|
|
| נשלח ב-25/2/2014 10:39 |
|
| |
ירוחם
<וכמה פעמים אני צריך לחזור על כך כי לא לפרשנות התכונתי ?> לא התכוונתי לפרשנות, אלא רק למקורות הרבים בהם כותב רש"י "לא ידעתי" בצורות שונות. <נער היית וגם זקנת, האם ראית צדיק גודוייל רבי וכו' שיהודי ישאל אותו שאלה בעסקים בחיי יום יום בשידוכים בהלכה, שיודה- איני יודע? משה רבנו נשאל בהלכה ואמר איני יודע!> נער הייתי וגם זקנתי, ולא ראיתי צדיק גודוייל רבי וכו' שנוהג כמאמר הגמרא: "דאמר מר, למד לשונך לומר איני יודע שמא תתבדה ותאחז". (ברכות דף ד ע"א), מפני שלא ייתכן שצדיק, גודוייל ורבי, מסוגלים לטעות.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2014 13:00 |
|
| |
רמח"ל, מסלת ישרים, בביאור מדת הענוה:
יש ויש אתנו חסרונות רבות שאין צריך עיון גדול לראות פחיתותנו וכל חכמתנו כאין נחשבת, כי היותר חכם גדול שבינינו אינו כי אם מן תלמידי התלמידים אשר בדורות הראשונים. וזה מה שראוי שנבין ונדע באמת, ולא יזוח עלינו לבנו חנם, אלא נכיר שדעתנו קלה ושכלנו חלש עד מאד, הסכלות רב בנו והטעות גוברת, ואשר נדע אותו אינו אלא מעט מן המעט, אם כן ודאי שאין ראוי לנו ההנשא כלל אלא הבושת והשפלות וזה פשוט.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2014 13:14 |
|
| |
רבי מנשה מאילייא, אלפי משנה, חלק ב:
פתי יאמין לכל דבר. כי החכם לא
יסמוך על מאמר האומר ואף שהוא איש נאמן
עכ״ז לא ישקיטו רעיוניו בזה ומכ"ש אם הוא
דבר זר ופלא אלא מה שא״א לו לידע בעצמו
שהוא מעבר לים וכדומה, אבל הפתי יאמין לכל דבר
אף לדבר שהוא לפניו ממש. ואם יפתח עיניו להסתכל קצת יוכל לידע ידיעת עצמו ועכ"ז יבחר יותר באמונה.
וכל מה שהדבר
הוא יותר זר יהי׳ זה עוד ראי׳ גדולה אצלו
על אמיתת הדבר באמרו שאיך יטעו חכמים
בזה ולא דעת ולא תבונה בו לחשוב שחכמים
כמותו הנמשכים בידיעותיהם אחר חביריהם
החזיקו בזאת הדעת המוטעה. וכל א׳ סומך
על דעת מי שקדמו בחשבו שבוודאי שם עיונו
ע״ז עד הראשון שנזרקה מפיו טעות גדול בלי
כוונה. ואח״ז הוכרח לעשות סמוכין לדבריו
בריבוי דברים מפני בושתו ואקווה שאיזה מעיין
משכיל שיראה דברי אלה או אז יפתח עיניו
לצאת מעוורון הסכלות בזו וישוב וגם ישיב
רבים לדרך האמת.
תוקן על ידי מם80 ב- 25/02/2014 13:16:16
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2014 13:26 |
|
| |
מ עשה טובה אל תביא מאמרים אוטופיים, עצור וחשוב מה צריכים לעשות כי הגדויילים של היום יהיו מודעיים למאמרים היפים שלך.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2014 14:04 |
|
| |
ירוחם,
בזמנו רבי מנשה מאילייא כתב את ספר "פשר דבר" בו קרא לגדולים מכל המחנות להתאחד וללמוד תורה יחדו כדי שיתקנו זה את טעויותיו של זה. באותה תקופה היה פירוד לבבות ביהדות אשכנז בין למדנים וחסידים, ולא הקשיבו לדבריו. כשהאמת נעדרת, מעטים מקשיבים לאמת, ואין עצה אלא לומר אותה שוב ושוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2014 14:32 |
|
| |
| מם80 כתב: |  | ירוחם, בזמנו רבי מנשה מאילייא כתב את ספר "פשר דבר" בו קרא לגדולים מכל המחנות להתאחד וללמוד תורה יחדו כדי שיתקנו זה את טעויותיו של זה. באותה תקופה היה פירוד לבבות ביהדות אשכנז בין למדנים וחסידים, ולא הקשיבו לדבריו. כשהאמת נעדרת, מעטים מקשיבים לאמת, ואין עצה אלא לומר אותה שוב ושוב. |
|
הוא כנראה הצחיק אותם. ממתי לגדולים יש טעויות?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2014 15:44 |
|
| |
רבי מנשה מאילייא הדפיס את ספרו במעט עותקים, אותם שלח לגדולי הדור (שעיינו בספר ואולי רובם מענוותנותם לא חשבו שהינם גדולים), ומטרתו היתה לפשר בין צדיקים והוא עשה זאת על דעת הגאון רבי חיים פרץ כ"ץ אב"ד פינסק. ראוי שכולם ילמדו ויקראו בעיון את דבריו:
אבאר מקום המחלוקת, והענין שאין טוב (דהיינו שלמות גמור) אלא א׳ דהיינו
יחידו של עולם, אבל כשיש ב׳ ומכ״ש הרבה מה שהוא מוכרח בנבראים א״א לכל א׳ להיות
טובתו כשלימות רק מה שיתר אצל הא׳ חסר אצל הבי, והנה מלבד אם כל א׳ יבקש טובתו
עצהי״ט (על צד היותר טוב) ולא יחוש לנזק חבירו, א״כ חבירו יבקש ג״כ כמוהו ולא יחוש
לנזקו. וצריכים ע״כ שימצעו ביניהם לבקש דרך ישר ושוה לשניהם. הנה עפ״י מ״ש יש דדך
הגון ביותר היינו עפ״י מ״ש שאין טוב אלא א׳, אבל כשהם רבים וירצו לבקש דרך טובתם,
צריך שיהי׳ להם דבר שיתייחדו בה ויהי׳ טובתם. ומה הוא הדבר היינו כוונה המיוחדת היינו
שכולם יתכוונו לטובת החיבור וההרכבה שיהי׳ שלם.
״על כן באתי להלהיב לב
המעיינים אולי יכנסו דברי באזני השומעים, שיתאספו כתות כתות גדולי הדור וחכמיה אף
פ״א בשנה על חודש או שתים אל מקום א׳ ויהיו נוחים זה לזה בהלכה. ולא לעשות כ״א
סנגרון לדבריו שיתקיימו דווקא, רק יהיו מודים על האמת (וכמו שאמר החכם ראוי לאדם
שיהי׳ האמת דעתו ולא דעתו האמת והבן). ובטחוני בעמינו ישראל העם אשר בחר בהם ה׳
שיתחזקו עצמם לסייע לזה ואף בעתים קשים הללו רווחא לבסימא שכיח. וגם אני הכותב
אקוה שאזכה להיות סניף עמהם ונטפל לעושי מצוה. ואף שאיני יודע בעצמי זכות שאהי׳
הגון להתגלגל זכות גדול כזה ע״י, אך בזה בטחתי שבמדת האמת מעודי החזקתי, וחותמו
של הקב״ה אמת וקושטא קאי, ואולי נזכה עי״ז להחזיר עטרה ליושנה, היינו להחזיר חכמת
האמת מפלפולינו אחר רוב העיון במאמרי חז״ל, שהוא יסוד גדול לעבודת הבורא, מה שנתבלבלה מכמה מאות שנים רק כ״א
אומר מדעתו סברא חלושה ותולה בחכמת הקבלה. אשר כל זה בא מחמת פירוד לצדיקים, ולא מצינו מימות בעלי תוספות שיתקבצו גדולי עולם למקום א', ועד מתי לא נתעורר משנתינו ואיש את רעהו יאמר חזק"
.
תוקן על ידי מם80 ב- 25/02/2014 15:47:05
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2014 22:21 |
|
| |
מ
איקון ירוק על כל המקורות. איני יודע מה יש לירוחם נגד הציטוטים. ציטוטים קצרים ומשובחים מעניינים וגם כדאי לאספם במקום אחד כי לא לכל אחד יש את כל הספרים.
אמנם כדאי לדעתי תמיד לפסק לפסקאות משנה ולהוסיף כותרות למען ידע המעיין איך למצוא כל דבר בקלות.
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2014 22:41 |
|
| |
אין ולא כלום נגד הציטוטים, ציטוטים ומאמרים נפלאים,. בקשתי לדעת, איך אפשר לגרום לאותם גדויילים, לישם את הנאמרים בציטטוים. מ קיים ללמוד וללמד-ואני ביקשתי לשמור ולעשות. הרב מימוני אתה ממקימי הפורום, אתה מכיר כמעט את כל הכותבים, ואת הרוב שנכתב. אתה ודאי יכול לקטלג לאיזה מגזר שייכים אלו, שמודים בדרך כלל על טעותם, ומשנים דעתם בהתאם. ואלו שלעולם לא יודו בטעותם, ולעולם לא ישנו את דעתם. למרות שדעתם הופרכה. אני בטוח שאינך צריך טלויזיה לנחש מה צבע מעילם, אם התלמידים כך רבותיהם על אחת כמה וכמה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2014 23:02 |
|
| |
ירוחם
העלית טענה - מעניינת, וחמורה.
באיזו מידה אדם מוכן לשנות את דעתו.
זכורני שראיתי על זה מאמר מעניין, שיש בו להשוות בין רב של הדורות האחרונים (אולי החתם סופר?) לבין הרמב"ם.
הרמב"ם שינה ושינה את כתביו לפי מה ששינה את דעתו. ועדות לדבר פירושו למשנה, כפי שהעיד הרב קפאח. וכן יש לנו קצת שינויי גרסאות, כמדומה, במשנה תורה.
לעומת זאת, יתכן שרב עשוי לחשוב שאם יודה שטעה, הוא יחליש את מעמדו ומעמד ההלכה. אם טעה פעם אחת, אולי הוא עלול לטעות שוב, ולא בריא לציבור שיחשבו כך?
לכן לא יחזור בו, לשם שמים.
כל זה אמור ברבנים גדולים וחכמים, שיכולים לחשוב גם על השיקול של הודאה על האמת. כאן בנותן טעם להביא מעשה ידוע שמספרים על הרב שך, שבא לומר שיעור, אמר "יסוד", הופרך בידי תלמיד צעיר, והודיע שהשיעור מבוטל כי טעה.
חוששני שהיום רבנים ומגידי שיעורים אינם מתחנכים לבקר את עצמם, אינם רואים דוגמא לזה, ובכלל אין להם כלים להעריך מתי הם צודקים ומתי הם טועים. זה נושא מעניין וחשוב שהיה כדאי לדון בו, ואולי הוא גם כן שייך לאשכול.
כוונתי כך: בתחום כמו מדעי הטבע (אני כותב בתור מי שמסתכל מבחוץ, אולי זה לא לגמרי מדוייק) יש קריטריונים לתיאוריה, להשערה, לבדיקה. האם יש קריטריונים לאמירה כלשהי בתחום ההלכה? זה ניתן לשאול גם על אמירות מתחום המשפט להבדיל. אני משער שהתשובה חיובית. כלומר, יש קריטריונים מה ניתן לומר. אבל הם אינם מגבילים מספיק. עובדה היא שיש יותר מדי שיעורים והשערות וסברות שאין להם בסיס. וזאת גם בגלל שאין שום אפשרות לבדוק אם זה טוב או לא. על סמך מה?
ולא עוד אלא שהמפרשים והמחדשים שבדורות שלפנינו כבר העשירו את שדה הפרשנות באוסף עצום של אפשרויות, שחלקן שגויות ופסולות (לדעתי) ולכן יש דגמים של פרשנות שאינה ראויה. ומי שהולך בדרכים אלו, איך לא ייכשל, ואם נכשל, איך ידע שהוא טעה?
מן הראוי היה לתת דוגמאות, אבל אין לי דוגמאות זמינות.
מה שאני בא לטעון הוא שאם יש חסרון של אי הודאה על האמת, זה לאו דווקא בגלל מידה רעה של גאווה, פחד מלהודות על האמת המביישת, ועוד, אלא רק חסרון של אי יכולת להכיר בין אמת לשקר כי אין קריטריונים מבדילים מספיקים לזה.
ועל אחת כמה וכמה בתחום הקבלה, כפי שהעלו לאחרונה באשכולו המופלא של נדב, שהראה כמה קל לחבר יחד טקסט קבלי ממונחים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2014 23:40 |
|
| |
הרב מימוני אני רוצה ללכת לישון עם טעם טוב בפה, ולכן אספר כאן סיפור שאולי כבר סיפרתי
כשנפטר ראש ישיבת קול תורה, חבר הנאמנים- כולם ייקים- בקשו למנות במקומו ראש ישיבה ראוי ת"ח המבחן נערך לפני חבר הנאמנים ותלמידי חכמים אחרים, בין אלו שהגישו מועמדות היה גם ר' שלמה זלמן אויברך זצ"ל. הוא התכונן לשיעורו, וכשהיגיע תורו, עלה לבמה והחל להעביר את שעורו, שעור בנוי לתפארת כפתור ופרח, לאחד שסיים, החלו הת"ח להמטיר עליו שאלות ופריכות, והשיב על כולם בטוב טעם. והנה קם ת"ח ושאל את הרב ש"ז שאלה. ר'ש"ז נאלם שתק וחשב וחשב, לבסוף הוא אמר, שאלה קשה\ איני יודע מה לענות עליה, ירד מהבמה והלך לביתו. לאחר כמה שעות דפקו בדלת, ונכנסו שלשה מחשובי חבר הנאמנים, שאלו אותו למה הלכת? השיב רש"ז, הבנתי כי אם לא ידעתי לענות על השאלה. לא אקבל את המשרה. ולא היה לי מה לעשות שם יותר. אמר לו נשיא חבר הנאמנים- החלטנו לבחור בך כראש הישיבה, רק אדם שמסוגל להודות שאינו יודע, מתאים לנו לראש ישיבה. הסיפור הזה היה מזמן מזמן- וכבר מזמן מזמן אין לנו יקיים בעמדות מפתח.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2014 00:15 |
|
| |
יש בנותן טעם להביא את המשך הסיפור (כפי ששמעתיו מעד ראיה) אחרי שירד הרב שך מהבמה , רחשה הישיבה כולה ׳ברל פוברסקי הפיל את השיעור של הרב שך׳. במהלך הסדר ניגש הרב שך לאחד התלמידים ואמר לו ׳חשבתי שאולי אפשר לתרץ את קושייתו של ברל׳. אותו תלמיד גיחך בצנעא. אמר לו הרב שך ׳אתה יודע מה ההבדל בין עם הארץ לתלמיד חכם? תלמיד חכם - כאן הוא יודע וכאן הוא לא יודע. עם הארץ - בכל מקום הוא יודע.׳
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2014 00:18 |
|
| |
הערות: א. ר׳ ברל פוברסקי הוא ראש ישיבת פוניבז׳ כיום. ב. סיפורים דומים התרחשו מספר פעמים נוספות אצל הרב שך. ג. עד הראייה שלי הוא המגחך (או החברותא שלו)
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2014 00:20 |
|
| |
מיימוני,
הרמב"ם ורש"י היו כותבים את דבריהם על פתקאות, קוראים את דבריהם שוב ושוב, מגיהים ומתקנים כל פתקה מאות פעמים, ורק אח"כ מעלים את הדברים על הכתוב באופן מסודר. הרמב"ם המשיך להגיע ולתקן את פירושו למשנה כל חייו, כך שיש גרסה ראשונה של הפירוש, גרסה שניה, וגרסה שניה מתוקנת. גם לרש"י היו לפחות שתי גרסאות לפירושו לגמרא. הרמח"ל חיבר חלק גדול מספריו כויכוח ספרותי ואח"כ שיכתב את הספרים לצורה מדעית עממית.
רבי חיים מבריסק בחר להוציא לאור רק מעט שבמעט מחידושיו, והגיע אותם בדייקנות עצומה, כדי להצליח לבטא את המעט שהיה משוכנע שמכוון אל האמת. מה משותף לכל החכמים הללו? לא רק ענוה, אלא גם ,
אהבת האמת ללא פניות ודרישתה המתמדת,
אחריות שהתלמידים שילמדו בצמאון את דבריהם יקבלו את השמועה כראוי, ולענ"ד החשוב ביותר: הם בד"כ ידעו מה הם יודעים ומה אינם יודעים, ועל-כן אמרו אך ורק מה שידעו בבירור.
עתה אכתוב דברים קצת חריפים.
מתקופת בית ושני ואילך הנהיגו את ישראל בכל הדורות חכמים ותלמידי חכמים. מה שמשותף הן לחכמים והן לתלמידי חכמים הינה ענווה בסיסית, תלמידי חכמים בהיותם תלמידים, חכמים ביכולתם ללמוד מכל אדם.
לדאבוננו הדברים הללו התקלקלו בדורות האחרונים והדבר בא לידי ביטוי בארבעה סוגי תארים שהשימוש בהם נהיה לזול ונלוז: הגאון, הצדיק, המקובל, והגרוע מכולם - הרב. אינני יודע אם אהבת הרבנות (השררה) הינה תולדה של שטחיות או של סכלות, אולם מה שבטוח הינו שאין לאחרונים יותר מדי במה להתפאר ביחס לקודמיהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2014 07:08 |
|
| |
מ
העלית, לפחות עבורי, נקודות חדשות.
כמה צריך אדם לבדוק עצמו לפני שהוא כותב לרבים. וכאן היה מקום להוסיף עוד ציטוט מהרמב"ם על כך. איני זוכר היכן, אולי באיגרת תימן, שבה הוא חולק על המחמיר נגד האנוסים, וכותב שצריך אדם לחשוב הרבה לפני שהוא מדבר ברבים, ולפני שהוא כותב פי שבעים ושבעה (לא המילים המדוייקות כלל).
מצא חן בעיני המשפט הבא שלך על הדרישה מן החכם הפוסק:
ענווה בסיסית, תלמידי חכמים בהיותם תלמידים, חכמים ביכולתם ללמוד מכל אדם עם זאת, אני מרשה לעצמי להרהר הרהור חשדני בקול. כבר כתבתי לעיל שהעמידה על הדעה המוקדמת והפסק שכבר התפרסם יכולים לנבוע משיקול מערכתי. "אם אודה שטעיתי, אחליש את סמכותי ואת סמכות ההלכה בכלל". יתכן שאפשר לצרף לזה נימוק נוסף: "בתור רב, אני משער שהפסקים שאני אומר נאמרים בסייעתא דשמיא, אז אם יצא לי פסק כך וכך, למרות שאפשר לערער, זה היה רצון השם".
שיקולים כאלו יכולים לסמא את עיניו של המשיב, אך הראשון שבהם עשוי להיות נכון.
לגבי רבני דורנו, בוודאי שיש אצלם חשש רב מאד מלקיחת סמכות להקל או, מה שקודם לוגית, להכריע בין דעות. הבטוח הוא להסתמך על אחרים. הבטוח הוא לצאת ידי כל השיטות. זה גם הדגם שקיים לפניהם. ואם קוראים את הרמח"ל ב"מסילת ישרים" אז אפשר גם להבין שרצון ה' הוא להחמיר (לפחות בחלק מסויים של המחלוקות).
אם יש פתרון, הרי זה רק מתוך לימוד רב, לא רק של סוגיות פרטיות, אלא של אותן סוגיות שאפשר לכנות כמטא סוגיות, סוגיות שעוסקות בצורות לימוד, בכללי הכרעה.
*** ואני חוזר להציג שאלה אפיקורסית. האם בין חכמינו בדורות קודמים, אפילו בימי התלמוד, לא מצאנו שיקולים מערכתיים?
האם לא אמרו: מדוע לא קבעו הלכה כרבי מאיר? לפי שלא ירדו חבריו לסוף דעתו.
האם ר' יוחנן אינו מייצג רשמית קו של החמרה מתוך ספקנות עצמית? "בשביל שאנו מדמים נעשה מעשה"? "הראשונים ערכו שולחן... ולנו אין פה לאכול".
ר' אליעזר, כאשר רבי עקיבא מבקש רשות לענות, אומר לו: אם לקיים דברי חכמים, אמור.
|
|
|
|
|