|
|
| נשלח ב-18/12/2013 12:55 |
|
| |
הרב מיכי ועודד,
כל אחד בדרכו מבקש לתת לביטוי 'קדוש' בהקשר של הציטוטים בפתיחת האשקול משמעות קבועה ויחידנית. הרב מיכי עושה זאת מהכיוון המשפטי הלכתי ואילו עודד עושה זאת מהכיוון הסמנטי פילולוגי. האם בזה מתמצא השיח הדתי? כלום אין מקום למטאפורה או דימוי? אינני יודע בדיוק מהו המקור הראשון של המושג פרד"ס אך הרעיון של פירושו כר"ת הוא לא מה שאני מחפש שכן זה מבקש לתת רבדי משמעות שונים לביטוי כאשר כל אחד מהם הוא בעל משמעות ברורה יחסית (לפחות ברמת האידאל). לפי זה מדובר בגישה פרשנית.
אך לצד נקודת המוצא הפרשנית יש אופן שימוש אקספרסיבי בביטוי. קחו למשל איזה חסיד ברסלב שצועק באיזה חורשה: "זיסער טאטע". אני יכול לבוא מעמדה פרשנית ולנסות לברר מהו הביטוי "אבא" ומהו הביטוי "מתוק" ואולי להתבלבל קצת ולחשוב שהצועק איבד את אביו או אולי הוא רוצה לאכול אותו כי הוא אוהב מתוקים. אבל הביטוי הוא לא תיאורי או משפטי אלא אקספרסיבי. המטרה בדוגמא היא לא שנשתלח כולנו בחסידי ברסלב אז אנא הניחו לצד הזה.
וחזרה לשימוש בביטוי "קדוש" בהקשר של הרוגי השחיטות למיניהן. להמציא מקורות הוא דבר ישן כגיל הכתב. סגנון כתיבה המחייב מקורות ממציא אותם אם הם לא קיימים. זו המנגינה אם תרצו של הכתיבה הרבנית. רבים המקרים שיש מקור ומפרשים אותו עקום כדי להצדיק איזו אמירה. כך שזה שהמציאו מקור לא מרגש אותי במיוחד. יכלו לדרוש איזה פסוק או אמרת חז"ל באותה המידה. יכול גם להיות שהזכרון של ספרים שלא היו לפניהם היה חלקי. הכוונה לא היתה "זיופית" הרי זה ברור. כאשר מישהו מכנה את רבו "קדוש" זה יכול לנוע באופן חמקמק בין התיאורי לאקספרסיבי. זה איננו אומר שהדובר מבולבל.
היכן עיקרון החסד שחובה שיתקיים בבואנו לנסות ולהבין טקסט? הפתרון שהכותב מבולבל או טיפש או שבוי בשגיונות הוא קל מדי. אני חושב שצריך לצאת מנקודת מוצא שהכותב לא אף אחד מהנ"ל ולהתאמץ קצת יותר בהבנת המוטיבציות והאמונות מאחורי הקדשת הרוגי שחיטות.
תוקן על ידי yerubaal ב- 18/12/2013 12:56:00
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/12/2013 14:50 |
|
| |
http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=46424&st=&pgnum=744&hilite המאמר: "הנהרגים בידי גוי והמוסר נפשו להצלת ישראל", מ"ישורון" יח. ובהערה 1 שם: "ודבר זה נפתח בגדולים ראה מש"כ הגרא"מ שך זצ"ל מכתבים ומאמרים ח"ג עמ' כה הנהרג מאומות העולם רק בגלל שהוא יהודי הרי זה נחשב נהרג על קידוש השם שאמרו חז"ל עליהם שאין כל בריה יכולה לעמוד במחיצתם ושם בעמ' פו כינה בסתמא את הנהרגים בשואה במקום מסוים בשם קדושים, וראה בקובץ תשובות להגרי"ש אלישיב ח"א יח שכינה אותם "הקדושים ששת המליונים" אמנם נראה שהוא מלשון השואל עיי"ש וראה הע' יז בשם הקה"י וראה באגרות וכתבים להגר"י הוטנר פב המינוח שואה הוא המצאה שנועדה לחלל את הקדושה של "כי הורגנו כל היום".
תוקן על ידי נישטאיך ב- 18/12/2013 15:00:40
|
|
|
|
| נשלח ב-18/12/2013 16:39 |
|
| |
הרב מיכי לאחר שנישט הביא את האסמכתא לעיל, אני חושב שאתה צריך לחזור בך מדבריך אלה בילי, שטות זאת מניין לך? אלא אם כוונתך למי שמסר את נפשו על כך ולא מי שסתם הרגו אותו על כך. אבל לא על כך דיברתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/12/2013 22:45 |
|
| |
מ, אני לא מסכים איתך אבל חבל להיגרר לדיון על פסיכואנליזה שייקח אתנו למחוזות אחרים (לענ"ד היא לא שווה את זה). אנחנו כאן בענייני הכשל האסתטי ויחסו לדבריי. בוא לא נפריע לשנהב להסביר את עצמו, שיבחר איזו דוגמה שהוא רוצה.
ירובעל, בכל דבריך טרם הצעת הסבר (אמפטי ככל שתרצה) למינוח המוזר הזה. מה קדוש בהם? אי אפשר כל הזמן לדבר על בלי להגיד את. אתה כל הזמן חוזר שאסור לפרש מושגים בצורה קשיחה מדי ומחוייבת מדי למקורות וכדו'. אז איך כן לפרש אותם? אנא הסבר לי את המשמעות האקספרסיבית של המושג 'קדוש' בהקשריו אלה. תודה.
ירוחם, על מה בדיוק אני אמור לחזור בי? וכי אם חוזרים על שטות כלשהי מספיק פעמים ונתלים באילנות גבוהים, יותר או פחות, היא מפסיקה להיות שטות? על כך אמרו חז"ל "האלוקים אילו אמרה יהושע בן נון לא צייתי ליה". כשיש שטות חסרת כל בסיס לא מקבלים זאת מאף אחד, חשוב ככל שיהיה. אז במקום לצטט אנשים שונים אנא הסבירו לי במה הם קדושים? הרי אלו דברי הבל, גם אם הם היו יוצאים מפי הגבורה. וקו"ח אם הדברים לא יוצאים מפי שום גבורה ואין להם שום מקור פרט לשטות שהשתגרה בפיהם של יהודים בדורות האחרונים. לגבי עצם הדברים שצוטטו כאן, אעיר כמה הערות: 1. פוק חזי שבאותו מאמר לא מצא מקורות טובים יותר מאשר אמירות לא מנומקות של כמה יהודים בני זמננו. 2. רק כדי שלא יהיה כאן הוצאת שם רע על יהודים חשובים (שאמרו שטות כזאת), אציע כמה הצעות לדונם לכף זכות: א. אולי גם הם התכוונו רק לנחם את המשפחות והאומללים. ב. מי יימר שהם לא התכוונו ליהודים שעשו משהו כדי להיהרג (כגון שמרו על יהדותם וכך נהרגו), ולא כאלה שסתם נהרגו כי עוד לא הספיקו להמיר את דתם או לברוח. לפחות בחלק מהציטוטים הללו בקל אפשר לפרש כך. כשמדברים על ששת המיליונים הקדושים מתכוונים שהיו ביניהם קדושים (אלו שעשו משהו), אלא שלא נחתו לחלק בין דם לדם. וכן לגבי הקדושה ד"עליך הורגנו כל היום". ג. יש אפשרות להסביר קדושה במובן שהתכפרו עוונותיהם, כמו שהצעתי למעלה (אף שזה דוחק גדול בדבריהם). ד. יש אפשרות להסביר שאם נבחרו למות זה סימן שהם קדושים מעיקרא (כמו בני אהרן והקדמת הקו"ש שהובאה לעיל). כלומר לא המיתה היא שהופכת אותם לקדושים אלא המיתה היא סימן לכך שהם קדושים (בקרוביי אקדש). אף שאיני מסכים לכך, כפי שכתבתי לעיל, שהרי מי יימר לן שנהרג זה קדוש ואחר לא. וכי כל הנהרגים נהרגו רק בגלל שהם קדושים? זה מופרך לגמרי, אבל לפחות מעט פחות מופרך מהשטות שמנסים להגן עליה כאן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2013 05:16 |
|
| |
מיכי וירוחם ציוני למאמר לא היה כדי להוכיח שמי שנהרג בגלל היותו יהודי הוא קדוש, מפני שהוא או הם אמרו שהוא כך. לא נראה לי שקיים "מונה גייגר" הבודק קדושה, וכל המצוטטים שאמרו שיהודי שנהרג בגלל שהוא יהודי מוגדר כ"מת על קידוש השם", אמרו זאת ללא מקור, ודי לקרוא את דברי הרב אהרונסון והאדמו"ר מסלונים (מעמ' תשס) כדי להבין שדבריהם אינם מבוססים על מסורת שהיא. העיקר בהודעתי היה ציוני להערה 1 שבהםמצוטט הרב שך כמי שסובר שהרוגי השואה הם "קדושים" ומי שנהרג בגלל יהדותו נחשב כמת על קידוש השם, ובאותה עת נראה לו שהריגות השואה הוא כעונש על חטאי האומה במשך מאות שנים. מה לא הגיוני בדבריו, הקדושה או העונש?
תוקן על ידי נישטאיך ב- 19/12/2013 05:20:17
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2013 07:32 |
|
| |
נישט, לדעתי שני הדברים. הראשון הוא נושא הדיון כאן. השני בגלל שאיני רואה מהי האינדיקציה לכך שנהרג כלשהו היה קדוש, ולא סביר בעיניי לומר זאת על כל נהרג בלי אבחנה. עם כל הכבוד נהרגו שם לא מעט פושעים ועבריינים, וצריך עין טובה במיוחד (עד כדי נאיביות) כדי לומר שכל אלו היו קדושים ונהרגו כדי לכפר עלינו. אבל בכל מקרה זוהי בדיוק הצעתי האחרונה בהודעה הקודמת.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2013 08:48 |
|
| |
מיכי
מדברי האדמו"ר מליובאוויטש כפי שהובאו בקישור של פותח האשכול: "... ואדרבה: כל אלה שנהרגו בשואה הם קדושים (כפי שנקראים בפי כל ישראל) כיון שנהרגו על קדושת השם (בגלל היותם יהודים), והשם ינקום דמם (כפי שמוסיף כל יהודי שמזכיר קרבנות השואה), ובנוסח התפלה ד"אב הרחמים": "קהלות הקודש שמסרו נפשם על קדושת השם . . וינקום נקמת דם עבדיו השפוך, ככתוב בתורת משה . כי דם עבדיו יקום . . ובכתבי הקודש נאמר . . יודע בגוים לעינינו נקמת דם עבדיך השפוך", היינו, שהקב"ה מעיד עליהם שהם "עבדיו" (שמציאותו של העבד היא מציאות האדון), ומבטיח ש"ינקום נקמת דם עבדיו השפוך", כיון ששפיכת דמם הוא היפך חפצו…", הבנתי, שלא ייתכן שמי שהוא "קדוש" יהרג כעונש על חטאי העבר, ועליהם רמזתי, שעובדה זו לא מנעה מהרב שך מלטעון שהשואה היתה עונש על העבר.
נהרגו שם לא רק יהודים פושעים ועבריינים, אלא אף צוענים, קומוניסטים והומואים.
ראה הסבר קבלי לשואה כאן:
"... ויש מן החכמים אומרים על השמאל שהוא ימין אנו קורין עליהם מי יתן החרש תחרישון ותהי לכם לחכמה". (רבי זרחיה הלוי - "המאור הקטן" שבת דף טז עמוד ב מדפי הרי"ף).
תוקן על ידי נישטאיך ב- 19/12/2013 09:35:29
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2013 09:09 |
|
| |
אני חושב שהייתי מפרש את "קדושתם" של הנשחטים לדורותיהם כזעקת שבר של מי שמחפש איזשהו צדק או שיטה. ליהודי פשוט לוקח חיים של עבודה להגיע לבינוניות והם נעבעך היתה להם קפיצת הדרך והגיעו למעלת קדושים. כלומר במציאות הפרללית של נשמות עולות ויורדות ומתקנות אתה מוצא הקשר לאמירות האלה. יש יהודים שנאחזים בזה על מנת להצילם מה"סתם" המאיים. יש כאלה שאינם יכולים לחיות עם זה שזה היה הכל סתם או עונש לא מידתי. לכן זה אקספרסיבי - מעין זעקת יאוש או תקווה תלוי איך מביטים על זה. אני ממש לא חושב שמדובר בקלסיפיקציה הלכתית
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2013 09:59 |
|
| |
נישט, שפיל לסיפיה: "שמסרו נפשם על קדושת השם", אלו נקראים עבדיו והוא ייקום את דמם. אם לזה כוונתו של הרבי, אז אני מסכים. אבל אם הוא מרחיב זאת לכלל המומתים אז הוא מצטרף בזאת לקהל עדת דוברי הנונסנס.
ירובעל, על זעקות וחיפוש משמעות אין לי טענות. אם זה מועיל למישהו אז לבריאות. בה במידה יכלו לכנות אותם סנדלרים, עננים, זוכי פרס נובל, או תוכים, אם זה מנחם מישהו. אבל כמובן שאין בכך כדי לומר שהם עננים או זוכי פרס נובל. כך גם המונח קדוש בהקשר זה הוא חסר משמעות מהותית. זו כל טענתי. מה שכתבת בסוף שלשיטתי מדובר בקלסיפיקציה הלכתית, זו טעות. לא זה מה שכתבתי. מדובר במשמעותו הפשוטה של המושג, לאו דווקא בהלכה. השימוש האקספרסיבי, כהגדרתך, משתמש במושג ללא שום בדל קשר למשמעותו האמיתית (ולאו דווקא ההלכתית). אבל כאמור, אני לא עוסק בטכניקות תרפיה, ואם זה מועיל לרפא מישהו אז מצוין. לי אישית אני מניח שזה לא היה עוזר, כמו שלא היה עוזר לי אם מישהו היה אומר שקרוביי שנשרפו זכו בפרס נובל אם הם לא זכו בו (קצת מזכיר את ההעלאה בדרגה הנהוגה בצבא לכל מי שנפל. אם כי לא לגמרי). אבל כל אחד והטעם שלו. דומני שאם כך אנחנו לגמרי מסכימים, ומעולם לא חלקנו: השימוש במונח קדוש באמירות האקספרסיביות הללו אין לו שום קשר למשמעותו האמיתית של המושג, ומשתמשים בו כתרפיה לכאלה שמתנחמים מאמירת נונסנס. בסדר גמור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2013 10:30 |
|
| |
<"שמסרו נפשם על קדושת השם", אלו נקראים עבדיו והוא ייקום את דמם. אם לזה כוונתו של הרבי, אז אני מסכים.>
איך יתכן שלא להסכים. הבעיה מתחילה כאשר טוענים שכל יהודי שנהרג ע"י גוי הוא בהגדרת "עבדיך".
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2013 10:55 |
|
| |
זהו מה שטענתי כל העת. אז שוב אני לא מבין האם אנחנו מסכימים או לא. נראה שכולם (וגם אני) כאן הבינו שכוונתך להביא ראיה לסתור.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2013 12:13 |
|
| |
אנחנו מסכימים
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2013 15:01 |
|
| |
אתם מסכימים ואנו מסכימים אתם מסכימים לדברים יבשים, בלי לב טעם ורגש. ואנו מסכימים, ללב ולרגש היהודי.
הדברים היבשים שלכם, כנראה גורם לכם לצמא, אתם צריכים הרבה מאד מאד לשתות, אחרת תתיבשו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2013 04:03 |
|
| |
ירוחם
<אנו מסכימים, ללב ולרגש היהודי>
מי ממנה את המומחים המחליטים מהו רגש ומתי הרגש גובר על ההגיון?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2013 08:00 |
|
| |
נישט - כתבת "הבנתי, שלא ייתכן שמי שהוא "קדוש" יהרג כעונש על חטאי העבר, ועליהם רמזתי, שעובדה זו לא מנעה מהרב שך מלטעון שהשואה היתה עונש על העבר". זו תפיסה עתיקה (איני רוצה להזכיר של מי) של "חטאינו הוא נשא" ויתכן שהרב שך היה עונה לך כמקובל בישיבות שיש דין ציבור ודין יחיד שאיכשהו משתלבים זה בזה ביכולת ה'
|
|
|
|
|