בית פורומים עצור כאן חושבים

פגישות בין האירוסין לנישואין !!!

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/11/2013 06:24 לינק ישיר 

אייזין

העלית נושא הראוי לעיון בפני עצמו. מהו שאמרו לא להרבות שיחה עם האשה.

אפשר להבין זאת בכמה אופנים.

כמדומה שאתה מבין זאת כאיסור שיש לקיימו כפשוטו, ואם מדברים עם האשה, כלומר אדם עם אשתו, עליו להיזהר לא להוציא מילה מיותרת.

אם הבנתי את המגיבים לך, הם ביקרו את התפיסה שלך על ידי ששמו אותה לצחוק באמצעות שאלות. אני מצטרף לאי ההסכמה שלהם לקריאה שלך של אמירה זו של חז"ל (ואני סבור שפירוש פשטני כל כך הוא עצמו זלזול בדברי קודשם וכמובן צריך להסביר למה כן הכוונה). אבל סבורני שצריך תמיד לבאר מה כן ולא רק את ה"לא" ובמיוחד בלי לנמק.

אם כך -

יש לנו את המימרה "אל ירבה שיחה עם האשה". לא בדקתי בפנים, ואני כותב לך איך הבנתי זאת וכמובן אפשר שאני טועה בהסתמכי על זכרוני.

יש סוגים שונים של שיחות. ויש שיחות שהן בזבוז זמן והתעסקות בדברים לא טובים. כגון שיחת חולין שמביאה ללשון הרע, לשנאה ולנקמה, ועוד.

לאו דווקא נשים נכשלות בזה. ואדרבה, יש נשים מאד צדיקות בתחום (המיימונית, למשל, סמיילי). אבל מסתבר שבימי חז"ל, כאשר האשה רוב הפעמים לא זכתה לחינוך (וגם גברים לא זכו לחינוך הרחב יחסית שיש היום), יש לחשוש שריבוי שיחה עמה באמת היה מוביל לדברים בעייתיים.

לכן הזהירו חז"ל שהחכם עיניו בראשו וידע על מה מדברים ובמה מרחיבים ובמה לא.

כך מסתבר. שים לב שלא הבאתי מקור אלא הצעתי השערה על סמך הבנה (או הערכה, או השערה) בטבע הפסיכולוגיה האנושית מכאן ובטבע תנאי החברה והתרבות של ימי חז"ל.

עדיין הדברים הרבה יותר מסתברים לדעתי מאשר לייחס לחכמינו קביעה גורפת שיש להימנע מכל מילה בשיחה עם האשה.

לאידך גיסא יש להזכיר שאדרבה, צריך אדם להאיר פנים לאשתו. היום מכנים זאת "השקעה בזוגיות". לא תמיד צריך ללמד אדם שצריך להשקיע בזוגיות. אבל אם אינו יודע שיש כזה דבר, ואינו יודע איך עושים זאת, אכן זה דבר שצריך ללמוד ולדעת. וחלק מהלימוד הוא לדעת לשוחח שיחה פרטית ונעימה עם האשה, לדבר איתה ולהקשיב לה. והדברים כל כך פשוטים ובכל זאת דומה שיש כאלו שאינם יודעים אותם. ועבורם ראוי אפילו להרחיב ולהדגים. אלא שאיני יכול לעשות זאת כראוי כרגע.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2013 19:38 לינק ישיר 

אל תרבה שיחה עם האישה באישתו אמרו??????????

תוכן השאלה:
כבוד הרב, שלום!

התחלתי ללמוד עם בעלי את מסכת אבות וכשהגעתי למשפט "אל תרבה שיחה עם האשה" הפסקתי כדי לא להגיע לכפירה ח"ו. זה היה ספר עם פירוש של ר´ עובדיה מברטנורא, והוא אומר שאסור להרבות שיחה עם האשה כי היא כאילו מסכסכת (ז"א, בעלה של האשה בא אליה ומספר לה על קורות היום והיא שומעת ומדברת דברים לא יפים על חברים וכדומה) ולומדים את זה מאשת קורח. זה מאוד מקומם לקרוא את זה כי זה לא כך תמיד. למה לא נתנו את אשת און בן פלת לא נתנו כדוגמא שמנעה את בעלה מריב? זה גורם למחשבות לא נכונות לקרוא את זה. בנוסף, ר´ עובדיה מברטנורא כתוב שבמיוחד לא לדבר עם האשה בימי נידתה (מאז בעלי מקיים את זה בהתלהבות יתרה ואנחנו בתענית דיבור...), זה מתנגש לי עם מה שלמדתי בהדרכת כלות שימי הנידה זה זמן להקדיש לקשר הרוחני, דהיינו לדבר הרבה ולטפח את הקשר.
האם כל זה נכון? האם לא הבנתי נכון את דברי ר´ עובדיה מברטנורא? אני מאוד מבולבלת ואשמח אם תעזור לי. תודה.

תוכן התשובה:
ב"ה

שלום.

במערכת הזוגית שבין איש לאישתו יש מצווה וחובה קדושה לשוחח ולהרבות בשיחה ולשמוע אחד את השני ולהשמיע אחד לשני ולשתף את בן הזוג בחוויות והתחושות וברגשות .
ואוי ואבוי לבני זוג שאינם משוחחים בינהם באופן קבוע (לא שיחה על פרטים טכניים של רשימת מכולת).ויש כמה סוגים של שיחות ויש כמה רבדים לשיחות וצריך למצוא את הזמן המתאים לשוחח .(אי אפשר לקיים שיחת עומק אם המצב הנפשי לא מאפשר זאת) . וכדי שתתקיים שיחה אמיתית יש צורך "לפנות מקום" בלב ולערוך הכנה פנימית לצורך הקשבה מלאה לשיחה. ודברים אלו ברורים .ודיבורים אלו הם דיבורי מצווה.והם יוצרים קירוב ללבבות בין בני הזוג ומרבים בשלום וכלשון אחד מבעלי המוסר: "הלשון היא קולמוס הלב"

ומה שאמרו במשנה באבות "אל תרבה שיחה עם האישה באשתו אמרו, קל וחומר באשת חברו. מכן אמרו חכמים: כל זמן שאדם מרבה שיחה עם האשה גורם רעה לעצמו ובוטל מדברי תורה, וסופו יורש גיהנום"

הכוונה היא לסוג של דיבורים שהם יכולים לגרום לאדם לחצות קווים אדומים כגון : דיבור של בטלה,דיבור של רשות ,דיבור שיכול לגלגל תוצאות לא חיובייות (לשון הרע, רכילות, קנאה ,שנאה,תחרות, ריב, דמיונות שווא ועוד ועוד מרעין בישין).אם יש צורך לספר סיפור פיקנטי ועסיסי אז צריך לחשוב פעמיים כיצד לספר סיפור זה על מנת שהוא יצמיח תועלת ושלא יגרום נזק (סופו יורש גיהנום...).

כל זה לגבי המערכת הזוגית. ולגבי שיחות אחרות אז ק"ו.מפני שדיבור זה סוג של יצירת קשר פתיחת שערי הלב בכוח הדיבור יוצרת נקודות מפגש עמוקות מאודוכך נוצר מעבר הדדי אל עולמות פנימיים - אל קודש הקודשים של הזולת. מפגש כזה יכול להצמיח קשר לא בריא (ברמות מסויימות של הקשר).

ולכן ההדרכה של חז"ל זה להזהר ולא להרבות בקשר במקום שלא צריך.

ועיינו גם בתשובתי "אין שואלים בשלום אישה"ב:
http://www.kipa.co.il/ask/show/51192

ועיינו גם בשיר של אהוד מנור בתשובתי "מבטים" ב:

http://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=57235

מקווה שעזרתי במשהו,

בהצלחה,

עוזיאל אליהו,

.

התשובה התקבלה מהרב עוזיאל אליהו
בתאריך כ"ח אייר תשס"ז

תוקן על ידי מואדיב ב- 16/11/2013 19:43:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2013 01:52 לינק ישיר 

תודה על הדברים .

אך יש קושי לדעת גבולות ברורים ולמצוא איזון מתאים איך לחזק את הקשר הזוגי בזמן נידות ומצד שני לא להיגרר לשיחות מיותרות בדברים שיכולים לגרום לקלות ראש .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2013 03:29 לינק ישיר 

אל תרבה שיחה עם האשה שסופך לבא לידי ניאוף (נדרים כ.). פירש דון יצחק אברבנאל: כדי שלא יבוא לידי הרהור ויתדבק באשתו יותר מדאי, ששיחה מביאה לידי הרהור, הרהור מביא לידי תאוה, תאוה לידי רדיפה, ורדיפה לידי מעשה. רבי יוסי הוה קא אזיל באורחא, אשכחה לברוריה, אמר לה: באיזו דרך נלך ללוד? אמרה ליה: גלילי שוטה, לא כך אמרו חכמים אל תרבה שיחה עם האשה? היה לך לומר באיזה ללוד (עירובין נג:). הקפידה על מה שיכל להתפרש באופן לא צנוע.

תוקן על ידי מם80 ב- 17/11/2013 03:31:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2013 04:09 לינק ישיר 

אייזין

<יש קושי לדעת גבולות ברורים ולמצוא איזון מתאים>

קושי לדעת גבולות ברורים, ולמצוא איזון מתאים קיים בכל דבר בחיים. ובעניננו, דרך אחת לפתור את הבעיה, היא לא להרבות עם אשתו בשיחות "אסורות", עם כל הקשיים שבהגרת ה"דיבור האסור", ואילו דרך אחרת היא לא לשאת אשה, או לשאת אשה ולחתוך את הלשון.

ראה את הדרך בה נקט תנא שהיה פרוש כל חייו לאחר שראה את ה"שטן" שבא לנסותו, בסיפור המובא בילקוט שמעוני (פרשת ויחי רמז קסא), והמופיע גם במספר מקורות אחרים, (ביניהם בסדר הדורות בערכו), והרי הסיפור בשלמותו

''
מעשה בר' מתיא בן חרש, שהיה יושב בבית המדרש ועוסק בתורה, והיה זיו פניו דומה לחמה, וקלסתר פניו דומה למלאכי השרת, שמימיו לא נשא עיניו לאשה בעולם, (על אישיותו של ה"תנא", ראה במדרש תנחומא (בובר), הוספה לפרשת חקת סימן א ד"ה [א]): "מעשה היה בר' מתיא בר חרש, שהיה עשיר, וירא שמים, ובעל מדות טובות, ורודף מצוה וצדקה, ומהנה תלמידי חכמים מנכסיו, והיו יתומים ואלמנות מצויין על שלחנו תמיד, וכל ארחותיו ביושר, וכל ימיו עוסק בתורה, כר' מאיר רבו, והיה זיו פניו מבהיק כזוהר השמש, ואמרו עליו שמימיו לא הסתכל באשת איש ולא באשה אחרת...", מכאן ואילך, המשך הסיפור כבילקוט): פעם אחד עבר שטן ונתקנא בו, אמר: אפשר אדם כמו זה לא חטא, אמר לפני הקב"ה: רבש"ע, רבי מתיא בן חרש מה הוא לפניך. א"ל: צדיק גמור הוא, אמר לפניו תן לי רשות ואסיתנו, א"ל: אין את יכול לו, אעפ"כ א"ל: לך! נדמה לו כאשה יפה, שלא היתה כדמותה מעולם, מימות נעמה אחות תובל קין, שטעו בה מלאכי השרת, שנאמר ויראו בני האלהים את בנות האדם. עמד לפניו, כיון שראה אותו, הפך פניו ונתן לאחריו, שוב בא ועמד לו על צד שמאלו, הפך פניו לצד ימין, היה מתהפך לו מכל צד. אמר: מתירא אני שמא יתגבר עלי יצה"ר ויחטיאני, מה עשה אותו צדיק? קרא לאותו תלמיד שהיה משרת לפניו, א"ל: לך והבא לי אש ומסמר. הביא לו מסמרין ונתנום בעיניו, כיון שראה השטן כך, נזדעזע ונפל לאחוריו. באותה שעה קרא הקב"ה לרפאל א"ל: לך לרפא את ר' מתיא בן חרש. (בבא ועמד לפניו, אמר לו: מי אתה? אמר לו: אני הוא רפאל, ששלחני הקב"ה לרפאות את עיניך, אמר לו: הניחני מה שהיה היה, חזר לפני הקב"ה, אמר לפניו: רבונו של עולם, כך וכך אמר לי מתיא, אמר לו: לך ואמור לו:, אני ערב שלא ישלוט בו יצר הרע. מיד רפא אותו. מכאן אמרו חכמים: כל מי שאינו מסתכל בנשים, על אחת כמה וכמה באשת חברו, אין יצה"ר שולט בו".

שאלה:

האם ייתכן שמקורו של הק"ו "מכאן אמרו חכמים: כל מי שאינו מסתכל בנשים, על אחת כמה וכמה באשת חברו", שבסוף דברי הילקוט, הוא במשנתינו?

תוקן על ידי נישטאיך ב- 17/11/2013 04:22:42

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2013 15:27 לינק ישיר 

הסיפור עם מתיא בן חרש הוא נורא מאוד עד כמה יש להיזהר בדברים אלו אך זה כבר דרגה גבוהה .

אך המינימום זה לפחות להיות מודע לאחריות הרובצת עלינו שלא להיגרר ולהיכשל .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2013 19:44 לינק ישיר 

לידיעת הרב עוזיאל אליהו
לגבי דבור עם אשה נידה, ראה רמב"ן בראשית ל:לה.
לגבי קשר רוחני עם האשה, ראה דברי הכתב סופר ב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/11/2013 21:31 לינק ישיר 

ואולי דברי המשנה הם על דרך שאמרו (חגיגה ה) ומגיד לאדם מה שיחו, אפילו שיחה קלה שבין איש לאשתו. והכוונה לשיחה בעניינים שבינו לבינה ראה שם בגמרא. ועל דא הזהירו חכמים לא להרבות בשיחה.

אלא שלפירושי יש לעיין - מהו ק"ו באשת חברו? וצריך לומר, שהקל וחומר הוא כך - 'מה עם אשתו אין לו לדבר דיבור מיותר בשעת תשמיש, ק"ו שאין לדבר עם אשת חברו שיחה מיותרת בשאר עניינים' - ואכן דוחק הןא, אבל עדיין הדברים מראים כן.

כך או כך, ממעשה דרב שם בחגיגה, נוכל גם ללמוד לנושא דידן, וכשם שרב היה זקוק לשיחה יתירה זו, ודאי שהדבר כן אצל רוב האנשים החיים כיום, וממילא פשיטא שעל דעת זו היא נישאת לו, ועל כן הוא חייב לשוחח עמה כדרך כל הארץ.

עוד אנו למדים ממעשה דרב, שאין צורך להתחכם ולומר שאנו משוחחים עבור האישה, אלא גם עבור עצמנו הוא דבר מותר לאנשים כערכנו.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2013 00:31 לינק ישיר 

רחמנא ליבא בעי .

ואלוקים יודע אם לעקל אם לעקלקלות .

הכוונה צריכה להיות טהורה ועניינית ולא לשם ריבוי שיחה הגורמת למכשול .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2013 01:06 לינק ישיר 

אייזין היקר

אני מבקש לחלוק על דבריך האחרונים.

שיחה בין איש לאשתו אינה צריכה להיות לא "טהורה" ולא "ענינית".

שיחה בין איש לאשתו שונה לגמרי מן הדיון בפורום, למשל. כאן הדיון אמור להיות עניני. אולי גם טהור.

בין איש לאשתו השיחה צריכה להיות נעימה, זורמת, לאפשר לכל אחד להביע את עצמו.

לא מחושבת, מלאכותית, עם ספירת מילים.

אצטט סיפורון המופיע ב"אור הגנוז" לבובר. אני כותב מהזכרון אז אני מקוה שאני מדייק, כי באמת כל מילה יכולה להטות את המשמעות (וכפי שהעיר בשעתו פנחס שדה, בובר עיבד את מקורותיו). עם הכל ההסתייגויות, הנה:

היה היה תלמיד של היהודי הקדוש מפשיסחא שהחליט שלא ישוחח שיחה בטלה. עברו עליו איזה זמנים שבהם רק התפלל ולמד.

לאחר זמן רב בא אל האדמור שלו. מן הסתם קיוה לשבחים על עבודת השם המופלגת שלו. במקום זה, היהודי חייך אליו ושאל: למה בשמים לא רואים שום דיבור ממך?

ניתן להבין זאת בצורות שונות (למשל, יתכן שהוא, היהודי, רצה דיבורים דו משמעיים, כאשר האדם מדבר בעולם הזה אבל בכל דיבור הוא מכניס משמעויות קבליות. כשהייתי צעיר וקראתי את הסיפור, לא חשבתי שזו הכוונה. תמיד חשבתי שהוא כפי שאני מביא אותו כאן).

לאמור: שיחה זורמת ונעימה היא מצוה, היא חלק מן החיים שה' רוצה שננהל. ובוודאי שבין איש לאשתו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2013 10:58 לינק ישיר 

שיחה זורמת וקולחת אני מסכים לגמרי ופשוט שכך .

רק לא להתיר את מה שאסור גם כשמדברים עם האשה שהרי מצינו דברים של חיבה שנאסרו בזמן נידותה וכדומה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2013 12:45 לינק ישיר 

דברי אייזן הזכירו לי מקרה שפורסם.

אברך התקשר לרב שלו. ופיו שאלה- אשתי שוכבת מעולפת, האם מותר לי להחיותה ולטפל בה?
- למה  לא שאל הרב מה הבעיה?
- היא בנידתה- ודברים של חיבה נאסרו.
- ממה היא התעלפה ?שואל הרב.
- הכיתי והרבצתי לה, השיב.
-ואז הנגיעה היתה מותרת עליך, הרי היא נידה? הקשה הרב.
- תבין הרב- איסור נגיע באשה נידה, היא רק מתוך חיבה ורעות! מכות ,לא בכלל חיבה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2013 14:33 לינק ישיר 

ראיתי באמת פעם שאלה בהלכה .

מה הדין באשה שנהיית נידה בכל פעם שבעלה מכה אותה האם היא קובעת ווסת למכות ?

אך הדברים באמת לא פשוטים ובפרט לפי הראשונים שסוברים שזה מדאורייתא וגם במקרה שהאשה חולה יש להחמיר אז צריך להיות מאוד זהירים בדבר .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2013 14:51 לינק ישיר 

אתה צודק צריכים להרביץ לאשה ואם היא מפריסה נידה, אסור חלילה לעזור לה שתמות בעלפונה והבעל לא יעבור חלילה על דברי ראשונים  מוטב ימותו כמה נשים ולא יעבור אברך על איסורי ראשונים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2013 18:24 לינק ישיר 

ח''ו להכות .

אבל הבעל הטורים כתב שחוה הכתה את אדם הראשון .

האשה אשר נתתה עמדי נתנה לי מן העץ - כפשוטו - שהכיתני במקל עד שאוכל .

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פגישות בין האירוסין לנישואין !!!
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.