בית פורומים עצור כאן חושבים

הרב שרלו, על הפער בין ההלכה לעולם ערכים עכשווי - חתונה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/11/2013 00:25 לינק ישיר 

ק. איתי.
סתם שאלה לבירור. אתה סבור כי לכל אדם באשר הוא אדם גדול ככל שיהיה ישנה דרך להיות אובייקטיבי טהור? או שמא ישנה איזשהי סובייקטיביות הכפויה עליו?

האמת שאני טרם מכיר אותך, וגם באשכול זה ראיתי רק את ההודעות האחרנות, לאחרונה לא יצא לי להיות נוכח כאן בעצכ"ח. אולי כבר גילית את דעתך כאן, ואלי אף באשכול זה.
אם כבר גילת את דעתך אשמח אם תגלה אותה גם לי.

תוקן על ידי דה_וינצי2 ב- 25/11/2013 00:59:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2013 07:31 לינק ישיר 

טוב, נניח להשל הוא לא כזה חשוב. למרות שאיני חושב כמוך בנוגע לגביו. אפשר להטיל ספק בנוגע למהות של הצדוקים וכו', אבל ברי הפלוגתא שלהם היו התנאים ששמותיהם ודבריהם מוזכרים במשנה, מה לעשות. אין להפרידם מה'פרושים'. קבלת העיקרים של הרמב"ם לעומת החולקים אם בכלל נעשתה כזו היא כמובן מאוחרת, אבל לא קשורה לטיעון של האורטודוקסיה בת מאתיים השנה. חז"ל קבעו רשימה של דברים שמי שלא מאמין בהם אין לו חלק לעולם הבא, ואפשר להרגו 'מורידין ולא מעלין', ואדרבה הרחיבו את דין מורידין על כל מי שפורש מדרכי ציבור. הויכוח מול הרמב"ם היה שאין להעמיד את הדת על יג' כי כל הדת כולה חשובה ומהשמים ומי שמשנה ממנה צריכים להרוג אותו..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2013 09:02 לינק ישיר 

לא רוצים
כאגב, תוכל להסביר מהי נבואת משה לפי המו"נ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2013 10:18 לינק ישיר 

איתי
המצב האהוב עלי בדיונים הוא שבר הפלוגתא כותב שאני טועה ואז חוזר בדיוק על מה שכתבתי. זה שאתה "מתעקש" להבין את דברי בצורה מסויימת לא אומר שאני טועה, וההוכחה לכך היא שכרגע כתבת שאני צודק. במציאות, בעולם, בפועל, הלכה נקבעת לפי מה שפוסקי הלכה פוסקים, והם לא פוסקים לפי נבואה מאלוהים אלא על פי דעתם. אין לדיין אלא מה שאת עיניו רואות. אתה רוצה לומר שמה שפוסקי הלכה פוסקים הוא דבר אלוהים? אתה רוצה לומר שהם הולכים אחרי עקרונות אלוהיים? ובכן, היכן טענתי כנגד זה? איפה ראית טענה לגבי מקור ההלכה?
כל מה שטענתי היה שפוסקי הלכה פוסקים את ההלכה תוך שימוש בשיקול דעתם ובאופן שבו הם תופסים את העולם והמציאות.
אז עכשיו אחרי שביססנו את השלב הזה, האם אפשר כבר לעבור לשלב הבא?
ננסח את זה בשפתך - השאלה היא האם אחד העקרונות שאלוהים הכניס להלכה הוא עקרון התחשבות במוסר האנושי. אתה טוען שלא, מי שטוען שכן יש לו על מי להסתמך.

לגבי הרב קוק - אפשרות שלישית היא שיש לך בעיה בהבנה של הדברים שלי, מה שסביר היות ולא הבנת גם את דברי הקודמים. לא טענתי שהרב קוק טען שערכי התורה לא נמסרו משמים. תחזור לציטוט הראשוני של הרב קוק, זה שלא הסכמת איתו - את זה טענתי על הרב קוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2013 10:25 לינק ישיר 

תלמיד טועה
נבואת משה לפי המו"נ ולפי כל הספרים האחרים של הרמב"ם היא זהה, ולא מדובר בשמיעה של דברים שאלוהים דיבר אלא בהבנה את העולם . אלוהים טרנסצנדנטי לא מדבר (בדיוק כמו שהוא לא כועס, חסר גוף וכו'). הוא לא פועל בעולם באופן ישיר.
אחד ההבדלים בין נבואת משה לשאר הנביאים הוא שהם הבינו זאת באמצעות הכח המדמה ומשה הבין זאת באמצעות השכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2013 23:14 לינק ישיר 

לארוצים,
אתה מתעקש לטעון שאני מסכים איתך, אבל אין שום קשר בין מה שאתה כותב למה שאני כותב...

אתה כתבת:
"כל מה שטענתי היה שפוסקי הלכה פוסקים את ההלכה תוך שימוש בשיקול דעתם ובאופן שבו הם תופסים את העולם והמציאות."
ואני לא מוצא בשום מקום בדברי הסכמה לטענות אלו.
לצערי בגלל שאתה חוזר שוב ושוב על אותה טעות, אני שוב נאלץ להגיד לך שאתה טועה.

פוסק ההלכה משתמש בעקרונות האלוהיים ובמערכת השיקולים האלוהית על מנת לגזור הלכה במציאות משתנה.

עכשיו אכתוב את זה יותר במפורש כדי שלא נחזור על אותה טעות:
אני לא מסכים לטענה שפוסקי ההלכה משתמשים בתפיסת העולם והמציאות שלהם בשביל לפסוק הלכה.
תפיסת העולם והמציאות היא סובייקטיבית ומוטה, נתונה להשפעות חיצוניות וליצרי האדם.
לעומת זאת התורה ועקרונותיה אינם כך.

לגבי שאלת ההמשך שלך,
כשל יסודי מאוד בהכנסת עקרון כזה למערכת העקרונות:
בהכנסת עקרון משתנה לתוך מערכת עקרונות אבסולוטית אתה סותר את המוחלטות של מערכת העקרונות.
אתה בעצם חוטא ב"פוסט מודרניזם". אתה טוען שלא קיימת אמת מוחלטת שעל פיה יכולים עקרונות לפעול אלא רק אמת יחסית המשתנה בהתאם לתפיסות העולם המשתנות (מה שאתה קורא לו "מוסר אנושי").

עוד כשל בטענה הזאת,
עקרון כמו זה איננו מוגדר היטב, כיוון שאיש מעולם לא יכול להוכיח מהו אותו "מוסר אנושי".
עקרון כזה מעקר מתוכן את המשמעות של תורה מחייבת, כיוון שלא ניתן לקבוע מערכת חוקים ובהם חוק: "תעשה מה שהמצפון שלך אומר".

לגבי הרב קוק, לא מעוניין לעסוק באפולוגטיקה,
הבאתי לעיל מאמר של הרב יעקב אריאל שמסביר את דברי הרב קוק בפסקה הזאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2013 23:21 לינק ישיר 

דה וינצי,
אני מאמין שקיימת אפשרות להיות אובייקטיבי "טהור".
ולזה כיוונתי כשכתבתי לעיל:
"התורה היא המייצגת את רצונותיו האמיתיים של האדם ואת תפיסותיו האידאולוגיות באמת.
והאדם נברא כאשר רצונותיו מכוונים באמת לתורה ולרעיונותיה."

כאשר האדם מגיע לאובייקטיביות הזאת הוא מגיע גם לרצון האלוהים.
והדרך היחידה לדעת אם אתה באמת אובייקטיבי היא לבחון את עצמך אל מול האמת האובייקטיבית, התורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2013 23:29 לינק ישיר 

וואו....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2013 23:31 לינק ישיר 

אני נהנה מהביטחון בו נאמרים הדברים....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2013 23:49 לינק ישיר 

ק_איתי
ברשותך רק שאלה קטנטנה - אם יש אמת נצחית, והיא אחת ויחידה ואפשר להגיע אליה - אז איך יש כל כך הרבה מחלוקות הלכתיות?
וזה עוד לפני שהתחלתי עם בעיות פרשניות של כל מיני סיפורים חזלי"ם כמו תנורו של עכנאי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2013 00:18 לינק ישיר 

לא רוצים,
כבר הצעתי לעיל לכמה ממשתתפי הדיון לפתוח הקדמה לפירוש המשנה של הרמב"ם וללמוד קצת.

הדברים כתובים שם בצורה מפורשת:
"אבל מי שיחשוב שהדינים שנחלקים בהם כמו כן מקובלים מפי משה, וחושבים שנפלה המחלוקת כדרך טעות ההלכות, או השכחה, או מפני שאחד מהם קיבל קבלת אמת והשני טעה בקבלתו, או שכח, או לא שמע מפי רבו כל מה שצריך לשמוע, ויביא ראיה על זה מה שנאמר משרבו תלמידי שמאי והלל שלא שמשו כל צרכן רבתה מחלוקת בישראל ונעשית תורה כשתי תורות - זה הדבר מגונה מאוד, והוא דברי מי שאין לו שכל ואין בידו עיקרים, ופוגם באנשים אשר נתקבלו מהם המצות, וכל זה שווא ובטל

ומה שהביאו להאמין באמונה הזאת הנפסדת, הוא מיעוט הסתכלותו בדברי החכמים הנמצאים בתלמוד. שהם מצאו שכל הפירוש המקובל מפי משה הוא אמת, ולא נתנו הפרש בין העיקרים המקובלים ובין תולדות העניינים, שיוציאו אותן בעיון. 

אבל אתה אל יכנס בלבך ספק, שמחלוקת בית שמאי ובית הלל, באומרם מכבדין את הבית ואחר כן נוטלים לידים, או נוטלין לידים ואחר כך מכבדין את הבית, ותחשוב שאחד משני הדברים האלו אינו מקובל מפי משה מסיני. אבל הטעם שהוא גורם להיות חולקים, הוא מה שנזכר בתלמוד (שם נב,ב), שאחד מהם אוסר להשתמש בעם הארץ והשני מתיר. וכן כל מה שידמה לאלו המחלוקות שהם ענפי הענפים. 

אבל מה שאמרו, משרבו תלמידי שמאי והלל שלא שמשו כל צרכם רבתה מחלוקת בישראל, עניין זה מבואר, שכל שני אנשים בהיותם שווים בשכל ובעיון, ובידיעת העקרים שיוציאו מהם הסברות, לא תיפול ביניהם מחלוקת בסברתם בשום פנים, ואם נפלה תהיה מעוטא. כמו שלא נמצא שנחלקו שמאי והלל אלא בהלכות יחידות. וזה מפני שדעות שניהם היו קרובות זה לזה בכל מה שיוציאו בדרך סברה. והעיקרים כמו כן, הנתונים לזה כמו העיקרים הנתונים לזה. אבל כאשר רפתה שקידת התלמידים על החכמה, ונחלשה סברתם נגד סברת הלל ושמאי, ובם נפלה מחלוקת ביניהם בעיון על דברים רבים, שסברת כל אחד ואחד מהם הייתה לפי שכלו, ומה שיש בידו מן העיקרים. 
ואין להאשימם בכל זאת. שלא נכריח אנחנו לשני חכמים מתווכחים בעיון להתווכח כשֶכֶל יהושע ופנחס. ואין לנו ספק כמו כן במה שנחלקו בו, אחרי שאינם כמו שמאי והלל או כמו שהוא למעלה מהם, שהקב"ה לא צוונו בעבודתו על עניין זה. אבל ציוונו לשמוע מחכמי הדור, כמו שנאמר אל השופט אשר יהיה בימים ההם. 
ועל הדרכים האלו נפלה המחלוקת, לא מפני שטעו בהלכות, ושהאחד אומר אמת והשני שקר. ומה מאוד מבואר עניין זה לכל המסתכל בו. ומה יקר וגדול זה העיקר במצות."

ובהמשך דבריו מביא עוד מקרה שימצא בו מחלוקת חכמים, גזירות (סייגים לתורה).
ע"ש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2013 00:48 לינק ישיר 

ק_איתי
אני ממליץ לך לקרוא גם את ההקדמה של הרמב"ם אתה מדגיש את המשפטים הלא נכונים. המשפט הראשון פשוט אומר שהמחלוקות לא נפלו בגלל טעות, שכחה או חוסר ידע.
חסרות לך הדגשות כאן:
"שכל שני אנשים בהיותם שווים בשכל ובעיון, ובידיעת העקרים שיוציאו מהם הסברות, לא תיפול ביניהם מחלוקת בסברתם בשום פנים, ואם נפלה תהיה מעוטא. כמו שלא נמצא שנחלקו שמאי והלל אלא בהלכות יחידות. "
וכאן:
"

אבל אתה אל יכנס בלבך ספק, שמחלוקת בית שמאי ובית הלל, באומרם מכבדין את הבית ואחר כן נוטלים לידים, או נוטלין לידים ואחר כך מכבדין את הבית, ותחשוב שאחד משני הדברים האלו אינו מקובל מפי משה מסיני. אבל הטעם שהוא גורם להיות חולקים, הוא מה שנזכר בתלמוד (שם נב,ב), שאחד מהם אוסר להשתמש בעם הארץ והשני מתיר. וכן כל מה שידמה לאלו המחלוקות שהם ענפי הענפים. "

עדיין אני לא רואה איך כל העסק הזה עוזר לנו. אנחנו חיים אחרי הלל ושמאי ויש ה מ ו ן מחלוקות. איך פוסק הלכה מכריע מהי ההלכה הנכונה אם לא באמצעות שימוש בשכלו? הוא מתנבא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2013 00:59 לינק ישיר 

לא רוצים,
ההדגשות לא שלי אלא של אתר דעת (ממנו העתקתי את הטקסט). אתה מוזמן לפנות אליהם בהשגותיך.

למה כל העסק עוזר לנו?
שאלת למה יש מחלוקות, התשובה כתובה במפורש בדברי הרמב"ם.
רפתה שקידת התלמידים - לא קיבלו את כל העקרונות שנמסרו במלואם.
ונחלשה סברתם - לא יכולים לעשות היקשים שכליים כמו פנחס ויהושע.

איך פוסק מכריע הלכה?
כבר ענינו על השאלה הזאת:
"פוסק ההלכה משתמש בעקרונות האלוהיים ובמערכת השיקולים האלוהית על מנת לגזור הלכה במציאות משתנה."

תוקן על ידי ק_איתי ב- 26/11/2013 01:02:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2013 04:09 לינק ישיר 

[איתי,

האם ב"עקרונות אלוהיים" וב"מערכת שיקולים אלוהית" אתה מתכוון ל- "לא בשמים היא", "אחרי רבים להטות" ו"אין לדיין אלא מה שעיניו רואות"?
אם כן, אני לא חושבת שיש בינך ובין לארוצים מחלוקת כלשהי זולת על סמנטיקה...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2013 09:22 לינק ישיר 

אמשלום,
זאת בדיוק נקודת המחלוקת. כמו שכבר הסברתי לעיל אין כוונת התורה במאמרים אלו לתת חופש לדיין להכניס עקרונות פרטיים לשיקול ההלכתי.
הראינו שהרמב"ם מסביר ש"לא בשמים היא" הכוונה שאין נביא רשאי לחדש מצוות.
ו"אחרי רבים להטות" הכוונה היא שכאשר משתמשים בעקרונות האלוהיים יכולה ליפול מחלוקת בהכרעה במציאות בה קיימת סתירה בין העקרונות, במקרה זה נפסקת ההלכה על פי רוב החכמים.

בשום מקום אין היתר לפוסק להכניס עקרונות משלו, או את דעתו האישית בפסיקת ההלכה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרב שרלו, על הפער בין ההלכה לעולם ערכים עכשווי - חתונה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.