בית פורומים עצור כאן חושבים

שינוי ערכים - אפשרי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/11/2013 22:11 לינק ישיר 

ביליצר,
כתבת "בודאי שאדם משנה את תפיסותיו המוסריות בין יום עיין ע ר ך בעלי תשובה"
מנסיוני האישי, כאדם המכיר היטב, מקרוב, הרבה בעלי תשובה, אני יכול להעיד שאף אחד מהם (!) לא שינה את תפיסותיו המוסריות בין יום. אולי יש מהם כאלו שחושבים שהם שינו את תפיסותיהם המוסריות, אבל בבדיקה קצרה תוכל לגלות שהם משקרים את עצמם.

נדב,
לא רק סתירה בין המוסר לציווי מגלה את חוסר האמונה הקיים בנו. כל עבירה מגלה זאת. הרי אם הייתי משוכנע במאה אחוז שציווי התורה הוא אלוקי, ושכל מה שאלוקים מצווה הוא הטוב המקסימלי, לא הייתי חוטא לעולם. מי משוגע שיבחר להרע לעצמו?
אלא שכל ההתמודדות היא בגלל שאמונה היא אף פעם לא ברמה של מאה אחוז, וכנראה גם לא יכולה להיות ברמה כזו.
מי לנו גדול מיוסף הצדיק שכמעט נכשל ורק דמות דיוקנו של אביו מנעה ממנו לחטוא. אני משוכנע שיוסף האמין, ואני גם משוכנע שאם היה נכנס לחדר אריה רעב יוסף היה שוכח מאשת פוטיפר, אז למה האמונה לא עשתה לו את זה? כי היא לא יכולה להיות מוחשית כמו אריה רעב. אין לי תוכניות להיות יותר צדיק מיוסף (ולהשערתי, גם אם היו לי תוכניות כאלו לא הייתי מצליח להגשים אותן), ולכן ברור לי שהאמונה שלי לא ממשית כ"כ, ובכל זאת כנראה שאני מסוגל לא לחטוא.
זה לגבי חטאים. אותו דבר לגבי התנגשות בין מוסר לציווי. ברור לי שאם האמונה הייתה מאה אחוז, הייתי משתכנע שבמקרה ספציפי זה המוסר לא רלוונטי. אבל אין מאה אחוז, ו(גם )לכן המוסר עודנו רלוונטי. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2013 22:28 לינק ישיר 

נראה לי שבאמת התורה [כמכלול שלם] אינו טקסט שיש לציית לו ציות עיוור אלא צריך להתמודד איתו, לפתח ולהתאים אותו לחיים שתמיד הם דינמיים. התמודדות זו אמורה גם לפתור עמותים בין הטקסט הכתוב לבין המוסר אשר גם הוא מצוי בהתפתחות. אחד האמצעים להתמודדות הזו היתה התורה שבעל פה, אלא שזו נעשתה כעת חקוקה בכתב ומאובנת.

תלמידטועה, לשאלתך 'מה אעשה' אין לי תשובה. כל אדם מכריע על פי שיפוטו ובחירתו. אם עבורך שמירת שמירת שבת דוחה הצלת חייו של אדם אחר, רשאי גם האחר לאחוז בערכים משלו, מהם הדוחים את הצלת חייך, או המחשיבים אותך כאדם נחות אשר חובות המוסר אינם חלים עליו.  אם הוא רשע ומנוול בעיניך הרי שאינך טוב ממנו.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2013 23:04 לינק ישיר 

חזק

לקחתי בחשבון טיעון של תקופת עיכול וכו,[מה הרוחת ?הבדל של עוד שבוע]
אבל העובדות הן אחרות ,אדם ביום אחד של הארה בדרך כזו או אחרת[הרצעות יומיות כמשל]של גילוי למה שהוא חושב כאמת מוחלטת מוכן לזרוק צלב ,להחליט שהוא נכנס לישיבה ולא ל צ ב א  ולעשות שינוי בהתנגדות מוחלטת לתחושות הוריו,
אם כונתך שגם אחרי שהוא משנה את חייו הינו מרגיש עדיין בקונפליקט לערכים הידועים והישנים שהוא רכש עדיין פעולותיו הן האישיו ולא הרגשתו ,ועל פעולות מנוגדות ערכים אם אפשרי או לא פתח כבודו את אשכולו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2013 00:10 לינק ישיר 

ביליצר, שתי הערות.
1. נראה שאינך מכיר חוזרים בתשובה ואת התהליך שהם עוברים (בצורות שונות כמובן). אני עכ"פ לא מכיר תופעה של שינוי ערכים בקרב חוזרים בתשובה, אלא תהליך איטי עם הרבה שלבים של שילוב בין הערכים לתורה. מה עוד שרוב החוזרים בתשובה אינם עושים זאת בעקבות שכנוע שהתורה היא אמת וכדומה, אלא בעקבות הכרה שהתורה היא דבר טוב וערכי (כלומר, תואם את ערכיהם, איזה? שלפני החזרה בתשובה).
2. אינני מרגיש בעה"ב על האשכול. אני בסה"כ פתחתי אותו. אבל כיון שהזכרת זאת אעיר שלא הבנת כלל את הנושא עליו כתבתי. בפירוש לא על "פעולות מנוגדות ערכים".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2013 01:20 לינק ישיר 

שלום,
אני רואה ערפל מסוים בשאלה על האפשרות של שינוי ערכים.
אם ערך מסוים הוא באמת ערך שלי, באיזה מובן אני יכול לרצות לבטל אותו?
אם ערך מסוים הוא באמת ערך שלי, הוא משתתף בקביעת הרצון שלי: מה אני באמת רוצה.
אז איך "אני" יכול לרצות לבטל את אותו ערך?
מיהו ה-"אני" שרוצה לבטל את הערך? האין זה "אני" שהערך הזה הוא חלק מעצם זהותו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2013 07:27 לינק ישיר 

עודד

טרם  הומצא מד ערכים.  נגעת  (בכתבך "או המחשיבים אותך כאדם נחות אשר חובות המוסר אינם חלים עליו") בשאלה קשה מאוד, מדוע מי שאינו מקבל את המוסר המערבי מביט על הנאצים כגרועים, לכל היותר יש להם טעות שיפוטית בבחירת הערך. למעשה השאלה קשה גם על מי שבחר במוסר המערבי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2013 18:33 לינק ישיר 

חזק 
א,טיפשי להתוכח עם עובדות ,
ב אם לא הבנתי שירווח לך,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2013 18:57 לינק ישיר 

השאלה בה עוסק האשכול טראגי קומית.

זוהי ליבת הבעיה, של קבלת סמכות חיצונית, בלתי מתקשרת, כסמכות על, בלתי ניתנת לשינוי.

זה החלק הטראגי.

החלק הקומי נמצא במעגליות הגרוטסקית. (אצל המבססים את קבל התורה, על מוסריותה).

למה אתה מאמין בתורה?

כי היא מוסרית.

מה צריך לעשות כשהרגש המוסרי לא יכול לקבל את הנאמר בה?

למצוא דרך "לשנות ערכים".

אולי כדאי פשוט לשנות את הקונספציה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2013 19:04 לינק ישיר 

הרב מיכי,

אולי תפרט יותר

מה משמעותו של הקונפליקט?

שהתורה לא מוסרית?

שהמוסר שלי שגוי?

שיש ערך הגובר על המוסר?

נדב,

אנחנו מעגנים אישה לפי התורה, למרות הקושי, דנים הומוסקסואליים לאומללות ועוד ועוד.

השאלה איננה על הציות, אלא על היכולת להזדהות.

עד כמה שאי אפשר להזדהות, אזי, או שרגשותיי צריכים תיקון, או שהתורה בעייתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2013 23:34 לינק ישיר 

ייתכן,

עם החלק הטראגי אני די מסכים. אם כי לא תמיד זו כזו טרגדיה.

אבל עם החלק הקומי אינני מסכים, משתי סיבות.
ראשית, האם אתה סבור שכל אדם מאמין מבסס את אמונתו בתורה על מוסריותה? לדעתי, רבים יותר המבססים את אמונתם בתורה על מעמד הר סיני ועל המסורת של חכמי ישראל (צודקים או לא, אבל הקומדיה איננה).*

שנית, גם בקרב אלו המבססים את אמונתם בתורה על מוסריותה, עדיין עלולים להיתקל בקונפליקט ולא תהיה זו קומדיה, שכן באופן כללי הם רואים את התורה כמוסרית, ועל פי רוב הם אכן מוצאים בתורה את המוסר, אבל לפעמים, בציוויים או סיפורים מסוימים הם מוצאים שהמוסר שלהם מתנגש עם הכתוב בתורה.
אפשר להשוות את זה להיכרות עם אדם מסוים, שבד"כ נתפס אצלך כמוסרי מאוד. מה תעשה אם יום אחד תתפוס אותו בגניבה? תנסה לתת לעצמך הסבר למה הוא טועה וחושב שזה מוסרי, או אולי הוא באמת צודק ובמקרה הזה מוסרי לגנוב. אם תהיה משוכנע מאוד שהוא מוסרי, וגם תאמין שהוא לא טועה, וגם לא יהיה לך הסבר מקומי לגניבה, האופציה שלך היא לחשוב אולי לגנוב זה לא כל כך אנטי מוסרי. זה נראה לי תהליך חשיבה אנושי והגיוני. האפשרות להחליט שהוא בעצם לא מוסרי וכל מה שחשבתי עליו עד היום היה טעות, לא טובה יותר מהאפשרות לחשוב אולי גניבה היא לא כ"כ רעה.
אני יכול להסכים שזה מסוכן לחשוב כך.

*כעת אני מבחין שסייגת את דבריך למאמינים בתורה עקב מוסריותה.

תוקן על ידי חזקואמץ ב- 10/11/2013 23:35:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2013 23:44 לינק ישיר 

הקונפליקט נובע בין מה שנכון לבין מה שהתפיסה המוגבלת שלנו אומרת.

משל למה הדבר דומה לאדם שעומד על גורד שחקים עם רצפת זכוכית ומפחד .
העינים אומרות לו שהוא הולך לנפול . אבל זו טעות . מי שיבין את התוכניות של הבנין יבין זאת .

כך גם עם מה שנוגד את התורה . מי שיבין את התורה יבין הכל .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2013 07:58 לינק ישיר 

יתכן

כתבתב - או שרגשותי טעונים תיקון או שהתורה בעייתית

או שהתורה רוצה שתחיה לפי צווי ולא לפי רגשותיך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2013 08:59 לינק ישיר 

חזק,

בעיני, ההסתמכות על "ה"מסורת" של "חכמי" ישראל", היא סופר קומדיה.

ענין של הומור.

לגבי מוסריות התורה, השאלה היא באמת, האם התורה משקפת מוסריות (לפי ערכינו. אחרת, אין שאלה) ויש רק מקרה קיצון בודד או שניים, או שקריאה בלתי משוחדת, תוביל למסקנה המתבקשת כי ערכי התורה, למרות שיש בה גם דברים חשובים, שונים מהותית מערכינו ולא רק בפרט כזה או אחר.

וכי לא כך אתה נוהג בדוגמה שהבאת?

תלמיד,

אין לי דיון רציני עם הטוען לשרירותיות התורה.

להזכירך כי הטוען המקורי אפילו הקצין ואמר שזו המצאה אנושית שאנו "מקבלים" על עצמנו.

טראגי קומי.

בכל מקרה, גם לשיטתך, אצטרך לעשות משהו עם רגשותי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2013 09:17 לינק ישיר 

ייתכן
מה זה רגשות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2013 09:39 לינק ישיר 

למשל, אי הנחת מלהרוג מחלל שבת.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שינוי ערכים - אפשרי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.