| נשלח ב-11/3/2014 23:29 |
|
| |
זה לא הרעיון שלו. הרבה לפניו התבטאו בשפה יותר קשה, ראה ספרור של ג. שלום. המאריך בחקר הזהר ומחברו.
ליבוביץ כחסידו ללא עוררין של הרמב"ם, היה חייב לכתוב כך, על ספר המנוגד בצורה קיצונית לי"ג העיקרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2014 23:46 |
|
| |
לדעת ישעיהו ליבוביץ', אמונה עוסקת בחובתו של האדם בעבודת השם, ואילו בעולם הקבלה האדם המאמין נדחף להגות בא-להים וכיצד פועלת הא-לוהות בעולם והעולם נתפס אצלו כאמנציה של הא-לוהות וזו עבודה זרה הקרובה לאינסטינקטים אליליים של הדתיות האנושית-הכללית שחז"ל נלחמו נגדם.
http://tpeople.co.il/leibowitz/letters.asp?id=1
מעניין שליבוביץ' בחר לחתום את מכתבו בציטוט משפינוזה (שהיה פנתאיסט).
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2014 00:23 |
|
| |
ינוח
אם יש נושא שיכול למשוך אותי לכתוב למרות העדר זמן, הריהו זה שהעלית.
איקון ירוק.
אמנם, יש לברר מהו הנושא. לייבוביץ על הקבלה?
האם תוכל להפנות למראה מקום של הציטוט כדי שאפשר יהיה לקרוא את כל ההקשר?
מהמעט שראיתי, לא זהו המקור שהפנה אליו מ80, אם כי גם זהו מקור מעניין.
אנסה להרחיב.
יש כאן כמה שאלות.
א. מהי הדת, ומה הם ההיבטים שיש בדת באשר היא דת, תופעה אנושית ואוניברסלית.
ב. מהי אלילות.
ג. מה יש בקבלת הזוהר מן הדת ומן האלילות?
עד כאן שאלות על המונחים שלייבוביץ מזכיר.
ועתה לשיטתו שלו:
1. האם המקוריות של הסמליות בזוהר היא מעלה? מדוע?
2. מהי הדתיות האנושית לפי לייבוביץ?
3. האם דתיות זו היא אלילות?
איני יודע אפילו לענות על כל השאלות שהצגתי, למרות שהצגה שלימה של התשובות חיונית לדיון משמעותי שאינו מבוסס על ניחושים ועל הערכות כוללניות.
מה שאני כן יכול לכתוב הוא כך:
I הזוהר הוא ספר שנכתב בספרד של משה די ליאון (אם כי לא ברור אם על ידו). הוא מכיל כמות עצומה של חומר בנושאים שונים. בין השאר הוא מציג את העמדות הקבליות הבאות:
ניתן לזהות שכבות בתוך אלוהים. יש "עולם אלוהי".
בלשון אחרת, הלקוחה מן המחקר: יש חיים בתוך אלוהים. יש דינמיקה.
הדינמיקה המורכבת הזו, שיש לה חוקיות, מבוטאת במערכת סמלים מעניינת מאד אבל גם אלילית מאד.
III מדוע הקבלה אלילית? מהי אליליות?
ניתן להסביר זאת בצורה קצרה אם נסכים (ולא הכל יסכימו) שהיהדות עומדת על הרעיון המונותיאיסטי. אחדות האלוקים. הוא אינו גוף, אינו בעל פסיכולוגיה, הוא אחד ומעבר לכל השגה. (מצד שני, אנו כן אומרים עליו שהוא טוב, ואוהב חסד ומשפט, וזה פרדוקס. ואני מפנה כרגיל לאשכולי "לך דומיה תהלה").
האליליות היא ההפך.
כאן אני הולך בעקבות הרמב"ם, ובזמננו קויפמן. האלוקים לפי התפיסה היהודית חופשי לחלוטין מכל אילוץ ומכל תיאור מחייב. לעומת זאת, הקבלה (של הזוהר בין השאר) דנה בסיפורים על אלוהים, משעבדת אותו למטרות, להיסטוריה, לתלות בבני אדם, או לפחות ביהודים ובצדיקים שביניהם.
כאשר מוצאים לפחות עשר שכבות בתוך האלוהות, זו כבר אלילות (או מינות כלשון הרמב"ם) ולא יהדות.
III לייבוביץ העמיד רף גבוה מאד בפני הדת. אני סבור שהוא לקח רעיון קנטיאני אודות טוהר המניע המוסרי ויישם אותו לגבי המניע הדתי. כלומר, כפי שבמוסר, לדעת קאנט, כל כוונה שהיא לא רק למען עשיית הטוב המוסרי באשר הוא, פוגעת בהישג המוסרי, כך כל פעולה שאינה למען עשית רצון השם באשר הוא רצון השם אינה דת טהורה.
זו דרישה גבוהה ולדעתי גם לא נכונה. אבל זה לייבוביץ.
וכך, למרות שניתן לבקר את הקבלה כפי שאני מבקר אותה על אליליות, אצל לייבוביץ, בגלל הרף הגבוה שלו, הביקורת מחמירה עוד יותר.
איך זה נכנס בלשון המשפט שהעתיק ינוח? איני יודע... לכן הייתי רוצה לראות יותר מהטקסט ואת ההפניה אליו.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2014 07:03 |
|
| |
שכר ועונש לעולם הבא, אמונה בתפילות. אינם אילוץ לבורא??
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2014 07:39 |
|
| |
תוהה
לפי לייבוביץ, אכן אלו הם מורידים מן ה"לשמה".
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2014 11:36 |
|
| |
מיימוני, כתבת: <ניתן להסביר זאת בצורה קצרה אם נסכים (ולא הכל יסכימו) שהיהדות עומדת על הרעיון המונותיאיסטי. אחדות האלוקים. הוא אינו גוף, אינו בעל פסיכולוגיה, הוא אחד ומעבר לכל השגה. >
תוכיח זאת מהנ"ך ומחז"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2014 12:07 |
|
| |
ליבוביץ האמין יותר ברמב"ם- מאשר בתורה ובחז"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2014 12:08 |
|
| |
.
נו. נו.
אין לי אלא לצטט את שכתב גונן גינת פעם:
בעוד שנים רבות, כאשר אף אחד לא יזכור מי היה פרופסור ליבוביץ', עדיין ימשיכו ללמוד מהספרים של נחמה ליבוביץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2014 12:43 |
|
| |
אולי גם זה יעזור לך הרב ברל ויין בעניין מקור הזוהר
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2014 12:52 |
|
| |
מואדיב,לא כל שטות של גונן גינת ראויה לציטוט.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2014 14:54 |
|
| |
יש הרבה דתות יהודיות. השיטה הנפוצה להחליט מה בפנים או בחוץ היא להניח את המבוקש כפי שועשה ליבוביץ כמעט בכל תחום הגותי שהתעסק בו. יש דת יהודית מיסטית ויש רציונליסטית ויש עוד הרבה באמצע ומהצדדיים. יוכיח כאן מישהו שניתן לנסח טיעון רלוונטי בסוגיה זו ללא הנחת המבוקש
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2014 20:21 |
|
| |
ירובעל
הזהר יכול ללכת עם המו"נ, גם לפי הפרשנויות המרוסנות שלו?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2014 23:39 |
|
| |
בעל בעמיו
ביקשת הוכחה למונותיאיזם במקרא. חוששני שכל הוכחה שאוכל לספק תאלץ לעמוד בביקורת שלא תמיד יש עליה תשובות מספקות. תלוי מהי הוכחה ומהי מספקת.
לכן הקדמתי וכתבתי שדברי הם על תנאי למי שסבור כמוני. אם אתה לא אז לא.
*** ירובעל
יפה כתבת. יש הרבה דתות שמתיימרות להיות היהדות. אבל לייבוביץ האמין שיש רק דת אחת הראויה לשם זה, ואני כמותו (אם כי בתכנים יש בינינו מחלוקת...).
יש להזכיר כי פותח האשכול שאל על שיטתו של לייבוביץ ביהדות. ולא על הדתות האחרות שיכולות לדבר בשם היהדות.
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2014 00:57 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  |
האם תוכל להפנות למראה מקום של הציטוט כדי שאפשר יהיה לקרוא את כל ההקשר?
מהמעט שראיתי, לא זהו המקור שהפנה אליו מ80, אם כי גם זהו מקור מעניין.
|
|
דברי ליבוביץ אצלי הם מויקיפדיה, לפי הקישור ששמתי. לגבי "ספר אלילי מוחלט" הם מביאים וידאו, https://www.youtube.com/watch?v=NQ0j_5QVFYo , (לא הסתכלתי אותו עדיין) מ80 נכון הבחין כי ליבוביץ בחר לחתום את מכתבו בציטוט משפינוזה, כאשר דווקא את הפנתאיזם שפינוזי קושרים עם הפנתאיזם הקבלי. ***כאשר מוצאים לפחות עשר שכבות בתוך האלוהות, זו כבר אלילות (או מינות כלשון הרמב"ם) ולא יהדות.*** יש פה משהו, קצה חוט.
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2014 13:03 |
|
| |
האמת היא שלאחר העמקה אני מאד אוהב את הפרשנות של הרב מיימוני לגבי יישום לייבוביצי של האימפרטיב הקטגורי בנושאי דת. אינני יודע אם זה נכון אבל זה חכם וזו כידוע מעלה גבוהה יותר. מי שקורא את המרכיבים השונים של המקרא והנביאים רואה שיש מרכיבים מיסטיים מובהקים בדתיות המתוארת שם. גם כשעוברים לחז"ל מוצאים מימדים רבים של מיסטיקה בצורות שונות. ניתן להבריג כל דבר אבל אם מביטים ביושר על היהדות ההיסטורית הרי שיש בה מרכיב מיסטי כשם שאני חושב שיש בכל דת. האם פירוש הדבר שכל מיסטיקה היא קדושה? וודאי שלא ויש הרבה שטויות במקרה הטוב ופולחנים זרים במקרה הרע. אבל זה לא נובע מעצם המימד המיסטי אלא מתוכנו המסויים. כאשר האדם המאמין עומד מול הרב גוניות של דת אמיתית היסטורית ולא איזה המצאה מלאכותית מן הראוי שירגיש מידה של ענווה. מידה שהיתה ללא ספק זרה לליבוביץ.
|
|
|
|
|