| נשלח ב-10/1/2014 15:49 |
|
| |
החלק החשוב יותר בניתוח
מתוך מייל שקיבלתי הבוקר.
בוקר טוב, הבן שלי, מנחם מענדל, עובר ברגעים אלה ניתוח לב פתוח מורכב, עם החלמה ארוכה.. כיון שאת תפקיד המנתח כבר מאייש מישהו רציתי לבקש שתעזרו לי עם החלק החשוב יותר בניתוח - התפילה. למטה מצורפים מספר פרקי תהילים לאמירה לזכות הבן שלי. אם תוכלו לומר לזכותו פרק אחד או שנים זה מאד מאד יעזור! לאחר אמירת פרקי התהילים יש לומר "להצלחת הניתוח של מנחם מענדל בן שמחה" ועוד ברכות/בקשות כיד הדימיון הטובה עליכם (הדימיון שלי פשוט מוגבל כרגע). אמירת תהילים שקול כנגד קיום כל התורה כולה ולכן אני בטוח שזכות אמירת התהילים שלכם תועיל בצורה הכי טובה שיכולה להיות. בשורות טובות!
הדברים מדברים בעד עצמם, אך כדי שיעמדו בקריטריונים של עצכ"ח אנסה לפרט יותר.
האם זו אמונתם של שומרי התורה בכלל?
האם אלו המאמינים כך, ניסו לנתח (תרתי משמע) זאת ברמה עובדתית, או שכך נגלה להם משמים?
כאשר תעמוד בפני מאמין מסוג זה הברירה בין מנתח מומחה ללא אפשרות תפילה או ההיפך, במה יבחר?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2014 18:06 |
|
| |
בפרשת השבוע:
וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל מֹשֶׁה מַה תִּצְעַק אֵלָי דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְיִסָּעוּ.
פירש"י:
מה תצעק אלי" - למדנו שהי' משה עומד ומתפלל אמר לו הקב"ה לא עת עתה להאריך בתפלה שישראל נתונין בצרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2014 18:21 |
|
| |
ומה עם אלו שלומדים "לעילוי נשמת"? האם אפשר ללמוד לעילוי נשמת מנשה מלך יהודה או אחאב? נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2014 22:37 |
|
| |
ייתכן, בזמן הזה ראוי לאחל רפואה שלמה לבנך, ולהניח ברורים עיוניים לזמן אחר.
היו אתם כולכם בשלום ובטוב, ורפואה שלמה. עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2014 08:57 |
|
| |
מצטרף לעודד קודם רפואה שלמה אחרי ההחלמה, ניכנס לדיונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2014 09:40 |
|
| |
אני ומעתיק שוב עם הקיטוע המתבקש שהאקספלורר מתעקש לבטל. מתוך מייל שקיבלתי הבוקר. בוקר טוב, הבן שלי, מנחם מענדל, עובר ברגעים אלה ניתוח לב פתוח מורכב, עם החלמה ארוכה.. כיון שאת תפקיד המנתח כבר מאייש מישהו רציתי לבקש שתעזרו לי עם החלק החשוב יותר בניתוח - התפילה. למטה מצורפים מספר פרקי תהילים לאמירה לזכות הבן שלי. אם תוכלו לומר לזכותו פרק אחד או שנים זה מאד מאד יעזור! לאחר אמירת פרקי התהילים יש לומר "להצלחת הניתוח של מנחם מענדל בן שמחה" ועוד ברכות/בקשות כיד הדימיון הטובה עליכם (הדימיון שלי פשוט מוגבל כרגע). אמירת תהילים שקול כנגד קיום כל התורה כולה ולכן אני בטוח שזכות אמירת התהילים שלכם תועיל בצורה הכי טובה שיכולה להיות. בשורות טובות! הדברים מדברים בעד עצמם, אך כדי שיעמדו בקריטריונים של עצכ"ח אנסה לפרט יותר. האם זו אמונתם של שומרי התורה בכלל? האם אלו המאמינים כך, ניסו לנתח (תרתי משמע) זאת ברמה עובדתית, או שכך נגלה להם משמים? כאשר תעמוד בפני מאמין מסוג זה הברירה בין מנתח מומחה ללא אפשרות תפילה או ההיפך, במה יבחר? בעל, זה אתה? אנחנו בעצכ"ח? אין לי מושג מי הילד ומקווה מאד בשבילו שהניתוח עבר בשלום. יש איזה סיבה לא לקיים דיון בענין?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2014 09:52 |
|
| |
יתכן
קודם כל רפואה שלימה לחולה (אם זה סיפור אמיתי ולא מה שמכונה ספאם כזה או אחר).
שנית, לעצם הנושא.
המייל הזה מעלה בחריפות ובכאב רב בעיה תיאולוגית ופילוסופית. מה היחס הראוי בין פעולה מעשית בעולם לבין פעולה במישור המטפיזי: תפילה למי שהרפואה שלו.
האם אפשר לזה בלי זה? האם יש עדיפות לזה בלי זה?
מה אומרים המקורות שלנו? מה ידוע לנו מן העובדות וההיסטוריה?
ובכן, במסורת היהודית והפילוסופית בכלל אפשר לזהות שני סוגים של תשובות.
א. הגישה האתאיסטית. מי שאינו מאמין שיש אלוקים (או שאינו מאמין שהוא משגיח ואכפת לו, או שהוא שומע תפילה) בוודאי יסבור שאין שום טעם בתפילה (אלא כסיוע פסיכולוגי).
ב. הגישה הקוייטיסטית. גישה זו, שמצויה גם במקורותינו זעיר פה ושם - ואף הוצגה במחקר ראשוני על החסידות - שוללת כל ערך מן ה"השתדלות". והיא אפילו רואה בה עבירה כאשר מדובר באדם שאמור לדעת את האמת, שהכל בהשגחה פרטית.
גישה זו קיימת גם בדתות אחרות, להבדיל. ב"מדע נוצרי" הרפואה, לפי מה שידוע לי, אסורה בהחלט. ולכן יש לאמריקה בעיות עם הורים שנוהגים כך בילדיהם. אמנם איני יודע אם "מדענים נוצרים" כאלו מתירים או מחייבים השתדלות בתחומים שאינם רפואה גרידא.
אצלנו, להבדיל, יש כאלו שאכן שוללים כל השתדלות.
ג. יש דרגות בינים.
סיפור מפורסם בעולם הישיבות שאיני יודע לציין את מקורו מייחס לחזו"א את האמירה כי הכל משמים וההשתדלות היא "רק בשביל העצבים". ושמא יש לייחס זאת לגרי"ז.
גישה דומה קובעת כי חובת ההשתדלות נקבעת לפי דרגתו של האדם. לכן יוסף היה אמור לבקש משר המשקים שיבקש עליו מפרעה, אבל חטאו היה שביקש זאת פעמיים. אמירה זו מיוחסת לפי מה ששמעתי לגרי"ז.
גישה זו לדעתי גם מצויה בסיפור המצוי בתנועת המוסר, אודות בעל בית ששמע שיעור של אחד מבעלי המוסר שאמר כי פרנסתו של אדם קצובה לו ואין שום צורך בהשתדלות. יש גרסה של המעשיה לפיה האיש הסתגר בבית כנסת ואכן זכה לפרנסה מלאה במקומו. ויש גרסה לפיה הרב הצליח להראות לו שהוא משלה את עצמו בכך שהציע לו לקנות את הפרנסה המובטחת בסכום גדול. כאשר האיש הסכים, אמר לו הרב שאם באמת היה מאמין, לא היה מוכר בשום מחיר. ולכן הוא רק מרמה את עצמו. אבל עצם העקרון עדיין נכון.
בוודאי שאנו רואים שיש כאלו שאינם מתפללים לפי ראות עינינו - כי רק ה' יודע מה קורה בליבו של אדם, והרי תפילה יכולה להיות בת משפט אחד (אנא ה' רפא נא לה) או אפילו זעקה לא מילולית או צעקה דמומה.
והרי אמרו שגם תפילת רשע נשמעת. וכן אמרו על מנשה המלך שהתפלל וה' סרב לשמוע למלאכים ושמע לו. ואיני בא כרגע לטעון שזה מעשה היסטורי (וגם לא לשלול) אלא שהמסר הוא שאפילו רשע גדול כמוהו יכול להתפלל ולהישמע.
אבל לפי מראה עינינו יש מבריאים או מצליחים במעשים ולא בתפילה.
ויש גם תמיד סיפורים על התופעה ההפוכה, אם כי דומה שמספרם קטן בהרבה.
מה ראוי לעשות?
כמדומה שבעל השאלה, יתכן, אני, ואחרים כאן, נסכים שההשתדלות, מציאת רופא טוב ומקום טוב לניתוח, כולם חשובים מאד (עם איחולינו ותפילותינו לרפואה שלימה).
ואף נסבור שמי שיסתפק בתפילה בלא לפנות לרופא הריהו עושה עוולה וכשופך דם. ולא נחוש לדברי הרמב"ן שאמר כי "מה לרופא בבית יראי השם". גם אם ניתן לפרשו באופן שהתבאר לעיל, שההשתדלות לא רק שאינה נצרכת אלא גם אסורה למי שהוא בעל דרגה.
*** האם ניתן להוכיח זאת? ומהי הוכחה?
אני רק מציע את השאלה ואיני בא לענות, אם כי שירטטתי קוים לעיל.
*** הערך הפסיכולוגי של תפילה - וסכנתה
מעלותיה של התפילה
א. היא מסייעת לאדם מבחינה פסיכולוגית.
היא מעניקה לו עידוד ותקוה ולכן מרץ.
היא ממקדת אותו במה שדרוש לו ולפעמים גם בהשתדלות הנדרשת.
ב. היא בוודאי מועילה בדיני שמים להטות את הכף לטובה. אבל לא יהיה פשוט להוכיח כן. ותלוי מהי ההוכחה המתקבלת ועל מי
אמנם יש להתריע שתפילה היא גם דבר מסוכן - כאשר אדם מסתפק בתפילה ובאמונה במקום עשיה. ולא עוד, אלא שהוא מתרץ באמונתו בדרך הרמב"ן והקוויטסטים את פחדו ללכת לרופא ואפילו להיבדק פן ימצא משהו נורא. בדומה לזה, יש מי שיחיה חיי עוני, וידכא לא רק את עצמו אלא גם את משפחתו, ילדיו, בשם הקוויטיזם.
הארכתי וקיצרתי, וכל זה רק פתיחה לדיון.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2014 10:49 |
|
| |
הרב מיימוני, מדוע לסבך כל דבר? הרי מי לנו כמשה שהתפלל על אחותו. ואין סוף לנביאים ותנאים ואמרואים וכו שהתפללו לרפואתם של אנשים. שלא לדבר על זה שלחלק מהשיטות שהבאת, יש חשש לברכה לבטלה שלוש פעמים ביום
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2014 11:20 |
|
| |
מיימוני כתבת:
<סיפור מפורסם בעולם הישיבות שאיני יודע לציין את מקורו מייחס לחזו"א את האמירה כי הכל משמים וההשתדלות היא "רק בשביל העצבים". ושמא יש לייחס זאת לגרי"ז.> מעניין שיש כאלו שרוממות הבטחון בגרונם כשזה נוגע לצבא או להושבת אחרים בכולל, אך את הביזנס האישי שלהם הם מנהלים בצורה פרגמטית לחלוטין.
<גישה דומה קובעת כי חובת ההשתדלות נקבעת לפי דרגתו של האדם. לכן יוסף היה אמור לבקש משר המשקים שיבקש עליו מפרעה, אבל חטאו היה שביקש זאת פעמיים. אמירה זו מיוחסת לפי מה ששמעתי לגרי"ז.> ימחל מר לעיין בפרוש ר' אברהם בן הרמב"ם על אתר.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2014 11:44 |
|
| |
קיצור שולחן ערוך סימן קצב סעיף ג התורה נתנה רשות לרופא שירפא שנאמר ורפא ירפא, ולכן אין לו להחולה לסמוך על הנס, אלא חייב להתנהג בדרך העולם לקרות לרופא שירפאהו, וכבר כמה חסידי עולם נתרפאו על ידי רופאים. ומי שמונע את עצמו לקרות לרופא, שתים רעות הנהו עושה, האחת דאסור לסמוך על הנס במקום שיש סכנה, ודבר זה גורם שיזכרו עונותיו בשעת חליו, ועוד דהוי יוהרא וגיאות שסומך על צדקתו שיתרפא בדרך הנס, ויש לו לקרוא להרופא היותר מומחה, ובכל זאת לבו יהא לשמים ויבקש רחמים מאת הרופא הנאמן יתברך שמו, ואך בו יבטח לבו. סעיף ד ומצוה היא על הרופא הבקי לרפאות, ובכלל פיקוח נפש הוא, ואם מונע את עצמו הרי זה שופך דמים, ואפילו יש להחולה רופא אחר, כי לא מן כל אדם זוכה להתרפאות, ואולי הוא מן השמים שיתרפא על ידו, אבל לא יתעסק ברפואות אלא אם כן הוי בקי ואין שם גדול ממנו, שאם לא כן הרי זה שופך דמים. סעיף ה חולה שאין בו סכנה אם יוכל להתרפאות בדבר היתר, אף על פי שצריכין לשהות קצת עד שישיגוהו, אין מתירין לו שום דבר איסור, ואם צריך דוקא לדבר אסור, אם צריך לאכלו כמו שהדרך הוא לאכול דבר זה, אסור לו לאכלו אפילו הוא רק איסור דרבנן, כיון שאין בו סכנה, אבל שלא כדרך הנאתו, כגון שמערב בו דבר מר, וכן לעשות ממנו רטיה וכדומה מותר אפילו הוא דבר האסור בהנאה מדאורייתא, חוץ מכלאי הכרם ובשר בחלב שאסורין אפילו שלא כדרך הנאתן במקום שאין סכנה. (דין הברכה על מה שאוכל ושותה לרפואה עיין לעיל סימן נ' סעיף ח' וסימן ס"א סעיף ד', ודין תינוק שצריך לאכול חמץ בפסח עיין לעיל סוף סימן קי"ז). סעיף ו יש אומרים דכל איסורי הנאה מדרבנן מותר להתרפאות בהן, אפילו חולה שאין בו סכנה, ואפילו כדרך הנאתן, ובלבד שלא יאכל ולא ישתה את האיסור. סעיף ז חולה שיש בו סכנה מתרפא בכל האיסורין, שאין לך דבר העומד בפני פיקוח נפש חוץ מעבודה זרה, גילוי עריות ושפיכת דמים, שהן ביהרג ואל יעבור ואין מתרפאין בהן. סעיף ח
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2014 12:29 |
|
| |
לצד כל השאלות העקרונית החשובות, שיח הבטחון הוא צבוע בצורה יוצאת דופן. הציבר החרדי, ידוע כמי שהכי פחות מסתמך על שירותי הרפואה הציבוריים ודואג תמיד ל"השתדלות" האיכותית ביותר. ענין של נערווין... בחיי היום יום נתקלים כל העת באנשים המשתמשים במשא ומתן בדיבורי "ביטחון" כדי לשפר את פוזיציית ההשתדלות שלהם. מביך עד כאב.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2014 12:34 |
|
| |
יתכן מה שמוזר בכל הסיפור אנשים לבושים רק בשחור ולבן, והם גדולי הצבועים!
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2014 12:52 |
|
| |

|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2014 13:04 |
|
| |
יש ערבוב מסוים בין מושג הבטחון למושג ההשתדלות. אני רואה את הדברים כך: חובת הפעולה למען השגת דברים, מוטלת על האדם, ובלי זה אין לו סיבה לקוות שהוא יצליח להשיג את מטרותיו. העולם, גם בראייה אמונית, נברא עם חוקים, והחוקים האלו אומרים שמי שלא הולך לתחנה לא יכול לעלות לאוטובוס. מצד שני, ההצלחה של הפעולות אינה בידינו. אנו יכולים לעשות הרבה כדי להשיג מטרה מסוימת, ולבסוף לא נשיג אותה. לא עשיתי בחינה סטטיסטית בנושא, אבל דומני שרוב העסקים שנפתחים, נסגרים די מהר. כלומר, רוב האנשים נכשלים לפחות בתחום הפיננסי למרות שהם פועלים כמיטב יכולותיהם. כאן הוא המקום של התפילה/הבקשה/סייעתא דשמיא. החלק שהקב"ה מעורב בהשגת מטרותינו (מלבד נתינת היכולת לעשות את הפעולות הנדרשות) הוא החלק שבו הפעולות מצליחות. אם כן, אין כאן חלק חשוב יותר. שני החלקים חשובים במידה שווה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2014 13:07 |
|
| |
ייתכן, אני שמח שטעיתי, [אבל בבקשה תקפיד יותר על סימני פיסוק (מרכאות, מקודותיים)]. אינני חוזר מאיחולי שתהיו כולכם בשלום ובטוב. כעת ל'עסקים'. אדם צריך להזהר מן היהירות. לא הכל מסור בידו, לכן באה תפילה של בקשה. גם לא שיחשוב מי שתפילתו מאלצת וקובעת. 'ללא אפשרות תפילה' אני מבין כהעדר אפשרות תפילת הציבור בעדו. החולה יכול להתפלל בעד עצמו. אדם המוותר על המומחה תמורת תפילת הציבור למענו מבקש לעשות עיסקה עם הקב'ה וזה פסול לחלוטין. הקב'ה אינו עורך עסקאות וחוזים. מאותו הטעם פסולה גם הנטייה להבטיח איזה דבר תמורת הצלחת הטיפול הרפואי. יש להשתדל ולבחור תמיד ברופא המומחה והמתאים לעניין ולא להכניס שיקולים זרים. בצד הדברים האלה קיימת דת עממית, שהיא מאד ארצית, רגשית וחוויתית, בנויה על פי צרכי האדם כדי לספק אותם. במישור העובדתי אין משמעות לבדיקת כוחה של עצם התפילה. אבל יש לה השפעה בעוצמה מסוימת על המתפללים אותה. אמירת תהילים אינה שקולה כנגד קיום התורה כולה. באירופה של ימי הביניים אנשים לא יכלו לסמוך על הרפואה. הרפואה הנסיונית היוונית נעלמה. הרופא קורא בספר מבלי שיגע ויבדוק את החולה. במקומה של הרפואה באה אמונה במאבק המתחולל ליד החולה בין מיני יצורים ערטילאיים, והתפילה אמורה לחזק את הטובים שבהם במאבק על גופו ונשמתו של החולה. לבסוף, כולנו בני אדם הזקוקים לאיזה עידוד ברגעים קשים.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2014 15:16 |
|
| |
"החלק שהקב"ה מעורב בהשגת מטרותינו (מלבד נתינת היכולת לעשות את הפעולות הנדרשות) הוא החלק שבו הפעולות מצליחות. "
שלשום עשיתי את ההשתדלות והלכתי לתחנה והאוטובוס לא הגיע.לא עליתי לאוטובוס. מה לעשות,ה' לא היה בעזרי.
היום עשיתי את ההשתדלות והלכתי לתחנה ועליתי על האוטובוס.!!!!
זה הצליח!היום ה' היה בעזרי.
חזק חזק ונתחזק.
|
|
|
|
|