סלחו לי על חוסר הידע ובטח אתם כבר מכירים ובקיאים בסוגיה , אל אני הקטן באמת עדין לא , לכן אשאל:
קראתי שיש מחלוקת בין הרמב"ם לרשב"א על האם השם הוא "נמנע הנמנעות".
את דברי הרמב"ם במורה נבוכים אני מכיר , כי השם לא יכול לברוא משלוש עם ארבע צלעות , וכי הוא לא יכול לברוא עוד אחד כמוהו , וכי השם לא יכול להיות גוף וכל אלו.....
במיוחד חשובה לי הדעה כי השם לא יכול להתגשם בגוף. זהו לא לוגי שאין סוף יכול לעשות עצמו גוף ולכן זה עיקר חשוב מאוד מבחינתי.
1)האם הרשב"א אומר ההיפך היכן הוא כותב זאת? 2)האם הוא יוצא נגד כללי הלוגיקה ?
3)האם הוא טוען שהשם יכול לעשות את כל אלו שרשמנו למעלה (ובמיוחד את זה שהשם יכול להתגשם בגוף? )
בתודה איתי.
(תוקן לבקשת הכותב - מ. משנה)
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 29/11/2013 01:00:04
נשלח ב-27/11/2013 13:00
תנסה לחפש את דברי ר' משה תקו בנידון. הרשב"א עכ"פ הלך בדעת הרמב"ם.
נשלח ב-27/11/2013 13:05
(נמחקה כפילות - מ. משנה)
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 29/11/2013 01:03:24
נשלח ב-27/11/2013 13:16
הודעה מתוקנת
מה שייך לזה רבי משה תקן..?
איני לא מוצא בכך כלקשר. רבי משה תקו חריג מאוד מאוד בנוף הדעות היהודי ואיני חושב שהוא בחר להגשים את השם בשל כללי לוגיקה כאלו ואחרים אלא יותר מדברי מדרשים שפירש אותם כפשוטם.
בכל מקרה מה היתה דעתו של הרמב"ם בנושא?
נשלח ב-27/11/2013 15:44
באיגרת הרמב"ן הארוכה ['טרם אענה אני שוגג'], נדפסה בכתבי הרמב"ן של מוסד הרב קוק כרך א, הרמב"ן מגן על הרמב"ם והוא מאריך לטעון לטובת הרמב"ם בכמה עניינים, בעמודים שמה-ח הרמב"ן הרמב"ן יוצא להגנת הרמב"ם השולל גוף מהבורא ומוכיח כדברי הרמב"ם באופנים שונים.
אבל נראה מתורף דבריו שהדעה הלגיטימית והמקובלת יותר [או לכה"פ שווה לדעה השוללת גוף] הייתה שיש לבורא גוף באיזשהו מובן, והרמב"ם הוא המחדש.
כמו"כ זכור לי שיש מקומות שניתן לראות שגם רש"י סבור כך, כמו"כ הראב"ד [הלכות תשובה] כנודע לא ראה את התפיסה המגשימה כמשהו חריג.
הריטב"א ספציפית לא עומד לי כרגע בראש, אם אמצא אביא בל"נ את דבריו.
אבל זה וודאי שדעה מגשימה לא הייתה חריגה. וודאי לא בתקופות קדומות יותר. המונותאיזם הטהור, המזוקק והמודע- מבחינה היסטורית הופיע די מאוחר. ויש אף שיאמרו שכל הסברי הרמב"ם השונים הינם אנכרוניסטים.
האם בתפיסה מגשימה אכן כרוך 'נמנע לוגי'?
זו שאלה שחולקת מקום לעצמה. והיא כמובן תלויה בהרבה הנחות יסוד שכל אחת מהן צריכה ביסוס הגון.
תוקן על ידי דה_וינצי2 ב- 27/11/2013 16:15:37
נשלח ב-27/11/2013 18:56
יתכן שכוונת השואל לרשב"א, אשר מאגרת ההתנצלות של ידעיה הפניני יש ללמוד כי חלק מההתקפה על הפילוסופיה שעימה היה מזוהה היתה על פרט זה. כפי שציין בעל, בתשובה מאוחרת יותר נוקט הרשב"א כדעת הרמב"ם. מי שחלק על זה בתוקף הוא המהר"ל, כמדומני בהקדמה השניה לגבורות ה'.
נשלח ב-27/11/2013 19:31
ליאונרדו מו"נ ח"ג פט"ו
לנמנע טבע יציב יציבות בת-קיימא שאיננה מעשׂהו של עושׂה ואי-אפשר לשנותו כלל. לכן אין לייחס לאל יכולת עליו1. כל אלה בגדר הנמנע בעיני כל אחד מבעלי-העיון. כמו כן שיביא האל לידי מציאות כמותו, או יגרום להֶעְדֵּר עצמוּתו, או ייעשׂה גוף, או ישתנה - כל זה בגדר הנמנע,
נשלח ב-28/11/2013 02:48
הכן אני מתכוון לדברי הרשב"א
ולא הריטב"א .
אוף כיצד אני יכול לשנות את הכותרת?
נשלח ב-28/11/2013 03:21
על הרשב"א - (האשכול עוסק בדעת הרשב"א לא בריטב"א כפי שבטעות כתבתי)
שלום.
מצאתי מאמר הטוען כי הרשב"א הכן בסופו של דבר טען כי השם הוא נמנע הנמנעות ..
1)האם צודק בעל המאמר שהריטב"א אחז שהשם הוא נמנע הנמנעות? 2)ומה בדבר דבריו שמצטט מהר"מא מפנו (הערה 8 שם )ועוד חכמים האם יוצא באמת שהם גרסו שהשם הוא נמנע הנמנעות? 3))ולשאלת השאלות : האם אלה שגרסו שהשם נמנע הנמנעות חשבו כי אין מניעה מהשם א)ליצור עוד אחד כמוהו?2)להתגשם בגוף ?3)להתחלק בעצמותו ?
והרי שורשים אלו הן מעיקר היהדות והראיה הטובה שלהן הוא השכל הישר.
בתודה
נשלח ב-3/12/2013 16:00
שאלה לחברי הפורום - מהרח"ו
שלום.
כתב לי חבר בפורום בשם "דרום חוקר" כי דעת המהרח"ו היא שהשם יכול להתגשם בגוף.
הוא לא הביא לכך מקור.
האם נכונים דבריו? האם למישהו יש את המקור לדבריו?
תודה איתי
נשלח ב-3/12/2013 17:59
איתי
אפשר לחשוב על שאלה נוספת: האם אלוקים מסוגל להתאבד? ותשובתי היא: להתאבד זוהי יכולת שמקורה ומהותה היא חיסרון ולא ייתרון, והוא הדין שאין הוא 'יכול' לברוא אבן שאפשר להרים אותה וליצור עוד אחד כמוהו ולהתגשם וכו', כי כל הדברים האלו הם חסרונות, וזה שאין הוא יכול לעשותם הרי זה ייתרון לו, אבל הוא כן יכול לצמצם את עצמו על מנת לברוא עולם חיובי באופן שזהו ייתרון לו, ונשאר לברר כיצד מבדילים בין מניעה שהיא חיסרון (למשל צמצום עצמו בתוך גוף) לבין מניעה שהיא יתרון (למשל צמצום עצמו על מנת ליצור מקום לבריאת העולם), ובזאת כבר אין בידי תשובה.
נשלח ב-3/12/2013 19:58
תודה אליקים
מה בדבר המהרח"ו שטוען לכאורה שהשם יכול לצמצם עצמו לגוף? יש למישהו מקור?