|
|
| נשלח ב-30/11/2014 17:32 |
|
| |
לא שמתי לב שדיברת על הרב פינקוס חשבתי שאתה חוקר גם את החברה החרדית בדורנו האם ר''י הוטנר לא השפיע על תנועת המוסר? זכור לי ששמעתי פעם שהרב וולבה אמר שקיבל ממנו הרבה או משהו כזה
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/11/2014 19:19 |
|
| |
ר' יצחק הוטנר מעלה את שאלת ההגדרה. צודק בני בכך שהשפעתו על עולם המוסר הינה מינורית. עם זאת, הוא עצמו ראה את עצמו כחלק מתנועת המוסר. סיפר לי אחד מחשובי אנשי סלבודקא, שר' יצחק הסביר לו כי מה שהוא אומר "מאמרים" רק במועדים, (ולא כמו הסבא) זה דווקא משום שהוא מסוגל (או בדורנו מסוגלים, אני כבר לא זוכר) להגיע לרוממות הסלבודקאית רק במועדים. סיפור זה מלמד לדעתי על כך שר' יצחק ראה את עצמו כסלבודקער. א"כ אכן נשאלת השאלה מיהו איש תנועת המוסר. האם מי שנתפס ציבורית ככזה, או שמא מי שרואה את עצמו ככזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2014 00:20 |
|
| |
דה וינצ'י, שני הפרמטרים צריכים להישקל, אבל לצידם יש פרמטר שלישי, שמבחינתי הוא העיקרי: עד כמה הוא מקיים מצד עצמו מאפיינים טיפוסיים של תנועת המוסר? לדעתי אצל הרב הוטנר המאפיינים הלול שואפים לאפס. אף הרב וולבה אמר שהושפע ממנו - השפעה זו איננה ניכרת; ואף אם הייתה לו השפעה ניכרת על אישיות אחת בתנועת המוסר - הוא בוודאי איננו בגדר must בספר תמציתי כזה. כנלענ"ד (ואני מבין את דעת החולקים).
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2014 15:26 |
|
| |
טוב, אני חייב כבר לשמוע או לקרוא את ההרצאות. מעניין גם לשמוע מהם המאפיינים הטיפוסיים לדעתך. ניסיתי להוריד את ההרצאות, על מנת שיהיו לי ברכב, ולא עלה בידי משום מה. אני וודאי מבין את הבחירה שלא לעסוק בו בקורס קצרצר וחוברת תמציתית.
עם זאת, דומני כי אתה ממעיט בהשפעתו של הרב הוטנר על הרב וולבה. לא שמעתי מה אתה אומר על הרב וולבה עדיין. אבל אני שומע רבים שנוטים לראות ברב וולבה איש מוסר שעסק בעיקר בפרקטיקה. אך זה רחוק מלהיות כך. תחום המחשבה של הרב וולבה היה דומיננטי מאוד, (אפילו בעלי שור, בעיקר בחלק ב, אך לא רק). ובתחום זה, להגותו של הרב הוטנר ישנה נוכחות משמעותית במשנתו של הרב וולבה. כנלע"ד, מהיכרות די קרובה עם שני בתי-המדרש.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2014 18:22 |
|
| |
למה כוונתך ב"דומיננטי"? נראה שהמילה התחלפה לך באחרת. אינני שותף להערכה שהרב וולבה עסק רק בצד הפרקטי, לדעתי הוא בהחלט עסק בשאלות של "השקפה" (הגם שהתנגד לכך שההשקפה תדחק את רגלי המוסר), אך לא בשאלות מטאפיסיות דוגמת אלה שעסקו בהן הרב בלוך, הרב דסלר ואפילו במידה מסויימת ר' ירוחם.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2014 00:14 |
|
| |
אני מצטרף לדבריו של דה-וינצ'י, וגם מהיכרות אישית. אם ד"ר בראון מעוניין, יהיה אפשר לפתח דיון עם מקורות מספריו של הרב וולבה. בכל מקרה ההשפעה שלו על זן חדש של 'מוסרניקים' בישיבות היום, היא ודאי מכרעת. אם אתה עדיין חוקר את הנושא כדאי מאד להתעניין באדם הכי קרוב לרב וולבה הרב ראובן לויכטר. יש לו אתר:
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2014 01:30 |
|
| |
| בני_בראון כתב: |  | למה כוונתך ב"דומיננטי"? נראה שהמילה התחלפה לך באחרת. אינני שותף להערכה שהרב וולבה עסק רק בצד הפרקטי, לדעתי הוא בהחלט עסק בשאלות של "השקפה" (הגם שהתנגד לכך שההשקפה תדחק את רגלי המוסר), אך לא בשאלות מטאפיסיות דוגמת אלה שעסקו בהן הרב בלוך, הרב דסלר ואפילו במידה מסויימת ר' ירוחם. |
|
אני אכן שם לב שיש בעיה בתחביר של המשפט המדובר או בבחירת המילה. כוונתי הייתה שמשנתו של הרב וולבה משופעת בהגות תיאורטית. הגות זו מושפעת לדעתי מבעלי מחשבה שונים, בין היתר הרב הוטנר. כשדיברתי על כך שאצל הרב וולבה ישנה גם הגות, ממש לא התכוונתי להשפקה. בעיני "השקפה" היא חלק מה"פרקטיקה". כוונתי שישנה הגות שאולי אתה תכנה אותה מטפיסית. אני הייתי יותר מכנה אותה הגות קיומית, אבל ממש לא רק השקפה. אגב, זה חבל של"השקפה" שלו לא היה יותר מקום. חבל שהוא לא ביטא אותה בפרהסיה. הוא נהג לבטל עצמו בפני ההגמוניה ה"השקפתית", לצערי ולצערם של עוד כמה. ביטול דעתו נבע מכמה סיבות שאף אחת מהן לא שווה את המחיר, לענ"ד.
אגב, התחלתי לשמוע את ההרצאות. שמעתי את ההרצאה הראשונה והיא ממש מעניינת. דפח"ח.
תוקן על ידי דה_וינצי2 ב- 03/12/2014 01:32:15
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2014 16:57 |
|
| |
| בעיקרשומע כתב: |  | הכי קרוב לרב וולבה הרב ראובן לויכטר.
|
|
וואו
בנושא אחר, הרב וולבה ומטאפיזיקה: ההתרשמות שלי היא שהרב וולבה לא גילה עניין בדברים שאינם נוגעים ישירות אל האדם ואל הגשמתו האישית. את אותו כלל אפשר לראות גם בגישתו לתנ''ך, לדוגמא. מבחינתו כל סיפור בתנ''ך בא ללמד אותנו דבר מה, וכוונתי באותנו לבחור הישיבה האלמוני מישיבת באר יעקב. אותו כלל הוא מעמיד גם בפרשנות דתית לכל אירוע מציאותי המתרחש. מבחינתו העולם כולו הוא ספר מוסר ענק. כל זה לפחות מתוך היכרות עם תלמידיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/12/2014 00:19 |
|
| |
תוקן על ידי אידך_גיסא ב- 07/12/2014 00:19:50
|
|
|
|
| נשלח ב-7/12/2014 00:20 |
|
| |
שלום חברים, שמעתי את הרב וולבה פעמים רבות בחייו, כמה פעמים בבית המוסר, פעם אחת גם בישיבת מיר ופעם אחת בביתו, בפגישה אישית. להבדיל בין חיים לחיים, גם עם הרב לויכטר שוחחתי פעמים בודדות (אגב, מראהו הזכור לי שונה מכפי שהוא נראה באתר שאליו הפנה בעיקרשומע; האם הוא השתנה כל כך או שמא זכרוני בוגד בי?). אני מכיר בהחלט את השיח. מטאפיסיקה כמעט שלא עניינה את הרב וולבה, הוא עסק בעיקר בתיקון הפרט. לגבי המונח 'השקפה', הוא סובל שתי משמעויות: המשמעות הישנה, שבה השתמשו בעיקר הייקים, בתרגום למילה הגרמנית Welanschauung, עניינה במה שאפשר לכנות 'תיאולוגיה'; לעומת זאת, המשמעות שבה הושגרה בעולם החרדי החל משנות ה-70 היא של 'אידאולוגיה', בעל קריאת כיוון חברתית יותר. מונח זה הוכנס לשגרת הלשון בידי אנשי הרב שך, בעיקר תחת הצירוף הידוע "ההשקפה הטהורה" (בה"א הידיעה, כמובן). הרב וולבה עסק בתיאולוגיה, כלומר ב"שאלות הגולות" של המחשבה הדתית, אף על פי שלא עסק במטאפיסיקה; לשון אחר, הוא עסק בשאלות האדם, כוחותיו, מידותיו, אמונתו וכו' - והרבה פחות בשאלות של השגחה, נס וטבע, וכדומה, ולכך כמדומני רומז דה וינצ'י; הוא עסק גם בשאלות של אידיאולוגיה - במיוחד בכתביו המוקדמים יותר - אך מאידך גיסא הסתייג מעיסוק היתר בענייני 'השקפה' שהתפתח בעולם החרדי בתקופת הרב שך, עיסוק שבא לדעתו על חשבון עבודת היחיד על עצמו. בכלל, הוא הסתייג מן העדריות שטופחה באותם הימים (במיוחד סביב בחירות 1988). הוא לא נתן פומבי להסתייגויות אלה, הן מטעמים עקרוניים (דגל באמת ובתמים באמונת חכמים וכניעה ל'גדול הדור') הן (כנראה) מטעמים טקטיים ('ישתקעו הדברים'..., והם אכן השתקעו), אך זה לא הציל אותו מחמתו של הרב שך, שתקף אותו על דרכי החינוך ה'חדשניות' שלו בלימוד החומש וכיו"ב, אך בעצם הסתייג מעמדותיו העצמאיות; ואכמ"ל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/12/2014 01:18 |
|
| |
למה אכמ"ל? אם כאן לא אז היכן כן? אכן הטעמים שהוא נמנע מהשמעת דעותיו הם אלו שידועים לי. על דא קבכינא. אנחנו אוכלים עד היום את תוצאות שתיקתו ושתיקת רבים דוגמתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/12/2014 01:42 |
|
| |
אלה שלא שתקו - באמת הזיזו משהו??
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2014 01:17 |
|
| |
בפועל זה הציל אותו מחמת הרב שך, שאל"כ היה גורלו כגורל הגר"ח גרינמן, וא"כ כנראה שהיה שווה - הן לו והן לנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2014 01:20 |
|
| |
ודרך אגב, הרב לויכטר נראה היום די דומה לתמונה שלו
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2014 12:46 |
|
| |
אז מסתמא הוא השתנה מאז פגישתנו האחרונה... אכן, כבר כמה שנים...
|
|
|
|
|