בית פורומים עצור כאן חושבים

אכילת "מן" במדבר (חשיבה מחדש)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/11/2013 15:28 לינק ישיר 

[נמחקו השמצות נאצות ועצות]

תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 14/11/2013 09:07:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2013 16:24 לינק ישיר 

תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 14/11/2013 09:07:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2013 19:29 לינק ישיר 

תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 14/11/2013 09:08:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2013 21:44 לינק ישיר 

תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 14/11/2013 09:08:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2013 22:04 לינק ישיר 

תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 14/11/2013 09:08:14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2013 22:32 לינק ישיר 

מקס! אני מקנא ברמת החשיבה שלך ולא מתבייש להגיד את זה; הרבה זמן לא קראתי משהו עם כזה עומק. אתה לקחת ערימה אינסופית של רעיונות ומחשבות כלכליות וצימצמת אותם לשני אפיקים ברורים: כסף וטבע; אלה למעשה שתי האסכולות הכלכליות היחידות שהאדם ידע מעודו ונמנה על זו או על זו; אין מלבדן עוד. רק קינאה וברכות מקס.

לפי דעתי התורה אימצה את אסכולת הטבע, וניסתה להעביר לנו את המסר הכלכלי שלה על פני סיפור יציאת בני-ישראל. המסר הזה וכאשר יורדים לפרטיו- חד הוא כתער: הכסף ולכאורה אומץ ע"י האדם מתוך היעילות לשמה אך כלל וכלל אינו יעיל; נהפוך, וכמו שאמר מקס- הכסף משקר את המציאות וכאילו העמל הטבעי נשמר לאורך זמן... רעיון השטרות המודפסות הוא רעיון אווילי שוטה בלתי צודק ושווה לאוויר. וכן היום אנחנו יודעים שהשטרות שוות לאוויר, סין שכספה יושב על כרעי תרנגולת שצווחת באנגלית יודעת את זאת, וגם מי שכספו מושקע בבורסה יודע במה מדובר.

התורה אמרה מפורשות: תעזבו את אסכולת הכסף ותלכו אל ביה"ס הכלכלי של הטבע, אולם גם בביה"ס של הטבע עלולות להתעורר בעיות כאשר מתרגל האדם לפשוט את רגליו ולחכות למתת הטבע, או אז הוא מפספס את העמוד התומך במקור חייו: האמביציה, השאיפה האנושית ליותר... וכן התורה טיפלה בבעיה הספציפית הזאת באופן נקודתי וברור כפי שנראה להלן. ולמעשה היא חילקה את המסר הכלכלי שלה לארבעה חלקים:  כנען, מצרים, המדבר, וארץ ישראל. 

החלק הראשון של הסיפור הכלכלי התחיל בכנען. אבותינו אברהם יצחק ויעקב נמנו דווקא על האסכולה הכלכלית של הכסף. כולם הגיעו בארץ מולדתם ובסופו של דבר למעמד כלכלי גבוה, והתורה דאגה לתאר את המעמד הכלכלי הרם של כל אחד ואחד מהם: ואברם כבד מאד במקנה בכסף ובזהב... אולם יגיע היום והרעיון הכלכלי שלהם יתמוטט, כאשר גם באוצרות הכסף לא ניתן לקנות חיים, אוכל בסיסי. וזה מה שקרה ליעקב ובניו שהיה להם כסף אך לא אוכל, אבל עם זאת הם רצו לשמֶּר את החשיבה הכלכלית שלהם ולהעתיק אותה למצרים; זו היתה הסיבה העיקרית לירידתם למצרים היכן שנשארו לתמיד. הם ירדו לקנות בכסף שלהם אוכל במצרים ונשארו בארץ גושן עם כספם. 

החלק השני של המסר מתרחש במצרים היכן הרעיון הכלכלי שלהם שוב מתמוטט ולא מספק את הסחורה. הם ביקשו לקנות בכסף שלהם ביטחון, שלווה, שקט תעשייתי... זה המצרך הראשון שהאדם רוצה לקנות כאשר ממלא את כיסו, אולם וכפי שצויין האסכולה שלהם אינה מספקת גם הפעם את הסחורה ואפילו להפך, עודפי כסף העתק שמילא את כיסם מנקר את העיניים ותורם ישירות למפלתם... ויקם מלך חדש על מצרים ויאמר הינה עם בני-ישראל רם ועצום ממנו... אינך יכול לחיות בחברה הצמאה למים כאשר הבארות שלך מלאים בעודף מים. זה מה שהמערב אינו מבין – מדוע העולם השלישי לא נותן לו מנוחה! המערב ובסך הכל רוצה שקט תעשייתי אך בכל פעם מחדש הדבר מתפקשש לו. 

בזאת תמו שני החלקים הראשונים של המסר הכלכלי, שהתורה ביקשה להציג דרך כל אחד מהם את מודל "הכסף" שלא סיפק את הסחורה והמיט על הנמנים עליו אסון. ועכשיו הגיע התור של המודל הכלכלי המתחרה של התורה, הוא מודל "הטבע" שגם ביקשה להציגו בשני חלקים: במדבר ובארץ ישראל. 

במדבר ולכל הדעות בני-ישראל חיו על-פי המודל הכלכלי הגולמי של הטבע. אולם כאן וכפי שהזכרנו התעוררה בעיה עם המודל הזה: האמביציה האנושית התנדפה, עץ החיים התפרק, מנוע האדם שבק חיים – בחר אחד משלושתם. ושוב... הבעיה הצרורה במודל הזה היא כי כאשר האדם פושט את רגליו ומחכה למתת הטבע – הוא מקבל אך ורק את מבוקשו הבסיסי; את המן.

אבל האדם שואף ליותר, כל אדם ושאיפותיו... יש מי ששואף למזון המעובד, להמבורגר, לצ'יפס, לקולה, לקובה, ועוד לא דיברנו על המצרכים הבסיסיים של הטבע עצמו, אֵת הַקִּשֻּׁאִים וְאֵת הָאֲבַטִּחִים וְאֶת הֶחָצִיר וְאֶת הַבְּצָלִים וְאֶת הַשּׁוּמִים... והתורה לא חוסכת במילים ומצביעה באופן נקודתי על מקור הבעיה: וְעַתָּה נַפְשֵׁנוּ יְבֵשָׁה אֵין כֹּל- בִּלְתִּי אֶל הַמָּן עֵינֵינוּ. התורה רצתה להגיד כי הרמה הזו של ההשתעבדות לטבע- קשה אף מרמת השיעבוד האנושי! וגם בזאת לא חוסכת במילים ומציגה את רחשי הלבבות במקור: זָכַרְנוּ אֶת הַדָּגָה אֲשֶׁר נֹאכַל בְּמִצְרַיִם חִנָּם... המישהו מהם שכח כי במצרים היה תחת שיעבוד? אבל אף השיעבוד האכזר ההוא קל מזה! 

על-פי זאת גם המודל הכלכלי של הטבע פשט רגל ולא סיפק את הסחורה... וכאן התורה מנקדת את המילים ומעמידה את הדברים על דיוקם: המודל הכלכלי של הטבע היה חייב לעבור דרך המדבר בשביל לחוש את נקודת התורפה שלו ולעמוד עליה. ואכן אין מי מבני-ישראל שלא חש על בשרו את הרגשת הפיספוס הטמונה בשיעבוד לטבע; מה שנקרא- לחוש את ההחמצה בגוף ראשון; לגעת בה... וזו תחושת בני-ישראל במדבר, למרות שכל מה שביקשו היה בהישג ידם: אוכל, ביטחון, שקט תעשייתי, חיי-חברה משגשגים... אך דבר אחד היה חסר: האמביציה; דהיינו זכות הבחירה. 

וכך התורה מגיעה לחלק הרביעי והמסכם של המסר הכלכלי שלה, לארץ המובטחת- היכן התנהלו בני-ישראל על-פי המודל הכלכלי המקורי של התורה: הטבע, ובניגוד למודל הטבע "החסר" של המדבר- בארץ יכלו בני-ישראל לבחור במוצרי הטבע, הם יכלו לבחור לזרוע קישואים, אבטיחים, בצלים, שומים... הם יכלו אף לעבד את מוצרי הטבע ולהכין לחם, צ'יפס, מחשי, קובה, ואפילו הטכנולוגיה אותה עתידים לפתח בעתיד היא בת הטבע: התקשורת, ניצול התדרים שבאוויר... המחשבים, המטוסים, הבניינים, כל התעשיות אליבא דמודל התורה- מייצגות את עיבוד מוצרי הטבע הגולמיים ואכן הוא הדבר, אולם מתעוררת כאן סוגיה קשה מנשוא שקשה לפסוח עליה ובלשון המעטה.   

במדבר לא היה צורך בעיבוד מוצרי הטבע- אותם קיבלנו מוכנים ומזומנים ומודל הטבע אכן עבד, אך בארץ יש לזרוע לעבוד ולהזיע ולהכות בסלע שיוציא מים... על איזה טבע ומודל אתה מדבר? 

אבל התורה מתעקשת על המודל שלה ועל זאת שאין צורך להכות בסלע בשביל להוציא מים, פשוט יש לדבר אליו... כלומר יש לעמוד מול הטבע ולראות את תמונתו המקורית, או אז להבחין כי המים נמצאים במרחק אמה ממך כשאתה חפץ בהם, וכל מה שעליך לעשות הוא להושיט את היד ולקחתם. כך כל מוצרי הטבע ואוצריו; כך בנוי הטבע בכל הקשור לצורכי האדם ממנו ואף לצרכים הטכנולוגים המתוחכמים למיניהם. 

קשה מאוד לרדת לעומק הדברים ולהבינם, אבל כשמסתכלים על התמונה הגדולה באמת- זו הנקראת "הביג-פיקצ'ר", רואים את המודל הזה במלוא פשטותו. מוצרי הטבע הדרושים מכוונים בדיוק לצרכינו. המים, כמות החמצן, מקורות האנרגיה שעונים בדיוק מפליא על צרכינו הטכנולוגים... ואם נתרחק קצת עם זום התמונה- נראה כי מיקום הכדור שלנו מתאים לאין ערוך לצרכינו.

-          ואם אני צריך 50,000 דולר עם איזה סלע צריך לדבר?

-          התורה לא מאמינה בצבע הירוק. 

אגב גם משה רבינו לא הבין את המודל הזה; הוא לא ירד לעומקו ולכן לא הצליח להשלים עימו. הוא היכה את הסלע להוציא מים ולכן נבצר ממנו להכנס ארצה.

תוקן על ידי ashabot ב- 07/11/2013 23:31:39

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/11/2013 23:05 לינק ישיר 

בבסיס הדברים של מקס מונח נושא גדול וחשוב עד מאד, 'טבע' כנגד 'תרבות', ובלשון יוון העימות בין 'פיסיס' ו'נומוס' [=חוק, סדר חברתי. מכאן 'נימוס' בעברית]. יש הרבה יצורים חברתיים בטבע, היוצרים להם מסגרות חיים קהילתיים, אבל האדם הוא היחיד מכל הברואים אשר השיג הבנה עמוקה של הטבע עד שהוא מצליח במידה רבה להשתלט עליו ולנצל אותו לתועלתו, עלידי מה שחרג מן הטבע במידה רבה והכפיף עצמו למסגרות מחשבתיות ותרבותיות שהוא עצמו יצר ובנה.
מבחינת המהלך הטבעי ודאי הוא כי באיזה זמן עתידי תגיע התרבות האנושית אל קיצה ותעלם ביחד עם היצור הנושא אותה, הנקרא 'אדם'. בהכרח ה'טבע' עתיד לגבור על ה'תרבות' יצירת התבונה.
באשר לאותו סיפור של יציאת מצרים, נקשרו בו דברים טבעיים ומעשי נסים. אבל העולם אינו מתקיים ממעשי נסים אלא מן התהליכים הפנימיים שלו. עולם כמנהגו נוהג, ואין הקב'ה מפרנס את ברואיו אלא עליהם לפרנס את עצמם. האדם 'גורש' מגן העדן כיוון שהיה עליו להתקיים בעולם הראלי.
בולטת נימה רומנטית בשיחה הפותחת. לו אך יכול היה כל אדם לעבוד למען עצמו, להיות מספיק לעצמו ובלתי תלוי [אוטרקיה], נדמה כי רבות מן המגרעות שבחברה האנושית היו נעלמות. אבל תפיסה רומנטית זו אי אפשר שתהיה לה אחיזה במציאות. בכל זאת, אי אפשר בלעדי אותם רעיונות מכוונים. בעלי החיים חיים במסגרות בעלות חוקים קבועים ומתמידים, והפרטים נכנעים להם. האדם לא הצליח לבנות מסגרת אשר תתן בטוי אופטימלי למכלול שאיפותיו כיוון שמובנות בהן סתירות פנימיות.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2013 01:02 לינק ישיר 

מה לכם מתעללים בתורה כל אחד מלביש עליה את דמיונותיו .
זה רואה בה את קשקושיו לגבי היקום .
זה מצא בה הגיגיו לגבי כסף .
וזה גילה את גדולתה שאף כוונה לדעת היוונים .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2013 14:21 לינק ישיר 

אני חושב שחסדאי השלישי שלנו תורם דווקא לפורום ומספק הרבה מידע; חסדאי נותן לנו לעמוד על ההבדל האמיתי בין תורה לתורה, ואינני מדבר על שתי השקפות- אני מדבר על שתי תורות, זו השקרית ההזויה שהקב"ה לא כתבה ולא נגע בה, והשניה פשוט היא התורה, תורתו של משה רבינו. 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-9/11/2013 21:42 לינק ישיר 

אני חושב שאשבוט משייך מדמיונו הקודח דברים שלא שיערם משה רבנו ומשייך לתורה אבל היות שאין עבר ועתיד אתה בהחלט מוזמן לשאול אותו .

בנוסף אני לא שלך ובטח לא שלכם כי אף אחד לא חושב כמוך .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2013 05:33 לינק ישיר 
הגדרת פשט ודרש

[quote]טוב ידידי אני לא ראיתי שם פשט ואפי' לא דרש ולא רמז ולא סוד אולי פרפרות. רק העניין הוא שבאמת יש הרבה דרכים להגדיר פשט\דרש\רמז\סוד.[/quote]

סליחה שאני עונה כל כך מאוחר, אבל אני חושב שהאתגר שהרים כאן מקס להגדיר פשט/דרש (בנתיים אני עוזב את רמז וסוד) אבל אני חושב שזה יכול גם קצת להרגיע את הדיון של חסדאי3 ואשבוט.

אז, רבות נכתב על הגדרת "פשט" ו"דרש". על כך אומרים בבדיחות "פשט- זה מה שאני אומר, דרש- זה מה שאתה אומר".
אבל בגלל שהבדיחות הזו אפילו לא מצחיקה, אז אני אנסה הגדרה קצרה ודומה, אבל ברצינות "פשט- זה מה שהטקסט אומר, דרש- זה מה שאני אומר, ו"מלביש" על הטקסט".

מכאן אפשר לפתוח שני סוגי דיונים שונים:
כאשר דנים על "פשט",צריך לדון האם זה מה שהתכוון הכותב ("הכותב" יכול להיות התורה, הגמרא, או אפילו מאמר בעיתון). "פשט" גם יכול להיות מסר חבוי ומורכב, ולא פשוט כלל, אבל אליו התכוון הכותב. לכן כל הדיון סובב סביב הוכחות מהטקסט: לשון, הקשר, מבנה, אנלוגיה לסיפורים וביטויים אחרים, ועוד...
אשר על כן, המאמר אליו שלחתי קודם הוא מאמר פשטני,כי הוא מנסה באמצעים פשטניים למצוא מה המסר של הסיפור בתורה. אפשר להסכים איתו או לא (כפי שכתבתי, אני חושב שהוא מראה רק חלק מהתמונה הפשטנית),אבל הדיון צריך להיות בכלים פשטניים.
(לכל המעוניין, הנה שוב הקישור למאמר http://www.daat.ac.il/daat/tanach/samet/bm3-2.htm)

לעומת זאת דרש, אלו הגיגיו של הכותב, שהקשר בינם ובין הטקסט יכול להיות קלוש. טיבו של ההדרש נבחן ברעיונות המובעים בו, ולא בקשר בינו ובין הטקסט.

אני חושב שטעויות רבות נובעות מהערבוב בין פשט ובין דרש.
זה נכון כבר אצל דרשות חז"ל,שהן עמוקות, ומיוסדות על הררי קודש, אך אינן באות להסביר את פשוטו של מקרא. יתרה מכך, מי שאמון על דברי חז"ל וחושב שזהו הפשט, מעוות גם את הסיפור שבתורה, וגם מחמיץ את המסרים שחז"ל רצו להעביר (דוגמאות- לא חסר).

נחזור לאשכולנו:
אני חושב שהדרש של מקס מצוין, אבל זה לא המסר שהתורה רצתה להעביר כאן. או במילים אחרות, זה מצוין, כל עוד ברור לכל קורא (או כותב) שזהו דרש.
גם קצפו של חסדאי3 יצא על כך שאשבוט תולה את הגיגיו בתורה. כל עוד ברור לאשבוט ולקוראיו שאלו הגיגיו בלבד, והוא לא מתיימר לתלות אותם בתורתנו- שיבושם לו (מבחינתי, אפילו שיבוסם לו).  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2013 19:09 לינק ישיר 

אוריסון שלום, בוא נלבן קודם כל שני עניינים: מאוד אודה אם תקרא לי בשמי וכפי שהצהרתי עליו: אלברט שבות. עוד אודה לך אם תאיר את עיני בהבדל בין שני הפועלים: להתבשם ולהתבסם, לא הבנתי את הפילפול...

אשר לפשט דרש רמז או סוד, אכן קיימים במסורת היהודית ארבעת הדרכים האלה לפרשנות התורה, אולם ובניגוד למה שציינת בהודעתך- לא כל אחד מהדרכים האלה הינו פרוש בפני עצמו, אלא כולם ביחד וכל אחד לחוד מוביל בסופו של יום לכתובת אחת: לתורה, להבנה מסודרת ועמוקה של תוכן התורה. כלומר לא יתכן שבפשט יישמע קול יעקב ובמדרש קול בניימין ולבטח לא קולו של עשיו... וגם האימרה "שבעים פנים לתורה"- היא מבחינת ביטוי לרמות ההבנה האנושית לתורה כאשר כל שבעים הפנים מובילים לפן אחד: לתורה. 

לתורה, אוריסון, יש פן אחד ויחיד, והאנושות מעודה מנסה להדביק את הפן הזה ולעמוד עליו. גם הנוצרים מנסים להנחיל את האינטרפרטציה שלהם לתורה וגם האיסלאם מבטא במהותו פרשנות מסויימת לתורה, אלם ולדידנו, היהודים, אין כאן שאלה של פנים כאשר הנצרות והאיסלם מייצגות אחד מהם, אלא יש כאן הגדרה ברורה של פרשנות כאשר הנצרות והאיסלם מזייפות במזיד או בשגגה את ההגדרה הזו, בעוד היהדות מנסה לאורך כל הדורות להתקרב לתורה ולהבינה באופן המדויק ביותר שחלילה לא תפול טעות בפרשנות הזו, ואנחנו מתפללים ממש לפני כל ניסיון להבנת התורה: יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שלא יארע דבר תקלה על ידי... 

מכאן, ובניגוד למה שהגדרת בהודעתך, הפשט והדרש חייבים ללכת יד ביד לקראת התורה ואם יתגלה סדק ביניהם- סימן שאחד מהם מזוייף ומטעה בעליל. הדרש הפשט הרמז והסוד- דרכים ברורים הם ולא יכול ליפול סדק ביניהם. על השאלה- מדוע פילסה היהדות את דרכה לתורה בארבעה מפלסים- דרך הפשט הדרש הרמז או הסוד – עמדתי כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/11/2013 21:15 לינק ישיר 

1. שלום אלברט שבות, צר לי שלא ראיתי את הודעותיך משכבר, ולא ידעתי את שמך.
2. "להתבשם" זה מלשון בושם, ומכאן הביטוי שמשמעותו להנות מריחו של פירוש או הסבר נאה. להתבסם פירושו להשתכר מעט. בדר"כ לא משתמשים בביטוי הזה בהקשר שלנו, ולכן הייתה כאן עקיצה קטנה.
עכשיו לגופו של עניין:
לענ"ד אין ארבע דרכים לפרשאת התורה, אלא דרך אחת, והיא: פשט. כמובן שיכולות להיות דרכים שונות ומחלוקות כיצד להבין את הפשט. מחלוקות שצריכות להתבצע בדרכים פשטניות.
הדרש, הרמז והסוד אפילו לא מתיימרים להסביר את התורה. קדושתו של הדרש (לדוגמא) לא נובע מכך שהוא צמוד לסיפור התורני, אלא בגלל שאמרו אותו חז"ל. להבנתי, הם אפילו לא רצו לפרש כך את התורה, אלא רצו להביע רעיון אחר משל עצמם.
דוגמא (שנידונה באשכול מקביל):
חז"ל אומרים על עשיו שהיה לוקח נשים תחת בעליהן. בפשט, עובדה זו לא מופיעה, ולענ"ד גם חז"ל לא התכוונו לכך בכלל. אולם, חז"ל רואים בעשיו דמות שמייצגת את העם הרומאי, ובכל מדרשיהם הם מבקרים את הרומאים באמצעות ביקורת על עשיו. גם כאן, הם אומרים שהרומאים לקחו נשים תחת בעליהן (מה שלצערנו, נכון מאוד הסטורית).
דוגמא נוספת:
חז"ל אמרו שהשמש והלבנה נבראו באותו גודל. הלבנה אמרה שלא יכולים להיות שני מלכים יחד, והקב"ה אמר לה להקטין את עצמה. ברור לי שחז"ל לא התכוונו שזה הסבר הפשט (למרות שזה נובע מ"קושי" פשטני, אבל ניתן להסביר "קושי" זה בקלות רבה). חז"ל התכוונו למסור מסר, לכל שני אנשים שמנסים להנהיג יחד (מדינה, חברה, או אפילו בית כנסת  וישיבה), ששני מנהיגים זה מתכון לצרות, והפתרון הוא, שאחד מהם יהיה צנוע וילך צעד אחד אחורה.
מי שחושב שהתיאור המדרשי הוא פירוש לתורה, גם לא הבין את הנאמר בתורה, גם מזלזל באינטליגנציה של חז"ל, וגם מפספס כמה מסרים עמוקים.
לגבי דרשנויות אחרות, של נצרות/איסלאם או להבדיל מקס/אלברט אפשר לקבל או לדחות לפי המסר המובע בהם או לפי מי שאמרם, אבל לא לקבל אותם כפרשנויות לתורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2013 16:55 לינק ישיר 

מרשימה אותי אוריסון היצמדותך לדעה על הפשט. יתרה מזאת, אישית אני שותף לדעתך: הפשט הוא הדרך היחידה לפירוש התורה ולהבנתה. כלומר כל מה שביקשה התורה להגיד לנו נמצא בתוך המילה, לא מעליה ולא מתחתה ולא בין שורותיה. פעם אמרתי שאנחנו, בדור שלנו הפכנו לכל כך ציניים עד כדי שאין אנו מאמינים יותר במילים, לכן קשה לנו לקבל ולהבין את המשמעות המלאה של המילה, בניגוד לתורה הקדושה שמעניקה לכל מילה את משמעותה המלאה. 

זה מה שאנחנו חושבים אוריסון; לא מה שחשבו רבותינו ז"ל. אתה מביע את עמדתך בנושא ואני מסכים עימה, אך אין בעמדה הזו לתעד את עמדת חז"ל בנידון. נהפוך, חז"ל לאורך כל הדורות "קילפו" את התורה למספר קליפות כאשר כל קליפה לובשת תוכן וממוענת לפלג מוגדר מהחברה, וכן הפשט הוא הקלף הראשון ופשוטי העם נמעניו. לכן רש"י למשל כותב בהרבה הזדמנויות במפורש: "זהו פרוש הדברים על דרך הפשט", כלומר הוא רואה לנכון להודיע לנו כי ישנם עוד פרושים למילים שעסק בהן. 

הארבעה שנכנסו לפרדס- נכנסו, פשוטו כמשמעו, דרך חמשת חומשי התורה, דהיינו בלימוד התורה. בתחילה התעמקו בפשוטו של הכתוב "ותרא האישה כי טוב העץ למאכל"... לאחר מכן התעמקו בדברי הרמז המצויים בכתוב "ותרא האישה כי טוב העץ למאכל", לאחר מכן הלכו לדרש- למסר האלגורי הטמון בכתוב "ותרא האישה כי טוב העץ למאכל", ולבסוף ביארו את אותו הפסוק על-פי הקבלה- היא חוכמת הסוד או תורת הסוד, והיא עוסקת באותו הכתוב: "ותרא האישה כי טוב העץ למאכל". 

התורה ומילותיה היא השער היחיד לכניסה לפרדס, אין שער אחר. בעוד ישנם במקביל מסרים שחז"ל ביקשו להעביר לדורות, וכן הם השתמשו להסברם בפשט- היינו דרשו אותו, אך יש להבדיל בין דרש לדרש. הדרש של הפרדס הוא אחר ומכוון למסר מוגדר שהמילה, לדידם, נושאת אותו ורק אותו. חז"ל השתמשו גם באגדות להעביר דרכם את מסריהם לדורות כאשר גם האגדות הללו נדרשו לא אחת ממילות התורה (שתי הדוגמאות שציינת יפות ומייצגות), אך שוב יש להבדיל בין דרש לדרש ולא לערבב בשר עם חלב. 

יש להזהר יותר מכל בכבוד חז"ל ולא להקל ראש, חלילה, בדרשותיהם שאינן מבית הספר של הפרדס ושמזוהות על-ידינו כאגדות. דוגמה יפה, היינו רעה, למעידה כזו- מצאתי בהודעה אחת של הרב מיכי בפורום, כאשר ביקש להתייחס לקביעת גודל היקום בגמרא כאל אגדה מביה"ס של חז"ל (בסה"כ אגדה...). הקונטקסט וסמיכות הדברים לא השאירו מקום לדרש חלופי – כי לדידי הרב ד"ר מיכי- אין להתייחס לדברים ברצינות... זו מעידה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-12/11/2013 17:08 לינק ישיר 

תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 14/11/2013 09:09:35

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אכילת "מן" במדבר (חשיבה מחדש)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.