| נשלח ב-8/1/2014 23:33 |
|
| |
גנבה ספרותית כאן בפורום.
אראל 73, מישתמש בשם הספרותי " מושי" על ניגזרותיו. ביקשתיו לשנות את השם,שכן מוישי ידוע כגיבור סידרת הסיפורים הותיקה שפורסמה בחדרי חרדים.ויצאה אחר כך לשוק כספרון להדפסה. פניתי לבחור המון פעמים עודדתי אותו להמשיך לכתוב,וביקשתי שישנה את השם שבחר,מוידי,או מוישה,לשם אחר. הוא טוען שההנהלה מסרבת לעשות כן. פניתי להנהלה שכן ניראה לי תמוהה שהיא לא תסכים לשנות שם של גיבור סיפור.מה זה משנה להנהלה. מעבר לפניה לגורמים מישפטיים בעניין אני חשה,שנעשה לי עוול מצד הבחור,גניבת רעיון ושם על מנת להשיג רייטינג,שכן למה הוא ניתפס על שם גיבור סיפורי,ולא מצא שם בעצמו. אני פונה כאן בפומבי לכולם,דעו שנעשית כאן גנבה ספרותית לא הוגנת,אני מחכה שההנהלה תשנה את השם,הבחור טוען שההנהלה מסרבת לשנות את השם,מוזר,אבל אם זה כך זו באמת עוולה,וחוסר הגינות. מי שיכול כאן לעזור אודה מאוד. במידה ולא ישונה השם,אם על ידי הבחור,או על ידי הנהלת המקום,אצטרך להוציא את העניין החוצה לצערי,לטיפולם של אחרים. אני פונה אליך אראל,הסר מסיפורך,את שמו של גיבור סיפורי.מצא לך שם אחר עלה והצלח באמצעות רעיונותיך,ואל תישען על דמות מוכרת ספרותית שאינה פרי מחשבך הנהלה ,אנא התיחסותכם. כותבים,אשמח להתערבותכם,ודעתכם.תודה. האשכול נישמר למידה שימחק. גם על דברים כאלה חשוב לתת את הדעת.לעצור ולחשוב. תודה. נשלח מהאנדרואיד שלי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 00:38 |
|
| |
א. השם הפרטי מויישי על כל נגזרותיו אינו מהווה קנין רוחני של התבהרות או של כל אדם אחר, וזאת משום הטעמים הבאים.
ב. בנסיבות מאוד מסויימות מוגדרות ומוגבלות תוצר מנטלי של אדם יכול להוות קניין רוחני של יוצרו או של ישות משפטית, עם כל ההשלכות המשפטיות וההלכתיות. אבל בודאי שאין די בשילוב של תוצר מנטלי או סימן קיים בתוך יצירה אישית בכדי לנכס את התוצר הקיים מימים ימימה ברשות הרבים ולהופכו לרכושו הפרטי של בעל היצירה המשלבת. בעוד שאדם יכול לרשום את הסיסמה ''מוצי קוצי משקה גת מוגז כייפי לעם ישראל לשבת אחר הצולנט'' כסימן רשום, הוא אינו יכול לרשום את הסימן ''עם ישראל'' או ''צולנט'' כסימן רשום. כמו כן, העובדה שעשיתי שימוש חוזר ונשנה בביטוי ''מוצי קוצי'' בהערות שוליים מס' 56, 126, 345, ו759 בסיכום לחיבור האפי ''אילנה ועשרת הרבנים'' שהגשתי לעבודת הגמר בגן יוכבד הי''ד אינה מבססת את טענתי לקניין רוחני לא רשום באשר לביטוי הנ''ל למרות שאני הראשון שחרט עלי נייר את הביטוי הנ''ל בהיפוך אותיות.
חוק זכות יוצרים, התשס"ח-2007 מגדיר את סוגי היצירות שעליהן חלה הגנת זכות יוצרים בסעיף 4 לחוק: | "יצירה מקורית שהיא יצירה ספרותית, יצירה אמנותית, יצירה דרמטית או יצירה מוזיקלית, המקובעת בצורה כלשהי... ." | הגבלת נשואי החקיקה ליצירה "מקורית" מגלמת דרישה שמקור היצירה הוא ביוצר. באם ישנן בעיות בהבנת הנקרא הרי כדאי שנעיר כי שימוש חוזר ונשנה בביטוי שנטבע ע''י אחרים, אינו מגדיר מחדש את מקור הביטוי.
ג. השם ''מויישי'' הינו שם יהודי \ חרדי נפוץ למדי ובוודאי שהדבר נכון לגבי נגזרותיו. התבהרות בחרה ללהק לסיפוריה שם חרדי נפוץ שאכלס חלק גדול מסיפורי ילדותי, וזכותה לעשות כן שכן המסמן מויישי הוא נחלת הכלל. אבל בחירתה זו אינה מעניקה לה שום זכויות קניין רוחניות על השימוש בשם מויישי הן בהקשר מסחרי והן בהקשר לא מסחרי. זכותו של כל אדם בעולם לקרוא לבנו מויישי, לשיר בקרן הרחוב שירי אהבה למויישי, לקלל את מויישי ואף למכור מזכרות בחתימת מויישי לכל המרבה במחיר. גם הח''מ שלחברו הטוב ביותר מגן החובה עד סוף כתה ו' קראו מויישי, והיה מוקף ביותר מויישילאך מאשר המספר המקסימלי שחיפה תכיל בתוכה אי פעם, אינו מתיימר לזכויות קנייניות על השם מויישי ונגזרותיו, ומכיר בזכותה של התבהרות וכל ישות משפטית קרובה לעשות שימוש ישיר ו\או עקיף במינוח הנידון בכל ספר או צורת אחסון אחרת.
ד. לידיעת הקוראת התבהרות: בתנאים מסויימים, גם שימוש במוטיבים ברורים מיצירתך לא יהווה הפרה של זכויות היוצרים שלך. אבל במקרה זה לא נעשה שום שימוש ביצירתך מעבר לשימוש במונח משותף שאת שאלת מרשות הרבים.
ה. אשכולו של אריאל לא עשה שימוש ביצירתה של התבהרות או בשום מוטיבים ממנה למעט השימוש בשם מויישי שכאמור אינו מהווה קניין רוחני של אף אחד וזכותו של כל אחד לעשות בו שימוש חופשי כאוות נפשו, בין אם הדבר ימצא חן בעיני אחרים ובין אם לאו.
ו. הנהלת הפורום נמנעת מסיבות שונות לתקן אשכולות אלא במקרים חריגים. תביעתה \ בקשתה של התבהרות לא הצדיקה התערבות חריגה, שכן היא חסרת בסיס משפטי והלכתי. למרות האמור, ובעקבות בקשתו של פותח האשכול, שיניתי את הכותרת מ''מוישי'' - ל''מויישי - שמערלע'' שבודאי שונה מהשם מויישי ואין בו בכדי פגיעה בזכויות היוצרים הלכאוריות של התבהרות על השם מויישי גם אם היא אמו יולדתו של מויישי הראשון האוריגנלי.
תוקן על ידי עצכח ב- 09/01/2014 09:59:26
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 07:33 |
|
| |
אראל מישתמש בסיגנון הכתיבה בשם ובדמותו של מוישי. יתכן שמישפטית אתם צודקים. ורק תמוה בעיני מדוע הוא בכל זאת ניזקק לשם מוישי. עוד יותר לא מבינה מדוע סרבתם לשנות,שהרי אראל טוען שהוא מאוד ביקש ואתם מסרבים...מוזר אם הוא מבקש,ולי זה גורם כל כך צער מדוע אתם לא משנים. אישית אני כותבת כאן,ניגרם לי צער גדול עוגמת נפש,תחושת זילות בדמות ובשם,ובהחלט הרגשה של גנבה ספרותית ,כולם יודעים שסיפורי מוישי הם פרי דמיוני,האם זה בלבד לא מספיק על מנת לשנות. והרי זו בקשה גם של אראל וגם שלי. למה לגרום בינו וביני לריב,רוע,וחוסר פירגון. שנינו מבקשים,החליפו את השם ואל תיצרו ריב ומדון. אראל יכתוב את סיפוריו בשמו,ואני בשמי וירבו הסיפורים בארץ. הרי מוזר כל כך,מדוע אתם מיתעקשים להשאיר את השם ,לא אתם כותבים את סיפורו של אראל.ולאחר שיחות בתיבה האישית הוא בהחלט רוצה לשנות.? אני פונה אליכם שוב,אריאל ואני מבקשים אנא שנו את השם לחלוטין.צביקי,יוסי,מה שניראה לכם. ההתחכמות להשאיר מויישה,הנה פוגענית ומסבה לי צער וכאב. עמלתי קשה ליצירת דמותו של מוישי,על סגנונו ודמותו,ואני מבקשת מעומק ליבי,החליפו את השם. תודה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 07:49 |
|
| |
אראל, בקשה אישית אליך.כאן מול הקהל וההנהלה. התכתבנו בתיבה האישית,התרשמתי שאין בכוונתך לפגוע בי ספרותית. הסיבות לשימוש בסגנון הכתיבה שלי ובדמות ידועות. מעבר לכל עניין משפטי,יש פה צד אישי ענק. זו דמות שיצרתי תוך כדי חויות שעברתי,הדמות ניבנתה בעמל רב ובשקידה רבה. אני חושבת שאתה כותב מצויין,ומעודדת אותך להמשיך בכתיבה זו וגם אחרת מבקשת בכל לב ,אנא התחשב ברגשותי בכתיבתי,וביצירה הספרותית שהבאתי לעולם תחת השם מוישי. בחר לך שם אחר,צא איתו לדרך ובעמל ובשקידה בנה לך עולם סיפורי הנישען על המצאתך בלבד. אשמח אם גם אתה תבקש פה אישית מההנהלה להחליף את השם,אין בכוונתי לצטט זאת מהתיבה האישית. תודה,ובהצלחה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 08:48 |
|
| |
וואו, כל העניין המוזר הזה יוצא מפרופורציות. אין ספק שאין כאן שום טענה משפטית משום סוג שהוא, גם אם התבהרות תפנה לביה"ד הבינלאומי בהאג.. לתחושתי יש כאן היסטריה מוגזמת לחלוטין של התבהרות, ואיני מבין מדוע זה פוגע בה (לפחות כל עוד זה לא מופץ ו/או נמכר). לדעתי זה רק מחמיא. אבל תכל'ס, אם זה כל כך מפריע, אז שנו זאת ודי. מה הבעייה? מדובר בשינוי שמקובל על פותח האשכול, אז איני רואה בעייה עקרונית בזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 09:57 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 11:25 |
|
| |
א. הבחירה בשם מוישי נעשתה בתום לב. לא היה לי כל מושג על כך שהתבהרות יצרה אותו ושהיא חשה כלפיו סנטימנטים עזים כל כך. ב. ברגע שהתבהרות פנתה אלי ניסיתי לשנות אותו ואף פניתי להנהלה. זאת מכיון שבהתעלם מזכויות משפטיות (שמן הסתם אין לה) להתבהרות אכפת מאד מהשם. לי ממש לא אכפת איך יקראו לגיבור. אז למה לריב? ג. ולכן אני פונה שוב להנהלה: אנא, שנו את השם, למען רגשותיה של התבהרות, למה לכם לפגוע בה לחינם? כשם חלופי אני מציע את מיכאל אבל ממש לא משנה לי אם תבחרו כל שם אחר. ד. ואם יש לכם טעם כמוס כלשהו לחוסר השינוי אשמח אם תציגו אותו כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 11:26 |
|
| |
עכשיו משהוסכם כי להתבהרות אין כל זכות יוצרים על הסימן ''מויישי'', הרי שכדאי שנעשה שוב סדר בהשתלשלות הענינים ובמדיניות הנהלת הפורום.
א. ככלל שיש לו יוצאים מן הכלל נדירים כפיקוח נפש וכבר היו דברים מעולם, הנהלת הפורום אינה משנה כיתובים בגוף אשכולות אלא באם תוכנם מהווה עבירה על חוק המדינה או זה שנקבע ע''י הנהלת הפורום שליט''א. הדברים אמורים על אחת כמה וכמה כאשר הלחץ לשינוי תוכן אשכול מגיע מכיוון של צד ג'. במקרים כאלו, הנהלת הפורום תהדוף כל נסיון חיצוני להתערבות בתכני אשכול ואף נחושה להקדיש לכך משאבי זמן וכסף ניכרים. וכבר היו דברים מעולם.
ב. אריאל פנה אלי שאשנה את הכותרת והשבתי לו שאין בכוונתי לעשות זאת ונימוקיי עמי.
ג. מחקתי את אשכול המחאה הקודם שהתבהרות פתחה בעניין, שכן מדיניותינו בידינו שאין אנו מנהלים דיונים מסוג זה באשכולות המיועדים לדיון בנושאי הפורום.
ד. מלפנים משורת הדין, שיניתי את הכותרת ואת הסימן באשכול ע''י הוספת שם נוסף ומקף מחבר בתקווה שההיסטריה הלא פרופרציונלית תדעך.
ה. למרות הצעד האמור, פותחת האשכול בחרה לשלוח הודעה אישית נוספת לאריאל שכללה הערה שמבחינתי גבלה באיום סרק בעירוב גורמים משפטים. פתיחת אשכול זה מהווה מבחינתי חפירה בלתי נסבלת והוספת חטא על פשע.
ו. למרות שעדיין לא ברור לי באם ''הגורם המשפטי'' המוזכר בתחילת אשכול זה ובהודעה האישית לאריאל הינו אבי הטחול או משפטן ידיד משפחה המתמחה בדיני תעבורה וביטוח לאומי, אני רואה בחומרה את הנסיון ללחץ מתון, וע'כ אין לי שום כוונה לוותר בנידון. למרות שברי לי שאין אינסטנציה משפטית שתייחס לטיעון של התבהרות בדל של תשומת לב וגם אין לי ספק שהוא ידחה על הסף + תשלום הוצאות, הרי שאני לא אוהב את איום ''עירוב הגורמים המשפטים'', מה גם שהתבהרות בשלב מסויים הייתה משוכנעת שהחוק או רוח החוק עומדים לצידה.
ז. מהסיבה האמורה, חרגתי ממנהגי ולא מחקתי את האשכול הזה בכדי להבהיר להתבהרות את העדר הבסיס המשפטי לטענתה - ובהקשר זה גם המוסרי. העתק מאשכול זה ישלח גם להנהלת האתר.
ח. הנהלת הפורום מסיימת בזה את הדיון הפומבי בעניין. התבהרות יכולה להמשיך את הדיון בתיבה האישית.
ט. כל צעד משפטי או איום בכל צעד אחר יתקל בחומת התנגדות בצורה. הנהלת הפורום לא תחסוך בזמן או כסף בכדי להגן על עמדתה זו, ושיהיה ברור שהיא לא תסתפק בהתייעצות מעלית עם השכן או הגיס שמלמד משפט עברי בתיכון עירוני או מתמחה בדיני ביטוח לאומי. וגם בנידון זה היו דברים מעולם, וכבר עמדנו מול כוחות אופל ששורשיהם בפרברי וורשא ויכולנו להם.
י. כל חפירה נוספת בנידון תאלץ אותי לסגת למחוזות שהפסיכולוג שלי מגדיר כשטח A . בעוד שאריאל פתח אשכול אגבי שיעלם בעוד ימים בתהום הנשיה, אני מצהיר בזאת שאהפוך את העניין לדגל מיותר ואקדיש לכך אנרגיות מיותרות - שמצד אחר יגזול את זמני ואת כל ההישגים של הטיפול הפסיכולוגי שאני עובר, אבל מצד שני לא ישרת את מטרתה של התבהרות. לא חבל?
תוקן על ידי עצכח ב- 09/01/2014 11:27:10
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 11:27 |
|
| |
אריאל, אני רואה שאתה רוצה להסתבך איתי!!! אני כבר בדרך להאג. בעצם זו הסתבכות עם ההורים שלי, שבחרו את השם ועמלו על עיצוב הדמות וכו'. טוב, אולי אתה תצליח יותר מהם...

|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 16:48 |
|
| |
חזרתי מהחופשה הארוכה שלי בגלל זה ובגלל סיבות נוספות.
קודם כל מה שכתבתי להתבהרות:
....
האשכול של אריאל נשא את השם "מוישי" אבל אין בו שום סיפור על מוישי. ולהפך, הוא משתמש במותג שלך דווקא משום שהוא מסמל את הילד החרדי התם התינוק שנשבה.
זה לפיכך לא שימוש לא הוגן כי הוא לא יצר שום סיפור. הוא רק השתמש בו כסמל. עד כמה שאני מבין, ואני רחוק מלהיות משפטן מומחה - ויש כאן שכן - אין בזה עבירה על החוק.
האם זו עבירה על המוסר? אם את מקפידה על זה? איני יודע. תלוי לפי איזו גישה מוסרית. בוודאי שצריך להיזהר ממה שגורם עוגמת נפש לכל אדם, אבל כאשר האדם המקפיד מתלונן בגלל תפיסה שיש לאתגר אותה מבחינה קוגניטיבית, מה אז?
נניח שאריאל היה מכין מודעה לפירסום במבה עם הדמות של מוישי, זה היה שימוש אסור, עד כמה שאני מבין. אם היה כותב פאנפיק, סיפור חיקוי, כפי שעשיתי אני בעבר, זה היה שימוש מותר משפטית. (מוסרית איני יודע, וצריך לעיין). כיון שהוא רק השתמש בשם באשכול, למה זה דומה? בעיני, וכמובן אפשר לערער ולהרהר על זה, זה דומה לשימוש בשאלה: מה היה מוישי של התבהרות אומר על הדברים האלו? האם יש בעלות על "בוגזלו" ממבחן בוזגלו?
לפיכך, אני חוזר ומציע לך לקבל את השימוש בשם בתור מחמאה. וסוף סוף, השם שונה. לא "מוישי" אלא "מויישי" ועוד מויישי-שמעראל. חסר רק ששמעראל מכאן (שמתי לב שיש מישהו שמכונה כך, ואיני יודע אם זה שמו או ניקו או בדיחה) יתלונן על זה...
מעל לכל, זכרי שאף אחד לא תיכנן לגנוב את מוישי ואפילו היה מנסה, לא היה מצליח. אי אפשר לגנוב ילד מאמא שלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 16:49 |
|
| |
ואיך אפשר בלי תגובתו של מוישי בעצמו, כלומר מויישי-מיכאל?
רק קודם התנצלות הגנב:
פירסום ראשון עולמי
ברשות אמא של מוישי. אני מקוה.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 16:50 |
|
| |
קוראים לי אף אחד אני ממש מבולבל. אני חושב שאני הולך להיות חולה. איבדתי את הדבר הכי פשוט והכי יסודי שיש לבן אדם, גם לילד שהוא עוד מעט בר מצוה. השם שלי. כבר איני יודע איך קוראים לי. כשנולדתי, קראו לי מוישי. זאת אומר, אני מניח שקראו לי "משה", כי אני יודע שבבר מצוה יאמרו: יעלה משה בן אבא (לא יודע אם מותר להגיד את השם של אבא בכתב. נדמה לי שזו מחלוקת אחרונים). אני יודע שהעתיקו סיפורים מהיומן שלי ופירסמו אותם. איך אני יודע, אספר עוד מעט. גדלתי פה בשיכון מאמינים. למדתי במכינה ובחיידר, והייתי תלמיד בכלל לא רע. היו לי חברים, והם כולם קראו לי "מוישי". ועכשו, איך הם יקראו לי? זה התחיל ככה. יום בהיר אחד, ממש בהיר, כשחזרתי מהחיידר, במקום ארוחת צהרים, חכתה לי אמא עם חברה שלה, אורחת בכיסוי ראש, לא פאה. האורחת התלחשה עם אמא ובשעה שהיא שנכנסתי היא אמרה: אז זה הוא? הבנתי שזה עלי ולא היה לי נעים. אמא אמרה לי לשבת בקול רציני מאד. ואז הי א אמרה לי שיש בעיה. בעיה עם השם שלי. מתברר שיש עוד ילד בשם מוישי, והוא והמשפחה שלו לא מרשים שיקראו לי כך. הם רוצים להגיש נגדנו תביעה משפטית. לא הבנתי בכלל. מה פתאום שיהיה אסור לי להיקרא "מוישי". וכי אין עוד ילדים בשם הזה? היו ויש ויהיו. אפילו ברחוב שלנו יש עוד שלושה מוישי, אם כי הכי גדול כבר רוצה שיקראו לו "משה" כי הוא בשיעור גימל בישיבה קטנה. אז הגיברת הסבירה: מתברר שכמו שאני כותב יומן, גם המוישי ההוא כותב יומן. מן היומן ההוא לקחו סיפורים ופירסמו. שאלתי איפה, כי אני רוצה לקרוא, אז אמא והאורחת התחילו לגמגם. בסוף אמרו שפירסמו בחדרי חדרים. ולא הבנתי, אם זה רק בחדרי חדרים, אז אף אחד לא יודע מזה, אז מה הבעיה, שאלתי. הבעיה, הסבירה האורחת, היא שגם היומן שלי מתפרסם. איפה? שוב שתיקה והתלחשויות. ובסוף תשובה שלא הבנתי בכלל. במשק (??) אבל לא קוראים לו משק אלא משהו דומה מאד. ושם באמת זה חדרי חדרים. וגם ב"עצור חושבים"? מה זה? בית מעצר לחושבים? כנראה. לא הבנתי מדוע אנשים בבית סוהר יתעניינו ביומן שלי, אולי בגלל שהם מסכנים סגורים בבית האסורים, כמו יוסף בבור, אז אין להם מה לעשות רק לקרוא סיפורים של ילד? לפחות שמחתי שהם קוראים דברים יפים של ילד ירא שמים כמוני וזה בוודאי מחזק אותם ואולי יחזיר אותם בתשובה, כמו הרבנים המפורסמים שמתרימים עבורם כסף ומוכרים כרטיסי הגרלה שלהם, בשיכון מאמינים. אמא תמיד תורמת להם בגלל המצוה ואז אנו חולמים מה נעשה בדירה חדשה שנגריל או באוטו, למרות שלאף אחד אצלנו אין רשיון נהיגה. אבל אולי אפשר להגריל גם רשיון נהיגה עם האוטו? איך שלא יהיה, כיון שלי יש יומן ולו יש יומן, ולשנינו אותו שם, אז נראה בדיוק אותו דבר. אז אני צריך להחליף את השם שלי. לא הבנתי. מה אכפת לו שלשנינו יש אותו שם? ואם כבר, שהוא יחליף את השם שלו, הילד ההוא. אני כבר מעוצבן עליו והייתי נותן לו מכות, למרות שזו עבירה גדולה. מותר רק להרביץ בהפגנות. אבל אם הוא פעם יבוא להפגין נגדנו, אני כבר אראה לו. האורחת אמרה שהוא נולד לפני ולא הבנתי כי הוא, אם איני טועה, צעיר ממני. ראיתי תמונה שלו והוא נראה ילד קטן, ותסלחו לי, ממש טפשוני כזה, לא כמוני, שאני ממש גדול וחכם רק שאסור לכתוב כאלו דברים כי זו לא דרך ענווה. אז אני צריך שם חדש, ובינתים אסור לי להשתמש בשם שלי. מה אני אומר לכל החברים בכיתה ובשכונה? הציעו לי כמה שמות.. צביקי. מיכאל. אבל אלו שמות מודרניים, לא מתאימים לילד (בעצם לבחור) משכונת מאמינים. הרגשתי ממש רע. אמרתי לאמא שאני לא מרגיש טוב. שכבתי במיטה. לא רציתי לקום. אמא קראה לי לקום, אבל אמרתי לה שאסור לה לקרוא לי "מוישי" יותר. אין לי שם. אמא פכרה את אצבעותיה. בחיים לא ראיתי כזה דבר, רק שעטרה אחותי אמרה לה: מה את פוכרת אצבעות? היא הציעה לה לקחת אותי לחברה שלה שלומדת איתה במכללה (אסור לספר שהיא לומדת במכללה) שהיא גם פסיכי... אמא קצפה וסתמה לה את הפה כמו שהיתה עושה לי כשאמרתי מילה לא יפה כשהייתי ממש קטן ולא ידעתי מה זה. אבל אחרי הצהרים אמא אמרה לי להתלבש ואנו הולכים לפסיכית ואני תמיד חשבתי שזו מילה לא יפה. אבל היא היתה דווקא נחמדה ונראתה חכמה. כשהגענו סיפרנו לה את הסיפור, והיא ישבה מולי. היא היתה ממש טובה, ובעיקר חרדית. והיא אמרה לי שהיא מלמדת במכללה קורס לייעוץ, והיא תעזור לי עם הבעיה שלי. היה לה שם קצת מצחיק. משהו שקשור להבהרה. מה דעתכם על שם כזה? סיפרתי לה את הסיפור ובכיתי. אפילו שאני גדול. היא שתקה ואמרה שהיא רוצה לחשוב. ושאלה כמה חשוב לי השם שלי. אמרתי לה: מאד. אפילו צעקתי את זה. היא שתקה. ואז היא עשתה דבר משונה. היא פתחה את המחשב שלידה והתחילה להקליד. ואז היא הסתכלה על המסך. הצצתי לראות מה זה. היא לא שמה לב שאני מסתכל כי אמא לא מרשה לי מחשב. ראיתי שיש אותיות והודעות ולמעלה היה כתוב "עצור כאן חושבים". זה בית הסוהר לחושבים? בתוך מחשב? מסכנים, להיות כלואים בין אותיות מאחורי המסך.
ואז היא חייכה ואמרה: יש לי רעיון יצירתי. מה דעתך שתישאר עם השם "מוישי" אבל ביומן שלך תכתוב את השם שלך "מויישי", עם שני יודים. כמו שה' לקח משרי את היוד ונתן לה הא? אז אתה גם תקבל עוד יוד. כמו יהושע. זה לא כל כך מצא חן בעיני, אבל יותר טוב מאשר שיקראו לי, נניח, יהושע. חזרנו הביתה. הייתי טיפה יותר שמח. ואז באוטובוס שמענו שיר. אני מעתיק לכם את המילים כי זה בדיוק היה מה שהרגשתי. אם אני אינני אני, אז מי אני בכלל?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 16:53 |
|
| |
חוזר בתשובה התחיל ללמוד גמרא, המשנה הראשונה שלמד היתה מסכ ביצה. ביצה שנולדה ביו"ט נחלקו בית הלל ובית שמאי וכ' אמר -אנשים לא נורמלים, בשביל ביצה שעולה כמה אגורות, נחלקים גדולי עולם, על מה?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 16:55 |
|
| |
בספרות הילדים בעברית בדורות האחרונים נפוץ השימוש בשם משה. ככל הידוע לי, מעולם לא יצאה בת קול ואמרה שלא להשתמש בו מטעם כי משה באמת יש רק אחד.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 17:23 |
|
| |
ולא קם עוד בישראל כמשה
|
|
|
|
| נשלח ב-9/1/2014 18:09 |
|
| |
ועדיין יש לחלק בין "משה" סתם, או שם של ילד, מוישי, לבין "מוישי" שבאמת משמש כשם.
אני מציע השוואה: קופיקו.
או טרזן.
או שרלוק הולמס.
ניתן לומר: אני היום שרלוק הולמס. ואפשר לומר זאת גם בתוך סיפור. אבל האם אפשר לכתוב זאת בתוך עלילה שהגיבור שלה יהיה שרלוק הולמס?
למעשה, אני משער שאין זכויות יוצרים על השם הזה כיון שחלפו מספיק שנים ממותו של קונן דויל, אבא שלו.
וכל זה לענין חוק ומשפט. אבל רגש זה משהו אחר.
לפי מה שראיתי עד כאן, השימוש של אריאל בשם "מוישי" היה סביר ואפילו מתבקש, כי "מוישי" מסמל, כפי שכתבתי, ילד חרדי תמים. לעומת זאת, מה שאני גונב אותו לכל מיני סיפורים, זה רק בזכות סבלנותה וסובלנותה של התבהרות. (איקון ירוק ועוד כמה איקונים לה).
|
|
|
|