| נשלח ב-13/10/2013 08:13 |
|
| |
האם יש הכרח בקיצוניות מיותרת למען הדור הבא?
"בכל דרך חיים יש מעלות ערכיות, שגורמות בהכרח גם לחסרונות ערכיים. בחרתי בחברה החרדית כי זו החברה היחידה שדרך החיים שלה, עם החומות הגבוהות שמגינות מכל השפעה מבחוץ, הצליחה להוכיח שיש ביטחון מרבי שגם הנין שלי ישמור תורה ומצוות ברמה גבוהה. זה הערך העליון מבחינתי, למרות הכשלים הערכיים שנגרמים עקב צורת חיים כזאת", הוא מסביר.
http://www.inn.co.il/Besheva/Article.aspx/12997
הרב דוד בלון בראיון לעיתון בשבע.
האם חברה שתהא עדכנית בנושא החיים אינה יכולה להמשיך ולשרוד.
האם תורה עם דרך ארץ זו מתכונת לפרישה משמירת תורה ומצוות בהמשך?
שאלה שאני מתלבט בה כבר זמן רב ואשמח לדעות מלומדות.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2013 08:45 |
|
| |
שרפ
ארשה לעצמי הערה אישית, אך דומה שיש בה מן הענין.
המילים שציטטת היוו במשך שנים רבות גם את השיקול המרכזי שלי לחיים בחברה החרדית (בלי להתייחס לשאלה אם רציתי או יכולתי לעזוב).
כשנפתח הפורום הזה, הן עדיין גילמו את מחשבתי.
נכון להיום, כבר איני בטוח בכך. בשל שני גורמים. איני יודע אם החברה החרדית כפי שהיא נראית היום היא אכן מסייעת לשמירת מצוות גם בדור הבא, ובניגוד לעבר, אני מתחיל לחשוב שיש בחברה השכנה יתרונות שעדיפים על הסיכון, אם הוא אכן קיים.
ושוב מתוך התרשמותי שלי:
בחברה החרדית שלנו, יש מגוון אפשרויות של חיים. ניתן לחיות חיי עליה ומסירות למצוות, וזה אכן הדגם הראוי והרצוי.
אפשר גם לחיות ברמה יותר פשטנית, אפילו רדודה, ואפילו מזלזלת, כאשר שומרים על מראית עין חיצונית של חיים חרדיים.
זה אמנם לא יציל את האדם עצמו מהדרך שבחר לעצמו, אבל זה ישמור על הילדים חיצונית במסגרת. ואז הם עשויים להיות בני עליה.
כמדומה שדגם כזה לא קיים בחברה השכנה. שם:
לא תמיד יש דגש על לימוד ולימוד.
אין שאיפה מובנית להצטיינות שכמובן אצלנו מוצגת קודם כל כהחמרה.
מי שחש לא במקום פשוט עוזב ומוריד כיפה. זה בא על חשבון הילדים.
בתור חרדי באורחות חייו וכן, אני מקוה, במובן הטוב של המילה (מסירות לתורה ולמצוות ושאיפה להצטיינות בהן), אני מגלה שאני עדיין מסכים עם הרב בלוך.
אם יש לי חשש, הרי זה באותו נושא שהועלה כאן כמה וכמה פעמים, גם לאחרונה בידי ייתכן. האם החברה שלנו, כפי שהיא מהווה שמירה, היא גם מחסום בפני עליה אמיתית, רחבה, פתיחות, עבודת ה' לא ברדידות?
אני מקוה שהערות תמציתיות וכוללניות אלו תרמו משהו.
כמובן איקון ירוק על העלאת הנושא ובצורה בהירה כל כך.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2013 08:46 |
|
| |
השאלה מדיי כללית. אם אתה מדבר על סטטיסטיקה סוציולוגית, ללא ספק השמרנות (=חרדיות) מצליחה יותר. הבעייה אינה השרידות שלה אלא מגרעות אחרות. בעצם השאלה היא: את מה היא מצליחה לשמור? כלומר האם זו המערכת הנכונה. במילים אחרות, האם כדאי לשמור מערכת לא נכונה כדי להצליח יותר בשימור, או שמא אנחנו שופכים את התינוק עם המים(מצליחים לשמור במחיר שמה ששומרים עליו הוא כבר אחר לגמרי וספק אם כדאי לשמור עליו).
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2013 09:14 |
|
| |
אם נניח ששמירה אפילו מעוותת על מצוות התורה עדיפה על אי שמירה כלל, שכחה מוחלטת ויציאה מהעם היהודי, אני חושב שאין בעיה להבין את השאלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2013 09:46 |
|
| |
'חומות גבוהות שמגינות מכל השפעה מבחוץ' - זה ביטוי המעיד על פחד גדול, חולשה גדולה גם על העדר הבנה של תהליכי מציאות. חומה כזו אינה אלא אשליה, בהכרח נסדקת ומתמוטטת עם הזמן. 'למרות כשלים ערכיים' שגורמת צורת חיים זו - הרב בלון סותם ואינו מפרט, מה שמעיד על שטחיות. השאלה היא אם 'דרך חיים' היא ערך בפני עצמו, או שהיא אמורה לשרת ערכים. לפגוע בערכים רק כדי לשמר אורח חיים זה עלול להיות בלתי מוסרי, ואם למען ערכים, צריך לשקול אותם היטב. האם ראוי לשמור על ערך במחיר של עוולה מוסרית? שרפ, מדוע אתה מבקש בדבריך לראות דברים בקיצוניות של שחור ולבן, 'שמירה מעוותת' לעומת 'אי שמירה כלל' ? העולם מאד מאד מגוון והניגוד החריף הזה הוא מתכון לאבדון. ובכלל, נראה לי שרבים שוכחים את ההנחה החשובה ביותר העומדת ביסוד התורה כולה, שהיא תורת חיים ולא תורת מאובנים. עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2013 10:17 |
|
| |
אני מאמין שרבים עזבו את העם היהודי עקב התבוללות.
החשש הוא שיהדות מתונה שתוביל לחילוניות ולהתבוללות העלולה לחסל חלקים רבים מהעם.
חוץ מזה בתור יהודי מאמין שרוצה שהיהדות תימשך, יש לזה השלכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2013 10:43 |
|
| |
ואולי היתה נטישה בגלל הסגירות והמחנק?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2013 11:17 |
|
| |
ואולי בגלל שהאדם שחשב ראה - את הכל משתנה- ורק ההלכה והמנהגים לא השתנו. במאמרו של רבנו מיכי במקור ראשון לפני שבוע -כתב בענייני הגויים,- הגויים השתנו- השבוע הוא הסכים כי החרשים השתנו, גם הנשים השתנו, גם העדים והעדויות השתנו, כל העולם השתנה, אפשר כבר להגיע תוך חצי שעה לבבל. אבל אנחנו עדיין לא מבקשים על הגשם עד שאחרון עולי הרגל לא ירטב חלילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2013 11:58 |
|
| |
עדיין מהי הדרך הנכונה לשלב מודרניות מחשבתית והתנהגותית עם ההלכה הטהורה, כך שהפלס ישאר ישר.
ההגדרה שיש לנטות לקצוניות אחת, בכדי להימנע מקיצוניות שניה, מציגה מצב בו דרך האמצע אינה יכולה להימשך לאורך זמן עקב שחיקה, בעוד שהקיצוניות מפרה את עצמה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2013 12:09 |
|
| |
שרפ השאלה היא האם הקיצוניות אכן מפרה את עצמה. בטווח קצר זה כנראה נכון, אולם בשלב ארוך יותר היא עלולה למוטט את עצמה מבפנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2013 12:23 |
|
| |
כותב ירוחםשמ 'ואולי בגלל שהאדם שחשב ראה...' ארוע השבוע האחרון לימד אותי דבר בעניין. רבים בטאו בכנות רבה צער עמוק על פטירתו של הרב עובדיה במילה הסתלק 'אבא' מאיתנו. כמובן, אבא ביולוגי נשאר תמיד אבא, אבל היחס האינטלקטואלי שבין אבא לבן משתנה עם השנים, עד שעם הבגרות, כאשר הבן מגבש את השקפתו ועומד ברשות עצמו, הופך השיח שלהם לשיח בין שווים. דבר זה קיים ביחס שבין מורה ותלמיד. בכיתות א-ב, 'המורה אמר' והתלמיד 'שותה' את דבריו באמונה תמימה. בכיתות ו-ח כבר נדרש התלמיד לכתוב חיבור הנסמך על מקורות, ולהציג עמדה. באוניברסיטה, עבודה שתציג דעות אחרים בלבד [כמו הצטטת כאן] תידחה על הסף, וכאן נגלו לנו המוני תינוקות של בית רבן, אשר מן הבחינה הביולוגית הם בוגרים לכל דבר. זה פסול. עודד
תוקן על ידי 932woland ב- 13/10/2013 12:25:09
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2013 14:00 |
|
| |
שרפ היקר:
יש פרדוקס שאנו סובלים מיזה כבר אלפי שנים. הפרדוקס היא שההמון כל הזמן באמצע בין הקיצון לליבראל. ולכן כמה שהקיצון מקצין כך מתרחב האמצע, וכך כולנו מפסידים (החרדי מפסיד כמו הדתי והחילוני זה רק שאלה של אורך זמן) התשובה לבעיה היא שהקיצון והליבראל יתקרבו אחד לשני ואז אף אחד לא יפסיד. ולכן אם אתה שואל את דעתי, האשמים הם הקיצונים. החרדים הקיצוניים אשמים מאז חז"ל בהפסד צאצאינו להתבוללות ולהכחדה. כת ההשקפה\בעלי הזרוע הם הם אשמים בכל מאז היותיינו לאומה. החרדי כפרט מפסיד כמו החילוני והדתי. החרדי כחברה טבעית מול שאר החברות הדמיוניות שורדת יותר. אבל מה יש לחרדי כפרט, מכך שהחברה ככלל שורדת ?
אם יעקב אבינו לא הצליח לשמר רק שני שבטים. אז מה הסיכוי לבן ימינו שאחד מצאצאיו ישרוד ? ומי בכלל יודע לומר שהחרדי היום הוא באמת צאצאיו של יעקב. כלומר שרידות כל חברה ככלל לא מבטיחה לפרט שום דבר. אפי' חברה טבעית כמו היהודים ולכן החרדי המשכיל יודע שהוא יפסיד את עולמו האישית ולא יזכה לעולם הבא.
לסיכום: כל זמן שהחרדים לא יטפלו בקיצוניות שלהם ?! אז לעולם הם יהיו בגלות וימשיכו להפסיד את זרעם לטובת ההתבוללות וההכחדה כפי שקרה בכל ימי ההיסטוריה. (ואל לנו לשכוח שהאימא החרדית מולידה את שניהם את החרדי ואת החילוני שבדור הבא. כלומר החרדי מוליד את השונאים שלהם עם הקיצוניות. ) אין להם להתנחם שהם שורדים כחברה וישרדו את הדתיות ואת החילוניות. כי מה לי שהחברה ככלל שורדת ? הרי זה אלילות לשמה !!
תוקן על ידי maxmen ב- 13/10/2013 14:16:52
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2013 05:58 |
|
| |
חוששני שעתיד להתברר כי אלו שהרגו את הדרך האמצעית (שיוצגה פוליטית ע"י פא"י) עתידים לגלות כי סייעו בהריסת הדת
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2013 07:41 |
|
| |
השאלה היא האם דרך האמצע שלצורך העניין היא הדרך המאוזנת והנכונה יכולה להחזיק את היהדות לאורך דורות, או שיש צורך בקיצוניות בכדי שהיהדות תשרוד.
מובן שיש רמה מסוימת של קיצוניות יתר אולם ניקח את הקיצוניות המרכזית המיוצגת על ידי הזרם המכונה "יהדות התורה" האם ממנה יבוא ההמשך לעם ישראל או שהוא יבוא מהזרם של חרד"ל ואולי מהמזרחי...
כמו כן כיום, רבים יטענו שלא רק דרך פא"י אלא גם הדרך של אגודת ישראל לפני חמישים שנה היא דרך אמצעית. היה שרות צבאי בשלב ב' ואפילו בקרבי, הייתה השתלבות בתעסוקה, בתקופה בה לימודים אקדמיים היו נדירים ולא כולם אפילו למדו בתיכון... דווקא מהפכת ההשכלה (האקדמית) שהגדילה את תקופת ההכנה לשוק העבודה, דחתה רבים מהציבור החרדי מהמעמד הבינוני... ואולי זה גם שילוב של ממילא לא ניתן להגיע למשהו משמעותי אז נלך עד הסוף עם הייחודיות שלנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2013 08:36 |
|
| |
ת"ט אתה מתכוון ל ?
|
|
|
|