| נשלח ב-29/10/2013 17:22 |
|
| |
על ההלכה האתיופית וההלכה המקובלת בעם ישראל
ההחלטה של הרבנו הראשית בזמנו להכיר ביהדותם של יהודי אתיופיה ולהעלותם לארץ יצרה פער תרבותי אדיר שבא לידי ביטוי בצורה חזקה בעולם הדתי. המנהגים של הקהילה האתיופית הם מאוד שונים. למשל, הם מעולם לא שמעו על תפילין. הם נהגו שנשים תהיינה מורחקות לחלטין בתקופת הנידה, אבל לא שמרו על שבעה נקיים. חד השבועות שלהם יוצא בתאריך אחר ועוד. הנסיון להשוות את המנהגים גורם לכך שדווקא הדתיים יותר שלמדו בישיבות הם אלו שיוצאים נגד המסורת וגורמים לרבים לאבד את הזיה לדת. מעבר לכך, ייתכן שבחלק מהדברים צריך לשמור את מנהגי המסורת האתיופית. הקישור דן בספר מסיני לאתיופיה של הרב שרון שלום. מחד, אני מסכים איתו שצריך להיות סבלניים לגבי המהירות של ההשתלבות הדתית, כדי לא לשפוך את המים עם התינוק, וגם בכך שיש לשמר מנהגים של העדה כמה שאפשר. מאידך, יש בספר מגמה מסוכנת לדעתי, לטעון שיש כאן שתי מסורות שוות שיכולות להשאר זו בצד זו, כאשר התוצאה עלולה להיות בדלנות מוחלטת. העולם הדתי והקהילה האתיופית
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2013 09:18 |
|
| |
אתה מדבר על לפחות שלשה נושאים: א. כיצד היהדות האורתודוקסית מתמודדת עם המסורת האתיופית. עקרונית אפשר לראות את הדברים כמו שאתה רואה אותם. יש קונפליקטים, וכדאי לטשטש אותם ולזרות הלאה. למעשה בדרך זו הולכים רוב העוסקים בנושא. למשל מחבר הספר 'שולחן האורית' או הרב חנניה בלומרט (רב הקהילה האתיופית בבת-ים, 'הקס הלבן') [לפי מה שהבנתי בשיחותיי איתו]. ישנם נושאים שאפשר לפתור בגמישות של הצדדים. לפני תקופה קצרה עסקתי בנושא 'ספר התורה האתיופי'. זה נושא רגיש מאוד, בפשטות ההלכה שלנו סבורה שאין לכתבי הקדש שכאלו דיני קדושה, ודאי שלא קדושה חמורה [כמובן שזה נושא רציני יותר, ואני הק' הוכחתי שזה לא נכון, אבל אינני בטוח שכולם יסכימו איתי]; מצד שני, אף אחד לא הכריח אותך לגשת לס"ת שכזה, ורוב האורתודוקסית לא ראו ס"ת כזה מימיהם. הבעיה האמיתית היא נושאי כשרות, אישות וכו', שבמסגרת קשר רציף כמו חתונה, א"א להבליג על שינויים גסים כל כך. מעבר לכך, הרעיון של קומסי-קומסה לא עובד הכי טוב כשמדובר בדת. לא אתה ולא הם מסכימים להתפשר על איזו הלכה. ובצדק.
ב. היחסים בין הקהילות לאור ההבדלים כל זמן שישנם הבדלים בולטים כל כך, מאוד קשה לחבר את קהילותיהם וקהילותינו. אתה מכיר אשה/איש/זוג שמוכנים לוותר על שבעה נקיים? אתה מכיר מישהו שמוכן לנדות אשה בתקופת מחזור? הבעיה היא כשמישהו לוקח אפותרופסות על הדת. אם הם נוהגים כך ואנו נוהגים כך, הם יתפללו בנוסח שלהם, בבתי הכנסת שלהם, בשפה שלהם, יתחתנו בתוך קהילותיהם [אם לא מוכנים לשנות מנהגים במקרה כזה] וכו'. מה כל כך נורא?
ג. האם יש סיבה שהם ישנו את מנהגיהם? משום מה רוב האורתודוקסים חושבים שכן. הבעיה היא שרב צמח גאון, שנשאל בדיוק אותה שאלה לפני קרוב ל1000 שנה (אלדד הדני) חשב שלא. אולי יש בקריית ספר מישהו שמוכן להרביץ לו..
קינוח. מה אומרת לנו המציאות של הבדלים בקיום הדת? אני חושב שצריך ללמוד מזה שמצד אלוהים אין מצוות מוגדרות, רק שנעבוד אותו בשמחה ונתקן את כל פרטי הנפש שלנו לפניו. הלאווי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2013 16:29 |
|
| |
לגבי סעיף ב לעיל - האם אנחנו לא מיחלים לזה בבוא המשיח?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2013 18:34 |
|
| |
לעניין הנידה - אני לא מכיר אף אתיופי בארץ שמקיים את מצוות הנידה כפי שהיא קוימה באתיופיה. בדלנות מוחלטת - האם החברה החרדית איננה בדלנית מטבעה? למה כשמגיעים לאתיופים פתאום בדלנות זו בעיה שצריך לפתור? לעניין הספר - אני לא אוהב את הספר כי לדעתי האתיופים לא צריכים באופן גורף לשנות את דתם רק משום שהגיעו לארץ. אם יש בחור אתיופי הרוצה להתחתן עם דתיה או להפך הם צריכים להתפשר על נהגים בדיוק כמו כל זוג דתי אחר והם ימצאו פתרונות יחודיים לזוגיות הספציפית שלהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2013 18:55 |
|
| |
האם על אתיופי לא חל -לא תיטוש תורת אמך? זה חל רק על אשכנזים?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2013 23:22 |
|
| |
אני אסביר את ההבדל לדעתי בין הדברים. במקרה של הקהילה האתיופית היה נתק ברור בינם לבין החלקים האחרים של עם ישראל ולכן הם לא הכירו בכלל את ההתפתחות של תורה שבעל פה. אם נקבל למשל שהמצווה האתיוםית משקפת עמדה קדומה שבה למסורת היה משקל מכריע ולא היה משקל לפרשנות או לדרשות תורה שבעל פה, נראה לי פשוט שהפגישה עם עם ישראל אמורה לשנות את הדברים הללו, כי בסופו של דבר קבלת העם קובעת. בדברים שהם מחלוקת בתוך המערכת אפשר בקלות לקבל הבדלי מנהגים ופרשוניות אפילו מרחיקות לכת. למשל, קשה לי מאוד לקבל אפשרות שלבני העדה האתיופית לא יהיה חיוב על תפילין או שזמן חד השבועות שלהם יהיה שונה מהזמן המקובל בעם ישראל.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2013 09:22 |
|
| |
כולנו גדלנו על האידאל של תורה אחת. גם אם כשבגרנו והחכמנו אנחנו יודעים שהתמונה יותר מורכבת מהאידאל התמים, עדין קשה לנו לקבל שיהדות אינה דבר אחד אלא משפחה של אמונות ודעות. קיים דמיון משפחתי בין הקבוצות אך לעולם לא יהיה דמיון מספק לפי אמות המידה של הלכה אורתודוקסית. אילו היה פעם במציאות אידאל של עם אחד ותורה אחת אז אני מבין את הצער והדאגה. אבל מעולם לא היתה אחדות כזו. לפעמים היינו ממש עמים שונים (ממלכת יהודה וישראל) ולפעמים סתם כיתות שונות. במקום להתייחס לרפורמים או לאתיופים או לכל קבוצה אחרת כחורגת מאיזה נורמה, מדוע לא לקבל שיש מספר דרכים להיות יהודי. אפשר להכיל זאת ואפשר לרדוף אלה את אלה. הרי בכל מקרה כל קבוצה לא תשנה את אורחותיה רק בגלל שכמה לובשי שחורים אמרו כך.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2013 09:25 |
|
| |
הנה תשובת רב צמח גאון בעניין אלדד הדני. למותר להזכיר שכל החוקרים שלא סוברים שאלדד היה שקרן, משערים שהוא היה אתיופי, וא"כ שאלת אנשי קירוואן היא שלאת השומע!
בעסק ר' אלדד הדני ששלחם לפנינו, ואשר שמעתם ממנו, ספרו לנו חכמים ששמעו מן רבנא יצחק בן מר ורבנא שמחה שראו ר' אלדד הדני זה והיו תמהים מדבריו, שהיו במקצתן נראים כדברי חכמים שלנו ומקצתם היו מופלגין.
בדברינו בדבר זה ראינו מקראות שיש בהם סיוע לחכמים שלנו, לפי כשעלה סנחריב והגלה שבטי זבולון ונפתלי בשנת ח' לאחז המלך, ומן יסוד המקדש עד שמונה לאחז קרוב לס"ד שנה. וכיון שראו בני דן שהיו גיבורי חיל שהתחיל מלך אשור לשלוט בישראל, יצאו מארץ ישראל לכוש וחנו שם, להיותה ארץ גנות ופרדסים שדות וכרמים, ארץ רחבת ידים מלאה כל טוב, ונתנו לבם לעבוד את ה' ביראה, ולעשות כל מצוותיו באהבה, והועיל להם כי נכתרו בשני כתרים בתורה ומלכות, באשר ספר ר' אלדד הדני זה.
ושנו רבותינו עשר גליות גלו ישראל, ד' ע"י סנחריב וד' ע"י נבוכדנצר, ואחת ע"י אספסיינוס ואחת ע"י אנדריינוס, ולא הוזכר שבט דן בכל הגליות, לפי שמעצמו הלך לכוש קודם החורבן קל"ה שנה. נראה לו שאין פגם בדבר זה שמא לא נסע דן עד גלות שלישית.
ואומר ר' אלדד שדנין בד' מיתות:
סקילה שרפה הרג וחנק, וחכמים דרשוה ואמרו: כל מיתה האמורה בתורה אינה אלא חנק (סנהדרין נ"ב ע"ב). |
וכי בני משה אצלם ונהר סמבטיון מקיף עליהם - אמת אמר, שכך אומרים חז"ל במדרש שהגלה נבוכדנצר לווים בני משה ששים ריבוא וכיון שהגיעו לנהרות בבל הם וכינוריהם אירע להם כמו שסיפר לכם ר' אלדד.
וקודם ביאת אבותינו לארץ כנען הם נתעסקו במלחמות ושכחו המשנה שלקחו מפי יהושע (צ"ל מפי משה) ואפילו יהושע ע"ה אמרו עליו שנולדו לו ספקות אחר מיתת משה (תמורה י"ד), ובכל השבטים שהיו בכל הארץ, שבטי יהודה ובנימין החזיקו בתורה על כולם.
ואל תתמהו על השנוי והחילוף אשר שמעתם מפי אלדד, שהרי חכמי בבל וחכמי א"י שונים משנה אחת בתיקון רב, ואין פוחתין ואין מוסיפין, ולפעמים תלמידים הללו אומרים טעם אחד והללו אומרים טעם אחר, כמו שני חכמים היושבים להבין במקרא או במשנה, זה נראה לו טעם אחד וזה נראה לו טעם אחר. ואפילו במקראות שהן קבועין בכתוב יש שנוי בהן בין בבל לא"י בחסרות וביתרות ובפתוחות ובסתומות ובפסקי טעמים ובמסורת בחתוך הפסוקים. וכל שכן המשנה שהיא דבר מסותם, עמוק עמוק מי יכילנו, ויש לומר שאינו כלל רחוק שאלדד זה שגג והחליף מרוב צרותיו שעברו עליו וטורח הדרך המענה גוף האדם. אבל המשנה תורה אחת היא, עליה אין להוסיף וממנה אין לגרוע, ואין אתה מוצא חלוף, לא חלוף בדבר גדול ולא חלוף בדבר קטן, אלא בתלמוד. שאנשי בבל גורסין אותו בלשון ארמית ובני א"י לשונם לשון תרגום (סורסי). ואף החכמים שגלו לכוש פתרו התלמוד בלשון הקודש שהם מכירים אותה. וזה שאין בו שם חכם לפי שכל משנה שהיו ישראל דורשין במקדש סתם הייתה ולא היה בה שם חכם. והתורה אחת היא בין במשנה בין בתלמוד וממעין אחד הכל שותין, ואין נכון לפרש כל דבר, שנאמר כבוד אלוהים הסתר דבר (משלי כ"ה).
ושאמר אלדד שהם מתפללים על חכמי בבל בראשונה ואחר על כל הגלות, יפה הם עושים, מפני שעיקר החכמים והנביאים לבבל גלו, והם יסדו את התורה וקבעו ישיבה בנהר פרת מימי יהויכין מלך יהודה ועד היום הזה, והם היו שלשלת החכמה והנבואה, ומהם תורה לכל העם יוצאת. וכבר הודענו לכם שממעין אחד הכל שותין, והתחזקו במה שהחכמים דורשין לכם, ובתלמוד שלמדו לכם, ואל תטו ימין ושמאל מאחרי כל דבריהם, שכן כתוב על פי התורה אשר יורוך ועל המשפט אשר יאמרו לך תעשה (דברים י"ז). |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2013 11:32 |
|
| |
| שומע_כעונה כתב: |  | אני אסביר את ההבדל לדעתי בין הדברים.
במקרה של הקהילה האתיופית היה נתק ברור בינם לבין החלקים האחרים של עם ישראל ולכן הם לא הכירו בכלל את ההתפתחות של תורה שבעל פה.
אם נקבל למשל שהמצווה האתיוםית משקפת עמדה קדומה שבה למסורת היה משקל מכריע ולא היה משקל לפרשנות או לדרשות תורה שבעל פה, נראה לי פשוט שהפגישה עם עם ישראל אמורה לשנות את הדברים הללו, כי בסופו של דבר קבלת העם קובעת.
בדברים שהם מחלוקת בתוך המערכת אפשר בקלות לקבל הבדלי מנהגים ופרשוניות אפילו מרחיקות לכת.
למשל, קשה לי מאוד לקבל אפשרות שלבני העדה האתיופית לא יהיה חיוב על תפילין או שזמן חד השבועות שלהם יהיה שונה מהזמן המקובל בעם ישראל. |
|
בקיצור תורת אמך זה בתנאי שאמך חשבה ועשתה כמוני., אחרת תורת אמך זה לא לענין.
כפי שהגמרא אומרת-מי אמר לך שהדם של האשכנזי אדום יותר מהדם האתיופי, אול דמו אדום יותר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2013 00:07 |
|
| |
פלשים זה שם גנאי. פולשים באמהרית. השם הנכון הוא ביתא ישראל.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2013 19:32 |
|
| |
ראו דבריו של הרב ליאור שליט"א .
האתיופים אינם מגזע ישראל .
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2013 05:55 |
|
| |
אח רחוק
איקון ירוק על הניתוח.
חסדאי
התוכל להביא לינק לדברי הרב ליאור, ולסכם את נימוקיו? כידוע, אין הרבה טעם בציטוט קצר של הכרעה אם אין מביאים את הנימוקים כדי שאפשר יהיה ללמוד אותם ולעיין בהם.
|
|
|
|