בית פורומים עצור כאן חושבים

שינוי ערכים - אפשרי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/11/2013 11:58 לינק ישיר 

ירוחם תיקנתי את המקור, פשוט שכחתי לכתוב את הפרק.
בתנ,ך מסתבר שנמסר זה גם בין אדם למקום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 12:00 לינק ישיר 

"מוסר" משורש י-ס-ר: שהאדם צריך להתייסר על כך שהלך בדרך לא נכונה - עד שילך בדרך הנכונה. אין לזה שום שייכות לבין אדם לחבירו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 12:13 לינק ישיר 

ראשית בודאי שערכים ניתנים לשינוי כי עובדה שהם משתנים – משתנים לאורך הדורות ואפילו אצל אדם פרטי ערכים משתנים תדיר. אבל לא רק ערכים משתנים גם התפיסה או האמונה שלנו של מהי דעת תורה גם כן משתנה וראינו דברים נפלאים בבחירות האחרונות וד"ל. ויש גמרות מפורשות הנסתרות על ידי גדולי הדור וגדולי הדור הסותרים אלה את אלה. מכאן שעובדתית – כמו שאמר הפילוסוף היווני היראקליטוס – פאנטה ראי - הכל משתנה תמיד. כעת אתה שואל על שינוי ערכי או תורני יזום. שינוי ערכי יזום הוא קשה מאד במובן זה שאם אני חושב שלהרוג ילד זה רע אז קשה לתאר מצב בו אני משנה את דעתי רק כי אני רוצה לשנות את דעתי. ייתכן גורם חיצוני שישפיע עלי לשנות את דעתי. ייתכן זמן ביחד עם גורמים חיצוניים או זמן בלבד. אבל זה לא עניין של החלטה אישית – מיום שלישי בשעה 12 אני אחשוב שגניבה מרשתות מזון היא מותרת. ואני לא נכנס כאן כלל לשאלה ההתנהגותית כי ייתכן שאני מתנהג בניגוד לערכיי. לגבי התנהגות אני יכול לשנות באמצעות החלטה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 12:19 לינק ישיר 

ירובעל

"ייתכן זמן ביחד עם גורמים חיצוניים או זמן בלבד."
שמא תוכל להסביר כיצד הזמן - ללא שום גורם נוסף - משנה את הדעה?

"לגבי התנהגות אני יכול לשנות באמצעות החלטה"
האדם לא יכול להחליט החלטה שכלית ללא משמעות שכלית, בדיוק כשם שהדומם לא יכול להשתנות ללא דומם אחר שמשפיע עליו, והצומח ללא צומח אחר שמשפיע לעיו, והחי ללא חיות אחרת שמשפיעה עליו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 12:27 לינק ישיר 

אליקים
עברו 2000 שנה מבריאת העולם ועד מתן תורה, בזמן הזה התפתחו ציוילזאציות. היו מדינות עם חוק וסדר,
מצריים פלשת אור כשדים חמורבי וכד', משטרים מתורבתים יחסית בתרבות גבוהה, לא פחות ממלכות ישראל ויהודה, אין הבדל ולא היה הבדל בין ממלכה שפעלה לפי התורה כביכול לבין כזו שלא.

מוסר- זה מוסכמות של בני אדם,המאפשר חיים משותפים, ואכן כל אדם שופט את עצמו ואת זולתו ביחס למוסר הזה.

הלל כשבא אליו גוי להתגייר על רגל אחת? אמר לו משפט אחד- הלל לא ידעה שאי אפשר ללמוד את כל התורה על רגל אחת?
האו אמר לו משפט בא. ב. של קיום חיי חברה ומוסר- מה ששנוא עליך אצל חברך.     אל תעשה!
אם אדם שונא לראות את חברו  גונב נוהג פרוע מלכלך את הרחוב צועק וכו',שלא יעשה אתה זה.
כי האדם בתוך תוכו יודע מה הוא הטוב ומה הרע- בגלל צלם האלוקים- אבל הסביבה ההורים והמורים המנהיגים  וכד' משנים בו את הטוב. את הטבעי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 12:34 לינק ישיר 

אליקים לא התכוונתי לזמן באיזה מובן מתוחכם רק זה שמה שנראה נורא ואיום בגיל 16 נראה אחרת בגיל 50 ולהיפך. את הערתך על החלטה לא הבנתי ואני מניח שאתה לא מתכוון לסיבתיות פיסיקלית של המוח. מבחינת החוויה שלנו לפחות חלק ממעשנו הם מכוונים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 14:17 לינק ישיר 

ירוחם

אתה כתבת כי התורה ציוותה ציוויים לא מוסריים - ועל כך עניתי - שאם אתה לוקח את המוסר מצלם אלוקיםשכתוב בתורה - אז יש עוד כמה דברים שכתובים בתורה שסותרים את מה שאתה מסיק ממה שכתוב "צלם אלוקים"

"כי האדם בתוך תוכו יודע מה הוא הטוב ומה הרע- בגלל צלם האלוקים- אבל הסביבה ההורים והמורים המנהיגים  וכד' משנים בו את הטוב. את הטבעי"
האם "הסביבה ההורים המורים והמנהיגים וכד'" אינם בצלם אלוקים?

ירובעל - מעשינו הם מכוונים אבל הם יוצאים אך ורק מתוך הערכים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 14:22 לינק ישיר 

ירוחם אולי עדיף שהאשכול יעבור לאישי כדי לא להפריע לאשכול? או לאשכול אחר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 14:28 לינק ישיר 

האם נושא האשכול הוא לא על ערכים והיוצא מכך? התורה ערך המוסר החברתי הוא ערך, בני האדם הם ערך.

כוונותיהם של המורים והרבנים והמנהיגים. בדרך כלל בא מתוך כוונות טובות, אבל מסולפות ואגויסטיות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 14:30 לינק ישיר 

מיימוני היקר,

האם לדבריך מצות הריגת שבעה עממין תתפרשן גם כמשל ?
או האם דעתך על מלכותא דרקיעא כמלכותא דארעא היא כפשוטו =להרוג היה פעם יותר מוסרי מהיום =מוסר אלוקים=מוסר התורה השתנתה?
קראתי בעבר תגובה שכתבת ,,בתפילה הנני מרגיש את הקב,ה מהנהן כביכול בראשו ומשם חלק מאמונתי ,קראתי נכון?
למיתות בי"ד עדיין יש מקום בבית שלישי?
יש מדרשים הטוענים על קרבנות שיתבטלו,מעניין שהרמבם כותב בידו שיתחדשו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 14:38 לינק ישיר 

ירוחם
האשכול הוא בנושא שינוי ערכים ולא בנושא ערכים. אני משאיר לאחרים להחליט אם הדיון יישאר פה או לא.
לא ענית לי על השאלה - האם המורים והמנהיגים אינם בצלם אלוקים שאתה מאשים אותם בהנהגה של מוסר מסולף? הרי בשביל להיות מסולפים הם היו צריכים מנהיגים מסולפים גם כן. והמנהיגים שלפניהם גם כן. ואיפה השרשרת מפסיקה?

הואיל וביליצר העלה את השאלה האם להרוג פעם יותר מוסרי מהיום? אני חושב שהתשובה היא כן. כי בעבר, לשם דוגמא, שא"א לנהל משטרה שתרדוף אחרי כל פושע, וא"א היה לנהל שב"ס כמו היום, הדרך היחידה להתמודד עם פשע זה להרוג את הפושעים. וגם "פשעים" רוחניים כגון עבודה זרה - היה יותר קשה להשתלט על חברה שלמה שלא תפשׂה בה עבודה זרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 15:02 לינק ישיר 

אליקים
בשביל לשנות ערכים. צריכים לדעת קודם מה הם הערכים.
כל הברואים נבראו בצלם אלוקים! הצלם הוא לא ספר מוסר או תוכנית מוסרית, אלא תכונה מושרשת באדם לשפיטה עצמית לביקורת עצמית. בשפה אחרת המצפון,
יש אנשים עם מצפון נקי- הם פשוט לא משתמשים בו. כפי שיש ילדים מבית טוב- אבל מזמן לא היו בבית.

האדם קרוב אצל עצמו, הקרבה הזו לפעמים ולרוב משבשת את  מצפונו, הוא מאמין כי רק התורה שהוא מאמין בה היא האמת המוחלטת, וכל דבר שהוא מאמין בו שטוב, רק זה טוב,
תנסה לעשות פעם משאל, מה הדרך הנכונה שיבור לו האדם, תיראה כי כולם יכתבו כדרך הנכונה- הדרך שהם הולכים בה.
אם היו הורגים היום עובדי ע"ז- לתליין היתה עבודה מרובה מאד מאד, כי למרות האיסור המפורש בתורה, הרבה מאד מאנ"ש עובדים ע"ז. הנה שינוי ערכים.
בתקופתו של אברהם. לרצוח מישהו לא היתה מוסרית, לשכב עם אשת איש, זה היה פשע גדול, הם פטרו את הבעיה כפי שהתורה מספרת, הורגים את הבעל. ואז אפשר לקחת את האשה. היום זה להפך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 15:13 לינק ישיר 

אליקים 
כונתי שונה מהשאלה שהצגת ,
לעצם דבריך אינך צודק ,היו שופטים והיו בתי כלא ע,ע יוסף הצדיק,
ערך הרצח אכן היתה פחותה מהיום אבל הייתכן שגם לגבי המוסר האלוקי והתורה,?

תוקן על ידי ביליצר ב- 04/11/2013 15:15:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 15:50 לינק ישיר 

מיימוני,
שים לב שהתגובה שלך מתייחסת בעיקר למעשים. מה אני אמור לעשות כשהתורה מצווה עלי משהו שלפי הבנתי/תחושתי אינו מוסרי? אז יש פתרונות.
הפתרון שאתה הצעת, ההסטורי, מקובל עלי בחלקו. יש פתרונות פרשניים פחות מהפכניים (לדוגמא ר"ע ור"ט שמתנגדים לעונש מוות למרות ציוויי התורה, או הדוגמא הידועה של בן סורר ומורה, ועמלק וכדומה). אני בהחלט דוגל בפתרונות פרשניים מהסוג הזה, תוך הבנה של הרקע ההסטורי בזמן נתינת התורה והתאמה של ערכי התורה למציאות המשתנה.
אבל השאלה שלי לא הייתה על מעשים. מבחינה מעשית, נניח שהחלטתי שאני מתעלם/מתגבר על המוסר ומציית לתורה. אם אני כזה, אני אפילו לא נזקק לפתרון פרשני.
ההנחה העומדת מאחורי הדילמה שלי היא שהתורה אינה רק אוסף חוקים עשה ולא תעשה, אלא מערכת האמורה לעצב תפיסת עולם ערכית, שממנה תיגזר ההתנהגות של עשה ולא תעשה.
וכאן הדילמה קיימת, כאשר אני מגלה שהתורה מצביעה על ערך מסוים כשלילי, ואילו בעיני הוא חיובי. אז מעשית - נניח שאנהג ע"פ התורה, אבל ערכית - לכאורה אני אמור לשנות בדרך כלשהי את הערך שבו אני מאמין, שהרי התורה מלמדת אותי שהוא שלילי.
אכן, זו דילמה שמאפיינת את דורנו, שלא מסכים למחוק את זהותו העצמית וגם לא מוכן לחיות בשקר, ואז, אם מתגלה שהזהות העצמית כרוכה בשקר במידת מה, אנו בבעיה.
יתכן שקיימת טכניקה של שינוי ערכים. לדוגמא, הכלל הפסיכולוגי שכתבו הראשונים ש"אחרי הפעולות נמשכים הלבבות". כלומר, שאם אנהג ע"פ ערכי התורה, יתרחש תהליך של שינוי ערכים שמתאימים יותר לפעולות. זו הצעה אחת.
יתכן שקיימות טכניקות נוספות. ויתכן ששום טכניקה אינה קיימת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2013 15:51 לינק ישיר 

ירובעל,
לפי מה שהבנתי מדבריך אתה טוען שאין דרך לשנות ערכים. יתכן שהם ישתנו מאליה בהשפעת הזמן/הגיל/אחר.
אכן כך?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שינוי ערכים - אפשרי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.