|
|
| נשלח ב-2/2/2014 21:19 |
|
| |
אפרים, האם אנחנו באמת מידרדרים לדיון הזה? אני אמנה כרוכל את כל האנשים החכמים שהאמינו ביהדות, בנצרות ,באיסלם , בבודהיזם או סתם עבדו אלילים (אם מעניין אותך, במאה השלישית רוב המשכילים היו פאגניים והנוצרים בני המעמד הפשוט. בהמשך המצב השתנה) אתה תענה לי שהמדענים יותר חכמים מכולם ואני אענה לך שהם דוקא יותר טיפשים ואולי הכי חכם הוא מי שלומד גמרא . אתה תענה שמי שמדבר לקיר טיפש. אני אענה שמי שסבא שלו קוף טיפש. וכו׳ וכו׳
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2014 21:25 |
|
| |
היסוד השמיני (רמב״ם , הקדמה לפרק חלק )
היות התורה מן השמים. והוא שנאמין כי כל התורה הזאת הנתונה ע"י משה רבנו ע"ה, שהיא כולה מפי הגבורה. כלומר, שהגיעה אליו כולה מאת ה' יתברך, בעניין שנקרא על דרך השאלה "דיבור". ואין ידוע היאך הגיע, אלא היה משה ע"ה שהגיע לו, וכי הוא היה כמו סופר, שקוראים לו והוא כותב כל מאורעות הימים, הסיפורים והמצוות. ולפיכך נקרא "מחוקק". ואין הפרש בין "ובני חם כוש ומצרים" "ושם אשתו מהטבאל" "ותמנע היתה פלגש" ובין "אנכי ה' אלקיך" ו"שמע ישראל". כי הכל מפי הגבורה, והכל תורת ה' תמימה טהורה וקדושה אמת.
וזה שאומר שכמו אלה הפסוקים והסיפורים משה סיפרם מדעתו, הנה הוא אצל חכמינו ונביאינו כופר, ומגלה פנים יותר מכל הכופרים. לפי שחשב שיש בתורה לב וקליפה, ושאלה דברי הימים והסיפורים אין תועלת בהם, ושהם מאת משה רבנו ע"ה.
וזהו עניין (סנהדרין צ) "אין תורה מן השמים". אמרו חכמים ז"ל, הוא המאמין שכל התורה מפי הגבורה, חוץ מן הפסוק הזה, שלא אמרו הקב"ה אלא משה מפי עצמו. וזה "כי דבר ה' בזה".
השם יתברך ויתעלה ממאמר הכופרים.
אלא: כל דיבור ודיבור מן התורה יש בהן חכמות ופלאים למי שמבין אותם, ולא הושגה תכלית חכמתם, ארוכה מארץ מידה ורחבה מני ים. ואין לאיש אלא להלך בעקבות דוד משיח לאלוקי יעקב, שהתפלל "גל עיני ואביטה נפלאות מתורתך" (תהלים קיט).
וכמו כן פירוש התורה המקובל גם כן מפי הגבורה. וזה שאנו עושים היום מתבנית הסוכה ולולב ושופר וציצית ותפילין וזולתם, הוא בעצמו התבנית אשר אמר השם יתברך למשה, והוא אמר לנו והוא נאמן בשליחותו.
והמאמר המורה על היסוד הזה, הוא מה שנאמר (במדבר טז) "ויאמר משה בזאת תדעון כי ה' שלחני לעשות כל המעשים האלה כי לא מלבי".
היסוד התשיעי
ההעתק, והוא כי התורה הזאת מועתקת מאת הבורא השם יתברך לא מזולתו. ועליה אין להוסיף וממנה אין לגרוע לא בתורה שבכתב ולא בתורה שבעל פה. שנאמר "לא תוסיף עליו ולא תגרע ממנו".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2014 21:45 |
|
| |
אדם, "הפסוקים האחרונים של התורה לא נכתבו בידי משה" – גם בענין זה, כמו בעניין החלפת הכתב, נראה שהיו שחששו שאמירה כזו תביא למחשבה, שמי ששתל שמונה פסוקים יכול לשתול גם שמונה פרשיות. ראה בבא בתרא (ט"ו ע"א( גם שם ר' שמעון (אותו ר' שמעון? אינני יודע!) סבור שלא יתכן שמישהו אחר השלים פסוקים, ולכן משה כתב את הפסוקים הללו. שמא יש כאן תפיסה עקבית, ולפיה אפשרות שמשהו מהתורה שבידינו לא ניתן כמות שהוא ממשה, פותחת פתח להוספת קטעים שלמים – מלכי אדום, פרשת בלעם, המבול, ומי יודע – בסוף גם "לא תבשל גדי בחלב אמו", וכל מצוה אחרת. "אבל על העיקרון אין חולק (מתן תורה, מצוות וכו')" – מי אמר? האם פרשת המבול שהתווסף במאוחר לא כוללת את שבע מצוות בני נח? האם סיפורי יעקב אירעו כפשוטם? כי אם לא, מצוות גיד הנשה מנין? ובכלל, הטקסט מקודש מעצם היותו אלוהי, לא? אם איננו אלוהי, מה מחייב אותי? "בעיני הציבור הדתי מי שאומר שאות אחת בתורה לא נכתבה ממשה נחשב כופר" – נכון, ולכן הדגשתי שכל הפתרונות היצירתיים אין להם "אבא" סמכותי מספיק. כשהרב הראשי לישראל (או מצדי, הרב קנייבסקי, הרב שרלו, הרב לנדאו או הרב כהן) יכריז שמי שאומר שפסוק "ובני דן חושים", או "יעזר ונמרה...", אם תעדיף, אינם ממשה, תהיה זו מהפכה של ממש. כשכותב את זה איזה אובער חוכעם בעצכ"ח, זה כלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2014 21:50 |
|
| |
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2014 21:52 |
|
| |
אריאל,אנחנו מדברים על תקופתינו ולא על המאה השלישית שאז עדיין לא התגלו ממצאים ברורים הסותרים את הנאמר במקורות ורק מי שחי בבועת הידברות לא נחשף אליהם.והציטוט שלך מהרמב"ם יוכיח איפה אתה שרוי ועומד.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2014 23:00 |
|
| |
| השכן כתב: |  | אדם, "הפסוקים האחרונים של התורה לא נכתבו בידי משה" – גם בענין זה, כמו בעניין החלפת הכתב, נראה שהיו שחששו שאמירה כזו תביא למחשבה, שמי ששתל שמונה פסוקים יכול לשתול גם שמונה פרשיות. ראה בבא בתרא (ט"ו ע"א( גם שם ר' שמעון (אותו ר' שמעון? אינני יודע!) סבור שלא יתכן שמישהו אחר השלים פסוקים, ולכן משה כתב את הפסוקים הללו. שמא יש כאן תפיסה עקבית, ולפיה אפשרות שמשהו מהתורה שבידינו לא ניתן כמות שהוא ממשה, פותחת פתח להוספת קטעים שלמים – מלכי אדום, פרשת בלעם, המבול, ומי יודע – בסוף גם "לא תבשל גדי בחלב אמו", וכל מצוה אחרת. "אבל על העיקרון אין חולק (מתן תורה, מצוות וכו')" – מי אמר? האם פרשת המבול שהתווסף במאוחר לא כוללת את שבע מצוות בני נח? האם סיפורי יעקב אירעו כפשוטם? כי אם לא, מצוות גיד הנשה מנין? ובכלל, הטקסט מקודש מעצם היותו אלוהי, לא? אם איננו אלוהי, מה מחייב אותי? "בעיני הציבור הדתי מי שאומר שאות אחת בתורה לא נכתבה ממשה נחשב כופר" – נכון, ולכן הדגשתי שכל הפתרונות היצירתיים אין להם "אבא" סמכותי מספיק. כשהרב הראשי לישראל (או מצדי, הרב קנייבסקי, הרב שרלו, הרב לנדאו או הרב כהן) יכריז שמי שאומר שפסוק "ובני דן חושים", או "יעזר ונמרה...", אם תעדיף, אינם ממשה, תהיה זו מהפכה של ממש. כשכותב את זה איזה אובער חוכעם בעצכ"ח, זה כלום. _________________ אוי לשכן ואוי לשכנו |
|
המצוות מספר בראשית הן מצוות מסברא והעניין של 7 מצוות בני נח זה יותר אסמכתא מאשר מקור אמיתי לדעתי. דווקא הטענה של גיד הנשה משמשת פה כחרב פיפיות, האם היא "נוסדה" בידי אדם או בידי שמים? כי חוץ מהפסוק "על כן לא יאכלו" לא מוזכר עליו כלום בכל הספרות הכתובה שלנו, לא במשפטים (אפילו לא אגב "לא תבשל גדי בחלב אמו") וגם לא בשאר הפרשיות שבהן מוזכרות נבלות וטריפות, חלב ודם... לדעתי הטקסט הכתוב מחייב אותך ל-2 דברים: מצוות שבין אדם לחברו ומצוות שבין אדם למקום. המצוות שבין אדם לחברו לא קשורות דוקא למקור הטקסט, לכל עם יש "חוקה" בסיסית ואין במצוות האלה משהו ממש יוצא דופן יותר משאר חוקות שהיו בעולם. (חוקי חמורבי?) [אם כי זה גם עבר כמה "שיפוצים" בידי חז"ל כגון "עין תחת עין - ממון" וכדו'] החלק השני הוא המצוות שבין אדם למקום וגם הם לא בהכרח קשורים בקשר גורדי עם הכתוב אלא נובעים מאמונתנו באל. הגע בעצמך, אם באיזו תקופה ביהדות היו הנוצרים שורפים את כל ספרי התורה ולא היינו זוכרים בדיוק מה היה כתוב אז לא היינו עובדים יותר את האל? מן הסתם היינו משחזרים לפי הכללים הידועים, הליכה אחר הרוב וכו'.. (רוב ההלכות שאתה נוהג היום נוצרו כך) עכשיו בטח תאמר לי "אבל אם היה כתוב להקריב כך וכך כבשים אז זה דווקא כך וכל דבר אחר יהיה נגד התורה" והתשובה היא שלא בהכרח, עובדה שביחזקאל ובעזרא מצינו קרבנות מחודשים ומספרים שונים. (ונעזוב לרגע את הלוליינות המופלאה בה תירצו קדמונינו את הסתירות האלה) העיקר הוא לא בדיוק המעשה אלא הכוונה, ברגע שהאדם יודע את זה הוא מבין את תכליתו בעולם ולא קשור דווקא לטקסט כזה או אחר...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2014 23:34 |
|
| |
1. לגבי שבע מצוות בני נח, אני מסכים איתך. המצוות שמתוארות בפרשה עצמה אינן אלא אסמכתא לרעיונות החזליי"ם בענין זה.
2. מצד שני, אם נקבל שסיפור המבול אינו "הסטורי", ניאלץ לעדכן גם את שאלת מוצא משפחות האדם (הרעיון לקוח מהאשכול אליו לינקקתי לעיל). אם אין מבול, אין רק שלושה בנים שנשארו, אין "מאלה נפוצו", אין משפחולוגיה, אין עשרה דורות מנח עד אברהם...
3. גיד הנשה הוא בדיוק הטענה שלי. מדובר במצווה שכולה מבוססת על סיפור. אם יגיד מישהו שהסיפור הזה אינו אלא משל, או שלא קרה כך אלא רק בערך (נניח שנוכיח באותות ארכיאולוגיים ובמופתים הסטוריים שיעקב לא היה במעבר יבוק, או שהמלאך לא היה שם, או שהמספר לא היה שם ולא ראה...). הרי שבהעדר הסיפור (שנתפס לכאורה כשינוי "קל" בטקסט המקראי), נעדרת גם מצווה (ששינוי בה נתפס יותר "חמור" - לעיל כתבת "על העיקרון אין חולק", ופירת : "מצוות"!). אני לטעמי אומר, שאין הבדל, והקולמוס ששינה כאן יכול לשנות גם כאן, מה גם שחלק לא מבוטל מהמצוות תלוי במעשה - למשל קרבן פסח ואיסור בישול בשבת, ואפילו מצוות שבין אדם לחבירו, בעניינים רכושיים, כגון ירושת הבת.
4. "עין תחת עין" - כבר יצא לי לכתוב כאן בפורום, לפני שנים הרבה, שהשוואת חוקי התורה עם חוקי האיזור (של הגויים הטמאים והרשעים שלא קיבלו תורה מהאל אלא המציאו מדעתם וכו') מעלה, שהביטוי "תחת" בדיני הנזיקין בא לבטא תשלום, תמורה חומרית, ולא נקמה ופגיעה באיבר. ואין זה האשכול ולא זו השעה.
5. אני מסכים איתך שההלכה הנוהגת היום, וזו המתחדשת מדור לדור, מתחדשת בדרך שתיארת פחות או יותר. ספציפית - בידי עזרא שהמדרש רומז ש"ראוי היה שתינתן תורה על ידו", ואכן, כל התורה שבידינו היא תורת עזרא, לא פחות מתורת משה (והדבר קשור גם בהחלפת הכתב על ידי עזרא). אבל - אין לכך כלום עם השאלה של אמיתות הסטורית של סיפורי התורה.
6. גם לתכלית קיום האדם בעולם אין כלום עם נושא האשכול, אבל אומר רק, שאדם שמאמין בתורה בשלמותה (אני חושב שמוסכם על שנינו, שמבחינת הדוגמה הדתית, מי שלא מאמין שכל התורה כאחד באה מפי האל הוא כופר), ומכאן מגיע למסקנות לגבי תכליתו בעולם, יתאכזב מאוד לשמוע שהתכלית ראויה אבל התורה אינה אמיתית. במלים אחרות, בנושאו של האשכול - אמיתות סיפור המבול - דווקא למציאת האמת יש משקל אפילו על האמונה הזו.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2014 23:38 |
|
| |
לפני שהשיחה מתגלגלת ללא טעם לכיוונים אחרים ראוי שנתרכז בעיקר. רש'י פותח את פרוש התורה שלו במה שהעולם נברא באחת וכל המסופר בפרק הראשון אינו אלא תאור ספרותי המובן לאדם. אבל התאור הספרותי הזה הוא אמת משום שהוא מוסר תוכן לוגי פנימי של דברים. או דוגמה פשוטה אחרת. יום נוקף אחר לילה במחזוריות חסרת כל משמעות. על נקיפת הזמן חסרת המשמעות הזו במציאות הטבעית, מולבש סיפור הבא ממישור אחר לגמרי, ומבחין מכל מחזור הימים אחד משבעה הנקרא שבת. שבת זו היא אמתית לגמרי משום שאינה במציאות הטבעית מצד עצמה, אלא מולבשת עליה. בענין המבול כתבתי דברים ברורים ופשוטים אין צורך בהתפתלות, ושאלתו של 'השכן' מוטעת ומטעה. ספור המבול אינו ספור של מאורע בטבע אלא מאורע ספרותי אמוני בעל משמעות, וככזה הוא הוא האמת לאמיתה, במה שהוא מוסר את פנים הדברים ולא את המעשה החיצוני שקרה. קשת בענן תמיד היתה כיוון שהיא תופעה פיסיקלית פשוטה אין לה כל משמעות, אבל קשת בענן במשמעות של הבטחה אלהית נוצרה לאחר המבול. אין שום הבחנה חיצונית בין השתים. שטפונות ואסונות טבע קורים בדרך הטבע, אנשים רבים נספים. כל המתרחש בטבע הוא חסר משמעות. אבל על מעשה רגיל שבטבע בונים סיפור על משבר שבין האלהים והברואים, על ההחלטה של האלהים להשמיד את מעשה ידיו, על מבול שכיסה עולם ומלואו, על הניצולים ועל הברית החדשה המגולמת באותה קשת. הסיפור הזה הוא האמת במה שהוא מכיל את המשמעות. כאשר שואלים מאין באו המים ולאן נעלמו, היכן נמצא ליונה ענף של זית, באיזו מהירות עפה, מורידים את הסיפור מהמישור המשמעותי שלו אל מישור של מציאות טבעית שאין בה שום משמעות וטעם, ואשר בה הסיפור בלתי אפשרי. עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2014 23:57 |
|
| |
| אריאל73 כתב: |  | | אמשלום, גם הכופר אינו אידיוט בעיני עצמו. תמיד הוא בטוח שהוא מבין טוב יותר ממה שהמאמינים חושבים שהם מבינים. |
|
[אריאל,
א. אתה כנראה צודק (אני לא מכירה אף כופר באופן אישי, אבל כעיקרון זה נראה לי הגיוני). ב. האם לשיטתך "כופר" הוא היפוכו של "פונדמנטליסט"? לא לשיטתי. רוב המאמינים שאני מכירה אינם פונדמנטליסטים כלל...]
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2014 00:15 |
|
| |
עודד 1. הארת את עיני בתיאורך את פירושו של רש"י. חשבתי לעצמי שההקדמה של רש"י היא השתפכות ספרותית, וההמשך בו הוא מפרש את הפסוקים היא הפירוש עצמו. בעקבות דבריך אני קורא כעת את רש"י אחרת לגמרי. והפירוש בהמשך (שגם הוא מרובה במדרשים) הוא פירוש של הטקסט הנתון, ולא של ה"הסטוריה" של הבריאה. 2. בשורה התחתונה, הגענו להסכמה שהמבול כפי שהוא מתואר במקרא, לא אירע. אני אמנם טועה הרבה, אבל משתדל לא להטעות. המשפט שנוצר כנראה במחולל של שנרב: "ספור המבול אינו ספור של מאורע בטבע אלא מאורע ספרותי אמוני בעל משמעות, וככזה הוא הוא האמת לאמיתה, במה שהוא מוסר את פנים הדברים ולא את המעשה החיצוני שקרה" הוא ג'יבריש - האמן לי, שמתוך מליוני דוברי העברית שיש היום בעולמנו, אין שנים שיבינו באותה הצורה מה שכתבת כאן. תכל'ס: המבול קרה? על אמת? כמו הצהרת בלפור, הכרזת המדינה, רצח רבין? (טוב, הדוגמא האחרונה אולי לא ממש טובה... J ). במובן ההסטורי, הפיזי, היה איש כזה, נח? הוא בנה תיבה מעץ, הכניס לתוכה זברות, והפליג שנה? המים הגיעו עד ראשי ההרים? הוא האבא של כולנו? הרי בהמשך הדברים אתה עצמך טוען שהאירוע הזה לא היה ולא נברא, אז מדוע להתחמק באיזה משפט מתפתל על אמת אמונית בעלת משמעות? הרי אתה עצמך מסיים כך: "כאשר שואלים מאין באו המים ולאן נעלמו, היכן נמצא ליונה ענף של זית, באיזו מהירות עפה, מורידים את הסיפור מהמישור המשמעותי שלו אל מישור של מציאות טבעית שאין בה שום משמעות וטעם, ואשר בה הסיפור בלתי אפשרי". אמת ויציב! אבל הדברים כתובים. אתה הרי מסכים (כעולה מדבריך) שהאירועים הללו לא התרחשו, ומה לי להוסיף? 3. לגבי הקשת אתה צודק, במובן שזה פשט הפסוקים. אבל, דבריך אינם מתיישבים זה עם זה. אם "ספור המבול אינו ספור של מאורע בטבע", אז לא יכול להיות ש"קשת בענן במשמעות של הבטחה אלהית נוצרה לאחר המבול". על כורחך, גם הפיכת הקשת לסימן היא חלק מאותה אלגוריה. 4. כתבת גם: "על מעשה רגיל שבטבע בונים סיפור על משבר שבין האלהים והברואים, על ההחלטה של האלהים להשמיד את מעשה ידיו, על מבול שכיסה עולם ומלואו, על הניצולים ועל הברית החדשה המגולמת באותה קשת". המעשה נועד ללמד לקח. מעין אם שכאשר בנה נופל ומקבל מכה, היא אומרת לו, 'ראית מותק, מי שרץ ולא שומע לאמא נופל ומקבל מכה'. אם הילד לא רץ ולא נפל, מה הלקח הנלמד? וכי האם תגיד לו 'רצת ונפלת' בכאילו? כשהדבר לא קרה? אם אכן היה "משבר" כלשונך, וזה מקור להטפת מוסר לאנושות, אז הייתי מצפה שהמשבר יתואר, וממנו נלמד את הלקח. למה לתאר משבר שלא היה כדי ללמד לקח ממשבר שכן היה? כדי לאיים על הקורא בעונש, יש טקסטים של תוכחה. כדי ללמד מוסר יש משלים. יש דרכים רבות להעביר מסרים חינוכיים ומוסריים. לספר בדותות הסטוריות אינה שיטה סבירה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2014 00:32 |
|
| |
אמשלום , בבקשה הגדירי: א. כופר. ב . פונדמנטליסט. ג . מאמין . (ואם כבר אז ד. רפורמי)
תוקן על ידי אריאל73 ב- 03/02/2014 00:33:16
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2014 09:14 |
|
| |
שכן 1. שים לב שאם לקחת את הצעתו של עודד אזי הכל עד החודש הזה (כולל האבות והירידה למצרים) לכם יתכן והוא "מאורע" ספרותי. 2. לגבי קטעים בתורה שנשתלו מאוחר יותר – ראה סיכום יפה מדעות הראשונים בנושא (כולל הרשב"ם המוכר כבר סמכא משמעותי, זה שהלך ברחוב בעיניי מכוסות מטעמי צדקות..) בספר עד היום הזה של הרב אמנון בזק
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2014 09:44 |
|
| |
תלמיד,
1. ולמה יציאת מצרים לא? או כיבוש עבר הירדן בסוף ארבעים השנים?
ושים לב - אם אין בסיס הסטורי לסיפור כלשהו בספר בראשית - כולו או חלק קטן ממנו - הרי שאין בסיס להמשך. "החודש הזה לכם" נאמר למשה, נינו של יעקב, לצוות את שאר צאצאיו של יעקב. יעקב הוא מציאות הסטורית או "מאורע ספרותי אמוני בעל משמעות" כפי שהגדיר עודד? היכן הגבול? בפרטים? מי קובע מה הם פרטים? ברית בין הבתרים היא פרט? או הציווי על קרבן פסח?
2. אני מכיר את דעות הראשונים ככל שהצלחתי ללמוד. והמביא אותם הנה יבורך. אבל - יש שמצטטים פרשן זה או אחר, ומנסים לכוף אותנו לקבל את דעתו משום שהוא אמרה. מי שמטיל ספק (ולו אקדמי) בדברי משה, ישוכנע באמיתותם בגלל דברי הרשב"ם? ממילא לא כל השאלות שנשאלות בימינו נשאלו אז, ולא כל התשובות שניתנו אז, קיימות היום. הפרשנים עסקו בעיקר בסתירות מתוך הכתובים - ברי להם שהכתובים אמת הם, והם בודקים איך בראשית א' מסתדר עם בראשית ב', או דברי הנביאים ותהילים על בריאת העולם צריכים להתאים גם כן וכו'. אפילו הרמב"ם ואחרים, שהיו חשופים לידע המדעי ולטיעונים הפילוסופיים של תקופתם, התעמתו עם אותו ידע ואותם הטיעונים. הם לא התעמתו עם הארכיאולוגיה המודרנית, ועם הידיעות ההסטוריות והגיאוגרפיות הקיימות היום, ולכן איני יודע מה תועלת יש בדיון שיהיה צמוד לדיון שהם עשו, בזמנם. יותר מכך, עד לעת החדשה היה עיקר העימות בין אסכולות שונות, אבל כאלו שבעיקרן היו מחוייבות לכתבי הקודש ולאמת שבהם. אסכולה הטוענת שהתנ"ך עשוי להכיל סיפורים הסטוריים שאינם אמת (בוודאי לא החשובים שבהם), כמעט ולא מוזכרת.
3. בספרו של הרב בזק עיינתי הלילה מעט (מאוד), לאחר הדיונים כאן...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2014 09:49 |
|
| |
במחילה נהיה כאן קצת ויכוח של חרשים. הרי ישנן כאן שתי דעות שאין כלי הלכתי להכריע ביניהן ולאורך הדורות היו שהחזיקו בכל אחת.
עודד סבור שלתורה יש תכלית מוסרית, אמונית, קיומית והטקסט על רבדיו השונים משרת מטרות אלה. קבוצה אחרת של חברים כאן סבורה שיש לה אמת מידה ברורה ומוסכמת על מהו פשט והם טוענים שמעבר לשאר תכליות הטקסט המקראי יש גם תכלית תיאורית גרידא - כלומר תיאור ארועים ואופן התרחשותם. אלא שכאן עולה השאלה האם באמת יש לנו הכלים (חוץ מדוגמה פרשנית) לקבוע מהו פשט של טקסט שנכתב (מפי הגבורה או אחרת) לפני מעל שלושת אלפים שנה במציאות תרבותית, לשונית, אמונית אחרת לגמרי. אין להביא ראיה מהפרשנים לאורך הדורות משום שכל אחד מהם היה שקוע באינטרסים וצרכי הדור שלו. אבל על מנת שהתורה תהיה רלוונטית לנו חובה עלינו להתייחס להיבטים המוסריים, האמוניים, והקיומיים אבל לא חובה עלינו להתייחס להיבטים הפסוודו תיאוריים או ההיסטוריים. ניתן כמובן להחזיק בדעה תיאורית "טהורה" לגבי הסיפורים הללו. לא ראיתי בשום מקום חובה אמונית או אינטלקטואלית לעשות כן.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2014 10:42 |
|
| |
"שתי דעות שאין כלי הלכתי להכריע ביניהן" – מה זה כלי הלכתי? " עודד סבור שלתורה יש תכלית מוסרית, אמונית, קיומית והטקסט על רבדיו השונים משרת מטרות אלה" – גם אני סבור כך. טענתי היא (גם נגד עודד, וגם בכלל) שהסברה הזו אינה קשורה לנושא הדיון, אלא ההיפך – העלאת הסברה הזו באה כדי לטשטש את הדיון. השאלה שנשאלה באשכול, והתקיים בה דיון יפה, היא לגבי ההסטוריות של תיאור המבול. האם המאורעות המתוארים בספר בראשית אכן אירעו בפועל. השאלה למה נכתבו, איננה קשורה. יש אירועים הסטוריים שקרו ולא נכתבו, ויש אירועים שנכתבו ולא קרו. אנו מבררים את השאלה ההסטורית, ולא הספרותית. אמנם נכון, כפי שצויין לעיל, שלשאלה ההסטורית השלכה על השאלה הדתית, כיוון שבדרך כלל הטיעון הדתי הוא, שמה שמתואר בתנ"ך קרה בפועל, בהסטוריה. "לא ראיתי בשום מקום חובה אמונית או אינטלקטואלית לעשות כן" – האם כוונתך שההלכה כפי שאתה מכיר, אינה מחייבת להאמין שמה שמתואר במקרא, ובפרט – סיפורי ספר בראשית, וברטי פרטים – המבול, לא אירעו בפועל?
|
|
|
|