|
|
| נשלח ב-14/2/2014 15:07 |
|
| |
כי ידעתיו למען אשר יצוה את בניו וביתו אחריו ושמרו דרך ה' לעשות צדקה ומשפט. התורה מורה את הדרך להשתלמותו המוסרית של האדם, ואושר אמתי איננו אלא ההכרה שהאדם יודע כי הינו משתדל להתהלך בדרכה של תורה בדעותיו ובמידותיו ובמעשיו, כהצליחו לקבלה ולהנחילה לדורות הבאים.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2014 16:32 |
|
| |
אברהם באמת היה יוצא דופן באנושות, מי אמומר שכולם צריכים להיות יוצאי דופן?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2014 20:06 |
|
| |
דווקא מעלתו של אברהם אבינו היתה שכשהוא גילה את טעויות המסורת שהועברה לו מדור לדור הוא לא התפתה לאמנות ההברגה אלא הכיר בטעות ומרד במסורת ובמוסכמות החברה שבה גדל עד שהיה חייב לברוח משם בגלל החרמות ואיומי המוות שהיו מנת חלקו של הכופר.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2014 20:14 |
|
| |
ספקן,
חלק נוסף בהודעת הפתיחה שלי, עסק בהיות התחושה הדתית משותפת לכל המאמינים, ומכאן נובע שההברגות משותפות אף הן לכולן.
קח למשל את הנושא שהתפתח כאן, ובמקומות אחרים - הבריאה, תיבת נוח וכו'. הלא חלק גדול מהטיעונים שאנו קוראים בשמם של רבנים חשובים או בעלי קולמוס תורניים, מועתקים מילה במילה ממחבתי"ם נוצריים. ומואדיב אולי ישכילנו, שמא טיעוני חכמי המוסלמים אינם שונים - אינני יודע. אגב - גם אם אינם מועתקים, אלא הטיעון מתפתח לבד אצל רב, כומר וקאדי (זו לא התחלה של בדיחה...), זה לא משנה - שלושתם צריכים להבריג את אותו החלק.
לעתים משעשע לראות שאנו מסתמכים על אדם בטיעון חלקי, ודוחים לחלוטין את החלק השני, למרות שההגיון הוא אותו הגיון. וכי הלוגיקה שמאפשרת למרצה מוכשר להסביר את נס המן במדבר, שונה מהלוגיקה של נס חלוקת הלחם והדגים של ישו? שני הנושאים הללו מוסברים יפה בהרצאה טלויזיונית שראיתי, ובה הסביר הדרשן שישו חיקה במעשהו את מעשי אביו. כמובן שלאוזניו של יהודי הסבר המן מלבב את האוזן, והסבר הלחם והדגים נשמע הברגה דבילית...
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2014 20:31 |
|
| |
מסכים, ותודה לך על פתיחת האשכול שעורר התענינות רחבה. בנושא ההברגה הפיתרון לכאורה ברור, לקבוע מראש כללים לפרשנות לגטימית שיהיה שוה לכל הטקסטים ולכל הסיפורים, ובלי קשר לדת זו או אחרת, כי בסופו של דבר ודאי שאפשרי שטקסטים מסויימים אינם לגמרי כפשוטם, השאלה מהיכן זה עובר מתחום הפרשנות לתחום הדרשנות ואונס את הטקסט לגמרי, ולזה צריך שיהיו כללים מוקדמים, בלעדיהם אין כבר שום ערך לטקסט שאפשר להכניס בו כל מה שרוצים. הרשב"א שזעק נגד המפרשים את אברהם ושרה כחומר וצורה הוא עצמו פירש אגדות מסויימות כמשל כמו אגדת עוג בברכות, ואפשר להבין את החילוק אבל צריך שיהיו כללים.
תוקן על ידי oפקן ב- 15/02/2014 20:33:34
תוקן על ידי oפקן ב- 15/02/2014 20:34:18
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2014 21:22 |
|
| |
| השכן כתב: |  |
|
|
שיש כלל בסיסי אצל חכמינו שדברה תורה בלשון הבאי ודברי נביאים בלשון הבאי ודברי חכמים בלשון הבאי. (כפי שאמרתי בתחילת האשכול שלך) אז מה אתה רוצה ? אתה לא יכול לקבל שום נס כפשוטו לא את המן ולא שאר הניסים, אתה חייב להעמיק מה רוצה התורה, זה הבסיס שבלי זה לא תבין כלום.
בניגוד לנצרות והאיסלם שהם דתות וכל קיומם היא בקיום הנס וסמכותו אז לא פלא שנצחק עליהם. אבל היהדות היא לא דת היא "עם\אומה" טבעית עם חוקה שנכתבה באופן כזה שמיועדת גם לילדים = אגדות וגם לבוגרים ולמנהיגי האומה, אז לך אחרי המנהיגים ואחרי התלמידי החכמים ותבדוק אייך הם מפרשים את התורה. כילד זה טוב אייך להתנהג, למעמיק זה לא מספיק הוא חייב להבין שבלי להבין דבר מתוך דבר ? לא יבין כלום כפי שנפסק בשלחן ערוך. התורה היא דרך חיים של האומה הטבעית שלנו, האומה היא נצחית (בינתיים) אך ורק בגלל התורה, ולכן סתם להתלונן כאילו יש לנו מברגה וכו' וכו' ? זו לדעתי סתם דמגוגיה זולה כי אומרים לך מראש שדברה תורה בלשון הבאי.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2014 23:17 |
|
| |
מקס,
השאלה בפתיחת האשכול לא היתה שאלה ספרותית, אלא שאלה מהפן ההסטורי - האם אירוע מסויים המוזכר המקרא, קרה מבחינה הסטורית או לא. מי שטוען שהשאלה הזו לא חשובה, אינו מתייחס אליה כלל. אם אתה טוען ש"אתה לא יכול לקבל שום נס כפשוטו לא את המן ולא שאר הניסים", הרי שאתה עונה לשאלה שלי - לדעתך, לא ירד מן במדבר.
זה בסדר גמור לחשוב כך, אבל יש בכך בעיה לא פשוטה עם הדעה הדתית השלטת, שטוענת שבני ישראל אכלו מן כפשוטו, ארבעים שנה, במקום לאכול פיתה עם חומוס או עוף באננס. במובן הגשמי וההסטורי והעובדתי.
שוב ושוב אני קורא כאן דעות ולפיהן זה לא חשוב, מה שחשוב הוא המסר. יכול להיות, אבל האם לדעתכם מסר שמתיימר להתבסס על עובדות, נשאר בתוקפו כמסתבר שהוא עצמו שקרי? נסי המדבר: המן, והשמלות שלא בלו, ועמוד האש והענן וכו', שימשו כהוכחות הסטוריות ליחס המיוחד של הבורא לבני ישראל, וגם לכוחו לעשות נפלאות שהם מעל הטבע. אם אלה אינם אמת, אז על מה עומד המסר?
|
|
|
| נשלח ב-15/2/2014 23:57 |
|
| |
| השכן כתב: |  | אז על מה עומד המסר?
|
|
חז"ל אומרים במפורש ש"בזיעת אפך" היית גם במן, כלומר נס לא היית שם. קלות כלכלית כן ולמה באמת ? הרשב"ם אומר שהמן היית סבל "זהו עינוי שאין פת בסלך, וחייך תלוים למרום בכל יום" כלומר יש כאן בעיה בהבנת המסר או שזה נס או שזה סבל ?
על כך ניסיתי להשיב באשכול הזה. http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=3028530&forum_id=1364
אכילת "מן" במדבר (חשיבה מחדש)
בכל אופן אי אפשר ללמוד את סיפור המן כפשוטו.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2014 00:04 |
|
| |
אלי, אני רוצה להציג שוב את הגישה שאני נוקט בה. אולי אצליח להסביר יותר. אחלק לשני חלקים. החלק הראשון הוא היחס למסרים של התורה. על סמך התרשמות אישית, סובייקטיבית לחלוטין, אני אומר שהמסר הכללי שאני רואה בתורה הוא מיוחד מאוד, ואני חושב שהוא מדבר אל אותו רובד נפשי שמשותף לכל האנושות (לא אכנס כאן למסר עצמו, כי זו סוגיא בפני עצמה, אבל כן אציין - שלא במדויק ושלא לדיון - שהמסר הוא חשיבות האדם וממילא המוסר). אמת, יש בתורה גם דברים שאינם מסתדרים לי עם המסר הזה, כמו גם עם המוסר הטבעי שלי, ובגלל שזה מיעוט איכותי וכמותי אני חושב שהדרך הישרה היא לנסות להסביר בהסברים שונים את אותם מקרים בהם המסר בעייתי. אני חושב שזו גישה אנושית קלאסית, כלומר שכך בני אדם נוהגים במצבים דומים בכל תחום בחייהם. לדוגמא, נניח שאני רואה את הרב אלישיב שולף בשקט למישהו ארנק מהכיס. אני הרי מכיר את הרב אלישיב והוא אדם ישר בצורה קיצונית, מעולם לא נגע בפרוטה שאינה שלו באופן ודאי. מה אני אמור לחשוב עכשיו? אז אני יכול לחשוב שקרה מקרה והוא נכשל. אני יכול לחשוב שאותו אדם חייב לו כסף ולא מוכן להחזיר. אני יכול לנסות עוד הסברים, אולי דחוקים, אבל פחות דחוקים מהסתירה בין המקרה הזה לרושם הכללי שיש לי על האדם. אני יכול גם להישאר בקושיה. כל אלו אפשרויות שאני לא חושב שנכון לכנותן "הברגה". אתה טוען שזו הרגשה בלבד. נכון. אתה מרגיש הפוך? יכול להיות. מה אתה רוצה שאעשה עם זה? האם אני יכול להוכיח שהמסר של התורה הוא כ"כ מדהים? לא ברמה של "הוכחה", אבל אני חושב שזו התרשמות שדי צמודה לטקסט, בלי להעמיס בו חז"לים למיניהם. חשוב להעיר שצמידות לטקסט אינה סותרת עומק. משום מה נוצרת תחושה לפעמים שאם אתה מעניק הסבר עמוק או מורכב זה לא צמוד לטקסט. אני חושב שזה לא נכון. החלק השני הוא החלק של העובדות. כאן אני מניח אקסיומה: יש אל אחד וטוב. לא יכול להוכיח את זה, אבל ככה אני מניח. מה שנבנה על בסיס האקסיומה הזו הן שתי ההנחות הבאות: 1) האדם אמור להיות מאושר. 2) המציאות אמורה להוביל אותו לאושר. נדמה לי שאלו הנחות הכרחיות אחרי האמונה באל אחד וטוב. מכח הנחות אלו, ומכח ההתרשמות החיובית שלי מהמסרים של התורה, אני מגיע למסקנה שהסיפורים עליהם מבוססת התורה (יציאת מצרים, מעמד הר סיני ועוד כמה) התרחשו במציאות. למה? כי אם הם לא התרחשו, המסר של התורה מאבד מתוקפו, ואם המסר הזה מוביל את האדם אל האושר הוא צריך להיות נכון. כשאתה טוען שכל מה שאני אומר מבוסס על הרגשת הלב, זו ביקורת נכונה ביחס להתרשמות שלי מן התורה (אלא שאני טוען שהלב שלי אינו חריג), אבל זו ביקורת לא נכונה ביחס לחלק השני. מה אתה רוצה לומר שהטיעון שלי מבוסס על אקסיומה? בוודאי. וכי מה רצית, שהוא לא יהיה מבוסס על אקסיומה כלשהי? יש דבר כזה?
הערה כללית שנוגעת לתגובתך אלי: נדמה לי שאתה מחפש את המטבע מתחת לפנס הלא נכון. הרציונל - עם כל הכבוד, ויש כבוד - אינו זה שמנחה את האדם בשום החלטה או פעולה. מה שמנחה את האדם הם רצונותיו ותחושותיו, ורק אז הרציונל אומר לו איך ואיפה הוא ימצא את רצונו. הדת הנכונה היא אכן מה ש"מרגיש" לנו נכון, ולא מה ש"מוכח" לנו. אם אני בא לשכנע מישהו [ואני לא עושה את זה], אני לא מחפש הוכחות לוגיות [כמו חלק מהמחב"תים המגוחכים] אלא מנסה להגיע איתו למה שהוא באמת רוצה, ולשאול האם הדבר הזה נמצא בתורה. אם הוא נמצא שם - אז התורה היא האמת.
אני חייב תשובה גם לספקן ששאל אותי שתי שאלות. 1) הסיפור של העונשים הוא בגלל המסר של התורה. המסר הוא כ"כ קריטי לאדם, וכ"כ יסודי בנפשו, שאם מישהו פועל שלא ע"פ המסר הזה, בהחלט יש מקום לשקול עונש. 2) לא יודע מה זה "לשמה". אם הפירוש הוא כמו שרגילים לומר, שאדם עושה את הדברים לא בשביל משהו אישי אלא בגלל רצון האל, אז לא רק שאני לא יודע להסביר את זה לפי הגישה שלי, אבלא אני גם לא יודע איך יכול להיות דבר כזה במציאות. אני לא מכיר אף אדם שעושה פעולה שלא מתוך רצון אישי ולמען מטרה אישית.
[סליחה על העיכוב (אני צריך גם להתפרנס וגם לעשות עוד כמה דברים חשובים)]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2014 07:46 |
|
| |
מקס מתן תורה אינו טבעי (אלא אם כפרשנות הקיצונית במו"נ ההופכת את הדת למשהו שאינו מחייב, וגם לא רלוונטי כיום)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2014 12:29 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | מקס מתן תורה אינו טבעי (אלא אם כפרשנות הקיצונית במו"נ ההופכת את הדת למשהו שאינו מחייב, וגם לא רלוונטי כיום) |
|
מה לא טבעי היית במעמד הר סיני ? שאצילי בני ישראל ראו את רגליו (כנראה של יתרו) ובמשכן כבר הגזימו והרגו אותם והתורה וחז"ל יוצאים מגדרם לשבח את אהרן ששתק.
מי שההפחדות מחייב אותו משהו אז הוא רובוט ותו לא. מעמד הר סיני מחייבת אך ורק מסיבה אחת שהתוכן מחייב ולא ההפחדות, אם היה צועק שם ש1+1=7 היית מקבל את זה ? חז"ל מכחישים פסוקים מפורשים בתורה כי הם נגד השכל הישר והצדק והמוסר.
שמות פרק לב (כו) וַיַּעֲמד מֹשֶׁה בְּשַׁעַר הַמַּחֲנֶה וַיּאמֶר מִי לַיקוָק אֵלָי וַיֵּאָסְפוּ אֵלָיו כָּל בְּנֵי לֵוִי: (כז) וַיּאמֶר לָהֶם כּה אָמַר יְקוָק אֱלהֵי יִשְׂרָאֵל שִׂימוּ אִישׁ חַרְבּוֹ עַל יְרֵכוֹ עִבְרוּ וָשׁוּבוּ מִשַּׁעַר לָשַׁעַר בַּמַּחֲנֶה וְהִרְגוּ אִישׁ אֶת אָחִיו וְאִישׁ אֶת רֵעֵהוּ וְאִישׁ אֶת קְרבוֹ: (כח) וַיַּעֲשׂוּ בְנֵי לֵוִי כִּדְבַר משֶׁה וַיִּפּל מִן הָעָם בַּיּוֹם הַהוּא כִּשְׁלשֶׁת אַלְפֵי אִישׁ:
אליהו רבה (איש שלום) פרשה ד ד"ה מפני מה זכה ויעמד משה בשער וגו' ויאמר להם כה אמר ה' וגו': מעיד אני עלי את השמים ואת הארץ שלא אמר לו הקב"ה למשה כך לעמוד בשער המחנה ולומר מי לה' אלי (שם /שמות ל"ב/) ולומר כה אמר ה' אלהי ישראל (שם /שמות ל"ב/), אלא שהיה משה צדיק דן קל וחומר בעצמו, אמר, אם אני אומר לישראל, הרגו איש את אחיו ואיש את רעהו ואיש את קרובו (שם /שמות ל"ב/ כ"ז), יהו ישראל אומרים, לא כך למדתנו, סנהדרין שהורגת נפש אחת בשבוע נקראת מחבלנית, מפני מה אתה הורג שלשת אלפים ביום [אחד], לפיכך תלה בכבוד שלמעלה, שנאמר כה אמר ה' (בלי שאמר לו, ובאמת חז"ל שואלים איפה אמר לו ? ומתרצים "זובח לאלהים יחרם" (שמות כב' יט')ויש בחז"ל שמתרצים שאמר לו לך רד = מרדות כלומר רד מלשון מרדות הם צריכים (שמו"ר max ) מה ענין שלאחריו, (כלומר ראיה שבאמת לא האלוקים אמר לו max ) ויעשו בני לוי כדבר משה (ולא כתוב כדבר האלוקים max )
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2014 12:47 |
|
| |
חזק ואמץ, הבה נדון בכל סעיף לגופו ואחר כך ננסה לסכם.
| חזקואמץ כתב: |  | אלי, אני רוצה להציג שוב את הגישה שאני נוקט בה. אולי אצליח להסביר יותר. אחלק לשני חלקים. החלק הראשון הוא היחס למסרים של התורה. על סמך התרשמות אישית, סובייקטיבית לחלוטין, אני אומר שהמסר הכללי שאני רואה בתורה הוא מיוחד מאוד, ואני חושב שהוא מדבר אל אותו רובד נפשי שמשותף לכל האנושות (לא אכנס כאן למסר עצמו, כי זו סוגיא בפני עצמה, אבל כן אציין - שלא במדויק ושלא לדיון - שהמסר הוא חשיבות האדם וממילא המוסר). יש בתורה לדעתך מסר שבצורה סובייקטיבית נראה לך מיוחד, ומדבר לרובד של כלל האנושות. מבלי להכנס לאותו מסר (נעשה זאת מאוחר יותר) הכיצד ולמה התרשמות סובייקטיבית שלך קשורה לאי מי אחר בעולם, ככל שהוא לא חולק אותה עימך? ככל שכל אותה נכונות היסטורית לדעתך נגזרת רק מהתרשמות סובייקטיבית, איזה ערך יש לה? הבה ונמשיך שלב נוסף. לו נניח כי לדעתך מצוות התורה מתאימות בשינויים כאלה ואחרים לאנושות וכי זה מתאים לה. מהיכן הקפיצה הלוגית המכריחה כי זהו דבר האל? ישב אדם חכם (או במקרה) והצליח לקלוע לטעמך המוסרי. אז מה? מה הקשר בין זה לנכונות עובדתית של סיפורים שסיפר? אמת, יש בתורה גם דברים שאינם מסתדרים לי עם המסר הזה, כמו גם עם המוסר הטבעי שלי, ובגלל שזה מיעוט איכותי וכמותי אני חושב שהדרך הישרה היא לנסות להסביר בהסברים שונים את אותם מקרים בהם המסר בעייתי. לעיניים מערביות, המיעוט הכמותי הינם הדברים שמסתדרים... אני חושב שזו גישה אנושית קלאסית, כלומר שכך בני אדם נוהגים במצבים דומים בכל תחום בחייהם. לדוגמא, נניח שאני רואה את הרב אלישיב שולף בשקט למישהו ארנק מהכיס. אני הרי מכיר את הרב אלישיב והוא אדם ישר בצורה קיצונית, מעולם לא נגע בפרוטה שאינה שלו באופן ודאי. מה אני אמור לחשוב עכשיו? אז אני יכול לחשוב שקרה מקרה והוא נכשל. אני יכול לחשוב שאותו אדם חייב לו כסף ולא מוכן להחזיר. אני יכול לנסות עוד הסברים, אולי דחוקים, אבל פחות דחוקים מהסתירה בין המקרה הזה לרושם הכללי שיש לי על האדם. אני יכול גם להישאר בקושיה. כל אלו אפשרויות שאני לא חושב שנכון לכנותן "הברגה". הברגה הינה בהחלט שאלה של כמות ואיכות. אותה הברגה קיימת אין ספור פעמים הן ביחס לסיפורים היסטוריים, הן ביחס לפיזיקה, בריאה ומציאות והן ביחס כמעט לכל מצווה ומצווה. אתה טוען שזו הרגשה בלבד. נכון. אתה מרגיש הפוך? יכול להיות. מה אתה רוצה שאעשה עם זה? האם אני יכול להוכיח שהמסר של התורה הוא כ"כ מדהים? לא ברמה של "הוכחה", אבל אני חושב שזו התרשמות שדי צמודה לטקסט, בלי להעמיס בו חז"לים למיניהם. חשוב להעיר שצמידות לטקסט אינה סותרת עומק. משום מה נוצרת תחושה לפעמים שאם אתה מעניק הסבר עמוק או מורכב זה לא צמוד לטקסט. אני חושב שזה לא נכון. רלוונטיות? צמידות לטקסט מעידה על הטקסט. ככל שתניח כי קיים רובד עמוק בהארי פוטר תוכל לפרשן זאת באין ספור אופנים. אז מה? החלק השני הוא החלק של העובדות. כאן אני מניח אקסיומה: יש אל אחד וטוב. לא יכול להוכיח את זה, אבל ככה אני מניח. עצור! למה? מה שנבנה על בסיס האקסיומה הזו הן שתי ההנחות הבאות: 1) האדם אמור להיות מאושר. 2) המציאות אמורה להוביל אותו לאושר. נדמה לי שאלו הנחות הכרחיות אחרי האמונה באל אחד וטוב. עצור! (2) למה? ומדוע לעזאזל האל הטוב טוב רק כלפי חלק מבריותיו והשאר רק כלי שרת לחלק קטנטן זה? מה טוב בזה? זו ראיה חשוכה מאוד ללא שום הסבר לוגי תקף. מכח הנחות אלו, ומכח ההתרשמות החיובית שלי מהמסרים של התורה, אני מגיע למסקנה שהסיפורים עליהם מבוססת התורה (יציאת מצרים, מעמד הר סיני ועוד כמה) התרחשו במציאות. למה? כי אם הם לא התרחשו, המסר של התורה מאבד מתוקפו, ואם המסר הזה מוביל את האדם אל האושר הוא צריך להיות נכון. עצור! (3) למה?
הנחת כי האל טוב. הנחת כי התרשמותך הסובייקטיבית לטקסט מלפני כמה אלפי שנה טובה. איך הגעת מכאן לנכונות היסטורית כל שהיא של סיפורים בטקסט? לו נניח כי מישהו כתב טקסט ובו דברים טובים וכלל בו סיפורי עם ומשלים. מה אכפת לן? כשאתה טוען שכל מה שאני אומר מבוסס על הרגשת הלב, זו ביקורת נכונה ביחס להתרשמות שלי מן התורה (אלא שאני טוען שהלב שלי אינו חריג), אבל זו ביקורת לא נכונה ביחס לחלק השני. מה אתה רוצה לומר שהטיעון שלי מבוסס על אקסיומה? בוודאי. וכי מה רצית, שהוא לא יהיה מבוסס על אקסיומה כלשהי? יש דבר כזה? יש הבדל גדול בין אקסיומה להרגשת הלב. תקפותו של כל טיעון נובעת מהנחות היסוד עליהן הוא מבוסס. אצלך, זה חמור הרבה יותר. אתה מבסס עובד על הרגשה באותה עובדה. הרגשת ליבך כי אותה עובדה נכונה, מביאה אותך לטיעון מעגלי על נכונות היסטורית. בהפשטה, אתה פשוט מרגיש כי העובדות ההיסטוריות נכונות. הא ותו לא. אין למעשה סיבה לשום אקסיומה (מלבד אני חושב משמע אני קיים). אין שום סיבה לא להתחיל לחשוב מבראשית בלא לקפוץ ישר לנביאים אחרונים. סליחה, ישנה סיבה. פחד.
הערה כללית שנוגעת לתגובתך אלי: נדמה לי שאתה מחפש את המטבע מתחת לפנס הלא נכון. הרציונל - עם כל הכבוד, ויש כבוד - אינו זה שמנחה את האדם בשום החלטה או פעולה. מה שמנחה את האדם הם רצונותיו ותחושותיו, ורק אז הרציונל אומר לו איך ואיפה הוא ימצא את רצונו. הדת הנכונה היא אכן מה ש"מרגיש" לנו נכון, ולא מה ש"מוכח" לנו. אם אני בא לשכנע מישהו [ואני לא עושה את זה], אני לא מחפש הוכחות לוגיות [כמו חלק מהמחב"תים המגוחכים] אלא מנסה להגיע איתו למה שהוא באמת רוצה, ולשאול האם הדבר הזה נמצא בתורה. אם הוא נמצא שם - אז התורה היא האמת. לא ולא! ככל שחשוב להרגשותך ורצונותיך שהתורה תהיה אמת, אתה מוזמן להרגיש כך. אין לזה קשר למושג "נכונות עובדתית". עובדה הינה דבר הקיים אובייקטיבית. אין לזה קשר לרצונות או לרגשות.
[סליחה על העיכוב (אני צריך גם להתפרנס וגם לעשות עוד כמה דברים חשובים)] |
|
ומכאן לסיכום. היטעון שלך בפשטות הינו כי אתה מרגיש שהתורה היא אמת וזה טוב לך. לו יהי. מה הקשר לכל שאר האנושות סביבך?
ומכאן על קצה המזלג למסר. קראיה פשוטה ו/או עמוקה של הטקסט בעיניים חיצוניות מעלה כי הוא מסר גזעני, בור וטיפשי. לדעתי לפחות. לעגת למחב"תים ולהוכחותיהם אך הם לפחות הבינו את זה. ככל שיש הוכחה לוגית לקבלת הטקסט מהאל, מה אכפת לנו מה המסר? ככל שאין, גם אז, מה אכפת לנו מה המסר? באם המסר הינו ציווי של ישות עליונה החזקה מאיתנו, נעשה (שכר, עונש.. וכו'). ככל שלא, מי שרוצה יעשה ומי שרוצה יבעט...
ומכאן בגלישה פתאומית לדת השכונה. איך לדעתך, היהדות כמו שאתה מציג אותה, הרחוקה מיני ים מיהדותו של מחב"ת מצוי, צורב פונביז'אי או ברסלבער מסטול, מגיעות כולן לבסוף לפרקטיקה שווה?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2014 13:27 |
|
| |
"עצור! (2) למה? ומדוע לעזאזל האל הטוב טוב רק כלפי חלק מבריותיו והשאר רק כלי שרת לחלק קטנטן זה? מה טוב בזה? זו ראיה חשוכה מאוד ללא שום הסבר לוגי תקף."
טוב לחלק מבריותיו ?לאיזה חלק התכוונת? האם התכוונת ליהודים שנרצחו בכל מיני מיתות משונות בכל הדורות?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2014 14:54 |
|
| |
אלי, 1) שאלת "הכיצד ולמה התרשמות סובייקטיבית שלך קשורה לאי מי אחר בעולם, ככל שהוא לא חולק אותה עימך? ככל שכל אותה נכונות היסטורית לדעתך נגזרת רק מהתרשמות סובייקטיבית, איזה ערך יש לה?" מי אמר שהיא קשורה? בשלב זה אני מצביע על דבר אחד בלבד, והוא: שההתרשמות שלי מהתורה היא חיובית מאוד ביחס לאושר של האדם. הא ותו לא. שאלת גם "לו נניח כי לדעתך מצוות התורה מתאימות בשינויים כאלה ואחרים לאנושות וכי זה מתאים לה. מהיכן הקפיצה הלוגית המכריחה כי זהו דבר האל? ישב אדם חכם (או במקרה) והצליח לקלוע לטעמך המוסרי. אז מה? מה הקשר בין זה לנכונות עובדתית של סיפורים שסיפר". אתה הוא זה שעושה כאן את הקפיצה. עדיין לא דיברתי על כלום מעבר להתרשמות הסובייקטיבית שלי מהתורה. על "דבר האל" ועל נכונות אובייקטיבית כתבתי בהמשך, וכאן עדיין באמת זה לא הנושא. בשלב זה של הטיעון אני מדבר על דבר אחד בלבד: שהתורה – על פי התרשמותי ממנה – היא הדרך המובילה לאושר. 2) ההתרשמות שלך או של מה שאתה מכנה "עיניים מערביות" אמורה להשפיע עלי איכשהו? לא. בדיוק כפי שההתרשמות שלי לא אמורה להשפיע עליך. 3) מכיון שאתה מודה ש"הברגה" היא שאלה של כמות ואיכות, לא נותר אלא לבדוק את הדברים. האמת שלא עשיתי בדיקה מספרית ואני מתבסס על הרושם שיש בי. וכבר כתבתי שאם הייתי מתרשם שהיחס הוא לרעת התורה, לא הייתי מתייחס אליה בצורה חיובית. 4) לא אתווכח איתך האם צמידות לטקסט סותרת עומק ומורכבות. אני סבור שאין ביניהן סתירה כלל. 5) אתה שואל למה אני מניח שיש אל אחד וטוב. ככה. זו מבחינתי אקסיומה. אם אתה לא מניח אותה אז באמת הטיעון שלי לא רלוונטי כלפיך. 6) אתה שואל למה ההנחה שיש אל אחד וטוב מובילה לשתי ההנחות הבאות: שהאדם אמור להיות מאושר, ושהמציאות אמורה להוביל אותו לכך. אתה רציני בשאלה הזו? אם הוא טוב והוא גם יחיד, אז ברור שהוא יעשה רק טוב, נכון? וברור גם שהוא יספק את כל התנאים הדרושים לכך, לא? 7) לא יודע מי אמר לך שהאל הוא טוב רק כלפי חלק מבריותיו והשאר הם רק כלי שרת לאותו חלק קטנטן. אני לא חושב כך. כאן אני חייב להודות, שאם אני הייתי עומד במקום האל, יכול מאוד להיות שהייתי בוחר לתת את התורה לאנושות כולה. משום מה הוא לא בחר כך אלא – אם נקבל את התיאור של התורה - העדיף לעשות זאת בדרך הדרגתית, על ידי בחירת עם שיהיה הכהן של כל האנושות, ויווצר תהליך הדרגתי עד שהאנושות כולה תרכוש את הדרך שמובילה אל האושר. 8) איך זה מוביל אותי לתפיסה של נכונות אובייקטיבית של סיפורים. אם 1) המסר תלוי בסיפור מסוים ובלי הסיפור המסר מאבד מתוקפו, ו-2) הוא (המסר) מוביל אל האושר על פי התרשמותי, ו-3) אני גם מניח שהמציאות העובדתית האובייקטיבית אמורה להוביל אל האושר כתוצאה מהאמונה באל אחד וטוב - המסקנה שלי היא שכל אלו יוצרים תרומה (לא הוכחה) לסבירות שהסיפור ההיסטורי אכן התרחש במציאות. זו נראית לי מסקנה סבירה מאוד. 9) איך הגעת למשפט "אתה מבסס עובדה על הרגשה באותה עובדה. הרגשת ליבך כי אותה עובדה נכונה, מביאה אותך לטיעון מעגלי על נכונות היסטורית"? אם הבנת כך מדברי, כנראה שלא הסברתי טוב. בשום מקום לא טענתי שיש לי "הרגשה" שהעובדה נכונה. בכל הטיעון שפרשתי יש שתי "הרגשות", האחת שהמסר של התורה תורם המון לאושר של האדם, והשנייה שיש אל אחד וטוב. 10) עובדה היא דבר הקיים אובייקטיבית. ככל שהעובדה רחוקה יותר, כך קשה לבחון האם היא התרחשה אובייקטיבית או לא. יש סבירות מסוימת שהיא התרחשה, ויש סבירות מסוימת שלא התרחשה. כאשר העובדה – במידה והתרחשה – מתאימה למה שאני מצפה מהמציאות (הובלה אל האושר), זה תורם לאמינות של הסיפור ומוסיף משקל לצד הטוען שהעובדה אכן התרחשה. 11) אני לא נכנס כעת לדיון על המסר של התורה. אם התרשמת הפוך ממני, לך על זה. אני לא אעשה לך כלום גם אם אוכל. מה שכן, אם הייתי מתרשם מן התורה כמוך, לא הייתי מוכן לעשות את זה גם אם היו מוכיחים לי שהטקסט הזה הוא דבר האל. רק פחד, ויחס אל אלוהים כאל קצין נאצי, היה גורם לי לציית אליו. 12) אני לא בטוח בכלל שהפרקטיקה שווה. יש דמיון, ויש נוסחה כללית שארבעת הטיפוסים שהזכרת מסכימים עליה. אבל בפועל, קיים מרחק רב בין אורח החיים של ארבעתם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2014 17:03 |
|
| |
חזק, כבר כתבתי לך שלפני שאתה פורש בצורה יותר מפורטת את משנתך ואת ההתנהגות המעשית הנגזרת ממנה, לא כל כך אפשרי לדון בכלל. בזמנו, כתבתי על "דת הערפול", הפוטרת את מאמיניה משאלות קשות בחסות הערפול הכבד. דע מה שתשיב. http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=24&topic_id=2904556&forum_id=1364 אני מנסה בכל זאת לצעוד אתך שלב שלב. רשימת ההנחות. א. יש אלוהים. טוב, באמת שאין לי שום מושג. אבל נניח. ב. אלוהים אחד. רוב אם לא כל ההוכחות התומכות בקיום אלוהים, אינן מכריחות היותו אחד. בהחלט ייתכן כי מדוברם בקונסורציום אלוהי, שהתאחד אד הוק למטרה ספציפית. ג. אלוהים הוא טוב. מנין לך? דווקא התבוננות במעשה ידיו (בהנחה) לא בדיוק מצביעה על כך שהוא טוב. http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2993942&forum_id=1364 אלוהים טוב או רע. גם יהודי כמו הרמח"ל לא חשב שאלוהים תכנן את העולם בצורה שתסב לאנושות אושר וסיפוק. אלו דבריו בפרק הראשון של "מסילת ישרים": "ותראה באמת שכבר לא יוכל שום בעל שכל להאמין שתכלית בריאת האדם הוא למצבו בעולם הזה, כי מה הם חיי האדם בעולם הזה, או מי הוא ששמח ושליו ממש בעולם הזה. (תהלים צ י): "ימי שנותינו בהם שבעים שנה ואם בגבורות שמונים שנה ורהבם עמל ואון", בכמה מיני צער וחלאים ומכאובים וטרדות, ואחר כל זאת, המות. אחד מני אלף לא ימצא שירבה העולם לו הנאות ושלוה אמיתית. וגם הוא, אילו יגיע למאה שנה כבר עבר ובטל מן העולם. ולא עוד אלא שאם תכלית בריאת האדם היה לצורך העולם הזה, לא היה צריך מפני זה שתנופח בו נשמה כל כך חשובה ועליונה שתהיה גדולה יותר מן המלאכים עצמם, כל שכן שהיא אינה מוצאה שום נחת רוח בכל עינוגי זה העולם. והוא מה שלמדונו זכרונם לברכה במדרש קהלת, זו לשונם (קהלת רבה ו ו): "וגם הנפש לא תמלא, משל למה הדבר דומה, לעירוני שנשא בת מלך, אם יביא לה כל מה שבעולם, אינם חשובים לה כלום, שהיא בת מלך כך הנפש, אילו הבאת לה כל מעדני עולם, אינם כלום לה, למה שהיא מן העליונים". וכן אמרו רבותינו זכרונם לברכה (משנה אבות ד כב): "על כרחך אתה נוצר ועל כרחך אתה נולד". כי אין הנשמה אוהבת העולם הזה כלל אלא אדרבא מואסת בו. אם כן ודאי לא היה בורא הבורא יתברך בריאה לתכלית שהוא נגד חוקה ונמאס ממנה. אלא בריאתו של האדם, למצבו בעולם הבא היא. ועל כן ניתנה בו נשמה זאת, כי לה ראוי לעבוד, ובה יוכל האדם לקבל השכר במקומו וזמנו, שלא יהיה דבר נמאס אל נשמתו בעולם הזה, אלא אדרבא נאהב ונחמד ממנה, וזה פשוט". איני אומר כי חייבים להסכים עם גישתו. אני מציין כי כאדם מאמין הוא הגיע למסקנה זו ואף סבר כי "לא יוכל שום בעל שכל להאמין שתכלית בריאת האדם הוא למצבו בעולם הזה" לאור המצב העגום. נניח כי גילית את האושר בתורה, או שהידיעה על עולם הבא (עוד הנחה חסרת בסיס) הופכת את העולם הזה למאושר. מדוע, כשאלת אלי, אלוהים בחר בקבוצה קטנה (מה זה קטנה, זעירה!) של אנשים לגלות להם את מתכון האושר. איפה אתה רואה בתורה כי המטרה הסופית היא שכולם ישיגו באמצעות הקבוצה הקטנה הזו את המתכון והאם נראה לך ברצינות שזה מה שהולך להיות מתישהו? מדוע כל מי שאינו מקבל את המתכון לאושר, ואיתרע מזלו לשבת בארץ כנען בעת פלישת היהודים לתוכה נדון להשמדה? מדוע יהודי שאינו מעונין במתכון הנפלא, דינו בארבע מיתות בית דין ושאר עונשים האמורים בתורה. אתה מתחמק ואומר כי אתה לא כופה. וכי אין הכפייה הזאת חלק אינטגרלי ממתכון האושר. וכי אין זה מעורר מחשבה על רמתו המוסרית של רוקח המתכון? וכי העובדה שכל תפיסתו המוסרית זהה, במקרה גמור כמובן, לתפיסה שהייתה מקובלת בזמן כתיבת המתכון, אינה מעוררת חשד כי הכותב היה אדם כמוך שניסה את כוחו ביצירת דת? ד. האושר עליו אתה מדבר מיוחד לדת השכונה הספציפית, או שהוא נחלת כל המאמינים בכל הדתות, או אולי אפילו נחלת כל המשתדלים לחיות על פי ערכי מוסר? אם אכן האושר הזה הוא נחלת כל המאמינים או המוסריים, איך הוא יכול להצביע בכלל על נכונות עובדתית של דת מסוימת? ה. בכנות, אתה שואב את המוסר מהתורה, או מהמוסר המערבי ואתה רק צריך להתאמץ כל הזמן לתרץ בעיות מוסריות שונות בתורה? ו. מה לכל זה ולאוסף המצוות והריטואלים של דת השכונה? גם הם עושים אותך מאושר? דווקא הם או כל סוג של ריטואלים אותם תאמץ? ז. הערה כללית. לדעתך, תועלת שאתה מפיק מכך שעובדה כלשהי התרחשה, יש בה כדי להעיד שהיא אכן התרחשה? הייתי אומר שההיפך הוא הנכון. אבל שזו תהיה הוכחה? הרבה יש עוד מה להאריך. אסתפק בינתיים בזה.
תוקן על ידי ייתכן ב- 16/02/2014 17:03:37
 |
|
|
|
|
|