|
|
| נשלח ב-28/11/2013 22:04 |
|
| |
לא רוצים, הבעיה היא שאין משמעות לדיון על יציאת מצרים מבלי שנלבן את הערך של כל ההיסטוריה העולמית. אותה אנו רוצים להשוות ליצי"מ. האמינות של רוב הסופרים שמספרים לנו על בבל מצרים ויוון היא גרועה מאד, ועל רוב מוחלט של מה שהם מספרים אין ראיות כלל. לזהות מלחמה זה דבר קשה מאד בניגוד למה שאתה אומר. הסיפור ההיסטורי לא מבוסס כלל על ארכיאולוגיה והיה מקובל כעובדות עוד לפני שהיה מדע הארכיאולוגיה קיים בעולם. ההיסטוריה נוצרה רק על ידי מקורות כתובים, והארכיאולוגיה הצטרפה בהמשך, גילתה עוד המון דברים מעניינים. אבל לא שינתה את התמונה ההיסטורית. לעתים אישרה דברים שנחשבו כמיתוס (כגון טרויה). הסיפורים על תחילת רומא לא נוגעים במשהו שהיה עם כל העם, אלא עם שני זאבים ושני ילדים. זה לא קשור להיסטוריה.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2013 22:07 |
|
| |
אחר, אין לי מושג מי דיבר כאן על דברי הימים או על יציאת מצרים. אני מדבר על ההיסטוריה של העמים האחרים. כשנסיים עם המצרים, נעבור לישראלים. אבל כל עוד יועלו טענות דימיוניות כאילו ההיסטוריה הכללית נובעת מ'אימות' ארכיאולוגי או הצלבת מידע. נעמוד במקום. כל אחד יכול לפתוח ספר היסטוריה, ולראות לכמה אחוזים מהסיפור יש אסמכתא ארכיאולוגית. ומתי התגלתה אסמכתא זו. ההיסטוריה של העמים מקורה בסופרים מכל העמים. אנשים שהיו מוטים מגמתיים דמיוניים וסותרים את עצמם. ובכל אופן הובן שאחרי שמנפים את כל מה שאפשר וצריך לנפות, הסיפור הבסיסי לא יכול להיות מומצא. ושוב, לא מה קרה לזאבים ולרומולוסים, אלא לעם כולו.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2013 22:10 |
|
| |
אגב, אשמח לשמוע דוגמא לחלקים שהיו מקובלים כהיסטוריה של איזה עם (לא ישראל), והופרכו בעקבות ממצאים ארכיאולוגיים. או סתם הופרכו. ושוב אזכיר: היסטוריה זה סיפור שהעם סיפר, על עצמו (משהו שכולם יכלו לדעת, כמו מלחמה. ולא שפלוני כתב מכתב לפפין הגוץ) לא על עם אחר. ולא על מה שקרה לפני שהיה עם (כמו רומולוס, או ספר בראשית)
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2013 00:19 |
|
| |
ארתח בארכיאולוגיה לזהות מלחמה זה ממש פשוט ואי אפשר לפספס את זה. לשייך מלחמה בנקודה מסויימת למלחמה שאנחנו יודעים עליה ממקורות היסטוריים יכול להיות יותר קשה.
לגבי ארכיאולוגיה והיסטוריה אתה שוב ושוב עושה את אותה טעות. מדע ההיסטוריה לא חוקר רק ספרים. מדע ההיסטוריה חוקר גם ממצאים פיזיים - מטבעות, למשל. הסיפור ההיסטורי מבוסס על כל המידע שיש ברשותנו, כולל ממצאים פיזיים בין אם הם ארכיאולוגיים ובין אם הם היסטוריים. דוגמא לתמונה היסטורית שהופרכה על ידי ממצאים פיזיים: התמונה ההיסטורית של החברה היהודית בבית שני המבוססת על הכתבים ההיסטוריים היא תמונה מסויימת. הממצאים בקומראן חושפים תמונה הרבה יותר מורכבת. דוגמא נוספת - כמה הלכות חז"ל שימשו בסיס במאות הראשונות לס' למה שקורה במציאות. כמה שמרו את הלכות חז"ל. התמונה שחז"ל מציירים במשנה והתמונה המקובלת במסורת היא תמונה מסויימת. ההנחה שכולם הלכו אחרי ההלכה החזלי"ת הופרכה בעקבות ערימות בתי הכנסת מן המאות הראשונות לס' שממש לא עוקבים אחרי הפסיקה במשנה או בתוספתא.
אבל כפי שכתבתי, אין הרבה טעם לדיון. אתה יוצר הכללות שאינן שוות הרבה מבחינת האינפורמטיביות שלהם ואינן תואמות את המציאות אלא משליכות עליה הפשטות שלנו. אני לא יודע מה זה "מסורות שעם מספר לעצמו". מעולם לא פגשתי עם ולא שמעתי עם שסיפר סיפור. אני יודע שיש מקורות היסטוריים כתובים ולהם אנחנו מתייחסים כשאנחנו שואלים את השאלה אלו מקורות היסטוריים יש. מה שצריך לעשות כדי לראות האם ההיסטוריה שהמקור הזה מספר סבירה הוא לדון במהימנותו כשהוא מספר על הארועים ולשאול עד כמה התמונה הכללית המתקבלת סבירה. שלא לדבר על זה שאני עדיין מחכה להוכחות לטובת הסיפור התנכ"י + ראיות, נימוקים והפרכות לגבי אחנתון.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2013 09:33 |
|
| |
מראש אמרתי שההיסטוריה לא מתמקדת רק בספרים 'חיים' אלא גם בסיפורים כתובים וטמונים באדמה, זה יכול להיות מטבעות, כתובות, מסמכים, וכל דבר אחר. אבל גם הדברים שטמונים באדמה נכתבו על ידי בני אדם, והם מגיעים לשולחן הניתוח ההיסטורי. כך שההיסטוריה בנויה מהעדויות האנושיות. אתה מציג תיאוריות אידיאליות ומתעלם מהמציאות. מה שמקובל כהיסטוריה של העמים הרומאיים, היוונים, הפרסים, הבבלים, האשורים, ועוד, מקורו בסיפורים של סופרים מהעמים האלו (אני כותב בקיצור סיפור של העם, כי הסיבה שמאמינים להם הוא שמבינים שהם מייצגים מה שחשבו בעם. ושסופר בן התקופה לא יכול לשנות יותר מדי ממה שהעם עצמו יודע).
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2013 09:34 |
|
| |
אתה לא מבדיל בין דקויות לבין היסטוריה, מה מצאו בקומראן? הרי כל המקורות מספרים על כתות של צדוקים ביתוסים וטובלי שחרית, רצית שכל מקור יספר לך את כל ההגיגים שלהם? איך הממצאים בקומראן 'הפריכו' משהו שהיה מקובל כהיסטוריה? היסטוריה זה האירועים, המלכים, המלחמות, אירועים מהותיים וברורים ולא הגדרות של השקפות שהן סובייקטיביות וגם היום אי אפשר להגדיר בבירור מה חושבים חלקים בעם ואיך בדיוק הם יפרשו את ספר חבקוק. כנ"ל "ההנחה שכולם הלכו אחרי ההלכה החזלי"ת", מי הניח הנחה זו? האם הנחה זו היתה מקובלת כהיסטוריה? האם היתה הלכה מגובשת בכלל בנושאים שאתה מנסה להוכיח מ'ערימות בתי הכנסת'. עזוב את התיאולוגיה, ותתמקד בהיסטוריה.
|
|
|
|
|
| |
את ההכללות שאני יוצר אתה צריך לבדוק ולא להפריח כנגדן ברווזים. כשאמרתי 'עם מספר על עצמו' התכונתי לסופרים בני העם. מכאן נולדה ההיסטוריה. ואין שום דרך לבדוק סבירות של היסטוריה, כי אין לאף אחד מושג מה היה ולמה. האם סביר שאלכסנדר ניצח את דריוש? אולי זה לא סביר שילד בן 28 ינצח את גדול מלכי העולם שיש לו צבא אדיר ומאורגן שהביס את כל הממלכות. אבל זה מה שקרה ומקבלים את הסיפור משום שכולם ידעו שהוא קרה.
|
|
|
|
|
| |
העובדה המוזרה שאתה מציין בסוף כל הודעה שאתה מחכה לדבר על אחנתון, לא תורמת כלום לדיון. אנחנו צריכים ליצור סקאלה שתמקם את הסיפורים ההיסטוריים לסוגי הביסוס שלהם. וכל עוד אתה תחזיק בטענה הדמיונית שההיסטוריה בנויה על ארכיאולוגיה, או על בדיקות אמינות שעורכים לסופרים היסטוריים הרי אין טעם לרדת לקרקע המציאות. כל אחד יכול לפתוח ספר היסטוריה של תולדות העמים, ולעבור עם אחרי עם, ולחפש על מה מבוססים הסיפורים שברורים לכולנו כעובדות. כמה אחוזים מהם קיבלו 'אישורים' מסוגים שונים. אגב, אני אשמח לספק אינפורמציה ודוגמאות מפורטות, אבל איני יכול לעשות זאת כל עוד אתה טוען שהעמדה שאני מציג לא קבילה אפילו כטיעון.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2013 14:18 |
|
| |
ארתח שים לב לקפיצה בדבריך: " זה יכול להיות מטבעות, כתובות, מסמכים, וכל דבר אחר. אבל גם הדברים שטמונים באדמה נכתבו על ידי בני אדם, והם מגיעים לשולחן הניתוח ההיסטורי. כך שההיסטוריה בנויה מהעדויות האנושיות." 1. יפה אז אם מצאנו מטבעות מתקופת החשמונאים אין לנו אלא להעריך שהיו קיימים מלכים חשמונאים. כלומר - יש עדויות בנות התקופה המלמדות על קיומם של דברים שלאו דווקא נמצאים בספרים.
"מה שמקובל כהיסטוריה של העמים הרומאיים, היוונים, הפרסים, הבבלים, האשורים, ועוד, מקורו בסיפורים של סופרים מהעמים האלו (אני כותב בקיצור סיפור של העם, כי הסיבה שמאמינים להם הוא שמבינים שהם מייצגים מה שחשבו בעם. ושסופר בן התקופה לא יכול לשנות יותר מדי ממה שהעם עצמו יודע)."
2. מה שמקובל כהיסטוריה של העם מבוסס רק על סיפורים. 1 ו2 סותרים. הטענה שהסופר לא משנה את "מה שהעם יודע" היא שטויות. כל סופר מציג את ההיסטוריה אחרת וההבדלים יכולים להיות קיצוניים מאוד. "אתה מציג תיאוריות אידיאליות ומתעלם מהמציאות." לא הצגתי תיאוריה כלל, אלא אם לכתוב שמה שאנחנו תופסים כהיסטוריה מבוסס על הערכות לפי כל המידע שבידינו, ושאנחנו מעריכים מקורות, זו תיאוריה. ואז לא ברור מה אידילי בה, זה פשוט תיאור של האופן בו ההיסטוריה נחקרת. לגבי קומראן - יוספוס ההיסטורין כתב ספרים שהגיעו אלינו במסורת (נוצרית). הוא מתאר שלושה זרמים מובחנים וברורים בעלי עמדות מגובשות שהרכיבו את החברה הישראלית. הממצאים בקומראן לא מתאימים לאף אחד מן הזרמים הללו. לכן התיאור של יוספוס, שהגיע אלינו במסורת, לא נכון. התמונה הרבה יותר מורכבת, עד כדי טענות שאיסיים אינם קיימים כלל אלא רק המצאה ספרותית של היהדות ההלניסטית. המקורות המתארים אותם מוטלים בספק גדול (פילון מתאר תיאור אידילי בתוך חיבור על החופש). צדוקים ופרושים הרבה יותר סביר שהיו כפי שהם מתוארים, מה גם שחלק מן ההלכות בקומראן (שכנגד הפרתם הם יוצאים) מתאימות להלכה הצדוקית לפי חז"ל. מה גם שניתוח של הטקסטים בקומראן מראה על המעמד הגבוה של הכהנים שם מבחינה רעיונית ולהבדיל מחז"ל. אז יש לנו שני מקורות בלתי תלויים המתארים את אותו דבר, אחד קדום ואין לנו סיבה לחשוד באותנטיות שלו, ולכן יש לנו סיבה טובה לחשוב שהתיאור הספציפי הזה של הצדוקים נכון. יש לנו סיבה טובה להעמיד בספק את התיאור של יוספוס שמכוון לקהל רומאי ומציג את הזרמים כפילוסופיות הלניסטיות. ככה נעשה מחקר היסטורי, ולא הטענה שהכל "מסורת שהעם מספר לעצמו". "ההנחה שכולם הלכו אחרי ההלכה החזלי"ת", מי הניח הנחה זו?" ההיסטוריה כפי שהגיעה לידנו במסורת האורתודוקסית ש"העם מספר לעצמו." באותה דרך בדיוק הפריכו את האופן בו הקתולים חשבו על היווסדות הנצרות. גם טענות היסטוריות של חז"ל הופרכו בלי שום בעיה על ידי מחקר ההיסטוריה.
"האם היתה הלכה מגובשת בכלל בנושאים שאתה מנסה להוכיח מ'ערימות בתי הכנסת'. " למיטב ידיעתי כן.
"את ההכללות שאני יוצר אתה צריך לבדוק ולא להפריח כנגדן ברווזים. כשאמרתי 'עם מספר על עצמו' התכונתי לסופרים בני העם. מכאן נולדה ההיסטוריה. ואין שום דרך לבדוק סבירות של היסטוריה, כי אין לאף אחד מושג מה היה ולמה. האם סביר שאלכסנדר ניצח את דריוש? אולי זה לא סביר שילד בן 28 ינצח את גדול מלכי העולם שיש לו צבא אדיר ומאורגן שהביס את כל הממלכות. אבל זה מה שקרה ומקבלים את הסיפור משום שכולם ידעו שהוא קרה." נו באמת. אתה יוצר הכללות שאינן מבוססות על כלום, מגדלים פורחים באוויר ועוד טוען שאני צריך להתייחס אליהן ברצינות. תבסס את התיאוריה שלך על משהו ואח"כ נדבר. אולי זה לא סביר שילד בן 28 ינצח את גדול מלכי העולם, אבל היות ויש לנו מספר מטורף של עדויות על נצחונו ועל התהליכים שהתפתחו אחריו, אין לנו שום סיבה לפקפק בזה. זה ממש לא קשור ל"סיפורים שהם מספר לעצמו" אלא אם אתה משתמש במילה "סיפור" כדי לתאר כמות מטורפת של כתבים וממצאים ולמילה "עם" כדי לתאר את כל העמים שהושפעו מהכיבושים הללו.
"אנחנו צריכים ליצור סקאלה שתמקם את הסיפורים ההיסטוריים לסוגי הביסוס שלהם." נכון, וכל עוד אתה ממשיך להחזיק בתיאוריה המופרכת שמה שיש לנו הוא סיפורים של עמים ולא סיפורים של יוצרים ספציפיים + עדויות אחרות אז אין שום דרך להעריך את סוגי הביסוס. אם אתה חושב שלא עורכים בדיקות אמינות לסופרים ההיסטורים, אז ברור לי שאינך בקיא במחקר היסטורי. אף אחד לא מקבל משהו שטקיטוס כתב כתורה מסיני רק כי טקיטוס כתב אותו. מצטער, זה פשוט איש קש. אם מה שאתה מנסה לטעון הוא שההיסטוריה מבוססת קודם כל הסיפורים שיש לנו ולזה מצטרפות העדויות האחרות שהן יחד עם ניתוחים טקסטואליים והערכות חוקרים משמשות לביסוס או הפרכה של הכתוב, אז אף אחד מלכתחילה לא חלק על זה, רק שלא מדובר ב"סיפורים שהעם מספר לעצמו" אלא בספרים היסטוריים ספציפיים. טקיטוס, הרודוטוס, יוספוס, וכו'.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2013 19:55 |
|
| |
במחילה, אין כאן שום קפיצה, כבר בהודעתי הראשונה כתבתי שההיסטוריה מסתמכת גם על מסמכים כתובים שנמצאו טמונים באדמה. גם מטבע היא מסמך בו האדם מספר על עצמו, או טובע המטבעות מספר על מלכו וכדו'. אבל בסופו של דבר מטבעות לא מספרות יותר מדי, לכל היותר על קיומו של מלך מסויים, כמו שכתבת שהעובדה שלמלך חשמונאי יש מטבע מספרת שמן הסתם הוא היה אי פעם. (ייתכן כמובן שהמטבע מזוייפת וכו' אבל במקרה שיש ריבוי מטבעות במקומות שונים יש להניח שאינה מזוייפת. גם זמנה של המטבע אינו חלק מהסיפור אלא מצריך ספקולציות והשערות). יש לנו כאן הצצה מאד זעירה לקיומה של דמות. אבל לא על ההיסטוריה והסיפור שלה. ובכל אופן גם מטבע היא סיפור אנושי כאמור.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2013 19:55 |
|
| |
אני חושב שטעות לעסוק כאן בנושאים תיאולוגיים עיוניים, כמו ההגדרה המדוייקת של הכתות והשקפתם. כפי שכתבתי לעיל דברים כאלו לא ברורים אפילו בזמן המאורעות עצמם. מכיון שאני טענתי טיעון, ארשה לעצמי לתחום את טיעוני מחוץ לנושאים לא פיזיים ולא ברורים מטבעם. -לגוף טענותך העובדה שיוספוס לא ציין את הקומראנים לא אומרת דבר, לא כל קבוצה היא בעלת חשיבות לציון, כמה הזויים גרים במערות צוקים באמצע המדבר, למה מי הם בכלל? חלק גדול מהפעילות בקומראן התרחש בכלל אחרי יוספוס. ועד היום לא ברור בדיוק מה היתה השקפת הכת, והאם הספרות שבידיהם היא ספרות שלהם או סתם אוספים שהם שמרו והשקפתם היתה שונה לגמרי (כך בניגוד להטפה לפרישות נמצאו בקברים נשים וקישוטי נשים). הטענה שאיסיים לא היו קבוצה משמעותית אכן רצינית, ויש הגיון בדבר שיוסף סתם ניסה להראות ליוונים שגם אצלינו יש אסכולות רעיוניות וכו'. כמובן שא"א להוכיח שלא היו כלל איסיים, ובתוספתא מוזכרים 'כת טובלי שחרית' שייתכן שהם האיסיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2013 19:56 |
|
| |
הניתוחים האלו הם באמת שדה המחקר הפתוח של ההיסטוריה שהתווכחו בעבר שנים רבות וייתוכחו בעתיד, אי אפשר באמת להכריע. אבל כל זה ממש לא הנושא שלי, אני מדבר על אירועים לאומיים (אני מחליף את הביטוי שלי בהודעות הקודמות 'מהותיים' שהוא עמום מדי), אירוע מוחשי ופיזי שהתרחש בעם. הדוגמאות הקלאסיות הן מלחמה. נדידת העם מארץ לארץ. כיבוש זר, וכו'. ועל הנושאים האלו אפשר לשרטט טבלה מסודרת בגדול של התמונה הידועה לנו באומות: הפרסים הרומאים היוונים המצרים, ובמדה מסויימת גם הבבלים והאשורים (נתעלם עכשיו מהקטנים יותר). יודעים מתי מלכו המלכים מה הם עשו, מתי עמים גלו, מתי נכבשו. איפה היו המלחמות הגדולות. אסונות הטבע הגדולים, וכו' במשך מאות רבות של שנים. אלו אירועים לאומיים שעל קיומם למדנו בעיקר מפי הסופרים. (אינך רוצה להשתמש בביטוי 'מפי העם', אין בעיה, מה שבאתי להדגיש שהסופרים היו בני העם ודיברו בשם הידע של העם. הם הרי לא ראו בעיניהם את כל ההתרחשויות שתיארו אלא שמעו אותם מזקני העם או מאנשים שידעו וכדו').
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2013 19:56 |
|
| |
מה שכתבת שההיסטוריה הגיעה במסורת האורטודוקסית שכל הקהילות נהגו מיד באופן אוטומטי בהלכה התלמודית עוד לפני שהתגבש התלמוד, פשוט לא נכון, סתם דברים בעלמא. אין שום מסורת כזו, ובודאי לא משהו שעונה להגדרה של היסטוריה. עדויות רבות מספרות שלקח זמן רב עד שהתלמוד התקבל, מכללם גם תשובות הגאונים מעידות כן, וכך הגיוני מאד שמנהגים והלכות עתיקות לא משתנים כ"כ מהר. התלמוד היה בית מדרש שהחליט בשביל כולם, והרבה זמן לקח עד שהתקבל. אין לערבב דיונים כאלו בהיסטוריה. זה לא אירוע לאומי אלא בחינה תיאולוגית נקרנית. מלבד העובדה שארכיאולוגיה לא באמת מכריעה שאלות כאלו, גם היום לא נוהגים הרבה דברים שכתובים בתלמוד, ואין זה משום שלא קבלו אותו אלא מאילוצים שונים והסברים שונים. ערמות בתי כנסת לא מלמדות כלום על שאלות תיאולוגיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2013 19:57 |
|
| |
הטיעון העיקרי שלי שכל ה"כמות מטורפת של כתבים וממצאים" למלחמות אלכסנדר בהם אתה מנפנף, רובם מועתקים זה מזה. מזמן המאורעות והתקופה הקרובה להם יש לנו ספרות די דלה של מספר סופרים מפורסמים ותו לא. העובדה שכמות מטורפת של ספרים שנכתבו מאות שנים לאחר מכן העתיקו את הסיפור, לא מעבה את החוליה החלשה בשלשלת. (לדעתי היא בכלל לא חלשה, אבל היא לא מורכבת מכמות מטורפת של ספרים וממצאים). זה כמו שאני אנפנף בכמות מטורפת של ספרים שנכתבו על יציאת מצרים בתור פרשנות לתורה אגדות חכמים וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2013 19:57 |
|
| |
כתבת: "אם אתה חושב שלא עורכים בדיקות אמינות לסופרים ההיסטורים, אז ברור לי שאינך בקיא במחקר היסטורי. אף אחד לא מקבל משהו שטקיטוס כתב כתורה מסיני רק כי טקיטוס כתב אותו. מצטער, זה פשוט איש קש". אני אשמח להשתמש במשפט הזה שלך בהמשך. תגלה שמסתמכים בחלקים גדולים בהיסטוריה על אנשים שידוע שהם מגזימים מעתיקים דברי בדות טועים וסותרים את עצמם. איני רואה הבדל בין ההגדרה שההיסטוריה נסמכת על "סופרים" או כל מה שאתה קורא "ספרים היסטורים ספציפיים" כמו טקיטוס הרודוטוס ויוספוס. כל עוד נבחן ביחד כמה אחוזים מדבריהם שהתקבלו כהיסטוריה מקבלים ראיות חיצוניות אחרות, וכמה פעמים ידוע לנו שסופרים כאלו כתבו דברים שלא ניתנים להיאמן שקרים שטויות ובדיות. בחלק מהמקרים לא ידוע בכלל מי היה הסופר ומתי חי. אני מקוה שבקרוב נוכל לגשת לנתונים.
|
|
|
|
|