בית פורומים עצור כאן חושבים

מה חושב מוישי- שמערלע על הגוי הרשע

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/12/2013 22:39 לינק ישיר 

רם,
עזוב אותי מהגדרות מוסכמות או לא מוסכמות. מבחינתי ההגדרה לטרור היא רצח אזרחים לא מזויינים ולא מעורבים (במישרין), באופן מכוון ושיטתי, כדי להשיג מטרות פוליטיות. או קיי? נראה לי שהמחתרות העבריות נקיות לפי מבחן זה, ומנדלה לא. אני כבר לא מדבר על הטרור הפלסטיני (מעלות), האירי, הבאסקי וכל שאר החלאות.

בן קוהלת והרב מיכי,
כן, היטלר רצה להציל את העולם מן הקומוניזם כי ראה בו משטר רע ומשחית. קרא את מיין קאמפף ותראה שאפילו טיעונו נגד היהודים בא מתוך עמדה מוסרית כביכול - לפי ראיית עולמו המעוותת (הצלה של הטובים מיד הרעים הנצלנים הוא ערך מוסרי, לא?).
ולא, אינני רואה עדיפות גדולה של סטאלין על היטלר, ואני זועם על הסלחנות הבלתי-נסבלת שבה מתייחס "העולם הנאור" אל הקומוניזם לעומת הנאציזם, שלא לדבר על הפשיזם האיטלקי, שבאמת היה הרבה פחות אלים ומכוער ומעוותת מוסרית מבין שני אלה ועיקר אשמתו הוא שחבר אל בעל הברית הלא נכון.

תוקן על ידי אידך_גיסא ב- 15/12/2013 22:41:59

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2013 02:19 לינק ישיר 

אידך,

אני כבר באמת מתבלבל. אתה עצמך אומר שהיטלר בא מתוך "עמדה מוסרית כביכול - לפי ראיית עולמו המעוותת", ובוודאי כל אחד יכול להגדיר את הטוב והרע מבחינתו, גם רוצח סדרתי מגדיר את קרבנותיו כרעים בשבילו, האם לזה ייקרא מוסר? היטלר בנה השקפת עולם שמעמידה אותו ואת עמו בהגדרת הטובים והראויים לשרוד, ואת היהודים (למשל) בהגדרת הרעים, האם לזה ייקרא מוסר, ואפילו בתוספת "כביכול" ו"מעוות"? נראה לי שהיטלר עצמו לא היה מסכים איתך, כי לפי דעתו אין זכות קיום למושג "מוסר".

סלח לי, אבל נראה לי שמרוב זעם (כלשונך) על העלמת העין מהרוע שבקומוניזם, אתה עושה 'אפליה מתקנת' ומקצין כל כך, עד שאתה מוכן "לחבב" את היטלר על מלחמתו בקומוניזם. זה שבמקרה גם אתה וגם היטלר מתנגדים לקומוניזם, וזה שבמקרה גם היטלר נקט שהקומוניזם הוא רע לפי השקפת העולם שהוא (היטלר) יצר, אינו אומר שה'רע' בעיניו וה'רע' בעיניך הם דומים.

ועכשיו בלי לזעום, הסבר מדוע הקומוניזם שוה בעיניך ברעתו לנאציזם. אני מסכים איתך שהקומוניזם רע ביסודו באופן שהוא התנסח ע"י מיסדיו (ולא רק באופן המעשי שמנהיגיו הגשימוהו), אני מסכים איתך שהוא סכנה לאנושות, אבל בכל זאת: הוא לא מיוסד על רצח עמים, הוא לא מתכוון לזה, הוא לא חושב שזה נכון ונחוץ. הוא לא מבוסס על הגדרת קבוצה אנושית אחת כנעלה וטובה מכולם וקבוצות אחרות כנחותות ושאינן ראויות להתקיים. והוא בכל זאת מדבר על להביא טוב ורווחה לכלל בני האדם, בלי הבדל גזע ודת. גם הטוב והרווחה שהקומוניזם שואף אליו מקובלים על רוב בני האדם. סך הכל ניתן לומר שבקומוניזם יש ניצוצות טובים, אלא שהוא צריך בירור נוקב ושורשי, כדי להשיל ממנו את כל הרוע והאלימות שמיוסדים בו. משא"כ הנאציזם, ומיותר להסביר למה.

תוקן על ידי בן_קוהלת ב- 16/12/2013 02:25:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2013 09:50 לינק ישיר 

אידך, ״נראה לי שהמחתרות העבריות נקיות לפי מבחן זה, ומנדלה לא.״

כאמור נראה שגם מנדלה נקי, ברמת המעורבות הישירה. זה נכון שהוא לא הסתייג עקרונית מטרור ״כאשר לא מצליחים להתקדם בדרכים אחרות״. כפי שמבטאת גם אהדתו לערפאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2013 12:28 לינק ישיר 

רם,

לגבי הביוגרפיה של מנדלה, בוא נסכים שכל אחד יישאר בגירסתו העובדתית; לגבי תמיכתו בטרור– הרי גם תמיכה ברע היא מעשה רע, וקיימא לן שמחזיק ידי עוברי עבירה עושה בזה עבירה בעצמו.

בן קוהלת,

אתה מכניס אותי כאן לשאלות רציניות, שאין לי הזמן להשיב עליהן בארוכה ולכן אציג שברי דברים (בדרך כלל אני מתחרט כשאני עושה זאת).

א.      נכון, כל אדם שעושה מעשה חושב באותו רגע שהוא ניתן להצדקה, דהיינו שהוא טוב, או לכל הפחות ניייטרלי. בזה אני מקבל את עמדת סוקרטס.

ב.       (מבלי להישמע כמו הרב קוק): על אחת כמה וכמה בכל אידאולוגיה יש גרעין מוסרי אמיתי, ובדרך כלל הבעייה של אידאולוגיות לא מוסריות היא האיזון הלא נכון בין ערכים מוסריים, או תשתית עובתית לא נכונה. ואסביר את דבריי.

אידאולוגיה היא שיטה המורכבת מטיעונים רבים. חלק גדול מהטיעונים האלה כוללים טענות 'דין' וטענות 'עובדה' (או 'מציאות' בלשון הישיבתית). הרבה פעמים הדין מבטא ערך מוסרי נכון, אבלמיושם על הנחות עובדתיות לא נכונות ('תמונת עולם מעוותת') ולכן מוליד מסקנה מעוותת לא פחות. בנדון דידן, אפשר לשחזר היסק כגון זה:

'דין': צריך לבער את הרע מן החברה

'עובדה': היהודים הם רע

מסקנה: צריך לבער את היהודים מן החברה.

ברור שהגרעין המוסרי כאן הוא ההנחה שבדין (הגם שאני רואה גם ברעיון זה בעייה מצד האופן שבו רצו להגשימו, כמפורט להלן; בוא נניח לזה כרגע), אבל ההנחה העובדתית ('תמונת העולם') השגויה 'מקלקלת' את השיטה בכללה.

זה רלוונטי, בשינויים המתחייבים, גם לשאר טיעונים.

עניין הפסול המוסרי העמוק שבקומוניזם מצריך אשכול נפרד. אם נצטמצם רק לנדון דידן, הרי שרעיון 'מלחמת המעמדות' אינו פחות אלים ורצחני מרעיון 'טוהר הגזע'. בעניין הזה סטאלין אכן צדק כשהציג עצמו כתלמיד נאמן של לנין, ולנין אכן צדק כשהציג עצמו כתלמיד נאמן של מרקס; הרקבון מתחיל מהשורש. ומן הבחינה הזאת, אם הקומוניזם הוא בעיניך טוב שרק צריך להעלות ממנו ניצוצות – אותו דבר אפשר להגיד גם על הנאציזם, שלכאורה רק רצה לקדם את התהליך האבולוציוני בכיוון הנכון שלו!

הטענה שבנאציזם אין 'אפיל' מוסרי (מעוות ככל שיהיה) – שגויה, עובדתית. אתה צריך לקרוא קצת יותר את הספרות הנאצית, במיוחד את אלפרד רוזנברג. העמדה הניטשיאנית שאתה מציג לא הייתה דומיננטית בנאציזם. נכון, יש כמה התבטאויות ידועות של היטלר ואחת של גרינג, אבל גם מיין קאמפף ובמיוחד כתבי רוזנברג מלאים התבכיינות פסוודו-מוסרית על הרעים המוצצים את לשד הטובים ועל הגיבורים הטובים שהולכים להציל אותם מידם.

ככלל, אני רואה סימטריה די חזקה בין הנאציזם לקומוניזם: בשניהם יש נסיון לומר שאת החברה מפעילים כוחות שמאחורי הקלעים, ושבין הכוחות האלה יש אלמנטים רעים ומסוכנים, המנציחים את הרעות החולות של החברה ומדרדרים אותה הלאה; ובשניהם יש רק דרך אחת להציל את העולם – לבער את האלמנטים האלה על ידי חיסולם הטוטלי באמצעים אלימים ומהירים, ויצירת 'אדם חדש' המטוהר משיירי הרע הזה. בשני המקרים מדובר בגישה פסולה מיסודה (מעבר להיותה קצת רומנטית-הוליוודית). הגרעין הטוב שאני רואה בשניהם הוא השאיפה לתקן את האדם ולא רק לספק אותו – ובזה נבדלות שתי האידאולוגיות האלה  מן הדמוקרטיה הליברלית – אבל על 'תיקון' כזה כל אדם מוסרי צריך לוותר.

(כל זה בקיצור נמרץ העושה עוול לעניין, וכאמור, אני ממש מבקש לא להיכנס לזה כאן, כי זה יפתה אותי להמשיך את הדיון שעה שממש אין לי זמן לזה...; הבה נדבק בנושא המקורי).

תוקן על ידי אידך_גיסא ב- 16/12/2013 12:47:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2013 17:03 לינק ישיר 

הבנתי את דעתך. ובכל זאת עדיין אינני יכול להסכים (ואם אינך פנוי תוכל שלא להגיב ואכבד את רצונך).

בסופו של דבר, היטלר וחבריו בנו את השקפתם על תורת הגזע, וזה לא ביטוי אחד או שניים אלא מסמכים רשמיים וידועים של ה"רייך השלישי". ב'רעים' של היטלר נכללו אנשים מכל השכבות, המעמדות והעיסוקים, דומים ושוים בהתנהגותם לאנשים שנכללו אצלו בין ה'טובים'. כך שאי אפשר לקבל כלל את ההסברים ה'מוסריים' על מאבק במוצצי החברה ובמנצליה. 
אני יודע שיש דעות רבות מהו מוסר, ואין הגדרה אחת מוסכמת ומושלמת. אבל לעניות דעתי, יש מינימום בסיסי שהוא בודאי מוסכם. לפי מינימום בסיסי זה, מוסר הוא אחוה אנושית, הסכמה אנושית על מה שהכרחי ורצוי לכל בני האדם (לפחות: חיים וצרכים אלמנטריים. מלבד חריגים בודדים כל בני האדם מסכימים על כך), והתנגדות למי ולמה שמזיק לטוב המוסכם על כל בני האדם (כנ"ל).
ואילו שיטה שבוררת מתוך האנושות קבוצה מסויימת שרק היא הטובה והראויה לשרוד, ומגדירה קבוצות אחרות כנחותה וראויה להשמדה, ובמיוחד אם היא מיישמת זאת, שיטה כזו אין לה דבר עם מוסר. קל וחומר כשההגדרות לקבוצות הנ"ל הן גזעיות, ובן בנו של קל וחומר כשבמפתיע הקבוצה הגזעית הטובה היא בדיוק קבוצתו של הוגה השיטה, עמו וארצו.
לעומת זאת, השאיפה הבסיסית של הקומוניזם מכוון בדיוק להגדרת המוסר הנ"ל: טוב ורווחה לכל בני האדם. ואמנם על הקומוניזם יצדק מה שאמרת שהופר אצלו האיזון בין הערכים, (בין היתר) כי ההתנגדות האלימה למעמדות העליונים (שבסך הכל הצדיקו את השנאה כלפיהם בדרך כלל) היא אכן לא מוסרית. הוא אשר אמרתי: אם נרצה לקחת מוטיב מהותי ומרכזי מן הקומוניזם הרעיוני לטובת העתיד שלנו כציבור וכפרטים, יש לנו מה לקחת. מן הנאציזם לא נוכל לקחת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2013 17:36 לינק ישיר 

בן קוהלת,

אני לא מסכים.

א)      הטענה שמוסריות כרוכה באוניברסיליזם היא לדעתי טענה מוקשית מאד. אפילו מאד מאד.

ב)      פטריוטיזם הוא גם כן ערך חיובי. גזענות היא צורה מוקצנת שלו, מוקצנת מדי, אבל הרי אפשר לרכך, למתן ולהעלות ניצוצות, לא?

ג)       'טוב ורווחה לכל בני האדם'?? האמנם?? גם לכמרים ולרבנים? גם למצדדי הסדר הישן? גם ללאומנים? גם לסוטים אידאולוגיים שבתוך הזרם הפועלי? גם לעשירים? (ואני לא מדבר על היישום, אני מדבר על השיטה ה'תיאורטית'). ריבוד על בסיס אידאולוגי/דתי/כלכלי הוא גם כן ריבוד. אתה יכול לטעון שהוא טוב מן הריבוד הרגעי.

ד)      שוויון הוא פגיעה בצדק. צדק מחייב דין שווה לשווים ודין שונה לשונים. (וכאן אנחנו ממש נכנסים לדיון ארוך שלא כאן מקומו).

ה)      'המעמדות העליונים ... בסך הכל הצדיקו את השנאה כלפיהם בדרך כלל'?? יש כמה אנשים (בהם כמה וכמה יהודים) שישמחו להסביר לך למה תוכל להחליף במשפט הנ"ל את 'המעמדות העליונים' ב'היהודים'...

ו)       תורת הגזע ההמקורית של הנאצים לא דרשה את השמדת הגזעים הנחותים (לדעת איאן קרשו כל הפתרון הסופי היה עסק שהתגלגל, לא תוכנית קבועה מראש בצורה מסודרת, ויש חולקין), אלא רק את הכפפתם לעליונים. לא קשור לכלום, סתם תיקון לדבריך.

ועוד יש להאריך טובא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2013 21:38 לינק ישיר 

הרב מיכי הרשה לי להתפלא על סגנונך בו אתה מכנה כל מי שלא מסקים לדעתך הנחרצת, כטפשות שטות וכד' נלסון מנלה, לא עשה שום דבר מןסרי מרשים, הוא פשוט נמנע - לאחר בחירתו לנשיא, להגשים את האידיאולוגיה הקומוניסטית ללינניסטית בולשביקית. בה דגל בזמן היותו מנהיג המרד, זה מזכיר לי את הבחור שבקש הערכה כי מנע מעשה אונס, כששאלו אותו איך מנעת? השיב- התאפקתי.

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 16/12/2013 21:49:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2013 22:11 לינק ישיר 

ירוחם,
כשאני אומר למישהו שהוא מדבר שטויות, האם זה אומר שאני אומר זאת על כל מי שלא חושב כמוני? לוגיקה מעט בעייתית, לא?
אז קבל תיקון: לא אמרתי זאת על כל מי שלא מסכים לדעתי, אלא רק על מי שאכן דיבר שטויות (לדעתי).

אני לא מבין מדוע צריך להסביר דברים כה פשוטים, אבל כנראה שבכל זאת צריך. אז אפרט מעט יותר. אין שום קשר למימוש או אי מימוש האידיאולוגיה הקומוניסטית של מנדלה. מדובר במצב בו קבוצת רוב (שחורים) דוכאה והושפלה לאורך שנים רבות ביד קשה ואכזרית בידי מיעוט (לבנים). מגיע רגע ובו מאבקם נושא פרי, ומתרחשת מהפיכה. השחורים מקבלים שוויון זכויות, ובעצם מקבלים את השלטון והופכים לרוב שולט במדינה. מה לדעתך אמור לקרות במצב הנורמלי? מה שמתבקש הוא טבח המוני והתעללות במיעוט המדכאים. שלא לדבר על משפטי ראווה והוצאה  להורג של האשמים הישירים (=ראשי השלטון והמשטרה). וראה זה פלא, בפועל הדבר פשוט לא קורה. לא טבח, ואפילו לא משפטי ראווה ולא הוצאות להורג.
זה לא קרה בגלל כמה אנשים, ובפרט נלסון מנדלה (נכון, גם הבישופ דזמונד טוטו ועוד). אם זו לא התנהגות מרשימה ומוסרית לעילא, איני יודע מהי התנהגות מוסרית מרשימה. ע"ע מוהנדס גנדי. ועוד ע"ע על השומעים חרפתם ואינם משיבים ועונים עליהם הכתוב אמר ואוהביו כצאת השמש בגבורתו (על אף שזו רק הימנעות).
מי שאומר שזו לא התנהגות מוסרית, גם אם הוא בונה תיאוריה מופרכת שלפיה הימנעות אינה מוסר - פשוט מדבר שטויות. זה מה שאמרתי, וזה מה שאני חוזר ואומר. לא פחות ולא יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2013 16:46 לינק ישיר 

אידך_גיסא כתב:

בן קוהלת,

אני לא מסכים.

א)      הטענה שמוסריות כרוכה באוניברסיליזם היא לדעתי טענה מוקשית מאד. אפילו מאד מאד.

ב)      פטריוטיזם הוא גם כן ערך חיובי. גזענות היא צורה מוקצנת שלו, מוקצנת מדי, אבל הרי אפשר לרכך, למתן ולהעלות ניצוצות, לא?

ג)       'טוב ורווחה לכל בני האדם'?? האמנם?? גם לכמרים ולרבנים? גם למצדדי הסדר הישן? גם ללאומנים? גם לסוטים אידאולוגיים שבתוך הזרם הפועלי? גם לעשירים? (ואני לא מדבר על היישום, אני מדבר על השיטה ה'תיאורטית'). ריבוד על בסיס אידאולוגי/דתי/כלכלי הוא גם כן ריבוד. אתה יכול לטעון שהוא טוב מן הריבוד הרגעי.

ד)      שוויון הוא פגיעה בצדק. צדק מחייב דין שווה לשווים ודין שונה לשונים. (וכאן אנחנו ממש נכנסים לדיון ארוך שלא כאן מקומו).

ה)      'המעמדות העליונים ... בסך הכל הצדיקו את השנאה כלפיהם בדרך כלל'?? יש כמה אנשים (בהם כמה וכמה יהודים) שישמחו להסביר לך למה תוכל להחליף במשפט הנ"ל את 'המעמדות העליונים' ב'היהודים'...

ו)       תורת הגזע ההמקורית של הנאצים לא דרשה את השמדת הגזעים הנחותים (לדעת איאן קרשו כל הפתרון הסופי היה עסק שהתגלגל, לא תוכנית קבועה מראש בצורה מסודרת, ויש חולקין), אלא רק את הכפפתם לעליונים. לא קשור לכלום, סתם תיקון לדבריך.

א) מה אעשה ואינני רואה שום תוקף וסמכות למוסר אם לא הסכמה אנושית כללית, שרק מכוחה אפשר לצפות מ'האדם הסביר' לנהוג ע"פ המוסר.

ב) קשה לי להאמין שאתה מאמין במה שכתבת. גם אם נסכים שיש איזשהו טוב בלאומניות במידת מה (לפחות במצב האנושות הקיים), ונתעלם מהחסרונות שיש בה, עדיין: 1. אין להשוות טוב זה לטוב הבסיסי והראשון במעלה של סיפוק צרכי החיים לכל בני האדם כשאיפתו היסודית של הקומוניזם. 2. הלאומניות אינה חידוש מהותי של הנאציזם, והוא, הנאציזם, גם לא בא לחזק את ערך הלאומניות כערך אנושי אוניברסלי, אלא פעל על ידו כחלק מעיצוב 'העם הנבחר' שלו. כך שההשוואה מעלה גיחוך מר.

ג) אינני בא להצדיק אלימות. אך באופן טבעי כל שיטה נאבקת במי שנאבק בה. קל מאוד להבין את הזעם של הקומוניזם הרעיוני נגד כל מי שתמך וסייע לסדר הישן והרע. כל מי שחי בחברה החרדית ועיניו פקוחות, יוכל להזדהות עם התחושה שהדת בצורתה הנוכחית ובעיקר נציגיה, נושאים גם הם באחריות לעליבות חייהם של המאמינים. וחוץ מזה, כאן בסעיף הזה אתה חוזר ומקשה ממה שכבר הסכמנו עליו, שאכן בזה נכשל הקומוניזם ובזה הפר את האיזון הערכי. ועם כל זאת, הקומוניזם הרעיוני בפירוש שאף להיטיב לרוב בני האדם, הנאנקים והעלובים.

ד) אני מסכים שהשויון כ'סף עליון' הוא ערך בעייתי מבחינה מוסרית אם הוא כפוי, ועוד באלימות. אך שאיפת השויון כ'סף תחתון', כלומר שלכל אדם תהיה האפשרות הזמינה לחיי רווחה, זהו ערך נעלה ומרומם.

ה) חבל להידרדר להשוואות פופוליסטיות כאלה. ידוע שרבים מאוד מבני המעמד העליון ניצלו ונָגשׂו במישרין ובעקיפין את בני המעמד הנמוך. אחרים או תמכו בסדר הרע הזה, או לפחות לא ניסו לשנות אותו ולהיטיב את מצב ההמון. מה שאי אפשר לומר על היהודים כקולקטיב. אמנם היהודים בגלות היוו מוקד טבעי לניתוב של רגשי זעם ודחייה ושנאת האחר של המוני הגויים, אך אי אפשר להאשים רציונלית את היהודים באיזושהי אחריות למצב הכלכלי או הפוליטי.

ו) כמו שאתה עצמך מבין, אין לנו כאן ענין בתהליך ההתפתחותי של הנאציזם, ודאי שכמו כל דבר גם הוא התפתח באופן טבעי ולא הגיע מיד לממדי הזוועה הסופיים שלו. אבל הכל טמון כבר בגרעין הראשוני שלו.

תוקן על ידי בן_קוהלת ב- 17/12/2013 16:50:59

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2013 16:47 לינק ישיר 

אני מבין ששנינו אמרנו כבר את כל מה שיש לנו לומר בעניין. ככל שניסיתי, לא הצלחתי לראות בדבריך טענה שתשנה את המאזן הכללי. אני מזמין את הקוראים שיחוו דעתם, אולי הם הצליחו היכן שאני כשלתי.
אסכם את דעתי. הקומוניזם בהחלט רע ומסוכן לאנושות. אך גם צורות ארגון ושלטון אחרות הן רעות במידה רבה. גם הקפיטליזם הוא רע. שלטון מונרכי או דיקטטורי הוא רע, וגם בדמוקרטיה יש הרבה רע. הדת היא רעה, וגם התרבות המערבית רעה. אינני בא להשוות את כולן, אך נראה לי שהקומוניזם עדיין שייך לסדר גודל הרוע של כל האחרות, כלומר הוא רע בין רעים, אפילו אם תטען שהוא הראשון לכולם. ויש לזכור שהוא הגיב על צורות ארגון ושלטון קודמות שהיו רעות, והוא ניסה לתקנן, אלא שגם בו דבקו יסודות רעים. הוא יכול להיזכר כניסיון הירואי, שאיחד בני אדם רבים מאוד מתרבויות רבות ושונות, להיטיב את החיים האנושיים. גם נראה שרוב 'מאמיני' הקומוניזם התכוונו באמת לטוב ולא יכלו לראות את הרוע שהיה מובנה בו מראש ושהתפתח בו בהמשך.  
לעומת זאת, הנאציזם הוא התגלמות הרוע, הוא רוע מזוקק. אין בנאציזם שום רעיון מהותי שיש לו ערך טוב אוניברסלי ונצחי. הוא טירוף של אומה אחת שהתבסס מראש על פיסות פסוודו-מדע פופולרי, על אמונות נרקיסיסטיות, ועל שאיפה לדיכוי אלים של עמים אחרים שהתפתח מהר מאוד להרג והשמדה סיטוניים ושיטתיים. (ומגוחך לרומם את הנאציזם בגלל שרדף את הקומוניזם. באותה מידה, היהדות האורתודוכסית יכולה לראות בנאציזם חבר לדעה כי הוא רדף את ההומוסקסואלים). 

מה שאין כן הקומוניזם שבהחלט מורכב גם מרעיונות מהותיים טובים, שכשנפריד אותם מרעיונות רעים שהצטרפו אליהם, נוכל לקבלם כבעלי ערך טוב אוניברסלי ונצחי. (גם בסוציולוגיה של ימינו יש שיטות שמושפעות מהקומוניזם ושואפות לשפר אותו. ואילו הנאציזם השאיר את חותמו על דרך השלילה בלבד).

תוקן על ידי בן_קוהלת ב- 17/12/2013 16:52:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2013 19:13 לינק ישיר 

קודם כל תיקון טעות שנוכחתי בה כעת: בהודעתי דלעיל כתבתי 'רגעי' וצריך להיות כמובן 'גזעי'.

בן קוהלת, אעכב לעת עתה את תשובתי על כמה מן הדברים שכתבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2013 21:04 לינק ישיר 

בן קהלת ,
אני מבין ממך שלא השארת בעצם אלטרנטיבה לעולם טוב יותר ,
ואם כבר להתפלסף,האם כל העם הגרמני הנאצי ימח שמם בעצם לקחו את הרוע כמשמעות?גם עליהם עד כמה שהאבסורד ענק ובלתי ניתן לתיאור הם בעצם רצו חתרו לבנות עולם נקי וטוב יותר ,תלישת העשבים השוטים למען קרקע בריאה ופוריה לשיטתם,
הפלא הוא באמונת העם ,שבעשייה למען מטרה זו זקוקים לעשיית הרוע בהתגלמותו ולאחר מכן עוד להשאיר נקיון מנטלי ומצפוני,
כך גם שיטת הקומוניזם שכמדומני ביצעו הרג במיספור גדול יותר ,היא בעצם בנויה על ידי הכרח של מלחמה להסכמת אותה שיטה בעם ובציבור  ,האם זה התחיל באופן תמים ובהשערה שתהיה הסכמה ?
השואת דעות דתיים עם הנאציזם בשורה אחת טמון בו הרבה שנאה והיא לא נכונה לשוחר צדק וטוב שכמותך ,כל העולם היה מוקיע הומסקמואליות עד לא מזמן ואין ליהדות שום התנגדות למיגדר המיני אלא לאקט עצמו שמובטחני שאין בהיסטוריה תופעה שאי פעם היו עדים והתראה ומיתה לשכזה,
גם טענת שהדת היא רעה ,ולכשנתייחס לדת היהודית 2013 האם היא אינה יותר מוסרית מכל שיטה אחרת עכשוית,?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2013 21:26 לינק ישיר 

פשוט כאן לכולם שיש לשלול בצורה מוחלטת את המאבק האלים.

אני חושב, שהדברים אינם פשוטים כלל ועיקר.

אני לא בקי בהיסטוריה של דרום אפריקה, אבל ממה שאני מתרשם, היה שם מצב נורא וזועיתי של אפליית כושים, עכשיו, אם נצא מנקודת הנחה שאין דרך אחרת לפתור את הבעיה בלי טרור, אז יש מקום להבין את הצד שיצדיק את זה.

אני לא בא לומר שככה צריך להתנהג, אבל אני לא חושב שזה לא כל כך פשוט לשלילה עד כדי כך שמי שאוחז שזו הדרך זה בהכרח אומר שהוא אדם שלילי, בצורה כה גורפת עד כדי מחיקת כל זכיותיו.

הרי יש מושג של מלחמה, שלאורך כל ההיסטוריה היה דבר מקובל, וגם היום מקובל כדבר לגיטימי בנסיבות מסוימות, בכל מלחמה נהרגים אנשים חפים מפשע, האם לכן זה אומר שעלינו להכחיד את המושג מלחמה ולא להשתמש בכלי הזה בשום אופן?.

אני לא יודע עד כמה היה מצבם של הכושים קשה אז, אבל, בוא נניח שתהיה אומה שתשלט בשלטון מוחלט על ידי אומה אחרת, שישתמשו בהם לעבדים נרצעים, מה שאומר בעצם באיזה פן, השמדתה של אומה זו, כי חיי עבדות במידה מסוימת זה חיי מות, ולא תהיה שום דרך לעם הנכבש לצאת לחופשי מעול הכובש רק על ידי טרור, האם בטוח שאין זו דרך לגיטימית? 

האם בגלל שאין להם מדינה מסודרת משלהם אסור להם לצאת למאבק ?

בקיצור אני אומר, יש טרור שהוא כמלחמה, זה ששמו שונה, זה לא אומר שהוא מוצדק פחות ממלחמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2013 21:32 לינק ישיר 

קסת,
טרור אינה קטגוריה מחמירה ממלחמה, אלא אדרבא, הרחבה שלה: גם במלחמה, פגיעה מכוונת באזרחים לא-חמושים נחשבת לפשע מלחמה. אם יש מאמץ לפגוע בלוחמים, בתשתית וכו' ו"על הדרך" נהרגים גם אזרחים - אפשר וראוי להתייחס לזה בסלחנות. אבל מלחמה שיוצאת מראש לפגיעה חסרת אבחנה באזרחים - גם היא פסולה. ודון מינה ואוקי לאתרין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2013 21:46 לינק ישיר 

ביליצר,

לא הבנתי את המשפט הראשון של דבריך וכיצד הוא קשור לדבריי.

אינני יודע בדיוק מה העם הגרמני חשב והתכוון. אני יודע שאני מצפה מאדם מוסרי וחכם לא לתמוך בשיטה שיש לה סימנים וגילויים של טירוף ואנטי מוסריות.

כולם רוצים לעשות טוב יותר, גם רוצח יכול להתכוון לטוב, השאלה אם זה נעשה בהתאם למוסר או לא.

לא השוויתי כלל את היהדות לנאציזם אלא להיפך (ניסיתי להראות כמה אבסורדי לדמות בין שיטות שונות ומנוגדות על סמך דמיון אקראי), ואני מצר על שהבנת מדבריי כך. 
אותו הדבר גם במה שכתבתי שהדת רעה, כמו שאר הרשימה שמניתי שם, לא התכוונתי לומר שהיא רעה-רעה, אלא שיש בה גם רוע, וייתכן שהוא מובְנֶה ביסודה ("שלא באשמתה" כמובן, אלא באשמת המגבלות האנושיות). ברור לי שהדת הביאה הרבה טוב לעולם. אבל אם כן, הרי שמדובר בעיקר על הדת המקורית. היצירה האבולוציונית של "יהדות 2013" אינני יודע אם היא מוסרית יותר מכל שיטה אחרת, ויש לי חשש גדול שלא, ואולי אף פחות מקצת אחרות (כמובן שיש הרבה יהדויות 2013, אני מדבר על חלק מהן - תמיד תוכל לחשוב שאינני מתכוון על שלך). 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה חושב מוישי- שמערלע על הגוי הרשע
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.