקה שלום. פירש רש"י: טורח המעשים את חבריהם מדלא כתיב והיתה הצדקה שלום. מדברי רש"י משתמע שגבאי הצדקה צריכים לאהוב את הבריות כחבריהם ולטרוח להיות לפה לנזקקים לבקש שייטיבו עמם.

מערכת של איומים והפחדות נובעת מעצלנות או מחוסר דעת או מגאווה.

להבדיל, התורה דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

תוקן על ידי מם80 ב- 27/09/2013 02:44:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2013 09:43 לינק ישיר 

לדעתי האיומים וההפחדות הן בגדר גזל ממש .

אף על פי שתלוה ויהיב זה מחלוקת אבל וודאי שאין זה מצוות הצדקה הרצויה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2013 12:35 לינק ישיר 

אייזין כתב:
אני בעד לשדל ולהבטיח ברכות או סגולות .אך מערכת של איומים והפחדות איינו מקובל ולא היה קיים בעבר .
פעם ראיתי מודעה המכריזה "ההזדמנות האחרונה שלך לשידוך! תרום ל-$%^& ויתפללו בעדך בקבר של &*^% !"
(= אם לא תתרום השבוע לא תתחתן השנה )

האם זה נחשב איום ?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/9/2013 12:36 לינק ישיר 

אייזין כתב:
אני בעד לשדל ולהבטיח ברכות או סגולות .אך מערכת של איומים והפחדות איינו מקובל ולא היה קיים בעבר .
פעם ראיתי מודעה המכריזה "ההזדמנות האחרונה שלך לשידוך! תרום ל-$%^& ויתפללו בעדך בקבר של &*^% !"

האם זה נחשב איום ?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/9/2013 13:18 לינק ישיר 

אייזין כתב:

האם זה נחשב איום ?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/9/2013 13:19 לינק ישיר 

גם לא ישר בעיני .

אך להפחיד עם מחלות ותאונות דרכים זה מוגזם ביותר .

ושוב היכן הרבנים בכל העסק ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2013 13:20 לינק ישיר 

אייזין אומר שהוא מצדיק שידול אך מתנגד לאיומים.

האם זה נחשב איום ?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/9/2013 13:26 לינק ישיר 

יש חיוב לתת צדקה וכולם מחוייבים בזה .

אך הדרך צריכה להיות הוגנת ומוסרית כי בכל זאת מדובר בדיני ממונות .

ושלא ייגרם מצב שהצדקה היא בבחינת מצוה הבאה בעבירה .

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > צדקה הנגבית בכוח - מועילה ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.