בית פורומים עצור כאן חושבים

למה היהדות נכונה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/3/2014 21:19 לינק ישיר 

רם,
1. איני רואה הבדל קטגורי בין מסורת לבין היסק הגיוני או מדעי. אדם שמאמין למסורת שאומרת שיש הבדל בין גוי ליהודי, מאמץ את הטענה הזאת. אם המסורת אמינה בעיניו אז זה כמו שהוא שומע ממישהו אחר שאמין בעיניו כל עובדה אחרת. מה ההבדל? המסורת אומרת שהיתה מעמד הר סיני. נניח שאין לי שום ראיה אחרת ואני מאמין למסורת. וכי זה שונה מלהאמין לאדם כלשהו ביחס לעובדה כלשהי? שוב, איני עוסק בשאלה האם באמת יש להאמין למסורת או בשאלה האם המסורת אומרת זאת. אני מדבר רק במישור העקרוני לשיטתו של המאמין במסורת הזאת.
2. לא  נאמר כאן שגוי משול לחיה. נאמר שאין לו נשמה אלא נפש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2014 21:35 לינק ישיר 

רם, לדעתי אתה טועה בפירוש המונח. האסוציאציה העולה במוחך כשאתה שומע משפט כזה היא מאמר הכמרים בעבר שלאינדיאנים / כושים אין נשמה שכונתו היתה שהם מעין חיות מדברות. כוונת המשפט היהודי המקביל היא (בערך) שמתוך מערכת שלוש ה׳נשמות׳ השוכנות בגופו של כל יהודי, זוכה הגוי רק לשתים. כיון שחסר לו אותו אור אלוקי המהוה את הנפש השלישית. (אין כונתי להצדיק את האמרה הזו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2014 23:05 לינק ישיר 

מיכי,

1. אני מסכים שמסורת, ככלל, יכולה לספק סוג של ראיה אובייקטיבית. ההיסטוריה בנויה על סוג כזה של ראיות (ואני לא נכנס לנושא של עד כמה הראיות ההיסטוריות שבידינו הן אמינות). עם זאת אני חושב שזו מגרעת לקבל על סמך מסורת טענה מסוג שאפשר לבדוק בהווה, שלא על סמך מסורת. אין לי למשל בעיה עקרונית עם אמונה מסורתית במעמד הר סיני (ואני לא נכנס לדיון על החוזק הספציפי של הראיות במקרה זה). כן יש לי בעיה עקרונית במקרה של אמונה מסורתית בהבדל המובנה שבין גוי ובין יהודי. שכן זו טענה שאפשר לבדוק במציאות ובהיסטוריה הקרובה, שלא דרך המסורת העתיקה.

2. אין לו נשמה אלא נפש = הגוי משול לחיה. (ר' גם להלן)

אריאל,

נדמה לי שאתה מחמיץ את הנקודה. כמובן שנאמר "שמתוך מערכת שלוש ה׳נשמות׳ השוכנות בגופו של כל יהודי, זוכה הגוי רק לשתים". העוקץ הוא שבאותן שתי "נשמות" שלהן זוכה הגוי, זוכה גם החיה. ואותה "נשמה" שהגוי לא זוכה לה, לא זוכה לה גם החיה. היא הנשמה שמבדילה את האדם מן החיה.
בתורה נאמר "כי הדם הוא הנפש". אז ברור שלחיה יש נפש. זהו יסוד החיים, והוא מצוי בכל מה שחי.
האם אתה מכיר פרשנות מקובלת של ההבחנה נפש / נשמה, שלפיה לחיה יש גם נשמה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2014 23:50 לינק ישיר 

רם
אני איתך לאורך כל הדרך. אבל לשם הדיוק השימוש בנשמה שהיא משהו נאצל רק אצל היהודים, הוא שיבוש כפי  ששבשו את התורה כלפי הגוי.
המילה נשמה במקרא היא גם לנשמת הגוי- למשל לא תחיה כל נשמה.
למרות שבהמשך הופכים את הגוי לנחות-  שאין צורך להחזיר לו אבידה כי הוא לא רעך. התורה מתיחסת אל הגוי  כאל רעך.
המקור הגזעני  הוא לא מהמקורות כי אם מתוך לימודם של האנשים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2014 00:37 לינק ישיר 

לחיה יש נפש. לגוי יש נפש ורוח. ליהודי יש נפש, רוח ונשמה. נפש - רוח חיים. רוח - רצון חפשי. נשמה - חלק אלוק ממעל. (הכל בערך)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2014 01:13 לינק ישיר 

ירוחם, תודה על הדיוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2014 02:50 לינק ישיר 

רם
יש הבדל בין נפש המדברת לנפש החיה , לכל עצם בעולם יש נפש , דומם צומח חי ומדבר , ההבדל בין הגוי לחיה הוא שלגוי יש נפש המדברת , ולחיה אין נפש המדברת , דרגת המדבר היא מעל דרגת החיה. , לכן גוי הוא לא חיה , אבל גם לא במעלת יהודי .
בורא עולם אמר והייתם לי סגולה מכל העמים , וממילא ברגע שבורא עולם אומר לעם ישראל והייתם לי סגולה מכל העמים , ממילא יש לעם ישראל קשר חזק יותר לבורא עולם מהגוי , וממילא עם ישראל עדיפים על הגויים , ואם הינך טוען שזה גזענות טענתך יכולה לבוא אל בורא עולם למה העדיף את עם ישראל על שאר עמים , אפילו שהתורה אומרת ,שעם ישראל עדיף על שאר העמים היות והסכימו לקבל את התורה , ועצם ההסכמה לקבל את התורה זה מה שעושה את היהודי שונה מהגוי , היות והתורה היא מקשרת בין עם ישראל לבורא עולם , וממילא עם ישראל חכם מהגוי , אבל אם אינך מאמין תבוא בטענות אל בורא עולם על ההעדפה הזאת , ולא אל מי שאומר את המציאות הזאת.
גם חכמי יון לקחו את חכמתם מעם ישראל , וכאילו נטלו את זה על שמם , כידוע שאלכסנדר מוקדון לקח את כתבי שלמה המלך .
אני ידוע שישנם בפורום אנישם המתנגדים לזה , אבל אני לא נכנס לזה , מה שאני מביא את הענין להסביר שלהבדיל בין גוי ליהודי , האם זה גזענות או לא , זה לא שאלה של גזענות אלא יותר שאלה של מה זה העולם מה זה תורה האם יש בורא לעולם , לכן מי שקורה גזען לזה שמבדיל בין גוי ליהודי , בעצם מכריז על עצמו ככופר בתורת משה.

לא נראה לי שתקבל זאת וכנראה הרבה לא יקבלו זאת , אבל רק רציתי להבהיר שלפעצים לוקחים נושאים הקשורים לאמונה בתורה ואלוקים , ובמקום להגיד אני לא מאמין באלוקים , שזה קצת קשה לומר , אומרים אני מאמין אבל בפרשנות שונה , וממציאים תוארים  "גזען ".

אם בכל זאת אתה טוען על גזענות , אז הויכוח הוא לא על גזענות , אלא האם יש בורא והאם התורה היא

תוקן על ידי נמדשיר ב- 20/03/2014 02:58:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2014 03:36 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
נמדשיר

ברוך הבא אל הפורום!

קראתי רק את הודעותיך בעמוד זה, אבל ראוי להצביע על כך שהנמקה שלך היא שאתה מאמין לבעלי דעות אלו. מן הראוי לכל הפחות לשים לב לכך שהן מחודשות. בתורה כתוב ש"בצלם אלקים ברא את האדם". את "האדם" ולא את היהודי. גם החלוקה בין נשמה לנפש מבוססת ביסודה על חלוקה אריסטוטלית (מיסוד הפילוסוף היווני אריסטו) של הנפש ועיבוד של הרעיון הזה בקבלה כשהופיעה בהיסטוריה.

מימוני

1. האם ידיע לך מה זה צלם אלוקים , או שאתה מסביר זאת בפירוש שאתה מבין , ויש על בעל דין לחלוק.
2. התורה כותבת זאת לפני החטא , ואז לאדם הראשון לא היו לבושים כמו שכתוב ויהיו שניהם ערומים , האם ידוע לך מהו השינוי שאדם עבר לאחר החטא שהיה חייב לתפור עלי תאנה , ובורא עולם נתן להם כותנות עור.
3. ברור שאדם הראשון נברא הוא היה יחיד בעולמו ועל זה אומרת התורה בצלם אלוקים עשה את האדם , אבל לאחר החטא שהתרחשו שינויים כמו שהתורה מספרת , התורה לא מבארת מה הם השינויים שנעשו ואיך זה השפיע על הדורות הבאים.
יש הרבה  מה להאריך , אבל הרי דיעותינו שונות  , ולא נגיע להסכמה , כתבתי זאת רק כדי להראות לך שיש לי הרבה שימת לב למה שכתוב בתורה , ויתכן שתשומת הלב שלי למה שהתורה כתבה היא רחבה ועמוקה וארוכה יותר מהתשומת לב שהינך חושב שנתתי.

כמובן שהתורה מליאה בהתיחסות  שונה בין היהודי לגוי , כגון בנים אתם לה' אלוקיכם וגו' והייתם לי סגולה מכל העמים וגו' ,
לא מרבכם בחר ה' בכם כי אתם המעט מכל העמים אלאמשנאת ה וגו' , כך שהתורה מליאה בהעדפה של עם ישראל מול שאר העמים , אני לא רוצה להרחיב כאן את כל מה שהתורה כותבת , כי אז אני יואשם על ידי הרשויות , .
אני חושב מימוני שחבל על זמנך להשיב לי , אלא אם כן רצונך לתת תשובה לאחרים על טענותי , אבל אנני חושב להמשיך בויכוח הסרק.

תוקן על ידי נמדשיר ב- 20/03/2014 03:38:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2014 08:01 לינק ישיר 

רם, אתה אומר שאפשר לבדוק את הטענה הזאת אמפירית. כיצד? יש לך נשמומטר? אני אומר זאת כמי שכתב לפני כמה חודשים במאמר שאיני רואה אינדיקציה להבדל בין אדם לגוי, אבל לקרוא לזה בחינה אמפירית זה לגמרי מופרז. זו התרשמות וזו התרשמות.
הוא הדין לגבי המסורת. לא כתבתי שהיא מהווה  כלי אמפירי, אלא שגם היא כלי לגיטימי (לפחות בעיני מי שמאמין בה) להשגת מידע. ולכן לשיטתו אין הבדל קטגורי בין טענות שבאות מתצפית או ממסורת, אלו ואלו טענות עובדה, נכונות או לא, ואין להן קשר לגזענות. טענות כאלה נבחנות במונחי אמת ושקר, ולא במונחי טוב ורע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2014 11:23 לינק ישיר 

נמדשיר כתב:
רם
יש הבדל בין נפש המדברת לנפש החיה , לכל עצם בעולם יש נפש , דומם צומח חי ומדבר , ההבדל בין הגוי לחיה הוא שלגוי יש נפש המדברת , ולחיה אין נפש המדברת , דרגת המדבר היא מעל דרגת החיה. , לכן גוי הוא לא חיה , אבל גם לא במעלת יהודי .
בורא עולם אמר והייתם לי סגולה מכל העמים , וממילא ברגע שבורא עולם אומר לעם ישראל והייתם לי סגולה מכל העמים , ממילא יש לעם ישראל קשר חזק יותר לבורא עולם מהגוי , וממילא עם ישראל עדיפים על הגויים , ואם הינך טוען שזה גזענות טענתך יכולה לבוא אל בורא עולם למה העדיף את עם ישראל על שאר עמים , אפילו שהתורה אומרת ,שעם ישראל עדיף על שאר העמים היות והסכימו לקבל את התורה , ועצם ההסכמה לקבל את התורה זה מה שעושה את היהודי שונה מהגוי , היות והתורה היא מקשרת בין עם ישראל לבורא עולם , וממילא עם ישראל חכם מהגוי , אבל אם אינך מאמין תבוא בטענות אל בורא עולם על ההעדפה הזאת , ולא אל מי שאומר את המציאות הזאת.
גם חכמי יון לקחו את חכמתם מעם ישראל , וכאילו נטלו את זה על שמם , כידוע שאלכסנדר מוקדון לקח את כתבי שלמה המלך .
אני ידוע שישנם בפורום אנישם המתנגדים לזה , אבל אני לא נכנס לזה , מה שאני מביא את הענין להסביר שלהבדיל בין גוי ליהודי , האם זה גזענות או לא , זה לא שאלה של גזענות אלא יותר שאלה של מה זה העולם מה זה תורה האם יש בורא לעולם , לכן מי שקורה גזען לזה שמבדיל בין גוי ליהודי , בעצם מכריז על עצמו ככופר בתורת משה.

לא נראה לי שתקבל זאת וכנראה הרבה לא יקבלו זאת , אבל רק רציתי להבהיר שלפעצים לוקחים נושאים הקשורים לאמונה בתורה ואלוקים , ובמקום להגיד אני לא מאמין באלוקים , שזה קצת קשה לומר , אומרים אני מאמין אבל בפרשנות שונה , וממציאים תוארים  "גזען ".

אם בכל זאת אתה טוען על גזענות , אז הויכוח הוא לא על גזענות , אלא האם יש בורא והאם התורה היא

תוקן על ידי נמדשיר ב- 20/03/2014 02:58:18

הויכוח הוא לא אם יש בורא או אין בורא- הויכוח הוא אם אנשים מסלפים את דברי הבורא .
את כל הדברים שלך הבורא לא אמר אמרו זאת אנשים חסרי מוסר בסיסי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2014 11:33 לינק ישיר 

ירוחם
שיהיה כך שהויכוח האם מסלפים את דברי הבורא או לא , אבל העיקר שהויכוח הוא לא הדיעה האישית , אלא מהי דעת הבורא.

את הציטוטים מהתורה לא הבורא אמר?

תוקן על ידי נמדשיר ב- 20/03/2014 11:34:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2014 11:38 לינק ישיר 

איני יודע מאיפה אתה יודע את דברי הבורא? הבורא נתן את התורה ומה שכתוב בתורה  הם הציטוטים של הבורא.  התוספות החיסורים והיתר הם ציטוטים של כל מיני אנשים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2014 11:54 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
איני יודע מאיפה אתה יודע את דברי הבורא? הבורא נתן את התורה ומה שכתוב בתורה  הם הציטוטים של הבורא.  התוספות החיסורים והיתר הם ציטוטים של כל מיני אנשים.

ואיפה כתוב והייתם לי סגולה מכל העמים וגו'
ואיפה כתוב בנים אתם לה ' אלוקיכם וגו'

ואיפה כתוב לאבד את כל העמים כשבאים להוריש את א"י
ואיפה כתוב מה שקראנו בשבוע שעבר מחית עמלק.

באמת התורה מליאה בהבדלים בין עם ישראל לשאר העמים.

ירוחם
להביא עוד ציטוטין על ההבדלים בתורה בין גוי ליהודי ?

לא תתחתן בם .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2014 12:54 לינק ישיר 

נמדיש
הכל  כתוב והכל נכון, אבל אף אחד ממה שכתוב אינה על בסיס גזעני.

ואיפה כתוב והייתם לי סגולה מכל העמים וגו'
להיות עם סגולה- אתם תעשו את כל המאמצים שתהיו מיוחדים
ואיפה כתוב בנים אתם לה ' אלוקיכם וגו'
השימוש הוא של חיבה- הרי אדם הראשון שממנו יצאו גם הגויים- היה בנו של ה'

ואיפה כתוב לאבד את כל העמים כשבאים להוריש את א"י
לאבד אותם לא מגזענות כי אם שלא יהיו לכם למוקש כפי שכתוב בהמשך
ואיפה כתוב מה שקראנו בשבוע שעבר מחית עמלק.
מחיית עמלק היה ציווי חד פעמי- בגלל מקרה חד פעמי.

באמת התורה מליאה בהבדלים בין עם ישראל לשאר העמים.
ודאי שי הבדלים, כפי שיש הבדלים בין האגלים והצרפתים בין האמיריקאים לאינדיאנים בין הכושים לסינים, אבל כולם כולם אב אחד היה להם אדם וחוה.

ההבלים  כי גויי שמתגייר מקבל נשמה אחרת והוא משתנה גנטית הם הבלי הבלים,
הגויי משתנה רק אם הוא משנה את עצמו רוחנית,
יוסף ובנו עקיבא התגיירו, ונשארו באותה במדרגה- עד  ש עקיבא הפך לרבי עקיבא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2014 13:16 לינק ישיר 

ירוחם

כנראה שבתלמוד אתה לא מאמין.
כי בתלמוד מבואר שהסימן ליהודים הם ביישנים רחמנים גומלי חסדים , וזה כבר ממש גזענות.
אם אתה לא מאמין בתלמוד אין באמת מה לדון איתך בנושאי דת.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > למה היהדות נכונה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 9 10 11 12 לדף הבא סך הכל 12 דפים.

bholext