אמשל לא ענית לי - מדוע להיות יהודים. שאלה נוספת - האם כל דבר שיהודים (מה זה?) ירצו לנהיות הוא יהודי?
עודד - אתה יכול לתמצת במשפטים ספורים מהו הלוז של היהדות בעיניך?
נשלח ב-15/11/2013 12:05
תלמידטועה, נראה שאתה מבקש הגדרות משפטיות, אלא שהעולם האנושי אינו מסור כולו למשפטנים ואינו מיתרגם כולו לנוסחאות משפטיות. זו הטעות הגדולה של התפיסה החרדית החיה בעולם המשפט של הישיבה פנימה ואינה מוכנה להוציא את הראש החוצה. [דרך אגב, גם העולם הזה שבחוץ הוא עולמו של הקב'ה] אי אפשר לשאול שאלות ולהשיב תשובות חדות של שחור ולבן על השאלות האלו. האדם ועולמו הם קשת רחבה של צבעים וראיתם בשחור ולבן היא מידת הדין ולרוב מידה של רשעות. לו הקב'ה נוהג כך לא היה העולם קיים.
אתה שואל על הלוז של היהדות. יכולתי להשיב בנוסח של כרזת פרסומת: לך בדרכיו, עשה חסד משפט וצדקה. יש שאינם עושים דבר מן השלשה האלו ואין לך ספק שהם משלומי אמוני ישראל בגלל הלבוש, ואחרים המשתדלים לעשותם ואתה מפקפק בהם בגלל הלבוש. במקום לעסוק רק במשפט והלכה, צריך לקרא גם ספרות כיוון שהיא מסוגלת לתאר היטב את העולם האנושי בצורה רחבה ומלאה, בעוד שהמשפט מכניס את העולם הזה לסד של עינויים ושיעבוד.
עודד
נשלח ב-15/11/2013 12:55
[ת"ט,
עניתי לך, שהשאלה הזו לא רלוונטית. האם אתה שואל אותה את עצמך? אני, למשל, לא שואלת את עצמי את השאלה הזו (ואיני זוכרת אם אי פעם שאלתי). זה קצת כמו לשאול את עצמי למה לי להיות אישה. זו פשוט לא שאלה רלוונטית - כזו אני וזו אני. עכשיו השאלה היא מה אני עושה עם זה, מה התוכן שאני נותנת לזה (אם בכלל), מה זה אומר להיות אישה/יהודיה (לזה ש הרבה מאוד תשובות אפשריות, הרבה מהן מקבילות ואינן סותרות ולכן חיות יחד לא רע...), ומה המשמעות שיש לפן זהותי זה בחיי. לא, אני לא חושבת שכל מה שיהודי עושה זה "יהודי", כמו שלא כל מה שאישה עושה זה "נשי". האמת היא, ששני המקרים דומים אפילו יותר בעיניי: בשניהם לא ברור לי באופן מוחלט מה ההגדרה הראשונית אומרת (מה היא מכילה), למרות שגבולות הקיצון שלה כן ברורים לי, ובלשון אחרת - יש דברים שממבט ראשון אוכל להגדיר כשייכים או כלא שייכים, יש כאלה שאזדקק בהם למבט שני, שלישי או שביעי כדי לעשות זאת. זה לא אומר שהם פחות שייכים, זה אומר שאני פחות מורגלת בהם...); בשני המקרים, גם הגבולות הללו (ובודאי התכולה) התרחבו בעיניי יותר ויותר כל שהתבגרתי, אם כי עדיין אינם מכילים את כל העולם (ואשתו). עוד עניתי לך, ששעצם העובדה שאתה שואל אותי, למשל, את השאלה הזו (למה להיות יהודיה) נובעת מכך שרבות מההתנהגויות שלי אינם נראות לך "יהודיות" (אני משתמשת כאן ב"אתה" ו"אני" רק לצורך הדוגמא - זה לא באמת אישי). אבל בשבילי, התנהגויות אלה הן סופר-יהודיות. אם הייתי מישהו אחר, הייתי דורשת ממך להסביר לי מדוע אתה בוחר להיות יהודי למרות שאינך נוהג לפיהן. איני עושה זאת כי אני מבינה שליהדות פנים רבות, שהיא השתנתה מיליוני פעמים לאורך ההיסטוריה (שינויים קלים מדקה לדקה, שלעיתים רק לאחר 10 שנים מבינים שקרה פה שינוי - קוראים לזה התבגרות...), ושהעובדה שאני ואתה נוהגים אחרת ולמרות זאת שנינו לא רק מגדירים עצמנו כיהודים אלא אפילו כיהודים מחוייבים, היא מקסימה ומרגשת ועומדת לזכותה של הזהות היהודית.]
נשלח ב-15/11/2013 13:42
ת"ט לשאלתך - כדי לציית
נשלח ב-15/11/2013 14:00
אני מוצא כי דברי אמשלום יפים וטובים. השאיפה שכולם יהיו 'שפה אחת ודברים אחדים' היא חטא כלפי שמים וחטא כלפי רוחו החופשיה של האדם.
עודד
נשלח ב-15/11/2013 14:38
תוקן על ידי ביליצר ב- 15/11/2013 15:00:30
נשלח ב-15/11/2013 15:00
אמשלום .
את צודקת שלהיות יהודי זה טבעי כמו להיות גבר או אשה . אבל שאשה תהיה גבר לא . ולכן רבה טבעי כמו נתול לשינוי מין . הוכחתי מקודם מאמריקה שזה כך .
נשלח ב-15/11/2013 22:14
[חסדאי,
המושג "טבעי" הוא חמקמק ביותר (*), ומעבר לכך, הוא ממש לא בהכרח מקביל למושג "טוב" או "ראוי". שהרי מה טבעי יותר מלהרביץ כשכועסים, לגנוב כשממש רוצים משהו שאין לי, או לנאוף כשהיצר מתגבר - ובכ"ז בני תרבות אינם נוהגים כך...
- (*) מתוך שירו החביב של מאיר אריאל "מה חדש במדע" - על פי מדעי הטבע האדם כלול בטבע אם כלול האדם בטבע - כלולים כל מעשיו. יוצא שעל פי המדע טבעי הוא מעשה האדם אף פרי מעשה האדם טבעי הוא לכל פרטיו.
כאשר אתה משתמש בשם התואר "טבעי", האם כוונתך היא לראוי, או למה שלדעתך ראוי, או למצוי?
עובדה שיש רפורמים בעולם.
עובדה שיש נשים המתפקדות כרבניות רפורמיות.
עובדה שיש נשים המתפקדות כרבניות אורתודוכסיות.
לפי מה קובעים מה ראוי?
האם אתה רוצה שתתקבל עמדתך בגלל שאתה מעיד שזה הטבעי/כוונת התורה?
האם היית מסכים שמישהו יטען כנגדך שיש לו עמדה הפוכה משלך והיא היא הטבע והראוי ואפילו התורה?
איך מבדילים?
(מבחינות מסויימות וחשובות מאד, אני בצד שלך. למשל, במידה שאני מבין את הרפורמיות, איני רפורמי. אבל איך מוכיחים שהצד שלנו הוא הצודק - לאחרים?)
(תוקנה שורה אחרונה כדי שיהיה ברור יותר).
תוקן על ידי מיימוני ב- 16/11/2013 20:30:53
נשלח ב-16/11/2013 22:58
מיימוני, נראה לי שהגדרתה של אמשלום נכונה. ההבדל הוא בין טבע לתרבות, הבחנה עתיקת יומין שעולה בצורה חדה אצל הסופיסטים ביוון העתיקה. בטבע לא עובדים את האלהים, אין שבת, אין ידיעת טוב ורע ולא קיימות עשרת הדברות. בטבע כל אלו חסרי מובן לחלוטין. אבל יש בטבע בעלי חיים אשר אצלם הזכר שולט, ואחרים שם הנקבה שולטת. גם בחברות האנושיות יש שהיו פטריאכליות [שלטון הזכר האב] ויש שהיו מטריאכליות [שלטון הנקבה האם].
התרבות אינה טבעית אלא חריגה של האדם מן הטבע. הן מצד הטבע, הן מצד התרבות, אין מניעה עקרונית שאישה לא תשווה לגבר מבחינת התפקידים שהיא נוטלת עליה, ומבחינת היכולות המנטאליות שלה למלא אותם. אבל בחברה מתנהלים מאבקי כוחות, ונמצא שהגבר השתלט על האישה ומנע ממנה לבטא את עצמה ולממש את יכולותיה. צידוקים ותרוצים וציטוטים אפשר להמציא מכאן ועד להודעה חדשה, אין בהם ממש. כיוון שרבים הם שמרנים ומפחדים משינוי ומהודאה בטעות ובעוול, הם מעדיפים להמשיך במעשה עוולה, ובלבד שלא יהיה עליהם להודות שחכמיהם טעו בשיפוטם והכשילו את הצבור.
אם נניח בצד את הרגשות השמרניים, הפחד מפני שנוי, ונבדוק דברים בהגינות, נמצא כי אין שום מניעה שאישה לא תלמד תורה, והמוכשרת לדבר יכולה להיות מומחית לא פחות מכל גבר המוכשר לכך. גם היא יכולה להיסמך לרבנות גם להיות פוסקת, בדיוק כפי שהיא יכולה להיות מנהלת בנק, מדענית מוכשרת או ראש ממשלה.
יש להבדיל את הנושא הזה מן העניין של הרפורמה. הוא דומה יותר לשאלת ההשכלה הכללית אשר נהיתה אסורה בציבורים מסוימים ללא נימוק מהותי אלא מחולשה חריפה שאוחזת בנו בשלש מאות השנים האחרונות.
עודד
נשלח ב-17/11/2013 07:38
עודד
אם הלוז הוא העיקר הרי שאמא תרזה היא יהודיה יותר מאשר לובשי שחורים (המלצה אגבית – לפני שאתה שופך קיתונות בדוק אם הם במקום) המקיימים את כל השו"ע (כולל חו"מ)..
אמשל
הרבה מלל אבל תשובה לא קבלתי.
היות ואינך חשודה במריחה סתם כפי הנראה לא הונתי, אז אסביר:
יש יהדות הסטורית, שאנו מכירים זמן רב. נכון שהיא עברה שינויים מסויימים אבל הלוז שלה, קרי אמונה באלוקים מצווה שהאדם כפוף לו , לא השתנתה בתוך היהדות (למעט פרשנויות קיצוניות במו"נ). לבוא ולעשת מהיהדות עשות משפט וכו' (ואני יודע שזהו שיאו של המו"נ) בלבד זה שינוי קיצוני שמעקר את כל המוגדר קודם כיהדות. למעשה אנו רבים על סמנטיקה. מה אכפת לנו השם. השאלה היא אם זה משהו חדש לחלוטין או לא. לשיטתך ולשיטת עודד הנצרות ראויה היתה להיקרא המשך היהדות. תסבירי בבקשה למה לא.
בעב- להיות יהודי כדי לציית או שהתכוונת שיהודי ביולוגי מצווה?
נשלח ב-17/11/2013 10:53
שאלה לתלמיד. האם לדעתך יכול להיות ויכוח אמיתי בינך לבין אמשלום או עודד? אני לא מדבר על זה שכל אחד ישטח את טענותיו אלא על זה שייתכן שאחד הצדדים יישנה את דעתו כתוצאה מטיעון של השני. בעוד עודד ואמשלום סבורים שדעתם נכונה יותר, הם אינם חושבים שנכונות עמדתם היא אבן ייסוד באמונה. אתה ועוד כמה כאן סבורים שאתם לא יכולים לשנות את דעתכם מבלי לשנות את יסודות אמונתכם וממילא אתם לא באמת מתווכחים. זו לא ביקורת אלא ציון עובדה בלבד מבלי לשפוט מי מהצדדים נכון יותר.
נשלח ב-17/11/2013 17:14
ירובעל, שאלתך טובה. אינני מבקש לשנות את דעותיו של תלמידטועה. השג יהיה אם כל אחד ידע כי לידו אדם החושב אחרת, יכיר דעתו וילמד לכבדו, גם אם הדרך נתונה במחלוקת. שנינו איננו צריכים אישור האחד מן השני ואיננו מבקשים כזה. אבל הכרה מרגיעה את העימות ועוזרת לקרב שלום. מדובר בתהליך ארוך של התקרבות ושינוי. לפני מאתיים שנים ויותר היתה אש מריבה בין חסידים למתנגדים. ויש גם עניין אינטלקטואלי בויכוח, שכל אחד מברר את העניין וכולנו לומדים יחד.
באשר לתשובת תלמידטועה, שוב היא באה בחדות של או או, והקיצוניות הזו אינה טובה ואינה מועילה, גם רחוקה מאד ממה שהשיבו לך.
ראשית לא שפכתי קיתונות של ... על איש. אלא ציינתי כי לא די במראית עין של מעשים ומנהג. נו, אם יש אחד המאמין באלהים ובחובתו לעבוד את האלהים, ומקיים שו'ע בקפדנות, וסובר שאלו מתירים לו מעשי רצח והוא רוצח את שהוא שונא, אז 'פורמלית' הוא יהודי, אבל זו אינה היהדות שלי, ואין שום דבר משותף ביני לבינו.
שנית, רצוי כי תדייק בקריאה. כתבתי 'יכולתי להשיב בנוסח של כרזת פרסומת'. משמע יש דברים נוספים. אמא תרזה אינה הופכת יהודיה משום שהיא משתדלת לקיים 'עשות חסד משפט וצדקה'. ומלבד הרמב'ם אני מכיר עוד אחד, היודע קצת התורה ועבודת האלהים מהי, וכתיבתו הרבה יותר ברורה מהמו'נ. אני מתכוון לישעיהו פרק א', ובחמשת החומשים הפתוחים לכולנו לא כתוב אחרת. זה מה שמתמיד מהתחלה ועד הרגע הזה. הנצרות החלה כתנועה יהודית בתוך היהודים ופרשה ממנה. טענתך כי עולה מדברי כי 'הנצרות ראויה היתה להקרא המשך היהדות' היא חסרת יסוד ותמוהה. אינני יודע מהיכן אתה מסיק זאת אצל אםשלום, אבל היא תשיב בשמה.
יש גם היסטוריה משותפת, ויש גם עיוותים משותפים. כאן אני חוזר לנושא שלנו. לעיוות היחס לנשים יש רקע היסטורי, ואין בו שום דבר אלהי, הוא ארצי מאד מאד. גם מוסד העבדות שהתורה מכירה בו, אינו שמימי אלא ארצי, היום יש להתביש בדבר. אבל הודאה בעיוות והנכונות לתקנה, דוקא להם אני מיחס מעשה של עבודת אלהים.
עודד
נשלח ב-17/11/2013 22:10
תלמיד טועה מה הנימוק ההלכתי כנגד מניין נשים? היכן קיום של מניין נשים סותר את ההלכה? הנימוקים היחידים שאני ראיתי היו "שמא נהיה כמו הרפורמים". כלומר אין לנו בעיה עקרונית עם מניין נשים, לפי ההלכה זה בסדר, אבל בגלל שאנחנו מתבדלים חברתית מן הרפורמים אנחנו אוסרים זאת. בעיני זה לא נימוק מספיק טוב כי הוא לא מסביר מדוע למתוח את הגבול דווקא שם ולא במקומות אחרים.
נשלח ב-18/11/2013 01:02
[ת"ט,
אנסה שוב - אתה מגדיר את "ה"יהדות כאוסף של דוקטרינות (אמוניות וחוקיות) מסוימות. אני טוענת שהיהדות היא מעבר לזה - היא זהות, היא תחושת שייכות לעם (למשפחה), תחושת שותפות בהיסטוריה בעבר ובעתיד (כלומר: אני יהודי כי אני חש שותף בהיסטוריה של העם היהודי וגם בעתידו), ועוד. על בסיס זאת, השאלה "למה להיות יהודי דווקא" אינה רלוונטית בעבור מי שזו זהותו. כפי שאתה אינך שואל זאת את עצמך, כך גם אין סיבה לשאול זאת יהודים אחרים. כבר מאות שנים שלא כל היהודים (בלשון המעטה, והדייקנים יאמרו - רוב היהודים) שותפים לדוקטרינות הספציפיות שאתה מציין, ולכן יש לשאול האם הן עדיין רלוונטיות? או, אם תרצה - האם יש עוד קריטריונים שצריכים לשקול כמגדירי "יהדות", לאור המציאות (וזו לא מציאות של 10 או 20 שנה, אלא של מאות שנים...). אין כמובן חובה לעשות זאת, אבל נראה לי שהיושרה, ההגינות וגם השכל הישר די דוחפים לשם...]