|
|
| נשלח ב-1/1/2014 22:31 |
|
| |
אגב, אחרחוק,
ביררתי קצת ומסתבר שאין
לרב שניאור שום קשר עם הרב עזרן. הרב עזרן הוא סבא של בן דוד שלו, ובכל חייו שוחח עימו
כנראה רק פעם אחת. זה מראה שאתה לא כ"כ מעודכן. אגב לענין הסיפור שביקשת פרטים, מדובר באחד מזקני פוסקי הדור שבינו ובין הגרע"י זצ"ל היתה הערכה אדירה משני הצדדים (והגר"ע כתב עליו ביטויים מיוחדים כגון "דיתיב בתוונא דליבאי") והוא אשר אמר לאחד מתלמידיו, שלא האמין שיכול להיות בדורנו ת"ח שיהיה גדול אף יותר מהגרע"י זצ"ל בעיון ובבקיאות, ואף לא היה מאמין לזה אלמלא שוחח עם הרב שניאור מספר רב של פעמים ובדק גם את ספריו. אילו לא הייתי רואה שאתה כותב "איש אלוקים טעה" הייתי מביא עוד צרור סיפורים ברורים מכמה וכמה "אנשי אלוקים" בענין זה, אבל זה רק יעצבן אותך וזה יגרום לך לכתוב על "אנשי אלוקים"רבים שטועים הם... ובכלל זה תצטרך לכתוב כן על כמה שגם בעיניך מן הסתם נחשבים גדולי הדור בכל תחום שקיים, ובכללם לכמה מאנשי ביתו של מרן הגרח"ק שדיברו על הרב שניאור בנוסח שיגרום לך צורך לכתוב שגם הם טועים, וכמו"כ עדויות מדיינים בשם נכדי מרן הגר"ע זצ"ל, שגם עליהם תצטרך לומר שהם טועים, ועוד הרבה. אני שוב חוזר ואומר
שרבים התעקשו לומר כמוך [ביחס להשואה לרב עובדיה ועוד] ולאחר שדיברו עם הרב שניאור
ונוכחו לא רק בבקיאותו המבהילה אלא גם בעיונו העמוק, התהפכו דעותיהם עליו לחלוטין.
אין לי ספק שהדברים
מדברים ואף צועקים בעד עצמם.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2014 15:08 |
|
| |
למה אחרחוק משכנע אותי?
[למה? "נטילת הכפפה" כבר החלה, היח"צ כבר משתולל, איש אלקים, יחיד בכמה דורות, ועלית על כולנה - ההשוואה הרדודה לגאון הגאונים מרן הגר"ע יוסף זצ"ל.
חברה, תירגעו, אתם לא מוסיפים הרבה כבוד לרב שניאור שאכן ראוי לכבוד. לעם ישראל יש חוש ריח וכל הדוחק את השעה השעה דוחקתו.
ולא, לא, אל תהפכו אותו לאיזה באבא צעיר ומבטיח בסגנון פי..., לפי מה שאני מבין עתידו לפניו והוא עשוי להיות במעמד של א' מהת"ח הגדולים של הדור הבא. פשוט לא רוצים להפסיד אותו].
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2014 15:16 |
|
| |
מו"ל
כמה הערות בדבריך:
עד כמה שידוע לי הרב שניאור היה מתפאר בקשריו עם הרב עזרן, ושהיה לומד בספרייתו (שכנראה היא רחבת ידיים כ"י). כך שאם אנו תלמידים של מרן הרב שניאור הדברים מוכחשים.
אני מודה לך על הסברת הסיפור. ועדיין אני חושב שהוא לא משתווה עם הרב עובדיה בגיל 20, ק"ו לא בגיל 93, וכל העדויות לא יעזרו לדחות את המציאות, כי הדבר ניתן לבדיקה (אם אתה מחפש כתבים של הרב עובדיה מצעירותו: קונטרס יביע אומר עמ"ס הוריות (בגיל 18), מאור ישראל ג"ח (שנות הישיבה), הליכות עולם (גיל 15), תשובה ביביע אומר ח"ב יו"ד (גיל 17) - ולמען האמת, יביע אומר ח"א-ב נדפסו כשהיה צעיר מהרב שניאור).
אני אכן סקרן מה התכוון הרב קנייבסקי כשאמר שהוא יותר גדול מהרב עובדיה...
אני מאלו שדברו איתו, והכרתי עוד כמה שלא השוו אותו גם לעילויים שהיו בישיבה אז [וכמובן דיברו על עילויים עצומים מאוד], ק"ו לא לרב עובדיה.
תוקן על ידי אחרחוק ב- 02/01/2014 15:18:14
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2014 15:29 |
|
| |
איפה כתוב בדבריו של מו"ל שהגרח"ק השווה את הרב שניאור למרן זצ"ל?
[גם אם כתב, וגם אם זה נכון, איני מקבל את הדברים (עי' אורחות רבינו ח"ה, ושם בשם הגרח"ק גופיה).
אבל כל התבטאות של הגרח"ק על מרן זצ"ל מסקרנת אותי (מין רגשי נחיתות כאלה, כמו בחב"ד המתרגשים מכל מבט שאיזה רב "מתנגד" העיף לכיוונו של רב חבד"י סוג ד' ואכמ"ל)].
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2014 22:20 |
|
| |
לאחר כי נראה שמיצינו את הדיון על גדלותו התורנית אבקש להעלות את תמונתו, פרטיו [הרחבה על הנאמר למעלה], ובעיקר ספרו מעשה אפוד [אהיה אסיר תודה למי שיעלה אותו לרשת]. - היום נזכרתי בגאון בעל תשובה [חסיד ברסלב] שנודע כבקיא עצום, את תורתו למד מספרי מרן זצ"ל, אך בראיון לידיעות ירושלים הוא מתרברב כי בעתיד יהיה "יותר מהרב עובדיה". אם כי נראה שהרב שניאור הרבה יותר רציני [נכון אחרחוק?] מ"מ הוא גם שווה דיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2014 10:34 |
|
| |
אענה אי"ה על הראשון ראשון:
מו"ל כתב שכמה רבנים אמרו עליו שבחים, והוסיף שאם יביא שמותיהם אצטרך לכתוב ש'אנשי אלוקים טעו', ומכיון שגם אני משבח את הרב הנ"ל אני מניח שהאפשרות שלדעתו אכתוב שהם טועים, היא בגלל שהם אמרו שהוא יותר מהרב עובדיה. וכשצירף את שמו של הגרח"ק ליגלגתי בנוסח הנ"ל.
שמעתי ממכר ת"ח ומקושר עם בית הגרח"ק שחיבר ספר והביא דברים בשם מרן הרב עובדיה, וכששלח לגרח"ק נמסר לו שהרב נהנה מהספר, אבל לא מהציונים למרן הנ"ל. [אגב כך נמסר לו גם מבית הגר"ח גרינמן]. גם אותי זה מצער, אבל העובדה שלא היתה בינהם אהבה יתרה.
אני מצטרף לבקשתך להכיר את יצירתו מקרוב, ולדעת עוד פרטים אודותיו כיום. ביקשתי את זה ממו"ל והוא לא נענה.
אינני רואה סיבה לא להאמין שיש גאונים עצומים ומופלגים, ושחלקם משקיעים את יצירתם בתחום התורני [והם מסוגלים לתרום המון לעולם הדתי והתורני]. אולם עדיין אני חושב שיש לחלק בין מציאות זו לבין גדלות מרן זצ"ל. לגבי הברסלבר זה אולי נכון ואולי לא, אולם רוב הסיכויים שהוא שווה לרב שניאור באיזשהו מובן, ולכן עדיף להפנות את השאלה למו"ל, שסובר שניתן לעקוף את הרב עובדיה ע"י גאונות.
תוקן על ידי אחרחוק ב- 03/01/2014 10:38:34
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2014 10:41 |
|
| |
אגב במחינתי הדיון רק התחיל, והשאלה מהו מקום הגאונות בדת וביצירה העולמית בכלל. אולם נראה שעדיף לפתוח אשכול בנושא בפורומים סמוכים [שמותר או אסור להזכיר את שמם. לדעתי כדאי לפתוח בשניהם].
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2014 12:35 |
|
| |
באורחות רבינו כתוב שהסטייפלער היה מעין ביבי"א "אבל לא בגלל שצריך את תורתו ופסקיו אלא בשביל המראי מקומות. עוד אמר רבינו שהיבי"א מציין למקומות טובים. ע"כ מאורחות רבינו ע"ש ותרווה נחת.
אשמח לשמוע עוד על היחסים בין הנ"ל. - לגבי הגר"ח גריינמן, דווקא יחסו היה חיובי [היה מקבל את פנחסי ודרעי לביתו. עד היום דרעי מתייעץ איתו באופן אישי. ובכלל דאג הרבה לעדות המזרח אבל דאג גם לשכנז אותם, שמעתי שפעם מרן זצ"ל התבטא נגדו כאשר פסל סת"ם ספרדי וכדעת החזו"א] לתנועת ש"ס בשנות הנתק עם הגראמ"מ שך זצ"ל [ושמא אינו מאהבת מרדכי אלא וכו'].
גם בחלק הזה אשמח לשמוע. - יש לך איזה הו"א שהברסלבר הבקיא מתקרב למרן זצ"ל בתורתו במידותיו ובהנהגותיו? - מה הכוונה לתרום לעולם הדתי והיהודי? הנהגה פוליטית? יעוץ? בשנים הללו? בצעירותם? הנח להם, תן להם ללמוד. תרומתם הגדולה ביותר הם חיבוריהם פרי עמלם. - למה עצכ"ח? הפורום הזה דוחה אותי. עדיף להשקיע בפורום שלנו ולהפוך אותו לאיכותי ותוסס. בית ועד לחכמים וסופרים כבעבר. - כוונתי היתה שהויכוח על העובדות מוצה עד תומו [כאשר העובדה מוסכמת יש לדון בה לגופה, עד כדי כך גאונית, או סגנון טובך יביעו כטענתך]. ולכך בקשתי, ניתי ספר ונחזי, אדרבה, יתבררו ויתלבנו העניינים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2014 22:25 |
|
| |
זיהוי
ידוע לי על מה שכתוב באורחות רבינו, וקראתי את זה פעם. אגב יש שם בעיה הבנתית, כי תכלס נראה שם שהסטייפלר לא שנא את הרב עובדיה כמו המחבר... (והמחבר מערב שם הרבה רגשות אישיים, ולכן הטקסט מעורפל במקצת.) ונוסף גם הוא על שונאינו, ששמעתי ממגידי אמת שהגרח"ק עצמו מפקפק באמינות תוכן הספר הנ"ל (בהקשר אחר לגמרי, מאנשים ששמעו ממנו, והם עצמם לא היו מאוהדי הרב עובדיה...)
מעבר לזה לא ידוע לי הרבה, רק כפי שאמרתי, כנראה שהגרח"ק עצמו בשיטה לא מעיין בכתבי הרב עובדיה באופן כללי.
*
לגבי הגרח"ג לא שמעתי כלום מעבר לסיפור שסיפרתי. וכאן אציין שזה סיפור ששמעתי מהאדם עצמו שבאופן כללי מקבל יחס חם בבית שני הרבנים הנ"ל.
*
אינני יודע למה לא? הרי אני לא מכיר אותו ולא יודע מה טיבו, ואפילו אין לי מושג מאיזו אסכולה בברסלב הוא נמצא [אגב יש בברסלב בקיאים ות"ח לא קטנים, והגדול שבהם הוא הרב ברלנד שליט"א, ששמעתי מאנשי אמת שהוא חריף ובקי מבהיל]. כמובן שיש לברר אצל הגאון הברסלבאי באיזה אור הוא רואה את הרב עובדיה, ואז ייקל עלינו להבין במה הוא חושב שהוא מסוגל "לעקוף" אותו.
אם לא הייתי מכיר את ספרי הרב עובדיה לא הייתי מאמין ששייכת גאונות כזו, אז למה שאטיל ספק על אדם שאינני מכיר?!
*
אני מבין שזה גם מה שהוא אומר, שכשיגדל בגיל ובתורה יעקוף את הרב עובדיה, וכעת הוא שוקד על התורה. במה הוא יעקוף צריך לשאול אותו! (כתבתי את זה על הברסלבר, ואח"כ הבחנתי ששאלה זו לא היתה קשורה אליו. כשדברתי על תועלת הגאונות התכוונתי לכל גיל שהיא מתאימה להפיק תועלת; אני אישית מאמין בהנהגה מבוגרת, אבל גם מבחינתי יש עוד נושאים חוץ מהנהגה עליונה, כגון הערות ודיונים בנושאים מתחדשים, ביקורת על סטטוס קוו הלכתי עתיק ע"י הוכחת טעויות בסיסיות או חישובים חדשים, השקפת עולם חדשנית ומרתקת. ושוב, זה נושא לדיון, אני בעצמי לא בטוח שהייתי מסכים עם זה)
*
חשבתי שפורום זה מיועד לנדון על ספרים או סופרים ידועים, ולא בנושאים תיאולוגיים או תיאורתיים. אולי טעיתי. בכל מקרה אני חושב שראוי לפתוח אשכול חדש בנושא, ואשמח להצטרף בדיון שבו.
*
אני מסכים בהחלט עם דבריך האחרונים.
תוקן על ידי אחרחוק ב- 04/01/2014 22:28:40
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2014 14:52 |
|
| |
הסטייפלר אחז מאד מגדולתו אבל וזה דבר נפרד אך היה לו ביקורת גדולה עליו.
בהסכמה לס' כרמי שלי [להגאון החריף ר' מיקקץ שלי זצ"ל מחו"ר ג'רבא] ח"ב כותב הסטייפלר: וכן הסכמה מהרב הגאון וגו' מוהרע"י שליט"א בעמח"ס יבי"א שליט"א שמעיד בגדלו על גדולת ערכו של דברים בס' כרמי שלי. עכ"ל. הסטייפלר שם מעתיק גם את התארים להגהמ"ח מהסכמת מרן זצ"ל.
המחבר ז"ל אכן שנא את מרן זצ"ל, והוא רחום יכפר עוון, דבר שניכר בחלק "התרת העגונות" כאשר כותב כי הסטייפלר אומר לו לשאול את "ע.". המחבר בעצמו כותב שביקש מרבו לצאת על מרן זצ"ל בכרוז והוא ענה לו "אין לי כח". - הגרח"ג עצמו אמר כן, או שבני ביתו אמרו כן? - תקרא את הכתבה. יש אותה בכיכר. אני לא מוצא עכשיו.
לא הכי התרשמתי.
הרב ברלנד מפורסם בבקיאותו בנגלה ובנסתר. - הברסלבר אוחז מהרב עובדיה "עולמות".
הערות ודיונים בנושאים מתחדשים מקומם בביהמ"ד ובספרות התורנית. חידושים הלכתיים והשקפתיים הקוראים תיגר על המוסכמויות, לא אמורים להיות בראש מעייניו של ת"ח גם אם הדבר חיובי, גם כאשר הת"ח הגיע למסקנות שכאלו כמובן אחרי שיקול דעת ועיון מעמיק ולא מתוך זלזול יש דרכים לעשות זאת וגם לא בכל התחומים. עם כל אהבת החידוש והיצירתיות הבוערת בי אני חושב שדברים מהסוג שמנית לפעמים גורמים לתוצאות הרי אסון וכבר היה כן לעולמים [ע"ע עצכ"ח] ועל כגון דא אחז"ל חכמים הזהרו בדבריכם וכו'.
כתבת בצורה מאד כללית ומעורפלת, אם תפרט אוכל לענות תשובה מפורטת בהתאם.
הדבר קשור בהחלט לספרים וסופרים. ובלא"ה כל נושא מעין זה קשור לדמות או לכמה דמויות של חכמים וסופרים מבני עמנו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2014 15:26 |
|
| |
צר לי שאין לי מה להוסיף על דבריך, חוץ מהשאלה האם הספר כרמי שלי נדפס לפני או אחרי הפוליטיקות המכלות כל חלקה טובה. בכל מקרה אין ספק שהמחבר אורחות רבינו שנא את הרב עובדיה ובשנאתו קלקל את השורה ולא הבין שכמה מדברי הסטייפלר שהוא מציג שם נראים כביקורת בונה ולא כהכפשה.
מהסיפור שהבאתי גם אני למדתי שרח"ק מציג נתק מהרב עובדיה. ושוב, לצערי אין לי כל ידע מעבר לזה.
*
עד כמה שהבנתי בשני הסיפורים מדובר באנשי הבית, אבל קשה לומר שניסו לרמות בצורה קיצונית, כי האדם אינו חובב תהילה וספריו אינם פופולאריים ברמה גבוהה מאוד [וגם לא ביקש הסכמה מאחד הצדדים], והכל יודעים שהוא מחובר לכל המגזרים ואין דרך לנקו מאחד מהם.
*
אם הכתבה נראית כמו קריקטורה, מה אתה מוכיח ממנה???
אי"ה כשאפנה אחפשנה.
*
אינני מתכוון לחפש רעיונות בדרך 'אפכא מסתברא' כמובן, התכוונתי לחידושים מגוונים ויצירתיים שמסיבות שונות אנשים מן השורה אינם מעזים לומר, או אינם מסוגלים להבחין, והם נראים נכונים. כמו הרבה מקומות שהנודע ביהודה או ר' יונתן אייבשיץ דוחים בספריהם שיטות מקובלות, או דנים ברעיון יצירתי במיוחד, ורוב דבריהם התקבלו לפלפולא לכל הפחות. השאלה אם ראוי לתת את הפריבילגיה לגאון צעיר שמציג יצירות כאלו?
{אגב עצכ"ח זה סיפור הפוך מהנושא שלנו, כי לפחות הטענה שהאנשים אנוסים על פי ידיעותיהם ותובנתם, והם מנסים לייצר עולם דתי על פי הכלים שבידם. כמו"כ אינם באים לכפות דעה על הכלל, נהפוך הוא, הם בונים לעצמם מסגרת דיון בנושאים שבליבם.}
[מה כתבתי בצורה מעורפלת?]
*
לא בדקתי את גבולות הדיון בפורום זה. לעניות דעתי כדאי לפתוח אשכול חדש בנושא, ובין אם כן בין אם לא ואיפה שלא יפתח, אשמח להצטרף לדיון בנושא שכזה!
תוקן על ידי אחרחוק ב- 05/01/2014 15:29:12
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2014 22:27 |
|
| |
ההסכמה מתשכ"ו. הרבה הרבה לפני.
אנחנו עדין מחכים לספרו של הרב שניאור.
תוקן על ידי זיהוי ב- 05/01/2014 22:28:15
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2014 16:30 |
|
| |
לסיום, שאלנו את הרב עמוס לביא האם הוא שואף להיות גדול כמו הרב עובדיה יוסף אותו הוא מעריץ כל כך. "מה פתאום?", אמר הרב הצעיר, "אני פותח את הספרים של הרב עובדיה ורואה באיזה גיל היה כשכתב אותם ומכוון להיות יותר טוב. אני שואף להיות יותר מהרב עובדיה יוסף".
אופיו המרדני משהו, כך נראה, מקשה לקבל סמכות של ראשי ישיבות וכוללים שיפרסו עליו חסות כנהוג בקרב בני גילו. "לא להיות מתחת למישהו ולא לקבל הוראות ממישהו שאני בן דורו ויכול להיות בר פלוגתא שלו", מסביר הרב מדוע לא הסתדר בישיבה. "אנחנו צריכים לקבל רק מהראשונים", הוא מוסיף תוך שהוא מצביע על הספרים שסביבו.
"הרב עובדיה הוא בחינה אחרת בדור הזה, אנחנו שותים בצמא את דבריו - אבל יש מקומות שהלכה לא כמותו", אומר הרב עמוס ומיד מוסיף: "ככה נראה לעניות דעתי".
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 14:51 |
|
| |
אז ניסיתי לברר ככל יכולתי אצל אנשי אזור רחובות, ואף שאלתי באתר זה, בפורום 'חרדים רחובות', ואין לאף אחד מושג מי האיש [אגב, רובם כלל לא יודעים איפה נמצא הרחוב שהוא גר בו]. אולם ניתן לצפות בשיעורים שלו ביוטיוב, והוא באמת מדהים.
בפסיכו-אנליזה שלי הוא מצטייר כילדותי במקצת, וזה אופי מצוי אצל גאונים.
בכל מקרה גם כשאמר ששאיפתו להיות 'יותר מהרב עובדיה', הוא לא התכוון להקטין את מרן זיע"א, אלא להעלות את שאיפותיו. ולכן אינני מוצא בעיה בדבריו. מה גם שהוא מדבר על מישור הבקיאות והפסיקה בלבד [ואין ספק שהוא יותר פוסק ע"פ בקיאות מאשר מערבב בקיאות וונשאר באיבוד ידיים ורגליים, מה שזכור לי מהרב שניאור שי'].
תפילתי שיעלו שניהם למעלה ראש בתורה ויר"ש, ועוד נתבשם מתורתם וקדושתם [עליה קשה לדעת כעת]. ואם יהיו באיזה זמן 'יותר מהרב עובדיה' באיזה נושא, אני חושק כבר עכשיו לנשק את ידם באותה העת. אבל גם אם יהיו פחותים ממנו אשמח לקבל מהם תורה.
תוקן על ידי אחרחוק ב- 09/01/2014 14:53:12
|
|
|
|
|