|
|
| נשלח ב-18/1/2014 23:25 |
|
| |
קרליבך, מאחוריך: קבלת שבת "נוסח גרין"
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2014 13:12 |
|
| |
לענ"ד גרין לא יתפוס, זה פשוט יותר מידי מורכב, לא פשטני לא עממי ולא מקורי.
הוא לא הראשון שמתחיל ברעיון לשנות ולחקות, יש עוד שניסו ולא הצליחו....
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2014 18:01 |
|
| |
אחד מהדברים המצערים ביותר שקרו במוזיקה היהודית היא תופעת ה"אני רוצה שיר כמו ההוא"... החדשנות פרשה כנפיים ועפה, שברי לחנים לא מקוריים השתלטו על עולם המוזיקה. נוסחו של ר' שלמה לקבלת שבת מדויק ומתאים בכל לחן לקטע הנבחר, לחנים שיצאו מן הלב והנשמה ונכנסים לכל לב ונשמה יהודית. הניסיון לחקות נוסח כזה הוא נחמד אך לא מעבר לכך, לחניו של יוסי גרין ללא ספק ישארו עוד רבות בשנים עם העם היהודי עקב מקוריותם ופעמים אף גאונותם, אך מכאן ועד לקחתם לנוסח תפילה ארוכה הדרך, כנראה שבשביל לבנות נוסח תפילה זקוקים ללחנים שהגיעו מכוונת לב טהור כר' שלמה, ותוכיח המציאות את עצמה. אולי זה המקום להאיר את עיני הניגשים להתפלל על פי נוסחו של ר' שלמה כי הסדר הוא לא בכדי, הבדלי המז'ור והמינור לא נוצרו כי אם בכוונה גדולה ומחשבה עמוקה לפי כללים ברורים. ולכך כדאי לדייק בסדר המנגינות כפי שר' שלמה עשה. (כמובן שיש קטעים בהם יפה וכדאי לגוון כלכה דודי...)
|
|
|
|
| נשלח ב-20/1/2014 12:53 |
|
| |
בשנים האחרונות (נדמה לי כשנתיים לפחות), ידידינו ר' אבי טיילור עושה "שבת מודזיץ" עם שירי מודזיץ להרבה חלקי התפילה (דומה ל"נוסח קרליבך" של ליל שבת). בתפילות שבו הייתי נוכח, הוא גם שילב כמה ניגוני רבי שלמה זצ"ל (כמו "ושמרו" ל"ממקומך השני"). ויש גם את הניסוי של לני סולומון עם שילוב שירי ה-BEATLES ב"שבת ליוורפול" 
|
|
|
|
| נשלח ב-20/1/2014 14:23 |
|
| |
הייתי בשבת האחרונה אצל ר' אבי טיילור בשבת מודזיץ שעשה וזה מאוד נחמד. אך עדיין זה מחזק את דברי ששומעים שזה חיקוי ולא מקורי.
נ.ב. בטח התכוונת 'ממקומך השני' ל'ושמרו'....
|
|
|
|
| נשלח ב-20/1/2014 15:54 |
|
| |
באשכול הסמוך הנ"ל, שרגא-פייבל כתב: "בחצרי חסידויות שונות התפתחו תפילות שבת בניגוני החצר, לתפילות הימים הנוראים - יש מס' תפילות בסיסיות אותן שרים במנגינה קבועה ויש מס' תפילות שבכל שנה מלחין-החצר מחבר להן מנגינה אחרת..."
הוי ידוע שבמודזיץ, למשך 5 דורות (ומסתמא גם לפני כן, בזוואלין ובקאזמיר), הרבי עצמו מלחין כתריסר ניגונים חדשים לקטעי התפילה של השונים בכל שנה! החל מה"נחלת דן" זי"ע (הרבי הקודם), כבר בליל סליחות הראשון, משקים את ניגון חדש לקטע "סלח נא" וגם ל"קדיש-תתקבל" ששרים משך הימים הנוראים. בראש השנה, מכניסים עוד כ-10 ניגונים חדשים לקטעי "מכלכל חיים", "ארשת שפתינו", "היום הרת עולם", "ויאתיו", "אין קצבה", "שמחה לארציך" ועוד. יש קטעים שלא מקבל ניגון חדש כל שנה, אבל לפעמים יש, כמו "חמול" (למרות שאצל ה"אמרי אש" היה חמול חדש כל שנה), ממקומך, כבקרת רועה עדרו, וכל מאמינים.
אז ה"נוסח קרליבך" לא היה הראשון. אל תדאג, לפני מודזיץ היה גם חסידיות אחרות שגם היו תפילות עם הרבה נגינה....
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/1/2014 15:58 |
|
| |
גם בשבתות במודזיץ יש הרבה ניגונים משולבים בתפילות. במיוחד יש את הקטע בשחרית לפני "קל אדון" ז"א "הכל יודוך" ששרים את זה אם ניגון ארוך, בד"כ בכל שבת מנגינה אחרת (לא כל הזמן "לולי תורתך"). וגם בברכת החודש, שרים גם את ה"יהי רצון" וגם את "יחדשיהו" עם 2 ניגונים ארוכים. ברכת החודש אצל הרבי שליט"א יכול לקחת כ-15 או 20 דקות!
|
|
|
|
| נשלח ב-20/1/2014 16:01 |
|
| |
| כלבאשבוע כתב: |  | | נ.ב. בטח התכוונת 'ממקומך השני 'ל'ושמרו'.... |
|
לא. התכוונתי לזה: שרו את הקטע "ושמרו" לשיר "ממקומך השני".
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|