|
|
| נשלח ב-4/11/2013 16:03 |
|
| |
חזק, נגדיר ערך כמה שאני חושב שהוא נכון בצורה פשוטה שלא דורשת הצדקה נוספת. אני חושב שרע לרצוח ילדים נקודה. זה דרך אגב נכון על הרבה שיפוטים וגם מתמטיקה יכולה להיות כזו - כלומר שתיים ועוד שתיים הם ארבע ואין עוד מה להוסיף. אם מישהו יבוא ויומר לי שאני טועה ולמעשה הם חמש - לא רק שאני לא אסכים עמו אלא שאני לא ממש אבין מה קורה איתו. הדברים דומים (אם כי לא זהים) לגבי ערכים מוסריים (ואולי גם אסתטיים). אני לא יכול להחליט לגביהם - זו המשמעות של המילה ערך. אם אני יכול לשנותם אז כנראה שאלה לא ערכים אלא אמונות ודיעות.
יכול להתברר לי שטעיתי בערך אבל זה רק מנקודת המוצא של ערך אחר (חדש).
אז כן. אני חושב שלא ניתן לשנות ערכים בהחלטה של הסובייקט. אשמח לדוגמא המראה שכן
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2013 16:08 |
|
| |
ירובעל אתה מתאר ערך כאבר גוף ואינו כן ,ערך הוא כן בגדר אמונה ודעה שרכשתי ,אם כולם יתחילו לגנוב הערך שלך לגנבה תשתנה,האדם הוא נוף חברתי מלבד מולדתו,
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2013 16:09 |
|
| |
מסכים איתך לחלוטין שזה לא נתון לשינוי באמצעות החלטה, אבל אולי יש אפשרויות אחרות מלבד החלטה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2013 16:16 |
|
| |
ביליצר,
בדיוק לא אבר ובדיוק לא אמונות ודיעות נרכשות. ערך כשמו כן הוא הוא משהו שיש לו ערך פשוט ולא מנומק עבורי.
חזק,
בוא ניקח משל מטעם. יכול להיות שאני לא מבין ביין ולכולם טעם דומה. אני יכול להחליט ללמוד טעימת יין ולפתח יכולת אבחנה בין טעמים וסוגים. וכך אמנם לא נהייתי רגיש לשונות ביין רק כי החלטתי, אבל הכנסתי את עצמי לתהליך שיכול להביא שינוי כזה. כעת ניקח את זה לערכים. אני יכול להחליט לשים עצמי כעפר לרגלי חכמים ואז תוך כדי שירותם אפתח רגישות ערכית לדברים שקודם לא הייתי רגיש להם או שלא החשבתים
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2013 16:22 |
|
| |
בדיוק לא אבר ובדיוק לא אמונות ודיעות נרכשות. ערך כשמו כן הוא הוא משהו שיש לו ערך פשוט ולא מנומק עבורי.
גאוני ,עיין ערך ירובעל
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2013 20:33 |
|
| |
לא פיללתי שיהיו כה הרבה תגובות. הפורום חזר לחיים, מה טוב.
אשתדל לענות, ואם שכחתי מישהו, נא להזכיר.
מיכי
לא הבנתי את פתרונך. אני חוזר על מה שהבנתי וציין מה לא נכון או השלם מה שחסר.
יש ערכים (כגון מוסר) ויש ציווי "דתי". יכולה להיות סתירה בין אלו לאלו. זה לא אומר שצו דתי הוא מוסרי. יתכן שהתורה תובעת מאיתנו דברים שמנוגדים לערכים, או משקפים צד אחד במחלוקת ערכים.
האם זה מה שהתכוונת?
לפי גישתי ההיסטורית, הצו על מחית עמלק לא נועד לביצוע כמו שהוא נועד ליצירת נראטיב שיראה לעם שה' אוהב אותו ויתנקם בעם הראשון שפגע בו לאחר הנס הגדול של יציאת מצרים. והשאלה על מחית עמלק הפכה להיות לא רלוונטית לאחר שחז"ל קבעו כי "בא סנחריב ובלבל את האומות" ולכן גם אם יבוא עמלקי עם תעודת יוחסין מאבי האומה עמלק, בן אחר בן, עדיין לא תהיה מצוה להרגו.
*** אפרים בן
אתה מציג תפיסה של התורה כצו הטרונומי, "כזה ראה וציית". אמנם האם זוהי התורה? או שזו פרשנות אחת ממספר פרשנויות? אני מסכים שזה לא חידוש שלך. יש כאלו שפירשו כך (למשל, הרב רוזנהיים מתחיל את ספרו שתורגם לעברית בקביעה כי הדבר הראשון שיהודי מכיר הוא צו לציית) אבל צא וראה, למשל, את דברי הרב יונתן זקס, הכותב שאדרבה, היהדות מזמינה את האדם לבדוק את ציווי הדת שלו.
*** תלמיד טועה
ניסחת שאלה חדה מאד. האם אלוקים מחוייב למוסר? מה היחס בין אלוקים לבין הטוב והישר? זו שאלה קדומה, שכידוע מופיעה לראשונה באותיפרון של אפלטון (האם האלים אוהבים את הטוב כי הוא טוב או שהוא טוב כי האלים רוצים בו), אולם דומני שהסיפור על אברהם המתקומם נגד עונש גורף לסדום מראה לנו שאנו יכולים ואף נדרשים לצפות שאלוקים ינהג לפי הטוב והישר, כמו שאמר הנביא שזה מה שה' אוהב. אני מניח את התיאולוגיה ואת הפילוסופיה בצד. לפי נתונים מקראיים אלו, התשובה לשאלה על התנגשות בין מוסר לבין ציווי דתי היא שאדם יכול ואמור, בדרך ארץ מירבי (ואנכי עפר ואפר) להציג שאלה (או אולי אף מחאה) נגד צו לא מוסרי.
וכפי שהעירו רבים, המונח "מוסר" מניח שכביכול פשוט וקל לדעת מה טוב ומה ישר, או לפחות מה בבירור לא כזה... אבל הבה נסכים שיש מקרים שלגביהם יש פחות מקום להסתפק...
*** בעל בעמיו
תמיד יש סכנה של מדרון חלקלק כפי שיש סכנה של זהירות יתר ממדרונות חלקלקים. אבל היכן אתה מוצא בגישה ההיסטורית מדרון חלקלק? אולי החמצתי כאן משהו...
ואולי כוונתך שכל הגישה כולה היא מדרון חלקלק?
*** תלמיד (לא) טועה
מדוע ה' ניסח את סיפורי ההיסטוריה מאדם ועד אברהם לא בדייקנות? אני מבין שאין לך שאלה מדוע ה' ניסח את סיפור הבריאה בצורה לא מדוייקת. זאת מפני שאי אפשר אחרת. לגבי החלק שהקשית עליו, יתכן שהתשובה היא שהתורה אינה, כפי שכתב הרמב"ם, גילוי של אמת מלאה למשה, אלא עיבוד למשה לפי הבנתו. או, לחילופין, משה ידע שאם יכתוב היסטוריה, פשטנית ככל שתהא, היא לא תתקבל על העם שיוצא ממצרים. צריך היה לאסוף את המסורות ולהציג אותן באופן שישיג את התוצאות החינוכיות המקוות.
ואם יבוא דור כדורנו שבו ייחשפו אי דיוקים, יש לקוות שבדור הזה, כלומר שלנו, גם תהיה המוכנות להבין שרק כך אפשר היה להעביר את המסר לזמנו.
כמדומה שאני חוזר על הפרשנות של הרב עמית קולא אלא שמה שהוא כותב בזהירות אני כותב באופן נפיץ.
*** ייתכן
עד כמה שזכור לי, הרמב"ם כלל באחד מעיקרי האמונה שלו שהתורה לא תהיה מוחלפת ולא תשתנה. נדמה לי שאמירה זו לא מופיעה לפניו (אבל אולי כן, אצל רס"ג למשל ב"אמונות ודעות"? איני זוכר). הרמב"ם ידע יפה שהתורה שבעל פה משתנה כי היא הופקדה בידי חכמים. וכך ירשנו סתירה, בין התורה העוברת בפועל לבין המחוייבות להצהיר שהתורה לא תשתנה. (כמובן, התורה לא משתנה במובן זה שאין אנו מכירים בנביאים חדשים כמו יש"ו ומוחמד).
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2013 20:37 |
|
| |
ירובעל
ערכים אינם ניתנים לשינוי בידי אדם, מכיון שהם מתגלים ולא נקבעים. זה משהו משותף לאמיתות המתמטיות, נניח, ולמוסר. האדם המכיר במוסר אינו יכול להסכים שזו בחירה להסכים או להסכים שרצח הוא דבר מגונה בדיוק כפי שאינו בן חורין לקבוע ששתיים ועוד שתים הן ארבע (או לא). זו תגלית שכופה עצמה עלינו.
כמובן, אדם יכול לטעון שהוא מאמין בלב שלם שרצח זה דבר נפלא או ששתיים ועוד שתים הן חמש. אבל אז נסווג אותו כחולה נפש מסוג זה או אחר.
ניתן לשנות ערכים רק על ידי שינוי המערכת שמתוכה הם נובעים. למשל, אם נפתח טיעון לפיו האנושות דומה לגוף האדם, וההיסטוריה של האנושות דומה לביוגרפיה של אדם, אזי כפי שאדם צריך להתעמל למרות שיאבד כמה דברים כך מלחמה זה טוב כי היא פורקת את המיותר באנושות. (אני משחזר טיעון שקראתי פעם - מצוטט מאיזה ספר מלפני כמה מאות שנים להצדקת מלחמות באירופה).
לחילופין, יוכל אדם לטעון שמותר וראוי לו לפשוע או לרצוח כדי לפתח תכונות מסויימות באישיותו.
נסיון לשנות ערכים או אמונות מתגלות בכוח הוא בלתי אפשרי, ואני מפנה לתיאור הקלאסי בספר "1984" כיצד האנטי גיבור מנסה לגרום לעצמו להאמין ששתים ועוד שתים הן חמש.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2013 20:42 |
|
| |
ביליצר
מצות הריגת שבעה עממין היא בעייתית מבחינה מוסרית. אלא שיש הצדקה מסויימת להריגה אם העממין האלו מאיימים על העם שבא להתיישב כאויב או, כך מתברר, כמי שיקלקלו אותו מבחינה חינוכית. זה צעד מרחיק לכת בעינינו, אבל ניתן להבין אותו. וחבל שלא היו פתרונות אחרים.
כך שזה ודאי לא משל וגם לא נראטיב אלא מצוה לשעתה.
שאלה אחרת היא אם ראוי להשתלט על שטח שכבר חיים בו בני אדם בקהילה ולפי הידוע לנו ולהם הוא מעולם לא היה בטאבו שלנו. האם מכוח אמונתי שה' נתן לי ולעמי את הארץ הזו מותר וראוי לי לפגוע באחרים שכבר יושבים בה? אתמהה. (גילוי נאות: כותב שורות אלו ציוני מאד ואפילו מאמין באידיאל הנשכח למרבה הצער של ארץ ישראל השלימה).
"מלכותא דרקיעא כעין מלכותא דארעא" או הפוך, זה נושא אחר ולא שאלה של ערך. כדאי לפתוח על זה אשכול. לדעתי זו מטאפורה שימושית, או שכבר לא.
לא זכרתי את הציטוט על התחושה בתפילה אבל זה ודאי כך. אני משער שהשתמשתי בדימוי ממעשה דר' ישמעאל. בכל אופן, ודאי שמי שמתפלל זוכה לעתים לחוש שה' מקשיב לו ואולי גם מסכים לו ואולי אפילו נראה שהוא כאילו מבטיח למלא את משאלתו. (אבל אמונה כזו היא דבר טוב ומסוכן גם יחד, וזה נושא לאשכול אחר).
לגבי עבודת הקרבנות, נכון שכך כתב הרמב"ם, אבל אני סבור היום שהרמב"ם כתב זאת כאמונה הכרחית, או מה שכינו כאן בפורום "שקר קדוש". מצד שני, יתכן שהרמב"ם האמין שבני אדם תמיד יזדקקו לקרבנות וכפרה בזריקת הדם.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2013 20:43 |
|
| |
המשך יבוא בעז"ה...
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2013 21:18 |
|
| |
מימוני 1. עד כמה ניתן ללהטט שהתורה מוסרית בכל חלקיה, כולל הריגת תינוקות גויים ועוד המוני דוגמאות. אדם מחוייב למוסר (ולכן תמה אברהם) ואינו יכול אחרת. ה' – לא.[אגב לפי הר"מ שתחילת וירא היא מראה הנבואה יתכן שכך הוא כולל ויכוח אברהם וה' לגבי סדום שהרי נאמר ואברהם עודנו עומד לפני ה ונאמר אחרי הויכוח ויעל ה' מעליו, וממילא הכל במראה הנבואה ולא שה' הצטדק לפני אברהם]. ברור שלפי תורת התארים של הר"מ ה' חסר אופי מוסרי. מאיתנו הוא תובע זאת (בכפוף למצוותיו). 2. גם עיבוד למשה דל ההבנה וגם הסטוריה פשטנית – עדיין ניתן עליך להסביר מדוע לא היה ניתן לתת סקירה כללית אמיתית ללא הבלופים. מה היה קורה לעם או למשה לו היה נסקר שה' ברא את העולם ללא פירוט של מים שמים תנינים מאורות גדולים וכו' שמשום מה מתאים למושגי אז (שבריר של זמן שאיליו מכוונת התורה). איני חושב שאתה חוזר על הפרשנות של הרב קולא היות והנקודה המרכזית אצלו היא שהכל מיתוס וסיפור ובכ"ז הוא מאמין (למה? אולי שמים בתורה (גישה תמוהה, כאמור) ? איני חושב. 3. התורה לא תשתנה במובן הקונספציה. הפירושים יכולים להשתנות.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2013 21:40 |
|
| |
מיימוני ,תודה
לא הבנתי ,הרי הריגת שבעה עממין וירושת הארץ על כל סניפיה ומלחמתה היה ציווי ה,האם יש כאן פרשנות חילופית לטיעון של טעות בהבנה?לכן גם הבאתי את המטאפורה של מלכותא דארעא,האם הקבה משנה את דפוסי המוסר לפי הדור? לגבי הרגשתך בתפילה הרי בודאי יהיו שיטענו שלמרות שמדובר במיימוני שמשתדל תמיד להשאר על קרקע הרציונליות הוא במקרה זה מדמיין ,איך זה מסתדר עם התנגדותך לשאר תופעות המכונות מטאפיזיות שהינך מתכחש להם מכול וכול בעשר שנים האחרונות שלך כאן בפורום,
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2013 23:23 |
|
| |
ת"ט
אשתדל לענות.
1.
א. התורה אינה מוסרית בכל חלקיה לפי שתפיסת הערכים שלנו משתנה ומשתפרת, גם בהשפעת התורה עצמה, ואנו מתעדנים ומשתפרים.
כמו כן, התורה ניתנה בדור שניתנה. לכן למשל ניתן דין גואל הדם, עם עידונים והגנות ומיגבלות, אבל אי אפשר היה לוותר עליו לגמרי. כי זה היה מנגנון ההגנה במקום המשטרה של היום.
ב. לא הבנתי מה רצית לומר לגבי ה'. ודאי שהוא טרנדצנדנטי, כלומר מעבר לכל השגה, ויש לנו מבחינה מסויימת רק תארי פעולה. אבל עדיין אנו אומרים עליו שהוא טוב וישר או אוהב טוב ויושר, והמשמעות של המונח הזה צריכה להיות כמו בביקורתו המפורסמת של מיל, משהו שאדם יכול להבין.
2. השאלה שלך, מדוע לא לכתוב גרסה יותר קרובה למדע, גם בתחום הפיזיקה וכל שכן בתחום ההיסטוריה - גם לי זה כואב.
אני יכול לחזור רק על שתי התשובות שכתבתי, עם קצת יותר פירוט.
המטרה בסיפור הבריאה, כפי שכתב שד"ל, היא להקנות לבני אדם שפחדו או האמינו במקום כלשהו באמונות אליליות (כגון שהאלים צמחו מתוך התהום וכיו"ב), אמונות תחליפיות. כלומר שה' ברא הכל ואין אלילים. ולכן התהום היא רק חומר לעיבוד ותו לא.
כך גם בהיסטוריה. כפי שטען קאסוטו, התורה מייחסת תגליות מדעיות וכיו"ב לבני אדם כדי להוציא מדעת אלו שייחסו זאת לאלים ולשליחיהם, כגון האש של פרומתאוס במיתולוגיה היוונית.
וכמובן היה צריך להיות צמודים מה שיותר למה שהיה מקובל והאמינו בו, כי אם היו שינויים גדולים מדי, העם לא היה מקבל זאת כלל.
3. לא הבנתי מה באת לומר. האם התכוונת שאנו משנים בפועל ורק מצהירים שהתורה לא תשתנה? או שיש שינויים מובנים מראש אם הם נעשים כראוי (וזו דעתי שלי)?
ביליצר
איני מבין איך ה' הורה להרוג עממין כולל ילדים קטנים. זה כנראה היה הפתרון היחיד בנסיבות הקיימות. זה לא מוסרי. לכן צריך לפתח הסבר ויש לי רק השערות. יתכן שיש מצבים שבהם השיקולים המוסריים הרגילים שלנו נדחים מפני יעדים חשובים מאד. וזה עקרון שיש לדון בו כי הוא בר יישום גם בזמננו (למשל לגבי מלחמות ומאבק בטרור). כמובן, אילו היו מתגיירים כמו שרצו אנשי שכם במעשה דינה, אז לא היו הורגים אותם.
שאלת בנושא אחר, על התחושה בתפילה ועליה כהוכחה. ברור שזה סובייקטיבי לי ולכן אני יכול רק לספר על כך ומי שחוה זאת יזהה זאת מעצמו. כמדומה שכך היא דרכו של הרב סולוביצ'יק. אבל זה באמת נושא לאשכול אחר.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2013 01:06 |
|
| |
מיימוני,
אם אני מבין נכון, הגישה שלך היא להעניק פירוש כלשהו לתורה שיפתור את הסתירה בין הערכים המתגלים בה ובין הערכים בהם אני/אתה מאמין. השאלה שלי הייתה האם יש דרך כלשהי לשנות את הערכים שלי, ולא לשנות את התורה.
אני מזהה תהליך מעניין (ואולי אני טועה בתיאור). בשלב הראשון מנסה האדם ליישב פסוק פלוני בהסבר כזה, מצוה אלמונית בהסבר אחר, פרשה פלונית בהסבר שלישי. בשלב השני זה מתחיל להיראות קצת מגוחך ולא אמין. בשלב השלישי, או שמפסיקים להאמין בתורה, או שמפסיקים להאמין בה את האמונה הקלאסית ועוברים לאמונה של תורה היסטורית (שלדעתי אין הרבה זהות בינה ובין האמונה הקלאסית של תורה מן השמים וכל מילה בה אמת אבסולוטית).
אני מציע קירוב בין שתי הגישות. כלומר, מחד גיסא, הענקת הסברים מקומיים ו/או כלליים שאינם עוקרים את האמונה בתורה אלוקית, ומאידך גיסא, מכיון שהתורה באה לחנך בני אדם (ועל המשפט הזה אתה חותם), חינוך משמעותו בין היתר שינוי ערכים. אני מסכים שהגישה הזו לוקה בחוסר בהירות (אם כי הגישות האחרות אינן נראות לי בהירות יותר). יש כאן איזה גבול דק ועדין בין הרצון לפרש את התורה בהתאם לערכים שאני מאמין בהם, ובין ההכרה בחינוך שהתורה אמורה לעשות לי ולערכים שלי. (במאמר מוסגר, אני מזהה כך את המעבר בין עמידת אברהם מול אלוקים בפרשת סדום ובין צייתנותו בפרשת העקדה. בסיפור אחד אברהם התעקש "לשנות" את רצון ה' ולהתאימו לערכי הצדקה והמשפט, ובסיפור השני אברהם "התחנך" לבצע פעולה הסותרת לחלוטין את הערכים בהם הוא האמין)
אתה מחנך ילד, ואומר לו "נכון שהכדור (ערך X) מאוד חשוב, אבל החיים (ערך Y) יותר חשובים ולכן אל תרוץ לכביש אחרי הכדור". זה חינוך שמלמד את הילד ויוצר אצלו סולם ערכים אחר ממה שהיה לו לפני כן.
התורה באה לחנך ילדים וגם מבוגרים, ולכן אם לומדים ומקיימים אותה אני משער שאיכשהו הערכים אמורים להשתנות, להתעצב בסדר חדש, לקבל הדגשים חדשים וכו'. הרי זה חינוך. אם אתעקש שהערכים שלי הם הנכונים והערכים שאני מגלה בתורה הם לא רלוונטיים (גישה היסטורית או אחרת), במה התורה מחנכת אותי? אם כבר, אני מנסה לחנך אותה.
ומכאן אני שואל: מלבד הלימוד והקיום, נניח שלמדתי וקיימתי ועדיין אני מכיר בכך שהערכים שלי שונים מערכי התורה. האם קיימת דרך לבצע שינוי ערכים בקרב האדם, או שרק לימוד ועוד לימוד, עשיה ועוד עשיה, אלו הדרכים המקרבות את האדם וערכיו לערכי התורה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2013 01:11 |
|
| |
בינתיים, הצעתי שתי הצעות לשאלה "איך משנים ערכים" (אם זה בכלל אפשרי). האחת: לימוד (רכישת ידע והעמקה שיביאו לשינוי ערכי). השניה: עשיה (אחרי הפעולות נמשכים הלבבות). ירובעל הציע דרך נוספת וכתב "אני יכול להחליט לשים עצמי כעפר לרגלי חכמים ואז תוך כדי שירותם אפתח רגישות ערכית לדברים שקודם לא הייתי רגיש להם או שלא החשבתים".
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2013 07:47 |
|
| |
_________________ מיימוני 1. זה בדיוק העניין, התורה ניתנה לפי מוסר נתון כאשר היא מחייבת תמיד והמוסר נזיל. היש ראיה טובה מזה שהיא אינה מגדלור מוסרי? מדוע לא לקבל את הנתונים. יש מערכת מוסרית אלא שכשזו מתנגשת בהלכתית היא נסוגה. זה מתומצת בסיפור הגמ' "וירב בנחל" (ובנסיון העקידה, אף אם חזיון היה). 2. הדבר היחיד שניתן להבין מ"מה הוא רחום אף אתה.." שזו מליצה הבאה לשם תביעה לאדם. לא הצלחת להסביר איך אפיון ה' כרחום מסתדר עם תורת התארים הרמב"מית (לא שאתה מחוייב לה אבל אני מנחש שאתה מקבל אותה). 3. כתבת שהתורה משתנה והר"מ ידע זאת ובכ"ז כתב שהתורה אינה משתנית וירשנו סתירה. חושבני שאין סתירה. התורה ניתנה כחומר גלם שאינו משתנה. הפרשנויות משתנות לפי דעת האנשים, והיות ואתה חזונישניק נא עיין בחזו"א אבהע"ז סכ"ב לגבי ע"א בעדות אישה שהיטיב להסביר זאת. 4. כתבת שאין ברירה אלא להרוג תינוקות. לא היה אפשר להשאיר תינוקות עד גיל שנתיים ולאלף אותם למשרתי המקדש (כגבעונים) למשל. היות ויש הרבה דוגמאות של אי התאמה בין מצוות למוסר אין אפילו צורך להידרש לכל אחת בנפרד. חזק – דרך נוספת – להשאר בערכי המוסר ולציית להלכה ככפאו שד. סליחה - הקב"ה. כאברהם בעקידה.
 |
|
|
|
|
|