בית פורומים ספרים וסופרים

הגאון הצעיר ר' ישראל שניאור - מי האיש?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/4/2014 23:03 לינק ישיר 

זו ממש טעות,

על מי שלומד בצורה שטחית אנחנו לא מדברים כי זה לא נקרא לימוד אמיתי.

מי שלומד בעיון והעמקה הרי זה ההנאה הסיפוק והיצירה הגדולים ביותר, כן כן, לרכוש עוד מסכת ועוד מסכת בצורה יסודית ומעמיקה תוך חתירה אל מרכז הסוגייא ובידיעה מקיפה, היש לך תענוג דומה לזה?

מי שלא מרגיש כך חסר לו בלימוד. וכבר נודעו דברי ר"א מן ההר נדרים דמ"ח "עיקר מצוות ת"ת הוא ההנאה והתענוג במה שמשיג ומבין בלימודו". 

אתה פשוט יצרת שיטה או גישה שאינה קיימת, לומדים לא איכותיים יש בכל חברה כי בכל קלמר יש עפרונות מחודדים יותר ומחודדים פחות אבל זה ממש לא עניין של שיטה.

לסיכום: אין לימוד איכותי שאינו מפרה מספק ומענג. כל לימוד שאינו כזה הרי החיסרון בלימוד עצמו.

תוקן על ידי זיהוי ב- 30/04/2014 23:06:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2014 09:28 לינק ישיר 

אם לא היה ברור עד כה, אני בפירוש לא מדבר על השטחיים. נהפוך הוא, הבעיה שאני מציג היא בד"כ במעמיקים.
אני מצביע על בעיה של לימוד שאינו אפקטיבי במהותו. כלומר, לימוד שאינו מחובר לחיי המעשה בשום צורה - דגש על סברות, זיכרון או התמדה בלי שימת לב שהמטרה היא לימוד יוצר.
לדעתי הבעיה באופן שאני מציג עכשיו נוצרה בעיקר בשנים אלו, שהת"ח מתפרנס בלי לעבוד ולפעמים הוא מנותק מחיי המעשה. ולכן כתבתי שאני שמח שחברך הצעיר אכן מחובר להווי הארצי, אם כי, כפי שכתבתי לעיל, יש לזה גם כיוונים שליליים.
אם לא הובנתי עד כה, קשה לי להאמין שתהיה הבנה מעתה. זוהי דעתי, הדברים עמוקים ומשתנים [כמו שקודם כתבתי על הבעייתיות בדורות הקודמים וכעת על דור זה וכו'].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2014 15:37 לינק ישיר 

תסביר את עצמך, 

יש לך בעיה אם לימוד שלא להלכה \ שלא בסוגיות אקטואליות \ או שפשוט יש לך בעיה עם השקועים בלימודם ולא בקיאים בהוויות דעלמא [שאם זו הבעיה היחידה שלהם והם חכמים ונבונים אלא שקועים כל ימיהם בתורה ובעבודה אשריהם ואשרי חלקם ירבו כמותם ותינשא מלכותם, אם אתה מתכוון לכאלו שתבונתם לא משהו ע"ז כתבתי שבכל מקום יש עפרונות שאינם מחודדים. הכלל: שלימות בתורה ובעבודה אינה צריכה שום תוספת חיצונית כדי ליצור אדם שלם].  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2014 17:07 לינק ישיר 

אני מדבר על גישה, וההשלכות מגוונות, הצגתי כמה סוגים מכמה פנים לעיל. אגב, ברוב הודעותיי שינתי את זווית הראיה על אותה נקודה שבעייתית מבחינתי.
שים לב. נניח שלתקוע מסמר זו חכמה ברמה כל שהיא. התורה אמורה לעסוק באיזה שורש המקיף את חכמה זו, אז למה אם רק תלמד כל היום תורה לא תדע לתקוע מסמר? - והתשובה היא שהביצוע המלא של התתורה באדם הינו עמוק מאוד, והרמה הזו של התורה לא נקנית ב10-20 שנים הראשונות של הלימוד [מסתבר שאצל רוב הציבור גם לא ב50], וכאן נשאלת השאלה, האם רק ללמוד? (אני מדבר על ר-ק ל-ל-מ-ו-ד! לא טיולים, לא כדורגל, לא נקיון בסיסי וכו' וכו' - ע"י הלומד כמובן) האם זה ליגיטימי מבחינה תורנית, או פרקטי בחיי האדם?
מבחינתי, כמובן שהתשובה היא חד משמעית.
הלימוד אמור להעלות ולרומם את כל המעשים, אבל הלימוד בלבד הוא בגדר משל ללא פתרון. [יש רעיון מורכב מזה בהקדמה לשו"ת חתם סופר חיו"ד]
עד כאן בסיס, שאני חושב שמחינה ערכית הוא נכון וברור (לדעתי לא הובנתי בכוונתי 'רק ללמוד'). ומכאן לנושא הפרקטי:
למה אדם צריך לפעול פיזית? (אכמ"ל שאחד הנושאים המעסיקים את חוקרי המוח והנפש הוא נזקי המחשב, שחוסך הרבה פעולות פיזיות) למה אדם בטבעו הוא אקטיבי? (כל אחד בדרכו, במקומו וכו') למה חוויה אנושית לעולם לא תהיה מלאה ואישית כאחת? (ידוע מאמר הפילוסופים על מי שיראה מראות נפלאים, ששלימות ההנאה תהיה הסיפור לחבריו. וה"ד בעלי המוסר)
ועוד שאלה אחת וחשובה מכולן: איך היה נראה אדם שהיה ממית את החשקים המיוצגים בשאלות אלו?
התשובה היא ברורה מאוד: אדם אוהב, רוצה וצריך לחיות. לצורך זה, חיי המעשה הם סוג של הכרח נפשי. בלי זה אדם נהיה מדוכה עד נטיות אובדניות, או אוטיסט.
ומה קורה עם מי שרק למד תוירע בזמן הזה? - הוא סתם מסכן, ומי יודע כמה בעיות נפשיות קטנות מקננות בו.

שוב, ללמוד כמה שיותר זה מצווה, כדאי ובד"כ תכלית. השאלה אם האדם מתחבר לחיי המעשה במקביל (גם אם לא הולך להיות סנדלר, צריך להבין משקל של נושאים וערכים, צורת חיים נורמאלית וכו'). אם לא, לא זו התורה שנצטווינו לעסוק בה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2014 21:40 לינק ישיר 

זיהוי ואחרחוק, אחרחוק וזיהוי,

יישר כח וחן חן לשניכם על דיון מעמיק וחשוב.
החילוק בין תלמוד ומעשה כאילו אינם אותו הדבר הינו תולדה של חטאו של האדם הראשון.
האמת שתלמוד תורה לשמה הינו מעשה ומעשה לשם שמים הינו תלמוד תורה.
מעניין שרבי טרפון החריף בדורו סבר שמעשה גדול מתלמוד ואילו רבי עקיבא החסיד סבר שתלמוד גדול ממעשה. מכאן למדים שכשם שחז"ל אמרו שתלמוד גדול כי מביא לידי מעשה, כן אפשר לומר שמעשה גדול כי מביא לידי תלמוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2014 23:15 לינק ישיר 

מבחינתך התשובה היא חד משמעית שלא מבחינתי חד משמעית כן. כמובן כל עוד יש כאן לומד אמית חכם ונבון.

דבריך נכונים אולי לעיסוק אינטלקטואלי אחר אבל בתורה זה לא עובד ככה. למה? ככה.

זר לא יבין את זאת, העוסק בתורה ברציפות בעיון אמיתי [זה ממש לא מסתיים בכמה יסודות וחקירות, אלא שילוב של הבנה מליאה וברורה בכל שאלה ותשובה של הגמ' ותוס' מאי קס"ד ומה המסקנא, מה נקודת הסוגייא, מהם גדרי הדינים וכן הלאה והכל שזור בסברות ישרות אמיתיות ופשוטות בסדר נכון וברוטב לומדעס היכן שהאמת מובילה לשם כמו שלימדנו מרן החזו"א אשר ממנו יתד ממנו פינה בדרכי הלימוד והעיון ואכמ"ל] נמשך ומתענג ומתמגנט ללימוד ואינו יכול לעוזבו, אלו הם חייו אלו הם מאכליו ונשימותיו, אין קץ לאהבה ולתשוקה לבלוע עוד שורה ועוד שורה באופן ששאר ענייני החיים הם בגדר כל חפציה לא ישוו בה.

[כמובן שיש מושג של התעייפות מעיון מתמשך וזה נמצא כמה פעמים בש"ס אבל אין סותר כלל להנ"ל ופשוט].

דווקא נודע כי רק ע"י התנזרות ממילי דעלמא אפשר להגיע לרמה זו ובעיננו ראינו גדולים וטובים שהיו חכמים ומחוכמים אבל מרוב חשקם בתורה ובעבודה לא הכירו בצורתא דזוזא [אולם כשהגיעו שאלות סבוכות בעניינים מדעיים טכנולוגיים מחשבתיים סבוכים עמדו על טיב העניין מכל צדדיו תוך דקות ספורות מה שלוקח לאדם רגיל זמן רב].

ובנוגע לעילוי, הוא בעצמו מתאונן באוזני חביריו שוחרי הנייעס על ידיעתו בענייני דעלמא שאמנם יכול לשקוד ולהתמיד, אך קשה מאד להתמגנט ולשקוע [בהשוואה לשקדן אחר המוכר בסביבתו], ואמר שקיבל ע"ע להתחזק בזה יותר בשאיפה למגר את התופעות השליליות הנ"ל בשנות הישיבה הבאות עליו לטובה.

לסיכום: מבחינה הגיונית ואנושית הדברים צודקים, אבל בתורה כללי המשחק שונים, חשקת התורה וההתלהבות אחריה עולים בכמה על הצרכים החומריים האחרים ובזה גם שכלם מזדכך ומתעלים על תאוותיהם וחסרונות חומר הגף הגשמי.

הדברים ידועים מחז"ל והרבה כתב בזה במקומות רבים [פעמים בקצרה פעמים בארוכה ופעמים ברמז] רבינו החזו"א.  

-

מם 80,

חן חן. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2014 11:31 לינק ישיר 

אינני מבין כיצד אתה מקבל את גדול הדור כמשוגע.
מצטער יקירי, אדם בלי שאיפות מטעין את עצמו בנטיות אובדניות. לא נעים, אבל זה המצב.
לכל גדו"י היו שאיפות, והם מילאו אותם במסגרת הדתית: יש שאיפה ליציאה מן הכח אל הפועל, לכן הם כתבו ספרים; יש שאיפה של חברתיות כל שהיא, לכן הם לימדו תלמידים. - לפי דבריך הם היו אמורים כל היום לשבת וללמוד גמרא בקול נעים. - כנראה שגם הם הגרישו איזו חוויה אצילית מעולם העשיה..
אתה באמת חושב שבתוך מסגרת דתית א"א להגיע למחלות נפש? אף פעם לא ראית את חולי הOCD נוטלי הידיים והמאריכים בתפילותיהם? (מסתבר שהם חולים ולכן הם מתפללים, ולא להיפך. אבל לעצם הנושא זה לא משנה כ"כ, כי במצב כזה הם לא אמורים להתפלל. יש לי ידיעות בנושא מהוראות של רבנים המכונים גדולי הדור, ואכמ"ל)
אתה צודק שבד"כ לימוד חולה מתקשה להגיע ללימוד האיכותי. אבל כשאתה פוגש צעירים אין לך הבטחה שהם ילמדו באופן איכותי, ואתה צריך לחשוש!

נושא ההתנזרות הוא בדיוק הפוך מדבריך, כי הצדיק, או העלוי שלך שאני מת להכיר, רוצה בדברים ארציים מטבעו, ובכך הוא שווה לנורמה האנושית, אלא שהוא מתגבר על יצריו [וזו הנורמה האנושית האמיתית, כמ"ש הגר"א במשלי שעוצמת האדם היא שבירת המידות. ואכמ"ל]

מ80. תודות, אבל הנושא הוא לא החינוך לעשיה אלא מקום הלימוד שאינו בגדר עשיה.
בשפה פשוטה יותר, לא דיברנו על מי שמצא זקנה ליד הכביש בדרך לישיבה. דיברנו על ההרגשה שלו כשהוא לומד תורה, ביחס לזכות העקרונית לחצות עם זקנה כשיב. [הגמ' בקדושין עוסקת במה דוחה מה או במה גדול ממה, ראה ברמב"ם פ"ג מהל' ת"ת, ויש ע"ז מאמר בהקדמת ברית עולם-שביעית (מאת הרב"י זילבר זיע"א). עי"ש]

תוקן על ידי אחרחוק ב- 02/05/2014 11:35:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2014 14:05 לינק ישיר 

ידידי,

השאיפה שצריכה להיות היא קיום רצון ה' שלזה נשלח האדם לעולם, זו המטרה זו השאיפה. השאיפה איננה קריירה תורנית [לאו דווקא רישמית] או העצמה אישית, אלו הם רק אמצעי עידוד לאלו שעדיין לא זכו ללמוד תורה לשמה ומתוך שלא לשמה יבואו ללמוד לשמה [קח את המושג לשמה כהשאלה לצורך העניין כי אכן יש אריכות בגדר הדבר]. כל ילד יודע היום את פתיחת המסילת ישרים "יסוד החסידות וכו' ולמה צריך שישים מגמתו במה שהוא עמל".

זו לא מצווה ככל המצוות שהיא פעולה בדרך אל המטרה, קיום חובת האדם בעולמו, זו המטרה זו הקריירה זו השאיפה!

השאלה המתבקשת היא איך עושים זאת היות שהיצר גדול ועפריות חומר האדם גס ועצלן ונוגד חיבור רוחני ממושך?

אמת, זו עבודה וזו התמודדות לא פשוטה, אך זו עבודתנו בעולמנו, מי שמכריע את המערכה הוא ההרגל הנעשה טבע שני, תחילה ההתמודדות היא על דקדוק במצוות ושמירת ההלכה, כשהדבר נהפך להרגל והשטח נכבש, ממשיכים הלאה, עכשיו המלחמה היא על הידור במצוות ובבן אדם לחבירו, אח"כ על ניצול הזמן בתורה, כך מתנהלת המלחמה עד שמגיעים אל היעד שהזכרתי שם המלחמה היא על דברים שבגדר חסידות וכן הלאה וכן הלאה. 

ועשיו ללימוד תורה: אז מי שלומד בעיון אמיתי כמו שפירטתי ובצורה מענגת, עיקר מצוות תלמוד תורה היא ההנאה והתענוג וכו', זו דרך הלימוד, לחדש ולעיין ולהתענג, זה ממגנט, וככה מגיעים למטרה, שלימות בתורה ושלימות בעבודה. 

נכון, צריכים פרוייקטים וצריכים הספקים ומטרות וכו', אבל מה שאמור להיות מול העיניים, אני כאן בשליחות, אני צריך למלאות אותה.

אני מבין שהפערים ביננו מצטמצמים, תחילה דיברת על עיסוקים מעולם המעשה, ועכשיו אתה רק לא מסכים עם לימוד ללא שאיפה. 

תוקנו שגיאות כתיב.

תוקן על ידי זיהוי ב- 02/05/2014 14:22:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2014 14:54 לינק ישיר 

נכנסת כבר לנושא ה'לשמה'. נראה לי שישנה בעיה בסיסית בצורה שאתה מציג את הרעיון המוסרי הזה. אבל טיילנו מספיק סביב נושאים שוליים.

הפערים הרבה יותר קטנים ממה שאתה חושב. אני מדבר על לימוד תוך התמודדות עם יצר השאפתנות (וכן יצר הקנאה, השנאה והתחרות, וגם הגאוה והתאווה ועוד ועוד ועוד)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2014 15:11 לינק ישיר 

נכנסת כבר לנושא ה'לשמה'. נראה לי שישנה בעיה בסיסית בצורה שאתה מציג את הרעיון המוסרי הזה. אבל טיילנו מספיק סביב נושאים שוליים. [כתבתי במפורש שאין ברצוני להיכנס לנושא זה].

הפערים הרבה יותר קטנים ממה שאתה חושב [הם הצטמצמצו, הביקורת על דבריך הראשונים בעינה עומדת]. אני מדבר על לימוד תוך התמודדות עם יצר השאפתנות (וכן יצר הקנאה, השנאה והתחרות, וגם הגאוה והתאווה ועוד ועוד ועוד) 
[התמריצים הגשמיים הללו תלויים ברמתו הרוחנית של הלומד].

שבת שלום!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2014 17:33 לינק ישיר 

אתה מנסה לזקוף זכויות והצלחות בויכוח. קח! - מכל הלב, אני אוהב אותך!

אתה נכנסת לנושא חמור בתחום ה'לשמה'. הפכת את הציטוטים שלך, שמדברים על הרצינות מאחרי המעשים, לדיבור על השאלה האם 'מעשה' הוא דבר ראוי במישור העקרוני. כתבת דברים מזעזעים, אבל בא נתמקד.
גרעין המחלוקת בינינו היא האם התורה מצפה לקדושת החומר או ריקון החומר. לפי הבנתי אתה בעד ריקון החומר. במודרנה זו אפילו החרדים הבינו את הבעייתיות ברעיון זה, והם קוראים לזה כפירה. במחכ"ת, תעבור קצת על הקדמת ספר 'בנין הבית' של שוחטוביץ (לא לחינם השקפה זו מובאת רק בספרי הדרכת חתנים, היא פשוט מקעקעת את יסוד ההשקפה החרדית).
ראיתי עכשיו באתר זה שאחד המכונים גודל הסביר את שבח ה'הבדלות'. כנראה ככה זה נקרא באידיש, העיקרון של זה נקרא בעברית 'אוטיזם'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2014 21:58 לינק ישיר 

אתה מנסה לזקוף זכויות והצלחות בויכוח. [לאו דווקא מתאוות הניצוח, אלא למען הסדר הטוב] קח! - מכל הלב, אני אוהב אותך! [אדיבות של מנצחים?]

אתה נכנסת לנושא חמור בתחום ה'לשמה'. הפכת את הציטוטים שלך, שמדברים על הרצינות מאחרי המעשים, לדיבור על השאלה האם 'מעשה' הוא דבר ראוי במישור העקרוני. כתבת דברים מזעזעים, אבל בא נתמקד [פרט מה זעזע אותך].
גרעין המחלוקת בינינו היא האם התורה מצפה לקדושת החומר או ריקון החומר. לפי הבנתי אתה בעד ריקון החומר. במודרנה זו אפילו החרדים הבינו את הבעייתיות ברעיון זה, והם קוראים לזה כפירה. [כפירה? מ"מ איני בעד ריקון החומר אלא בעד קידושו, אבל ההתנזרות מהחומר והשימוש ההכרחי בו ולא יותר הוא מהתנאים ההכרחיים לקדושת האדם המקדש את החומר]. במחכ"ת, תעבור קצת על הקדמת ספר 'בנין הבית' של שוחטוביץ (לא לחינם השקפה זו מובאת רק בספרי הדרכת חתנים, היא פשוט מקעקעת את יסוד ההשקפה החרדית [כל דברי בהודעות האחרונות הם ע"פ ד' הרמח"ל במסילת ישרים. אגב ישנה תופעה די מוכרת של כל מיני הוגים זבי חוטם שחושבים שניגוח ההשקפה החרדית יקנה להם תדמית רעננה וגואלת, חוכעמים דפוקים! מה זה הקולקטיב הזה? חבל שאתה מושפע מהרוח הזאת! (אני מדבר על תופעה כללית ולא באופן אישי חלילה, אני מאד מחבב אותך ונהנה מהדיאלוג איתך)].
ראיתי עכשיו באתר זה שאחד המכונים גודל הסביר את שבח ה'הבדלות'. כנראה ככה זה נקרא באידיש, העיקרון של זה נקרא בעברית 'אוטיזם' [לא הבנתי, פרט!].

שבוע טוב!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2014 23:26 לינק ישיר 

הרעיון לערוך סדר בדברים חשוב, אבל כיון שאני די משוכנע שכשנגיע לליבת המחלוקת היא תהיה קטנה ממה שחשבנו, אם בכלל – נחכה לסוף הויכוח, שנראה קרוב מתמיד.

לגבי האדיבות והניצחון אני חייב לספר עובדא בדידי. בעבר לימדתי באיזו ישיבה ופעם לאחר שעות הלימוד נקלענו לשיחה באיזה נושא השקפתי מיוסם. כ'רב' הבעתי דעה קיצונית מסויימת ופרסתיה לפני התלמידים. באמצע השיחה התערב אדם שישב בפינת החדר, עד עתה איני יודע מה עשה שם אך לאחר מעשה נודע לי שהוא מנהיג קהילה ושוחר כבוד רבני, שליבתה איזה חיבור לנוסטלגיה מסויימת – שמעתי על הקהילה ועליו, אך בשעת מעשה לא קישרתי שזהו האיש, והיה נדמה לי כאחד האדם – הוא ניסה להתנצח ולהוכיח את דרכו הקיצונית-ההפוכה מזו שייצגתי, ונפתח ויכוח קטן אך עימו נסיתי לשמר את הכבוד. בשלב מסויים שהאיש הטיח דברים ורעיונות משונים וגם מיהרתי לביתי, העמדי אותו מול סתירה מביכה ומטופשת בדעה שהציג. הוא נפגע ונפרדו דרכינו. עד עתה אני עצוב מכך שהדיון הסתיים בהשפלה, כי יודעת נפשי שאדם שקיבל 'את האמת בפרצוף', דווקא בגלל זה לא ישתכנע ממנה [יש איזה רעיון כזה של הרב דסלר]. עד כאן סיפור נחמד.

ומכאן לנידון: אתה רואה את אהבת הכבוד [קריירה, כלשונך], למשל, כדבר שלילי, שכיון שהוא קיים ואין דרך להוציא אותו מהגוף – כמו אצבע, ואם הוא היה אצבע היה צריך לעקור אותה – לכן עדיף שהוא ילך לדברים חיוביים כמו רבוי תורה.

לדבריך, ישנו קונפליקט בין היות "עפריות החמריות חס", שמקשה על האדם לפעול ברצינות בכל נושא, לזה שיש לייחס כל מעשה לד' לבדו, ע"פ ציטוט נוסף מהמס"י, בפרקו הראשון.

הפתרון מבחינתך, ש"מתוך שלא לשמה יבוא ללשמה". כלומר, יש יצר וזו עובדה. עדיף להטות אותו לדברים הטובים. [אני מקווה שגם אתה מבין שאין מצווה ללמוד שלא לשמה, אלא שהגמרא מייעצת למי שלא מסוגל ללמוד לשמה, איך להתמודד]

לדעתי, אם הרבה אהבה כנ"ל, ישנה בעיה עקרונית בדבריך. היצר האנושי – כבוד, קנאה, תחרות וכו' – קיים באדם בכל עת [ישנם ששברוהו ומאז יותר קל להם להתמודד עימו, אבל בעיקרון הוא קיים. מה גם שקשה לשבור את כל היצרים, ומסתבר שרובם לא מצליחים בחייהם]. ולדבריך לעולם לא נגיע לתיקון השלם. כי אמנם הצלחנו להסב את היצר לדברים טובים, אבל הוא עדיין קיים. כשאתה מדבר על 'שימוש הכרחי בחומר' אתה הופך את כל בני האדם לטמאים ביסודם, כי השימוש בחומר הוא רע באופן מהותי, והם זקוקים לו באופן שאינם יכולים להתנתק ממנו!

כמו"כ, בדבריך מצויה דעה הנקראת אצל כמה הוגים כפירה, כי לדבריך היצר הוא רע ביסודו, וכיצד יתכן שהאל ברא דבר רע ביסודו?

לענ"ד הנושא של 'לשמה' הוא האידיאל המחשבתי, אבל האדם אמור לנצל את היצרים לדברים טובים. כמו שאמרו חכמים שאם לא היתה קנאה היה העולם נחרב. כך בכל נושא, היצר הוא עובדה והוא בעיקרו נטרלי-אנושי. אדם בלי יצרים הוא חסר משמעות מהבחינה האנושית! לך תסביר לאדם הכי מאמין, שהתפקיד שלו 70 שנה לבנות דברים שייהרסו מול עיניו. אפי' אם יאמין, הוא יפרנס את טובי הפסיכולוגים והפסיכיאטרים או שיתאבד! (אם תפנה זמן לדברי חולין, מומלץ שתכיר את תורתו של פרופסור וויקטור פרנקל ז"ל, ממש על נושא זה)

לגבי הטיעון שכ"כ המסילת ישרים, הסברתי שאין זו כוונתו, וכדאי שתקרא שוב את דבריו בפרקים הפרישות, בנושא השימוש הנכון בחומר.

לגבי המקורות שלי, עיין כאן (פסוק יג) [קצת ארוך, אבל שווה]:

http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=41568&st=&pgnum=8

ואם אתה מבין קצת בקבלה, תראה כאן (מתחילת דרוש ז עד שימאס לך): http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=4683&st=&pgnum=269

כדאי שתעיין גם ב'דרך המלך' שציינתי. אם תרצה, אביא לך מקורות נוספים בעת שתחפץ.

ב)אין לי מושג מה יש לך מספר שלא ראית, אינני יודע באיזה שלב אתה בחיים, אבל עד כמה ששמעתי הספר שציינתי הוא אחד הספרים הפופולארים ביותר בעולם הליטאי. זה לא רק הוא, כפי שציינתי. לגבי החברת המילים על החוכעמים וכו', כדאי שתקרא עוד פעם מה כתבתי. [מכיון שהדעה שיצגתי היא אמת מבחינתי, מה אכפת לי איך היא מוגדרת בהשקפה הפופולארית?!]

ג)יש באתר כתבה על אחד המכונים גודל שדרש לאחרונה כמה חשוב 'להתבדל'. אין לי מושג למה הוא התכוון, קראתי הרבה מאמרים שלו ואף פעם לא הבנתי מה הסיפור שלו אבל לעצם העניין, לפי איך שאני מבין הדרך החינוכית מבחינתו היא כך:

א. הילדים שלי יאכלו רק מה שאני מוכר להם (בהנחה שזה אכן יקרה).

ב. אני אמור לספק להם את כל מה שלא רע! – כשבד"כ אבא אחד לא יכול לתת כ"כ הרבה (מבחינת זמן וכסף)

ג. למעשה, הם או יכירו את כל החלק הטוב בעולם, בהנחה שמדובר ביותר מ-80% מהבריאה, הם יספיקו עד שיעמדו על דעתם לטייל בהמון מדינות, לנסות אלפי סוגים של חוויות אנושיות, להכיר מאות אלפי אנשים ומיליוני יצירות.

או, שהם יכירו את החלק הטוב שאני בורר ממה שאני מסוגל להכיר להם.

ואז?

ד. או שזה יספיק להם, וזה אומר שהם יהיו יותר מפגרים (מבחינה אינטיליגנטית) מההורים שלהם. ואז הם כנראה ייצרו או יוכיחו פיגור בינוני-קשה (חוסר מסוגלות להכיל הרבה חומרי ידע והרגשות), או שהם ייצרו או יוכיחו אוטיזם (הסתפקות בתעסוקה אחת-חוסר עניין בסובב אותם).

או שזה לא יספיק, ואז החינוך יכשל.

ואז?????????

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2014 23:32 לינק ישיר 

אני כבר חוזר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2014 16:31 לינק ישיר 

א. הסיפורים שלך תמיד יפים, רק שכחתי לספר את הסיפור עם המשנה הלכות.

ב. דברי הוצאו מהקשרם על ידיך לאורך כל הדרך, אז בא נעשה סדר [אצטט אותך ואענה לך]. ואנא, אף על פי שאני ארוך תקרא אותי במתינות בעיון ובישוב הדעת:

ג. כתבת:

"
ומכאן לנידון: אתה רואה את אהבת הכבוד [קריירה, כלשונך], למשל, כדבר שלילי, שכיון שהוא קיים ואין דרך להוציא אותו מהגוף – כמו אצבע, ואם הוא היה אצבע היה צריך לעקור אותה – לכן עדיף שהוא ילך לדברים חיוביים כמו רבוי תורה".

ממש לא דיברתי על תאוות הכבוד, דיברתי על כך שבדבריך האחרונים על השאיפה שצריכה להיות פיספסת את הנקודה, הנקודה היא לא הסיפוק והעצמה האישית, הנקודה והמטרה היא קיום חובת האדם בעולמו, זה מה שצריך להיות מול העיניים.

קשה אולי "להיכנס לנעליים" של מי שזכה לכך, אך מי שזכה לכך מקבל מבט ותפיסה אחרת לכל הנושא של הכבוד והיצרים וכו' כפי שאפרט על סדר דבריך.  

ד. כתבת:

"לדבריך, ישנו קונפליקט בין היות "עפריות החמריות חס", שמקשה על האדם לפעול ברצינות בכל נושא, לזה שיש לייחס כל מעשה לד' לבדו, ע"פ ציטוט נוסף מהמס"י, בפרקו הראשון.

הפתרון מבחינתך, ש"מתוך שלא לשמה יבוא ללשמה". כלומר, יש יצר וזו עובדה. עדיף להטות אותו לדברים הטובים. [אני מקווה שגם אתה מבין שאין מצווה ללמוד שלא לשמה, אלא שהגמרא מייעצת למי שלא מסוגל ללמוד לשמה, איך להתמודד]

לדעתי, אם הרבה אהבה כנ"ל, ישנה בעיה עקרונית בדבריך. היצר האנושי – כבוד, קנאה, תחרות וכו' – קיים באדם בכל עת [ישנם ששברוהו ומאז יותר קל להם להתמודד עימו, אבל בעיקרון הוא קיים. מה גם שקשה לשבור את כל היצרים, ומסתבר שרובם לא מצליחים בחייהם]. ולדבריך לעולם לא נגיע לתיקון השלם. כי אמנם הצלחנו להסב את היצר לדברים טובים, אבל הוא עדיין קיים. כשאתה מדבר על 'שימוש הכרחי בחומר' אתה הופך את כל בני האדם לטמאים ביסודם, כי השימוש בחומר הוא רע באופן מהותי, והם זקוקים לו באופן שאינם יכולים להתנתק ממנו!"

ובכן, ניכר שקראת את דברי בשטחיות, אחדד שוב:

ודאי שאני לא מתווכח על עובדות, היצר קיים חי נושם ובועט בכל מצב, וכל הגדול מחבירו וכו'.

אז שים לב [כמובן שבכל פיסקה יש להביא ולצטט מאמרים כע"ז מחז"ל ומרבותינו, אך אסתפק בדברים אלו, והמבין יעשה זאת בעצמו כיד בקיאותו]:

ירדנו לעולם לשליחות, קיבלנו כלים, מחד גיסא שכל וכישורים מעולים ופוטנציאל להצלחה אדירה ומופתית, ומאידך גיסא יש מי שמתחילת הדרך דואג לאתגר אותנו להכשיל אותנו ולהעלים מאיתנו את המטרה אליה נשלחנו, הוא השטן הוא יצר הרע הוא מלאך המוות ויש לו הרבה דרכים, תאוות ויצרים ועולם מלא ויפה לספק אותם. יש לו גם את מירוץ החיים הבלתי נפסק המשכיח מאיתנו את המטרה וכל אחד עם הקשיים שלו, הפרנסה [עושר \ עוני], האישה הילדים וכו'. המטרה שלנו להתגבר על כל זה ולמרות היצרים והנסיונות והמציאות המבלבלת והטורדת ולהעפיל לפסגת הקדושה והטהרה החכמה והבינה ולהגיע לקירבת אלקים אמיתית לקיים חובתינו בעולמינו לסיים את תפקידנו בשלימות לעבור לתחנה הבאה לטרקלין ליאור באור החיים.  

הכל טוב ויפה, איך עושים זאת? - "בואו חשבון"!

עיר פרא אדם יוולד, יגדל ויעמוד על דעתו, ויתחיל בעבודתו, ראשית יכיר את המציאות את מפת החיים  ויסמן מטרות, יכיר חובתו בעולמו ואת מצבו כעת, זה כבר חצי ניצחון, ויתחיל להילחם.

איך מתנהלת המלחמה?

בא נצייר שדה קרב, מנקודת הפתיחה [המתחילה בהכרת חובת האדם בעולמו] עד פסגת הקדושה. ישנם כמה איזורים וחלקים בשדה הקרב עד שמגיעים לניצחון. אפשר לקרוא לחלקים אלו בהרבה שמות, לב יודע מרת נפשו ויודע צדיק נפש בהמתו, לצורך העניין נשתמש בחלוקתו של ר' פנחס בן יאיר זהירות זריזות וכו'. 

המלחמה מתנהלת כך: מתחילים בזהירות, לא מרפים, עד שכובשים את השטח. איך אפשר לכבוש שטח? על ידי ההרגל הנעשה טבע שני. כך מתרגלים לזהירות וזה נעשה חלק מהאדם, אחר כך רוכשים את הזריזות, נקיות, פרישות, טהרה, חסידות, ענווה וכן הלאה.

והיצר נעלם?

ממש לא. הוא דומה לזבוב, תסלק אותו והוא יחזור. השאלה איפה היצר נמצא, באיזה שטח מתנהלת המלחמה.

לבעל תשובה טרי יש יצר הרע ולחסיד יש יצר הרע, אצל הבעל תשובה המלחמה היא על חילול שבת, אצל החסיד המלחמה היא על איזה ביטול תורה פה ושם כמובן עם תירוצים הגונים.

מה ההבדל?

היצר, מלך זקן וחכם, יודע כי על ה"שטחים כבושים" של הרב קרי, הלכה בשו"ע קלה כבחמורה, מידות הגונות, זהירות בב"א לחבירו וכו' הוא לא יכול, אז הוא מנסה לטשטש את הגבולות ולכבוש בחזרה ע"י כניסה מהדלת האחורית, קעקוע ההרגל החיובי. במקרה כזה, על העובד להשיב מלחמה לדחות את הנסיונות ומאידך גיסא לכבוש שטחים חדשים.

זו התאוריה, אך אסור לשכוח, המלחמה גדולה, שבירת ההרגלים קשה מנשוא ושבע יפול צדיק עד שיצליח לכבוש שטח אחד, אבל כל עוד המטרה מול העיניים הניצחון בידיים.  

ובנוגע לתכונות האנושיות,

בדברי אכן נמצא הפיתרון. כשהאדם הגיע לדרגה והשטחים שמאחריו כבושים, אע"פ שהתכונות השליליות בגופו, הם אף פעם לא יביאו אותו לסגת מהשטחים שכבש אלא רק קושי במלחמה הנוכחית. אחרי שגם המלחמה הנוכחית הסתיימה והשטח נכבש האדם עובר על תכונותיו אל השטח הבא.

זה קשה, אבל זה תפקידנו, אדם לעמל יולד, אך ברגע שישים בכל רגע את המטרה מול עיניו זה יקל מעליו וידע כי הוא בדרך הנכונה וכי הוא יודע למה הוא חותר.  

המשך יבוא...  

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > הגאון הצעיר ר' ישראל שניאור - מי האיש?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 12 13 14 ... 19 20 21 לדף הבא סך הכל 21 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.