|
|
| נשלח ב-19/11/2013 17:08 |
|
| |
צדק צדק תרדוף. ביאר
החוזה מלובלין : אם יחשוב האדם שהוא עומד על הצדק הגמור ואין לו עוד לשאוף לשום דבר, אין הצדק מכירו; עליך לרדוף אחריו בלי-הרף ולא לעמוד על מקום אחד, ועליך להיות בעיניך כקטן שנולד שעדיין לא עשה כלום - זה הצדק האמתי.
לפיכך, בין אם האדם יודע את התורה כולה ובין אם הוא בור ועם הארץ, אי-אפשר לשאוף להתקרב לערכי אמת אלא כשהאדם מכיר באפסותו וקטנותו. אזי, ממקום הפנוי מפניות ה-"אגו" אפשר להתחיל ללמוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2013 20:50 |
|
| |
הרב מיכי, לשאלתי "איפה כאן החירות" אתה מציע שתי תשובות. האחת, גם לפי דבריך רלוונטית רק במקרים קיצוניים (כמו המשך קיום העולם, ע"פ טעותם של בנות לוט), כך שלאדם מן השורה שלא חי בתוך קטסטרופה עולמית או משהו דומה, האופציה הזו אינה קיימת. השניה היא שהחירות היא לבחור פרשנות לדברי התורה, כזו שתואמת למוסר. תסכים איתי שגם זה די מוגבל אם אתה מנסה ללכת ע"פ הכללים הסטנדרטיים (ולא בוחר לפרש את מצוות התורה בדרך אליגורית וכדומה). אם זה "חירות" אז אין הרבה הבדל בינה ובין שיעבוד מוחלט. יורשה לי להעיר שבאופן אישי למדתי ממך הרבה בסוגיא זו, ואני מסכים עם דבריך אלו, אבל לקרוא לזה "חירות" זה פשוט לא נכון.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2013 21:01 |
|
| |
דה וינצ'י, אני לא נכנס לתיאור שהבאת על תהליך קבלת ההכרעה הדתית ועל הביקורתיות הערכית. ההתייחסות שלי לדברים כרגע היא כאל שתי עובדות: 1. ההכרעה שהתורה היא אמת ויש לקבל את דעתה, התקבלה. 2. הערכים המתגלים בתורה מנוגדים לערכים אותם אני (לצורך הענין) רואה כחשובים וטובים. מה עושים? שים לב, שהשאלה אינה מה לעשות בפועל, כי הרי ההכרעה הדתית התקבלה והיא תיעשה גם נגד הערכים בהם מחזיק השואל. השאלה היא איך האדם יכול להתאים את ערכיו לערכים שהוא מגלה בתורה. לדוגמא, נניח שבתורה כתוב ערך פלוני, ובעיני השואל הערך הזה הוא עוול בלתי נתפס. אז התקבלה ההכרעה לנהוג בפועל ע"פ הכתוב בתורה. אבל הערכים עדיין מנוגדים. יש כל מיני דרכים להתמודד עם זה. לדוגמא, לנסות להבין שהמקרים עליהם מדברת התורה מצדיקים את הערך שהיא כותבת, ובעצם בסיטואציות אלו גם הערכים שלי יורו על מה שהתורה מורה. בדרך הזו הערכים נותרו על מקומם, אבל ההבנה של המעשה השתנתה ולכן הסתירה בין התורה לערכי האדם נעלמה. אני שואל: האם קיימת דרך, וא"כ מה היא, לעשות תהליך של "שינוי ערכים". כלומר, לא ללמוד כמה חמור המעשה עליו מדברת התורה, אלא לשנות את הערך עצמו - לרכוש את ערכי התורה. ליצור מצב שהערך בו האמנתי עד אתמול (או עד לפני שנה) השתנה וכעת אני מאמין שהוא לא טוב (או להיפך, שמה שהאמנתי שהוא רע נעשה טוב בעיני).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2013 21:49 |
|
| |
כלום ננעלו שערי פירוש? תחליט מה אתה מפרש, את המוסר או את התורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2013 22:04 |
|
| |
דה וינצ'י, אני לא מבין מדוע זו לא חירות. גם בעולם המוסרי אין חירות רחבה. אתה לא יכול לרצוח ולא לגנוב ולא להציק. הערכים ידועים וברורים. לכל היותר במקרים של קונפליקט אתה אמור להכריע. זה מה שקורה גם בתורה ובהלכה. לגבי החירות הפרשנית אני ממש לא מסכים איתך. היא רחבה מאד מאד, ומי שהולך בדרך אוטונומית יכול להגיע להרבה מסקנות מחודשות. אבל שוב, המטרה אינה החידוש אלא האמת. לכן אין הכרח שיהיו הרבה חידושים, ומה שחשוב היא האפשרות העקרונית לחדש ולהיות אוטונומי ולא המימוש. לכן המינון ממש לא חשוב להגדרת החירות. לכן עבירה לשמה היא דוגמה חשובה גם אם היא רלוונטית רק במצבים קיצוניים.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2013 17:39 |
|
| |
במקום חירות היא עבדות, צ"ל עבדות ורק עבדות היא חירות.
בערות היא כוח.
תוקן על ידי ייתכן ב- 20/11/2013 17:48:46
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2013 02:40 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | דה וינצ'י, אני לא מבין מדוע זו לא חירות. גם בעולם המוסרי אין חירות רחבה. אתה לא יכול לרצוח ולא לגנוב ולא להציק. הערכים ידועים וברורים. לכל היותר במקרים של קונפליקט אתה אמור להכריע. זה מה שקורה גם בתורה ובהלכה.
לגבי החירות הפרשנית אני ממש לא מסכים איתך. היא רחבה מאד מאד, ומי שהולך בדרך אוטונומית יכול להגיע להרבה מסקנות מחודשות. אבל שוב, המטרה אינה החידוש אלא האמת. לכן אין הכרח שיהיו הרבה חידושים, ומה שחשוב היא האפשרות העקרונית לחדש ולהיות אוטונומי ולא המימוש. לכן המינון ממש לא חשוב להגדרת החירות. לכן עבירה לשמה היא דוגמה חשובה גם אם היא רלוונטית רק במצבים קיצוניים.
|
|
ההדגשות שלי. להלן אתייחס אליהן, לפי סדר המספרים.
1) נניח שאכן [רוב] הערכים ברורים כמש"כ. אלא שבמקרים של קונפליקט אמורים להכריע בין ערך אחד למשנהו. אתה מדמה את אפשרות ההכרעה בין ערכים לאפשרות ההכרעה בין תורה לערכים.
אני הייתי סבור אחרת. אני דימתי בין אי אפשרות ההכרעה בין ערכים [להוגים מסויימים] לבין אי אפשרות ההכרעה בין תורה לערכים.
חשוב לי לדייק בזה משום שאני רק הבאתי אילוסטרציה מהכרעה בין ערכים, כדי לסבר את האוזן. אבל אני חושב שהאינקומנסורביליות השוררת בין ערכים לתורה חמורה מזו שבין ערך לערך, אם נסבור שדתי זה מה שמוסרי, [ע"ע אותיפרון לעיל], ז.א. שמבחינה מהותית המוסר נפרד מהותית מהדת, אלא שהדת מוסיפה על עניינים מוסריים שונים גם צווים דתיים, באותה מידה שהיא מצווה על דברים א-מוסריים.
מדוע אני סבור שהאינקומנסורביליות הדתית-מוסרית חמורה מזו המוסרית-מוסרית?
משום שהדרך להתמודד עם האינקומנסורביליות בתוך תחום המוסר תהיה ע"י שנעשה רדוקדציה ונעמיד את כלל הערכים על עיקרון אחד משותף, זה לא משנה כרגע מהו אותו עיקרון אבל זו המגמה, בתהליך החיפוש אחר אתו עיקרון עליון הוצעו כל מיני עקרונות- מיוון ועד הנה. אריסטו למשל יסבור כי ההכרעה תהיה על פי הקירבה ההיררכית לתכלית העליונה [אושר]. התועלתנות על כל גווניה ג"כ מחפשת כזה עיקרון, קאנט ג"כ מציג עיקרון עליון בגישה אחרת לגמרי וכו' וכו'.
החיפוש אחר אותו עקרון עליון מתיימר לספק פתרון לאי יכולת המדידה בין הערכים ע"י העמדה על יסוד אחד, שבאמצעותו בעצם נכריע שאף שכל ערך לכשעצמו נכון, וחל בצורת 'חובה לכאורה'. אך מהעיקרון העליון גוזרים את ה'חובה למעשה'.
יבואו האקזיסטציאליסטים או הפוסט-מודרניסיטים ויבקרו את היומרה הזו בעקבות טענות שנניח להם כעת [למשל הם יבטלו את ההבחנה בין חובה לכאורה לחובה למעשה בדרכים שונות שאכ"מ].
כאן בעצם ניטש הויכוח האם זה ששני ערכים מוגדרים תחת מערכת מושגית אחת- 'מוסר', האם זו אשליה או לא. יש שסבורים שזו אשליה וכל ערך חולק מקום לעצמו. ויש שסבורים שזו אינה אשליה אלא אכן ישנו עקרון מכונן עליון לכלל ערכי המוסר.
בניגוד לכל זה, אם אכן נסבור שהדת מובחנת מהמוסר, [ואני סבור שזה כך משום שהמוסריות אינה הגדרה ממצה אודות הדת, ואם אני זוכר נכון הרי שאף אחת מהטענות של סוקרטס באותיפרון קשורה להבחנה הזו], הרי שלא ניתן לעשות רדוקציה לדת ולמוסר אפילו מבחינה מושגית והויכוח שקיים אודות יחסי ערך-ערך, כלל לא מתחיל ביחסי ערך-דת.
אלא א"כ יש לך עיקרון עליון שעליו אתה יכול להעמיד את שתי המערכות. אותו אני חיפשתי ועוד לא מצאתי. אם אתה מכיר אחד כזה תציע אותו בפני. או שאתה סבור שישנה דרך אחרת להכריע.
חירות הבחירה בין ערך למצוה נעדרת למיטב ידיעתי מתפיסת העולם הדתי, בניגוד לאותם אתיקנים הטוענים לאינקומנסורביליות של ערכים הטוענים גם לחירות בבחירה בין ערכים. החרות הזו היא חירות רחבה מאוד, אלא שמבחינה מעשית היא באה לידי ביטוי רק במקרים מסויימים. החירות הזו בעצם אומרת שלאדם ישנה אפשרות ליצור את ערכיו ואת ההיררכיה הערכית האינדוודואלית שלו. זו חירות מוחלטת לשיפוט ערכי. שבאה לידי ביטוי פרקטי-מעשי רק במקרים מסויימים.
חירות זו לקבוע את ההיררכיה בין דת למוסר לא באמת קיימת בתפיסת העולם הדתי. על חירות פרשנית-להלן.
2) בהודעות למעלה לא זכור לי שדברתי על חירות פרשנית, אבל כעת אני אומר לך לאור כל מה שכתבתי כאן שלא זו החירות שעליה אני מדבר. זו חירות של 'דרך מילוט', זו חירות פרקטית, זו לא חירות מהותית, המכריעה בין מוסר לדת. היא הרי בתוך המערכת הדתית.
3) שנינו יודעים שסוגיית עבירה לשמה היא סוגיא קשה שניטש עליה ויכוח עקוב מדם. בצד השאינו חסידי [שעליו אני נמנה] ניטרלו ורוקנו את המשמעות מרחיקת הלכת שאתה רואה בסוגיא זו. [נפה"ח איפשהו בשער ג רק ע"י נבואה או משהו כזה].
גם המהלך החסידי לא נתן בעקבות זה תוקף להכרעה מוסרית אלא להכרעה דתית. ואם אתה מתכווין לכיוון החסידי אז שוב חזרנו לזה שזו לא חרות מהותית אלא חירות מקבילה לחירות פרשנית.
אבל האמת היא שאם נלך בכיוון החסידי בסוגיא זו אפשר לראות בגישה הדתית-חסידית לסוגיא זו כמעטפת גרידא, ואכן החיסודת בסופו של דבר קוראת כאן לחירותערכית דתית. קשה לי להאמין שאיזה הוגה חסידי חשב כך במודע, אולי רק בתת מודע. וכולי האי ואולי.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2013 14:22 |
|
| |
שבתי וראיתי ששעת כתיבת ההודעה הקודמת השפיעה לרעה על בהירות כתיבתי [ומי יודע, אולי אף על בהירות מחשבתי....].
אנסה ללחוץ על עיקר הנקודה שמטרידה אותי ואתעלם מההדברים האחרים שנראים לי לע"ע פחות חשובים.
כאשר אני בא להכריע בין דת למוסר אני זקוק להעמיד את שני תחומים אלו על איזשהו עיקרון משותף. מהו אותו העיקרון שעליו אני מעמיד את שני התחומים שמשמש אותי בבואי להכריע?
לומר שרצון ה' הוא העיקרון, זה בעצם לומר שמוסרי זה מה שדתי. מה שבעיני לא נכון מכיון שמתחייב מכך שמה שלא דתי [במובן של א-דתי] הרי שהוא גם לא מוסרי [במובן של א-מוסרי], ולענ"ד זה פשוט לא נכון. יש שחולקים עלי וזה בסדר. מעניין אותי לדעת לפי הגישה שאני מציג להלן האם ישנו פתרון להכרעה בדרך שתהיה מקובלת על איזשהי תפיסת עולם דתית.
אני יוצא מנקודת הנחה שהדת מובחנת מהמוסר ואולי חלק מהדת זה גם מוסריות. אבל בהחלט יתכן נפרדות בין דת למוסר.
אם אני צודק אני לא רואה איך ניתן לעשות רדוקציה לדת ולמוסר. ובעיני האינקומנסורביליות בעינה עומדת.
אני מקווה שכאן אני יותר ברור.
תוקן על ידי דה_וינצי2 ב- 24/11/2013 14:33:30
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2013 16:05 |
|
| |
לפי פשוטם של פסוקים רבים בכמעט כל ספר בתורה ובנביאים יש קישור פשוט בין דת למוסר בבחינת השופט כל הארץ או מה ד' דורש וכו. נמצא שהכותבים של הטקסטים האלה לא ממש ראו הבחנה בין דת למוסר. הם גם חשבו שזה בלתי נתפס כל עיקר שרצון הא-ל יתנגש עם תפיסת הטוב הטבעית - המוסר הנוהג. לעניות דעתי ההבחנה בין מוסר לדת היא חדשה יחסית באבולוציה של הדת וגם כיום היא לא טריוויאלית כל עיקר
תוקן על ידי yerubaal ב- 24/11/2013 16:05:53
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2013 17:10 |
|
| |
ירובעל, אני לא חושב שאתה צודק ביחס לתושבע"פ. יש לא מעט עקרונות שנראים בעליל לא מוסריים (פירטתי לעיל), ולא נראה לי שהראשונים או חז"ל חשבו שהם כן.
דה וינצ'י, דבריך עדיין לא ברורים לי. אני לא מסכים שדרוש עיקרון משותף, מעבר למשהו כללי כמו "מידת הטוב" שהזכרתי לעיל. הרי לא מעט הכרעות שלנו נעשות בין שני ערכים ללא מידה משותפת, ובכל זאת אנחנו מקבלים הכרעות כאלה (הובאו דוגמאות לעיל. ראה דוגמת השחקן, ויש עוד). ראה על כך בהרחבה בספרו של דניאל סטטמן "דילמות מוסריות". לומר שרצון ה' הוא העיקרון אינו אומר שמה שמוסרי הוא דתי אלא במובן מושגי תיאורטי בלבד. שכן אין זהות בין מוסר להלכה, וזה מה שחשוב. ככלל, ההלכה והמוסר הם שתי תת קטגוריות של רצון ה'. ולכן לא מתחייב מכאן מה שכתבת שמתחייב. מה שהוא א-מוסרי הוא לא בהכרח א-דתי. להיפך, יש לא מעט מצוות פולחניות שאינן קשורות למוסר והן בעליל מצוות דתיות (איסור אכילת חזיר, שעטנז, או פדיון פטר חמור). בעצם זה גופא מה שמוכיח שלא נכון לזהות דת עם מוסר. יתר על כן, יש מצוות לא מוסריות (ולא רק א-מוסריות), כפי שכבר הדגמתי. בשורה התחתונה אי אפשר לעשות רדוקציה של דת למוסר, ובכל זאת לא נכון שהאינקומנסורביליות היא בלתי פתירה. בדיוק כמו אינקומנסורביליות בין ערכי מוסר שמוכרעת על ידי 'מידת הטוב' שבשני הצדדים, כך אינקומנסורביליות בין ערך מוסרי לערך דתי מוכרעת על פי מידת "רצון ה'" שבשני הצדדים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2013 20:35 |
|
| |
דה וינצ'י, לזהות את הד עם המוסר זהות מוחלטת זו בעיה, כי יש חלקים בדת שהקשר בינם למוסר נראה רחוק. אבל בודאי שהדת מזוהה עם מוסר בכך שהיא טוענת שהיא מוסרית. לכן סתירה בין דת למוסר היא בעייתית, כי אז הדת משקרת או לא מדייקת. מעבר לכך, הסתירה בין דת למוסר יכולה להיות מהסיבה ששתי המערכות האלו מדברות על ערכים. המוסר מצביע לנו שערכים מסוימים הם 'טובים' ואחרים הם 'רעים'. גם הדת עושה את זה. הדת לא רק אומרת מה לעשות ומה לא לעשות, אלא גם (ויש שיאמרו: בעיקר) אומרת מה 'טוב' ומה 'רע'. הרב מיכי מנסה לפתור את הבעיה הזו בכך שהוא טוען שהדת מציבה לפעמים ערכים שונים - לא קשורים למוסר - מעל ערכי המוסר. זה נכון עובדתית, אבל זה לא פותר את כל הבעיות. תסלח לי אם אצהיר שאין לי מושג מהי "אינקומנסורביליות"?...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2013 23:31 |
|
| |
הרב מיכי.
חוששני שאיננו מדברים על אותו מובן של הכרעה. נראה לי שאני מחפש הכרעה במובן החמור, עם טיעונים והצדקה, לא רק הכרעה de facto, דומני כי הכרעה מסוג זה אני מכנה הכרעה מתוך מקום של חירות.
אם אכן זה כך אין ביננו אלא הבדלי לשון ולא הבדלי תוכן. אך עדיין אני סבור כי רוב תופשי הדת לא יקבלו זאת. הם לא יכירו בהכרעה de facto כהכרעה דתית. לפי הידוע לי הם יסברו כי הכרעה כזו אינה דתית. התפיסה הדתית המקובלת תחפש הכרעה de jure, שורשית. ליבוביץ' מייצג את התפיסה הזו בטענתו כי אדם דתי לא מגיע אפילו לקונפליקט. עצם הקונפליקט [ואני מוסיף - והכרעתו de facto] הינה מורה על חוסר דתיות- לדעתו ולדעת רבים אחרים גם אם הם לא בדיוק בחנו את הנושא לעומקו.
הספר שהפנת נראה לי מעניין. לכשאפנה אשנה. אבל הדוגמא שהבאת לדעתי לא משקפת את הבעיה, משום שבמקרה הנ"ל [פרסומת עטורת רווחים למען חברת סיגריות] ניתן בקלות להכריעו על פי עיקרון עליון כללי, למשל בצורה הכי פשטנית הבאה; בריאות וכסף בסופו של דבר אמורות להוביל לאושר, צריך לבדוק את מידת ההשפעה על האושר של זה מול זה כמו גם להכריע אם משקל האושר כולל את הכלל או שמא כל אינדיבדואל שוקל לעצמו [שזו כמובן שאלה כבדת משקל אלא שאין כאן מקומה]. אלא א"כ חסרה לי התמונה המורכבת של דילמה זו. אבל אכן נראה שכדאי להציץ בספר הנ"ל. הכותרת ממש מפתה.
חזק.
אם נאמר שמוסרי ודתי אינם חופפים הרי שמובן ה'טוב' וה'רע' כפי שמופיעים בדת אינם באותו מובן שהם מופיעים במוסר. לומר שהדת מציבה ערכים שונים מעל ערכי המוסר, זה לא חכמה מפני שזה גופא הנידון שהתפתח כאן איך אני מכריע את עליונתם.
וכאן השתרבב מושג ה" אינקומנסורביליות" או מדוייק יותר incommensurable ובתרגום מורפיקס; "שלא ניתן להשוות אליו, שלא ניתן לשפוט או לאמוד אותו, חסר מידה משותפת; שאינו בהתאמה". בתרגום גוגל; " אינו עולה בקנה".
כהמשך לתחילת הדיון שהעלתי באחד העמודים האחרונים בחוסר הקנ"מ המשותף בין הדת למוסר, אח"כ זה הידרדר למונח מצוחצח ושובר שיניים. [האמת שהוא לא רק שובר שיניים אלא גם המקלדת לא מי יודע מה מסתדרת איתו..... אני אישית השתמשתי ב ctrl -v אחרי פעם אחת שטרחתי על הקלדתו המייגעת, אבל זה בכדי שהדיון לא יהיה מסורבל].
קבל את התנצלותי.
תוקן על ידי דה_וינצי2 ב- 25/11/2013 00:13:03
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2013 10:28 |
|
| |
דה וינצ'י, אם אתה מחפש הכרעה מנומקת, מדוע אתה בורח לקונפליקטים בין דת למוסר. כלך לך לקונפליקטים בתוך המוסר עצמו. האם שם ניתן להציע הכרעות מנומקות? ממש לא. זה טיבה של הכרעה במצב אינקומנסורבילי, לא? אתה לא יכול להניח שיש אינקומנסורביליות, ובו בזמן לחפש הכרעה מנומקת (שמסתמכת על ציר או קנ"מ משותף, שלפי הנחתך איננו קיים). זהו חיפוש חסר תוחלת אחר הואקום. זה כמו להניח שהעולם הוא כדורי ולשאול את הציבור האם מישהו יכול לומר משהו (רצוי מנומק) על סכום הזוויות שלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2013 14:47 |
|
| |
דומני כי הבנו אחד את השני. אני לא חושב ששאלתי אם למישהו ישנה הכרעה מנומקת. אלא פשוט היה לי רושם מדבריך כי יש לך באמתחתך פתרון קסם מנומק שידון בסכום זויות העיגול. ניסתי לברר כוונתך. תוכ"ד התבררו והתבהרו הדברים. המשך יום נעים.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2013 00:24 |
|
| |
דה וינצ'י, הרי המשפט הפותח של הודעתך הקודמת: חוששני שאיננו מדברים על אותו מובן של הכרעה. נראה לי שאני מחפש הכרעה במובן החמור, עם טיעונים והצדקה, לא רק הכרעהde facto, דומני כי הכרעה מסוג זה אני מכנה הכרעה מתוך מקום של חירות.
|
|
|
|
|