בית פורומים עצור כאן חושבים

אשכול פרידה: הרב עובדיה ע"ה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/11/2018 14:28 לינק ישיר 

מיימוני, ראה בספר "הפנקס", שיחות של הרב שטיינמן למקורביו, שם הוא מצוטט שאמר , שאם הרב עובדיה היה בדורות קודמים, עוד לפני שהשתנתה שיטת הלימוד (עיין בהקדמת המרחשת) , היה נחשב לגדול הדור אצל כולם.
שאר הדברים שמנית הן יותר סיבות סוציולוגיות. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/11/2018 14:50 לינק ישיר 
מואדיב

תלמידתלמיד כתב:
."אלף עגונות"מסופקני אם במאה השנים האחרונות יחד, היו אלף עגונות.

כדאי שתדע, הכוונה במלחמת יום הכיפורים, כשלא היה דרך להתיר עגונות לפי ההלכה הקלאסית, אחרי שנפל מטוס למים או נשרף טנק רח"ל, והרב עובדיה התיר לפי הדיסקית למשל, כי מסתמא כל חייל שם עליו את הדיסקית שלו, ועוד. 

המספר אלף נזרק לחלל האוויר כמה פעמים, כולל ששמעתי אותו מצוטט מפי בנו של הרב עובדיה.

במלחמת יום הכיפורים נהרגו 2,222 חללי צה"ל. רוב-רובם של ההרוגים היו יהודים, אם כי לא כולם. לא כל ההרוגים היו נשואים, ולא ידוע לי כמה מתוך ההרוגים הנשואים - היתה בעיה בזיהוי הגופה.

אפשר לבדוק את זה, למי שרוצה וזה מספיק חשוב לו. מי שחושב שבאמת היו אלף עגונות - אין לי אלא להזכיר לו את "דברה תורה לשון הבאי", ואכמ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/11/2018 14:57 לינק ישיר 

חבל להגיב לפני קריאת החומר, גם העיתונאי חגי סגל הגיב אז בזלזול וטען מה שאתה טוען עכשיו.
הכוונה היא, שהיו כ1000 חללים שזוהו על ידי צה"ל, וכאמצעי זיהוי צבאי היה בזה די. אלא שהיה צריך גושפנקא הלכתית לזיהוי הצבאי, כגון, עדות של טייס שהמטוס שהיה לידו הופל או זיהוי על פי דיסקית, איפה תמצא דבר כזה בפוסקים ? ובאמת גדולי ישראל אחרים,  וגם הרבנות הראשית, חששו להכנס לזה. אך הרב עובדיה כתב כמה תשובות "כלליות" , והתיר את כולם. אמנם הוא לא עבר תיק תיק והתיר,  אלא קבע כמה עקרונות שלפיהן הותרו כולם וגם בעתיד הסמתכו על זה ככלל ברזל בהיתר עגונות בצה"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/11/2018 17:15 לינק ישיר 
מואדיב

תלמידתלמיד כתב:
חבל להגיב לפני קריאת החומר, גם העיתונאי חגי סגל הגיב אז בזלזול וטען מה שאתה טוען עכשיו.
הכוונה היא, שהיו כ1000 חללים שזוהו על ידי צה"ל, וכאמצעי זיהוי צבאי היה בזה די. אלא שהיה צריך גושפנקא הלכתית לזיהוי הצבאי, כגון, עדות של טייס שהמטוס שהיה לידו הופל או זיהוי על פי דיסקית, איפה תמצא דבר כזה בפוסקים ? ובאמת גדולי ישראל אחרים,  וגם הרבנות הראשית, חששו להכנס לזה. אך הרב עובדיה כתב כמה תשובות "כלליות" , והתיר את כולם. אמנם הוא לא עבר תיק תיק והתיר,  אלא קבע כמה עקרונות שלפיהן הותרו כולם וגם בעתיד הסמתכו על זה ככלל ברזל בהיתר עגונות בצה"ל.

כלומר, אתה חוזר בך מכך שהיו "אלף עגונות", ועובר לטענה החלופית, שהיו אלף זיהויים של חללי צה"ל?

אתה מבין שמדובר בשני דברים שונים לחלוטין. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/11/2018 20:36 לינק ישיר 

מה לא מובן ?  היו חללים רבים שזוהו בדרכים המקובלות בצבא, דרך דיסקיות למשל, או נעדרים שהמידע עליהם הגיע לצה"ל דרך עדויות כאלה ואחרות,  וכדי להתיר את נשותיהם היה צריך שרב יקבע שאכן זה נקרא זיהוי על פי ההלכה, רבנים אחרים כולל הרב הראשי לצה"ל לא ידעו על פי מה לפסוק ואיך להתיר, והפנו את השאלות לרב עובדיה,  והוא כתב כמה תשובות לתת גושפנקא הלכתית לזיהוי הצה"לי שלא יספיק רק בשביל קדיש או אבלות, אלא להתיר אשת איש על פי זה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2018 07:35 לינק ישיר 

בבית יוסף או בטור ראית יותר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2018 13:06 לינק ישיר 

ואני מעולם לא נתקלתי בבירור הלכה כה מקיף- המציג את כל הדעות- כמו ספריו של הרב עובדיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2018 14:43 לינק ישיר 

גם הפעם דעותנו חלוקות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2018 16:12 לינק ישיר 

פלא הדורות וכד' סופרלטיבים לא אהובים עלי בלשון המעטה. אבל כשרציתי לרדת לעומקה של הלכה. מטבע הדברים עיינתי בשות'יים . הממצה ביותר המקיף ביותר ומביא המקורות המלא ביותר בעיני היה הרב עובדיה.. בעיני זה היה מדהים היריעה הרחבה שהוא הציג אפילו אלו שלא היו כדעתו. והיות ולא בחנתי את כ ל חכמי הדור. הוא נשאר בעייני הגדול ביותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2018 17:21 לינק ישיר 

הגר"ינ

איתגרת.

(זה לשון שבח).

הטוב ביותר היה להביא כמה מתשובותיו ולראות מה הוסיף.

ובכלל לעסוק בגדולתם של הפוסקים והמחברים הידועים.

אנסה לכתוב מה שנראה לי בהמשך לדבריך.

ראשית, יפה ציינת שסיכום בהיר, מסודר ומקיף של מקורות הוא דבר חשוב אבל הוא מוטל היום על עוזר מחקר ולא על החוקר עצמו.

ושנית, היום יש גישה קלה למקורות עם פרוייקט השות, אוצר החכמה ומקורות כאלו.

נכון.

ועדיין:

א. היום אנו מאורגנים טוב יותר לתת עוזרי מחקר שיאספו מקורות. פעם זה לא היה.

ב. גם לאחר שמקיפים את המקורות, צריך לזכור אותם. גם זה לא טריוויאלי.

ועוד שתי נקודות חשובות בהרבה, ולדעתי השלישית חשובה מן הרביעית בלמדנות, והרביעית חשובה מן השלישית בתפקידו של תלמיד חכם.

ג. לא כל המקורות גלויים ומפורשים.

אמנותו של ת"ח היא לחדור אל מתחת לפני השטח. למצוא אמירה בעלת תוקף של מקור קדום, לדייק מתוכה סברה, או הסבר, ולומר: יש כאן שיטה, ועל השיטה הזו אפשר לסמוך. אפשר לומר עכשו שיש מחלוקת והדין אינו פשוט בכיוון אחד. למשל.

כאן עוזר מחקר לא יעזור. כאן גם פרוייקט השו"ת לא יעזור. (כן יעזור אם יש מישהו שכבר עשה את העבודה והציע את הפרשנות קודם, אבל כוונתי לכך שהפוסק, כמו הרב עובדיה, יודע למצוא מה שמונח בתוך המילים).

מה שכתבתי כאן לא זהה בדיוק לאמירת סברה. זה דומה יותר לחיפוש אחרי מקור ומציאת מקור או אפילו, מבחינה מסויימת, יצירת מקור. יש לנו טקסט שאומר טענה א' והפוסק מפרש ואומר: אם יש כאן א' אז מאחוריו יש הנחת יסוד ב', ועל הדעה הזו אסתמך.

ד. לאחר שהפוסק אוסף את המקורות, וכאמור לא רק את הגלויים והמפורשים, עכשו עליו לברור ביניהם. יתכן לעשות זאת באופן פורמלי. על פי מספר הפוסקים, על פי כללי הלכה. אצל הרב עובדיה אנו מוצאים משהו נוסף. רגישות מטא הלכתית.

למשל, הוא יודע להבדיל בין שואל לשואל. יש שואל רגיל ויש "בני תורה". אסור לתת לציבור הרחב כללים מחמירים של בני תורה.

המטא הלכה שלו ממקמת אותם לצידם של פוסקים כמו הרשז"א וכמדומה בניגוד לפוסקים כמו הרב אלישיב. יש בה, בין השאר, רגישות הומאנית, אם כי המילה האחרונה הזו כנראה לא מדוייקת עבורו. ועדיין, זו התוצאה.

למשל, מפי השמועה, הוא פסק שהיתר מכירה מועיל ואפשר לסמוך על זה. כלומר, בשנת שביעית ניתן לקנות ירקות באופן רגיל בחנות שלך, כל עוד בעל החנות משתמש בערוצי האספקה הרגילים שמכוסים בידי תקנות הרבנות והשגחתה. בניגוד מוחלט לחזו"א, שהחמיר כמדומה אפילו על ילדים קטנים (או כך מביאים בשמו).

ועם כל זאת, הוא ממליץ לבני תורה להחמיר יותר.

כך כמדומה גם בזמן יציאת השבת. הוא פוסק לפי השיטה הרגילה, אבל הוא עדיין ממליץ (שוב מפי השמועה, איני מומחה לכתביו ושיטתו) לבני תורה להחמיר כדעת ר"ת, להוציא את השבת הרבה יותר מאוחר.

ואולם, מי שסוקר את מפעלו ההלכתי, ויישוה אותו, למשל, לפסקי הרב זילברשטיין (כגון ב"תורת היולדת") יגלה שהפסקים שלו הם תמיד מעיקר הדין. אין הוא יוצר אצל הלומדים והשואלים תחושה שהם פחות טובים בגלל שהם לא מחמירים. שראוי לשאוף לדרגה ההיא. כך לפחות התרשמתי (ואפשר שאני טועה).

אני מסכם את הנקודה האחרונה, שאינה נוגעת רק לרב עובדיה וגדולתו כפוסק.

יש מחלוקות. כתוצאה ממחלוקות אלו יש פסקים שהם מעיקר הדין ויש שהם מחמירים. אפשר לחלק אותם באופן אחר. בין לכתחילה ודיעבד.

מי שמציג את עיקר הדין בתור הדין הרגיל, ולכל היותר מגלה את החומרה בהערות, ייצור חברה שבה מי שנוהג מעיקר הדין - ואפילו לא יהיה מודע לכך שזה "רק עיקר הדין" - יחוש שלם וצדיק. מי שינהג את החומרה יחוש שהוא משתדל יותר. אבל לא יבוא לזלזל ובוודאי שהאדם הפשוט לא יחוש שהוא רק סוג ב.

לעומת זה, מי שמציג בספרו את החומרות, וכל שכן אם הוא מביא סיפורים על חומרות מופלגות, ומציין שאפשר "להקל כעיקר הדין" לאחר שאלת רב, אצלו החומרה הפכה להיות הדגם. מי שלא ישמור עליה, יחוש שהוא לא בסדר.

הרב עובדיה ודאי היה שייך לסוג הראשון.

(מתוך דברי עולה השאלה מדוע זה טוב להחמיר בכלל, וזו לדעתי שאלה גדולה, אבל אין היא שייכת לאשכול הנוכחי).

תודה על השאלות המאתגרות. הן הובילו אותי לפתח תיאוריה מטא הלכתית!

**** תוקנה טעות הקלדה כי התבלבלתי בין רביעית לראשונה לעיל ***

תוקן על ידי מיימוני ב- 20/11/2018 15:24:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2018 17:32 לינק ישיר 

ואני מוסיף:

א. לא יאה למי שמכנים אותו הגר"ין שיכנה רבנים בשמם הפרטי. זה גם נגד תקנות הפורום. אני ממליץ אמנם למנהלים להעלים עין אבל זה לא לכבודך ולא לזכותך.

זו תוכחה שכתבתי לך כדי שלא יאמרו שראיתי ושתקתי. (עכשו ראיתי מה שכתבת לעיל, רק עכשו).

ב. כתבת דבר משעשע. מה הדין באשה שיכולה לבחור בין:

1. חצאית מיני

2. ללכת ערומה.

3. ללכת במכנסים.

וכתבת שהאפשרות השלישית היא איסור "לא ילבש", וכיון שכן עדיף לה 1 או 2.

ואני תמה.

הגרי"ן שחכם הוא, מה ראה להשתעשע בניתוח פורמלי?

היה לנו פעם אשכול שעסק באכילת בשר אדם, והביא דברי אחד האחרונים שאמר כי אם יש ברירה, למשל, בין בשר חזיר לבשר אדם, ברור שיש לאכול את החזיר (כמובן אם אין שום דבר שלישי, ואין צריך לומר זאת).

גם כאן זה אותו דבר.

נכון שהיום נשים יכולות ללכת בלבוש קל שמכסה מעט ויתכן שזה לא ייחשב להן חוסר צניעות, כי צניעות וחוסר צניעות הם ענין של תרבות וגיאוגרפיה.

אבל במקומותינו, הדתיים והחרדיים, לא נהגו כן.

לפיכך התשובה לשאלה מה לבחור מבין האפשרויות תהיה אולי תלויה גם בשואלת ובמקום מגוריה ותרבותה.

ואולם גם אם נטען שבמכנסים יש משום "לא ילבש", אזי לפנינו שני איסורים, חובת צניעות מכאן ואיסור "לא ילבש" שהנו פורמלי מכאן.

דומה שצריך להיות מובן מסברה, גם בלי שאנסה לומר במילים מפורשות מה שאנו אמורים לחוש, שצניעות חמורה יותר.

אמנם זה משעשע אינטלקטואלית לדון ש"לא ילבש" דוחה הקפדה על צניעות, או שאפשר להוכיח שאשה צריכה לכסות עצמה רק מק"ו של כיסוי הראש.

אני גם מעיר כי לא נראה שכל המכנסים הם אותו דבר, ויש מכנסים של גברים, ויש של נשים. כמדומה שבכל חנות זה כך. ואם כן, אין כאן "לא ילבש" כלל.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2018 06:58 לינק ישיר 

בויכוח הזה אני רק הערונת

לדת המו"נ שאינו רואה ערך במפורסמות לעומת מצוות (אם זו הפרשנות הנכונה לפ"ב במורה)   האם לא ברור שעדיף לילך ערום?
והאם אין קשר לדיון בגמ' אם פושטה אפי' בשוק?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2018 07:19 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2018 07:43 לינק ישיר 

וע"ע :

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2018 08:30 לינק ישיר 
אברם_העברי

ספרן כתב:
וע"ע :

הוספתי שם בסוף את הגרסה המלאה לשאלת אכילת בשר אדם. 
ומכיוון שרובין עורר פה את הדיון, יש לי לשאול אותו שאלה גדולה -
רובין, האם אתה מוכן שיאכלו אותך, כדי להוכיח שאתה המשיח? שהרי אמר רב יוסף "אין להם משיח לישראל שכבר אכלוהו"!

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אשכול פרידה: הרב עובדיה ע"ה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.