בית פורומים עצור כאן חושבים

בתי המדרשות - "יתרונות וחסרונות"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/1/2014 11:48 לינק ישיר 
בתי המדרשות - "יתרונות וחסרונות"

שלום!

רציתי לברר עם הכותבים כאן לגבי בתי מדרשות וסוגיהם.
כיון שאני סבור שאינני היחיד שאינו יודע על טיב בתי המדרש שבהן ראוי ללמוד מעבר לעולם הוירטואלי,
רציתי ברשותכם לדון על בתי המדרש הקיימים במציאות הארץ ישראלית,כיון שפורום זה בעל פנים רבות כלומר ישנם
באים הנה בעלי רקעים שונים של בתי מדרש,הייתי שמח אם כל אחד ואחת מהם,יאמר מהם היתרונות החסרונות של אותו בית מדרש,למי הוא מתאים לאילו גיליים,וכיוצ' מעין שאלות אלו שאינני יודע כרגע לשאול.

אך אשמח לברר כאן בעזרת הכותבים.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2014 08:03 לינק ישיר 

טוב,אני רואה שאין הענות מצד הכותבים,אולי אנסה למקד יותר את הרעיון.

כפי שאני מבין לטוב או לרע,היצירה התנכית הינה מעשה אמנות,לשון האמונה נובע מלשון אמנות,ככה אני מבין את זה.
האמנות המקראית השתמשה ברעיונות נבואיים והשלכותיה הנפשיות ביד היוצר וביד המאמין ביצירה.
ישנן אמנויות שאני מאמין בהם ואני מאמין בחלקים נרחבים במקרא.
המאמין ביצירה הנכתבת יכול לחוות את החויה בהתאם לכוחות הנפשיים המתעוררים בו.

כיון שאינני יודע כמעט מהו בית מדרש ,וכיצד מבררים את טיב היצירה ואם ישנם קריטריונים ליצירה ביד האמן וביד המאמין בה.

מדוע האורטודוקסיה אינה מאפשרת (אולי לכאורה) ,יצירה חדשה והשבת האמן ביד היוצר.

אז אני ממקד את השאלה:ואשאל אחרת

מהם בתי המדרש היצירתיים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2014 12:07 לינק ישיר 

בית מדרש הוא מקום שבו לומדים משהו. טקסט או תורה שבעל פה.
אתה שואל על בתי המדרש האורתודוקסיים מדוע הם מניחים כבסיס לדיון בבית המדרש את התנ"ך/התלמוד/הפוסקים? כי הם מאמינים שזה טקסט קאנוני שהדיון יכול להתבצע רק על פרשנותו או על דברים שלא כתובים בו במפורש.
למה הם מאמינים כך? שאלה שודאי יש לה תשובה. אבל חשוב להבין שזה מה שמגדיר אותם כאורתודוקסיים, ואם הם ישנו את היחס הזה הם יתקשו להגדיר את עצמם כאורתודוקסים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2014 17:57 לינק ישיר 

אז אני שואל -למה הם מאמינים כך?

מה התשובה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2014 21:14 לינק ישיר 

יש לכך כל מיני סיבות. וההסבר עשוי להיות מורכב.
בגדול, הגישה הזו מתבססת על האמונה שהתורה ניתנה מאת אלוהים, ולכן אין אפשרות לשנות אותה. זה לגבי התנ"ך (בעיקר התורה, שזה החלק שבו יש את המצוות). ולגבי התלמוד, הגישה הזו טוענת שהיו תקופות שהייתה יכולת רחבה יותר לפרש את התורה שבכתב, וכיום היכולת הזו אינה קיימת.
למה היא אינה קיימת? יהיה מי שיאמר לך שזה בגלל שבאותן תקופות האנשים היו מאוד חכמים ולכן ידעו לפרש אותה נכון יותר מאיתנו (אגב, בשאלות שנותרו פתוחות היכולת עדיין קיימת עקרונית). אולי יש בזה משהו ואולי לא.
הגישה הסבירה יותר טוענת שנוצר שינוי טכני בין התקופה שהייתה סנהדרין (שלה נתנה התורה שבכתב סמכות לפרש) ו/או חתימת התלמוד שיש לו, מסיבות שונות, סמכות דומה לשל הסנהדרין (כך טוען הרמב"ם, לדוגמא), ולכן אין לנו את היכולת לחלוק על מה שנפסק בתלמוד.
לאחר חתימת התלמוד, אינני מכיר טענה שעקרונית אין אפשרות לחלוק, אבל בד"כ בגישה האורתודוקסית יש כבוד גדול לחכמי התורה מדורות קודמים, כבוד שהולך ופוחת ככל שהדורות הללו קרובים אלינו יותר.

קיצרתי. זה נושא בהחלט מורכב. ואולי למישהו יש הסברים טובים יותר או יכולת לפרט יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/1/2014 07:19 לינק ישיר 

בוקר טוב!

אולי תספר מאיזה בית מדרש אתה מגיע. ומהי מערכת האמונית והאדאולוגית שלה.
כיצד אתה רואה את עצמך משתלב בה ומדוע,לחיוב או לשלילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2019 18:43 לינק ישיר 

כל  מקום בו לומדים בצוותא, נקרא בית מדרש, רק שהיום הביטוי "בית מדרש", הפך לביטוי לחוג מסויים, בית מדרש חסידי או ליטאי , ישראלי או אמריקאי וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בתי המדרשות - "יתרונות וחסרונות"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext