| נשלח ב-28/2/2014 13:55 |
|
| |
פרוייקט ההגדה של פסח
אני מעז להציע חלום, או שאיפה. לבנות הגדה של פסח המתאימה לדור. אני משער שאני זורק פצצה לא קטנה. אז ראוי להסביר. מה פשר הרעיון להתאים את ההגדה לזמן הזה, רפורמה חלילה או מעשה כמו בכל דור ודור. לאחר שאסביר מה מפריע לי ולמה אני זקוק ולמה אני מקוה, אוכל לסרטט את קוי הדיון שאני מבקש ליצור. אוסיף ראשי פרקים כדי שכל אחד ואחד יוכל למצוא מייד מה מעניין אותו, למה הוא רוצה להתייחס, ואם ירצה לתרום – אשמח. זה אמור להיות פרוייקט משותף, למרות שבסופו של דבר אני משתוקק להוציא אותו עלי ספר, "ההגדה של פסח, עצור כאן חושבים".
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2014 13:56 |
|
| |
מדי שנה בשנה אני ניצב מול ליל הפסח. לאחר שמסיימים את הכנות הנקיון השונות, את אירגון הקניות ואת כל המלאכות מהסוג הזה, יש זמן לנושא החשוב באמת. כיצד מעבירים לילדים את התכנים של ליל הסדר. ליל הסדר, כפי שכתבתי וכתבו לפני, הוא ליל החינוך הגדול של עם ישראל. זה הלילה שבו אנו מעניקים לילדים (ולאורחים, ולעצמנו) את המתנה של המסורת, סיפור בחירתנו לעם בידי ה', גאולתנו מן הגלות הראשונה בהיסטוריה. זו המסורת שעליה כותב ר' יהודה הלוי בספר ה"כוזרי" שהיא ההוכחה ההיסטורית למציאות האלוקים, להשגחה ולגמול, למתן תורה ולאמת של היהדות. מסתבר שהלילה הזה והסדר הזה, ולכן גם ההגדה הזו, הם הרכיבים החשובים ביותר שמושגים במעשה חינוך חד פעמי (כי החינוך נעשה במשך כל חיינו, יום יום ושעה ושעה, אבל זה לא שולל שיש פרוייקטים גדולים, וליל הסדר הוא הגדול שבהם). אם יש לילה אחד שבו עלינו להשקיע בילדים, קטנים וגדולים, זה הלילה הזה. התורה וחז"ל עיצבו עבורנו את ליל הסדר. על כך לקמן בפרק של הרקע. אולם חלק מן העיצוב הוא אותו ספרון קטן, במגוון עיצובים, ההגדה. על ההיסטוריה של נוסח ההגדה אדון גם כן לקמן. כאן אני מבקש לתאר את עמידתי, דל וריק, מול הטקסט. הטקסט, בעיני, אינו מושלם. יש להוסיף עליו. ויש, לא פחות חשוב, לגרוע ממנו. הוספות יש למכביר. אין שום איסור הלכתי או מנהגי על הוספות. אדרבה, צאו וראו את מגוון ההגדות העצום והמתחדש. להוסיף, בשולים, באותיות בגופן אחר, תמיד מותר ואף מומלץ. אבל לגרוע? מאימתי מותר למחוק משהו מן המסורת? ובכן, אישית אני חש בצורך העמוק מאד לעשות זאת. שוב, אני מספר על עצמי. לי קשה. לדוגמא, לי קשה לקרוא רשימות של מספרים שאין בהם תוכן לכשעצמם (כמה מכות בדיוק ספגו המצרים ואיפה. מה זה חשוב אם היו 50 או 500, כאשר איני יודע מה אמור להיכלל ברשימה. אני משער שהיו תקופות ומקומות ואישים שעבורם המספר הגדל והולך היה מרגש. לא עבורי. וחוששני שגם לא עבור סביבתי, המושפעת מאופן החשיבה שלי). אין צורך לומר שהטקסט המסויים הזה הוא פחות חובה, מפני שהוא מאוחר (אינו מופיע בנוסח ההגדה של הרמב"ם, למשל). אבל זו רק דוגמא. יש מדרשים. הם חשובים מאד, מפני שהם ממחישים את הנסים, מספקים רקע חי למשפטים קצרים מדי. אבל הנסים המתוארים במדרשים, שנלמדים גם בבתי הספר, מוצגים בצורה שלטעמי – מודרני, מעודן, פילוסופי, מיימוני – הם מכילים צרימות. ויש מנהגים שונים שמפריעים לי. איני מתכוון רק למנהגים מאוחרים כמו הטפת היין ברשימת המכות (מסיבות קבליות ולכן היא מפריעה לי, כפי שיש כאלו שישמחו עליה גם כדי להראות לילדיהם שיש מצוה בעשיה קבלית. בררר...). אני מתכוון למשל לחיוב ההסבה, שהיה מתאים לסעודה הנערכת באופן רומי, על מזרונים, אבל לא נוחה למי שאין סלון ענק ובו מקום לכורסאות עם משענות רחבות וכרים... האם ניתן להסתמך על הראבי"ה כדי לבטל את חובת ההסבה המעיקה (סליחה שאני כותב "מעיקה" על תקנת חכמים אבל זה באמת כך. כמה קשה ולא נוח לאכול את הכזיתים של המצוות מתוך הטית גוף לא נוחה ולא טבעית שכזו?). יש דיונים – או הנהגות - שאפשר היה לוותר עליהם מבחינתי ויש דברים שהייתי רוצה להוסיף. יש אופנים חיים יותר להוספה על המסרים של ההגדה. זה תלוי במספר, עורך הסדר, בשומעים והמשתתפים, ברקע של כולם, ועדיין, יש מקום לדיון אם לא לשיפורים ממש. בשורות הבאות אציע רקע פדגוגי – לדעתי – לליל הסדר ולהגדה. רקע פילוסופי לחשיבותה, שרמזתי עליו לעיל. רקע היסטורי ולימודי שמתאר הדינים ואת המנהגים ומבדיל ביניהם, את רמות החיוב השונות שלהם. אפרט מה נחוץ לי ומה מפריע לי, ואחכה לתגובותיכם. מה אפשר לגרוע מן ההגדה ומדוע? מה צריך להחליף או למצער לאזן? מה ראוי להוסיף? וכאן אני מתכוון לכל תוספת, גם מהחברה הפחות מחוייבת באופן מוצהר לתורה ולמצוות. האם תרצו להשתתף? אני מכריז על פתיחת הפרוייקט החינוכי הגדול לטובת הפרוייקט החינוכי הגדול שלנו: חינוך הדור הבא, הקרוב אלינו, של העם היהודי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2014 13:57 |
|
| |
הצדקה פדגוגית ופילוסופית איך מחנכים עם? איך מעניקים עיקרי אמונה? איך מספרים את סיפור ההיסטוריה? בעם ישראל, זה נעשה בלילה אחד. ליל סדר פסח. לקמן אצביע על הרכיבים השונים ומועד הצטרפותם. כאן אני עומד על המשמעות שלהם. התורה קבעה לנו פעם בשנה מועד שבו עם ישראל מתכנס במקדש כדי להקריב את קרבן הפסח. הקרבן, לאחר ההקרבה, נאכל בחבורות משפחתיות (מי שאין לו משפחה מוצא חבורה להצטרף אליה, ומה יפה תקנת חכמים להזכיר בתחילת הסדר: כל מי שרעב, יבוא ויאכל, כל מי שצריך, יבוא לפסוח איתנו בפסח). הסעודה הזו נעשית לפי כללים שמיועדים להעברת המסר. רובם ככולם של הכללים נשמרו וגם מה שכבר לא רלוונטי מתועד ולכן נשמר. סיפור ההגדה מכיל בתמציתיות את החלקים הגדולים בראשית הסיפור היהודי. בחירת האבות, חטאם של בנים, שיעבוד מצרים והגאולה, החטא והעונש, ההבטחה והמימוש. כיון שאין די באמירות, בסיפור הסדר משובצים מעשים, ומעל לכל, אכילות ושתיות. יין שמשמח לבב אנוש ומשמש, כמשקה המובחר של ארץ ישראל, כסמל רב משמעים שהרי עליו אנו מקדשים כל שבת. מתאבנים הלא הם המרור ומלויו, שאינם באים חלילה לשם פתיחת התאבון אלא נושאים סמלים בסיפור. הקריאה והטכסים משלימים זה את זה עד לרגע שבו ניתן להנות מן האוכל הטעים, ואל תגידו שלא מחכים לזה. והציפיה היא חלק מן העונג. בימי רבותינו במקדש שני עדיין ניתן היה לאכול מבשר הקרבן. היום יש לנו רק מצה וזכר לקרבן, וסיפור, אבל כל אלו בונים את התקוה לבנית המקדש השלישי, ימות המשיח, זמן הגאולה, וההוכחה שהמחוייבות עתידה להשתלם (ולמעשה, היא משתלמת כבר כאן ועכשו). ליל הסדר, בכל אופן שבו הוא מתקיים, בין אצלנו, החרדים ושומרי המצוות בכלל, ובין אצל אחינו, יהיו אלו קונסרבטיבים, רפורמים או קיבוצניקים, אצל כולנו ההגדה היא האמצעי הסיפורי שבו אנו מעבירים את הקשר שלנו להיסטוריה, למי שעומד מאחוריה, ויוצרים גשר בין העבר להווה ולעתיד. הילד לוקח איתו מליל הסדר את השתייכותו לעם היהודי, את השמחה של השתייכותו למשפחתו וללילה הנחמד ביותר שהוא יכיר. המדרשים והאמונות שהוא יקבל כאן ישמשו לו כנרטיב שילמד אותו מאין בא, לאן הוא הולך, מה הוא חייב ולמה הוא רשאי לקוות (כן, ניסוח השאלות משל קאנט והתשובה משלנו). זה נכון גם למי שאינו אורתודוכסי או אפילו מסורתי. ודווקא לגבי מי שאינו כזה. (ההגדה הקיבוצית שמה דגש על מוטיבים מסויימים מאד, והראתה מה חינוך יכול להשיג, ואין בדברי הסכמה למה שהם עשו אלא רק הצגת המחשה). ליל הסדר, רבותי וגבירותי. זו החובה החינוכית הגדולה ביותר שיש לנו, ותסלחו לי על ההתרגשות ועל המליצות. נזכור את הנקודה הזו לאורך כל הדרך, כי היא היסוד לכל השאר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2014 13:58 |
|
| |
רקע היסטורי ועיצוב של דורות המדקדקים במחקר יבדילו בין הרקע ההיסטורי לבין האופן שבו הוא מיוצג. האם האופן שבו אנו מתארים את סדר הפסח הינו היסטורי וקבוע מדור לדור, או מתפתח, מעוצב, ומיוחס אחורה? איני בא לענות על השאלה הזו אלא רק ללקט את החומר ולסדרו. הסדר שלנו משחזר קודם כל את הסדר שעשו בני ישראל במצרים ערב יציאתם. חלק מן המעשים שלהם נעלמו. אין אנו אוספים את דמו של הקרבן כדי לתת ממנו על המזוזות. אבל אנו כן עושים מעשים שהם מצוות שנבחרו בידי ה' כדי לסמל את מה שהיה פעם ואת המסרים החינוכיים שיש להפיק. בימי המקדש הסדר כבר היה מעוצב. עליה לרגל וטהרת הגוף לאכילת קודשים (שלשמה נעשו הקלות בחומרות של חכמים). התמקמות מסביב למקדש. הכנת הקרבן. ואז התפצלות של החבורות עם בשר הקרבן. מכאן ואילך יש לנו עיצוב של חכמים. מצות הגדה, מטרותיה, מה נכלל בה, מה המינימום ההכרחי וכיצד יש להוסיף. ויש עוד: הסעודה, שעוצבה, כפי שמראה ספראי, גם לפי הסעודות המכובדות של העת ההיא. אכילות ושתיה: היין, ודווקא ארבע כוסות. הפתיחה במרור וסמליותו. הקושיות, החלק החביב ביותר בסדר מימים ימימה (מי לא יזכור את הרגע שבו הוא קיבל, לראשונה, סולו, את הקושיות והתשובות, וכולם שרו יחד איתו את הפזמון החוזר. אפשר אולי לטעון שזו חויה שבונה לראשונה, בגיל חינוך, את המעבר במובן של טרנר ממצב של פעוט למצב של שותף לעם היהודי). היין, המצה, המצה והמרור, הברכות, ובכלל כל ההגדה, הסיפור והפרשנויות והשותפות הפעילה של כולם... הסדר אם כן הוא שיחזור על ערב יציאת מצרים בסיפור ובמעשה. התורה קבעה לנו את הקרבת קרבן הפסח ואת מצות ההגדה, "והגדת לבנך". חז"ל עיצבו את מעשי הלילה ואת ההגדה כשהם קובעים קישוטים נוספים, תחליפים ממועד מאוחר יותר לקרבן עצמו, וכמובן את הרכיבים החשובים ביותר שיש להעביר לילדים – ולעצמנו. ושוב, הכל מהוה יחד את הפרוייקט החינוכי הגדול ביותר של היחיד והעם. כמה פעמים אחזור על כך? סליחה על החזרה, אבל גם ליל הסדר חוזר כל שנה... וחיוני להבין את חשיבותו של הפרוייקט.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2014 13:59 |
|
| |
המצוות והמנהגים לכל קהילה, בכל דור, ולכל משפחה, סדר פסח משלה. לכל אחד התוספות שלו והמנהגים שלו, הצבע המיוחד שהוא מעניק להעברת המסורת של הלילה. עם כל זאת, אנו יכולים להצביע על רכיבים ורבדים. א. קרבן פסח. אין היום. יש רק את הסיפור. והסמלים על השולחן. ב. מצה. חיוב מן התורה. כמויות ומספר אכילות הן מדרבנן. ג. יין. מסתבר שזה בגדר קבעה תורה ופירשו חכמים. ד. סיפור ההגדה. "והגדת". עיקרו של סיפור לדעת רבן גמליאל הוא לומר: פסח, מצה ומרור, ויש מוסיפים: עם הפרשנות. אבל יש גם מצוה לספר את עיקר ההיסטוריה, לפתוח בגנות ולסיים בשבח. הגנות היא החטאים של אבות אבותינו (בראשית היו עובדי עבודה זרה) והצער שלהם (שיעבוד מצרים). השבח הוא סיפור ההצלה ממצרים ויש מקום גם לסיפורי הנסים של כל דור ודור, או לכל הפחות הבעת אמון שכך יהיה גם בעתיד. כידוע, הדרך היעילה ביותר להעברת המסר היא שאלה ותשובה. ה. איך כמעט שכחתי את המשחק סביב החבאת האפיקומן, והמתנות? הרשימה אינה מלאה. לא חזרתי על ההגדה (ההגדה של ספראי נמצאת בין כלי הפסח עדיין) ולא על ההלכות. אבל אני מרשה לעצמי להסתמך על מה שמוכר לכולנו, גם מן הנסיון של השנים הקודמות, והשנה שעברה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2014 14:00 |
|
| |
הזמנה ושאלות מה הייתם רוצים להוסיף? על מה לשים דגש? מה מפריע ומה כדאי לצמצם, או להוריד, ואיך מעבירים זאת לילדים, למשפחה? לעצמנו? מה אתם חושבים על מצות הסבה? האם ניתן לוותר עליה, או, בהתאם לדיונים של הימים האלו, לחייב בה את הנשים? מה עושים עם מדרשים שאינם מדברים אלינו? האם יש דרך "להציל" אותם כך שיקבלו משמעות? או שמוותרים עליהם? אלו תוספות הייתם מוסיפים? כאן המקום לשירים, למשל, ולציטוטים שונים. (נדמה לי שכבר היו פעם בפורום, ואפשר להביא לינק ואפשר להעתיק). האם יש מקום להוסיף עידכונים מן ההיסטוריה היהודית? נסים שונים, צרות שונות, הצלות שונות? הקמת המדינה? בזאת נפתח הפרוייקט של הגדת עצור חושבים. כולנו מוזמנים.
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2014 14:28 |
|
| |
הרב מימוני
תבורך על היוזמה המבורכת. בימים אלו אני מתמקד במה שכתו בתנ"ך, ולכן אשאל שאלה, מנ"ך.
ירמיהו פרק כג (ז) לָכֵן הִנֵּה יָמִים בָּאִים נְאֻם יְקֹוָק וְלֹא יֹאמְרוּ עוֹד חַי יְקֹוָק אֲשֶׁר הֶעֱלָה אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם:
גולי בבל לאחר ששבו ונגאלו , קיבלו החלטה בהתאם לנבואה זו, ושינו בין היתר את שמות החודשים, שהזכירו וציינו במיוחד את יציאת מצריים,
הם הבינו שהגאולה העכשוית חשובה יותר, כדברי הנביא.
ואנו בדורנו, לאחר שעם ישראל עבר את מה שעבר ועבר ועבר, לא 210 שנה אלא אלפיים ועשר.
הגלות שהיתה- לעון ערוך יותר קשה ממצריים, הגאולה שהייתה לעין ערוך גדולה מיציאת מצריים.
המהרי"ץ חיות כותב -כי נס קיבוץ הגלויות- גדול יותר מנס יציאת מצריים.
אולי הגיע הזמן לכתוב הגדה אחרת, הגדה שמזכירה להרבה את מה שהיה, ומזכירה להרבה יותר מה שהיה להוריהם ולזיקניהם,
את כל את לא צריכים לזכור? הגאולה שקרה לאנשים שאנו זוכרים? .
סלח לי כי עד כדי כך העזתי ברבי- אבל תורה היא, ויש ללמוד אותה, ולשנות בדין חלק מנוהגיה
לא לשנות הרבה. רק בשולחן הסדר להוסיף מעט.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 28/02/2014 14:30:04
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2014 15:52 |
|
| |
כל הקורא במגילת רות מתפעם מן הסיפור היפה הזה, יצירה ספרותית מעולה מצד התוכן, הדמויות, דרך הסיפור והסיגנון. אני חושב כי ההגדה של פסח היא החטאה, 'פיספוס' אחד גדול. דיון עיוני אינו מתאים לערב של סעודה גדולה. אין בה סיפור יפה היכול למשוך את לב השומע, ודאי לא את לב הילדים. אין בה אגדות יפות, לא שירים של טעם. ההגדה היא אוסף של קטעים, מדרשים או מזמורים שחוברו וקובצו יחד שלא בידי אמנים היודעים ליצור יצירה ספרותית, ולא בידי אנשים מוקירי ספרות יפה שרכשו להם טעם ספרותי. נראה שערכם הוא בהיותם 'מסורת' - כך אמרו קודמי, כך אחזור אני ולשנות אסור.
לדעתי כדאי היה לכתוב את ההגדה מחדש תוך שימוש בחלק מהחומר המצוי כיום, ובאמת, בלי הנהלת החשבונות התפלה, אבל כתיבה כזו מצריכה כישרון ספרותי. אולי אדם כעגנון יכול היה לבצע דבר כזה. אין מוצאים כיום אנשים בעלי שעור קומה כזה. עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 02:12 |
|
| |
הדבר הראשון שיש לבטל הוא הכרפס. דין אכילת הכרפס נקבע כדין אכילת דבר משונה כדי שישאלו התינוקות מדוע ומתוך כך יכנסו עמם לסיפור יציאת מצרים. בימינו רגילים התינוקות עד מאד לאכול כרפס (וגם לשיר את השיר חסר הפשר, מבחינתם, ׳הלילה הזה שתי פעמים׳) ואם כן יתעוררו לשאול דוקא אם לא נאכל כרפס. לחלופין אפשר לבצע פעולה משונה אחרת. (למשל לאכול גאלע)
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 13:16 |
|
| |
הגדה של פסח! למה פסח? בכל התפילות אנחנו אומרים חג המצוות,
הָא לַחְמָא עַנְיָא דִי אֲכָלוּ אַבְהָתָנָא בְּאַרְעָא דְמִצְרָיִם. כָּל דִכְפִין יֵיתֵי וְיֵיכֹל, כָּל דִצְרִיךְ יֵיתֵי וְיִפְסַח. הָשַׁתָּא הָכָא, לְשָׁנָה הַבָּאָה בְּאַרְעָא דְיִשְׂרָאֵל. הָשַׁתָּא עַבְדֵי, לְשָׁנָה הַבָּאָה בְּנֵי חוֹרִין.
יש לאמור את זה בשפה מדוברת ומובנת, שהאומר יבין ויהיה מודע למה שהוא מוציא מפיו,
ואז הוא לא יסגור את הדלת, כשהוא מזמין אורחים בלרג'יות כזו! הוא מזמין את האורחים ודואג שלא ישמעו את ההזמנה!
ויבין גם את המילים שהוא אומר, אני בטוח שלא הרבה יודעים את הפרוש לכל דיכפין- ובעיקר -יפסח. אדרבא!נשמע.
מַה נִּשְּׁתַּנָה הַלַּיְלָה הַזֶּה מִכָּל הַלֵּילוֹת?
הגיע הזמן לתת לילדים לשאו שאלות בעצמם, ולא להכתיב ךהם את השאלות,
מַעֲשֶׂה בְּרַבִּי אֱלִיעֶזֶר וְרַבִּי יְהוֹשֻעַ וְרַבִּי אֶלְעָזָר בֶּן עֲזַרְיָה וְרַבְּי עֲקִיבָא
המעשה הזה בעצם לא מובן? מה הוא עושה בליל הסדר? הרי הוא מוציא את הליל הסדר מכלל יחודו, שמספרים בו ביציאת מצרים- הרי כל ערב צריכים לספר ביציאת מצריים. אז מה המיוחד בליל הסדר?
אולי הוא בא לספר לנו כי כבר אז, תלמידי הישיבה התנהגו בחוצפה גדולה, להגיד לגדולי הדור זמן ק"ש
התשובה המקובלת, שבבני ברק כבר אז נהגו בחוצפה התלמידים,
אבל יש הסבר לכל הסיפור ורצוי שהמחברים החדשים יספרו אותו.
כְּנֶגֶד אַרְבָּעָה בָנִים דִּבְּרָה תּוֹרָה . אֶחָד חָכָם, וְאֶחָד רָשָׁע, וְאֶחָד תָּם, וְאֶחָד שֶׁאֵינוֹ יוֹדֵעַ לִשְׁאוֹל. התורה דיברה על ארבעה בנים, או לארבע בנים, לא כנגד. כל השאלות הרי כתובות ולקוחות מהתורה.
ההפך מחכם אינו רשע, בן שמתעניין ושואל שאלות הוא לא אדיש, אינו רשע.
מִתְּחִלָּה עוֹבְדֵי עֲבוֹדָה זָרָה הָיוּ אֲבוֹתֵינוּרק מלכתחילה? היום לא? היום עובדים ע"ז וקוראים לזה עבודת ה'
זה להפעם יהיה המשך -אם יהיה המשך.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 02/03/2014 13:19:44
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 14:10 |
|
| |
עודד משום מה היצירה חסרת הטעם הזו מחזיקה מעמד יותר טוב מאשר כל מיני תחליפים שהיה להם יותר טעם.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 20:58 |
|
| |
לכאורה, יש בהגדה בעיות עמוקות יותר מאלה, אגע בכמה נקודות.
מושג החירות - התפיסה המערבית של החירות שבנויה על ההנחה שהאדם כל אדם הוא תכלית לעצמו ואין קיומו עבור או לשירותו של מישהו או משהו שחוץ ממנו, עומדת בסתירה גמורה למושג החירות של חג הפסח וההגדה, חירות שמובילה ל"כי לי בני ישראל עבדים אשר הוצאתי אותם מארץ מצרים" או ל"עם זו יצרתי לי תהילתי יספרון" ובודאי לתפיסה של "כל העולם לא נברא אלא לכבודו" (בלי ההברגה של הרמב"ם כמובן) שבא לידי ביטוי במרכזיות של עבודת הקרבנות במשכן ובמקדש "בצאתכם ממצרים תעבדון את האלהים על ההר הזה" שייכת לתפיסה של העולם העתיק שבו היו מלכים ועבדים, ובני אדם היו רואים כבוד לעצמם בהיותם עבדי מלך גדול שידע להחזיר להם ביטחון ועושר תמורת עבדותם, אבל בעיניים מודרניות מערביות כל שיעבוד מכל סוג שהוא למישהו אחר נתפסת כפסולה, מעתה איך להעמיד תפיסה חדשה של חירות מנותקת מעבדות האל ? איני מגן על תפיה של חירות כשיעבוד ליצרים אלא כעמידת האדם עבור עצמו ולא ככלי ביד מלך שברא עולם עבור כבודו האישי, מה שבעינינו נתפס כדיקטטוריה מהסוג הנמוך ביותר.
השמחה לאיד - כל החגיגה של ההגדה וליל הסדר סביב ההתעללות והנקמה במצרים משאירה טעם די רע בפה, ובודאי שלא מחנכת את ילדינו לסובלנות ולמוסריות של "בנפול אוייבך אל תשמח".
חיזוק תחושת הנרדפות - האמירה "שבכל דור ודור עומדים עלינו לכלותינו" מחזקת את תחושת הקרבן הנצחי שלנו ובעיקר את תפיסת הפאטאליות שלה, כמו האמירה "הלכה היא עשו שונא ליעקב" היא מעמידה את האנטישמיות כמציאות טבעית נצחית שאינה תלויה בנו ובמעשינו, אלא נגזר עלינו לשאתה, עוד היא מאמצת את התפיסה של "הם" יהיו תמיד הרעים שירדפו אותנו לנצח מתוך קנאה בעליונותינו, ו"אנחנו" לנצח נהיה הטובים שסובלים עבור עליונותם, במקום זה אולי היה ראוי להרהר על השרשים החברתיים שלה ועל הפתרונות שאפשר למצוא, כולל חשבון נפש על תחושת העליונות שלנו (שאמנם אינה מצדיקה בשום אופן שום צורה של שנאה) "עם סגולה", והרעיון הציוני שהיה אמור להיות הפיתרון ומדוע הוא נכשל בחלקו וכו' וכו'.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 21:40 |
|
| |
ספקן על נושא החירות דובר כבר בפורום, ראה גם:
ויש עוד אשכולות שאיני זוכרם.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 21:50 |
|
| |
אמרו חז"ל שבזכות ארבעה דברים נגאלו ישראל ממצרים ואחד מהם שלא שינו את לשונם. לפיכך, לא ברור מדוע הפסקא הראשונה בהגדה של פסח מתחילה בלשון ארמית ולא בלשון הקודש. חכמים תירצו זאת בטעמים שונים, ולענ"ד נראית מכולם דעת האברבנאל שתיקנו את המאמר בלשון ארמי כי היו אז בבבל, ובבוא החג כיון שלא היו חוגגים בירושלים לסמוך על שולחנם את העניים והאביונים, סידרום שגם בגלות יתחייב כל בעל הבית להרבות מתנתו, ולכן כשישב על שולחנו ירים קולו אל העניים אשר בפתח הבית לקרוא כולם בשם ה': כל דכפין ייתי ויכול כל דצריך ייתי ויפסח, שיבואו לסמוך על שולחנו, ולפי שהעניים לא יבינו לשון הקודש, תיקנו שיעשו ההכרזה הזאת בלשון ארמי כדי שיבינו אותו וייכנסו בביתו.
נמצאנו למדים:
א. ההגדה של פסח לא עוסקת רק בגלות מצרים אלא גם בגלות בבל ובכל הגלויות.
ב. אם העניים בגלות בבל לא ידעו את לשון הקודש, אזי הננו עניים בדעת אם כעבור אלפי שנים עדיין ההגדה מתחילה בלשון ארמית ולא בלשון הקודש.
ג. המשפט האחרון בפסקא נאמר בלשון הקודש: לשנה הבאה בני חורין. אומרים רק לצאת ידי חובת הנוסח או גם מתכוונים?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 22:10 |
|
| |
ספקן הסתירה בין הדם כתכלית לדיהדות אינה בהגדה אלא עיקר הדת.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2014 22:16 |
|
| |
אכן אלא שבחג החירות הסתירה הפנימית הזו צורמת במיוחד.
|
|
|
|
|