בית פורומים עצור כאן חושבים

חשיבות ההבדלה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/2/2014 22:15 לינק ישיר 

מ

כתבתי את הודעתי האחרונה לפני החדשה שלך שדברי מופיעים אחריה. אבל כמדומה שהיא עדיין בתוקף.

אתה מביא מדרש (פני משה כפני חמה, פני יהושע כפני לבנה) ומפרש אותו לפי מפרש מאוחר (התורה תמימה). יש כאן הנחות יסוד. לגבי מהו טיבו של ההבדל שמזוהה בין משה ליהושע. האם ההבדל הזה הוא בחכמה, או רק בחכמה? אולי בדברים אחרים?

בתוך הדברים אולי השאלה החשובה ביותר היא מדוע יהושע לא עמד באותה דרגה תורנית (ידיעה אבל לא רק) כמו משה. וזו שאלה שהתשובה עליה ברורה מעצמה. יש לה כמה תשובות.

א. משה היה מקבל התורה מה'. יהושע היה התלמיד הראשון.

ב. משה יכול היה לקבל את כל התורה, כולל פיתוחים וחידושים (כלומר, לפי מי שסבור שכך קיבל, וכך משמע במדרשים מסויימים ויש מדרשים חולקים). זאת בגלל שהתורה ניתנה לו בנבואה. יהושע כבר היה תלמיד שלמד בכפוף לחסרונות של כל מתודולוגית לימוד.

ג. לפי הדגם שהצעתי אני, שהוא חל על כל אוסף טקסטים (שיכולים להיות מקודשים) העוברים במסורת, וזה נעשה על ידי שינון הטקסט ואז הבנתו והבנת טעמיו, התלמיד תמיד יחוש שהוא נופל מרבו אם רבו הבין את הטקסטים במלואם. לגבי משה אמירה זו נכונה בהכרח כי הוא קיבל מהשם. אולי זו כוונתך?

אבל אצל יהושע לא ניתן לצפות שיחדש הבנות שנעלמו ממשה. אבל בתולדות הלימוד התורני, הישיבתי, בוודאי שאנו מוצאים שמפרשים מאוחרים מגלים פירושים שנראים מסברה (או מוכחים מתגליות היסטוריות) יותר משל קודמיהם.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2014 23:12 לינק ישיר 

מיימוני,

התורה מורה לאדם את הדרך.
שאלת שאלות טובות שרובן דורשות לימוד בעיון.

קצת תשובות:

כמובן שהנביאים ידעו את התורה כולה כפי יכולת קבלתם(עיין הקדמת הרמב"ם למשנה תורה בה מוזכרים רוב הנביאים כחלק משרשרת הקבלה והמסירה של התורה), אולם כל הנביאים למעט משה רבינו לא יכלו לפסוק הלכה בעזרת כח נבואתם. ועיין האגדה ביבמות טז., בה רבי דוסא בן הרקינס מעיד על שלוש הלכות שקיבל משמו של חגי הנביא.

מאחר שהשמועה מתקבלת ונמסרת מדור לדור, תלמיד לכל היותר יכול לדעת את התורה כרבו, אולם אם יכולת הקבלה פחותה מיכולת המסירה, אזי התלמיד יודע את התורה פחות טוב מאשר רבו, ולפי המהר"ל זה המצב מדורם של אנשי כנסת הגדולה ואילך (בגלל חסרונות בחכמה בינה ודעת), ועל-כן הלל ושמאי מסרו רק 6 מתוך 600 סדרי משנה לתלמידיהם, ורבן יוחנן בן זכאי קיבל מהלל ושמאי רק כטיפה מן הים, ורבי חיבר את המשנה למען לא תישכח, ורב אשי ורבינא והסבוראים את הגמרא, והרמב"ם את משנה תורה לתלמידים שדעתם קצרה, וכו'. כמובן שייתכנו יוצאי דופן, אולם זה הכלל כמבואר בעירובין נג. ובעוד מקומות רבים בגמרא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2014 23:42 לינק ישיר 

ברצוני לעשות חילוק יסודי בין נביאים לחכמים. נביאים במהותם מוסרים תורה (מסירה מלשון מוסר שהתורה שבכתב נקראת מוסר), בעוד חכמים במהותם כתלמידי חכמים מקבלים תורה (קבלה מלשון קבלת השמועה). הראיה לכך הינה ממסכת אבות, שעל הנביאים נאמר ומסרוה לאנשי כנסת הגדולה, ואילו על כל זוג מהזוגות נאמר במסכת אבות לשון קיבלו (מקודמיהם). לעומת זאת, על משה רבינו נאמר משה קיבל תורה מסיני ומסרה ליהושע, ללמדנו שמשה רבינו הינו הן אביהם של תלמידי חכמים והן אביהם של הנביאים.

תוקן על ידי מם80 ב- 20/02/2014 23:43:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2014 23:44 לינק ישיר 

מ

תודה על דבריך שמסייעים לי להבהיר לעצמי מה אני מבין.

כפי שכתבת, השמועות הן שמועברות מרב לתלמיד. אבל האופן שבו התלמיד מבין את השמועות (הטקסטים) תלוי ביכולתו לסברה ובדימוי מילתא למילתא. ובזה התלמיד יכול לעלות על רבו. מתכונותיו של תלמיד שהוא חש בטל כלפי רבו, אבל דורות מאוחרים יכולים לזהות שהוא עולה עליו, כמו בדוגמאות שציינתי.

(הקביעה שהלכה כבתראי אינה חייבת להתפרש שאני צודק שהתלמיד יכול לעלות על רבו אלא שאין ברירה אלא להפקיד בידי הדור הנוכחי את חריצת השאלה ההלכתית החדשה או אפילו את השאלה אם המקרה החדש דומה מספיק לאלו שנקבעו במסורת).

מתודולוגית, אתה מצטט מקורות (עם פרשנות אבל נדמה שלפי פשיטותה היא המקור עצמו ולא רק קריאה אחת שלו) ואני מציע הסברים מסברה, וזה בדיוק מה שאני טוען שתלמיד יכול להוסיף...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2014 00:01 לינק ישיר 

מיימוני,

באשר למשה ויהושע, לא נראה לי שתלמיד בהכרח צריך להרגיש תחושת נחיתות ביחס לרבו, והראיה שרבי עקיבא הגיע למעלה כזו שרבותיו החשיבוהו לחבר ולא לתלמיד, אלא נראה לי שמשה רבינו כאבותינו אברהם יצחק ויעקב היה מסוגל לדעת דברים מדעתו ולא קיבל תורה אלא מענוותנותו, ואילו ליהושע היה צורך בסיסי ללמוד כל הזמן ממורה וגם זו ענווה גדולה.

תוקן על ידי מם80 ב- 21/02/2014 00:55:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2014 03:32 לינק ישיר 

נקודה שכדאי שים לב אליה הינה שכאשר דברים נלמדים ע"י לומדי התורה כאלו לראשונה בעיון פרטני אין הדבר אומר בהכרח כי אלה חידושים שלא היו ידועים לדורות קודמים, אלא שחכמי דורות קודמים ידעו את הדברים בכללות, רק לא כתבו אותם כי הדברים היו כה ברורים עד שלא היתה דרוש בזמנם לכותבם. לדוגמא, לפי הגמרא רבן יוחנן בן זכאי היה לומד הויות דאביי ורבא וזה היה עבורו דבר קטן, כלומר הקדיש ללימודו מעט מזמנו, ופירש רש"י: כל איבעיא להו לאביי ורבא הוה מספקא להו ובכולן נתן את לבו ונתן בהם טעם ובימי אמוראים נשתכחו. וכתב רב שרירא גאון אם תמצאו דבר נפלא שאמרוהו האחרונים, זה משום שהראשונים השאירו אותו לאחרונים כדי להתגדל בו, וכך הורחבה ההוראה מדור לדור.

תוקן על ידי מם80 ב- 21/02/2014 03:34:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2014 23:23 לינק ישיר 

מ

דבריך ראויים לעיון ולתגובות ארוכות ואין בידי. אעיר רק על דבר אחד. אתה כותב שהגמרא מייחסת לתנא קדום את החקירות של אביי ורבא. גם אני תמיד הבנתי כמוך שזו אמירה היסטורית. רק בשנים האחרונות התקלקלתי (ואולי לא) והתחלתי לחשוב:

שמא זו השערה ולא ידיעה.

שמא זו אמירה מטאפורית שבאה לומר כי ראוי היה שיעסוק בכל החקירות האלו?

שוב, ודאי שמן השתיקה שהגמרא אינה מזכירה סברות בהדיא (=במפורש) זה לא אומר שדברים לא היו במסורת ולא עמדו לפני קדמונים. לעתים דומה שכן אפשר למצוא הוכחות שמעיני דור קדום נעלם דבר שמיוחס אחורה בהמשך הסוגיה, זאת לפי דיוקים כגון אי אמירת דבר שהיה צריך להאמר או סתירה וכיו"ב. ואיני זוכר דוגמאות.

לפיכך, דומה בעיני שאנו (אני מעז לכתוב בלשון רבים) יכולים להניח ש:

משה קיבל תורה מסיני. תורה זו כללה כללים ודוגמאות יסודיות בפרטים.

התורה המסורה זקוקה לפרשנות כדי להחיל אותה על שאלות חדשות.

התשובה לשאלות נמסרה לחכמים האחראים והראויים לזה.

לכן יתכן שחכמים בדור מאוחר יאמרו רעיונות שלא היו ידועים קודם, גם בגלל שהצורך לדון בהם לא התעורר.

כיון שהתורה הולכת ומתעשרת, וחכמים הקפידו להפוך הכרעות לחלק מן המסורת המתפתחת, והעושר הזה עובר בצורת טקסטים, והטקסטים נלמדים כדי להבין את הסברה שבתשתיתם, ויש גם פלפול של דימוי מילתא למילתא (=דבר לדבר) כדי להקשות ולתרץ - כל זה מביא לידי כך שמפרש מאוחר עשוי להעלות רעיון או סברה שבאמת נעלמו מקודמיו.

אני מוצא שכל הדיון שלי בעצם התעורר בגלל שלך, אבל הוא לא קשור אליו. עם זאת, אני מודה לך שעזרת לי לנסח לעצמי יותר ברור משהו שאפשר לנסח כך, באופן תעוזתי (עדין יותר מ"נועז"):

בן דור מאוחר יכול להיות חכם בסברה זו או אחרת מדור מוקדם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2014 00:23 לינק ישיר 

מיימוני,

כתב רבי חיים וולוז'ין בפירושו למסכת אבות:

"הנה ע"י הספרים שבבתינו בתינו הוא בית ועד חכמים אלה הוזהרנו ג"כ וניתן לנו רשות להתאבק ולהלחם בדבריהם ולתרץ קושייתם. ולא תישא פני איש רק לאהוב את האמת. אבל עכ"ז יזהר בנפשו מלדבר בגאוה וגודל לבב באשר מצא מקום לחלוק וידמה כי גדול הוא כרבו או כמחבר הספר אשר הוא משיג עליו וידע בלבבו כי כמה פעמים לא יבין דבריו וכוונתו. ולכן יהיה אך בענוה יתירה באמרו אם איני כדאי אך תורה היא וכו'"

ירושלמי (גטין ט, י): כתיב והדוה בנידתה והזב את זובו, זקנים הראשונים היו אומרים תהא בנידתה לא תכחול ולא תפקוס עד שתבוא במים. אמר להן רבי עקיבא: משם הראייה, אם אומר כן אוף היא עצמה מביאה לידי כעירות והוא נותן את עיניו בה לגרשה.

לכאורה הדוגמא מוכיחה את טענתך שאפשר כי בן דור מאוחר חכם יותר בסברא מדורות קודמים. ממשיך התלמוד הירושלמי ואומר: ואתייא זקנים כב"ש ודרבי עקיבה כבית הלל. והלא בית שמאי היו מחודדים טפי מבית הלל, אז איך הדברים מסתדרים?

אלא יש לומר שזקנים סברו כבית שמאי שאסור לו לגרש את אשתו אלא אם מצא בה ערוה, ואילו רבי עקיבא סבר כבית הלל שמותר לו לגרשה אפילו הקדיחה את תבשילו ולדעתו נוי בכלל זה, ומאחר שהלכה נקבעה כבית הלל, דעת רבי עקיבא, להתיר לה קצת קישוטים נאים בנדתה, התקבלה. כלומר, ביחס למה שדרוש לדורו, הסברא של רבי עקיבא היתה נכונה יותר מזו של הזקנים, אולם באותה מידה אפשר להניח שהסברא של זקנים ראשונים היתה נכונה יותר מזו של רבי עקיבא במה שדרוש לדורותיהם.

במלים אחרות, אם אנו יודעים שהננו כננסים על גבי ענקים, אזי אפשר שנצליח באמת לחדש חידושים ראויים.

תוקן על ידי מם80 ב- 23/02/2014 00:38:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2014 07:25 לינק ישיר 

מ

תודה על המקור. זכורני בגיל צעיר יותר (לא צעיר ממש, אבל יותר) גיליתי את הר"ח הזה (ואת שיטת הגר"א בלימוד ופסק בכלל, שבנויה על עצמאות מחשבתית) ורויתי רוב נחת.

אם תרשה לי להמשיך בקו שבו פתחתי, ואם גם יש בו משום הסבת האשכול, הרי יש לי להעיר.

בדברי ר"ח מוולוז'ין ניתן למצוא ארבעה חלקים (זה הסדר שלי, אבל אפשר לחלק ליותר או פחות). הזכות לחשוב ולחלוק. היחס הראוי בדיבור לחכם. והיחס הפנימי במחשבה אליו. והספקנות המתודולוגית בדרך הביאור.

א. ראשית, על אופן הלימוד בכלל. עיין נא באשכול שכתבתי פעם, אמונת חכמים של חכמים ואמונ"ח של ההמון, ותראה ששם דנתי על הרשות ועל החובה להיות אוטונומיים בלימוד, גם להקשות, גם לדחות דברי חכמים, מכוח הבנתנו שלנו. ושם כתבתי מה שאני עומד לכתוב כעת.

כשלומדים, בודקים את הדברים ולא את האומרים. וזה מה שנאמר שאין נושאים כבוד לאיש. אם הדברים, הטקסט, המסורת, דחוקים או מוקשים, אומרים זאת. אם יש פשט טוב יותר, מציעים אותו. אם הדברים המסורים אינם יכולים לעמוד, מסבירים למה.

וזה מה שאנו מבין בדבריו

הוזהרנו ג"כ (=גם כן) וניתן לנו רשות להתאבק ולהלחם בדבריהם ולתרץ קושייתם. ולא תישא פני איש רק לאהוב את האמת

מצד שני, אנו חייבים בכבודם של חכמים. וזה מתחלק לסגנון ביטוי וכן להחשבתם.

ב. לכן בלשוננו אין אנו חולקים עליהם באופן שמשתמע ממנו זלזול. ולכן התפתחה בעם ישראל מסורת של אמירות שחולקות כבוד לרב תוך כדי אי הסכמה איתו. פעם היה לי רעיון ללקט אמירות כאלו. בימינו אמצעי הביטוי הנפוץ לכך הוא "לכאורה". "לכאורה קשה". "לכאורה לא מובן".

אצל המחבר שהבאת זה מופיע במספר אזהרות.

עכ"ז יזהר בנפשו מלדבר בגאוה וגודל לבב באשר מצא מקום לחלוק וידמה כי גדול הוא כרבו או כמחבר הספר אשר הוא משיג עליו וידע בלבבו כי כמה פעמים לא יבין דבריו וכוונתו. ולכן יהיה אך בענוה יתירה באמרו אם איני כדאי אך תורה היא

סגנון הביטוי, כפי שכתבתי.
יזהר בנפשו מלדבר בגאוה וגודל לבבו
ובסוף דבריו:
ולכן יהיה אך בענוה יתירה באמרו אם איני כדאי אך תורה היא

ג. וגם בחשיבתו פנימה בתוך ליבו: היחס הראוי לעצמו מול המחבר שהוא חולק עליו.

באשר מצא מקום לחלוק וידמה כי גדול הוא כרבו או כמחבר הספר אשר הוא משיג עליו

מה שהצליח להקשות הוא רק "מצא מקום", מין הזדמנות שכזו. וכמובן, אין הוא גדול כאותו שהוא משיג עליו.

ד. ויש גם ספקנות עקרונית. האם הבנתי נכון את הדברים? אולי הקושיה היא מפני שחסרה לי הנחת יסוד? מפני שאני רואה את הדברים בשיקלול שונה?

ידע בלבבו כי כמה פעמים לא יבין דבריו וכוונתו

אני יכול להעיד על עצמי בלימודי את דברי הגר"א שכך מצאתי, שהפתיע אותי בביאור סברה שנעלמה ממני והצדיקה את אחד המפרשים הראשונים שביקשתי לדחות דבריו. הספקנות המתודולוגית מוצדקת.

מה שלא כתוב כאן ונמצא כמדומה במקומות אחרים הוא שאין ברירה. שכל עוד לא גיליתי את הסברה החסרה, אני מוצדק ואף חייב לחלוק, כמובן בכבוד הראוי, גם בביאור וגם הלכה למעשה. אסור לרב לפסוק כמו דעה מוקשית בגלל שיש לו אמון בבעליה. וכמובן בנקודה אחרונה זו יש שיטות חולקות, וניתן למצוא את הגישה הזהירה, לדעתי זהירות יתר, כבר בגמרא (בשביל שאנו מדמים נעשה מעשה, אומר ר' יוחנן לריש לקיש).

עד כאן בניתוח התיאורטי של דברי הגר"ח מוולוז'ין.

כאשר אני בא לדון בדוגמאות שלך, יש לי להתייחס עוד, אבל אין לי זמן ואשתדל מאוחר יותר בל"נ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2014 11:49 לינק ישיר 

מיימוני,

כל מה שכתבת טוב ויפה. בכל זאת, הגר"א ביאר והוי מתאבק בעפר רגליהם: שתלך תמיד אחריהם, ובביאורו להולך את חכמים יחכם: הוי זנב לאריות ולא ראש לשועלים, כלומר - טפל להם ומתאבק בעפר רגליהם ומחמת זה "יחכם", כי תשמע מהם חכמתם ותראה מעשיהם. כלומר, חשוב יותר לקבל את השמועה מאשר לסבור סברות, ויש לכך לפחות שלוש סיבות. האחת, מהענווה להיות תלמיד חכם ולא חכם. השניה, אין אדם עומד על דעת רבו עד ארבעים שנה. השלישית, רוב סברות הבטן שגויות ובדורות אחרונים בד"כ נדרש ללמוד דברים בעיון עד שמגיעים לסברות הנכונות.

תוקן על ידי מם80 ב- 23/02/2014 11:51:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2014 12:00 לינק ישיר 

והוה מתאבק- מצווה עליך להתאבק איתם.

השגות הרמב"ן לספר המצוות לרמב"ם הקדמה

והנני עם חשקי וחפצי להיות לראשונים תלמיד, לקיים דבריהם ולהעמיד, לעשות אותם לצוארי רביד ועל ידי צמיד, לא אהיה להם חמור נושא ספרים תמיד. אבחר דרכם ואדע ערכם. אך באשר לא יכילו רעיוני אדון לפניהם בקרקע אשפוט למראה עיני. ובהלכה ברורה לא אשא פנים בתורה. כי י"י יתן חכמה בכל הזמנים ובכל הימים. לא ימנע טוב להולכים בתמים:

ואידל זיל גמור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2014 08:10 לינק ישיר 

ירוחם

<כמה פעמים רש"י כתב בפירושו לתורה ובפירושו לגמרא "איני יודע"?>

כמה ועוד כמה פעמים.

ראה כאן:

https://db.tt/dq2ZJfp9

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2014 12:57 לינק ישיר 

נישט
וכמה פעמים אני צריך לחזור על כך כי לא לפרשנות התכונתי?
נער היית וגם זקנת, האם ראית צדיק גודוייל רבי וכו' שיהודי ישאל אותו שאלה בעסקים בחיי יום יום בשידוכים בהלכה, שיודה- איני יודע?  משה רבנו  נשאל בהלכה ואמר איני יודע!

חסיד נכנס לרבי בבכיה, רבי! יש לי לול גדול עם אלפי עופות, והן החלו למות.
תוסיף כוסמת לאוכל שלהן!   למחרת- רבי זה לא עזר הם ממשיכות למות!
תוסיף מלח למים, ופלפל לאוכל!  ושוב רבי זה לא עזר הן ממשיכות למות!
תוסיף תירס. תחליף את האוכל לאורז וכו'
עד שיום אחד נכנס החסיד בבכי גדול. רבי כל העופות מתו כולן .
חבל מאד אמר הרבי בצער- יש לי עוד כמה עצות.

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 24/02/2014 13:06:14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2014 14:32 לינק ישיר 

ירוחם,

כשמשה רבינו לא ידע מה ההלכה, הוא שאל את הקב"ה. כשחכם לא יודע מה ההלכה, עליו ללמוד בעיון את הסוגיה ולברר מה ההלכה או להפנות את השואל לחכמים אחרים, כי מתקופת יהושע ואילך תורה ניתנה לבני אדם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2014 14:55 לינק ישיר 

מם80 כתב:
ירוחם,
כשמשה רבינו לא ידע מה ההלכה, הוא שאל את הקב"ה. כשחכם לא יודע מה ההלכה, עליו ללמוד בעיון את הסוגיה ולברר מה ההלכה או להפנות את השואל לחכמים אחרים, כי מתקופת יהושע ואילך תורה ניתנה לבני אדם.

וזה הרי כל הענין- הרבנים ובעיקר הגדויילים- לא נותנים לשואל את התשובה, איני יודע -אני צריך לשאול- כמו משה

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חשיבות ההבדלה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.