בית פורומים עצור כאן חושבים

מקור המוסר הנכון - אנושי או אלוקי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/12/2013 19:56 לינק ישיר 
מקור המוסר הנכון - אנושי או אלוקי

בפרשה האחרונה קראנו "ותיראן המילדות את האלוקים ולא עשו כאשר דיבר אליהן מלך מצרים ותחין את הילדים"

הדגיש מי שהדגיש כי אע"פ שהמיילדות חיו את הילדים, הם לא עשו כן משום שכך מחייב המוסר, אלא הם עשו כן משום שזהו רצון ה'.

והנה יש לשאול אם אכן ראוי להדגיש זאת, וגם אם זה נכון.

ראשית, אדם שנוהג במוסר אנושי, אך איננו מאמין באלוקים, עלול להחלש במוסריותו מכך שישמע שהמוסר חשוב פחות מדברים אחרים, ולאידך גיסא - יחלש באמונתו, שהרי רצון ה' אינו תואם למוסר (ועיין להלן).

שנית, אדם שמאמין באלוקים, אך איננו מאמין במוסר האנושי, עלול להתחזק בחוסר מוסריותו, שהרי מי אמר שהמוסר הוא רצון ה'? ולאידך גיסא - יחשוב שבאמת רצון ה' איננו תואם למוסר (ועיין להלן).

ושלישית, גם מי שמאמין במוסר אנושי, ומאמין באלוקים - זה מציג את הקב"ה כאילו רצונו איננו תואם למוסר כפי שהוא נתפס בעיניים אנושיות. 

וממה נפשך: אם רצון ה' איננו כולל את המוסר, הרי שזה איננו תואם את מה שכתוב בכתבי הקודש למיניהם, בתושב"כ ובתושב"ע. 

ואם רצון ה' כולל את המוסר, אז למה לא לעשות דברים משום שהם מוסריים? הרי ממ"נ: אם אתה מאמין במוסר בלבד - הרי אתה מאמין לפחות בחלק מרצון ה' ולמה לא לעשות זאת? ואם אתה מאמין גם בה' ולא רק במוסר - הרי אם הייתי אומר: אני מתפלל מפני שכך ציוה עלי הרב, האם פירוש הדבר שאינני עושה כך משום שזהו רצון ה'? אדרבה, רצון ה' שאשמע לרב. ואתו דבר כאן: כשאני אומר: עשיתי כך מפני שזה מוסרי, כאילו אמרתי: הואיל ורצון ה' שנשמע למוסר, לכן עשיתי דבר מוסרי. 

אלא מאי, שיש אנשים שחושבים שרצון ה' איננו תואם למוסר במדוייק, אלא הוא כולל גם דברים שאינם מוסריים. אם כן, לו יצטייר בדמיונו של מישהו שרצון ה' איננו טובתו האישית - האם היה מקיים את רצון ה'? ודאי שלא (ואם יטען מישהו שכן - עליו להסביר מדוע). אם כך, למה שיאמין ב"רצון ה'" כזה שאיננו תואם את טובתו של המין האנושי בכללו - דהיינו איננו תואם את המוסר?

מה שנשאר, שצריך לדעת לא להאליל את המוסר (לא להפוך את המוסר לאליל), באופן שבסופו של דבר גורם לרעת המין האנושי וגם לרעת יחידים. אם כן, למה לא לומר זאת בפירוש?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/12/2013 22:15 לינק ישיר 

מקור המוסר אלקי וחז"ל קראו לתורה מוסר. המוסר נמצא בכל הבריאה כשמירתה על צביונה. אמר רבי יוחנן: אילמלא לא ניתנה תורה היינו למדים צניעות מחתול, גזל מנמלה, עריות מיונה, ודרך ארץ מתרנגול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/12/2013 22:24 לינק ישיר 

שמעתי מהרב יעקב מדן, שבכל מקום (או כמעט בכל מקום, אינני זוכר לשונו המדויקת) שמצוין בתנ"ך על מישהו שהוא "ירא אלוקים" - הכוונה למוסריות.
מה זה אומר? 
לדעתי, זה אומר שהתנ"ך מזהה את אלוקים באופן מובהק עם המוסר. לא שמקור המוסר הוא דוקא אלוקים, אלא שאלוקים והמוסר זה אותו דבר.
הרי אינני יודעים כלום על אלוקים מלבד מעשיו והוראותיו/רצונותיו, ומעשי ורצונות האלוקים כפי שהוא עצמו הגדיר אותם (בנבואת ירמיהו) הם: כי אם בזאת יתהלל המתהלל, השכל וידוע אותי כי אני ה' עושה חסד צדקה ומשפט בארץ, כי באלה חפצתי, נאום ה'.
אפשר (וגם ראוי) לשאול האם מעשיו של אלוקים תואמים לדעתנו את המוסר, או אולי אנחנו היינו נוהגים בצורה יותר מוסרית. אפשר (וגם ראוי) לשאול האם הוראותיו של אלוקים תואמים לדעתנו את המוסר, או אולי אנחנו היינו נותנים הוראות יותר מוסריות.
ואחרי ששואלים, או שמוצאים תשובות או שלא.
אבל בכל זה אין כדי לטשטש את המסר שאלוקים אומר: אני מוסרי, אני אוהב (רק) מוסריות ורוצה שתהיו מוסריים.
די ברור לי וזה די עולה מהתנ"ך, שאלוקים רוצה שננהג בצורה מוסרית בגלל שנכיר שכך טוב ונכון לנהוג, ולא רק בגלל שהוא ציוה על כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/12/2013 22:25 לינק ישיר 

הערות מבוא.

א. המילדות לא עושות את דבר המלך ולא את רצון ה' אלא פועלות מתוך פחד מן האלהים. ר'ל הן פועלות מתוך אילוץ של פחד ואין זה מעשה מוסרי.

ב. אדם העושה רצונו של אחר מבטל את אישיותו שלו. אינני סבור שרצון האלהים שיצית אדם אחד לאדם אחר. מתוך שתי הערות אלו אנחנו מגיעים אל העיקר.

מעשה מוסרי.

א. מעשה מוסרי הוא אוטונומי ונובע מן הכושר המוסרי. הכושר המוסרי בצורתו הפשוטה ביותר מבחין בין שני מושגים: טוב ורע.

ב. מעשה מוסרי כולל מספר מרכיבים, כולם אוטונומיים. 1. עיקרון מצווה כללי. 2. שיקול דעת. 3. שיפוט מעשי. 4. חופש רצון לבחור אם לקיים או לדחות את המעשה הנדרש. כל ארבעת המרכיבים האלו מיסדים את התחום המוסרי. כל דבר שנעשה מחוץ לתחום המוסרי הוא א-מוסרי [להבדיל מבלתי מוסרי]

1. עיקרון מצווה כללי. למשל: על תעשה לרעך את השנוא עליך. כל אחד היה רוצה שכולם יפעלו על פי העיקרון הזה, כלומר, שעיקרון זה יהיה חוק יסוד כללי.

2. בהנתן לי איזה עניין עלי להפעיל שיקול דעת כיצד לנהוג בעניין, לפי העיקרון הכללי. למשל: על השולחן מונח ארנק השייך לאחר. האם לקחת אותו לעצמי, האם להתעלם ממנו, האם לפעול להחזרתו לבעליו.

3. שיפוט מעשי הוא הוצאת צו מעשי, בהתאם לשיקול הדעת, ובמתאים לעיקרון הכללי: עשה מעשה מסוים במקרה הנתון. למשל, השגח על הארנק עד שבעליו יחזור, או קרא לבעליו, או מסור את הארנק למי שיכול לפעול להחזרתו, הכל בהתאם לעניין המעשי.

סעיפים 1-3 הם פעולה אוטונומית של כושר תבוני מעשי מוסרי.

4. לבסוף, יש לי רצון חופשי לבצע או לדחות את הצו המעשי שהתבונה שלי מחוקקת.  אם רצוני יציית יהיה המעשה מוסרי. אם רצוני יסרב, יהיה המעשה בלתי מוסרי, אבל תמיד בתחומו של המוסר.

אם אני פועל מתוך ציות למישהו אחר, מתוך פחד, או מתוך שיקול זר, כגון רצון להרשים ולעשות לי שם, כל מעשה כזה יהיה א-מוסרי, ר'ל מחוץ לתחומו של המוסר. למשל, אם אני נותן צדקה כדי לעשות לי שם בחברה דבר זה הוא א-מוסרי. אם אני נותן צדקה משום שכך צוותי לעשות על ידי אדם אחר, הדבר הוא א-מוסרי. אם מחנך הסביר לי את עניין השיפוט המוסרי ואני הבנתי והשתכנעתי שכנוע תבוני, וביכולתי להפעיל בעצמי את שיקול הדעת והשיפוט והבחירה מתוך חירות הרצון, המעשה הוא מוסרי, מוסרי חיובי אם הרצון החופשי בחר לפעול על פי השיפוט ומוסרי שלילי [='בלתי מוסרי'] אם הרצון החופשי בחר לפעול בניגוד לשיפוט.

באשר למקורו של המוסר הזה יאמר שהוא תבוני, כושר תבוני מוסרי המצוי אצל כל בעלי התבונה, משמע כל בני האדם, וכל יצור תבוני באיזה כוכב לכת, והאלהים שהוא בעל תבונה.

כל הדברים האלו מתארים בקצרה את שיטתו של קאנט, אשר מטרתה לנסח שיטת מוסר כללית והכרחית, המשותפת לאלהים ולכל בעלי התבונה באשר הם, וכאן על הארץ, לכל בני האדם באשר הם. חולשת התאור שהביא אליקים במה שהוא נוגע למי שמכיר את התורה ומקבל אותה עליו. דבר שאינו חל על כשני מליארד סינים והודים, ועוד מליונים אחרים אשר התורה לא נודעה להם ולא יועדה להם. הסיפור של רצח הבל מדגים את הדבר היטב. תורה לא נתנה, צו מוסרי חיצוני לא נמסר לו. כל טענה כלפי קין אפשרית אך ורק בהנחה שהמוסר הוא כושר תבוני אוטונומי הנתון גם לקין ולכן מחייב אותו.

הרעיון הקנטיאני יוצר אגודה של בעלי תבונה מוסריים [זה ביטוי סטואי] או ממלכה של בעלי תבונה מוסריים [ביטוי קנטיאני]. נוצרת איפא שאיפה לאחווה קוסמופוליטית של כל האנושות, כאשר האל עומד בראשה של אחווה זו [סטואה, קאנט]. אחווה קוסמופוליטית זו אמורה להשיג את השלום הכללי שבין כל בעלי התבונה, זה חזון ישעיהו. כל השגב הזה, השאיפה לחתור את היעד הזה כשיא המעשה האנושי, חסרה לגמרי בעמדה שמציג אליקים מכאן חולשתה הגדולה.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/12/2013 22:38 לינק ישיר 

נראת לי דעתו של חזקואמץ, וראוי שישלים אותה על פי פרקים נג-נד במורה נבוכים חלק ג, [סוף הספר], על אותם דברים של ירמיהו. ראשית יש לזכור כי התורה דיברה בלשון בני אדם, שיוכלו אנשים רגילים להבין אותה. כמוך סובר הרמבם כי איננו יודעים דבר על האלהים, כי אין לו תארים כלל. אי אפשר לומר על אלהים שהוא מוסרי. 'חסד משפט וצדקה' אינם אומרים דבר על אלהים אלא על המציאות, שיש עולם, שיש חוקיות בעולם, ושיש חירות לאדם. כל אלו הם אפשרי מציאות משום אמתת הימצאותו של האלהים. אבל אנחנו אמורים לישות 'חסד משפט וצדקה' במובן האנושי של המושגים האלו. עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/12/2013 23:54 לינק ישיר 

עודד

כפי שמקובל בעולם הדתי, עיקר היראה היא יראת הרוממות ולא יראת העונש. היינו שעיקר היראה היא המנעות מעבירה מתוך הבנה עמוקה של פחיתות הערך של אי קיום רצון ה'. (אנו מפחדים מהמוות, אך לא יראים מהמוות. אנו יראים גם מלעשות דבר נגד רצון חבירינו, אך לא מפחדים מכך) לכן מעשה המילדות לא היה מתוך פחד, ואילולא כן לא היה המקרא משבח אותן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2013 09:25 לינק ישיר 

כותב אליקים : 'כפי שמקובל בעולם הדתי, עיקר היראה היא יראת הרוממות ולא יראת העונש. היינו שעיקר היראה היא המנעות מעבירה מתוך הבנה עמוקה של פחיתות הערך של אי קיום רצון ה''. כמות האיומים והעונשים הנזכרים בכתובים מעידה על פער גדול שבין ההכרזה ובין המציאות האנושית. 'הבנה עמוקה' נתן ליחס לאנשים מעטים בלבד, ולדאבון הלב אין גם שאיפה להרבות את מספרם.

אלא שהערות אלו אינן משנות את העיקר. מעשה מוסרי הוא אך ורק מעשה אוטונומי ספונטאני, הנובע מתוך הכרה ושיפוט מוסריים ורצון חופשי. מעשה הנעשה מתוך ציות לצו או הישמעות לרצונו של אחר, אינו מעשה מוסרי. [הוא עשוי להיות מעשה חיובי בהחלט, אבל מחוץ לתחום המוסר]. האלהים נתן לאדם תבונה ורצון חופשי כדי שנוכל לשפוט ולבחור מתוך חירות ולעשות מעשה מוסרי או בלתי מוסרי [חטא]. לו רצה שנציית בלבד להוראותיו, היה בורא מכונות אוטומטיות ממושמעות. מכונות ממושמעות אי אפשר בשום אופן להעמיד לדין. ערכו של אדם, של כל אדם ואדם באופן פרטי, שהוא עומד לדין ונותן דין וחשבון על מעשיו. לא פחיתות ערך אלא מעלת ערך יש לכל אדם באשר הוא אדם. אני חושב כי זו המשמעות העמוקה של 'אדם שנברא בצלם אלהים', והוא המונח ביסוד כל החשיבה האמונית שלנו. יש לשים לב כי הקביעה הזו היא אנושית כללית, הנוגעת לכל בני האדם באשר הם.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2013 10:44 לינק ישיר 

עודד
כתבת:
"מעשה מוסרי הוא אך ורק מעשה אוטונומי ספונטאני, הנובע מתוך הכרה ושיפוט מוסריים ורצון חופשי."
הגדרה ידועה, אבל כולם חייבים להסכים לה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2013 11:17 לינק ישיר 

בעל
האם יש לך הגדרה אחרת?
אם כי יש להבחין ולבדוק מה זה שיפוט מוסרי? יותר נכון מי קובע מה זה מוסר? ומי הוא השופט?
הרי אין ויכוח שאין מוסר אוניברסלי, חוץ ממקרים בודדים.
התורה אינה  מוסרית בעליל, במקרים מסויימים היא אנטי מוסרית.
אז מה אם כן קובע? כנראה- הגדרות יפות מנוסחות הייטב,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2013 12:13 לינק ישיר 

עודד

א. החברה הדתית של היום אינו זו של תקופת המקרא. כיום העונשים משמשים בקושי בדרשות (וגם אז, כרת למשל - הוא הכרתות הנפש בשל ריחוקה מה' ולא הכרתות הגוף)
ב. כפי שמקובל בחברה הדתית שבה אני חי: העונשים אינם נקמה - כך ע"פ הרמב"ם - אלא תוצאה של המעשים הרעים, לכן אדם שמבין את עומק המעשה הרע הריהו נמנע מהמעשה בשל תוצאותיו הרעות.

נ.ב. לא כל אמירה היא הכרזה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2013 12:32 לינק ישיר 

אם המילדות היו עושות זאת בגלל המפלגה וחוקי המוסר שלה = למשל למען הגזע היהודי או למען הגדרה מוסרי של המפלגה\חברה שלי כמו למשל הגדרת המוסר של עודד היקר.

אז מי כאן צודק ? פרעה או המילדות ?  הרי פרעה גם מסמל חברה וטובתה והמילדות פועלות למען החברה שלה.

אמר מי שאמר שהחוק הורג את הרשע הוא נהפך לרשע, כי מה ההבדל ? שניהם הורגים.

ולכן שמפרשים שהמילדות עשו זאת משום יראת האלוהים הכוונה שעשו זאת לשמה = היו מצילות כל נולד בלי קשר לגזע או לחברה ודגל. לא שהיית להם אג'נדה או אידיאולוגיה או חברה שפעלו למענה לשם החברה מול חברה אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2013 12:47 לינק ישיר 

לדעת חכמה ומוסר כי המוסר בלי חכמה לא יתכן, שבחכמה יושג המוסר. אם יש באדם חכמה דברי תורה נמסרין בידו, ואם אין בידו חכמה אין דברי תורה מסורין בידו. כתב תורת המנחה, מתלמידי רשב"א: על ידי לימוד והשתדלות וחברת הצדיקים והחסידים יקנה לב לדעת חכמה ומוסר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2013 12:51 לינק ישיר 

מקס
הזכרת לי את פרשת השבוע- המילדות סירבו לקיים את הציווי של פרעה, כי הוא לא עמד בבג"ץ. וגם לא במבחן ההלכה, מוסר?
פרעה אמר למילדות- מדוע  לא קיימתן מה שציויתי- הרי דינא דמלכותא דינא?
השיבו לו המילדות- גם במבחן בג"ץ וגם לפי ההלכה. חוק צריך לחול על כולם, בלי יוצא מהכלל.
והרי לא כנשים המצריות העבריות- כי חיות הנה. את בני המצריות אתה הרי לא מצווה להרוג.
מיד פרעה שינה את החוק וציוה כל הבן הילוד ליאורה תשליבו. בלי יוצא מהכלל.
ולא מצאנו אחר כך באמת התנגדות מהמילדות. וגילוי מוסריות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2013 12:59 לינק ישיר 

לגבי כותרת האשכול "מקור המוסר אנושי או אלוהית"

כבר הלל אמר לגר את מקור המוסר = אנושי, וזה כל התורה כולה.
הרמב"ם בעקבות חז"ל אומר ששכלו של אדם הוא כבוד האלוהים. אם כך אז פשוט שהמוסר אנושי.
מה ההבדל בין מוסר אנושי לבין מוסר אלוהי (= שכלו של אדם) ? כל מוסר שבא לשרת את הכלל מול הפרט (למה נברא אדם יחידי ? כי הכל נברא בשבילו = לפרט, ולכן חייב האדם לומר בשבילי נבראה העולם) הוא מוסר אנושי = עבודה זרה. ומוסר אלוהי היא מוסר אישי ופרטי שבעיקר באים לשרת את הפרט ושרידותו הנצחית באבולוציה.

מוסר אנושי הומצאה בכדי לשלול את חירות האדם כפרט. מוסר אלוהי הומצאה לשחרור האדם כפרט.
מצד שני הפיכת המוסר האלוהי כסמכות ? אוטומטית אנו הופכים את האלוהים לאליל וכסמכות וכל אחד מדבר בשמו. אז שוב אי אפשר לומר שיש מוסר אלוהי. שאנו דורשים מוסר אלוהי אנו מיד מניחים שיש סמכות, ומיד נשללת חירותך האבסולוטית ומיד כל אחד יכול לדבר בשמו. אז אייך אפשר מוסר אלוהי ? על כן חייבים להבין שכל מוסר הוא אנושי והכוונה למוסר אלוהי היא הכלל של הלל לגר והצו הקטגורי של קאנט.

ראה כאן אני מסביר את הצו הקטגורי ואת הלל והרלוונטיות המעשית

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2013 13:00 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
מקס
הזכרת לי את פרשת השבוע- המילדות סירבו לקיים את הציווי של פרעה, כי הוא לא עמד בבג"ץ. וגם לא במבחן ההלכה, מוסר?
פרעה אמר למילדות- מדוע  לא קיימתן מה שציויתי- הרי דינא דמלכותא דינא?
השיבו לו המילדות- גם במבחן בג"ץ וגם לפי ההלכה. חוק צריך לחול על כולם, בלי יוצא מהכלל.
והרי לא כנשים המצריות העבריות- כי חיות הנה. את בני המצריות אתה הרי לא מצווה להרוג.
מיד פרעה שינה את החוק וציוה כל הבן הילוד ליאורה תשליבו. בלי יוצא מהכלל.
ולא מצאנו אחר כך באמת התנגדות מהמילדות. וגילוי מוסריות.

אהבתי מאוד ותודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2013 16:44 לינק ישיר 

מה פירוש "נבל ברשות התורה"? לכאורה שהחובה לפעול לאור המוסר הנוהג לא חופפת לקיום תו"מ. כלומר ניתן להיות מוסרי ללא תו"מ ולקיים תו"מ ולהיות נבל. ממילא במישור המוסרי גרידה אין עדיפות למי ששומר תו"מ

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מקור המוסר הנכון - אנושי או אלוקי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext