בית פורומים ספרים וסופרים

מי הם הרבנים היותר חריפים בדורינו ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/1/2014 23:07 לינק ישיר 

מם,

לכיוון הזה רמזתי בהודעתי לעיל, ונראה שיש כאן ג מהויות ועולים בהם משלב לשלב דין בניין, דין בית, דין דירה שנקשרים זה בזה.ואכמ"ל. כי האשכול כבר ככה מתפזר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2014 23:50 לינק ישיר 

מוטיבןשלום,

אחדד שוב:

"אין חוזרי' עליו" - דין על הבית שצריך לחנכו. "עירוב" - צריך לערב הבתים.

במעשרות הבית אכן שחקן מרכזי אבל הוא אינו "דין על הבית".

ודו"ק.

אין הכרח לערב את העיר, אכן כן.

ואין גם הכרח לאכול את הפרי...
*
סיפורים? על מה אתה שח, בחנתי את חריפותו לפי הצורה הישירה והשקופה ביותר למדוד.

לגבי ספריו, כבר כתבתי, נראה שלא קראת בעיון.

ראיות קלושות וחוסר בהבנה? מוזר לי מאד, אני רגיל בספרי יביע אומר ומעולם לא נתקלתי בדברים מהסוג שהזכרת. גם אני לא חי מסיפורים, ניתי ספר ונחזי, אדרבה, אני מוכן להתמודד עם השגותיך.

חובת הראיה מוטלת עליך כדי לקבוע קביעה כה נחרצת.   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2014 23:53 לינק ישיר 

שלום וברכה, כיון שדובר רבות בשבחו של הרב רוזין, אמרתי אביא את מאמריו הנמצאים באתרנו, בגדרי הזמה, http://asif.co.il/?wpfb_dl=830 בגדרי בל יראה ובל ימצא, http://asif.co.il/?wpfb_dl=446 
ומאמרו הארוך על תורת פקדונות חמץ, בשני חלקים, http://asif.co.il/?wpfb_dl=468, http://asif.co.il/?wpfb_dl=469, יש שם עוד כמה, בברכה, אייל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 00:23 לינק ישיר 

זיהוי,

אחדד שוב

במעשרות יש דין של בית . שהרי למדו שבית קובע למעשרות מקרא " ביערתי הקדש מן הבית". ולמרות זאת דין זה של "בית" לא נזכר בברייתא. אע"פ שנזכר בית בתורה.

בעירובי תחומין ( תחומין !  לא חצרות .כפי שטעית לחשוב פעמיים מבלי משים ) שאין דין של "בית" ביסודו אלא דין של שביתה, ושלכן אף בורגנין שאינם בית , בכל זאת נחשבים בית לעניין שביתה, ולא בית ד על ד, כן נזכר בברייתא. 

כלומר שעיקר הדיון הוא בהלכות עירובין, ומכאן נובע דין מה חשיב הבית. וזה נזכר.
ואילו במעשרות שעיקר הדיון הוא מה נחשב בית, כדי לקבוע למעשרות, זה דווקא לא נזכר בברייתא.

והרי זה ממש בהיפך מהחילוק שרצה הרב לחלק.

ועל מה שהוסיף לומר שבמעשרות יכול שלא להתחייב מדין בית, השבתי שגם בעירובין יכול שלא להתחייב ,וכן במלחמה ועוד.

ומה שכתבת שהרב מתרץ לדעת התוספות, זה ודאי שיבוש גמור. שהרי התוספות מביאים בשתיקה את דברי הירושלמי ולא קשיא להו ולא מידי. כלומר דס"ל שמה שהוזכר בברייתא הוא בדרך " תנא ושייר" ולאו למימני כולהו. ואשר על כן מובן היטב מדוע הבינו התוספות שהם יכולים להוסיף גם דין פתח בית אביה. וזה היפך הגמור ממה שרצית לחלק ולומר שהנזכר בברייתא הוא בדווקא, כי אם הוא בדווקא לא היו התוספות מוסיפים עוד דבר. ומעירים שהירושלמי חולק.

הוספה: גם על עצם הסברא שלו שהחוזר מעורכי המלחמה משום בית הוא דין על הבית כלל לא ברור. דלעולם הסברא היא שהדין הוא על האדם שישוב לביתו בתנאים מסויימים,  והבית הוא היכי תימצי לפוטרו מן המלחמה כמו כרם, כשם שהבית הוא היכי תימצי לחייב במעשרות . ולא שיש דין לחנוך את הבית .

*

אני לא לומד כדי להוכיח שהאחר טועה. אלא כסדר לימודי כשיצא לי לעיין בדבריו נוכחתי כמה פעמים שאין ראיותיו ראיות.( כרגע זכור לי מה שחשב להביא ראיה לאיסור הופעת קוסם מדברי הרמב"ם בספר המצוות, וזו טעות בהבנה. גם יצא לי לראות איך הנוא מוכיח מדברי האבודרהם לעניין ברכת המפיל, ואין בזה כל הוכחה וראיה. ועוד. ועוד. ) אבל לא אבזבז את זמני להראות לחסיד שהאדמו"ר שלו טעה.

תוקן על ידי מוטיבןשלום ב- 16/01/2014 00:41:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 05:47 לינק ישיר 

כאן יש כמה שיעורים של הרב יונתן רוזין:
http://www.ybm.org.il/hebrew/LessonsIndex.aspx?rabi=77&page=1
ופה עוד אחד:
http://www.yeshiva.org.il/midrash/video/?id=13562
יש לי גם כמה סיפורים ועובדות מעניינות, אבל נכתבם בהזדמנות אחרת. ללא ספק - אחד הגאונים המופלאים ביותר שפגשתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 08:41 לינק ישיר 

חיכיתי קצת לראות כיצד יתפתחו הדברים באשכול הרפורמטורי של הכופרים ב'גאוניות בקיאותית'. ולמען האמת כל מה שנכתב בנושאים אלו מעניין אותי, אולי סתם בגלל איזה חלום לערוך עבודת מחקר בנושא הקשור לכל העניין בעקיפין.

למעשה אשכול זה נפתח בשאלה תמימה ומוזרה מאוד: 'מי הם הגאונים החריפים ביותר שיש לנו?', בעוד שרק הודעה אחת לאחר מכן מגלה הכותב שדבריו נובעים משנאתו ממבט ראשון לאיש הגשם ר' עמוס לביא נר"ו. ושאלתו האמיתית היתה: 'מי באמת גאון היום?-וגאון יכול להיות רק אדם חריף!'.

כלומר: יאללה, אנו מעריצים רק חריפים, תביאו לנו תחליף לרב שניאור - שנפל בשלב מתקדם בתוכנית הריאליטי שלנו, מחמת שבא להחליף את הרב עובדיה - כשכמובן הרב עובדיה אינו גאון, כי אם לא נקבע אקסיומות לא נשחק אותה מתמטיקאים, ואם לא נשחק אותה מתמטיקאים נצא בעצמינו מעמדת השיפוט בתוכנית 'גאון נולד'.

ומובן לכל כמה בעיות קשות יש בדרך. אחת מהן היא שהרב עובדיה הוא אבו גאון וקשה להאמין שיש גאונים כמוהו שנגישים לנו, אפילו בספרים ישנים; אלא שספריו נכתבו לפני העונה הראשונה של 'גאון נולד', ומטרתם לפסוק הלכה ולא לְטָוֵס גאונות. אבל כל מי שקצת יותר נטרלי ומבין עניין יודע שאין שום אפשרות לכתוב בצורה כ"כ מסודרת, מדויקת ובהירה ע"פ כמות גדולה כ"כ של טקסטים בלי להיות גאון מטורף בבהירות, תפיסה והבנה מדויקת ועמוקה... [אם תבדקו בספרי הבקיאים, ולא נזכיר שמות של כמה רבנים מפורסמים, תשימו לב שמרוב ידע לפעמים מקשרים נושאים או מביאים ראיות תוך טעויות גסות או הבנה שטחית מאוד]

ועכשיו הגיעו כל התמימים, שקנו את השאלה הראשונה ולא תפסו מה היא טומנת, והתחילו להביא את כל חכמי בריסק והפילוסופיה שהם מכירים. הבעיה היחידה היא שהבקשה האמיתית היא חיפוש אחרי גאון, והיא באה ע"י שאלה מכשילה וממוקדת. וכאן שאלתי: גאון בפיזיקה אינו גאון? (גאון זה רק בפילוסופיה?) הנודע ביהודה לא היה חריף? (חריף זה בריסק [אולי הרמ"ש שפירא, שמשום מה נשכח פה]?)

והתשובה הברורה היא שבדורות עברו מי שנחשבו לחריפים היו ר' יונתן אייבשיץ ור' העשיל מקרקוב, שלמעשה כמעט לא נשארה משמעות לתורתם, בגלל שמי שמבין עושה פששש וכמעט לא יכול להוסיף עליהם, ומי שלא מבין גם ככה לא מתעסק איתם... מי שרוצה לראות דוגמה מגניבה להתעסקות עם תורת חריף שלא בדרך החריפות, יכול לראות את הקטע הראשון של הצל"ח על בבא קמא, מה שתירץ על קושיית בעל חנוכת התורה.

או בקיצור, החריפות בסגנון המקורי שלה אינה מעשית, אינה תועלתית ואינה מעניינת מעבר לאימרה פה ושם, או איזה ווארט משמח. אגב, לָרוב החיקויים של החריפות, שאינם משרשי הנפש, אינם מוצלחים וסתם מעצבנים, ואם אתם לא מאמינים תקראו יותר מרבע שעה בספר גנא דפלפלי. עשיתי את זה כשחילקו חוברות של קטעים ממנו לפני שנדפס, ועד היום אני עצבני!

ותכלס, תורת בריסק ממש אינה חריפה במובן הפשוט....

ומכאן לרבינו עמוס שליט"א!

כפי שאמרתי, אני קצת עוסק בנושאים מקבילים, ולכן היה מאוד חשוב לי אישית לברר על האיש. למען האמת אף אחד לא יודע עליו כמעט כלום – וזה כולל אברכים שלמדו איתו בכולל. רק איש אחד שמכיר את משפחתו בנסיבות פחות מלבבות [משפחתו המורחבת מורכבת מאוד... לאחרונה ניסו לחסל את אביו בפעם השלישית השנה – ר' עמוס חזר בתשובה בגיל 15, והיום הוא בערך בן 24], שאמר לי שהוא יודע שהוא בקי גדול, ומעבר לזה אין לו כל ידיעה עליו.

אברך אחד שלמד איתו בכולל סיפר לי דברים כהוויתם: "היה אצלינו אדם פיקח ובקי מאוד, והיה יושב ומפלפל כשלפניו למעלה מעשרה ספרים. הוא היה חסיד ברסלב ועסק מעט בקבלה, והיה לו חברותא צעיר (חוזר בתשובה) שנחשב לגאון מדהים ובעל תפיסה בהירה ועמוקה מאוד [אגב, כעת הוא איש מחשבים מצליח מאוד – שמעתי עליו מעוד כיוונים]. החברותא משום מה נמשך לספרי קבלה יתר על המידה, למרות נסיונות חברו הברסלבאי לחברו ללימוד הגמרא וההלכה. ויהי היום שהצעיר הגאוני 'הגיע למסקנות', או איך שרק לא תקרא לזה, ועזב את הדת. ואז התפנה הגאון הברסלבאי ללימוד עם עמוס הצעיר, שגם הוא חזר בתשובה. וביחד עשו הרבה חייל בעיון ובהתמדה. הם עזבו את הכולל, ובהמשך נתפרדה החבילה, לאחר שהם בלטו בין האברכים, והדבר הקשה על לימודם הרציף".

עד כאן הסיפור. ובעיניי משמעותו היא כמו שכתב גרוס, שחריפים בד"כ לא מוצאים את עצמם בלימוד בצורה אמיתית. בד"כ הם זקוקים להנאה רגעית מחידושים רבים, הם טוחנים מעט מאוד חומר וממקדים אותו בצורה הנעימה להם, שלא תמיד היא נכונה ומדויקת, ובזה מסתיים לימוד התורה שלהם ומתחיל ההובי. לעומת הבקיאים/מתמידים, שלרוב יש בנפשם קשר עמוק ואמיתי לתורה.

אם נסכם את הדברים בעדינות האפשרית, באופן כללי חריפות עשויה להביא תועלת בעיקר ברעיונות פורצי דרך, או בנושאים שהעיקר בהם הוא המחשבה, כמו פלפול-סרק ישיבתי [אני מדגיש סרק, כי פלפולים ישיבתיים שפירותיהם בצידם] או ווארטים אגדתיים, ולהבדיל עיתונאות ופילוסופיה.

ולכן מי שמחפש בדור האחרון רעיונות חריפים, כדאי שיעיין בכתבי האגדה השונים של הרב עובדיה, וימצא נחת לנפשו – אחר כך יחשוב למה הסגנון החריף מצוי מאוד בווארטי האגדה שלו, ולא רמוז בכלל בשאר ספריו הרבים...

תוקן על ידי אחרחוק ב- 16/01/2014 09:02:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 08:58 לינק ישיר 

(ולפותח האשכול
כמובן שלא באתי להכנס בך אישית, אלא לגרום לך להבין שנקטת צעד לא חכם מבחינה טקטית: שים לב שאף אחד לא הזכיר את הרב קנייבסקי, הרב שטיינמן, הרב וואזנר ושות' - מה שאמר שעובדיה יוסף ומרן לביא עומדים איתם באותה קטגוריה...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 15:35 לינק ישיר 

כל רב גדול יש לו בקיאות וחריפות, אלא שיש רבנים שהינם סיני, כלומר מסתמכים על קבלת השמועה מקודמיהם יותר מאשר על בינתם, ויש רבנים שהינם עוקרי הרים, דהיינו בוחנים הכל על-פי סברתם. הגר"ע יוסף היה חריף יותר מאשר מה שרוב האנשים סוברים, אלא שענוותנותו כסיני משכה את לבבות הרבים. לרוגוצ'ובר היתה בקיאות מדהימה במקורות, אלא שגאונותו המקורית הבליטה אותו ביחס לחכמי דורו. מכל מקום, כל דור צריך הן תלמידי חכמים שהינם סיני והן תלמידי חכמים שהם עוקרי הרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 15:56 לינק ישיר 

לכאורה זה תרתי דסתרי, שהרי ה'עוקר הרים' עוקר גם את הר סיני, וזה גופה ההבדל ביניהם, שהסיני הוא קומה על קומה ולכן נמשל להר, וה'עוקר הרים' סותר את בניין קודמיו. לכן יואיל כבודו להסביר לי איך מתיישבות שתי התכונות כאחת? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 16:33 לינק ישיר 

מבחינה חיצונית סיני נראה קומה על קומה אולם מבחינה פנימית סיני זו ענוה לקבל את התורה. עוקר הרים מסוגל לסתור את בניין קודמיו, אולם איננו יכול לסתור את סיני כי משה קיבל תורה מסיני ובלי סיני אין תורה ובלי תורה אין תלמידי חכמים, ועל-כן נאמר כל מה שתלמיד ותיק עתיד להורות לפני רבו כבר נאמר למשה בסיני.

תוקן על ידי מם80 ב- 16/01/2014 17:31:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 18:20 לינק ישיר 

גרוס
אמר ווארט ושאלת שאלה, ובמבט ראשון זה נראה קצת מגוחח.
לענ"ד מם השיב כראוי, ואת יסוד דבריו ניתן לקרוא בהקדמת שו"ת רב פעלים.
אבל הראיה הכי גדולה לשילוב של עיון עצום ובקיאות עצומה ניתן למצוא ברוגצ'ובר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 19:27 לינק ישיר 

מוטי-בן-שלום שכחת את הראיה מרש"י בברכות לגבי קול באשה ערוה או שחזרת בך מזה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 19:58 לינק ישיר 

פורתניק,

עד כמה שזכור לי, הרב עובדיה ניסה להביא ראיה מרש"י, ודחיתי את ראייתו. לא זכור לי שחזרתי בי מאז. ( עיון קל בהודעותיי מהעבר, יגלו את העניין. זה שאחרים כותבים אחריי הודעות ואני לא משיב, לא אומר שאני מקבל את דבריהם, אלא שפעמים אין טעם להשיב. אני מניח את השיפוט הנקי לכל מי שאוהב אמת ללא חנופה ומשוא פנים.).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 20:01 לינק ישיר 

היכן מלמד הגר"י רוזין ? האם יש למישהו המלצה על איזה עניין מדברי הגר"י רוזין כדאי ללמוד כדי להתרשם מלימודו הייחודי ? ( העניינים שם ארוכים וצריך להקדיש זמן ). בעז"ה בשבוע הבא אתפנה יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2014 20:35 לינק ישיר 

בזמנו ישב על הוצאת מפרשי הרי"ף לפסחים, עיון בסוגיות משך את העבודה לכדי מים שאין להם סוף, יש לו קונטרסים רבים. הגאון מלמד בישיבת ההסדר במעלה אדומים, שיעור פעמיים בשבוע בחזקת הבתים (כעת), מלבד זאת יש לו חברותות במרכז הרב בימים שאיני רשאי לגלותם. אם נפשו של מישהו חשקה מאוד בלימוד איתו או בשמיעת שיעור - שיפנה אליי באישי. 

אחרחוק: כותבים מגוחך. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > מי הם הרבנים היותר חריפים בדורינו ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.