|
|
| נשלח ב-14/4/2014 01:51 |
|
| |
א. זה די פשוט, ר' אלחנן הוא השמרן, והחזו"א סובר שיתכן קפיצות בין הדורות מבחינת הגדלות. אבל כמובן ה'מחלוקת' מבוססת על ראיות והמקורות מעניינים, כדרכם של שני גאונים אלו. ב. שמעתי פעם שגם לגבי חב"ד הוא לא התכוון כמו שהציבור הפנים, אבל כמו שאמרת, החינוך הקלוקל הזה לא התמקד רק בחב"ד. [אני אגב ג"כ התכוונתי לרשימה הראשונה] ג-ד. דעתי היא שאדם נבון ומשכיל, כמו איש צדיק, ירא חטא, אוהב את הבריות או מתמיד, יכול להחשב כגדול בישראל, במידה והוא משקיע את כישוריו על התורה. אדם טיפש שקורא תורה וכל יכולותיו הם לקרוא ולהתקשקש הוא בד"כ חולה נפש בסוג זה או אחר [אני כמובן לא מדבר על הטיפשים שנעשו גאונים וכו'], ועם הרבה כבוד על ההשקעה, הוא אינו ראוי להנהיג דורות. לטיפשים האלו יש כל מיני גוונים וסוגים. יש גם כמה מפורסמים כאלה. לכן השאלה האם למעשה הרח"ק מבין או לא מבין במתמטיקה לא ממש מעניין אותי, אלא השאלה אם הוא יכול להבין לכשיתעמק. נושא מבחני הסיכה הוא דוגמה לציפיה שהגודל יהיה רק בעל ידע או רק בעל סברא וכדו' - ובעצם הגודל צריך להיות מאוזן ושלם ברוב חלקי התורה. למי אני מתכוון במה? - הסיפור עם המבחן סיכה היה עם ר' מנשה קליין זיע"א.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2014 18:54 |
|
| |
א. עדיין אינו מוכרח. גם החזו"א ידוע בגישתו השמרנית כלפי הראשונים [יש מכתבים רבים שלו ע"ז בקובץ אגרות].
ב. היו מקרים שלקחו את זה קשה מידי [אם מצטרפים למניין כשרים לעדות וכו'] והגרא"מ שך נאלץ להבהיר כי אכן לא מדובר בגויים או מומרים, בפורומים סגורים אחרי כל קיתונות הביקורת היה מציין כי מדובר ביהודי כשר, גם אחרי האירוע המוחי שעבר הגרמ"מ שניאורסון היה הרב שך שואל רבים ממי שהיו באים לבקר אותו מה שם אמו של הרבי להראות שהוא מתפלל עליו.
מטרתו היתה אחת: להפןך את חב"ד ללא לגטימיים, להוציא אותם מהציבור החרדי ובמידה רבה מאד הוא הצליח בכך.
אני מוחה על כינוי הנהגת הרב שך כהתנהגות קלוקלת, אני לא רוצה לתאר מה היה קורא אלולא חב"ד הייתה בתוככי המיינסטרים החרדי.
ברוך שמסר עולמו לשומרים!
ג"ד. למה אתה קורא "קורא תורה"? ממה נפשך, אם הטיפש שעליו דיברת אינו ירא שמים ומדקדק על קלה כבחמורה ומתנהג בדרך ארץ ודאי שאינו בגדר אדם גדול ורבים בזה דברי חז"ל.
אני רואה שאתה מדבר בעיקר על החלק הלימודי, מה נפשך, אם "קורא תורה" היינו לימוד באיכות ירודה ["מתקשקש"] מאי קס"ד דחשיב לימוד. אלא כמו שנראה מדבריך יש אצלך מושג שגם אדם שלומד תורה באיכות בעיון ובעמל ונפש וזכה ונתעלה והשתלם בכל חלקי התורה יכול להקרא אדם טיפש שאינו ראוי להנהיג.
מכאן נובעת השאלה שלך אם אדם כמו הגרח"ק מסוגל להבין מתמטיקה. ידידי היקר! חוסר בהבנת ערך עמל התורה אני רואה כאן, תורתינו היא נועם החכמות, היא דרך חיים, זה עמוק מכל הסבר זה נעלה מכל דמגוגיה, זר לא יבין זאת, לך נא ראה דברי מי שיצא מן הקודש החזו"א שהיטיב להסביר בכמה מקומות חלק מהדברים וראויים הדברים למי שאמרן.
אנסה לדונך לכף זכות, הרושם המוטעה הזה נוצר היות לכמה הנקראים תופסי התורה היודעים כמה דפים ראשונים של מסכתות מסויימות ברוטב רייד והם רחוקים משני הפרמטרים שהזכרתי לעיל, שלימות במעשיהם ובתורתם, למעשה עליהם אמורים דברי חז"ל אל תקרי משנאי אלא משניאי, כי לא זו התורה! היא אינה כמה שאלות של חפצא וגברא, היא גם לא אוסף של דפים צהובים ומזיעים, לזו לא יקרא תכלית החכמה.
לסיכום: היותם של אנשים המוחזקים לת"ח גסים בשכלם גם לאחר לימודם אינה מפאת תוספת חיצונית מהתורה החסירה לאותם אנשים כמו שניכר מדבריך. חסרונם נובע מרמת לימודם הירודה או היותם מושחתים במעשיהם [והא בהא תליא כנודע].
האדם אשר זכה להשתלם בכל חלקי התורה בעיון אמיתי מתוך יראה שלימה ועבודת ה' תמימה הרי הוא האדם השלם אשר קיים את חובתו בעולמו, והרי הוא מבחר המין האנושי, אשריו ואשרי חלקו [גם אם שכלו גס ועב מטבעו וכל ימיו הסתגר בד' אמותיו ואינו מכיר בצורתא דזוזא].
ה. אני מניח שהגר"מ קליין ידע את הש"ס גם אם לא נבחן עליו במבחן סיכה, מבחן סיכה הוא מעלה נוספת אך לא התכלית, התכלית היא ידיעה ושליטה בכל מרחבי הסוגיות בבהירות עד לפרטים הקטנים ובהבנת שורשי הדינים והחילוקים ביניהם לאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא [בכלל, יש כאלו שאינם זוכרים לפי דפים ושורות אלא לפי עניינים וסוגיות] ויעידו על כך תשובותיו וחיבוריו בכל חלקי התורה.
תוקן על ידי זיהוי ב- 16/04/2014 18:56:33
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2014 20:47 |
|
| |
כתבתי הודעה ארוכה ומנומקת והיא נמחקה, אז אנסה לתמצט את הרעיון שרציתי להציג:ראשית, אני שמח מאוד שהתגלעו חילוקי דעות בינינו, שהביאו אותך לאמירות קיצוניות כלפיי, כי בתחילת האשכול היה נראה שאנו מרפכסים זה את זה. ובכן, א)בעניין מח' החזו"א וראב"ו, זוהי המחלוקת בלי ועם קשר לדעות העקרוניות [לדעתי זה קשור, החזו"א חולק על ראשונים ואחרונים ועוצמת ההוראה מודגשת במשנתו יותר מעצמת ההיררכיה]. אם אמצאנה אבין את יסודיה הספציפיים. ב)אני הבנתי את הרב שך כמוך. אך אינני בטוח שהוא צדק במהלכיו ובאופן ההתנהלות שלו, אם כי אין זה מן העניין, מה גם שאני משקיע בכיווני חשיבה שונים כי אני מצפה מעצמי לשמש בתפקיד אחר בעולם. [אני כמובן לא כינתי את התנהגותו 'קלוקלת', אלא את מערכת החינוך החרדית, שלוקה בעוד בעיות רבות, ואכמ"ל] ג)אסביר בצורה מפורטת את דעתי, בצורה תורנית יותר, כדי שתפסיק להחשיבני 'רפורמי': האדם בנוי מאוסף כוחות רב, ולמעשה, כפי שאמר הרב קוק, 'האדם – הוא הרצון' (אורות הקודש). כלומר, אדם שאוהב דרך מסויימת, לאחר שנים ישתלם בה ויהפוך למה שנקרא 'כישרוני' באותה דרך. הרמב"ם (פרקי רפואת משה) פתח את מאמר הביקורת החשוב והמרתק שלו על גלינוס הרופא, בזה שגלינוס חשב שהוא מבין בכל התחומים, כשלמעשה הבין רק ברפואה. לזה קרא הרמב"ם 'מחלת נפש'. כך בכל מערכת, האדם מתחבר באופן המתאים לו ובונה לפי כישוריו, שכאמור, הם עצמם נובעים ממקור עמוק יותר, שיסודו בכלל בנטיה נפשית ורצון. הדת היהודית מצפה מכל אדם ליטול כמה שיותר כישורים לשימוש הדתי, כגון מה שכתב הט"ז (ריש או"ח) שמידת הגבורה נועדה למלחמת היצר. וראה דברים מפליאים בהקדמת ספר 'חובת האברכים' שנדפסה בכל מהדורות 'דרך המלך' של הרבי מפיאסצנה הי"ד, שתכלית ה'חכמה' – ההיקש השכלי ובניית רעיונות חשיבה, היא עמקות ברעיונות התורה – חכמת הקבלה. בגדול, גדול בישראל הוא אדם שמיצא כח מסויים באופן התורני שלו, ולא אכפת לי אם מדובר בפיזיקה, גיאוגרפיה, מתמטיקה, שבירת המידות, עזרה לזולת אהבת הבריות וכו'. – לרוב, אם כח זה ממומש בצורת כתיבה והגות, הוא משמש את הנקראים 'תלמידי חכמים', לרוב במושגים של מאות ואלפי שנים. אך לכל חכם יש דרך משלו, ע"פ אופיו ונטיותיו, וכפי שהסביר סומכוס: 'ר"מ חכם לכשירצה, ר"י נמוקו עימו וכו'' (גיטין, סוף האומר). בישיבה היה לי חבר לספסל הלימודים, שהיה זד יהיר ולץ, וכסילותו וגסות רוחו זעקו מכל הנהגה שלו. צעיר זה כתב מאמרים תורניים רבים, וכשניקתי את ארון הספרים לקראת החג בו אנו שרויים, ראיתי קובץ חידו"ת שלנו מצעירותינו, שהוא מככב בו במיוחד. המאמרים היו ענייניים וחשובים ללומדים, והיו מוצגים בהם תכנים תורניים ברמה גבוהה [בשלב מסויים הוא עזב לישיבה בחירה ושמעתי שהוגדר כעילוי, אך כששאלתי ידידים משם, (לצערי) הכל הודו שנשאר אדיוט כלעומת שבא]. עד שתמיד תמהתי כיצד אדם יכול להיות שוטה כ"כ בענייני העולם ולכאורה כ"כ ת"ח בענייני תורה. והתשובה היתה, שאמנם היה הנ"ל לומד תורה הרבה (כמו כולם, אולי יותר, אינני זוכר) וטוחן הרבה ד"ת, אך למעשה היה מוציא ומכניס חומרים מהכא להתם ומהתם להכא, פה ושם היה מטבל עם איזה חישוב קטן של שיטות ומציג הסבר ששמע או המציא. למעשה, לא היתה בו כל בינה בתוכן עצמו, ולא היתה לא אפילו מערכה אחת שמחשבת את הטקסט בזווית אישית ומפתחת ממנו רעיון חדשני. כך נראה מי שאין בחידושיו מערכת שכלית בונה, אלא לומד ולומד ופה ושם מחשב כל מיני חישובים קטנים וחסרי משמעות אינטלקטואלית. לצערי, כאמור, סבורני שישנם רבנים גדולים שזהו כל כוחם. ומ"מ כוונתי עד כה להסביר שכל רעיון תורני חכם אמור להיות חכם בכל קנה מידה, ובד"כ יש לו מקביל בעולם המדעי [כסימן, לא כסיבה]. כשהרעיונות אינם כאלה, יש לחשוד שמדובר במורפיום מטופש של אדם שגדל על נאר התעירע והוא עצמו איננו מוצא בה טעם, וישנה סיבה או מסובב בלימודו שקשורה לבעיה נפשית זו או אחרת. – כמובן שגם לימוד כזה מבורך, אך לא זה הוא הראוי להנחיל תורה לעם. - בגדול אני מקווה שעניתי בכלליות לרוב טענותיך, ובפרטיות רציתי למחות בדבריך שמי שהספיק רק 2 דפים הוא בכלל 'משניאיו' של הקב"ה רח"ל. אינני חושב שיש לאדם כזה מה לעשות כ"כ הרבה שנים בישיבה, אבל עדיין אינני חושב שהוא ממשניאיו של הקב"ה. כמו"כ רציתי להעיר בדבריך הראשונים, ש'גדול' נמדד בתורניותו ובמידותיו. לענ"ד זו מערכת אחרת, אם כי מקבילה אצל אדם שהתורה חשובה לו כדת [ולא כקרדום]. ה)זה בסדר, הבקיאות שהפגין הרמ"ק באותו ארוע היתה מספיקה... [אגב, הסיפור היה ארוך ומשעשע, אבל על חוסר ההצלחה שלו הוא הגיב: "רק שלא תגידו שאני זקן ששכח את תלמודו". וד"ל בעניין ענוותו וצדיקותו] הנושא בהבאתי היה המחשבה כאילו 'גדול' חייב להיות מושלם בהכל. זה לא נכון ולא אמור להיות כך, ומספיק לראות את ספרי הרמ"ק או למי שזכה להכירו, בשביל לראות לאן אפשר להגיע גם בלא מבחני סיכה. לענ"ד, כפי שכתבת, מבחן סיכה, דפים צהובים וכדו' הם סימן נחמד לידע, אך אינם מטרה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2014 17:13 |
|
| |
ידיד היקר,
מכיוון שאינני רוצה לפספס שום פרט, אענה לך בצמוד לטקסט. אם הדבר מכביד עליך אתנצל מראש. כתבתי הודעה ארוכה ומנומקת והיא נמחקה [אז קח טיפ, אני גם כן השקעתי בעבר בהודעות ארוכות והם נמחקו. כנראה שמאורך מסויים שרתי האתר לא מעלים את ההודעה. לכן אני מחלק את תגובתי הזאת לשתיים], אז אנסה לתמצט את הרעיון שרציתי להציג: ראשית, אני שמח מאוד שהתגלעו חילוקי דעות בינינו, שהביאו אותך לאמירות קיצוניות כלפיי [חלילה, כתבתי באיפוק ובכבוד רב], כי בתחילת האשכול היה נראה שאנו מרפכסים זה את זה . ובכן, א)בעניין מח' החזו"א וראב"ו, זוהי המחלוקת בלי ועם קשר לדעות העקרוניות [לדעתי זה קשור, החזו"א חולק על ראשונים ואחרונים ועוצמת ההוראה מודגשת במשנתו יותר מעצמת ההיררכיה]. אם אמצאנה אבין את יסודיה הספציפיים. [כתבתי בקיצור, אפרש שיחתי: החזו"א אכן חולק על ראשונים, כמובן אחרי העיון ולאחר שלמסקנתו אין מנוס מלחלוק עליהם, וזה מכח ד' חז"ל שעץ קטן מדליק את הגדול וכו' וננס ע"ג הענק וכו' אבל זהו עניין נפרד במקומות שאכן דרכה של תורה להתווכח ולדון, אבל היכן שהדברים חורגים ולו במעט מהדיון ההלכתי הרי שדברי הראשונים היו בעבורו כתורה מסיני ולא ניתן אפי' להציע פירוש או מהלך הנוטה מדבריהם. דבר שללא ספק מגיע ממעמדם וממעלתם הבלעדית של הראשונים.
ביטוי מובהק לזה אפשר למצוא בקונטרס י"ח שעות ובמאמריו הנוגעים לעניין זה המכונסים בס' פשר חזון על קונטרס ח"י שעות וע"ע בגנזים ושו"ת ובמגוון הביוגרפיות על החזו"א ובפרט בספרו של בראון.
סוף סוף זו עדיין בגדר השערה, וגם איני מכיר מקבילה בר' אלחנן לנושא זה חוץ מזה שהיה מאד שמרן, כך שהדברים עדין לא יצאו אצלי מגדר הספק. ב)אני הבנתי את הרב שך כמוך. אך אינני בטוח שהוא צדק במהלכיו ובאופן ההתנהלות שלו, אם כי אין זה מן העניין [סתמת דבריך ולא פירשת, מכל מה שידוע לי לא מצאתי דברים שגויים, אם כי בהחלט נתונים לוויכוח, פרט!], מה גם שאני משקיע בכיווני חשיבה שונים כי אני מצפה מעצמי לשמש בתפקיד אחר בעולם [הסבר! (לא ראש ישיבה, לא עוסק בהשקפה [בתכל'ס אתה כן עוסק], לא במקל רק בגזר). [אני כמובן לא כינתי את התנהגותו 'קלוקלת' , אלא את מערכת החינוך החרדית[חינוך חרדי מאן דכר שמיה? כל מי שיקרא את דבריך יבין מיד שאתה מדבר על החינוך שהרב שך חינך את הדור], שלוקה בעוד בעיות רבות, ואכמ"ל [איני יודע אם שנינו מדברים על אותן בעיות, למעשה אין אלטרנטיבה והרע במיעוטו עדיף]
עד כאן חלק א, מיד יעלה חלק ב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2014 17:35 |
|
| |
ג)אסביר בצורה מפורטת את דעתי, בצורה תורנית יותר, כדי שתפסיק להחשיבני 'רפורמי': האדם בנוי מאוסף כוחות רב, ולמעשה, כפי שאמר הרב קוק, 'האדם – הוא הרצון' (אורות הקודש). כלומר, אדם שאוהב דרך מסויימת, לאחר שנים ישתלם בה ויהפוך למה שנקרא 'כישרוני' באותה דרך. הרמב"ם (פרקי רפואת משה) פתח את מאמר הביקורת החשוב והמרתק שלו על גלינוס הרופא, בזה שגלינוס חשב שהוא מבין בכל התחומים, כשלמעשה הבין רק ברפואה. לזה קרא הרמב"ם 'מחלת נפש'. כך בכל מערכת, האדם מתחבר באופן המתאים לו ובונה לפי כישוריו, שכאמור, הם עצמם נובעים ממקור עמוק יותר, שיסודו בכלל בנטיה נפשית ורצון. הדת היהודית מצפה מכל אדם ליטול כמה שיותר כישורים לשימוש הדתי, כגון מה שכתב הט"ז (ריש או"ח) שמידת הגבורה נועדה למלחמת היצר. וראה דברים מפליאים בהקדמת ספר 'חובת האברכים' שנדפסה בכל מהדורות 'דרך המלך' של הרבי מפיאסצנה הי"ד, שתכלית ה'חכמה' – ההיקש השכלי ובניית רעיונות חשיבה, היא עמקות ברעיונות התורה – חכמת הקבלה. בגדול, גדול בישראל הוא אדם שמיצא כח מסויים באופן התורני שלו, ולא אכפת לי אם מדובר בפיזיקה, גיאוגרפיה, מתמטיקה, שבירת המידות, עזרה לזולת אהבת הבריות וכו'. – לרוב, אם כח זה ממומש בצורת כתיבה והגות, הוא משמש את הנקראים 'תלמידי חכמים', לרוב במושגים של מאות ואלפי שנים. אך לכל חכם יש דרך משלו, ע"פ אופיו ונטיותיו, וכפי שהסביר סומכוס: 'ר"מ חכם לכשירצה, ר"י נמוקו עימו וכו'' (גיטין, סוף האומר). בישיבה היה לי חבר לספסל הלימודים, שהיה זד יהיר ולץ, וכסילותו וגסות רוחו זעקו מכל הנהגה שלו. צעיר זה כתב מאמרים תורניים רבים, וכשניקתי את ארון הספרים לקראת החג בו אנו שרויים, ראיתי קובץ חידו"ת שלנו מצעירותינו, שהוא מככב בו במיוחד. המאמרים היו ענייניים וחשובים ללומדים, והיו מוצגים בהם תכנים תורניים ברמה גבוהה [בשלב מסויים הוא עזב לישיבה בחירה ושמעתי שהוגדר כעילוי, אך כששאלתי ידידים משם, (לצערי) הכל הודו שנשאר אדיוט כלעומת שבא]. עד שתמיד תמהתי כיצד אדם יכול להיות שוטה כ"כ בענייני העולם ולכאורה כ"כ ת"ח בענייני תורה. והתשובה היתה, שאמנם היה הנ"ל לומד תורה הרבה (כמו כולם, אולי יותר, אינני זוכר) וטוחן הרבה ד"ת, אך למעשה היה מוציא ומכניס חומרים מהכא להתם ומהתם להכא, פה ושם היה מטבל עם איזה חישוב קטן של שיטות ומציג הסבר ששמע או המציא. למעשה, לא היתה בו כל בינה בתוכן עצמו, ולא היתה לא אפילו מערכה אחת שמחשבת את הטקסט בזווית אישית ומפתחת ממנו רעיון חדשני. כך נראה מי שאין בחידושיו מערכת שכלית בונה, אלא לומד ולומד ופה ושם מחשב כל מיני חישובים קטנים וחסרי משמעות אינטלקטואלית. לצערי, כאמור, סבורני שישנם רבנים גדולים שזהו כל כוחם. ומ"מ כוונתי עד כה להסביר שכל רעיון תורני חכם אמור להיות חכם בכל קנה מידה, ובד"כ יש לו מקביל בעולם המדעי [כסימן, לא כסיבה]. כשהרעיונות אינם כאלה, יש לחשוד שמדובר במורפיום מטופש של אדם שגדל על נאר התעירע והוא עצמו איננו מוצא בה טעם, וישנה סיבה או מסובב בלימודו שקשורה לבעיה נפשית זו או אחרת. – כמובן שגם לימוד כזה מבורך, אך לא זה הוא הראוי להנחיל תורה לעם.
[אתה רק ביארת את דברי, חסרונם של אותם אנשים הוא אינו חסרון בדבר חיצוני מחוץ לתורה או מום שכלי, אלא חסרון בשלמות תורתם וכמו שביארתי בהרחבה (אנא, קרא את דברי בעיון ובמתינות).
הכלל: לא תתכן שלימות בתורה וביראה עם החסרונות שהזכרת.
יתכן שישנו אדם שיש לו מומים שכליים המונעים ממנו שלימות בתורה, אך תכלית החסרון אינו בשכלו אלא בהיעדר השלימות ודו"ק. - בגדול אני מקווה שעניתי בכלליות לרוב טענותיך, ובפרטיות רציתי למחות בדבריך שמי שהספיק רק 2 דפים הוא בכלל 'משניאיו' של הקב"ה רח"ל. אינני חושב שיש לאדם כזה מה לעשות כ"כ הרבה שנים בישיבה, אבל עדיין אינני חושב שהוא ממשניאיו של הקב"ה. [הוצאת את דברי מהקשרם, אין לי בעיה עם מי שהספיק רק שני דפים אם כי אני חושב שדרך לימודו שגויה, אבל ודאי שאינו ממשניאיו.
אני מדבר על חלון הראווה,
הצעתי בהודעתי להסביר שטעותך נובעת ממה שבחלון הראווה של תופסי התורה נמצאים כמה כאלו, ומזה נוצר הרושם הנזכר, מכיוון שכך הגורמים לזה הם משניאי התורה ותופסיה [הנה, מכתיבתך ניכר שאתה סולד ממה שאתה כינית "תעירע", יותר נכון את מה שזה מייצג, אתה יודע למה? בגלל אותם אחדים (כמדומני שפעם כתבת כאן על סלידתך מכמה רושעשיבעס)]
אכן, לא זו התורה! [הרב שטיינמן היה מתנסח: לא זו תורה בתפארתה וד"ל (עכשיו הבנת?)] כמו"כ רציתי להעיר בדבריך הראשונים, ש'גדול' נמדד בתורניותו ובמידותיו. לענ"ד זו מערכת אחרת, אם כי מקבילה אצל אדם שהתורה חשובה לו כדת [ולא כקרדום] [לא הבנתי]. ה)זה בסדר, הבקיאות שהפגין הרמ"ק באותו ארוע היתה מספיקה... [אגב, הסיפור היה ארוך ומשעשע [אשמח לשמוע], אבל על חוסר ההצלחה שלו הוא הגיב: "רק שלא תגידו שאני זקן ששכח את תלמודו". וד"ל בעניין ענוותו וצדיקותו] הנושא בהבאתי היה המחשבה כאילו 'גדול' חייב להיות מושלם בהכל. זה לא נכון ולא אמור להיות כך, ומספיק לראות את ספרי הרמ"ק או למי שזכה להכירו, בשביל לראות לאן אפשר להגיע גם בלא מבחני סיכה. לענ"ד, כפי שכתבת, מבחן סיכה, דפים צהובים וכדו' הם סימן נחמד לידע, אך אינם מטרה.
מכיוון שנקודות הויכוח רבות הם כדאי לענות על נקודה באות נפרדת.
בהצלחה!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2014 12:05 |
|
| |
מיראת האריכות אציג רק את דבריך, והערותיי בצבע אדום [התמקדתי בדברים עקרוניים, ההתנצלויות, והנימוסים התקבלו בליבי בשמחה].אז קח טיפ, אני גם כן השקעתי בעבר בהודעות ארוכות והם נמחקו. כנראה שמאורך מסויים שרתי האתר לא מעלים את ההודעה. לכן אני מחלק את תגובתי הזאת לשתיים הטיפ הטוב ביותר לענ"ד הוא כתיבה בווארד והעתקה. עד כמה בהבנתי עד כה, הבעייתיות היא שהזמן שהמחשב שומר את האפשרות שלך לכתוב הוא מוגבל, ואם אתה מאריך, הוא עשוי להגמר.. כתבתי בקיצור, אפרש שיחתי: החזו"א אכן חולק על ראשונים, כמובן אחרי העיון ולאחר שלמסקנתו אין מנוס מלחלוק עליהם, וזה מכח ד' חז"ל שעץ קטן מדליק את הגדול וכו' וננס ע"ג הענק וכו' אבל זהו עניין נפרד במקומות שאכן דרכה של תורה להתווכח ולדון, אבל היכן ש/כאשר הדברים חורגים ולו במעט מהדיון ההלכתי הרי שדברי הראשונים היו בעבורו כתורה מסיני ולא ניתן אפי' להציע פירוש או מהלך הנוטה מדבריהם. דבר שללא ספק מגיע ממעמדם וממעלתם הבלעדית של הראשונים. ביטוי מובהק לזה אפשר למצוא בקונטרס י"ח שעות ובמאמריו הנוגעים לעניין זה המכונסים בס' פשר חזון על קונטרס ח"י שעות וע"ע בגנזים ושו"ת ובמגוון הביוגרפיות על החזו"א ובפרט בספרו של בראון. סוף סוף זו עדיין בגדר השערה, וגם איני מכיר מקבילה בר' אלחנן לנושא זה חוץ מזה שהיה מאד שמרן, כך שהדברים עדין לא יצאו אצלי מגדר הספק. לענ"ד אין הרבה מה להתמקד בזה, כי אם זה נכון המסגרות (שאני מציג ואתה דוחה) לא ישנו הרבה. רק עד כמה שזכור לי החזו"א משתמש הרבה במושג של כח החכמים שבכל דור לערוך את התורה באופן המתאים לסגנון החיים בדור, וא"כ מסתבר לי שהוא מקנה פריבילגיה שווה לרשב"א בדורו, לרח"ק בדורו ולזיהוי בדורו – אני כמובן מדבר על פריבילגיה מבחינת פירוש התורה, ולא על שאלת כבוד והיררכיה. בכל מקרה, במצב כזה די קל לומר שאם פתאום מצאנו איזה ווילנער-גואן שעוקף את בן עזאי, הוא אכן עומד לפניו גם בהיררכיה. ר' אלחנן ידוע בספריו הבלתי פורמאליים, כמו האגרות למיניהן, כמי שבמשנתו ההיררכיה מחזיקה את התורה, ולא התורה את ההיררכיה. אבל שוב, הנושא החשוב הוא המקור של המחלוקת, שמעתי עליה לפני שנים לת"ח אחד וכעת אין לי מושג אפילו איך לחפש אותה... ב) סתמת דבריך ולא פירשת, מכל מה שידוע לי לא מצאתי דברים שגויים, אם כי בהחלט נתונים לוויכוח, פרט! גם אני חושב שהרב שך רצה שחב"ד לא יחשבו בשום צורה חלק מהציבור הדתי במובן הליגטמציה מהבחינה החרדית [כלומר, שהחרדים לא יראו בהם דתיים]. אני יכול להבין כל מיני נושאים שבהם היה מנהיג חושב שיש להוקיע את חסידות זו, אני יכול להבין גם כיוון הפוך, ואני גם יכול להבין שמה שנראה בעייתי בחב"ד, הוא הרבה יותר בעייתי בחצרות אחרות, כמו ברסלב – אולם, כפי שכתבת, אלו דברים ה"נתונים לוויכוח" – התהייה שלי היא לא על הנושא הזה, אלא על ההתנהלות של מגזר, הפיכת קהילה או מספר קהילות לחטיבה אחידה, אפשרות של נידוי ולוחמניות, חרמות ביחס לנתונים [כמו חב"ד, שהעובדה היא שזה ציבור גדול שאי אפשר לאדות..]. חב"ד זה עוד פרט בסגנון הפעילות של הרב שך, שנועד להפוך את המגזר החרדי לקומונה תובענית. העולם לא בנוי ככה, גם מבחינה תורנית יש עם זה הרבה בעיות, מצב כזה גורם לנזקים שהשיקום מהם איטי ומזעזע. עובדית, בשנים אלו, ולמעשה כבר בפטירת הרב שך, רואים כמה נזק יצרה השיטה. זוהי הביקורת שלי על שיטת הרב שך, מעבר לוויכוח. אבל כפי שכתבתי, אינני מתעסק בשאלות אלו, וגם נושא זה לא מעניין אותי במיוחד [כי לדעתי הציבור מתרומם לבד מהנזקים שנגרמו מהשיטה]. הסבר! (לא ראש ישיבה, לא עוסק בהשקפה [בתכל'ס אתה כן עוסק], לא במקל רק בגזר). מהמעט שקיבלתי מרבותיי, ראשי הישיבות וגדולי ישראל שרובם מוכרים ע"י הציבור הליטאי, ואני אוהבם מאוד. הבנתי שכדאי לעסוק בע"ה בכמה שיותר נושאים תורניים מובהקים, כי זוהי תכלית האידיאל האלוקי המקודש. ראש ישיבה זה מקצוע, מי שצריך פרנסה, שילך על זה – ולא שיש לי... הנהגה זה עזרה לדור, ואולי אם צריך שההנהגה תהיה תורנית והיא אכן תורנית, אז יש מה לשבח את המנהיג על היותו ת"ח כפי שיש לשבח את ראש הישיבה על היותו בהכרח ת"ח [לכאורה, כי כבר פגשתי כאלה שאינם...]. בשורה התחתונה הנהגה היא שירות, בדיוק כמו מכולת. האידיאל מבחינתי הוא שהקב"ה יתן לנו את היכולת לעסוק בתורה ולפתח בה ציצים ופרחים. בשביל זה אנו צריכים אך ורק לחכמה, רצון וזמן. כמובן שבמובן הזה אני מעדיף להיות ר"י ולא מנהיג. חינוך חרדי מאן דכר שמיה? כל מי שיקרא את דבריך יבין מיד שאתה מדבר על החינוך שהרב שך חינך את הדור כתבתי ש'כפי שכתבת – שגם לגבי רבנים אחרים, שהרב שך לא התכוון להחרים כמו את חב"ד, הציבור תפס סוג של חרם מוגזם לכל הדעות, הרבה יותר מהרב שך – ישנו חינוך קלוקל מקביל לדברי ההדרכה של הרב שך. היה ברור מדבריי שהתכוונתי לחינוך החרדי ולא לרב שך. זה נכון, שהחינוך טוען שיסודו ברב שך, אבל הוא מרחיב ומיצר לפי חשקו. איני יודע אם שנינו מדברים על אותן בעיות, למעשה אין אלטרנטיבה והרע במיעוטו עדיף יתכן שאתה צודק. נושא החינוך ראוי לדיון נפרד ולא בפורום זה. אולי אפתח בזמני הפנוי אשכול ב'אגודה אחת' בנושא.
ג) אתה רק ביארת את דברי, חסרונם של אותם אנשים הוא אינו חסרון בדבר חיצוני מחוץ לתורה או מום שכלי, אלא חסרון בשלמות תורתם וכמו שביארתי בהרחבה (אנא, קרא את דברי בעיון ובמתינות). הכלל: לא תתכן שלימות בתורה וביראה עם החסרונות שהזכרת. יתכן שישנו אדם שיש לו מומים שכליים המונעים ממנו שלימות בתורה, אך תכלית החסרון אינו בשכלו אלא בהיעדר השלימות ודו"ק. אפרש את שיחתי בדבריי הקודמים: ישנם הרבה אנשים שלומדים תורה ומקיימים מצוות, ויש להם כל מיני מניעים. אין ספק שהאידיאל הגדול הוא שבירת כל המידות והעמדת כל חלקי האדם לד' לבדו, אך כמובן אסור לאדם להכנס לנסיון כדי להתעלות, מחשש שלא יעמוד בו [החבר אמר לכוזרי שאי אפשר להשתלם באמונה לפני שטועים בכמה כפירות, אך ימי החיים קצרים ואסור לאדם לנסות את עצמו (תחילת מאמר ה). יש גם שיחה של ר' חיים שמואלביץ על התנאי של יתרו שהבן הגדול של משה יתחנך על ע"ז. ואם תרצה, לפני ראש השנה פתחתי אשכול "עוקד והנעקד והמזבח" בעצכ"ח עם מאמר שכתבתי בנושא זה]. מכאן השאלה מה כן טוב, וכמה? ההנחה היא שאדם אמור להיות כמה שיותר קרוב לנורמאליות ובמקביל ללמוד תורה, זו גישה רפורמית. ובגמרא מצויין רבי אלעזר שהיה משתגע על התורה, ורבא שאמרה לו 'עמא פזיזא' כשהתנהג בצורה 'רחפנית' בשעת לימודו, או המדרש שמשבח את רבי יוחנן שהשקיע את כל עצמותו, אונו והונו באהבה שאהב את התורה. וראה גם ביסוד התשובה של רבינו יונה, שמזכיר את הנושא הזה כשאלה של התקרבות אישית וכנה לקב"ה. החנוך החרדי כיום רואה ערך בתורה ברפוי בעיסוק, כלומר, כמה שיותר תלמד או תעמיק, תתעלה יותר מבחינת האידיאל. וזוהי גישת 'נאר א תעירע' [=רק תורה] (היתה לך טעות בקריאה, אולי מחוסר ידע באידיש). גישה זו מעמידה את מי שכל היום מתפלל, ומרבה בתנועות ושגעונות, כאידיאל מבחינת התפילה. למרות שכמובן הוא באמת משוגע, ולא קרוב לקב"ה כראוי. באותה מידה שיש מי שלומד, אך הלימוד שלו נובע משיגעון כל שהוא [אוטיסט, שמסוגל לעסוק רק בנושא הומאני ואחד; אדם שמעדיף נושא לימודי על פני למידת כישורי חיים; אדם שמתבצר כביכול בנסיון להקרא ת"ח, על חשבון מעשים רעים או בלתי מוסריים שהוא עושה במקביל; סתם תמימות שהורסת את התפתחות האדם הנורמאלי]. ולמעשה, היא מוציאה את זה שמתפלל מ'מועצת גדולי התורה' שלה, ומכניסה את זה שלומד. בשעה שהחילוק האמיתי אמור להיות בין זה שמתפלל מחמת קרבת ד' וכן מי שלומד באופן זה, לבין מי שלמוד, מתפלל עומד על הראש ומקשקש בזנב מחמת שיגעון. אני הצב"י רציתי לתת רעיון שמסדר את הקונפליקט בין שגעון על התורה לבין האידיאל של האדם השפוי, בצורה של למידה בסגנון אקדמי. הרצון ללמוד ולהתפתח שווה אצל יהודים וגויים, דתיים וחילוניים באותה מידה – ההבדל הוא כמובן מה החינוך מייקר, ובחברה שלי אני רוצה שהלמידה תהיה אידיאל מקודש. כעת אני חושב שהלומד האמיתי אמור לקבל הרבה מוטיבים של הפרופסור המצוי. ומהם, התפתחות לימודית [מסקרנת, מהנה מבחינת החומר וכו'], יצירתיות [חידושים מקוריים באמת!], התפתחות אישית במקביל, ולא הרס גופני-נפשי ועוד ועוד. הוצאת את דברי מהקשרם, אין לי בעיה עם מי שהספיק רק שני דפים אם כי אני חושב שדרך לימודו שגויה, אבל ודאי שאינו ממשניאיו. אני מדבר על חלון הראווה, הצעתי בהודעתי להסביר שטעותך נובעת ממה שבחלון הראווה של תופסי התורה נמצאים כמה כאלו, ומזה נוצר הרושם הנזכר, מכיוון שכך הגורמים לזה הם משניאי התורה ותופסיה [הנה, מכתיבתך ניכר שאתה סולד ממה שאתה כינית "תעירע", יותר נכון את מה שזה מייצג, אתה יודע למה? בגלל אותם אחדים (כמדומני שפעם כתבת כאן על סלידתך מכמה רושעשיבעס)] הבנתי, פשוט אצלי נתפס משניאיו של מקום כדרשת חז"ל, וזה עדיין נראה לי אמירה חמורה. שוב, הבעיה שלי היא עם הזמן שמושקע על לימוד רדוד מבחינה עיונית או בקיאותית, שמראה שכל היום לומדים אבל אף פעם לא חושבים מה בעצם אמורים לעשות. זה דבר נורא מבחינה חינוכית, ערכית ועוד, אבל לענ"ד לא קשורה באופן מובהק לנושא חילול ד'. אכן, לא זו התורה! [הרב שטיינמן היה מתנסח: לא זו תורה בתפארתה וד"ל (עכשיו הבנת?) לייק] כמו"כ רציתי להעיר בדבריך הראשונים, ש'גדול' נמדד בתורניותו ובמידותיו. לענ"ד זו מערכת אחרת, אם כי מקבילה אצל אדם שהתורה חשובה לו כדת [ולא כקרדום] [לא הבנתי]. התכוונתי ש'מידות', מצוות ויר"ש אלו נושאים שיש לעבוד עליהם בכל מקרה, אבל מבחינתי אינם קשורים באופן ישיר ועכשוי למבט שלי על איזה צעיר המתעתד לגדול בתורה וכדו'. מכיוון שנקודות הויכוח רבות הם כדאי לענות על נקודה באות נפרדת. בהצלחה!
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2014 23:21 |
|
| |
א. לדעתי כבר מיצינו את הויכוח בשיטת החזו"א, רק אוסיף שבעיני המקבילה שאני הבאתי קרובה יותר לנידון מדבריך.
ב. יש דברים הזויים ומסוכנים יותר מחב"ד, והיא הנותנת, חב"ד עם כל גודלה ומערכותיה המשומנות השפעתה והסחף האדיר שהיה לכיוונה מתוככי הציבור החרדי בשנות הל' והמ' [לא הייתי אז, אבל מספיק לקרוא את הספרות והעיתונים מאז] - בניגוד לקהילות הננחים בקטמון תחתית - היוותה איום גדול וברור שעדיף להילחם בו כעת מאשר להתמודד עם השלכותיו ההרסניות בעתיד.
צריך להבין, הרב שך הוא המשך ישיר להנהגה החרדית באירופה שכל כך סבלה מהשפעות חיצוניות. אכן אין מנוס מלשרטט גבולות ברורים למה שבעיניו אמור להמשיך את מסורת הישיבות בצורה שהייתה באירופה ולחתוך את כל מי שעומד בדרך. ודאי שמדובר במציאות לא נעימה המשולה לניתוח הכרחי וכואב, יתכן שהיום אחרי שהקווים ברורים וקם דור חרדי המחונך לפי השקפה מסויימת אפשר להפשיר את הקרח אבל ודאי שטעות היא לבוא ולומר אחר מעשה כמה סבלנו מהמחלוקות של הרב שך.
ג. אכן כן ההנהגה היא ממש לא אידיאל אלא הכרח.
ד. יש גם דברים שתלויים ברמת המשכל, למשל, לא לשתות קוקה קולה מפני ההכשר המתנוסס עליו [רמ"י לנדא].
ה. זו התפתלות, עכשיו הצגת את שני הצדדים בצורה קיצונית באופן שהאמת נמצאת באמצע. הדרך לשלימות רצופה מכשולים, ולעיל כתבת שגם לימוד כזה הוא מבורך רק שאין אותו לומד ראוי למסור תורה.
אני שוב חוזר, תכלית החסרון אינו בשכלו אלא בהיעדר השלימות. התורה בטהרתה אינה חסירה שום פריט חיצוני כדי ליצור אדם שלם ומושלם.
אגב דבריך הזכרת תובנה מסויימת בעניין תכלית לימוד תורה, תובנה שאני חולק עליה מכל וכל, אין כאן מקומו ולכשאפנה אשנה [שכח מזה שאני יכנס לעצכ"ח].
ו. שכחת גמרא מפורשת במגילה דכ"ח ע"א שאפי' ת"ח המוחל על כבודו ונותן לע"ה לברך לפניו הר"ה בכלל משניאיו.
תיקנתי שגיאות כתיב ותחביר שנוצרו תוך כדי מרוצת ההקלדה.
תוקן על ידי זיהוי ב- 23/04/2014 23:24:37
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2014 22:51 |
|
| |
| זיהוי כתב: |  | א. לדעתי כבר מיצינו את הויכוח בשיטת החזו"א, רק אוסיף שבעיני המקבילה שאני הבאתי (פרט!) קרובה יותר לנידון מדבריך.
ב. יש דברים הזויים ומסוכנים יותר מחב"ד, והיא הנותנת, חב"ד עם כל גודלה ומערכותיה המשומנות השפעתה והסחף האדיר שהיה לכיוונה מתוככי הציבור החרדי בשנות הל' והמ' [לא הייתי אז, אבל מספיק לקרוא את הספרות והעיתונים מאז] - בניגוד לקהילות הננחים בקטמון תחתית - היוותה איום גדול וברור שעדיף להילחם בו כעת מאשר להתמודד עם השלכותיו ההרסניות בעתיד. בקהילה שאני נמצא, ברסלב וכתות שונות מזיקות בכמות ובאיכות הרבה יותר ממה שהיתה חב"ד יכולה לעשות מימי הגר"ז ועד יום בא הרמ"מ בב"א. בכל מקרה השאלה היא מהי ה'סכנה' והאם החרם פוטר ממנה...
צריך להבין, הרב שך הוא המשך ישיר להנהגה החרדית באירופה אינני יודע מאיפה הבאת את זה. אתה יודע קצת היסטוריה? מתי הגיע הרב שך לארץ? מי היו רבותיו? - לרב שך היה הרבה פחות קשר עם החינוך הסטנדרטי באירופה מלרוב זקני חכמי הדור... שכל כך סבלה מהשפעות חיצוניות זה לא מדוייק, ועובדתית, עולם הישיבות דאז השתמש בדרכים שונות והצליח... (למשל, ר' איסר זלמן הציוני היה הדמות בישיבה שניהל ר' אהרן קוטלר הקנאי, ובכל זאת הם הסתדרו... וכן תלמידי הח"ח וכו' וכו'). אכן אין מנוס מלשרטט גבולות ברורים למה שבעיניו אמור להמשיך את מסורת הישיבות בצורה שהייתה באירופה ולחתוך את כל מי שעומד בדרך הבעיה המרכזית היתה שגם הוא חשב כך.... ודאי שמדובר במציאות לא נעימה המשולה לניתוח הכרחי וכואב, יתכן שהיום אחרי שהקווים ברורים וקם דור חרדי המחונך לפי השקפה מסויימת אפשר להפשיר את הקרח אבל ודאי שטעות היא לבוא ולומר אחר מעשה כמה סבלנו מהמחלוקות של הרב שך. עקרונית אתה צודק, אם כי נראה לי שאם הניתוח מביא לנזקים במקביל, כדאי לשקלל אותם...
כמובן, שכתבתי בסגנון בוטא וקיצוני, רק כדי להציג צד שני. אני מאמין שהיו דרכים מועילות מהדרך שכ"כ הרסה את הציבור החרדי, ואגב, לא כ"כ הרסה לחב"ד...
אגב, הנושא שדברתי עליו בכלל היה שהרב שך נהג בחב"ד ע"פ הרעיון שכדאי להפוך את הציבור לקומונה, ומחלוקת חב"ד היא חלק מתאולוגיה שלמה, שמבחינתי בעייתית מאוד.
אבל כאמור, זה לא מעסיק ומהותי במיוחד כעת.
ג. אכן כן ההנהגה היא ממש לא אידיאל אלא הכרח.
ד. יש גם דברים שתלויים ברמת המשכל, למשל, לא לשתות קוקה קולה מפני ההכשר המתנוסס עליו [רמ"י לנדא]. לא כ"כ משנה לי כיצד עושים חרם, אלא מתי, מדוע ועד כמה.
ה. זו התפתלות, עכשיו הצגת את שני הצדדים בצורה קיצונית באופן שהאמת נמצאת באמצע. הדרך לשלימות רצופה מכשולים, ולעיל כתבת שגם לימוד כזה הוא מבורך רק שאין אותו לומד ראוי למסור תורה.
אני שוב חוזר, תכלית החסרון אינו בשכלו אלא בהיעדר השלימות. התורה בטהרתה אינה חסירה שום פריט חיצוני כדי ליצור אדם שלם ומושלם.
אגב דבריך הזכרת תובנה מסויימת בעניין תכלית לימוד תורה, תובנה שאני חולק עליה מכל וכל, אין כאן מקומו ולכשאפנה אשנה [שכח מזה שאני יכנס לעצכ"ח].
ו. שכחת גמרא מפורשת במגילה דכ"ח ע"א שאפי' ת"ח המוחל על כבודו ונותן לע"ה לברך לפניו הר"ה בכלל משניאיו.מה הקשר?
תיקנתי שגיאות כתיב ותחביר שנוצרו תוך כדי מרוצת ההקלדה.
תוקן על ידי זיהוי ב- 23/04/2014 23:24:37 |
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2014 12:33 |
|
| |
א. מקונטרס י"ח שעות וכו' כמו שהארכתי בהודעתי השנייה בעמוד זה.
ב. איני יודע מה קורה בקהילתך מה רמת הנזק ולמי זה מזיק [הגרעין הקשה של בוגרי הישיבות, בעלי בתים ספרדים, בעלי תשובה], מ"מ המצב שאתה מצייר הוא אחרי הניתוח שעשה הרב שך שחידד הגבולות וסירס את השפעתה של חב"ד.
אני כן יודע מה קרה פה לפני כמה עשורים שההשפעה הייתה על כלל הציבור החרדי בצורה עמוקה [ראשית הוא היה במעמד של מלך האדמורי"ם ואני לא מגזים, הוא נהנה מההערצה מרבני עדות המזרח הרבנים ר"י ור"ש משאש, רבני אבוחצירא ובראשם באבא סאלי, כלל רבני תוניס (רח"ח כהן, ר"ש מאזוז בעל השואל ומשיב, ותלמידיהם ר"כ צבאן, ר"נ כהן ועד אחרון ר"מ מאזוז) ואפי' הגר"ע יוסף בהיותו הרב דתל אביב שלח לניו יורק מכתב נלהב לרגל יום הולדתו השבעים של הרבי (!!!!)].
אגב דאיירינן במו"ר הגרע"י דעתו בזה כפי שביטא אותה כו"כ פעמים היא הערכה גדולה לתורתו וגדלותו לצד ביקורת נוקבת על כמה מהנהגותיו (דרשתו בשנת תש"נ הייתה לא פחות חריפה מדברי הרב שך, אם כי הגר"ע הבהיר שאילו היה במקום הרב שך היה נוהג אחרת, אולם אחר המתקפה הנגדית על הרב שך נאלץ להודיע עמדתו בזה בציבור, הדרשה נמצאת ביוטיוב).
מקוצר הזמן העומד לרשותי כעת אתייחס לשאר דבריך יותר מאוחר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2014 13:42 |
|
| |
אינני יודע מאיפה הבאת את זה. אתה יודע קצת היסטוריה? מתי הגיע הרב שך לארץ? מי היו רבותיו? - לרב שך היה הרבה פחות קשר עם החינוך הסטנדרטי באירופה מלרוב זקני חכמי הדור... נכון, באירופה היו הרבה רבנים וגדולים שלא גדלו במסגרת הישיבתית המוכרת.
כיום לאחר השואה בניית עולם התורה מחדש נעשה ע"י הישיבות, כך שהציבור החרדי [הליטאי, החסידי, והדור החרדי השני והשלישי של העולים מארצות המזרח] עוצב ע"פ המסגרת הישיבתית.
זה לא מדוייק, ועובדתית, עולם הישיבות דאז השתמש בדרכים שונות והצליח... (למשל, ר' איסר זלמן הציוני היה הדמות בישיבה שניהל ר' אהרן קוטלר הקנאי, ובכל זאת הם הסתדרו... וכן תלמידי הח"ח וכו' וכו'). באירופה לא הייתה השכלה? זו לא הייתה השפעה חיצונית? האם אין זה נכון שהיו בני ישיבות רבים נגררו אחריה?
אלא מאי, הגביהו חומות, חידדו הבדלים.
ובכן, מה זה נוגע לזמנינו.
הרב שך אשר המשיך את הדרך הישיבתית באירופה [מה זה קשור מתי עלה לארץ? הוא לא היה ר"מ בסלוצק? הוא לא שהה במחיצת גדולי ראשי הישיבות דאז? ר' איצל'ה הגרי"ז והגרי"ש כהנמן לא מספיקים? ואת"ל שלא היו כל גדולי הדור רבותיו בפועל, הוא לא הכיר את דרכם ואת שיטתם?] ראה לנכון לשמר את הדרך הזו הלאה, ולסלק את כל המפריעים.
בחב"ד הוא ראה מפריע, והוא סילק אותו [והוא הצליח בגדול, הוא החזיר את חב"ד לפרופורציה, לגבולות שלה, נטולת השפעה על ההנהגה החרדית (הרב שך מעולם לא התכוון להפוך את החבדניקי"ם השורשיים לליטאים), חב"ד הגיעו למצב שכל ליטאי שמסתכל לכיוונם זוכה לכותרת בתקשורת הפנים חבדי"ת].
מה שכתבת לגבי הציונות הוא לא כ"כ מדוייק, באירופה היה חילוק בין הרוח הציונית לציונות הדתית הממוסדת ואכמ"ל [ובלא"ה להיות מזרוחניק לא היה בעבר עוון מר כמו היום (שכולם היום רואים את פירותיה הבאושים של המזרחי) עד כדי כך שהרב שך לא ראה בעיה לשמש כר"מ בישיבתו של הרב עמיאל עד שהחזו"א הורה לו לעזוב את הישיבה].,
מניין לך שהרב מלצר היה ציוני? לי ידוע רק שהיה מעריץ נלהב של הרב קוק כמו רבנים חרדים רבים, ובצדק.
ד. כשכתבתי: "יש גם דברים שתלויים ברמת המשכל, למשל, לא לשתות קוקה קולה מפני ההכשר המתנוסס עליו [רמ"י לנדא]" התכוונתי לעד כמה הציבור לקח את הדברים קשה.
ה. בחרת להתעלם מדברי באות ה' [מה שכתבתי שאין כאן מקומו להאריך הוא לעניין דיון אחר שדעתך בו ניכרת לי בין ריסי עיניך].
ו. הקשר הוא שלא צריך לעשות דבר כל כך חמור כדי להיקרא ממשניאיו.
שבת שלום!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2014 15:18 |
|
| |
את דבריך הראשונים לא הבנתי כ"כ. בעניין ה'חומות', זה לא מדוייק במיוחד. לא שמעת על בחורי וולוז'ין עם הסיגריה בשבת? או על מכתבו של ר' אהרן לארוסתו על ה'ספרים שרצו בישיבה' וכו'? החתם סופר, שנחשב לגדול המחרימים וכו', כתב מכתב ארוך שנדפס בשו"ת חת"ס או"ח רח, למהר"ץ חיות, שחיבר ספר שנוטה לפשר ולהסביר את העמדות האורתודקסיות במקביל לרפורמה... - ההתמודדות אז היתה בסגנון שונה, והיא די הצליחה. בכל נושא הציונות לא דייקת, ואכמ"ל. באות ד. צודק, זה מה שהתכוונתי לגבי מערכת החינוך. אות ה הצריכה מאמר ארוך, ולכשאפנה אשנה, ועימך הסליחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2014 15:21 |
|
| |
הבהרה,
הרב מפוניבז' ודאי שלא היה רבו של הרב שך, השתמשתי בשמו כמי שהיה המקשר בין עולם התורה האירופאי לזה שבארצנו ובצדק.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2014 15:23 |
|
| |
קיצרתי עקב מעלי שבתא. ועמך הסליחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2014 17:01 |
|
| |
עכשיו ראיתי את תגובתך, והנני להשיב על סדר הדברים:
א. אצטט שוב את דברי דלעיל: החזו"א אכן חולק על ראשונים, כמובן אחרי העיון ולאחר שלמסקנתו אין מנוס מלחלוק עליהם, וזה מכח ד' חז"ל שעץ קטן מדליק את הגדול וכו' וננס ע"ג הענק וכו' אבל זהו עניין נפרד במקומות שאכן דרכה של תורה להתווכח ולדון, אבל היכן שהדברים חורגים ולו במעט מהדיון ההלכתי הרי שדברי הראשונים היו בעבורו כתורה מסיני ולא ניתן אפי' להציע פירוש או מהלך הנוטה מדבריהם. דבר שללא ספק מגיע ממעמדם וממעלתם הבלעדית של הראשונים.
ביטוי מובהק לזה אפשר למצוא בקונטרס י"ח שעות ובמאמריו הנוגעים לעניין זה המכונסים בס' פשר חזון על קונטרס ח"י שעות וע"ע בגנזים ושו"ת ובמגוון הביוגרפיות על החזו"א ובפרט בספרו של בראון.
סוף סוף זו עדיין בגדר השערה, וגם איני מכיר מקבילה בר' אלחנן לנושא זה חוץ מזה שהיה מאד שמרן, כך שהדברים עדין לא יצאו אצלי מגדר הספק.
עד כאן.
על זה כתבת מה שכתבת, ועל זה השבתי:
שבעיני המקבילה שאני הבאתי קרובה יותר לנידון מדבריך.
המשך יבוא.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2014 21:27 |
|
| |
שבוע טוב!
כעת אתפנה לענות על שאר הדברים:
ב. אתה די משעשע, כשכתבתי שעולם הישיבות סבל מהשפעות חיצוניות כתבת שהוא השתמש בכמה שיטות והצליח, כשכתבתי שהגביהו חומות אתה נזכר שאכן היו השפעות חיצוניות.
וחוץ מזה, אני חושב שמדובר בויכוח על משחק מילים. דומה שאף אתה מודה שלעולם הישיבות הייתה דרך יחודית ומתבדלת, לזה בדיוק חתרתי, ואת זה הרב שך בא לשמר.
בנוגע ליחסי החת"ס ומהר"ץ חיות: מהרצ"ח אכן סבל מרדיפות מצד החסידים הקנאים (שטענו אגב שיחסי החת"ס וההתכתבות ביניהם היכן שציינת ובמקומות אחרים אליו היו כדי לקרבו שלא יפול לגמרי לידי המשכילים) מ"מ היה אורתודוקס גמור וידוע כמי שהחמיר בפיאה נכרית וכו' כך שגם אם היו חומות הרי שאתה מבין שהחת"ס החשיבו כלפנים מן החומה והחסידים טענו שהוא מחוץ לחומה.
הטענה של החסידים הייתה על יחסיו החמים עם המשכילים, אך זה היה בעיקר בצעירותו, שכן לאחר שהתחרה עם שי"ר על רבנות פראג הסתכסך עמו קשות וכינה אותו כפשרן ומסוכן וכו' [מנגד שפך קיתונות של בוז על החסידים האדיוטים הבורים והעילגים].
מלבד כל זה, מידת ההתבדלות והחומות השתנתה גאוגרפית בין איזור לאיזור, שלא הרי הונגריה וגליציה והגלילות כראי ברלין ולא הרי וילנא כראי סייגעט.
עוד יש לציין כי אין להקיש בין היחס החיצוני התארים וההתכתבויות לבין מה שקרה בפועל, גם היחס לאישים ולתופעות מסוימות השתנה במרוצת הזמן [ע"ע מנדלסון שזכה ליחס חנפני במיוחד בחייו לעומת מה שנתפס לאחר מותו כסמל ההשכלה מטעמים שונים ואכמ"ל].
אסתפק בנקודות אלו כי רבו עד למאד ועוד חזון למועד.
בנוגע לנושא הציונות: כתבתי קווים כלליים, אך העניין משתנה לפי המקומות והזמנים.
ד. דווקא את דבריך באתי לשלול, הבעיה היא לא בחינוך, דברי הרב שך ברורים, מי שהקצין עשה זאת על דעתו ובהתאם לרמת המשכל שלו.
 |
|
|
|
|
|