בית פורומים עצור כאן חושבים

ביום ההוא יהיה ה אחד ושמו אחד

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/10/2013 00:35 לינק ישיר 
ביום ההוא יהיה ה אחד ושמו אחד

הגמרא מקשה עה"פ ביום ההוא יהיה הויה אחד ושמו אחד ,וכי עכשיו לאו אחד הוא ומתרצת בעוה"ז על הטוב אומר הטוב ומטיב ועל הרע אומר ברוך דין האמת,ובעה"ב הכל טוב ומטיב וממשיכה להקשות על שמו אחד וכי עכשיו אין שמו אחד,ומתרצת לא הרי העוה"ז שנכתב הויה ונקרא אדנות ובעוה"ב נקראונכתב הויה ע"ש בכא"פ ביאור הענין הוא שכעת יש הסתר שבעוה"ב יואר ,אלא דקשה לי מה הענין של הויה ומה הענין של שמו היינו איזה ענין שונה יש בשמו יותר מהויה

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2013 00:47 לינק ישיר 

וביתר ביאור, חהבדל בין קריאה לכתיבה ,הוא שמצד הכותב הכוונה היא אחת, אמנם הקוראים מפרשים את כוונת הכותב ע"פ תפישתם,וא"כ בעוה"ז שיש מקום לתפישת הנבראים א"כ אפשר לקרוא את השם לא ככונת הכותב ,אמנם בעוה"ב כשיתגלה אור השם לא יהיה שיך לתפוש אחרת מכוונת הכותב. בכא"פ צריך ביאור כפילות הענין היינו מהי בחינת הויה ומהי בחינת שמו שבהשקפה ראשונה נראה אותו ענין,ובחז"ל פה נראה שיש כוונה ללמדנו שיש בחינת הויה ובחינת שמו,האם יש לאחד מהחברים רעיון עמוק להסביר הנ"ל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2013 08:10 לינק ישיר 

עתיק

ברוך הבא אל הפורום!

כפי שציינת במכתב אישי, היה עליך להתחשב בחוקת הפורום ולשלוח את האשכול לאישור. ראה לקמן מדברי מה היה צריך להוסיף.

כך:

קודם כל יש להפנות למקום שבו נאמרים הדברים בגמרא. כיון שהם אינם ארוכים, ומחייבים עיון מדוייק, אני מעתיקם לכאן:

תלמוד בבלי מסכת פסחים דף נ עמוד א

והיה ה' למלך על כל הארץ ביום ההוא יהיה ה' אחד ושמו אחד.

אטו האידנא לאו אחד הוא? [וכי כעת אין הוא אחד?]

אמר רבי אחא בר חנינא: לא כעולם הזה העולם הבא; העולם הזה, על בשורות טובות אומר ברוך הטוב והמטיב, ועל בשורות רעות אומר ברוך דיין האמת. לעולם הבא - כולו הטוב והמטיב.

"ושמו אחד" מאי אחד, אטו האידנא לאו שמו אחד הוא?

אמר רב נחמן בר יצחק: לא כעולם הזה העולם הבא; העולם הזה - נכתב ביו"ד ה"י ונקרא באל"ף דל"ת, אבל לעולם הבא כולו אחד. נקרא ביו"ד ה"י, ונכתב ביו"ד ה"י.

סבר רבא למדרשה בפירקא. אמר ליה ההוא סבא: לעלם כתיב.

[הדרשה נראתה לרבא והוא ביקש גם ללמד אותה בסדר הלימוד הכללי לכל הציבור. אמר לו זקן אחד שיש לשים לב שהמילה "לעולם" נכתבת בלא ו, ולכן יש להבין מכאן שזה ענין שמעלימים אותו].

רבי אבינא רמי: כתיב, זה שמי לעלם, וזה זכרי לדר דר. אמר הקדוש ברוך הוא: לא כשאני נכתב אני נקרא, נכתב אני ביו"ד ה"א, ונקרא אני באל"ף דל"ת.

כאשר הגמרא דורשת פסוקים, כדאי תמיד לבדוק את המקור "בפנים". זה לא תמיד מעניק את כל המידע הדרוש להבנה. יש שיטת דרשה שבה מנתקים פסוק או חלק מפסוק מהקשרו. אבל זו התחלה הכרחית.

אני מעתיק את הדברים למרות שהם ארוכים במקצת. זו נבואה של זכריה, והדברים מדברים בעד עצמם.

זכריה פרק יד

(א) הִנֵּה יוֹם־בָּא לַידֹוָד וְחֻלַּק שְׁלָלֵךְ בְּקִרְבֵּךְ:
(ב) וְאָסַפְתִּי אֶת־כָּל־הַגּוֹיִם אֶל־יְרוּשָׁלִַם לַמִּלְחָמָה וְנִלְכְּדָה הָעִיר וְנָשַׁסּוּ הַבָּתִּים וְהַנָּשִׁים תשגלנה תִּשָּׁכַבְנָה וְיָצָא חֲצִי הָעִיר בַּגּוֹלָה וְיֶתֶר הָעָם לֹא יִכָּרֵת מִן־הָעִיר:
(ג) וְיָצָא יְדֹוָד וְנִלְחַם בַּגּוֹיִם הָהֵם כְּיוֹם הִלָּחֲמוֹ בְּיוֹם קְרָב:
(ד) וְעָמְדוּ רַגְלָיו בַּיּוֹם־הַהוּא עַל־הַר הַזֵּתִים אֲשֶׁר עַל־פְּנֵי יְרוּשָׁלִַם מִקֶּדֶם וְנִבְקַע הַר הַזֵּיתִים מֵחֶצְיוֹ מִזְרָחָה וָיָמָּה גֵּיא גְּדוֹלָה מְאֹד וּמָשׁ חֲצִי הָהָר צָפוֹנָה וְחֶצְיוֹ־נֶגְבָּה:
(ה) וְנַסְתֶּם גֵּיא־הָרַי כִּי־יַגִּיעַ גֵּי־הָרִים אֶל־אָצַל וְנַסְתֶּם כַּאֲשֶׁר נַסְתֶּם מִפְּנֵי הָרַעַשׁ בִּימֵי עֻזִּיָּה מֶלֶךְ־יְהוּדָה וּבָא יְדֹוָד אֱלֹהַי כָּל־ קְדֹשִׁים עִמָּךְ:
(ו) וְהָיָה בַּיּוֹם הַהוּא לֹא־יִהְיֶה אוֹר יְקָרוֹת יקפאון וְקִפָּאוֹן:
(ז) וְהָיָה יוֹם־אֶחָד הוּא יִוָּדַע לַידֹוָד לֹא־יוֹם וְלֹא־לָיְלָה וְהָיָה לְעֵת־ עֶרֶב יִהְיֶה־אוֹר:
(ח) וְהָיָה בַּיּוֹם הַהוּא יֵצְאוּ מַיִם־חַיִּים מִירוּשָׁלִַם חֶצְיָם אֶל־הַיָּם הַקַּדְמוֹנִי וְחֶצְיָם אֶל־הַיָּם הָאַחֲרוֹן בַּקַּיִץ וּבָחֹרֶף יִהְיֶה:
(ט) וְהָיָה יְדֹוָד לְמֶלֶךְ עַל־כָּל־הָאָרֶץ בַּיּוֹם הַהוּא יִהְיֶה יְדֹוָד אֶחָד וּשְׁמוֹ אֶחָד:

הנבואה מתארת את העתיד לבוא, כאשר ה' יציל את ישראל מידי הגויים שבאים עליו למלחמה, יבנה את ירושלים, יעניש את הגויים. ואז יהיה "ה' אחד ושמו אחד".

התקופה הזו שבה ה' ינצח את הגויים ויחזיר לישראל את ירושלים נקראת אצל חז"ל "העולם הבא". (זה מבלבל, כי המונח הזה, "עולם הבא", מתייחס לשלושה דברים שונים: ימי הגאולה, עולם הנשמות, והעולם שלאחר תחית המתים. בדברי הנביא הוא בא במשמעות של ימי הגאולה. יש לברר כיצד משתמש בו רב נחמן וכיצד מבינה זאת הגמרא).

דברי האמוראים, רבי אחא ורב נחמן, יכולים להתפרש באופנים שונים, ואכן נמצא במפרשים דעות שונות לגביהם. כמו כן, האם רבי אחא ורב נחמן אמרו דבר אחד או לא?

יש מקום לראות את המשותף ביניהם. אני מציע פירוש כזה, אם כי ברור שניתן לפרש אחרת.

שניהם מצביעים על כך שאנו, בני האדם, בחיינו, איננו רואים עולם מושלם. לכל אדם יש אירועים שמחים עבורו ואירועים עצובים עבורו. אכן חז"ל תיקנו ברכה על אירועים כאלו, כל ברכה לפי ענינה. "הטוב והמיטיב" לדברים משמחים ו"דיין האמת" לדברים עצובים. אבל לעתיד לבוא יהיה די בברכת "הטוב והמיטיב". אפשר להבין זאת כשינוי במציאות: יהיו רק דברים משמחים. ואפשר להבין זאת כענין הכרתי (אפיסטמולוגי בלעז), האדם יבין כל דבר כמשמח. יש גם מקום לשאול אם מדובר על דברים שיהיו בעתיד, או על מה שהאדם יתבונן אחורה על חייו ועל חיי האומה ויאמר שהכל היה לטובה (כך למשל כמדומה שיטת הרמח"ל).

דברי רב נחמן יכולים להתפרש באופן דומה. יש שבעה שמות שאנו היהודים משתמשים בהם עבור אלוקים. הם מצויינים בכך שהם "שמות שאינם נמחקים". יש גם להיזהר ולא להשמיע אותם לחינם, אלא בתפילה, ברכה, לימוד וכיו"ב. זה שיש שבעה שמות אינו קשה לרב נחמן. מה שקשה לו הוא שהשם שנראה חשוב מכולם, השם בן ארבע אותיות (י-ה-ו-ה. אני מעתיק בהפסקות כדי שאם יודפס הדף, לא תהיה בעיה של גניזה, אם כי יש כאן ממילא דברי תורה הטעונים גניזה... אבל שלא יבוא שם השם לידי בזיון בחוסר זהירות) - אנו איננו משתמשים בו כפי שאנו משתמשים בשם א-ד-נ-י או א-ל-ו-ה-י-ם בתפילה או בלימוד. את השם בן ארבע אותיות אנו מחליפים בשם א-ד-נ-י, המכונה "שם אדנות". וזה היה גם בימיהם. את התופעה הזו מסביר רב נחמן כחסרון שקיים בעולם הזה בתקופתנו. לעתיד לבוא, באותו עתיד רחוק ומאושר שהנביא מדבר עליו, יוכלו בני אדם להשתמש בשם ככתבו.

יש לשער כי שינוי זה שהוא בגדר זכות מסמל שינוי בעם ישראל ואולי בעולם. וזה יכול להקביל לדברי רבי אחא.

מדוע לא לפרסם את הדברים האלו? גם כאן ניתן להציע פירושים שונים. אחד מהם, שנראה הולם מאד, הוא שלא כדאי לספק להמון העם עיסוק בשאלות על "העתיד לבוא". זה מה שנקרא "משיחיות". התעסקות במשיחיות אינה בריאה והיא גורמת לאדם לנטוש את מחוייבותיו לעולם הזה ולעומת זאת למען עתיד רחוק ונסתר הוא עושה דברים לא תמיד נכונים (ועינינו הרואות).

הקטע האחרון בגמרא שהעתקתי מבוסס על קושיה דומה ששואל רבי אבינא על ההתגלות הראשונה למשה. שם הוא שואל את השם מה לומר לעם ישראל, מיהו שולחו, והשם עונה:

פרשת שמות פרק ג' למנינם

(יד) וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים אֶל־מֹשֶׁה אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה וַיֹּאמֶר כֹּה תֹאמַר לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶהְיֶה שְׁלָחַנִי אֲלֵיכֶם:
(טו) וַיֹּאמֶר עוֹד אֱלֹהִים אֶל־מֹשֶׁה כֹּה־תֹאמַר אֶל־בְּנֵי יִשְׂרָאֵל יְדֹוָד אֱלֹהֵי אֲבֹתֵיכֶם אֱלֹהֵי אַבְרָהָם אֱלֹהֵי יִצְחָק וֵאלֹהֵי יַעֲקֹב שְׁלָחַנִי אֲלֵיכֶם זֶה־שְּׁמִי לְעֹלָם וְזֶה זִכְרִי לְדֹר דֹּר:
(טז) לֵךְ וְאָסַפְתָּ אֶת־זִקְנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם יְדֹוָד אֱלֹהֵי אֲבֹתֵיכֶם נִרְאָה אֵלַי אֱלֹהֵי אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב לֵאמֹר פָּקֹד פָּקַדְתִּי אֶתְכֶם וְאֶת־הֶעָשׂוּי לָכֶם בְּמִצְרָיִם:

יש שינוי בפסוקים כאשר ה' אומר תחילה שהוא "אהיה אשר אהיה" ושוב הוא משתמש רק במילה "אהיה" (כאן יפו דברי רש"י, שמשמע שכפי שהוא גואל בשיעבוד זה כך בשיעבודים לעתיד לבוא, וגם אם זה משמח שה' איתנו, זה גם מפחיד, וכי לא די בשיעבוד ההוא, וה' קיבל דברי משה ואמר להסתפק ב"אהיה" על גאולת השיעבוד הזה ודי לצרה בשעתה).

אולם רבי אבינא שואל על סתירה לכאורה בין שם לזכר, ומסיק מזה כי כך ראוי להבדיל בין כתיבת השם בן ארבע אותיות לבין קריאתו כשם אדנות.

אמנם מדברי רבי אבינא לא ניתן ללמוד מדוע זה כך ובכלל לא נאמר בדבריו שהמצב עתיד להשתנות. ולכן אפשר לומר שיש כאן מחלוקת בפירושים ואפשר לומר שכל אחד מהאמוראים ביטא אותו רעיון אבל השתמש בניסוחו שלו.

איך ניתן להבין את הדברים האלו? אני מציע שלושה כיווני פרשנות.

א. יבואר בסוף.

ב. הפירוש הפשוט.

זכריה מתנבא על יום שבו ה' יגלה את השגחתו לעם ישראל ויגאל אותנו. מאותו יום ואילך יהיו רק דברים טובים ומשמחים, כאלו שעליהם ראוי לברך "הטוב והמיטיב". יתכן שגם יכולת ההשגה האנושית תתעלה, ולכן יהיה אפשר ומותר להשתמש חופשי בשם בן ארבע אותיות שאנו נוהגים בו קדושה יתרה. משמע שעם ישראל עצמו יהיה בקדושה יתרה. אפשר להתאים את המסר הזה גם לדברי רבי אבינא.

ג. הפירוש הדרשני והקבלי.

כמדומה שהיה זה ר' יצחק סגי נהור, מראשוני המקובלים (נכתבו עליו כמה מחקרים), שעסק בהקבלה בין המציאות הפגומה של העולם הזה לבין חסרון שהוא מייחס לשם ה'. זה מסמל את זה.  תיקון בזה הוא גם תיקון בזה. ניתן לייחס את המשמעות הזו לדברי האמוראים בסוגייה שלנו.

לדעתי אין זו המשמעות הנכונה. אבל אלו דברים שאינם ניתנים להוכחה חד משמעית. כל אחד והנחות היסוד שלו.

מהי המשמעות הראשונה שאותה שמרתי לסוף? זו משמעות שחביבה עלי, למרות שאיני סבור שהיא מתאימה בקלות לדברי הגמרא, אם כי היא יכולה להתאים לדברי הנביא.

וזוהי:

ניתן לטעון שכל אדם מאמין באלוקים במובן כלשהו. אלא שכל אדם יש לו גרסה משלו מהו אלוקים (ומה הוא דורש מאיתנו, אם בכלל, ולמה אנו רשאים לצפות כתוצאה מכך שיש אלוקים). יש גם דתות שונות.

יש גישה פילוסופית לפיה כל בני האדם מתכוונים לאמיתו של דבר (בלי שידעו זאת בעצמם) לאלוקים אחד, אלא שכל אחד רואה זאת אחרת.

זה כמובן לימוד זכות גדול מאד על האדם באשר הוא אדם. (ומה עם אתאיסטים מוצהרים? גם כאן ניתן לטעון שהם מבקרים את האמונה באלוקים דווקא בגלל שהם מייקרים מאד את המושג של אלוקים ולכן הם סבורים שלא יתכן שתהיה ישות שתעמוד בסטנדרטים האלו).

לעתיד לבוא, מבטיח לנו הנביא שכל בני האדם יתאחדו בהבנה שהם בעצם עובדים את אותו אלוקים.

האין זה נבואה משמחת?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2013 10:52 לינק ישיר 

הרב מיימוני, הפירוש שלך על תפישת הנבראים את האלוקים בצורות שונות בעוה"ז,הוא ממש מה שכיוונתי על ההפרש בין דעת הכותב כמו שהיא,ותפישת הקוראים כל אחד לפי השגתו, ולכן נכתה בשם הויה שלא ניתן לפרושים מנוגדים וכמו שיתברר לעת"ל, משא"כ שם אדנות שהוא שם אלוקים ,יש גם תפישות של אלוקים אחרים.. אבל עיקר מה שאני מנסה להבין ,זה מה שמשמע מהכתוב וכן מדרשת חז"ל שיש כביכול שני ענינים,הויה אחד ושמו אחד, ובפשטות ענין השם הוא התפישה של אנשים את הדבר לדוגמא אם יש אדם שעושה חסדים אנשים קוראםן לו בעל חסד וזה שמו או אם אחד לומד בכולל הוא מתכנה בשם אברך וכן בכל ענין, היינו שם הוא הגלוי של הדבר אצל אלה שמחוץ לו, ובזה ניחא לומר שהגלוי של הויה בעולם הזה הוא נסתר ויתבהר לעת"ל, אבל כשאנחנו אומרים הויה אחד ,ומוכח שאין הכוונה לשם מזה שמוזכר אח"כ השם בפרטות צריך ביאור מה הכוונ ה הויה אחד וכי מדברים על עצמותו ,הלא היא ודאי אחד , וע"כ מדברים על התגלותו ,ובפרט שהויה הרי הוא גם שם ,הרי לא שיך לקרא שם לענין שלא מגולה וא"כ הויה הוא עצמו גם שם מהו הויה ומהו שמו ולגבי פירסום הדרשה ,הרי לנו שהגמרא עצמה פירסמה אותה ,ולנו לא נותר אלא להעמיק ולהבין עמק כוונתם.,ולכן אני חוזר על השאלה ,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2013 12:14 לינק ישיר 

מצינו בפרשת בשלח ענין דומה להנ"ל ,בסוף הפרשה פי"ז פט"ז " ויאמר כי יד על כס י-ה מלחמה להויה בעמלק מדר דר" וברש"י שם : וז"ל נשבע הקב""ה שאין שמו שלם ואין כסאו שלם עד שימחה שמו של עמלקכולו, וכשימחה שמו ,יהיה השם שלם והכסא שלם שנאמר "האויב תמו חרבות לנצח ,זהו עמלק שכתוב בו "ועברתו שמרה לנצח,וערים נתשת ואבד זכרם המה" מהו אומר אחריו "והויה לעולם ישב" הרי השם שלם "כונן למשפט כסאו" ,הרי הכסא שלם" ע"כ וג"כ יש להבין מהו השם ומהו הכיסא , היינו על איזה שני ענינים חז"ל באים ללמדנו שחסרים הם היום בעקבות המלחמה עם עמלק, ומהם שני הענינים הללו שיושלמןו לעת"ל אחר הניצחון על עמלק. בכא"פ מבואר בדברי חז"ל הללו, שהשם שחסר הוא שם הויה ,היינו הי-ה קים , והוא יושלם בו-ה לעת"ל ואז יתגלה שם הויה במלואו,ומבואר דהויה הוא השם שלא נתגלה בתוקפו ובשלמותו בעוה"ז , ןא"כ מתעצמת ומתחזקת השאלה, מה ביאור הפסוק הויה אחד ושמו אחד??? ,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2013 13:51 לינק ישיר 

וז"ל נשבע הקב""ה שאין שמו שלם ואין כסאו שלם עד שימחה שמו של עמלקכולו, וכשימחה שמו

זה לא חילול ה' האימרה הזו? חילון והקלות-קל
האם יעלה על הדעת שיצור או יצורים בשר ודם, יכולים לשמוט את כסאו של אלוקים בורא שמיים וארץ?
ולקצר את שמו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2013 14:24 לינק ישיר 

לירוחם שם, אין ח"ו הכוונה ללמדנו שאין הבורא שלם, אלא ענין השם הוא התפישה של הנבראים את מציאות הויה ,וזה תמיד ענין שם ,התפישה של אנשים בחוץ את הדבר, והנה לך שהויה לא גילה את מציאותו באופן שלם ,והרי לך אנשים בפורום זה שמפקפקים במציאותו, וזה נוצר מחמת שאין גלויו שלם בעולם הזה כנ"ל והוא מכיון שכדי לתת לאדם מודעות של קיום עצמי ,לכן הויה לא התגלה בכל תוקפו ,שאם המודעות של הויה היתה שלמה לא היה שיך כלל מציאות אחרת וזה כוונת חז"ל הקדושים במאמר זה ללמדנו שעיקר הסתר גלוי הויה בעולם הוא מעמלק ,שעל עמלק כותבת התורה אשר קרך בדרך" . וענין קרך בדרך הוא התפישה של המציאות דרך מימד הזמן,שהסיבה שיש לכל דבר היא מקרית ולא בעצם, ואמנם תחושת המודעות של האדם נבנית היא, ע"י הזיכרון שיש לו על כל המקרים שקרו לו וזיכרון זה הוא מציאות האדם ,היינו ללא הזיכרון לא היה קשר בין רגע אחד למשנהו ולא היתה נוצרת המודעות של האדם לעצמיותו ויכול להיות שיש נבראים שהמודעות שלהם היא רק עצם החים ואין להם זיכרון אמנם התפקיד של האדם בעולם הוא להבין גם בתוך ההסתר של הויה בעולם,שלמעשה הכל הוא הויה ,וכשזה יתגלה יהיה השם אחד ,היינו הגלוי יהיה גמור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2013 14:55 לינק ישיר 

הויה אחד זה שלימות עולם האצילות, ושמו אחד זה שלימות עולמות בי"ע הנפרדים.
כך מבואר למעיין באריז"ל על פסוק זה בזכריה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2013 15:20 לינק ישיר 

היות ואיני  מחסידי הקבל ה  אני מקפיד לאמר בבוקר בתפילה-ו הוא קיים ושמו קיים וכסאו נכון ומלכותו ואמונתו לעד קיימת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2013 22:05 לינק ישיר 

עתיק

סבורני שכתבתי כל מה שאפשר לכתוב על התשובות האפשריות.

לגבי הדרשה שציטטת על הפסוק "כי יד על כס י-ה", יש כאן לדעתי בסך הכל שימוש מטאפורי. כאשר הנביא (כולל משה שלו ניתנה תורה) מבקש לבטא את הצער של ה' על הסבל שסבלו עם ישראל מידי עמלק, ואת המסירות שלו לגאולת ישראל, הוא ידבר על נקמה בעמלקים ועל כך שה' עושה לו כביכול סימן לכך שהוא יבקש להעניש את עמלק.

הדרשן מביע אותו רעיון בדרכו שלו.

וממילא הדרשנים הקבליים, כמו ר' יצחק סגי נהור, מצאו על מה להתבסס.

האם דברי הם הוכחה שדברי המקובלים טעות? לא, כי אי אפשר לא להפריך לחלוטין ולא להוכיח לחלוטין את הפרשנות הקבלית. כל מה שאפשר להראות הוא שאין היא דרושה כדי להבין את הפסוקים. כמו כן, המקובל מסרב לראות בביטוי כלשהו במקרא מטאפורה ומעדיף לפרש אותו כמתייחס למציאות נסתרת. זו המחלוקת העקרונית בין המקובלים לבין כל המפרשים האחרים.

כמובן, בזמננו הקבלה הפכה כביכול לעיקר אמונה, ולכן מנסים בכל אופן אפשרי להכניס אותה לכל מקום. ואדרבה, מי שטוען, כמוני, שהדברים אינם נכונים היסטורית ופילוסופית, ייראה חשוד...

סיפקתי לך רקע וכלים כדי לבחון את הנושא בעצמך. בהצלחה. ה' נותן לכל אחד מאיתנו אחריות על חייו ועל הבנתו ועל אמונותיו. יהי רצון שלא ניכשל.

שותף סוד

ברוך השב!

אין לי מילים כדי לבטא עד כמה אני שמח שהואלת לשוב כדי לייצג את שיטתך. זה היה מאד חסר בפורום, ואני יכול לכתוב זאת למרות המחלוקת העקרונית שלי עם גישה זו. טוב שאתה פה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2013 13:54 לינק ישיר 

הרב מיימוני , כיון שהתורה היא אלוקית ,יש ליחס חשיבות ועיון עמק על כל מילה ומילה ,ועל כל שנויי המילים והבטויים ,ואין ליחס לזה מקריות ח"ו ולכן כשיש לנו פסוק שאומר "ויאמר עוד אלהים אל משה כה תאמר אל בנ"י הויה אלהי אבותיכם אלהי אברהם אלהי יצחק ואלהי יעקב שלחני אליכם זה שמי לעלם וזה זכרי לדור ודור " (שמות ג טו ) עלינו ללמוד מה כיוון השם ,כשאמר שהוא הויה אלוקי האבות ,מה הכוונה שמי לעלם ומה הכוונה זכרי לדר ודר ,ולמה שמי הוא לעלם ,ולמה זכרי לדר ודר , אני לא מקובל, אבל ברור לי שחלק גדול מהתורה הקבלית מתבססת על דקדוק ועיון שנויי המילים והשמות שבתורה ,אדרבה בא נשמע הסבר משלך...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2013 14:01 לינק ישיר 

שותף סוד , דברי האר"י שהבאת עם נפשט אותם הענין הוא , כמו שכשסופר כותב ספר הוא מתכוון לענין מסוים ,אבל הקוראים מבינים אותו כ"א לפי הכנתו וענינו, כ"כ כהבורא אומאר אני הויה הענין הוא כפי כוונת הכותב , היינו עולם האצילות. אמנם שם תמיד ענינו הוא איך שנתפש הדבר מבחוץ, ולכן התפישה של הבורא ע"י הנבראים היינו הכלים נקראת שמו , וע"ז נאמר במלאכי פ"ג פ"ו "אני הויה לא שניתי" היינו שכל השמות השונים הינו השנוים בתפישה של האלוקות הם מצד התפישה של הנבראים ,אבל אני הויה לא שניתי .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2013 14:12 לינק ישיר 

וביתר ביאור ,איך מיחסים להויה שנויים,היינו מידת הרחמים מידת החסד מידת הדין, ובקבלה י ספירות ,והלא מקרא מפורש הוא "אני הויה לא ניתי" אלא ודאי שאור הויה הוא אחד , אלא שמשתנה לפי הכלי שמקבל אותו, וכמו מים זורמים שמקבלים צורה של הכלים שנכנסים לתוכם.. וזה ענין הוא קים ושמו קים ,הויה אחד ושמו אחד ,וכדומה ,...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2013 14:30 לינק ישיר 

הויה הוא שם העצם שבו מתואר המאציל כמי שמהווה את עצם העולמות בתוכם, מעין נשמה בתוך גוף (להבדיל). זאת תפיסת ההנהגה של האצילות.
שאר השמות שמשתלשלים משם הויה מתארים את המאציל כמי שפועל בעולמות, מעין אדון עם עבדיו שמחוצה לו (אלקים מצד טבעם, אדנות מצד הנהגתם וכו'). זאת תפיסת ההנהגה של עולמות בי"ע הנפרדים.
שתי הבחינות הן מצד תפיסתנו אנחנו את המאציל, לא ח"ו מצד עצמותו הנעלמה.

שתי הבחינות עדיין אינן שלימות בתפיסתנו, ואנחנו עסוקים יומם ולילה בהשלמתן.
ע"ז דבר הנביא שביום ההוא נזכה ונשלים את תפיסת שם העצם (הויה אחד) וגם תפיסת שאר השמות (ושמו אחד).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2013 14:33 לינק ישיר 

אפיקורסות מבית מדרשם של המקובלים. לוקחים משפט מהנביא ו מוצאים אותה מהקשרה. ביום ההוא יהיה ה' אחד.
 כלומר אומרת הקבלה  ביום ההוא ולא היום היום הוא לא אחד היום צריכים ליחד אותו לאחד, והקבלה תפקידה ליחד אותו כי בלעדי הקבלה הוא לא יהיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2013 16:57 לינק ישיר 

כמובן,שמציאותו שלמה, אמנם כוונתי,הוא כמו כותב ספר, שהספר הוא אינו עצמותו של הכותב, אלא גלוי של מה שרצה לגלות ,בפעולת הכתיבה כמו כן הבורא גילה בבריאה מה שגילה, ולא שיך בזה שנוי כלל בחינת אני הויה לא שניתי, היינו הויה הוא גם כן תיאור של גלוי ולא עצמותו ממש ,שמוגדרת בקבלה אין סוף היינו ללא שם כלל בחינת אין, וכל שם הוא הוראה על יש מסוים. ואם כן מבואר דכל השמות הם שנויים בכלים היינו במקבלים דוגמא לדבר ההבדל בין קרי"ס לעשרת המכות ע"פ מדרש חז"ל עה"פ "וישב לאיתנו" ששב לתנאו הראשון,ולכאורה מפני מה היה לו להתנות אלא הענין הןא דבעשרת המכות אע"פ שהיה גלוי של שם הויה עדין היה תלוי בתפישת הנבראים ,והעד על זה שפרעה תפש את זה אחרת משא"כ קרי"ס היה גלוי הויה ממש ולא היה בו אפשרות לתפישה אחרת, ולכן אמרו "זה קלי ואנווהו" וכן רמזו חז"ל ראתה שפחה על הים וכו, היינו הגלוי היה בחינת הויה ולא בחינת שם הויה וממילא לא היה שיך לשנוי תפישה אצל הנבראים. ולכן רמזו חז"ל שהתנה קודם בריאת העולם, היינו העולם הוא המקום שבו העלים הויה עצמו ונתן מקום לשנוי ולתפישות מצד הנבראים, אמנם באופן שיש גלוי גמור שאין בו שנוי הוא שיך למקום גבוה ועמוק יותר מהעולם וזה ענין תנאי התנה קודם בריאת העולם בחינת "אני הויה לא שניתי

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ביום ההוא יהיה ה אחד ושמו אחד
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext