| נשלח ב-6/10/2013 00:06 |
|
| |
יצר לב האדם רע מנעוריו: אפילו יוצרו קראו רע
השורות הבאות יציגו שאלה על משמעות של אמירה סתומה בפסוק: מה יצר הרע שה' מתחשב בו ומחליט לא להביא יותר מבול? אציג את שתי הגישות שאני מזהה בתולדות ההגות היהודית. ואוסיף דרשה בסגנון הרמב"ם לגבי הפסוק הרלוונטי. לנוחותכם, כדי לא להלאות אתכם, יש סיכום קצר בסוף. אני עדיין מציע לקרוא הכל, אבל זו שאלה של זמן, סבלנות, וענין.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2013 00:07 |
|
| |
מקורות בתחילת פרשת נח (פרק ו למנינם) קראנו: (יא) וַתִּשָּׁחֵת הָאָרֶץ לִפְנֵי הָאֱ-לֹהִים וַתִּמָּלֵא הָאָרֶץ חָמָס: (יב) וַיַּרְא אֱ-לֹהִים אֶת־הָאָרֶץ וְהִנֵּה נִשְׁחָתָה כִּי־הִשְׁחִית כָּל־בָּשָׂר אֶת־דַּרְכּוֹ עַל־הָאָרֶץ: ס (יג) וַיֹּאמֶר אֱ-לֹהִים לְנֹחַ קֵץ כָּל־בָּשָׂר בָּא לְפָנַי כִּי־מָלְאָה הָאָרֶץ חָמָס מִפְּנֵיהֶם וְהִנְנִי מַשְׁחִיתָם אֶת־הָאָרֶץ: הכל מכירים את ההמשך. רק נח ומשפחתו נותרו בתיבה מכל האדם. ואז, בפרק ח למנינם, המבול הסתיים, הארץ התייבשה, ונח הורשה לצאת החוצה: (יח) וַיֵּצֵא־נֹחַ וּבָנָיו וְאִשְׁתּוֹ וּנְשֵׁי־בָנָיו אִתּוֹ: (יט) כָּל־הַחַיָּה כָּל־הָרֶמֶשׂ וְכָל־הָעוֹף כֹּל רוֹמֵשׂ עַל־הָאָרֶץ לְמִשְׁפְּחֹתֵיהֶם יָצְאוּ מִן־הַתֵּבָה: (כ) וַיִּבֶן נֹחַ מִזְבֵּחַ לַידֹוָד וַיִּקַּח מִכֹּל הַבְּהֵמָה הַטְּהֹרָה וּמִכֹּל הָעוֹף הַטָּהוֹר וַיַּעַל עֹלֹת בַּמִּזְבֵּחַ: (כא) וַיָּרַח יְדֹוָד אֶת־רֵיחַ הַנִּיחֹחַ וַיֹּאמֶר יְדֹוָד אֶל־לִבּוֹ לֹא־אֹסִף לְקַלֵּל עוֹד אֶת־הָאֲדָמָה בַּעֲבוּר הָאָדָם כִּי יֵצֶר לֵב הָאָדָם רַע מִנְּעֻרָיו וְלֹא־אֹסִף עוֹד לְהַכּוֹת אֶת־כָּל־חַי כַּאֲשֶׁר עָשִׂיתִי: ה' כאילו מכה על חטא. לא היה צריך לכעוס כל כך על האדם, להשמיד את כל האדם ובעלי החיים והארץ. הרי יש לאדם יצר לב רע מנעוריו. ומתבקש לשאול כי זה כלל לא ברור מאליו: מה התחדש כאן בפסוק כא? מהו אותו יצר לב האדם שמתברר שהוא "רע מנעוריו"? כיצד זו התנצלות עבור האדם שיש להתחשב בו? לפני שאציע את פרשנותי, אני רוצה לצטט. יש אוסף קצר של מימרות שהגמרא מאגדת: תלמוד בבלי מסכת קידושין דף ל עמוד ב ת"ר: קשה יצר הרע, שאפילו יוצרו קראו רע, שנאמר: כי יצר לב האדם רע מנעוריו. אמר רב יצחק: יצרו של אדם מתחדש עליו בכל יום, שנאמר: רק רע כל היום. ואמר ר"ש בן לוי: יצרו של אדם מתגבר עליו בכל יום ומבקש המיתו, שנאמר: צופה רשע לצדיק ומבקש להמיתו, ואלמלא הקדוש ברוך הוא עוזרו אין יכול לו, שנאמר: אלהים לא יעזבנו בידו. תנא דבי ר' ישמעאל: בני, אם פגע בך מנוול זה משכהו לבית המדרש, אם אבן הוא נימוח, ואם ברזל הוא מתפוצץ, שנאמר: הלא כה דברי כאש נאם ה' וכפטיש יפוצץ סלע, אם אבן הוא נימוח; שנאמר: הוי כל צמא לכו למים, ואומר אבנים שחקו מים. הא קמן: היצר קשה, היצר מתחדש מדי יום, היצר מתגבר ומסכן אותנו במיתה (או מיתה רוחנית על ידי חטא או מיתה כעונש) ואפשר להינצל או בדרך נס או על ידי לימוד תורה. אז מהו יצר הרע הזה? מה אנו יכולים לומר עליו, מלבד מה שאנו מכירים אותו אישית, יותר מדי טוב? (כמדומה שהיה זה דווקא מחבר נוצרי שהתלונן כי הוא יודע את הטוב אבל משתוקק לרע, אבל זה נכון לגבי כל אחד ואחד, הלא כן?)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2013 00:08 |
|
| |
שתי גישות ליצר הרע בעבר כבר כתבתי בנושא יצר הרע, וציינתי שיש כמה הבנות במונח זה. ואני חוזר ואף מוסיף עליהן ומשבץ את ההבנות, או לפחות את אלו שנראות לי, בתוך תשובה לשאלות שמעורר הפסוק. א. יצר הרע כישות אונטולוגית אני מתחיל מן האפשרות הזו דווקא בגלל שאין היא נכונה בעיני ודווקא היא רווחת מאד. לפי הגרסה הזו, יש כוח או ישות שה' ברא והיא היא אותו יצר הרע. לכל אדם יש כנראה יצר הרע. יתכן שזה כוח כמו עצמאי שפועל נגד רצון השם. יתכן שזה מלאך שנשלח למטרה זו. יתכן, לפי דעת הבעש"ט, שזה מלאך שבעצם אומר לאדם מה לא נכון לעשות כדי שהוא יבין ממנו, כמו בשפת רמז, מה כן נכון לעשות. כל ההסברים האלו מציגים את יצר הרע עם שני המאפיינים הבאים: הוא ישות בפני עצמה, והוא חיצוני לאדם. הוא אינו האדם אלא נספח אליו. משהו שנטפל לאדם. יש לציין שניתן למצוא מימרות בדברי חז"ל שיכולות להתפרש כאילו אכן היצר הוא ישות עצמאית. כמובן, כל אותן מימרות יכולות להתפרש גם כמטאפורה עבור ההסבר שיובא בהמשך. אבל איך אפשר להכריע למה הכוונה באופן מוחלט? מסתבר שאי אפשר, והדבר תלוי בהנחות יסוד נוספות. רק אזכיר: גם בעבר ציינתי שהגישה הזו יש לה ערך פסיכולוגי רב. כאשר אדם רואה בהשתוקקותו לעשות מעשים רעים משהו חיצוני, יש שמציק לו ואינו הוא עצמו, זה פוטר אותו – אותנו – מרגשות אשמה. יתכן שנכשלתי ונכנעתי במאבק, או ששמעתי מייד לקול יצרי הרע. אבל הוא לא אני ואני לא הוא. אני רק זה שאמור להאבק נגדו. אני עצמי נקי וטהור, אם רק אתחרט על העבר ואתחייב לא להיכנע שוב. ב. יצר הרע כתופעה פסיכולוגית לפי הגישה השניה, אותו "יצר הרע" אינו אלא התעוררות של תגובות טבעיות ששוכנות בנו, כמו אינסטינקטים. אם אדם רואה אשה יפה ומתאווה לה – אם אזכיר את יצר הרע הנפוץ ביותר והחזק ביותר (כמאמר חז"ל שתאות ממון ועריות הן התאוות הגדולות מכל, אלא שתאוות ממון רק בהזדמנות לחטוא, בפניו, ודמיון של עריות גם שלא בפני הערוה). אז אם אדם מתאווה לאשה, אין זה בגלל שיש ישות חיצונית שנטפלת אליו ומתעקשת לדחוף לו את ההרהורים הבעייתים האלו. לא, זה נובע מכך שאנו בנויים להתפעל ממראה של אשה, כי זה מאפיין שניתן בנו כמו בבעלי חיים, כדי שנפעל למען שמירת המין האנושי, להעמיד ולדות. בטבע יש יריבות בין זכרים כדי שהמנצח, הלא הוא בעל התכונות החשובות יותר מבחינה אבולוציונית, הוא שיעביר את הגנים שלו לנקבה. מסתבר שגם אנו, בהיותנו גם בעלי חיים, יש לנו את השאיפות האלו, מתורגמות לאופן שבו אנו חיים, מתפקדים, חשים וחושבים. אזכיר את מה שכתבו בשעתו, כאשר נתפס נשיא אמריקאי בקלונו כשהוא רודף נשים ויש עדויות מכוערות. כתב מי שכתב מעין התנצלות, שזה הטבע האנושי כי זה הטבע של בעלי חיים. אני סבור שהוא צדק. אין זה כל האדם, אבל זה בהחלט האדם. וכך בכל דבר שהוא יצר הרע. יש דברים שהם ראשוניים לנו, כמו התעוררות תשוקה לנקבה (אני כותב כמובן מנקודת הראות של הגבר...), או התעוררות לתגובה אלימה כאשר אנו נתקלים במישהו שנראה לנו מאיים, וגם זה בעל ערך אבולוציוני אצל בעלי חיים ולכן עדיין אצלנו. ויש דברים שהם נרכשים, מן הסתם בדרך של התניה כדברי הפסיכולוגים הביהביוריסטים. אין האדם רק פסיכולוגיה ביהביוריסטית, אבל יש לה מה לומר שהוא נכון לגבינו. דוגמא (אבל איני פסיכולוג ובוודאי לא ביהביוריסט, אמנם בדבר זה שוים לכאורה הביהביוריסט ובעל המוסר היהודי): כאשר הסבא מנובהרדוק חושד בעצמו שהוא רוצה לנסוע למוסקווה לא רק כדי לפתוח ישיבה אלא גם כדי לקנות מטריה יפה באיזו חנות, הוא מיישם למעשה כמה תיאוריות פסיכולוגיות. התיאוריה הפרוידיאנית (שכאן קולעת לתפיסה היהודית וכבר של חז"ל) לגבי מניעים תת מודעים, והתיאוריה הביהביוריסטית, שהמטריה הנאה הזו קשורה לקורת רוח מסויימת (יופי אסתטי, סימן בעלות? הרבה השערות באות בחשבון). כל אלו אם כן הן תגובות אוטומטיות של המוח, הגוף או הרגלי המחשבה. והרע אינו אלא טעות, כי ההצעות של אותן תגובות הן טובות במקומות אחרים, בזמנים אחרים, עבור בעלי חיים מסוג אחר. אבל אנו מורכבים מאד, ויש בנו את התגובות האלו. כאשר אדם אמור לשמור על דייאטה, נניח בגלל שיש לו סכרת, אבל הוא עדיין מתאווה לעוגת שוקולד, כאן ודאי יצדק הביהביוריסט שיאמר כי יש לו התניה לעונג מן השוקולד והעונג הזה קורא לו (באותו אופן שיצר הרע מדבר אלינו – בפסיכולוגיה) גם על חשבון הסיכון הבריאותי. האם ניתן לבאר את כל סוגי המשיכה של יצר הרע באופן כזה? אני מתחייב להרבה בכתבי שכן. וכמובן צריך לאסוף דוגמאות לבדוק. סבורני שההשערה שלי לגבי יצר הרע הפסיכולוגי תהיה אדווקטית (=תשובה מספקת מבחינה שיטתית, שזה מבחן לתיאוריה מדעית).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2013 00:08 |
|
| |
יישום הפרשנות שתי תיאוריות אלו יכולות לשמש, למעשה חייבות לשמש, לביאור הפסוק והענין. לפי התיאוריה הראשונה, על יצר הרע כיש חיצוני, אזי ה' מסכים לכך שהאדם האומלל סובל מיצר הרע ולכן יש להתחשב בו. כפי שהעתקתי לעיל מן הגמרא, "קשה יצר הרע, שאפילו יוצרו קראו רע" ולמעשה הפסוק שלנו הוא המקור. לפי התיאוריה השניה אפשר לומר אותו דבר. אנו נבראנו עם התכונות וההשתוקקויות והמנגנונים של התניה ושל פרשנות שהם הם יוצרים את השאיפות וההרהורים הרעים. לא מפני שיצר הרע הוא יש שכזה אלא מפני שזה חלק מאיתנו. חלק שעלינו לסדר אותו ולארגן אותו ולהרגיע אותו באופן קבוע. וחלק ממנו ניתן אמנם להחלפה (כגון שאדם ירגיל את עצמו לא לכעוס, לא להתפתות לשוקולד וכו' וכו' וכולי האי והלוואי).
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2013 00:09 |
|
| |
דרשנות רמב"מיסטית אני סבור שלעיל פירשתי את הפסוק בהתאם לשתי התיאוריות היסודיות לגבי יצר הרע. אבל יש דבר אחד שנותר תמוה. מדוע ה' מצמיד את חוות הדעת המתחשבת לגבי יצר הרע לאחר הקרבת הקרבן. מבט של חוקר היה יכול לומר כי ה' מתואר במקרא, ובחומש בראשית ודאי, כמי שטעון חינוך לא פחות מאשר האדם עצמו. הוא לומד להכיר את האדם שברא ולהתחשב בו. לפי הפרשנות הזו של המקרא, אלוקים הוא "דמות ספרותית" שיש לה התפתחות. דוגמא מעניינת לגישה הזו, ובהחלט כזו שיש להתמודד עמה, מוצגת על ידי ג'ק מיילס בספר "אלוהים: ביוגרפיה". ואולי אקדיש אשכול לנושא הספר ההוא (יש לי השגות פרטיות על הבנת הנקרא של מיילס במקרא... אבל הרעיון היסודי הוא מעניין). אני מבקש להציע בשורות הבאות קריאה נוספת של הפסוק, שמעניקה לו חן מיוחד, לדעתי, וזאת בסגנון הרמב"ם. האם זה פשט? אולי הרמב"ם היה אומר שזה פשט. אם אודה על האמת, זה דרש, במובן של פרשנות מחודשת על פי הנחות יסוד מאוחרות (ימי הבינים של הרמב"ם) של הפסוק. ובכל זאת, אתם מוזמנים לקרוא. לאחר המבול, נח יוצא מהתיבה ומבקש לבטא את רגשות ההודאה שלו להשם שהצילו. מה הוא עושה? הוא מביא קרבן. לוקח בהמה, שוחט אותה ושורף את הבשר (או שורף אותה לכתחילה? לא מסתבר לי כי זה אכזרי מדי). על זה אומר השם בערך כך: אני יודע שהאדם מסוגל למעשים מטופשים ואכזריים ומרושעים. זה מה שהיה בדור המבול. אבל הנה, האיש הצדיק ביותר, שבחרתי בו כדי להצילו ולבנות ממנו אנושות חדשה, הוא רוצה להכיר תודה, לעשות מצוה. ומה הוא בוחר לעשות? לבטא את הכרת הטוב שלו על ידי קרבן, על ידי שחיטת בהמה, ולא לצורך אכילה, שסוף סוף זה צורך אנושי בהיות האדם גם בעל חיים ברובד מסויים. לא, הוא מביא לי קרבן מפני שהוא חושב שזה טוב לי. אפשרות אחרת היא לומר שנח כבר מבין שה' לא זקוק לקרבנות. ספר איוב ודאי נכתב מאוחר יותר מהאירועים של פרשת נח. ושם בספר איוב מופיע הקטע המופלא הבא: איוב פרק לה (ה) הַבֵּט שָׁמַיִם וּרְאֵה וְשׁוּר שְׁחָקִים גָּבְהוּ מִמֶּךָּ: (ו) אִם־חָטָאתָ מַה־תִּפְעָל־בּוֹ וְרַבּוּ פְשָׁעֶיךָ מַה־תַּעֲשֶׂה־לּוֹ: (ז) אִם־צָדַקְתָּ מַה־תִּתֶּן־לוֹ אוֹ מַה־מִיָּדְךָ יִקָּח: מה תתן לו! ה' לא צריך ממך – מאיתנו – כלום! אז מדוע נח מקריב קרבן? מפני שהוא חש שנתינה שלו, ויתור שלו על חלק מרכושו, אולי הויתור, אולי הצער, אולי ההפסד, הם בעלי משמעות. וגם זו טעות. בהתחשב בכך, ה' אומר: לא די שהאדם בכשלונותיו עושה עבירות, אלא גם כאשר הוא רוצה להיטיב, אז המצוה שהוא מסוגל להעלות בדעתו מבוססת על טעויות. כאילו אני נהנה מקרבן. כאילו אני נהנה מויתור והפסד של האדם. כאילו הסבל האנושי שהאדם מענה את עצמו במידת מה הוא מטבע לקנית אהדה אלוקית. ואם כך הוא, אז באמת מה אפשר לומר על האדם? רק שיצר ליבו הוא רע. כל עוד לא למד פילוסופיה, כל עוד לא השכיל לדעת מה טוב ומה רע, שהרע הוא טעות שיש להתגבר עליה על ידי לימוד ותירגול, כל עוד האדם הוא באותו מצב שהיה בנעוריו, לפני שהיתה לו הזדמנות ללמוד ולהתקדם – אזי כל מה שקורה ויקרה לו מתוך הטעויות האלו הוא בלתי נמנע. ובזה צריך להתחשב.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2013 00:10 |
|
| |
סיכום בכמה שורות בפרשת נח קראנו כי לאחר היציאה מהתיבה נח מקריב קרבן וזוכה לכך שה' אומר את המשפט המפורסם: (כא) וַיָּרַח יְדֹוָד אֶת־רֵיחַ הַנִּיחֹחַ וַיֹּאמֶר יְדֹוָד אֶל־לִבּוֹ לֹא־אֹסִף לְקַלֵּל עוֹד אֶת־הָאֲדָמָה בַּעֲבוּר הָאָדָם כִּי יֵצֶר לֵב הָאָדָם רַע מִנְּעֻרָיו וְלֹא־אֹסִף עוֹד לְהַכּוֹת אֶת־כָּל־חַי כַּאֲשֶׁר עָשִׂיתִי: שאלתי: מהו היצר שהוא רע? האם יש קשר בין הקרבן לבין המשך הפסוק? ציינתי שיש שתי גישות לזהותו של היצר: האם הוא יש חיצוני שנטפל לאדם וצריך להילחם ולנצח אותו, או שזה אוסף כל הגישות והנטיות והאינסטינקטים וההתניות שאדם נולד או שהוא מפתח בתולדות חייו. כלומר הכל פסיכולוגיה. אני מבכר כמובן את ההסבר הפסיכולוגי. צרפתי הסבר שלישי שגם מקשר בין הרישא, הקרבן, לבין האבחנה שלאדם יצר הרע. אם האדם מאמין שהדרך להיטיב היא להביא קרבן, סימן שהאדם באמת ירוד מאד מנעוריו, כל עוד לא למד פילוסופיה – או תורה – והשכיל להבין ש"מה תתן לו", שה' לא צריך כלום אלא שהאדם ילך בדרכו של אברהם בדרך של חסד וצדק ואמת. ולכן צריך הרבה הרבה סבלנות עבור האדם. איך לומד האדם לחנך את עצמו, להתמודד עם הנטיות הראשוניות שצצות בו ואותן ניתן להכתיר בתור "יצר הרע"? אהה, זה נושא למאמר אחר. למעשה, זו כל התורה כולה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2013 08:31 |
|
| |
אם אדם נברא עם מציאות הכנה מפתה זו הוכחה לכאורה כי הנדרש ממנו הוא ההתגברות עליה. לא בגלל שה' צריך אבל בכל זאת זה הנדרש (אין לכך פתרון אנושי מדוע דורש אם לא נזקק), ולכאורה זה רחוק מגישת הרמב"ם שהנדרש הוא שלימות הידיעה (אא"כ ניתן פרשנות מעט מרחיקה לפרקי הסיום במו"נ)
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2013 10:00 |
|
| |
זו טעות בעברית לכנות נעוריו (למרות מה שרש"י נאלץ לפרש) כרגע הולדתו, יש ולד, עולל ,יונק ,יש ילד ,יש נער, עלם ,איש. נער במקרא היא תקופה ארוכה יחסית אפילו לאחר שלושים- המילה מעידה על מישהו שלומד- האחרים מלמדים אותו ומשפעים עליו בין הרבה ובין מעט, כי יצר האדם רע מנעוריו- מהרגע שאנשים אחרים מתחילים להשפיע וללמד אותו רעות, אחרת מה- הוא רע מיסודו, אז ודאי שצריכים להשמיד אותו וביערת את הרע. אלוקים ראה את נח מקריב קרבן- עד לאותו זמן הוא לא הקריב, כי ההשפעה הסביבתית לא נתנה לו להקריב. אבל כשהוא נשאר לבד בלי השפעה, צלם האלוקים פרץ ממנו, לקין- גם אף אחד לא אמר להקריב או לא להקריב, הרעיון והרצון בא ממנו סונטהית.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2013 11:12 |
|
| |
אמר ליה אנטונינוס לרבי: מאימתי יצה"ר שולט באדם משעת יצירה או משעת יציאה? א"ל: משעת יצירה. א"ל: א"כ בועט במעי אמו ויוצא, אלא משעת יציאה. אמר רבי: דבר זה למדני אנטונינוס, ומקרא מסייע בעדו שנאמר לפתח חטאת רובץ. וכן נאמר בירושלמי: כי יצר לב האדם רע מנעוריו - מנעריו כתיב, משעה שהוא ננער לעולם.
שאל התורה תמימה:
צ"ע ממ"ש באגדות ר"פ תולדות ויתרוצצו הבנים בקרבה, כשעברה רבקה לפני ביהמ"ד נדחק יעקב לצאת, וכשעברה לפני בית עבודת אלילים נדחק עשו לצאת, הרי דהיצר שולט באדם עודו בבטן. ותירץ: וקצת יש ליישב דזה גופא כלול בדברי רבקה אם כן למה זה אנכי, כלומר, מה נשתנו עלי סדרי הבריאה ששולט בהם היצר קודם זמנם.
וערוך לנר תירץ שיצה"ר מוטבע בגוף האדם ונוצר עמו, אולם אין לו שליטה באדם עד שעת יציאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2013 12:21 |
|
| |
מ כל הדברים היפים הללו לא עולים בקנה אחד עם הגיון נורמטיבי. אלוקים משלים אם יצר הרע שבאדם, את היצר הרע הרי לפי השיטה הזו הוא מכניס לאדם בלידה? מה ההגיון אלוקים שלא יכניס את יצר הרע, והכל יבא על מקומו בשלום, והוא לא יצטרך להנחם שעשה את האדם, משום מה זה מזכיר את קהלת- האומר -אלוקים ברא את העולם ישר- והמה בקשו חשבונות רבים. לפי זה זה מתאים לה' כל הפסוק הזה. אתה מכניס יצר רע. ואתה בא בחשבון עם האדם שהכנסת בו את יצר הרע? זה הגיוני בעייניך? שופט כל הארץ יעשה צחוק מעצמו? אין לו שליטה על מעשיו?
יצר האדם רע מנעוריו - האדם נברא עם נשמה טהורה- מאש שהוא מתחיל להיות מושפע המורים והסביבה מכניסים בו את יצר הרע הטוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2013 12:53 |
|
| |
ירוחם,
אמנם נאמר שהקב"ה מתחרט על שברא את יצר הרע, ומכל מקום ניתנה תורה לאדם, כדי שיוכל להתגבר על יצרו.
לפיכך, אומרת הגמרא: מנעו בניכם מן ההגיון. פירש רש"י: משיחת ילדים. מהבחינה הזו, אם המורים והסביבה משפיעים יותר מיצרם הרע מאשר מנשמותיהם, הרי לימוד מהם הינו בכלל שיחת ילדים.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2013 13:21 |
|
| |
מ יעצתי לך אתמול לצאת עם נח- מהתיבה- אותיות-קופסה- בין היתר- לא כל מה שכתבו אנשים הוא נכון. למרות שהם כבר מתו. זה לא הופך אותם לאומרי אמת וצודקים. בתורה לא כתוב שה' התחרט על כך שברא את יצר הרע- הוא התחרט שברא את האדם,
ואם כדבריך הוא התחרט על שברא את יצר הרע, למה הוא לא ביטל אותו, למה הוא לא פירמט מחדש את תכונת האדם? מה הפריע לו? העצה הזאת למנוע את עצמנו מההגיון. עבר זמנה. באמת עד לפני כמה מאות שנה, רוב האנושות וגם היהודים ברובם היו אנלפבטים בורים עמי ארצות בגלל אימוץ העצה. אביא שוב את דברי הרמב"ן
השגות הרמב"ן לספר המצוות לרמב"ם הקדמה
הנני עם חשקי וחפצי להיות לראשונים תלמיד, לקיים דבריהם ולהעמיד, לעשות אותם לצוארי רביד ועל ידי צמיד, לא אהיה להם חמור נושא ספרים תמיד. אבחר דרכם ואדע ערכם. אך באשר לא יכילו רעיוני אדון לפניהם בקרקע אשפוט למראה עיני. ובהלכה ברורה לא אשא פנים בתורה. כי י"י יתן חכמה בכל הזמנים ובכל הימים. לא ימנע טוב להולכים בתמים:
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2013 13:31 |
|
| |
ירוחם,
כשתהיה בקיא כרמב"ן בתורה, אולי תוכל באמת להתהלך כעצתו. בדורות האחרונים, לדאבוננו רוב עם ישראל בעקבות המשכילים לקחו את עצתו לקצוות, והתוצאה היתה פריקת עול תורה ומצוות.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2013 13:46 |
|
| |
מ. האמירה זו מתאימה למלמד בחיידר או למשגיח בישיבה קטנה, התורה אומרת ולא קם כמשה. הגמרא אומרת הרבה פעמים על דברי אמורא- משה -יפה כאמר. בשביל להשתמש ברעיונו של הרמב"ן אני לא צריך להיות דומה לו, אני לא צריך להיות דומה או נאמן לאף אחד אלא לעצמי ולהבנתי הדיון הוא על -עברית ובהבנת השפה העברית המקראית, ואין לזה כל קשר לשמירת תורה ומצוות, השיבושים שהוכנסו על ידי החכמים בגלל חוסר ידיעתם את שפה , עצובה ומתסכלת, גיבויבי מילים ורעיונות שמתבססים על טעוית בהבנה פשוטה, ו אילוצים של השפה ושל הכתוב בתורה לקעונות לא מבוססים. הכל מותר כל רעיון מתקבל - לא צריך לקשור את זה לפסוקי התורה אם הם לא קשורים
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2013 14:05 |
|
| |
תודה על התגובות.
ת"ט, כמה הערות.
טענת שלפי מה שכתבתי, או אליבא דהחומש, אדם "נברא עם מציאות מפתה". לא זה מה שהתכוונתי. יש לנו, לפי הפירוש הפסיכולוגי, גישות והנחות יסוד ואינסטינקטים. הם טובים, אבל לא תמיד. וצריך לכן חכמה כדי לדעת מתי לאפשר להם לבוא לידי ביטוי ומתי לא.
ממילא לגזור את הראוי, תכלית האדם, מתוך תיאור עובדתי זה, לא יוביל למסקנה שהאדם "נולד לנסיונות" אם זו כוונתך.
כמובן זה מתאים מאד לגישה הראשונה, לפי יצר הרע הוא אונטולוגי (יש נברא חיצוני שנטפל לאדם), אבל אין זו הבנתי שלי. רק תיארתי מה שכתבו אחרים.
איני מסכים לגמרי שדעת הרמב"ם היא שהידיעה השלמה היא העיקר, כגון ידיעת האלקות. זה חלק מתכלית האדם, בוודאי, אבל יש דגם עליה נוסף, של מי שעולה להר ויורד ממנו לטובת העם. הפילוסוף נדרש לא רק להסתפק בידיעת האלקות שלו אלא לפעול בעולם למען אחרים.
*** ירוחם ואחרים
השאלה האם אדם הוא רע בהשפעת הסביבה ואפשר שהוא טוב מיסודו היא עתיקת יומין והמחלוקת נמשכת עד ימינו אלו.
בצד הרואה באדם טוב מיסודו ניתן למצוא, אולי, את סוקרטס, (הרע הוא בבורות) וכמובן את רוסו, הפילוסוף הצרפתי, וכן אחרים.
בצד הסבור שאדם טועה ולכן אינו טוב, ולא רק הסביבה אשמה, ניתן למצוא את בעל מחבר "בעל זבוב" ואת השותף לו בדעה זו, הרב דסלר.
אם הרע האנושי נובע בדרך כלל מטעות, הטעות יכולה לנבוע מהפעלה לא נכונה של תכונותינו, או כמובן מחינוך לא נכון שמוענק לנו.
בכל אופן, התשובה היא שעלינו ללמוד ולהשכיל, כדי להימנע מטעויות כאלו. זו מלאכה אינסופית, אבל יש ויש השגים בדרך.
התורה היא קיצור דרך למטרות אלו, כפי שכתב כבר רס"ג (לפי שיטתו שהמצוות המשפטיות נועדו לחסוך זמן למי שאינו מבין אותן מעצמו). אבל ייתכנו גם דרכים חליפיות אם כי התורה אמורה להיות יעילה יותר ולהציע קידום אינסופי. למשל, האם אין אנו רואים שיש דברים שבהם החברה האנושית השתפרה מימי קדם ועד היום?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2013 20:12 |
|
| |
מימוני
א. היותו יד ה' לא תקצר והיה יכול לברוא האדם עפ אינסטינקטים שתמיד טובים מסקנתי כמעט מתבקשת. אין לה קשר להמצאה כי יצה"ר הוא משהו חיצוניי ולא הפסיכולוגיה שלנו
ב. צ"ע איך דגם העליה הנוסף – הירידה מההר לעם משתלב עם עיקר דבריו, לכאורה אין קשר ביניהם ויתכן זה בלא זה ואלו שתי מטרות נפרדות
|
|
|
|
|