בית פורומים עצור כאן חושבים

עיונים ב"אמונה וביטחון" לחזו"א

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/4/2014 12:31 לינק ישיר 

חזק
או לחילופין, להשאר רק בדקדוק הדין. את החויה להשאיר ל'מתחברים' למיניהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2014 21:24 לינק ישיר 

בעל,
לדעתי, וכנראה גם לדעת כותבי התנ"ך, זה סירוס מוחלט של תורת משה.
החזו"א כותב על "איש נלבב לאהבת העבודה לפניו ית' ", ש"מחלל את השבת מתוך נעימות הזמירות לכבוד השבת וקיומה", והוא בודאי צודק שמצב כזה הוא בעייתי, אבל המצב ההפוך של אנשים שכל השבת עבורם היא תילי תילים של פרטי דקדוקי הלכות ואת החוויה הדתית הם מזניחים - בעיני בעייתי לא פחות. מה עדיף מהם איני יודע. לבי אומר לי שהמצב שהחזו"א שולל הוא העדיף. המצב האידאלי הוא כמובן כששניהם מתקיימים, אבל ברמה מסוימת ודאי שאחד מהם יבוא על חשבון השני, והמציאות מוכיחה כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2014 21:28 לינק ישיר 

חזק
ולדעת חז"ל?
אם ניקח לדוגמא את השבת, התורה מדברת רק על שביתה ממלאכה, המשנה עוסקת רק בפרטי הלכות שבת, ורק באגדתא ניתן למצוא דברים על ערך השבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2014 21:46 לינק ישיר 

"דברי החזו"א הצטיירו לי כך: אם אדם יוצא להתבודדות והוא אינו מוטרד בחשבונות אחרים (למשל, מעמדו בחברה או הסיכוי שלו לקשר עם בחירת לבו או האהובה בעיניו) אזי ליבו יתפנה לחשוב על המציאות כולה כחידה התובעת תשובה פילוסופית או מעין פילוסופית. מדוע אני כאן? איך זה שיש עולם במקום שלא יהיה כלום? שאלות אלו הן הזמנה לפילוסופיה. והלב הישר, לפחות מה שהחזו"א היה קורא "לב ישר" יגיע לכך (אולי על סמך הנחות יסוד שהחזו"א היה מאשר כטבעיות ומתבקשות, ואנו יכולים להקשות עליהן אם כי אני סבור בזה כמוהו, כפי שהצגתיו כאן)."

בדברים האלה של החזו"א (שאכן יכולים להתקבל על ידי תמימים כמו מיימוני) יש שטיפת מוח סמויה שהמחב"תים למיניהם אימצו בחום (והחזו"א היה בסך הכל מחב"ת קצת יותר מתוחכם מרוב המחב"תים).
קודם כל נתבונן בביטוי :"לב ישר" . החזו"א קובע ביומרנות מתנשאת ומגוחכת שרק לו ולשכמותו יש לב ישר.

ליתר המיליארדים בעולם יש לב עקום. ומי קבע זאת? בעל הלב הישר שרק הוא המומחה ללבבות שמסוגל להחזיק מד יושר ולבדוק את כל הלבבות בעולם.

עכשו נבדוק היטב מה אומר בעל הלב הישר שמדד במד יושר את כל הלבבות בעולם : הוא טוען שהתבוננות בשאלות פילוסופיות כגון מה ולמה תוביל בהכרח אל המסקנה שיש בורא לעולם. אבל מה לעשות שדווקא התבוננות בבריאה מחזקת את הכפירה ולא מחזקת את האמונה מפני שהשאלות שנשאלות לגבי העולם הן רבות ומציקות אדגים רק כיוון אחד . מדוע קימים בעולמינו הקטן מגוונים עצומים של בעלי חיים ?(נו,יתוש קדמך וצניעות מחתול אבל חז"ל הגיעו לגבול מצוצמם ביותר בתרצנותם) ומה עם מילויוני הגלקסיות שאין להן סוף? לשם מה הן נבראו? ועוד שאלות טורדניות שחז"ל כלל לא הכירו בזמנם .

ובכן מדוע אתה כאן מיימוני?בדיוק בגלל שסוס הים קיים כאן ובדיוק בגלל שהשימפנזות כאן ובדיוק בגלל מושית השבע ושפרירית וגמל שלמה כאן. 
(עיין בויקפדיה תחת הערך חרקים.)

באיחולי ברכת לב ישר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2014 21:51 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
חזק,
קיימת אם כן מערכת שסותרת את עצמה, רגשית ואולי אף לוגית.
חוויה -> הכרה בבורא.
הכרה בבורא -> תורה מן השמים
תורה מן השמים -> דקדוק הדין
דקדוק הדין בסתירה לתחושת החוויה.
החוויה שמביאה להכרה אינה זהה עם החוויה העומדת כסתירה לדקדוק הדין. החוויה שמביאה להכרה היא סוג של הארה רגשית הכרתית. ואילו החוויה העומדת בניגוד לשטף החיים השוטפים החזו"א יגדיר כפרי הדמיון, ואין כאן סתירה. 

מהמשך הדיון [המרתק..] עולה לכאורה שאלה איך החזו"א התיחס למצוות. האם הוא ראה בהם רק מערכת ציווים וחובות או כמערכת ערכית בעלת טעם -וככזו הרי שיש חשיבות גם בהפנמת הרגש שעומד בבסיס הציווי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2014 22:21 לינק ישיר 

בעל,
חז"ל זה שם של הרבה אנשים בכמה דורות. ניתן לשער שהיו ביניהם כמה וכמה דעות... קל למצוא אמירות לכאן ולכאן.
השבת זה נושא נפרד, והבאתי רק דוגמא, אבל אתייחס לדבריך.
התורה עצמה כשהיא מדברת על השבת מציגה אותה קודם כל כיום המנוחה של הקב"ה מבריאת העולם. את אותו יום אלוקים בירך וקידש. אח"כ מוצגת השבת בעיקר כמצוות, אבל עם טעם ברור שמקשר בין המצוות ובין אותה שבת מנוחה שבספר בראשית, שהיא יום מבורך ומקודש. [טעם נוסף של העבדות במצרים והיציאה ממנה יכול להתפרש בכל מיני דרכים. העדפתי האישית היא שטעם זה עוסק בעיקר בשביתת העבד, וכך נראה מפשוטו של מקרא]. ישעיהו מוסיף כמה מילים שעוסקות בחוויה "וקראת לשבת עונג קדוש ה' מכובד".
מקור נוסף וחשוב זה "מזמור שיר ליום השבת", שהקשר בין תוכנו ובין השבת עוסק בשאלות הקיומיות של טוב ורע, והקשר ביניהן ובין השבת. בקשר לזה, אני יכול להמליץ על המאמר הזה של מו"ר (לא כתוב לענ"ד מספיק טוב): http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=48367&st=&pgnum=9
מאמר בסגנון דומה אבל שונה יש גם בנתיבות שלום.
בחז"ל - ברור שאת החלקים של החוויה תמצא באגדתות, כי זה המקום שבו חז"ל מדברים על רעיונות, הגות ותפיסות עולם. בחלק ההלכה תמצא רק התייחסות לחלק ההלכתי. אין סיבה לצפות לרעיונות בחלק ההלכתי ולהלכות בחלק הרעיוני. אבל יש מקום נוסף שחז"ל דיברו בו על השבת, בתפילות השבת, ושם מדובר בעיקר על חוויות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2014 00:10 לינק ישיר 

אפרים, חז״ל לא הכירו? אמר לה הקב״ה בתי י"ב מזלות בראתי ברקיע ועל כל מזל ומזל בראתי לו שלשים חיל ועל כל חיל וחיל בראתי לו שלשים לגיון ועל כל לגיון ולגיון בראתי לו שלשים רהטון ועל כל רהטון ורהטון בראתי לו שלשים קרטון ועל כל קרטון וקרטון בראתי לו שלשים גסטרא ועל כל גסטרא וגסטרא תליתי בו שלש מאות וששים וחמשה אלפי רבוא כוכבים כנגד ימות החמה וכולן לא בראתי אלא בשבילך. (ברכות לב:)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2014 00:54 לינק ישיר 

ברור שחז"ל  לא הכירו את כל כמות האן סופיות של הגלקסיות שהמדענים גילו היום אבל גם אם הכירו בעובדת היותם  של ליגיונות והרהטונים וסטרא הרי התרוץ שלהם-"וכל זאת לא בראתי אלא בשבילך" לא מסביר בעצם כלום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2014 01:36 לינק ישיר 

אפרים בן

כנראה לא הסברתי את עצמי יפה. אנסה לברר אם הבנתי מה אתה טוען ואשוה זאת לדברי.

הצעתי פירוש לחזו"א (שאינו חייב להתאים לדבריו אבל כך זה הצטייר לי): יש גיל (גיל ההתבגרות הפיזיולוגי או מאוחר יותר) שבו אדם שואל את עצמו שאלות פילוסופיות או כאלו שהן הזמנה לפילוסופיה.

מדוע אני כאן?
מדוע יש עולם?
מדוע יש משהו ולא לא-כלום?

אלו שאלות שלכאורה מבקשות תשובה, אבל הן מבטאות תחושה נפשית ונובעות מחויה. הייתי קורא לה "החויה הפילוסופית".

איזו תשובה יכולה להיות לשאלות כאלו?

החזו"א, בעקבות הרמב"ם והפילוסופים של ימי הבינים, הכירו רק תשובה אחת אדקווטית (=שמספקת הסבר מלא). יש בורא. (כמובן אצל הרמב"ם זה עשוי להיות יותר מורכב).

מה שאפרים בן טוען הוא שהמדע מספק תשובות קלות יותר.

אני כאן, כבן אדם, מפני שהיתה אבולוציה. תחילה היה, נניח, המפץ הגדול. אחר כך גלקסיות ומערכת השמש שהתפלגו בה כוכבים. התהוה כדור הארץ. מתוך הבוץ הראשוני יצאה מולקולה שממנה יצאו צומח וחי. אחר כך דינוזאורים וקופים. בסוף קוף האדם. אז הנה אני כאן.

יש לשים לב שהתשובה הזו, שיכולה להחשב למדעית (זה לא אומר שהיא נכונה, רק שהיא מנוסחת ומוצגת כתיאוריה מדעית, אם כי לא אצלי המסכם בקצרה וללא רקע מספיק בתחום) - אינה עונה לצורך הפילוסופי של "משמעות". אם כבר, התשובה היא שאין משמעות וצריך להתרגל לזה.

אז שאלה או מטא שאלה משלי: הצורך הזה, האם אנו מסכימים שיש כמותו אצל שואלים? אני סבור שכן. אבל אולי זה ענין של חויה.

כמובן, זה שאדם רוצה תשובה מסוג מסויים (כן, יש משמעות והנה היא) אינה לגמרי הוכחה שיש (אם כי אפשר לטעון טיעון מורכב שמשתמש בנתון הזה להוכחה של בריאה ובחירה).

אבל כמדומה שלפנינו תיאור שאמור להיות נכון של חויה פילוסופית של גיל ההתבגרות הפילוסופי.

יש לזכור כי ההתמודדות בימי החזו"א עם השאלה הזו היתה דומה יותר עבור רבים לשאלה ולתשובה שניתנו בימי הבינים. היום כמובן אפשר לטעון, כפי שטוען כנראה אפרים בן, שהמדע כבר ענה תשובה. ובוודאי שהתשובה המדעית, נכונה או לא, היא תחליף.

לפיכך, אם ניתן היה לטעון בימי החזו"א, כהמשך לרמב"ם ואולי למחבר מתהלים, "כי אראה שמיך מעשה אצבעותיך" ממילא אני מכיר שזה מעשה של בורא, היום זה כבר לא חד משמעי.

גם צדק אפרים בן שהנחתי את המבוקש בכתבי ש"לב ישר" הוא מונח מחמיא ולכן אין לי הצדקה להשתמש בו. אולי היושר הוא להיות ספקן, לא למהר לאמץ תשובה דתית להבדיל ממדעית שוללת?

עדיין סבורני שדברי החזו"א עומדים במקומם, אם כי רחקתי מאד מגיל ההתבגרות הזה שבו שואלים שאלות פילוסופיות. אני סבור, מן הכורסה שבה אני יושב כפסיכולוג פילוסופי, כלומר ללא נסיון מעשי בשטח, שיש עדיפות לתשובה של אמונה דתית (לפחות במובן הדאיסטי, אבל גם לפי החזו"א יש קפיצה מבורא ומסדר של העולם אל מי שנתן תורה בסיני). זה לדעתי יותר ראשוני.

אני כותב שזה ראשוני מפני שאני סבור שכבני אדם נטועה בתוכנו תיאוריה פילוסופית של בריאה. אין אנו "לוח חלק" ויש לנו הנחות יסוד לאו דווקא מומשגות, אבל כאלו שמובילות למושגים ולתרבות דתית. סיבתיות שמוליכה גם למדע וחיפוש אחרי סיבה ראשונית אחת ויחידה שמובילה להכרת אלקים.

אם אפרים בן יטען שגם אם יש כאלו קטגוריות אי שם בתודעה האנושית מראשיתה, אזי מדוע לקרוא להן "לב ישר" כי זה מטעה - הוא צודק.

אבל עדיין אני סבור שהתיאור שתארתי כאן את גיל ההתבגרות הפילוסופי, את המסקנה הדתית (דאיסטית) שזה אמור להוביל אליה ואת הרקע הפסיכולוגי פילוסופי שלה במעין השערה טרנצנדנטלית (במובן של קאנט, או בלשון אחר כהכנה לידע סינתטי אפריורי) - הוא נכון.

לצערי איני יכול לספק אפילו את ההוכחה האמפירית מתוך הפצת שאלונים בין נערים (או נערות) שעברו את התהליך...

אני רק יכול להכריז שזו התיאוריה שלי ההולמת את הבנתי בבני אדם. אני מקוה שזה לא יותר מדי להציג תיאוריה כזו.

(באיזה מקום יש לשאול אם אני עדיין הולך בשיטת החזו"א. מסתבר שכפיתי עליו להתאים את דבריו לשיטתי שלי).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2014 07:19 לינק ישיר 

בעב: את סוד ההוויה לא תמצא בחדר חשוך
זו בדיוק הנקודה. מדוע הוויה המקובלת כיום ביהדות (אלוקים בלתי נתפס) מיוצג במרבד דשא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2014 11:59 לינק ישיר 

הבטלה מביאה לשעמום השעמום מביא למחשבות פילוסופיות,
מימוני העמיד את השאלות המהותיות. העומדות בראש הסולם הדאגות של   האדם המשועמם.

מדוע אני כאן?        כי אבא ואמה שלי ק'יימו מצות פרו ורבו, בלי להתיעץ איתי,
אבל אם אני כבר כאן, אנצל כל רגע , לכל מטרה שאבחר,
מדוע יש עולם?          כי אלוקים ברא אותו, אם הוא לא היה בורא את העולם,אף אחד לא היה יודע כי הוא קיים-אולי?-  או מערכות קוסמיות בראו אותה בלי כוונה,
אם אדם מאמין שאלוקים ברא את העולם הגולמי, עליו לעשות כל מאמץ אפשרי, ליפות ולפאר ולשפר את עולמו של הבורא,

מדוע יש משהו ולא לא-כלום?      בכדי שיהיה מישהו וישאל את השאלות הללו.כי בעצם  זה מה שהלל אמר- אם אני כאן הכל כאן- ואם אני לא כאן שום דבר לא כאן.

קהלת -לְבַד רְאֵה זֶה מָצָאתִי אֲשֶׁר עָשָׂה הָאֱלֹהִים אֶת הָאָדָם יָשָׁר וְהֵמָּה בִקְשׁוּ חִשְּׁבֹנוֹת רַבִּים:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2014 13:47 לינק ישיר 

"אני כותב שזה ראשוני מפני שאני סבור שכבני אדם נטועה בתוכנו תיאוריה פילוסופית של בריאה. אין אנו "לוח חלק" ויש לנו הנחות יסוד לאו דווקא מומשגות, אבל כאלו שמובילות למושגים ולתרבות דתית. סיבתיות שמוליכה גם למדע וחיפוש אחרי סיבה ראשונית אחת ויחידה שמובילה להכרת אלקים"

מיימוני, האם לא שמת לב שיש יותר מידי:"אני סבור ש" בכל התגובה שלך?אין לך שום הוכחות לשום קביעה שלך . למשל הקטע שלך שציטטתי לעיל.
האם נולדנו עם הנחות יסוד שמובילות לתרבות דתית? איפה ההוכחה שלך?מזה שהבן שלך מקיים מצוות? הרי  ילדים שנולדו בתרבויות אתאיסטיות כמו למשל הרוסים בתקופה הקומוניסטית נולדו עם נטיות אתאיסטיות אז איך תסביר את זה?
ולגבי משמעות . אדם יכל למצוא המון משמעויות חיוביות  לחייו (כגון חיים עם הרבה התנדבות ועזרה לזולת במקום גניבת כספי ציבור אצל הציבור החרדי שנעשית ללא נקיפת מצפון בכלל כמובן עם  תרצנות הלכתית ולזה אתה קורא משמעות.... )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2014 19:18 לינק ישיר 

אפרים בן

תודה על השאלות שעוזרות לחדד את הנושא.

אני מצטט מדבריך:

ילדים שנולדו בתרבויות אתאיסטיות כמו למשל הרוסים בתקופה הקומוניסטית נולדו עם נטיות אתאיסטיות אז איך תסביר את זה?

אני מציע לבדוק איך יגיב ילד בגיל ההתבגרות הפילוסופי על שאלת החיפוש: מי עשה את אלו? אין לי גישה ישירה לילדים בכל התרבויות ובודאי לא בעבר כדי לבדוק. מה שעומד לרשותנו הוא תיעוד או סיפורים אישיים. תיעוד יכול להיות משהו כמו ספר או סיפור שנכתב בתרבויות שונות בהיסטוריה. או לכל הפחות התיאוריות שהועלו כדי להסביר את המציאות. שים לב כי עצם השאלה מהי המציאות ומה עומד מאחוריה, ואם יש גורם אחד כזה, השאלה היא העיקר. למה בכלל לשאול? זו הנקודה שלי. מחפשים כי משהו בתוכנו (לשון מאד לא מדוייקת) מעורר אותנו לבדיקה הזו.

ואמנם לפני כמה אלפי שנים ניתנו תשובות שונות מאד. התרבויות הקדומות הציעו לחפש אחרי אלים. הם ייחסו להם יחסי משפחה ומלחמה.

היוונים חיפשו גורם אחיד וראשוני. והם בחרו, ברובם המוכר לנו, בגורם מטריאליסטי. כך זה אצל הפילוסופים הפרה סוקרטים (אלו שקדמו לסוקרטס, מורו של אפלטון). כמובן, אין לנו מספיק חומר עליהם, אבל מפורסם שהראשון ביניהם, תאלס, אמר כי "הכל מים". מהיכן אם כן התודעה? אם רוצים, אפשר לטעון שכאן השורש של המדע המודרני שמנסה לעשות רדוקציה של התודעה על החומר.

במזרח היה נסיון להעמיד את הכל על עקרון ראשון תודעתי, לא אובייקט אלא סובייקט.

וביהדות שלנו, לפי הגרסה המקובלת (לא לפי הדגם ההתפתחותי של מבקרי המקרא) היה גילוי: הגורם האחד הראשוני הוא אלוקים.

לפי מה נבחרות התשובות? האם הן בתוכנו, בקטגוריות שמזמינות פרשנות? אם כן, מדוע רק היהודים בחרו להאמין באלוקים? שים לב כי הסקירה ההיסטורית הזו פועלת נגד מה שטענתי (ומה שטוענים החזו"א והרמב"ם והפילוסופים האחרים של ימי הבינים).

סבורני שכדי לבנות תיאוריה אכן צריך נתונים. הצגתי כאן כמה נתונים מן ההיסטוריה של המיתוס והפילוסופיה. כיון שלפנינו מוצרים מוגמרים של דמיון וחשיבה, אנו עשויים לשאול באיזו מידה המוצר הסופי משקף את מה שאני מבקש לקרוא לו "הנתון הראשוני של החיפוש".

החזו"א (ור' אלחנן וסרמן) ואחרים, וגם אני, נבקש כולנו לטעון שהשאלה מתבקשת והתשובה הראשונית צריכה להוביל לגילוי של אלוקים. אם כי לדעתי לא ניתן למצוא יותר מאשר אלוקים במובן הדאיסטי, שהוא, כמו אצל הרמח"ל ואפלטון, חפץ בטוב לאדם, אבל אין מכאן הוראה שתהיה תורה מחייבת (להבדיל מתביעות מוסריות - וגם כאן אין זו מלאכה קלה לומר מה ייכלל במוסר הזה). אם אני צודק, מדוע שגו בכך ההודים והיוונים? הטענה שיענו בעלי העמדה שלי צריכה להיות: השפעה תרבותית מקלקלת של גישה מיתית. גם אם ההסבר הזה אפשרי, הוא לא ניתן להוכחה.

אם תרשה לי להוסיף, אשתמש בטיעון שהעלה פרנץ רוזנצוויג (פילוסוף יהודי אקזיסטנציאליסט בגרמניה בראשית המאה הקודמת, בעל תשובה, מחבר "כוכב הגאולה" וחיבורים נוספים, חשובים יותר לדעתי). רוזנצוויג טען שיש זיהוי ראשוני של אלוקים אצל האדם אבל זה מתחיל בכך שאלוקים מתגלה אליו. ועם כל זאת, הוא שואל, מדוע זה קורה קודם כל ליהודים? תשובתו היא שכך ה' מנהל את הענינים, גאולה במובן של התגלות לאדם המבשרת לו שהוא קיים ויש משמעות, שנעשית בשלבים, עד שהיא תקיף את מכלול האנושות.

לפי זה, אלו שזכו לגדול בחברה לא אתאיסטית, שמתחנכים על התגליות של היהדות (ראה לעיל איך אני מציג את המונותיאיזם), הם אכן אלו שזוכים לשכל הישר שהחזו"א סבור שכל אחד יכול להגיע אליו.

מכוח שאלותיך, מצאתי את עצמי מתלבט בין שתי גישות. לשתיהן יש ממה שאני מכיר מייצגים שנסיונם האישי הפילוסופי מעיד שזה כך.

א. מחפשי המשמעות שמוצאים אותה באמונה באלוקים (בורא, משגיח, טוב, שומע תפילה). יש כאלו לא רק ביהדות שלנו.

ב. מחפשי המשמעות שמוצאים אותה באמונה באלוקים מפני שזכו להתחנך בתרבות שהעניקה להם הזדמנות לא לטעות אלא להגיע אליו.

בכל אופן, אני מודה וגם החזו"א יודה שקל מאד לטעות בדבר. למרות שלדעתי (ולדעתי יש עדויות על כך מסיפורים אישיים ויצירות ספרותיות) האדם מחפש משמעות ומחפש כך את אלוקים, ניתן לערער על האמונה הדתית (הדאיסטית לפחות) על ידי הצגת תיאוריות חליפיות, כפי שעשית זאת בעצמך. בעבר הרחוק מאד, היו מיתוסים (בעל, עשתורת). בזמן הזה יש פרשנות מטפיזית של המדע (הכל מתחיל במפץ ונמשך באופן מקרי).

מה יעשה אדם שרוצה ודאות? אני מסכים עם פרופסור אליעזר גולדמן שטען שאי אפשר לקבל יותר מאשר ודאות ברמה של הוכחה היסטורית או חויה אישית דתית, וזה בוודאי רחוק מן האמונה הפילוסופית שהרמב"ם החזיק בה והחזו"א התחנך להאמין שהיא עדיין זמינה.

אבל הקריאה של הלב לחפש משמעות, לענות לשאלה "אז בכל זאת למה אני כאן וזה לא שאין לא כלום", עדיין מדברת אלינו, למי שמקשיב.

אני הייתי אפילו מרחיק לכת לנחש שאלו שמתנכרים לה וצועקים נגדה כועסים אולי על כך שהתאכזבו כאשר בתחילה נתנו אמון בדרך הזו ובסוף איבדו אותה, מסיבות שונות (בהחלט פילוסופיות). אבל כאן אני עובר להשערות רחוקות ומחטט במה שאינו שלי.

ירוחם

אני מסכים שעלינו לעסוק בשאלה "מה עכשו" אבל גם השאלה "מהיכן באנו" ו"מדוע יש משהו" וביותר "מדוע אני" זו עדיין שאלה חשובה מאד. יכולה להיות יותר משאלה חשובה אחת בחיים.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2014 20:07 לינק ישיר 

"אני הייתי אפילו מרחיק לכת לנחש שאלו שמתנכרים לה וצועקים נגדה כועסים אולי על כך שהתאכזבו כאשר בתחילה נתנו אמון בדרך הזו ובסוף איבדו אותה, מסיבות שונות (בהחלט פילוסופיות). אבל כאן אני עובר להשערות רחוקות ומחטט במה שאינו שלי."

מיימוני,אתה פחות ופחות מתייחס למה שאני כותב ואתה ממשיך להפליג בתאוריות ללא שום הוכחות.

אני דיברתי על אנשים שגדלו בתרבות אתאיסטית הן בבית והן בחוץ כמו בתרבות הקומוניסטית וגם בהתבגרותם הפילוסופית אבוי !!!לא גילו את אלוהים. על זה לא ענית תשובה ישירה מתקבלת על הדעת.

וכמובן שגם לא ענית על נושא המשמעות העלובה של החיים שלך שאנו רואים במו עינינו את תוצאות החינוך המסואב שלה(כמובן  בסגנון הלב הישר של החזו"א) -פרזיטיות כלכלית וחברתית שמאשרת  את הנאמר במקורות שכל תורה שאין עימה מלאכה סופה בטלה וגוררת עוון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2014 20:11 לינק ישיר 

אפרים
לכל שיטה יש יתרונות ויש חסרונות, האם אי רצח במועדונים הוא לא משהו?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עיונים ב"אמונה וביטחון" לחזו"א
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.