בית פורומים ספרים וסופרים

למי בעצם מחויבים בפסיקת ההלכה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/11/2013 23:28 לינק ישיר 
למי בעצם מחויבים בפסיקת ההלכה?

יש לי שאלה פשוטה עד טפשית, ועדיין אין לי בשבילה תשובה מניחה את הדעת: למה אנחנו מחויבים לדברי הגמרא, אני מסוגל להבין (הסכמת כל ישראל - הקדמת הרמב"ם למשנה תורה). אבל משם ואילך, למה אני לא יכול לעשות מה שבא לי? אם כל הפוסקים אומרים משהו בדין שאנו מפורש בגמרא, למה אני צריך בעצם להתייחס לדבריהם? אני לא מדבר על מקרה בו יש לי לדעתי ראיה מוחצת נגדם, אלא גם סתם ככה כי לא נראה לי. מה התוקף של כל הסיפור הזה? 

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2013 23:33 לינק ישיר 

תעשה מה שבא לך, אף אחד לא מכריח אותך לעשות שום דבר.
אך אם אתה מכבד את התורה ולומדיה - מן הראוי שנפשך השכלית תכריח אותך לקיים דברי חכמים וחידותם.
על כל פנים נראה לי שמקומו של דיון זה אינו כאן אלא בעצכח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2013 09:15 לינק ישיר 

לפי התגובה שלך אני מבין שלא הסברתי את השאלה כמו שצריך, וממילא נראה היה שמקומה בעצכח.
השאלה שלי היא על השתלשלות פסיקת ההלכה. יש מוסכמה כזו שלא ניתן לפסוק כדעת יחיד מן הראשונים, ושאם פוסק אחד התייחס למקרה מסוים שלא נמצא בשאר הפוסקים - הלכה כמותו שהרי לא נמצא מי שחולק עליו בפירוש. השאלה שלי היא מנין זה נובע. אז לשיטתו של הגר"ע יוסף ניחא הכל, כי אנחנו בעצם קיבלנו על עצמנו את הוראות מרן בכל דבר וכו' וכו'. אבל למי שלא אוחז כמותו, האם מקורן של המוסכמות האלה הוא מכח כבוד כללי לחכמים? או שמא מכח משהו אחר? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2013 20:36 לינק ישיר 

אה"נ אם אתה בר הכי אתה יכול לפסוק כנגד הראשונים. סביר להניח שאם אתה גולש באינטרנט יש לך עוד מה להשלים. בהתאם לכך, אתה מחויב לאלו שיודעים ומבינים יותר ממך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2013 22:52 לינק ישיר 

השאלה שלך היא חשובה מאוד וראוי שיעסקו בה, גם אותם אנשים המדירים עצמם מאי אלו מקומות.

נראה לי שצריך לחלק את השאלה לכמה שאלות משנה.
* לגבי דרגות בסמכות ההלכה (תנאים-אמוראים-גאונים-ראשונים-אחרונים) יש מאמר יפה של הרש"ז הבלין שמסכם את רוב השיטות (אקוה שאוכל לפתוח את הדיון בהמשך).
* בתוך האחרונים, אם אתה ראוי להורות (ואין לזה שום קשר להאם אתה גולש במרשתת או לא) ואתה מונח בסוגיה כמו שצריך - אתה יכול לחלוק על אחרונים (כמובן, מתוך דרך ארץ). אם לא - אתה צריך לנהוג כמסורת אבותיך או לפסוק כמו הרב שקיבלת על עצמך. אם המנהג אינו ידוע והרב אינו זמין - "בדאורייתא הלך אחר המחמיר ובדרבנן הלך אחר המיקל".
* בדברים בהם אין יסוד בגמרא, צריך להבין האם הגמרא לא התייחסה לזה בגלל שלא עסקה בזה במקרה (כגון סוגיות בטהרות), לא עסקה כי חשבה שאין דבר כזה לפי היהדות (למשל, הרש"ד מונק כתב שאין דבר כזה "זכויות יוצרים" לפי ההלכה, ולכן הגמ' לא התייחסה לזה), או שזה דבר לא מופיע אך שצריך להתייחס אליו (על ידי הגדרה חדשה של דין בתלמוד, על ידי תקנות חכמים וכו'). לפי ההבנה ישתנה הייחס לפסק.

בגדול, כל דיון, גם אם מסקנתו תהיה פורצת דרך ומרחיקת לכת (ויש הרבה כאלה), חייבת להיות מתוך כבוד לפוסקים שקדמונו, ולא "סתם ככה כי לא נראה לי".

זו שאלה חשובה ביותר שעסקו בה לכל אורך הדורות (תוקף ציוויי התורה, תוקף ציוויי חכמים, היחס ביניהם, מתי ולמי מותר לחלוק, ועוד) [יש להעיר כי בזמן האחרון האקדמיה עוסקת בזה יותר מאשר הישיבות, וחבל]. לא הארכתי כמו שצריך וגם לא נכנסתי למקורות, אני מקוה שבהמשך כן אעשה זאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2013 23:36 לינק ישיר 

אריהדל, תשובתך מנסה להראות כי השואל התכוון לשאול על 'סמכות', ברם אני דייקתי בלשונו שדיבר דווקא על הגמרא. לכן אין טוב מהשואל שיבוא ויבאר כוונתו, האם לגמרא או לאחרונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2013 12:20 לינק ישיר 

תודה על התשובות. אנסה למקד יותר את השאלה: אם אדם חושב שהוא מונח בסוגיה כמו שצריך, הדעת נותנת שאין הוא חייב לקבל את דברי האחרונים. אותה דעת נותנת שגם אין הוא חייב לקבל את דברי הראשונים. אפשר להתווכח, בעיקר על האמירה השניה - אבל לצורך העניין נניח שזה נכון.
השאלה שלי היא על האמירה הנפוצה ש"אם לא - עליך לנהוג כמסורת אבותיך, ואם אי אפשר - כפי הרב שקיבלת על עצמך, ואם גם זה לא - אז בדאורייתא הלך אחר המחמיר וכו'":
מדוע עלי לקבל את מסורת אבותי (בפסוק במשלי, "מוסר אביך" ו"תורת אמך" מתייחסים לכלל מסורת התורה, ולא למסורת ספציפית ללכת אחר פסיקות רב מסוים)? ומהי בכלל מסורת אבותי - אבותי שגרו בפולין, בספרד לפני הגירוש, או באיטליה עוד קודם לכן?  
כנ"ל לגבי "רב שקיבלתי על עצמי" - לא מוכרת לי חובה ללכת אחרי רב מסוים (ושתי הפעמים בהן מופיע במסכת אבות "עשה לך רב" אינן עניין לכך כלל כידוע). מה שכן מוכר לי הוא העושה מקולי בית שמאי ומקולי בית הלל וכו'- וכדי לצאת מגדר זה מספיק שלא אלך אחר הדעה מקלה ביותר באופן שיטתי, אלא מדי פעם או בנושאים מסוימים אחמיר קצת. 
וכאשר אין רב או מנהג, נראה לי שהליכה בשל סופרים אחר המקל ובדאורייתא אחר המחמיר תביא אותי כמעט תמיד להקל -  לא רבות הן השאלות ביום-יום בהן על כף המאזניים עומדים איסורי דאורייתא מוסכמים, וודאי שזהו המצב כאשר מדובר בדין שלא נזכר בפירוש בגמרא. אם כך, כמעט תמיד הדין יהיה להקל (גם כדעות יחידאיות) - האם זוהי התוצאה הרצויה? אני משער שלא. אבל למה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2013 00:00 לינק ישיר 

עיק.
עי' בדברי החזו"א הידועים ביו"ד סי' ק"נ סק"ח במכתב. הוא דן בדבריך [וסתם יש בו הרבה נקודות מעניינות... אפי' פתיחת המכתב מעניינת].
אם אני זוכר נכון מסקנתו לא רחוקה משאלתך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/11/2013 11:48 לינק ישיר 

קדמוננו הבינו מרוח דין התורה של סנהדרין וזקן ממרא וכו' שאחרי שיש הכרעה של ההיררכיה ההלכתית אין טעם לערער עליה. אין תוקף ומשמעות לדת אם כל אחד יפרשה כרצונו, כי אין גבול לאפשרויות. וכמובן שאין משמעות לבית דין שופטים ושוטרים ומערכת ענישה כשאין היררכיה הלכתית וכל אחד שהוא ת"ח יפסוק כרצונו. לכן הבינו חכמים שאף שהסנהדרין בטלה מחמת הגלות, עדיין יש צורך בהיררכיה הלכתית שמה שכבר נקבע ודנו בו מספיק אין טעם לפתחו לדיון שוב. ולכן הסכמת הקדמונים תמיד התקבלה כהלכה פסוקה. כל דור החליט מה לגביו קדמונים. ומה עדיין לא נדון מספיק כך שאפשר לערער ולשנות. אבל זה ודאי שאם בכל דור ידונו מחדש על צרת הבת ועל כל השאלות שכבר נטחנו והוכרעו שלא תהיה שום תורה והיאת היה חסרת משמעות. וממה שקבלו האמוראים את המשנה והגאונים את הגמרא וכו' מובן שכך הבינו את התורה שצריכים לסגור ענינים ולא להשאירם פתוחים לנצח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2013 16:04 לינק ישיר 

ארתח,
כמובן שבאופן כללי אתה צודק. צריך לסגור עניינים. הבעיה היא שהעניין האחרון שידוע לי שנסגר לגביו הוא התלמוד הבבלי, שאף אחד לא חולק עליו. חוץ מזה הכל פתוח. נכון שמעטים מאוד המקרים בהם אחרונים חולקים על ראשונים, אך הכמות לא משנה אלא העיקרון - אפשר לחלוק (כך גם הובא בפירוש באחרונים עצמם בחו"מ סי' כה), ומכאן שעוד לא נסגר כאן שום עניין. מכיוון שכך, דבריך אינם עונים לשאלתי. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2013 15:04 לינק ישיר 

בל נשכח,
על מרן פוסק הדור הגרי"ש אלישיב זיע"א התבטא אחד מגדולי הדיינים הגאונים בני גילו שהתייעץ עמו בכל שאלה קשה במשך עשרות שנים, למרות חילוקי דעות ביניהם (רבי שלמה שמשון קרליץ, אחיינו של החזן איש) "לרבי יוסף שלום יש הכרעה ברורה לכל שאלה מגמרא מפורשת, לפעמים מראשונים מפורשים, אבל בדרך כלל מהגמרא עצמה. ולכן הלכה כמותו".
זאת אומרת שהרובדים של הבהירות והגאונות בעמקות הגמרא, זה לא מה שנראה בשיטחיות.
מי שחושב שהוא קורא את הטקסט ומבין בדיוק כמו ראשונים ואחרונים, ויכול לחלוק עליהם, הוא או אוויל, או גאוותן או סכיזופרני מדומיין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2013 20:30 לינק ישיר 

עיק, אם אתה מסכים שצריך לסגור ענינים, למה זה חייב להיות כתוב דוקא בכס"מ, מה שמקובל אצל פוסקים זה הענינים הסגורים, ויש הסכמה די ברורה לגבי גבולות ההלכה. וחלק ממנה גם אי' בפו' סי' כה', דלא כדמשמע מדבריך ששם כ' רק שהכל פתוח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/12/2013 19:33 לינק ישיר 

אם כבר הזכרתם את הכסף משנה שהביא החזון איש במכתב [הבנתי נכון?]. ישנה שיטת מעניית בנושא קבלת סמכות הגמרא: לדעת הר"ן בדרשותיו הסיבה היא שחכמי התלמוד היו רבים, והלכה כרבים - וזה דין דאורייתא!
"ויש בכאן שאלה שלפי דברי פרשה זו, ההכרעה לא נמסרה רק לסנהדרי גדולה וגם שיהיו במקומם, שהרי אמרו רבותינו ז"ל: מצאן אבית פאגי והמרה עליהם יכול תהא המראתו המראה, ת"ל וקמה ועלית אל המקום מלמד שהמקום גורם, וא"כ מנין לנו שנתחייב לעשות מעשה כפי הכרעת חכמי הדורות: והתשובה בזה, שזה יש לנו ממה שאמר הכתוב: אחרי רבים להטות, והיא אזהרה כוללת ללכת במשפטי התורה [אחר מה שיסכימו רוב החכמים, ובכל משפטי התורה]: ג"כ נשפטם כפי רובם, לבד מהדברים שהוציאו רבותינו ז"ל מהכלל [הזה]: בפירוש, והוא אמרם בפרק קמא דחולין: מנא הא מלתא דאמור רבנן זיל בתר רובא [מנלן] דכתיב אחרי רבים להטות, רובא דאיתא קמן כגון תשע חנויות וסנהדרי לא קא מיבעיא לן. וזו אזהרה כוללת אינה תלויה בזמן ולא במקום, ולפיכך אמרו רבותינו זכרם לברכה בפרקא קמא דמסכת אלילים: תנו רבנן שאל לחכם וטמא לא ישאל לחכם ויטהר, לחכם: ואסר לא ישאל לחכם ויתיר, ואם היו שנים אחד מתיר ואחד אוסר אחד מטהר ואחד מטמא, אם היה אחד מהם גדול בחכמה ובמנין הלך אחריו, ואם לאו הלך אחר המחמיר. ופירושו במנין, הוא מנין חכמי הדור שהסכימו לדבריו, וזה מן הפסוק שאמרנו, וזה ענין הסכמת הגמרא, ושאין ישראל רשאי לחלוק על דבריו כלל, והיא לנו מצות עשה מן התורה, לפי שבזמן ההוא היו חכמי ישראל מקובצים בישיבותיהם לאלפים ולרבבות, עד שאמרו בשני דייני גזירות: כי הוו מפטרי רבנן מבי אביי, ואמרי לה מבי רבא ואמרי לה מבי רב פפא, ואמרי לה מבי רב אשי הוו פיישי מאתן רבנן וקרו אנפשייהו יתמי דיתמי, וכיון שהסכימו רוב מנין החכמים ההם בדברים המוסכמים בגמרא, נצטוינו לילך אחריהם מזאת המצוה שהיא אחרי רבים להטות:"
לחכימא ברמיזה ששיטה זו מוזרה מהרבה פנים, ואם כל הכותבים עד כה היו מרשים לי לחלוק על ראשונים... אבל רק אפשר לראות כאן כמה השאלה של סמכות הגמרא אינה ברורה!

תוקן על ידי אחרחוק ב- 12/12/2013 19:38:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/12/2013 23:10 לינק ישיר 

"שיטה זו מוזרה מהרבה פנים" - אחרחוק, נמק נא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/12/2013 11:31 לינק ישיר 

הנימוק הרווח לכך שאי אפשר לחלוק על מה שנמצא בתלמוד הוא ש"קיבלוהו כל ישראל עליהם". הנימוק של "רוב" הוא באמת חידוש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2013 15:39 לינק ישיר 

לאחר עיון מקופיא, נראה  שהר"ן בא להסביר למה באותו דור נפסק כמו הגמרה, בזמן שהיו עוד חכמים שלא סברו בכל דבר כרבינא ורב אשי, ועל זה הוא עונה שיש רוב, אבל הסיבה שזה מחייב בדורות אח"כ היא לכאורה מהטעם הידוע שקבלו כל ישראל עליהם את הכרעת דור חתימת התלמוד. [שאז הוכרע לפי הרוב וכנ"ל].

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > למי בעצם מחויבים בפסיקת ההלכה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext