| נשלח ב-30/1/2003 08:02 |
|
| |
מקבילות ליהדות - בטאו!
אחר שעיינתי קצת בדת האיסלם והתפתחותה (והעברתי את רשמיי באשכול על האיסלם), אני פונה לעיין קצת בטאואיזם. קיימת נאמנות דתית בטאו, אבל התעסקותה הישירה היא בפעילות מחשבתית כאידיאולוגיה פילוסופית-פסיכולוגית ובכלל לא כדת בעלת הוראות הלכתיות לפרטי פרטים.
אני משתמש בספר הטאו, טאו-טה-צ'ינג, מאת לאו-טזו המתורגם לאנגלית על ידי המומחה סטפן מיטשל.
כפי שכתב מיטשל על התרגום מסינית לאנגלית: "אם לא תרגמתי תמיד את מילותיו של לאו-טזו, כוונתי היתה תמיד לתרגם את מחשבתו", כך בוודאי יש לי להעיר על המעבר הבא מאנגלית לעברית.
ספר זה הוא בעצם הטאואיזם והטאואיזם הוא בעצם, האמרות שבספר. את הנבחרות מהן אני מקוה להביא להלן.
לפני הבאת האמרות הנבחרות, אדגיש שאין כוונתי להביא אמרות רק לשם הרעיון שבכל אחת מהן, אלא לשם השלמת סינתזה בין הדתות. זו, אמורה להתבהר מתוך האשכול על האיסלם והאשכול הזה ומתוך שימת לב שהכל אמור להיות כלול ביהדות הבלתי מסולפת.
לכל דת שני פנים, שהיחס ביניהם משתנה מדת לדת... פן אחד הוא פונדמנטליסטי שאינו עוסק באידיאולוגיה היסודית העומדת מאחורי נוהגי הדת, אלא בדביקות קנאית בקדושת המנהגים עצמם ללא התחשבות בתקיפות רעיונותיהם. אדרבה, הפן הזה מנסה למנוע עד כמה שאפשר התעסקות מחשבתית מאחר והיא עלולה להטיל בספק רבים מערכי הדת. הפן הזה הוא היותר פרימיטיבי, עליו ייאמר את שאמר מרקס: "הדת היא אופיום להמונים". ישנם חולים הזקוקים לאופיום, אבל משום כך לא נהיה האופיום שוקולד לכולם בכל כמות ובכל זמן.
הפן השני בדת הוא הפן האידיאולוגי השואף לאוטופיה השקפתית ומעשית.
הצד הדומיננטי של האיסלם הוא הפן הפונדמנטליסטי. הטאואיזם מציג את הפן האידיאולוגי של האדם החופשי השמח בחלקו וששאיפתו אינה עוברת את שהמציאות מאפשרת. ישנם הרבה ביטויים מגזימים באמרות הטאו, אבל כאשר מבינים את מטרתו, שופטים את האמרות המגזימות כניסיון ליישר את המקל על ידי עיקומו לצד שכנגד.
לאברהם אבינו שלוש נשים: הגר, שרה וקטורה (רשב"ם).
הגר ילדה את ישמעאל - המוסלמי, שרה את יצחק - היהודי וקטורה את הנשלחים לארץ קדם - הטאואיסטים. (אני מתכוין במשמעות אלגורית לפי המפרשים שהמתנות שנתן להם אברהם, הן האידיאולוגיות של המזרח הרחוק, שמכללן הטאואיזם.)
היהדות יש בה מהפונדמנטליזם המעשי שאנו מוצאים באיסלם ומהפילוסופיה הנשגבה שאנו מוצאים בבודהיזם, אצל קונפוציוס ובטאואיזם. יהדותו של בן שרה, אמורה להיות הדרך המאזנת בין הקשיחות הפונדמנטליסטית של בן הגר וההתבדלות האדישה של בני קטורה.
-----
לבקשת ספרן, הנה הלינק לאשכול הנזכר,
מקבילות ליהדות - באיסלם!
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=223372
לינקזעצער
תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 20/10/2005 9:14:41
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2003 08:45 |
|
| |
תודה בוגי. ראיתי ונהניתי.
ציטוטים מהקדמת מיטשל.
אתלט (ספורטאי) טוב יכול להיכנס למודעות גוף, בה התנופה הנכונה או התנועה הנכונה קורה מאליה, ללא מאמץ, ללא התערבות הרצון המודע. זו הדוגמא המופתית לאי עשיה: צורת העשיה הטהורה והיעילה ביותר. המשחק משחק את עצמו, הפיוט כותב את עצמו; לא ניתן להבחין את הרקדן מהרקידה.
הדמות המרכזית של לאו-טזו היא אדם שהוא בהרמוניה מושלמת עם הדברים כהוויתם.
האלוף שולט בטבע, לא במובן של כבישה, אך במובן של התמזגות עם הטבע.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/2/2003 14:09 |
|
| |
עוד ציטוט מהקדמת מיטשל.
האדון (שם לדרך הטאו ולמתמזג בו) אינו רואה את הרע ככוח שיש להתגונן מולו, אלא כעכירות, כמצב של טמיעה באנוכיות, העומד בדיסהרמוניה עם התהליך האוניברסלי. - סוף ציטוט.
המקבילה ביהדות;
פסוקי התורה על היצר בראשיתה של האנושות. בפרשת בראשית "וכל יצר מחשבות האדם רק רע" ובפרשת נח "כי יצר לב האדם רע מנעוריו".
בפסוקים אלו מוצאים הבדלי פירוש בין מבט פונדמנטליסטי הרואה את היצר ככוח דחף חיצוני, לבין מבט רציונלי התולה את היצריות בחולשות האדם ובהרגליו.
הסתכלות זו מפיחה רוח תקווה ליכולת האדם להתמודד עם חולשותיו. הודות למבט זה, מוצא כיום האדם, דרכים לשיפור עצמי.
זו דוגמא אופיינית לתועלת המבט הרציונלי על התורה על פני המבט הפונדמנטליסטי.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/2/2003 15:13 |
|
| |
רק הערה קטנה
הטאואיזם שולל את קיומו של אל.
עפ"י הטאואיזם הטבע שולט בכל, ומאורעות נגזרים עפ"י הטבע -לטוב או לרע.
דווקא קונפוציוס הוא זה שסגד לאלים.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/2/2003 15:24 |
|
| |
ברוך אתה!
האם שמעת את המליצה "הטבע בגימטריה א-לו-הים"? ואם "ברוך" אתה, בודאי שלא צריך להיות לך קושי עם זה .
[אבל לגבי דגילת אסכולת הטאו, איני יודע]
|
|
|
|
| נשלח ב-4/2/2003 15:36 |
|
| |
חחחחחחחחח...אוקייי
|
|
|
|
| נשלח ב-4/2/2003 18:33 |
|
| |
ברוך
יש איזכור לאל בטאו, אבל באמת במובן שרמז עליו וטו.
נאמר על "הדרך" - טאואיזם, שהיא יותר ישנה מהא-ל. במהדורא עתיקה יותר יש הסבר: "אין אל, כאשר אין חוץ מאל".
גם בהערות נאמר: "לא אמר האל יהי אור, אלא האור פשוט הוא, והוא הוא הא-ל.
מה שמעניין הוא שהתפיסה הפנתאיסטית מיוחסת לשפינוזה, בעוד היא קיימת בטאו. הסיבה שלא מייחסים אותה לטאו, היא בוודאי כי אין שם מחקר בנושא אלא איזכור כבדרך אגב.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/2/2003 13:05 |
|
| |
רציו
איני מכיר את הכתבים העתיקים של הטאו, אבל מקובל עלי הדבר.
בכל מקרה כוונתו של לאו טסה לא היתה "אל" במובן שאנו מסבירים "אל" (כך לפחות על פי הבנתי)
בוודאי לא נערכו טקסים דתיים לאותו אל...
(מה שכן קיים בקונפוציזם)
במידה ויהיה לי זמן בבית, אנסה לכתוב יותר בפרוט על הטאו (כמובן עפ"י הבנתי האישית בלבד)
יום נעים
|
|
|
|
| נשלח ב-5/2/2003 15:05 |
|
| |
ברוך
נכון, הטאו מאחר והוא אידיאולוגיה ללא הלכה, כפי שציינתי בפתיחה בהעמדתו מול האיסלם, אינו זקוק לטכסים.
הכתב העתיק מובא בהערות שבסוף הספר שערך סטפן מיטשל.
_____
כעת אחל בציטוטים מגוף הספר.
שם שניתן להינתן, אינו השם הנצחי.
את שלא ניתן לתת לו שם, הוא האמיתי הנצחי.
מתן שמות, זה המקור לדברים המסוימים. סוף ציטוט.
המקבילה ליהדות;
נבואת ירמיהו שלא ילמדו את שם השם "כי כולם ידעו אותי".
שוב, הטאו כאידיאולוגיה, אינו מדבר על הצורך הטכני בהקמת דת הקוראת בשם אל והעושה לו טכסים ופולחנים. הטאו מדבר על עיקרון המטרה של כל דת, להגיע למצב אידיאלי, בו ייפסק הצורך הטכני.
היהדות והאיסלם עוסקות בטכניקה, אבל המוסלמים ורוב היהודים שכחו את המטרה. מאחר וקידשו תורות שבעל פה, הם קטלו את הדינמיקה האמורה להוביל בהדרגה למצב האידיאלי, אותו מטיף הטאו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2003 12:22 |
|
| |
אהבתי את ההשוואה.
אגב - ישנו יהודי הענה לשם ניר מלחי,
הוא קשור בקשר חזק לטאו, ובהיותו חוזר בתשובה, הוא הביא הרבה מאוד מקבילות בין הטאו ליהדות.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2003 15:11 |
|
| |
ברוך תהיה!
התוכל להביא מדבריו לכאן?
גם אני נהניתי במיוחד מהמקבילה שלך האחרונה, רציו.
דיברנו בפורום המון על נקודה זו ועל הוראת המקראות בירמיהו שם ובעוד מקומות בתנ"ך, על תפיסת הא-ל שאתה מייחס לטאו. [פשוט צריך לערוך חיפוש על המלה ירמיהו כדי למצוא את האשכולות.]
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2003 15:29 |
|
| |
ברוך ווטו - תודה.
בפורום עלה אשכול על מידת הביטחון. הנה, התבוננו איך הטאו מלמד את מידת הביטחון "פאר אקסלנס"!
(הקבלה: האשכול על אמונה בחכמה לעומת אמונה בחכם)
האדון (דרך הטאו) מנהיג באמצעות
החלשת השאיפה
והגברת הנחישות.
התאמן באי-עשייה והכל יבוא על מקומו בשלום!
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2003 17:03 |
|
| |
רציו,
יישר כוחך!
ההקבלה של שאיפה ונחישות מצויינת!
מחנכים בישיבות לשאיפות ["שעאיפעס"] "להיות" ה"אני" "משהו". במובן זה מהווה השאיפה התקשרות לאגו [לקיחה אנוכית] ולא התמסרות לאקו [התאמה להווה].
עזיבת מובן השאיפה השלילי אינו מתוך אדישות אפאטית, אלא מתוך עשית האמת מפני שהיא אמת ולא מפני ניפוח האגו. הנחישות לכך, היא שתעניק עוצמה טהורה למעשינו ולא השאיפה.
[בעצם, היה שוה אשכול "נחישות לעומת שאיפה", אבל סביר שלא תהיה די התעניינות.]
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2003 12:51 |
|
| |
רציו
אכן זה אחד מעקרונות הטאו (לא שאתה זקוק לאישור שלי, אבל... )
אי העשיה Woo wi - בסינית.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2003 12:04 |
|
| |
עקב קריאת הדברים והתאמתם למידת הביטחון האמיתית, עלה ברעיוני שכדאי לארגן צ'רטר להודו ללמוד איך להיות כאלו בחיים המעשיים.
ללמוד ללכת על גבי גחלים, לקפוץ לאמבטיה רותחת, לבריכה קפואה וכדומה.
או שמא כל זה לא ילמד אותנו שלא להיות קשורים לקנאה, תאווה וכבוד וכו'?

|
|
|
|
|