|
|
| נשלח ב-16/1/2014 23:17 |
|
| |
מוטיבן שלום.
לא יפה להטות את הדיון ולהציג אותי כחסיד שוטה.
איני "חסיד" אלא מפני שהגעתי למסקנא זו. * בעירובי תחומין הדיון הוא על הבית ועל הבורגנין אי חזי למילתיה.
בית שאין בו ד' אמות לא חזי למילתיה וזה הוא מקור הדין. * כוונתי לשי' תוס' ביחס לד' הערוך לנר.
[אל תמהר לכתוב "ודאי שיבוש גמור"]. * אה"נ, הדיון הוא אם הוא בית שיכול להחזיר מעורכי המלחמה והדבר אכן תלוי בגדר בית במהותו, לא בלשון בנ"א כבנדרים ולא בגדר בית הטובל למעשר שא' מהפרטים בו הוא שיהיה ראוי לבית.
ודו"ק היטיב. * יש לי מה לענות על השגותיך, השאלה אם אתה חפץ בכך.
עכ"פ שים ד' הרז"ה בעה"מ בהקדמתו לנגד עיניך ואל תמהר להסיק מסקנות. * אחרחוק,
אנסה ללמד זכות על מוטיבןשלום,
הוא לא התכוון לבחור את גדול הדור, אלא את חריף הדור, וזה אכן יכול לבוא לידי ביטוי גם בחכמות אחרות. ומכאן הסבר לאשכולותיו של פותח האשכול בנושאים אלו.
אם נבחר את גדולי הדור ברור שהרשימה תהיה אחרת.
מ"מ דבריך נכונים ונהנתי מהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2014 05:41 |
|
| |
אחרחוק,
אני לא יודע למה הגעת כאן לפיזיקה ופילוסופיה ולמה הגעת לפילפול שרווח בפולין לפני כמה מאות שנים. גם הרב עוזר וגם הרב רוזין שהוזכרו כאן בכלל לא קשורים לזה (אמנם לרב רוזין יש ידע גדול בפיזיקה וכו', אך זה לא גורע מידיעותיו בתורה). אתה גם מתאר חריפים שהם לא בקיאים ("הם טוחנים מעט מאוד חומר") - אם היית מכיר קצת את הרב עוזר והרב רוזין לא היית אומר את זה, שניהם בקיאים יותר ממה שאני יודע כפול מה ששכחתי בחזקת שתיים. ושים לב, לא כל מי שכותב כאן סימן שהוא מזלזל ברב עובדיה. ובמיוחד, שאם מישהו חושב שהרב עובדיה הוא לא הרב החריף ביותר בדורינו, זה לאו דווקא מזלזל בו. גדולתו יכולה להיות בתחומים אחרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2014 08:28 |
|
| |
אריהדל, גם בלי להגיע לביקורת החריפה של אחרחוק, עדיין, מסכים - מה זה חריפות? מה היא 'מועילה' ולמה היא חשובה? זה נחמד שיש 'מיתוסים' ואגדות (במובן הטוב של המילה), בטח שזה קורה גם בישיבות הסדר, אבל בסדר, העניין הוא הרבה יותר מי מי תורם לדורות בכתיבתו, מי עמוק וישר ופשוט, בעיני - ר' אשר וייס בספריו, על הש"ס, על התורה ועכשיו בשו"ת שמתחיל, וכן הרב איזנטל במגילת ספר (לצערי קצת פחות הוציא בשנים האחרונות? או שאיני יודע?) אשמח לשמוע המלצות נוספות,
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2014 11:55 |
|
| |
בדיוק רציתי לכתוב את שמו של הרב אשר וייס. הקדמתני. מי זה הרב אייזנטל?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2014 12:29 |
|
| |
גרוס, שכוייח! (או שהתכוונת שאני היחיד שלא כותב מגוחך..)
ארי כמובן לא באתי לזלזל ברב עוזר (שידוע בחכמתו ובקיאותו) וגם לא בחברו הפחות מוכר לי לצערי. ולכן גם לא ממש דיברתי על ידיעתם בפיזיקה, אלא שמשום מה היה נראה שפותח האשכול ביקש חריפים בכוונה לבקש חכמים, והבאתם לו שני סוגי חוכמות, פילוסופיה ובריסק. ואני קצת כעסתי על פותח האשכול, שיצר מצב טעותי, כאילו חכמה היא הדבר היחיד החשוב, וחוכמה היא פילוסופיה או שיטת עיון מחודשת, וזו טעות בגלל הערתך, שגם פלפולי פולין הישנים מספיק חכמים, וגם תורות בריסק אינן חריפות. כשכתבתי שהאשכול נפתח במטרה להנמיך מכבוד הרב עובדיה, התכוונתי לפותח האשכול, שכתב דברים מפורשים באשכול סמוך. כמובן שאינני מחוייב לרב עובדיה, ולא ממש אכפת לי אם מכבדים אותו ולמה, רק לא אהבתי את הדרך העקיפה הזו, מה גם שאינני חושב שהוא צודק בדבריו.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2014 13:35 |
|
| |
אחרחוק צודק בדבריו. לענ"ד חכמים כמו רבי מנשה מאילייא שאהבו את הפשט והתרחקו מפלפול וחקרו דברים לעומק עד יסודותיהם, הבנתם היתה כוללת ודקה יותר מאשר זו של חריפי החילוקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/1/2014 23:13 |
|
| |
אריהדל, הרב אוריאל איזנטל, בעל המגילת ספר (ואחיו של הרב אייזנטל מחיספין) בעל המגילת ספר, כארבעה חלקים שידועים לי - ברכות, שבת, איסור והיתר וליקוטים. ממליץ בחום. שמעתי מבן דודו שחיבר את ספרו על שבת אחרי 11 שנה של לימוד (אולי הגזמתי כשכתבתי אותו בחדא מחתא עם ר' אשר, אבל ספריו מיוחדים מאוד בעיני, ובכל פעם שעסקתי בעניין שכתב מאוד התרשמתי, בשנים האחרונות פחות יצא לי לצערי לעסוק בנושאים שכתב)
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2014 11:18 |
|
| |
אני רואה שכותבים פה עליי דברים שונים ומשונים, וכיון שהכותבים הם יראי שמים לאין שיעור יותר ממני, אולי הם ישמחו לדעת שהריני מוחל וסולח לכל מי שכתב כותב וגם יכתוב חשדות ודברי גנאי כנגדי. לא התכוונתי להשפיל כבודו של איש, לא באתי בחלקות ובעקיפין, אני כותב דברים קשים בחוצפה ובפירוש מבלי להסתתר כמו שאפשר להיוכח באשכולות אחרים, וכל כוונתי למען האמת כפי שאני מבינה. ובזה יצאתי חובה שלא לבוא לידי חשד. ומכאן איש הטוב בעיניו יעשה. שבוע טוב ומבורך:)
תוקן על ידי מוטיבןשלום ב- 19/01/2014 11:19:58
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2014 13:49 |
|
| |
מוטי היקר
מה שעשית לא רע בכלל העיניי, וזו זכותך המלאה. להשפיל אדם - לא ראוי, להשפיל כבוד אדם - אם יש בכך משום צורך כל שהוא [והצורך בנד"ד חשוב ונכון, אלא שאני חולק על הבסיס שלו] יש לו מקום בעולם המוסריות שלי. ולכן לא נכתב עליך דבר רע.
באת בחלקות, כך אני סבור, וכתבת זאת די במפורש בהודעתך השניה, שהקושי להבין שמבחינתי כאדם אובייקטיבי ובילתי מחוייב לא אכפת לי לפרגן מכל הלב כבוד גדול לר' עמוס לביא. ומשמעות דבריך ברורה שכוונתך באשכול זה היתה להגביר את המודעות שעלינו לכבד רבנים חריפים [שהיוצא מדבריך: א ר' עמוס, או הרב עובדיה של לפני 70 שנה לא ראויים. ב. עלינו לבקש אחר חריפים]. ועל כך עניתי לך בנימה אישית, שרק הנמכת את המודעות לכבוד הרבנים המוכרים לנו, כשקפצו, ובצדק, חברי הפורום הנפלאים וציינו ר"מ מישיבת מעלה אדומים, צדיק מישיבת איתרי וכיו"ב, ואף אחד לא ציין את הרב קנייבסקי והרב וואזנר, שלפחות מבחינתי הם באמת ראויים להנהיג את הדור [וזה כמובן לא אומר שאני מחוייב לבצע כל הוראה שלהם, ואכמ"ל]. וזה פתאום הכניס את ר' עמוס, או הנושא המרכזי, הרב עובדיה, שאתה מוצא בעייתיות עקרונית בתהילתו, ובמצב הנוכחי "לא תהיה תקומה לציבור הספרדי" כלשונך [וזכותך המלאה לחשוב ולכתוב כך, למרות שאני הק' ועוד כמה חולקים על בסיס ההנחה שלך]. והדר דינא שאמנם הרב עובדיה כנראה לא ראוי, אך כמו"כ הרב אלישיב והרב קרליץ.
ולכן הגברת המודעות מצידך, בעיניי רק הזיקה, אפילו למטרתך. ולכן היא בעיניי גם לא חכמה, אבל לענ"ד כן מדובר בחלקות לשון. אם אני טועה תפרש לי את דבריך. ואשמח מאוד!
תוקן על ידי אחרחוק ב- 19/01/2014 13:55:26
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2014 13:58 |
|
| |
ואגב, אם יש לך ידע הלכתי האוסר הבנה כלשהי בעלת קונוטציה מגמתית בכתבי דמות וירטואלית, תוכל להשחיל את תוכחתך כמעט בכל אשכול בכל פורום בעולם.
תוקן על ידי אחרחוק ב- 19/01/2014 13:58:46
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2014 16:43 |
|
| |
רבי זירא ורבה בר מתנה הי מנייהו עדיף, רבי זירא חריף ומקשה ורבה בר מתנה מתון ומסיק, מאי? תיקו (הוריות יד.). רבי יהודה חכם לכשירצה (גטין סז.).
פירש רש"י: כשהיה רוצה להיות מתון ומתיישב בדבריו היה חכם. משמע שכדי להסיק שמעתתא אליבא דהלכתא רבי יהודה היה צריך להיות מתון ומסיק, שחריפות יתר עלולה להרחיק את המפלפל מדרך הישר.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2014 18:14 |
|
| |
ראה ב"מ צו: לפום חורפא שבשבתא. אך מוטי לא אמר שצריך חריפות כדי לפסוק אליבא דהלכתא, כי יש הבדל בין הלכה למעשה לבין הבנת עומק הדין לאמתו. לפעמים כרחוק מזרח וכו'. ולא כל שאלה באה לפני כל אחד הלכה למעשה, בייחוד שאלות מהותיות בדיני גיטין וממונות, ראה הקדמת חוה"ל. לדוגמה, עיון בפרק אחרון בב"מ, בענייני נזקי שכנים, אם יבוא כיום מאן דהו וילמד את הפרק הלכה למעשה ויפסוק כך - הרי שהוא מנותק מהמציאות. שהרי לפי דין הגמרא השכן התחתון מחויב בנזקים וכיום גם הפוסקים מודים שבדין זה הולכים לפי חוק המדינה שהשכן העליון אחראי לנזקים. נמצא שהלומד אליבא דהלכתא בלבד יכול למחוק כמה וכמה דפי גמרא, והלומד אליבא דאמת לאמתה מנסה להבין הרבה דברים שאינם להלכה, ובייחוד את מהלך השו"ט, שלפי הלומד אליבא דהלכתא אין לכך משמעות כלל, ולפי הלומד אליבא דאמת לאמתה יש בהתפתחות המו"מ משמעות עצומה כדי להבין את התפתחות הדין. וראיה לשיטה זו היא שהש"ס נכתב בדרך משא ומתן ולא בדרך של פסקי הלכות. ודוק,
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2014 23:35 |
|
| |
תוספות הרא"ש למסכת הוריות: רבי זירא חריף ומקשה מתוך פלפולא היה יודע להקשות ולתרץ מיד הוה ידע לאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא, רבה בר מתנה מתון ומסיק כלומר לא היה מפולפל וחריף כ"כ להקשות ולתרץ מיד אלא שוהה ומעיין יפה עד דמסלקה ליה שמעתי' אליבא דהלכתא. והמאירי פירש:
יש מי שהוא מפולפל ביותר עד שמתוך פלפולו מקשה
כל כך עד שאין כח בנשאלים לתרץ, ויש מי שהוא מפולפל כראוי ושונה משנתו במתון ומעלה אותה
על דעת פסק, ונסתפקו רבותינו אי זה מהם קודם.
ומכל מקום בזמנים אלו אחרון חביב. נראה ששני הפירושים נכונים, כי מחד הן רבי מאיר והן רבי יהודה למדו לאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא, ומאידך מאחר שחכמים לא יכול לרדת לסוף דעתו של רבי מאיר, בכל מחלוקת בין רבי מאיר ורבי יהודה הלכה כרבי יהודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2014 14:05 |
|
| |
בנושא סיני ועוקר הרים, כבר האריך מרן בהקדמת שו"ת יביע אומר ח"א (כמדומני אות ה), שלהלכה ברור שסיני עדיף, וציין גם בבמכת מכות י. ועוד.
זיהוי צר לי שלא ראיתי את דבריך, ואני מתחיל לחשוב שאכן חשדתי במוטי יתר על המידה. וכנראה כוונתו היתה למצוא קונטרה מפוקחת למאסת הבקיאים, שזוכים לפופולאריות רבה בשנים האחרונות [אני מפרגן להם מכל הלב, אולם גם לדעתי צריך גם אנשים פיקחים; ופיקחות כל שהיא מוכרחת למנהיג, בדיוק כמו בקיאות כל שהיא]. אולם עדיין סבורני שחריפות במובנה האמיתי [סגנון ר' יונתן אייבשיץ] היא נושא נדוש ומיותר ברוב תחומי החיים הרציניים. ופיקחות בד"כ יש לכל אחד שבאמת עולה לגדולה, וקשה להעריך כמה פיקחות יש בכל אחד וכיצד היא מתבצעת, ולכן אם הדיון נועד לשאלה זו, הוא מסורס ואדיוטי מבחינתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2014 15:07 |
|
| |
אולי הוא מחפש משהו מחדש ונועז וכו'.
|
|
|
|