שלום חברים,
כבר הזכרתי כאן כמה פעמים את משה ויינברג (1996-1919) המלחין היהודי-רוסי ש"גיליתי" (וכבר שאלתי כאן אם היה קרוב של אדמו"רי סלונים). ובכן, מצד אחד הוא הולך ומסתמן כתגלית השנה שלי (מייד אפרט); מצד שני, מסתבר שהוא ממש לא צריך לי ולדכוותי, כי כנראה בעולם הגדול הוא כבר מוכר (יש לא מעט הקלטות של יצירותיו ביוטיוב ויש עליו ערך יפה בויקיפדיה http://en.wikipedia.org/wiki/Mieczys%C5%82aw_Weinberg , שבו, דרך אגב, מצאתי כי "דווח עליו שהמיר את דתו לנצרות אורתודוקסית פחות מחודשיים לפני מותו במוסקווה").
למה אני מחשיב אותו כתגלית השנה שלי?
בזמנו שמעתי יצירה אחת שמצאה חן בעיני. חיפשתי עוד ביוטיוב ומצאתי המון יצירות מודרניות מעצבנות ומכוערות. כבר כמעט התייאשתי ממנו, אבל אז גיליתי עוד יצירה, ועוד אחת ועוד אחת, והיום כבר יש לי ברשימה ארבע יצירות יפות שלו, אבל ממש יפות, שכאשר מתרגלים אליהן הן ממש נוגעות בפינה בלב. הדבר המעניין הוא שכמעט כולן מן האופוסים שבין 40 ל-60, כך שכנראה בתקופה זו של יצירתו הוא כתב מוסיקה "מודרנית רכה" כלבבי. היצירות מלאות "נשמה" (ויש בהן גם מומנטים יהודיים מאד מאד מעודנים, כמעט מוחבאים), אבל לפעמים צריך יותר מהאזנה אחת כדי להפנים אותן:
אני שומע שוב ושוב את שלוש היצירות הראשונות ברשימה הנ"ל. יש במוסיקה שלו משהו מאד "מופנם" (ולולא דמסתפינא הייתי אפילו אומר "פנימי", במובן החסידי של המילה). השילוב בין דיסרמוניה קלה, "הפנמה" ומוטיבים יהודיים - מפתה קצת להגדירו כ"סלונימאי" מבחינה מוסיקלית, גם ללא השם "ויינברג"...
אני לא מת על המוסיקה שלו לפסנתר סולו, אבל אם כבר - סונטות מס' 5 ו-6 יותר טובות.
נשלח ב-1/6/2017 13:55
וינברג היה פסנתרן וירטואוז ונדרשים פסנתרים וירטואוזים לביצוע יצירותיו. סונטה מס' 4 הוקדשה לאמיל גיללס ובוצעה על ידו בביצוע בכורה. הסונטות של וינברג לפסנתר ממשיכות את מסורת הסונטה הרוסית. משום מה הן מבוצעות לעתים די נדירות.
נשלח ב-1/6/2017 17:31
ויינברג בכלל מבוצע מבוצע מעט מאד ומוכר מעט מאד...
תוקן על ידי בני_בראון ב- 01/06/2017 17:32:44
תוקן על ידי בני_בראון ב- 01/06/2017 17:34:55
נשלח ב-1/6/2017 17:45
נכון, כי הממסד הסובייטי התעלם ממנו כמלחין של מוסיקה כביכול יהודית-פולנית בורגנית לאומנית, אולם המוסיקאים הרוסים העריכו אותו, במיוחד שוסטקוביץ' שהיה שכנו וחברו הקרוב ואף הושפע ממנו. בכל זאת, בשנים האחרונות המוסיקה של ויינברג מתחילה להתגלות, גם ע"י מוסיקאים נחשבים.