בית פורומים עצור כאן חושבים

הרב שרלו, על הפער בין ההלכה לעולם ערכים עכשווי - חתונה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/11/2013 18:50 לינק ישיר 

ארתח,
בטח שלענייננו זה משנה.
האם יעלה על דעתך שמשה רבינו קיבל מסיני תורה שאינה מוחלטת?
האם נדמה לך שהקב"ה אמר למשה: "סוכה 10 טפחים, חובל משלם כופר, תנורו של עכנאי.. לא יודע, תחליט לבד"?!

ברור שתורתו של משה הייתה שלמה ומוחלטת.
אלא שעם הידרדרות הדורות מידת ההבנה של חכמים את התורה ירדה ולכן רבו המחלוקות.
ועם כתיבת התורה שבע"פ וביטול הסמיכה חלה הידרדרות נוספת.

ועדיין לא נשארנו יתומים, ואנחנו מחוייבים לדברי התורה על פי הבנת חכמי דורנו כמו למשה בדורו.
ולא יעלה על הדעת שבגלל חסרון הבנתנו את התורה נחשוב לחלוק על דברי התורה על סמך הרגשות ומחשבות פרטיות!
והדברים קל וחומר, אם הבנתנו את התורה ירדה עם ירידת הדורות, אז שכלנו הפרטי על אחת כמה וכמה.

וכך כותב גם הרמב"ם:

"אבל מה שאמרו, משרבו תלמידי שמאי והלל שלא שמשו כל צרכם רבתה מחלוקת בישראל, עניין זה מבואר, שכל שני אנשים בהיותם שווים בשכל ובעיון, ובידיעת העקרים שיוציאו מהם הסברות, לא תיפול ביניהם מחלוקת בסברתם בשום פנים, ואם נפלה תהיה מעוטא. כמו שלא נמצא שנחלקו שמאי והלל אלא בהלכות יחידות. וזה מפני שדעות שניהם היו קרובות זה לזה בכל מה שיוציאו בדרך סברה. והעיקרים כמו כן, הנתונים לזה כמו העיקרים הנתונים לזה. אבל כאשר רפתה שקידת התלמידים על החכמה, ונחלשה סברתם נגד סברת הלל ושמאי, ובם נפלה מחלוקת ביניהם בעיון על דברים רבים, שסברת כל אחד ואחד מהם הייתה לפי שכלו, ומה שיש בידו מן העיקרים. 
ואין להאשימם בכל זאת. שלא נכריח אנחנו לשני חכמים מתווכחים בעיון להתווכח כשֶכֶל יהושע ופנחס. ואין לנו ספק כמו כן במה שנחלקו בו, אחרי שאינם כמו שמאי והלל או כמו שהוא למעלה מהם, שהקב"ה לא צוונו בעבודתו על עניין זה. אבל ציוונו לשמוע מחכמי הדור, כמו שנאמר אל השופט אשר יהיה בימים ההם. 
ועל הדרכים האלו נפלה המחלוקת, לא מפני שטעו בהלכות, ושהאחד אומר אמת והשני שקר. ומה מאוד מבואר עניין זה לכל המסתכל בו. ומה יקר וגדול זה העיקר במצות."

תוקן על ידי ק_איתי ב- 24/11/2013 18:54:37

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2013 19:07 לינק ישיר 

ריטב"א מסכת עירובין דף יג/ב
אלו ואלו דברי אלהים חיים שאלו רבני צרפת ז"ל האיך אפשר  שיהו  אלו  ואלו  דברי  אלהים  חיים וזה אוסר וזה מתיר  ותרצו כי כשעלה משה למרום לקבל התורה הראו לו על כל דבר ודבר מ"ט פנים לאיסור ומ"ט פנים להיתר ושאל להקב"ה  על  זה ואמר שיהא זה מסור לחכמי ישראל שבכל דור ודור ויהיה הכרעה כמותם ונכון הוא לפי הדרש ובדרך האמת יש טעם סוד בדבר:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2013 19:25 לינק ישיר 

בעלבעמיו,
אני מקווה שאתה קורא גם את מה שאתה מצטט:
"ונכון הוא לפי הדרש ובדרך האמת יש טעם סוד בדבר"

אז לא נכנס כאן בשערי הדרש והסוד, אבל הדברים על פי הפשט ברורים למדי.
כמו שכבר כתבתי למעלה וכמו שכתב הרמב"ם שציטטתי:
תורתנו הקדושה מכילה ערכים רבים, והשילוב שביניהם, האיזון הנכון, הוא ההלכה.
כשהפוסק מתמודד עם שאלה הוא צריך לשקול את כל הצדדים האלו, מהם נוטים להתיר, מהם נוטים לאסור.

אבל הערכים הללו הם כולם ערכי התורה לא ערכי האדם!
תפקיד החכם הוא לשקול על המאזניים ההלכתיות את הערכים השונים ולפסוק הלכה.
אין זה מתפקידו לבדות ערכים מליבו ולדחוק את ערכי התורה מפני דמיונותיו!
והדברים ברורים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2013 19:41 לינק ישיר 

איתי
דברי הרמב"ם מוכרים יפים וידועים, מקדמא דנן. אבל הם  פשוט לא עומדים בשום מבחן לוגי לא משוחד. המסורה שבפתיחה ביד החזקה של הרמב"ם בעניין העברת המסורה, לא מחזיקה מים, ואפילו לא מוצקים.
הגמרא אומרת במקום שלא מכירים אותו רשאי אדם לומר צורבא דרבנן אני,
 מעל ליובל שנים עסקתי בלימוד, את מה שאתה רוצה ללמד אותי, תבין בזמן זה למדתי ולמדתי ולמדתי, בסופו של יום אני רשאי לאמר, כל התשובות על השאלות הם תרוצים ופחות, לאנשים שרוצים ןוחייבים לקבלם למען שלמותם הנפשית והכלכלית.
לא בכדי מתנגדים ללימודי ליבה שיגרור לימודים אחרים, וצורות לימוד אחרות, לא סתם מזהירים את היהודי מלימודי הגיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2013 19:43 לינק ישיר 

ירוחם
איך אתה מבין את המסורת של הרמב"ם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2013 19:48 לינק ישיר 

ירוחם,
לפחות ביררנו את נקודת המחלוקת בינינו.
אתה לא מאמין במסורת ישראל, אני והרמב"ם כן.

אגב הרמב"ם כותב במפורש שעל היהודי ללמוד היגיון ופילוסופיה.
גם אני הקטן סובר כך.
ועדיין לא מצאתי סתירה לוגית במסורת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2013 20:03 לינק ישיר 

ארתח
השל היה שייך לתנועה הקונסרבטיבית אבל הוא לא קונסרבטיבי בתפיסתו וממילא אינו פוסק הלכה. אצלו השיוך יותר סוציולוגי.
הרבה מאוד אנשים לא האמינו בתורה מן השמים במובן הפשוט של הדברים, או שלכל הפחות אפשר להתווכח על השאלה הזו. הראשון מביניהם הוא הרמב"ם. לא חסרים הוגים שלא קבעו את תורה מן השמים כעקרון מחייב.

אני מפריד בין הפרושים לחז"ל כי לי לפחות לא ברור שחז"ל הם המשך ישיר של הפרושים. מכיוון שאין לי חומרים פרושיים כלל אין לי שום דרך לשפוט וחז"ל בוודאי שאינם מקור אובייקטיבי בנוגע לשאלה זו.
לגבי הלכות צדוקיות - חלק מן ההלכות בקומראן תואמות להלכות הצדוקיות (אגב גם ההלכות האתיופיות).

איתי_ק
אז אחרי שביססנו את העובדה שאנשים מחליטים לפי ראותם ולא אלוהים קובע מה ההלכה אומרת נעבור לשלב הבא:
"אבל הערכים הללו הם כולם ערכי התורה לא ערכי האדם!"
יש כאלו שחושבים שחלק מערכי התורה הם ערכי אדם ויש להם על מה להסתמך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2013 20:15 לינק ישיר 

לארוצים,
אנא ממך, קצת ישרות.
לא ביססנו שום עובדה כזאת.
ראינו שני מקורות בינתיים לשאלה מי קובע את ההלכה:
א. הרמב"ם כותב במפורש שההלכות נמסרו במפורש למשה מידי ה'.
ב. הריטב"א כותב משל מעניין, שמי שבוחר להבין אותו כפשוטו, יכול להבין בטעות שההלכה נפסקת בידי אנשים ולא בידי הקב"ה.

אבל הריטב"א בעצמו כתב שהדברים נאמרו על פי הדרש.

אני הסברתי בקצרה את משמעות המשל. בחרת לקבל אותו כפשוטו, שיבושם לך.
אבל אל תחשוב שאני מקבל את זה.

ומי שחושב שערכי התורה הם ערכי אדם, לא רק שהוא כופר במסורת ישראל הוא גם כופר בתורה מן השמים.
טוב, יש גם כאלה שאוכלים שפנים, אז מה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2013 21:01 לינק ישיר 

בעל בעמיו,
במקרה נתקלתי במאמר של הרב יעקב אריאל בהתייחסו לדברי הרב קוק שציטטת.
נראה שהוא מסביר את היחסים בין מוסר אנושי ומוסר אלוקי בדומה למה שטענתי.
ממליץ בחום.
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=3281

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2013 21:26 לינק ישיר 

בעל
 האם לפי דעתך העברה של משה קיבל תורה מסיני והשלשלת השמי שמונה הרמב"ם עד סוף בית שני, כביכול מדעי- נראה לך?
לאחר שאתה בודק את מה שכתוב בתנ"ך על האפשרות ולו הטכנית לקיום השלשלת. מבלי לדבר על חוסר הידע ועל האפשרות למסורה הזו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2013 22:23 לינק ישיר 

השל אחד ההוגים של התנועה, כך לפחות כתוב בויקיפדיה, הוא לא שימש במדרגת פוסק, אבל אם זו ההגות של התנועה. אזי לא מדובר בדיון מופשט רמבמ"י על מהות הנבואה ואיך בדיוק היא נולדת במח. אלא שהוא טוען שהתורה יצירה אנושית, ורבי עקיבא הוא זה שהמציא את הרעיון שאסור לומר שאות אחת היא לא מן השמים וכו', לדעתו רבי ישמעאל וכל שאר האמוראים והתנאים סוברים שחלקים גדולים בתורה נכתבו ללא נבואה להבדיל מהרמב"ם שרואה בתוצר של הנבואה המסובכת שהוא מגדיר כדבר ה' מחייב. השל לא רואה זאת כך..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2013 22:25 לינק ישיר 

מה שלא הבנתי הוא איך אתה מבדיל בין הפרושים לחז"ל, כי אם אתה מגדיר את ר' יוחנן בן זכאי רבן גמליאל הלל ושמאי וכו' כחז"ל, אזי הם הם שהיו ברי הפלוגתא של הצדוקים, מה שמכונה פרושים בתלמוד ובכתבי יוספוס. מדובר באותם אנשים בעצמם. ולא הבנתי מה למדים מכך שיש הלכות מקבילות בכתות פורשות שונות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2013 23:10 לינק ישיר 

ארתח
זה נחמד שכתוב בויקי שאחד ההוגים הראשיים של התנועה הקונסרבטיבית. במחילה ממך, השל אינו הוגה קונסרבטיבי בכל שיוך פרט לזה הסוציולוגי. ההגות שלו היא הגות מאוד עצמאית ואיננה משקפת שום זרם. הוא הגיע מגרמניה ובארה"ב קיבלו אותו לתנועה הקונסרברטיבית. זה הכל.
הוא גם אינו הראשון ולא האחרון שקבע שהתורה איננה משמים כפשוטו. כמו שכבר כתבתי הרמב"ם בעצמו עשה זאת. במחילה שניה אם אתה לא מבין שנבואה אצל הרמב"ם איננה קשורה כלל לאלוהים אז לא הבנת מהי נבואה אצל הרמב"ם. השל כן חשב שהתורה מחייבת. יש לו פרשנות אחרת למהות החיוב. אתה קורא אותו כמו אחרון החילונים. באיזה אופן ספר כמו "אלוהים מבקש את האדם"  יכול להיות לא דתי?
אגב, קבלת העיקרים של הרמב"ם, דווקא, כמחייבים היא חידוש אורתודוקסי.

בגדול אני מטיל ספק בתיוגים הללו. הן אצל יוספוס והן אצל חז"ל. היהדות באותה תקופה, כך נראה לי, היתה דינמית הרבה יותר ממה שהם מתארים (למעשה יוספוס בעצמו מתאר את בנדוס שלא שייך לשום זרם והוא די מתאים את הזרמים לפילוסופיה הרומית של אותה תקופה, לא אמין במיוחד בעיני. בנוסף כנראה שכת מדבר יהודה לא היתה זהה לאיסיים של יוספוס אלא משהו קצת אחר).
אשמח לשמוע על עדויות מחוץ לברית החדשה לויכוחים בין הלל, שמאי וריב"ז לצדוקים.

ק_איתי
סליחה. מזה שלא הגבת הבנתי שאתה מסכים לטענה שפוסק מכריע לפי שיקול דעתו ואין לדיין אלא מה שעיניו רואות. כשהרב עובדיה יוסף פוסק שהאתיופים הם יהודים האם זו עמדת אלוהים או עמדת הרב עובדיה? גם אם זו עמדת הרב עובדיה בשאלת מהי העמדה האלוהית, זו עמדת הרב עובדיה. האם יש לך עמדה אחרת?
אם אין לך עמדה אחרת הרי שביססנו את זה שאנשים מחליטים לפי שיקול דעתם וההלכה בפועל איננה נקבעת על פי אלוהים.
ואז אפשר לעבור לשלב השני כפי שתיארתי.
מזה שיש הלכות מקבילות בכת פורשת אפשר להסיק הרבה דברים. למשל שלא נהגו על פי ההלכות הללו במקדש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2013 23:12 לינק ישיר 

איתי
"ומי שחושב שערכי התורה הם ערכי אדם, לא רק שהוא כופר במסורת ישראל הוא גם כופר בתורה מן השמים.

טוב, יש גם כאלה שאוכלים שפנים, אז מה..."
אני מבין שהרב קוק נחשב אצלך לכופר ואוכל שפנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2013 00:15 לינק ישיר 

לארוצים,
אתה שוב טועה.
ההלכה נקבעת אך ורק על פי אלוהים.
הוא אשר קבע את העקרונות המוסריים המחייבים, וקבע את היחס בין אותם עקרונות והאיזון הנכון ביניהם.
מה שחכמים קוראים "כללותיה ופרטותיה" של התורה.

השאלה הניצבת בדיון הזה היא האם יכולים להיות עקרונות אחרים המוצבים בפני הפוסק,
עקרונות שלא נקבעו על ידי האלוהים ולא נמסרו למשה בסיני.
האם לעקרונות כאלו יש השפעה על המחשבה היהודית?

התשובה שלי לשאלה הזאת, כפי שהצגתי אותה בפירוט, היא לא.
העקרונות היחידים המחייבים בתורה הם אלו שנמסרו למשה מסיני.

אז כמובן שלא נמסר למשה בסיני מה דין האתיופים או האם חשמל מותר בשבת.
אלו שאלות הנובעות ממציאות משתנה, ועל ה"חכם אשר יהיה בימים ההם" לקחת את העקרונות שנקבעו על ידי האלוהים, להשתמש בי"ג מידות שנקבעו על ידי האלוהים ולהסיק את דעת התורה במציאות הנתונה.

המסקנות הנגזרות מתוך הדברים הם:
א. הלכה שניתנה למשה בסיני במפורש לא ניתן לחלוק עליה.
ב. אסור לפוסק להמציא עקרונות משל עצמו. הוא מחוייב לדון אך ורק על פי העקרונות שנמסרו לו מפי אלוהים.

הטענה שלך כאילו הרב קוק טוען שערכי התורה לא נמסרו משמים, אלא נכתבו ונהגו על ידי אנשים היא מגוחכת...
או שאתה לא מכיר את הרב קוק, או שהצלחת להבין את דבריו בצורה ממש מוזרה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרב שרלו, על הפער בין ההלכה לעולם ערכים עכשווי - חתונה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 10 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.