|
|
| נשלח ב-30/12/2013 15:55 |
|
| |
בא ואשכילך- בזמנו גזר אנדיאנוס קיסר על החודש- אסור היה לקדש את החודש, ואסור היה גם לעסוק ולהפיץ את יום ר"ה, אבל היהודים כמו יהודים מצאו תחבולה לאיסור הזה, בר"ח הם אמרו ושלחו דוד מלך ישראל חי וקים. שזה בגימטיא ראש חודש.
אני באמת לא יודע מה זה ומלאה הארץ דעת ה'. מה איכפת לי כיהודי מה 7מיליארד אנשים חושבים או יודעים, זה לא העסק שלי ולא של אבא שלי. הגמרא בפסחים אומרת- למה הקב'ה הפיץ את היהודים בעולם? בכדי שיחזירו בתשובה את האנושות. בתפילת יום הכיפורים אמר הרבי רב אלימלך מילזנסק- אבינו מלכנו הוצא קרן ישראל עמך. ריבונו של עולם- עזוב את הרוחים- תוציא את הקרן. עוד מעט לא יהיה קרן.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2013 16:03 |
|
| |
האם התמודדות יהודית או דתית עם השואה מחייבת ניתוח סיבתי או הסבר של שכר ועונש? הרי פשיטא שברגע שאני טוען שההשמדה היתה עונש על הציונות או הרבנים או ששיחקו בכדור בשבת אני בא לנגח מישהו כעת ולא באמת מסביר כלום. כלומר אני בא ואומר "בגלל התנהגות כזו שאתה מתנהג בה הביא הקב"ה אסון גדול על כולנו ולכן מן הראוי שתשנה את דרכיך". שימוש בטרגדיה הזו ככלי בהתנגחות בין כתות היא צינית מאד.
תאמרו אולי שהתמודדות דורשת לכה"פ מידה של משמעות. גם בזה אני לא בטוח. ובטח לא משמעות אחידה ומחייבת. הצורך לחפש משמעות אחת לדברים מורכבים היא פשטנות. אנחנו יכולים לשחק בנדמה לי אבל יש רמה של אסון (וזה לאו דווקא השואה בלבד) שפשוט גדול עלינו. זה לא אומר שלא מדברים על זה ולא חושבים על זה ולא מנסים למצוא התמודדויות שונות. זה רק אומר שאדם צריך לפעמים מידה של ענווה. לעשות פאראפרזה לצו המוחלט של קאנט: לעולם יהיה מותו של אדם תכלית לעצמה (ולא אמצעי). אל תתפסו אותי במילה, כוונתי ברורה.
תוקן על ידי yerubaal ב- 30/12/2013 16:03:10
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2013 20:30 |
|
| |
בספר שיצא זה עתה "בראשית היתה שואה" לד"ר משה שנר
(הוצאת מאגנס)
הוא מביא את דעתו של הרבי הקודם לבית חב"ד הריי"צ
שאינם עולים בקנה אחד עם מה שהובא כאן כדעתו של הרבי האחרון לבית חב"ד
הדברים הם מתוך לקוטי דיבורים לריי"צ שם הוא עורך אנלוגיה לפורים
וש"נ
כל העולם כולל עמלק ידע שבני ישראל זרע אברהם הם
העם הנבחר כלומר עם ה' אך כשקם העברי הפוליטי והציג את עצמו
בפני כל העולם בתור עם כלומר הפרידו את העם מה"' צירף אליו
פוליטיקאים שראשית דבר ביטלו את דעת התורה בכלל והמירו חלקים
מסוימים מהתורה והמצוות על דברים אחרים כך שנוצר בבני ישראל
שני סוגי עברים עברים של תורה ומצוות ועברים פוליטיים
המן לא היה יכול להבין מדוע שונה מרדכי משאר העברים הרי גם
הוא מרדכי י אדם פוליטי יודע שפות בלתי רגיל ניפגש עם אישי
הממשלה הגבוהים ביותר מדוע אפוא שונה מרדכי משאר העברים
עד שנתיניו סיפרו להמן שמרדכי הוא יהודי והסבירו לו את
ההבדל הנכון בין עברי ליהודי עברי הוא שם פוליטי שיכול להיות גם
נגד הדת היהודית או גם נגד דת אחרת כפי שיש שם שהוא רק חותם
הצהרתי שלפי דעתו שייכת אותה מדינה לאותו עם ואין לכך שום
שייכות לדת ולמוצא של הדמות המביעה אותה דעה ואילו השם
יהודי מציין את היהודי האמיתי המאמין בהשי"ת ומקיים תורה
ומצוות בגאון ובמסירות נפש הגדולים ביותר
המן הרשע בעל הרגישות החברתיות הטובים ביותר לעברי הפוליטי
ראה לפניו את השנאה והמשטמה הגדולות ביותר של היהודי האמיתי
ורק אז הבחין ב ולא קם ולא זע .
מאורעות העולם הנוכחים צריכים להזכיר לנו את התקופה העתיקה
של המן החוזרת עתה ביתר הדגשה חלק מסוים מעם ישראל שכחו
שהם עם ה' ויאמרו לא ל סור ממנו ודעת דרכיך לא חפצנו קם יהודי
עברי בלי אמונה ובלי תורה ומצוות דחו ושכחו על מקור מחצבתם ועל
שנמצאים בגלות
נולם צריכים להבין שצרות העולם היהודי הנוכחות מהוות קריאה
מן השמים שבני ישראל יחזרו בתשובה וישובו ליהדות ליהדות טהורה
של תורה ומצוות לדחות ולשרש את הפיתוים הטיפשיים שהחכמות הפוליטיות יעזרו לנו(דרשת פורים משנת 1941
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2013 22:21 |
|
| |
חלמיש לא הצלחתי להבין במה זה סותר את מה שאני הבאתי מבנו של החפץ חיים ואת מה שנישט הביא שהוא נזף באמרי אמת שקנה אדמות בא"י ושהוא מעודד עליה לארץ הקודש.? יש לי כמובן גם להעיר על דבריו- אבל לש זה הנושא.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2013 06:43 |
|
| |
ירוחם
לא באתי לסתור. הואיל ובא לידי הספר החדש הבאתי הדברים בשם אומרם
בשורות טובות
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2013 09:11 |
|
| |
אדמו"רים וראשי ישיבות לא היו היחידים שטעו והטעו. הם גם לא היו היחידים שניצלו את מעמדם להציל עצמם. היו גם שניצלו את מעמדם להיטיב. אז מה למדים מזה? שהאדם (גם אם הוא אדמו"ר או ראש ישיבה) לא תמיד כל כך מפואר כמו שהוא או תלמידיו מדמים בעיניהם. יופי אז למדנו.
אינני יודע מספיק על מנת לומר אם היתה מידה של תמימות אצל התלמידים/חסידים של התקופה ההיא. אני כן יודע לומר שהקהלים של היהדות החרדית לזרמיהם כיום אין בהם שמץ של תמימות. היום הרב אומר משהו אחד וההמון עושה משהו אחר. מעמד הגדוילים בשחיקה מתמדת ואני לא חושב שזה כתוצאה מאיזה שבר של התקופה ההיא. המודרנה פשוט חזקה יותר מכל מה שדמיינו. כל גדויל שעובר לישיבה של מעלה מוחלף על ידי מספר אנשים שלכל אחד מהם סמכות פחותה וציבור מצומצם. ראה איך מתייחסים חסידים לאדמו"רים של החצר השכנה. אפילו כבוד "מקצועי" אין כאן.
אני חושב שהיחס המתהווה למנהיגי הציבור החרדי של היום מושלך גם לאחור. אמנם לרוב אין צנזורה מוצהרת, אך טקסטים "בעייתיים" דוגמת השיחה של הריי"ץ שהובאה למעלה ובמידה מסויימת גם קונטרס נגד הציונות שחובר על ידי אביו לא נלמדים בראש חוצות ורבים מהחסידים כלל לא יודעים על קיומם.
אך עדיין נכון שהרבה ממנהיגי הציבור החרדי נעזרים בשואה על מנת לחזק עמדות עכשיויות או להתנגח עם קבוצות אחרות. זה בזוי אך צפוי ונמצא על הרצף שגם רה"מ מצוי בו לעיתים.
תוקן על ידי yerubaal ב- 31/12/2013 09:11:04
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2013 12:11 |
|
| |
ירובל לא ירדתי לעומק דבריך בשורות האחרונות.. תרשום לפניך השואה הכחידה יותר משליש של עם ישראל, נדמה לי כי בכל ההיסטוריה של עם ישראל, לא הוכחדו ביחס הזה. לדעתי חורבן העם היה גדול יותר מאשר בשני הבתים בביתר ארצות השו"ם ואחרים רבים. אז אם כל שנה יותר נכון כל יום כמעט אנחנו מבכים את החורבן . אם כל שבת אנחנו מזכירים את השמד בערי השום, את צום גדליהו, מותם של תלמידי רבי עקיבא וכד', מחפשים ומוצאים ויודעים בודאות למה כל חורבן ושמד קראו, יודעים במה להאשים ומה היה החטא. מן הדין שיעסקו גם באבל הטרי הזה, ה' יודע מי אשם- אני חושב שאני יודע, אבל מה היא העובדה הברורה והחותכת, לאחר המלחמה כשבארופה הסתובבו עשרות אלפי עקורים פליטים ומזי הרעב, כשקהילות בכל אירופה עמדה מבולבלת וחסרת אונים, המנהיגים הרבנים לא התארגנו כאן בארץ או באמריקה, לצאת ולנסות לשקם ולארגן את שארית הפליטה, את האודים המוצלים מאש, לעזור להם כפי שמנהיגים רוחנים אמורים לעשות, לא היתה משלחת רבנים מהארץ ולא מהתפוצה. מי שנרתמו- היו החלוצים הציונים שהתפזרו בכל היבשת לארגן את חיי הקהילות. ולארגן את העליה ארצה. משה יצאה לראות את סבלם של אחיו, ולכן הוא נבחר להיות הגואל, אנשים שמוכנים רק להקריב את הבל פיהם בדרשות חוצבי להבות ולהאשים , לא מהם קורצו מנהיגי העם לדורותם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2013 18:42 |
|
| |
ירובבל הסיבה שהבאתי את ענין השואה , היות והיסטוריה עומדת לחזור על עצמה , יהודי אירופה בסכנה גדולה אם לא יגיעו לארץ ישראל , וגם עכשיו הרבנים מעודדים להישאר בגולה , ולכן זה חטא שחוזר על עצמו והתגובה תהיה גם קשה , כי בורא עולם רוצה שיהודים יעלו לארץ ישראל. מה שהרבי מחב"ד אמר לא עזבנו מרצונינו , לא נחזור מרצונינו , אוי לנו אם נמתין שבורא עולם יביא אותנו לארץ , השואה היתה דוגמא איך בורא עולם מגרש לארץ ישראל , וגם עכשיו אם יהודים לא יעלו מרצונם בורא עולם יגרש אותם לארץ ישראל , ובצורה לא נעימה , בדיוק כמו שהוא זרק את היהודים מארץ ישראל , באותה צורה הוא יזרוק אותם מחוץ לארץ. ירוחם יש לציין את האדמו"ר מקלויזנבורג שדאג ליהודי הפליטה לאחר השואה הוא הסתובב במחנות ועזר ליהודים רבים מאוד , כמעט כל חסידות סטמאר אבותיהם הם היהודים שעזר להם וכך החזיר אותם להיות חרדים על אף שבעצמו עבר את השואה.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2013 19:53 |
|
| |
נמדר אכן נכון אבל הרבי היה שם ועוד כמה רבנים אחרים, בצורה פרטנית, הם לא באו והתארגנו מא"י כמו החלוצים מההגנה וכד'\ולא נרתמו כמו הגוינ'ט של יהדות ארופה הריפורמית, הרבי מסאטמר ר' יואליש נס על נפשו בעזרת הציונים שנואי נפשו.והשאיר אחריו את צאן מרעיתו, כך הרבי מבעלז שני האחים- ברחו ורימו את צאנם. הרבי מלובביץ ברח בעזרת שוחד
היו גם רבנים שהלכו למחנות עם קהילתם כמו אביו של הרב לאו. רבה של ורשה הגאו ר מנחם זמבה עודד את הקהל ותמך במרד ורשה עד שנהרג
אני דיברתי על ההנהגה, האגודה למשל ידעה לארגן כנסים גדולם =כנסיות גדולות הם נקראו, אבל לא מצאת אותם בהצלת האוד המוצל מאש. הציונים והרפורמים כן היו שם.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2013 20:08 |
|
| |
ירוחם
לא שללתי את דבריך , אלא דוקא בגלל הצדק בדבריך , רציתי להבליט את פעלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2014 05:09 |
|
| |
ירוחם <היו גם רבנים שהלכו למחנות עם קהילתם כמו אביו של הרב לאו. רבה של ורשה הגאו ר מנחם זמבה עודד את הקהל ותמך במרד ורשה עד שנהרג>
גם היו!
זוכר? http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=24&topic_id=1314341&whichpage=3&forum_id1364 <אני השמשתי במונח חולצו כי קראתי שהאדמו"ר מבעלז התנגד לבריחתו וחסידיו הפעילו עליו לחצים כבדים מאד שהם זקוקים לו וכו'. איני יודע אם זה נכון, אבל זהמייצג את הצד הזה בדילמה>
מה רצית שיספרו לך שברח והפקירם?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2014 13:19 |
|
| |
מתוך הספר הצלת הרבי מבלז מגי ההריגה בפולין, הוצאה חרדית
בזמן שהצבא הפולני עזב, האדמו"ר לא ניצֵל את הזמן היקר לברוח עם קהילתו. האם עכשיו הוא ינצל את הרגע האחרון לפני כניסת הגרמנים ויברח עם חסידיו? לצערנו, לא ולא. גם אחרי הודעת חיל החלוץ הגרמני - האדמו"ר נשאר בעיר ו"אותה שעה נכנס ובא האדמו"ר לבית-הכנסת להתפלל תפילת מעריב של חג ולערוך את ההקפות כאילו לא קרה שום דבר. מי שלא ראה שמחה זו לא ראה שמחה של מסירות נפש מימיו. בחוץ שררה אימה ומבוכה, רעש ומהומה, ובתוך בית-הכנסת המפואר פקד הצדיק על סדר ההקפות לכבוד שמחת-תורה, במתינות לכל הקפה והקפה לחוד, והאדמו"ר לא נתן לקצר ולדלוג על שום ניגון ופזמון
אך נסתיימו ההקפות –האדמו"ר לקח את הרגליים וברח עם עגלות שהיו מוכנות מבעוד יום, ובלילה כבר עברו הוא ובני משפחתו את הגבול לשטח הרוסי, "כך ניצל הצדיק מבלז ברגע האחרון מעירו וקהילתו, על סף חורבן ממש". ומה קרה לקהילה היהודית בבלז בזמן שהנאצים בתוכה? מה קרה לחסידיו ש"נהרו מקרוב ומרחוק [לבלז] לחוג את הימים הנוראים בצוותא בקדושה ובטהרה, בדביקות ובהתרוממות הנפש, כנהוג אצל החסידים"? מה קרה ל"פליטים רבים, אשר רבים מבניהם אף שאפו לחסות ולהסתופף בחצרו של הצדיק"? בלז נהפכה למלכודת מוות, והמרצחים הנאצים השתוללו בתוכה, ידיעות איומות הגיעו לאוזניו של האדמו"ר
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 01/01/2014 13:22:52
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2014 13:21 |
|
| |
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 01/01/2014 13:25:57
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2014 14:43 |
|
| |
מתוך האתר- גאולה בהסח הדעת.
האחריות לסופם הטרגי של יהדות האורתודוקסית בהונגריה שהיוותה אחוז גדול מאוד, תלויה על צווארו של הרבי מבלז הנערץ שהבטיח להם עתיד טוב ושקט ואף הודיע להם שבמידה ונוחתות צרות " שיסיחו דעתם מהגלות, כאלו כבר תמו כל הצרות, והגואל הוא עומד אחר כותלנו".[1] האם צצה כאן פרשה חדשה כפרשת קסטנר ? התשובה היא חיובית, ואף גרועה מכך. הרב נתן אורטנר, רבה של העיר לוד, מציין במאמרו שהרבי מבלז היה חייב לשאת דרשה מרגיעה בפומבי ליהודי הונגריה כ"פרעון חוב לממשלת הונגריה",[2] כדי שמפקד המשטרה יאשר לו את היציאה מהונגריה לארץ ישראל,[3] וזאת למרות שידע שהנאצים נמצאים על גבולות הונגריה ומוכנים לפלוש להונגריה בכל רגע.[4] אם במשפט קסטנר הכריז השופט המחוזי על קסטנר כאדם ש'מכר את נשמתו לשטן' בכך שהרגיע את יהודי הונגריה כדי להציל כ- 1500 יהודים, כאן מדובר באדמו"ר שרצה להציל רק את עצמו !!! קסטנר היה נטול השפעה על יהודי הונגריה מכיוון שהוא השתייך לתנועה הציונית שנחשבה כמיעוט מבוטל בתוך מדינה שיהודיה היו ידועים כרחוקים ואף מתנגדים לתנועה הציונית מהצד החילוני ודתי. גם מוצאו של קסטנר אינו מהונגריה, והוא נחשב בעיניהם כנטע זר ללא עבר ידוע ואמין. ואילו האדמו"ר מבלז נחשב כדמות נערצת עם כוחות עליונים, צופה למרחוק ובעל מופת ידוע, ויהודי-בודפשט ראו בנוכחותו בעירם זכות מיוחדת.[5]
[1] 'הרב הקדוש מבעלזא', הרב נתן אורטנר, עמ' קנז. [2] 'על דרשה חסידית בלזאית', הרב נתן אורטנר, כ"ע כיוונים 14, חורף תשמ"ב, פברואר 1982. המאמר נמצא באינטרנט בכתובת: http://www.daat.ac.il/daat/hungary/document/50.htm [3] שם, תחת הכותרת 'הדרשה – פרעון חוב לממשלת הונגריה'. [4] שם, תחת הכותרת 'הרבי מבלז הזהיר על הסכנה'. [5] 'בסתר רעם', אסתר פרבשטין, תשס"ב, עמ' 76.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2014 17:07 |
|
| |
ירוחם היקר
אני מסכים שיש בדברים כדי לגרום לאדם הסביר צירוף של עצב וכעס. אני גם מסכים איתך שאין מקום להעלים הדברים או לייפותם. אף על פי כן אני חושב שהאמת היא כלי המשרת את הטוב ולא תכלית לעצמה. בשביל יהודי חרדי ובראש ובראשונה בשביל חסיד בעלזא תהיה זו גבורה עילאית להתמודד ביושר עם ההיסטוריה. אדם פרטי יכול להיות גיבור או אמיץ - קהילה שלמה לא. הרי צריך לחפש דרך להביא את אחינו החרדים להצטרף לעגלת ההיסטוריה ונטל האחריות הנובע מכך. איך עושים זאת? אני לא בטוח שהעמדתם בפני מראה כנ"ל יהיה יעיל.
האמת על העבר מעניינת ומעוררת מחשבות אך אני לא בטוח שהיא הכלי המוצלח ביותר לתיקון העתיד.
תוקן על ידי yerubaal ב- 01/01/2014 17:07:39
|
|
|
|
|