|
|
| נשלח ב-15/1/2014 00:45 |
|
| |
כותב שדיני בני נח כל כולם משום השחתת העולם, ומוסיף שזה שייך אף בישראל, אלא שנוסף על זה דיני התורה שזה דיו מיוחד בישראל.ועוד.
ויש לי שתי הערות כלליות על דבריו.
על פי דרכו הוא מחדש שם שהתורה בישראל היא למעשה תוספת על מצוות בני נח ושינוי הגדרים, וכאילו חלים בישראל מצוות בני נח אלא שנוספו עליהם דיני התורה ומשפטיה. ( ולענ"ד אין לזה כל הכרח, שיש מקום רב מאד בסברא לומר שמאז מעמד הר סיני פקע לגמרי דין בני נח מישראל ונתיילדה מציאות חדשה של ישראל, שהיא מהות חדשה בעצם , וממילא כשאין חלות של דיני ישראל על ישראל , לא אמרינן דשוב הדרינן לדיני בני נח. ואין ראיה כלל מהמכילתא שהביא, כי הן אמת שליכא מידי דלבן נח יהא אסור ולישראל יהיה מותר, אך אין זה מפני שהתורה היא תוספת על מצוות בני נח, אלא מפני עצם התורה שלא באה אלא לקדש את ישראל יותר ויותר, אך חלות חיובה על ישראל אינה מכח תוספת על בני נח, אלא מכח יצירתה את עם ישראל מציאות חדשה מצד המקבלים.)
עוד יוצא לפי מהלכו שלבן נח יהיה אסור להרוג עוברין אבל יהיה מותר להרוג בהוציא ראשו ורובו, וזה מופרך מפאת עצמו, וכבר העיר שם בהערה שלא נראה כן מדברי התוספות בסנהדרין. ולא טרח ליישב הקושי הגדול שבסברא זו לבדה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2014 00:48 |
|
| |
רב שוורץ -מחבר בלבבי משכן. המכיר את ספריו יודה שאין כזה עומק בשום מקום
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2014 03:04 |
|
| |
גרוס, אני מצטרף לציפייתו של מיימוני ל"בהזדמנות אדבר עליו" - אתה מוזמן לפתוח אשכול. את תלמידי הרב יונתן רוזין אני לא כל כך מכיר, אני לא מכיר אותו מישיבתך. אני מכיר אותו מכוכב השחר, שם אני והוא גרים. מה עוד יש לו חוץ ממאמרים ב'מעליות' (סוגית ''לךָ לךָ'' תרי זימני, ביאור שיטת רבנו תם הרז'''ה והראב''ד - יג; תורת פקדונות חמץ במשנתם של התנאים במדרשי ההלכה ובשיטות הראשונים - יג; סוגיית עד זומם משלם לפי חלקו וגדרי הזמה, בירור שיטות הרמב''ן והרמב''ם - יז; גדרי בל יראה ובל ימצא במשנת הרמב"ם - יד; ביאור שיטת הר"ח בדין הכלב שנטל חררה וגמל טעון פשתן - כו)? [אציין כי במקומות רבים מחברים מודים לו על עזרתו בהבנה, למשל (מקומות בשליפה, מן הסתם יש עוד): שלומי אלדר במעליות כג עמ' 59; משה כהן במעליות כז-כח עמ' 125; הרב צבי הבר במעליות כ עמ' 104; הרב כרמיאל כהן במעליות כא עמ' 163; הרב צבי שטמפפר במברכת משה ח"א עמ' 12; הרב יצחק הרשקוביץ בjsij7 עמ' 105; הרב ברוך ברנר בהדקמת מהרודתו לרלב"ג, שמות ב עמ' ה. בטח יש עוד, אבל זה מה שעלה ברגעים אלו]. את המהדורה החדשה לשערי יושר עדיין לא ראיתי, ואני יודע מה יש שם.
הרב אריאב עוזר הוא אכן גאון עצום, כדאי שמכיריו יספרו עליו קצת (הוא כבר לא ר"מ שם, הוא אחד מראשי הישיבה). יש לו שיעור קבוע בהר נוף כל שבת (מה שנגיש רק לגרים בסביבה) ובחול המועד (מה שנגיש גם לגרים רחוק יותר). השיעורים נכתבים במוצ"ש על ידי הרב יוסף בן ארזה (מחבר יוסף דעת) מהזיכרון (! - זה שיעור ארוך, עם מהלכים ועם כחמישים מקורות) ומופצים במייל ומועלים לרשת ( http://www.beinenu.com/alonim?field_year_value_many_to_one=All&title=%D7%94%D7%A8%D7%91+%D7%90%D7%A8%D7%99%D7%90%D7%91&tid=). לפני כשנה וחצי, כשערכתי את ספר הזיכרון 'נרו יאיר' לחברי עודד חמדי ז"ל, ביקשתי מהרב אריאב עוזר שיכתוב לספר, אך הוא אמר לי שהוא לא חושב שהוא כבר יודע מספיק ובטוח בחידושיו כדי שיוכל להוציא לאור מכתביו... (הזהירו אותי שהוא עניו). הייתי פעמיים בשיעוריו שבחול המועד והיה מדהים: שיעור של שעתיים וחצי בהלכה ושיעור של שעה וחצי באגדה - ו200 איש היו מרותקים כל הזמן!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2014 09:48 |
|
| |
הגאון הרב רוזין גאון עצום בהרבה תחומים, בקיאות מבהילה במדע ובפילוסופיה, דרכי לימוד ומחקר תלמודי ועוד. מוסר שיעורים בכוכב השחר, בכל שישי-שבת כחמישה שיעורים, בירושלמי, פרשת שבוע, מוסר וגמרא. בישיבת מעלה אדומים שיעור עיון פעמיים בשבוע ומדי פעם שיעור כללי. מפי סופרים ולא מפי ספרים, מודה שהכתיבה קשה עליו מפני שהוא שואף לשלמות, מאיר פנים ובעל מידות תרומיות. אף בתורת הסוד יד ורגל לו, ומחבב בעיקר את ספרות חב"ד, ובייחוד את האדמו"ר מסטרושילי, שהיה תלמיד האדמו"ר הזקן. אין נושא שלא מעניין אותו ואין נושא שהוא לא בקי בו ברמה של יותר מחובבן. נפשו חשקה בלימוד הגמרא, ובקי עצום הוא בש"ס, ראשונים, אחרונים ומחקר תלמודי (מדיר עצמו מענייני הוראה ואינו בקי [כפי שיכול היה להיות] בפוסקים. אם כי בקי הוא בהלכה ברמה גבוהה יותר מרב רגיל, אך לא כפוסק. עיקר כישורו הוא ביכולת הניתוח המבהילה שלו, פירוק לגורמים, ניתוח שקלא וטריא תלמודי באופן מבהיל ביותר.אינו כמדקדקים חסרי הטעם ששואלים על קוצו של יוד, אלא יורד לעומק העניין ותופס תמיד את השור בקרניו.
בקיצור צריך לראות כדי ליהנות. העמיד ומעמיד תלמידים הרבה. מדי פעם בפעם יושב במרכז, בספריה או בעזרת נשים. תולעת ספרים ועוד.
וכפי שבירכתי אותו באחד הספרים: יה"ר שיפוצו מעיינותיו חוצה.
ובעניין בני נח: גם אני סבור שישראל אינו בן נוח מורחב. אך מה אעשה וכבר חלקו גדולים בעניין זה. הגר"א בעניין עיר הנדחת כותב שירד דינם מסקילה לסיף מפני שדנים אותם כבן נח, ואי אפשר לומר שנשתנה דינו של ישראל וכשהם שאפשר להתגייר אפשר להמיר דת, שהרי להמרת דת אין גדר הלכתי, אלא חייב לומר שיש בישראל גרעין של בן נח. אמנם במרגליות הים חולק, וסובר שירד דינם לסיף מפני שזו מיתת מלחמה, ויש רמזים לכך ברמב"ם בהלכות ע"ז, שבעיר הנדחת יש דיני מלחמה וכן הוא ברלב"ג עה"ת. [וכך דייקתי אני הקטן שבכל מקום שכתוב בתורה שהרגו 'לפי חרב' הכוונה מיתת מלחמה, למעט בעיר הנדחת ובשכם וחמור. ולפי זה רציתי לומר שבשני המקרים גם מדובר במיתת מלמה].
עוד מצאנו אצל הגאון הרוגוצ'ובי שכתב בלפחות חמישה מקומות שישראל שחי עם אשה בקביעות אין לאשה דין אשת איש כישראל אך יש לה אישות כבן נח, ועל שיטתו זו כתב יהודי מכבר חב"ד ספר המצוי באוצה"ח, עיי"ש.
אמנם ר"י ענגיל בבית האוצר בתחילה דן בעניין זה, ומסיק שזה פלוגתא אם לישראל קודם מתן תורה מימי אברהם יהיה מעמד של בן נח והמצוות הם תוספת או שהיה להם מעמד עצמאי. מדברי הרמב"ם בהלכות מלכים ט,א נראה כצד הראשון. אמנם מהעובדה שלא פסק את הכלל 'ליכא מידי דמותר לישראל ואסור לבני נח' (לפי הרבה מפרשיפ, והאריך בזה בחמדת ישראל) משמע שסבר שלישראל יש גדר עצמאי. ונראה שזו מחלוקת קדומה כבר במדרשים (כמדומני שראיתי על זה משהו בתורה שלמה, אך איני זוכר עכשיו). על כל פנים לעניינו של אשכול, מוטי, האם הרב עוזר עומד בקריטריון שהעלית?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2014 15:36 |
|
| |
גרוס,
אנא ממך אל תציג אותי כמציב קריטריונים, אני רק מחווה את התרשמותי האישית, כמו כל בחור ישיבה בשיעור א שמתרשם מרבו .
לא באתי להכריע במחלוקת אלא לומר שאם הוא בא בטענה מצד הסברא הרי שישנה סברא אלימתא בהיפך הגמור , והוא לא מתמודד עמה כלל. ואם הוא בא מצד ראיה, הרי שאין ממש בראייתו. והערתי זאת כי בדר"כ כשמחדשים טענה יסודית יש להכריח אותה עד כמה שניתן ולא לזרוק באויר אמירה ללא הכרח ולפיה לבנות עיקרון. מה גם שעל פי אותו העיקרון הוא יגיע למסקנה מופרכת לחלוטין, כפי שהערתי בהערתי השניה. ושתי הערות אלו באו להראות שמשהו בדרך הבניין הוא פזיז מדי.
( אגב, מה שהבאת שיש אומרים שתלוי במחלוקת הידועה האם לאבות היה דין בני נח, לענ"ד לא תלוי כלל. שאף אי נימא שהיה להם דין בני נח, מכל מקום בהר סיני שפסקה זוהמתן יצאו מגדר בני נח ונכנסו לגדר ישראל, וגדר ישראל עצמו הוא מהות חדשה מן המסד על הטפחות והוא שינוי מהות ולא שינוי כמות. וגם אין להוכיח מדברי הגר"א, שאף אם יאמר אדם שיש לדון כבני נח, אין זה מפאת שישראל הם בני נח, אלא שדין ישראל אומר לדון בצורה כזו, אך לא שחלות החיוב ושורשו מגיע לישראל מכח היותו בן נח. וק"ל. לכן אין להכריע מלשונות כאלו וכיוצא בהם. )
לגבי התרשמותי, אין "לי" שום קריטריונים מובנים מראש, פשוט קראתי כמה שיעורים שלו, וכדרכה של תורה תמיד יש מה להעיר ולחלוק, פעם בחזקה ופעם בשובה, אבל התרשמותי היא שהוא יותר בקי מאשר חריף. והאריכות שבדבריו היא אריכות של בקיאות ולא אריכות של חריפות.זה כמו ווארט שמחפש מקורות להחיל את עצמו. לא הייתי מגדירו בין חריפי הדור . אבל קריאת דבריו מסבה עונג גדול ובהחלט נהניתי.
*
לאור דבריך על הרב רוזין ( אגב האם יש קשר להרוגאצובר? ) ותיאורך אותו, לא נותר לי אלא להצטרף לחכמים הנ"ל ולבקש להתבשם מתורתו, כי עושה רושם שהוא באמת משהו אחר.
* אלו עוד רבנים בדורינו שלנו ידועים בחריפותם דווקא ? אולי צריך לשאול באלו ישיבות מתמקדים בחריפות ביותר?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2014 15:52 |
|
| |
מרן בעל יביע אומר זצ"ל.
מי שהכירו מקרוב יודע.
תשאלו את הרב עמאר [שהתבטא "היה לומד כמו ראשון"] והרב שלום כהן ["איך שהיה עונה בחריפות על שאלות בקדשים וטהרות מתוך דיוק בשקו"ט בסוגייא, הפלא ופלא", "לא ידעתי שהוא גדול גם בקדשים עד כדי כך"] שהיה מדבר אתם בלימוד.
אכתוב הערה ששמעתי ממנו [יש הרבה ששמעתי בשמו, אך מה שאני שמעתי חביבה עלי וחקוקה בזכרוני היטיב].
בסוכה דף ג ע"א.
מאן תנא להא דתנו רבנן בית שאין בו ארבע אמות על ארבע אמות פטור מן המזוזה ומן המעקה ואינו מטמא בנגעים ואינו נחלט בבתי ערי חומה ואין חוזרין עליו מעורכי המלחמה ואין מערבין בו ואין משתתפין בו ואין מניחין בו עירוב ואין עושין אותו עיבור בין שתי עיירות ואין האחין והשותפין חולקין בו.
ובתוד"ה בית.
בירושלמי חשיב שאין טובל למעשר והנודר מן הבית מותר ליכנס בו ועוד הוה ליה למימר לענין פתח בית אב של נערה המאורסה.
ואמר מרן זצ"ל דאכן צ"ב מה שהשמיטה הברייתא דינים אלו. ובודאי לא בסתם הוא.
וחשב מרן זצ"ל כדקה ואמר:
הנה מה שלא הובא לא בבבלי ולא בירושלמי הא דפתח בית אב דנערה במאורסה ניחא, דבשלמא בכולהו שייך שיהיה לו בית כזה לעניין כל הנ"ל אבל אינו שייך למגורים והיכי תמצי דבבית זה יתקיים בו בית אביה.
אבל מה שלא הוזכר בבבלי הא דנדר מן הבית והא דאינו טובל למעשר י"ל דבבבלי חשיב רק דברים שהוא דין על הבית ונדר הוא איסור גברא כמבו' נדרים ד"ב ע"ב.
וגם לעניין בית שאינו טובל למעשר דלכאו' מאי שנא נהא דאין חוזרי' עליו מעורכי המלחמה, הנה דין בית הטובל הוא דין על הפירות אבל דין חוזרי' עליו מעורכי המלחמה הוא דין על הבית שיש לו חשיבות שצריך לחנכו. ולעניין טובל למעשר אע"פ ששבסופו של דיון תלוי בחשיבות הבית מ"מ עיקר הדיון אינו אם הבית חשוב או לא אבל לעניין עורכי המלחמה הדיון הוא על הבית ואין זה משתנה בין איש לאיש. ובפירות יכול שלא יגיע לביתו ויאכל כל היום פירות ללא מעשר והוא רק פרט בהל' מעשר.
עכ"ד.
ומהתרשמותי נראה כי החילוק הנ"ל מדיליה הוא, שתוך כדי דבריו התעורר לשאלה הנ"ל וחשב קצת ואז השיב. אח"כ חיפשתי במפרשים על הדף באוצה"ח ולא ראיתי כדברים הנ"ל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2014 16:11 |
|
| |
מה שכתב שאי אפשר לגור בבית כזה - ליתא, אלא שאינו ראוי למגורים, ולכן אין זה מצוי (ולא היכי תמצי), וכיון שזה לא מצוי - לא הובא, והדין אמת. בעניין נדר גם ליתא, שהרי אע"פ שנדר הוא בגברא מה יאמר בדין שבועה? אלא בנדרים ובשבועות הלך אחרי לשון בנ"א, והאוסר עצמו מבית או בית ממנו אסור במה שבנ"א קוראים לו 'בית'. ובדין הטבל אפשר חילוקו לא מובן, מאי שייכא אם יכול לאכול ארעי ולא להביא לביתו? אכילת ארעי מותרת מפני שהוא נידון כמי שאוכל בשדה, והרי הוא יכול לגור בשדה ולא להתחייב במזוזה ולא לחזור מערכי המלחמה כי הוא גר בשדה. אבל אם יש לו בית כזה השאלה היא האם התחייבו הפירות במעשר.
נראה שרשימת הבבלי בנויה על עיקרון אחר, והוא היכן ראוי אדם למגורים, ולכן דיברו על מעקה, ששייך רק בבית שדרים בו ולא בבית הכנסת אף שיש בו יותר מד' אמות, וכן מזוזה, ובעירוב ממעטים מקום שאינו מיועד למגורים, כמו בית שער אפילו הוא יותר מד' אמות. וערכי המלחמה כנ"ל. אבל בנדרים הלך אחר לשון בנ"א, ובטבל נראה שהגדר הוא כמבואר ברמב"ם הלכות מעשר ד,א שיכניס לבית דרך השער. ושער עושים לבית חשוב בלבד, ואין עושים שער לבית ב' אמות. לפיכך אם צריך להכניס לבית עם שער - מוכח שהכוונה לבית גדול. ודין זה כבר כלול בדין המזוזה שגם שם יש שער. וברור ש'בית אביה' הוא כל דהו, ולכן לא ממעטים בירושלמי, וכל היכא שיגור - יסקלוה שם. וכדברי הערוך לנר סוכה שם: "אבל לענין פתח בית אב דנערה המאורסה דהטעם דנסקלת שם הוא משום לומר לאב ראו גדולים שגדלתם כמו שפי' רש"י בחומש א"כ מה לי אם בית שראוי לדירה הוא אם לא כיון שהאב דר שם מצוה לסקול שם להראות לו גדוליו הרעים".
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2014 16:31 |
|
| |
הרב שבתי רפפורט (כיום ראש הכולל בבר אילן) יש בו הרבה חריפות והשוואה מסוגיות רחוקות (לפעמים רחוקות מדיי...) כבר בתשובות ששלח לו סבו המופיעות באגרות משה רואים את החריפות שהייתה לו בהיותו נער.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2014 19:22 |
|
| |
ההסבר של הרב עובדיה לא ברור, וממקומו הוא מוכרע שאינו, מדין מעשר. ומה שחילק לגבי שאין זה עיקר הדיון, זה גם אינו, כי הברייתא מציינת זה גם לגבי עירובין. וגם בעירובין עיקר הדיון הוא על הלכות עירובין ודיני הבית הם פרט בדיני עירובין, ולכן אף בורגנין שאינם דירת קבע וגריעי מבית סתם, בכל זאת חשיבי בית לעניין עירובין. ואילו בית פחות מד אמות כמי שאינו שאין עליו שם בית כלל והוא כלום לעניין זה. וזה טעמם של התוספות שרצו להוסיף אף מה שלא הוזכר בירושלמי, כי מאחר דראו שוללת הברייתא הן מפאת שם בית והן מפאת מקום מגורים הראויים, סברו להוסיף גם פתח בית אביה, דס"ל שצריך לפחות שיהיה בו אחד מאלו, או שיהיה בית הראוי לדגירה או שייקרא שם בית, ובפחות מד אין בו אחד מאלו.
גרוס,
צריך להוסיף שאע"פ שבדין עורכי המלחמה חוזר גם בעבור בית האוצר וכו' דלא חשיבי בית דירה, מכל מקום מריבויא דקרא כן חוזר, הרי שלא ממעטינן גם מי שאינו בית דירה, אבל למרות זאת לא מרבינן לחזור מעורכי המלחמה בבית פחות מד אמות, כי לא די שאין הוא ראוי למגורים, אלא אף מדין בניין גרע לעניין זה, וזה אולי קצת סייעתא לרש"י שבבית פחות מד חשיב כמי שאינו וגרע מסתם אינו ראוי למגורים. *
יש לרב שבתי דברים שניתן למצוא ברשת ?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2014 21:10 |
|
| |
הברייתות בגמרא ובירושלמי מונות עשרה דברים שבית שאין בו ארבע אמות על ארבע אמות פטור מהם, מתוכם חמשה דברים לירושלמי או שבעה דברים לגמרא מצויים בשתי הברייתות (פטור מן המזוזה ומן המעקה ומן העירוב ואינו מטמא בנגעים ואין חוזרין עליו מעורכי המלחמה)
, שלשה מצויים רק בגמרא (אינו נחלט בבתי ערי חומה ואין עושין אותו עיבור לשתי עיירות ואין האחים והשותפין חולקין בו), וחמשה מצויים רק בירושלמי (אינו טובל למעשרות ואין עושין אותו חיבור לעיר ואין נותנין לו ארבע אמות לפני פתחו והנודר מן הבית מותר לישב בו ואין צמית ביובל).
וההבדלים בין הברייתות נובעים מהבדל בין שני התלמודים בהבנת מושג הבית.
תוקן על ידי מם80 ב- 15/01/2014 21:13:20
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2014 21:49 |
|
| |
קודם כל יש להבהיר שלא מרן זצ"ל כתב אלא אני כתבתי מה ששמעתי.
כתבתי בקיצור ואפרש שיחתי ויהיו הדברים לע"נ רבינו הגדול מרן זצ"ל. *** גרוס,
אין אדם דר בדירה סרוחה. * גם בשבועה וגם בנדר ישנה בעיה לאדם. בנדר אוסר עצמו מהחפצא. ובשבועה החפצא אסורה עליו. אבל אין זה מדיני בית. * מעשר אינו מדיני בית, אבל לעניין עורכי המלחמה הדבר בהכרח קשור לבית [ומנקודה זו אמר מרן זצ"ל שיכול אדם שלא לבוא לביתו וכו'] ודו"ק. * ההסבר שכתבת תמוה בעיני.
שים לב:
לכל בית יש פתח והוא החייב במזוזה.
הברייתא מונה גם דברים שהנימוק שלהם זהה. היא מונה בעיקר דוגמאות. וזה גם מה שתוס' מחפש. *** מוטיבןשלום,
הבית קשור בהכרח לדיני עירובין. מערבין חצירות ומבואות ובתים. ואין עירובי חצירות ללא בתים.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2014 22:08 |
|
| |
לגופו של אשכול ביאורים בסוגיה זו בסוכה אינם מלמדים על חריפות שמוטי ביקש. ומלבד זאת לא הבנתי כיצד דוחים את דברי הערוך לנר בטענה שדירה סרוחה אינה דירה
תוקן על ידי egrosss ב- 15/01/2014 22:08:39
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2014 22:20 |
|
| |
באופן כללי אין ממרן זצ"ל הרבה מהסוג הזה.
גם כי כתב את מסקנות עיונו, וגם כי סבר שצריך חיי מתושלח כדי לדעת את כל התורה בצורה הזאת וצריך להתעמק בדברים שיש בהם נפק"מ ברורה [ומכאן הביקורת על ראשי ישיבות מסוימים].
היתה לו דרך ושיטת לימוד ברורה, הוא כמובן ידע ה-כ-ל, והיה אבי אבות הבקיאים כידוע. אבל גם היה מיוחד בחריפותו ועיונו.
מכמה סיבות כתב רק את מסקנות עיונו. א. תורתו תורת חסד ורצה שהדברים יהיו ברורים לכל. ב. ידען כמוהו בודאי ראה את כל העומק והעיון בספרי האחרונים. ג. הרבה מהדברים היו נראים לו כפשוטים, ובאופן כללי אחז שהדברים ראויים לתורה שבע"פ ולא לתורה שבכתב.
כללי הפסיקה הם לא נחלתו, נכון שהם נראים כטכניקה הלכתית, אבל כלל זה כלל והדבר מקובל עוד מימי עולם. הדבר לא סותר כלל את חריפותו ועומק עיונו.
אלו הם מקצת דרכיו בלימוד של האדם הגדול בענקים מלבד שאר מעלותיו המיוחדות והבלעדיות בהנהגה בזיכוי הרבים ובצדקה וחסד.
ההו"א להשוותו לר' עמוס לביא מהאשכול הסמוך פוגעת בכבודו ומכאיבה לי כתלמידו המכיר את האמת הברורה ומתפלץ נוכח סילופה.
צר לי שמוחות חריפים המבחינים בן תכלת לקלא אילן לא עמדו על הדברים הנ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2014 22:26 |
|
| |
גרוס,
ד' הערול"נ אינם מוכרחים. מה גם שתוס' לא הבין כך. מרן זצ"ל בא לתרץ לסברת תוס'. * הביאור הוא אכן ביאור בפשט, אבל להפיק כזה ביאור תוך דקה [תודו שלקח לכם זמן לעמוד על סוף דעתו] מלמדת על חשיבה חריפה יוצאת דופן.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2014 22:56 |
|
| |
זיהוי,
במעשרות צריך שיהיה חשוב בית כדי להיקבע, ואין דיני מעשרות ללא דין בית. ואנו רק שואלים באיזה בית יתקבעו המעשרות. כך גם בעירובי תחומין צריך שיהיה חשוב בית ואין דיני עירובי תחומין ללא דין בית, ואנו שואלים באיזה מין בית תקבע שביתתו. ובשניהם כאחד, אין הכרח לקבוע למעשרות , ואין הכרח לערב את העיר.
לגבי חריפותו של הגאון הצדיק אהוב נפשינו הרב עובדיה זצוק"ל לה"ה,
לא מסיפורים אנחנו חיים, ואין מביאים ראיה מתוך מה שלא הביא, אלא מתוך מה שכן הביא. כי אם נביא ראיה לחריפותו של אדם מתוך מה שלא הביא, הרי כל העולם יימצא כבן עזאי בשוקי טבריה, ואף מרן הגאון רבי עמוס לביא שליט"א יתגלה כר' חיים הלוי בחוצות בריסק.
אלא מביאים ראיה לחריפותו של האדם מתוך מה שכן הביא, ומתוך שפעמים לא מעטות מביא ראיות לדבריו שאינן ראיות כלל, כאשר אפילו לומד בינוני שם לב לזה בכמה וכמה מקומות, למדנו שאינו מגדולי החריפים בדורינו, כי החריף הגדול לא היה מביא ראיות קלושות ויסבור שהן ראיות טובות, ולפחות היה דוחה אותן בדרך אפשר ומקבע דחיה כאפשרית ולא מחליט את הראיה לאמת. ועוד. לפיכך ניתן להחליט בשופי שמגדולי החריפים הוא ודאי לא היה. אלא בקי גדול עניו וצדיק ואשריו ואשרי חלקו. אבל האמת צריכה להיאמר.
*
 |
|
|
|
|
|