|
|
| נשלח ב-20/3/2014 08:56 |
|
| |
הערות למאמר של מיכי במקו"ר 1. בשביל לקבל רב מסדר ראשון יש לוודא שהזנחתו את הסדר השני נובעת לא מאי יכולת יחסית. על מנת להיות רב פורץ דרך עליך להוכיח משהו בשדה ההלכתי. המציאות מוכיחה כי משום מה מי שמצליח להוכיח משהו כזה נוטה לשמרנות (והסיבות רבות ולא כאן המקום) 2. הקביעה כי אין רבע מהלומדים המתעתדים לצמוח בתורה משך שנים נכונה רק עם פרשנויות מרחיבות למונחים לצמוח ושנים. לגבי האיזון בין דת לחיים - זו שאלה שלא תיפתר כאן. מותר רק להעיר שכמובן התשובה מושפעת גם ממידת המחוייבות לדת (הדבר בולט אצל חלק המחברים כאן). נבואתי האישית היא שבעתיד החרדיות תתחרט על שטרחה לרצוח נפש את מה שפא"י יצגה
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2014 08:59 |
|
| |
ת"ט הצלחה אינה הלכה וכשלון אינו פירכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2014 09:00 |
|
| |
"אמר הגרי"ס זצ"ל: בדרך התורה האדם צריך להיות איש מדיני, רק מצד ההכרח עלינו להיות פרושים" (מדרגת האדם)
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2014 09:25 |
|
| |
תלמיד, 1. לדעתי זה לא נכון. יש כאלו שהוכיחו זאת ועברו לסדר הראשון, אלא שהם נפסלו מכאן ולהבא למפרע. 2. לא דיברתי על רבע מהלומדים אלא על רבע מהשנתון של בני אותו גיל (הגברים. מדובר על פטור ל-1800 מתוך 7000). פוק חזי כמה מכל שנתון נמצאים בכולל ולומדים ברצינות בגיל 30. אני כבר לא מדבר על גיל 40. וראה כמה מתוכם באמת יצמחו משמעותית וכמה רק יישארו צדיקים. אתה תישאר עם מספר נמוך בהרבה מ-1800. רק הערה. אין היגיון לפטור מהשירות את כל מי שלומד ברצינות בגילאי 18-21, שהרי ההיגיון של הפטור מבוסס על כך שהם רוצים לצמוח בתורה ולא רוצים לעשות הפסקה. מי שרוצה ללמוד 3 שנים, שישרת וילמד בשנים אחרות, לפני או אחרי. לכל היותר שיעשה פשרה נוסח ההסדר.
אכן נכון. זה מושפע ממידת המחוייבות לדת, ומהפרשנות מה דורשת הדת ומהי הדת. וכמובן גם מהמחוייבות ל"חיים".
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2014 09:27 |
|
| |
| ספרן כתב: |  | | "אמר הגרי"ס זצ"ל: בדרך התורה האדם צריך להיות איש מדיני, רק מצד ההכרח עלינו להיות פרושים" (מדרגת האדם) |
|
אני נוטה להאמין שלא אמר דבר שכזה. (מישהו אמר פעם בשם התוס' משהו והגיב שם תלמיד חכם שאין כזה תוס', שאלו אותו ממתי אתה מכיר וזוכר את כל התוס' ? תשובתו היית שאני לא צריך להכיר את כל התוס' אני פשוט מכיר את דרך חשיבתם) אבל אם אמר ? אז או היית לו איזה סיבה מוסתרת וכו' אני לא יכול לחשוב שהוא לא הבין את הבסיס שבבסיס של התורה. איש מדיני = ע"ז על פי חשיבת התורה והנביאים ורוב מחז"ל.
אפשר רק לומר שהכוונה שלו היא שכמו עד דור המבול לא היו צריכים לתורה, ועד המצאת החברה\דגל\דמיון = ע"ז על ידי דור הפלגה, לא היינו צריכים להמציא את ברית המילה. (= פרישה) ועד שעבוד מצרים לא היינו צריכים לשמיטה ויובלות ושמיטת כספים.(= פרישה כלכלית מהגלובליזציה אי הכרה בקניין טוטלי כי "לי" הארץ) ועד שהכהנים כשלו בימי שמואל לא היינו צריכים למלכות. ומחרבן הבית עד ימינו אנו חייבים להיות פרושים בכל מכל כל. בקיצור, הפרישה התחיל בעצם מאז ברית המילה כתגובה על המצאת החברה הדמיונית על ידי נמרוד. לפני כן לא היית סיבה לפרוש.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2014 09:51 |
|
| |
ספרן איזה תלמיד של ר' ישראל אמר זאת?
ולמען האמת אלו דברים לא ישימים, כי ההכרח לעולם לא יסתיים (ואולי לא יגונה).
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2014 09:52 |
|
| |
ספרן, שכחתי לומר לך יישר כוח על הציטוט הנפלא של (התלמיד הטועה של )הגרי"ס. דפח"ח. אמנם מימרא זו לא נותנת לנו קריטריון מתי זו שעת הכרח ועד כמה יש להסתגר בכל רמת הכרח נתונה, אבל נקודת המוצא הזאת היא מאד חשובה. יש אנשים שחושבים שנקודת המוצא צריכה להיות הפוכה, ומכאן מגיעים למסקנות בעייתיות. משל לדבר היא הטענה הפשוטה שעל פי ההלכה כל מה שלא אסור הוא מותר. כלומר שנקודת המוצא היא שהכל מותר, אלא אם הוכח שהוא אסור. ויש כאלה שחיים בנקודת מוצא הפוכה: שרק מה שלא אסור הוא מותר. אין הבדל לוגי גדול בין האמירות, אבל ההיפוך בנקודת המוצא הוא מאד משמעותי פרקטית. אגב, יש קשר בין שתי הסוגיות כמובן...
תוקן על ידי mdabraham ב- 20/03/2014 09:53:28
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2014 10:11 |
|
| |
מיכי אני חושש שמסקנתך אינה מדוייקת. דרך התורה היא הלכתא למשיחא. מעניין רק שהסבא תפס את ההכרח כבא לעקור, או לסייג, דברי תורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2014 10:45 |
|
| |
מיכי - היות והויכוח על פוסקים מסדר ראשון שהם באמת מקצוענים והודרו כרוך בשמות אני מעדיף לא להכנס לכך
לגבי הנקודה אם הכל מותר חוץ ממה שנאסר בפירוש - זהו למעשה הויכוח אם יש זהב מתחת לבלטות. למיטב זכרוני רשש"ק טוען שיש ולכן גם מה שמותר מומלץ להזהר וראיתי בקובץ ישורון מאמר אןודות תשובת הרמב"ם הצפורסמת אודות שיט בנהרות (נוסח חדש שהתגלה) שממנו עולה כי מה שלא נאסר במפורש מותר
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2014 10:56 |
|
| |
תלמיד, וכי צריך רמב"ם בשביל זה? וכי יכול להיות על כך ויכוח? כל מה שלא נאסר הוא מותר. נקודה. מה שראוי להחמיר וכו' אינו עניין להלכה (וגם שם צריך סיבה כדי שיהיה עניין להחמיר, ולא צריך סיבה כדי לא להחמיר). במינוח הלכתי ניתן לשאול זאת בניסוח מדויק יותר: האם ההיתר הוא חידוש של התורה או שהאיסור הוא חידוש של התורה וההיתר הוא רק מצב שלגביו לא היה כל חידוש. כלומר האם אמירה שדבר מותר היא קביעת הלכה לגביו או אי קביעת הלכה לגביו? נפ"מ למשל, במקום בו יש שני דינים, כגון אישה בגט על תנאי, שטרם הזמן של קיום התנאי הגרש"ש כתב שיש עליה דין גרושה ודין אשת איש גם יחד (הוא מכנה זאת ספק, אבל זה לא הספק הרגיל כמובן). כעת צא וחשוב מה הדין שיחול עליה? האם אחרי מות בעלה היא תהיה מותרת לכהן הדיוט (כאלמנה) או אסורה עליו (כגרושה)? ברור שתהיה אסורה עליו. מדוע? מפני שהיותה אלמנה אינו דין היתר לכהן אלא היעדר איסור. היתר אינו דין אלא היעדר דין. ואילו דין גרושה לכהן הוא דין של איסור (משהו פוזיטיבי, קיים). ולגבי אדם אחר בעוד בעלה חי האם היא תהיה אסורה או מותרת? כאן המצב מתהפך, ודאי שהיא תהיה אסורה. מדוע? מפני שהיותה אשת איש הוא איסור לזר (שאינו בעלה), אבל היותה גרושה הוא היעדר איסור ולא דין של היתר. וכן לגבי חציה שפחה, וכל מצב אחר בו חלים שני דינים. ברור לכל בר דעת שלעולם האיסור יגבר על ההיתר. מדוע? מפני שהאיסור הוא מציאות וההיתר הוא היעדר. אמנם ייתכנו בהלכה מצבים של היתר חיובי, אבל זה רק היכא שמסייגים איסור קיים. למשל, יש מקום לדון בהיתר מלאכת אוכ"נ ביו"ט האם הוא דין היתר חיובי (כי היה צריך להיות איסור כמו שבת) או שזה רק היעדר איסור. וכידוע נחלקו בזה ראשונים (רמב"ן סובר שזה היעדר איסור כי נאסרה רק מלאכת עבודה ולא מלאכת אוכ"נ). לעומת זאת, מדין "מתוך" משמע לכאורה שזהו היתר, ואכ"מ.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2014 11:40 |
|
| |
דה וינצי, אני מסכים עם טענתך שמי שאינו נמצא ברמה דתית מסוימת, צריך להתאים את התנהגותו לרמה שבה הוא נמצא ולא להכריח את עצמו להתנהג בצורה שלא תואמת את הפנימיות שלו. אבל יש לכך שתי הסתייגויות. האחת היא בדברים האסורים. מה שאסור, אסור גם למי שלא נמצא שם (אא"כ הוא אנוס וכדומה). הדוגמא של הפסקה בין בשר לחלב היא על חומרה, ולא על הלכה בסיסית של איסור והיתר. האם תאמר למי שאינו נמצא ברמה דתית מספיקה, שרצוי שיחלל שבת? ההסתייגות השניה היא, שהפתיחות לא רק גורמת לאנשים להתנהג בהתאם לרמה הדתית שלהם (שזה בסדר אם לא מדובר בעבירות), אלא גם מורידה אנשים מרמה דתית גבוהה לרמה דתית נמוכה. נדמה לי שאלו דברים שאינם צריכים ראיה, ומהיכרות אישית אני גם יודע שזה נכון כמעט תמיד. ולכן השאלה היא שאלה אמיתית שאין לי עליה תשובה ברורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2014 11:49 |
|
| |
| חזקואמץ כתב: |  | עבודת ה' בדרך של הסתגרות, שודאי יש בה הרבה הפסד של הדברים שציינת, אבל במבחן התוצאה אנשים שפועלים בצורה הזו הם יראי שמים ועובדי ה', ספוגים בערכי היהדות וכו', נניח 10 בסולם עבודת ה'. ויש אפשרות אחרת, לא להסתגר, ונרוויח את הדברים שציינת (השכלה, הבנת העולם ובנ"א, פתיחות), אבל התוצאה בממוצע תהיה אדם דתי פושר, נניח 5 בסולם עבודת ה' |
|
חזק, מדוע להניח שמה שאתה קורא לו 10 הוא רצון ה'?מדוע לא להניח מה שמתיישב טוב יותר עם מקרא, נביאים, תלמודים וכו שחיים תורניים הם לכתחילה בתוך היישוב ולא מסוגרים? בדיוק מהו רצון ה' הוא המונח על השולחן וכאן אני מקבל את ההבחנה של הרב מיכי בעניין שמרונות מול מודרנה שהיא מחלוקת הלכתית ודתית
תוקן על ידי yerubaal ב- 20/03/2014 11:50:19
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2014 12:02 |
|
| |
ירובעל, אתה צודק שזו בדיוק נקודת המחלוקת, ואסביר את דבריי. יש "רצון ה'" שמוסכם על ההולכים בשתי הגישות (ואני לא נכנס עכשיו לחריגים שחולקים על חלק מהדברים להלן, ואני גם לא טוען שאני אישית מסכים עם כל דבר, אבל נכון לומר שאלו דברים שמוסכמים על הרוב המוחלט של האורתודוקסים כ"רצון ה'"). קיום מצוות מעשיות, אמונה בי"ג עיקרים, ערכים שהתורה מכוונת אליהם כמו מידות טובות, ערכים שהתורה אולי אינה מכוונת אליהם באופן גלוי אבל הם לכו"ע עיקרי דת כמו הערכת התורה והמצוות, דבקות בה', הכנעה לפני ה', אהבת ישראל ועוד. גם אם תמצא מחלוקת בפרטים כלשהם, יש קונצנזוס רחב של "רצון ה'" עליו מסכימים כל חלקי האורתודוקסיה. לכן ניתן ליצור סולם מוסכם, וממילא מבחן התוצאה ביחס לקיום רצון ה' הוא דבר אפשרי. לדוגמא, אם גישה אחת מייצרת יותר שומרי שבת וגישה שניה מייצרת פחות שומרי שבת - זה בהחלט יכול לענות על השאלה איזו גישה מכוונת יותר לרצון ה'. או אם גישה אחת מייצרת יותר מאמינים בתורה מן השמים וגישה שניה מייצרת פחות מאמינים בתורה מן השמים - זה ג"כ יכול לענות על השאלה מהו רצון ה'. [אבל, לדוגמא, אם גישה אחת מייצרת יותר אברכים וגישה שניה מייצרת פחות אברכים, זה לא יכול לענות על השאלה, מכיון שהגישה שמייצרת פחות אברכים טוענת שזה בדיוק רצון ה', שיהיו פחות אברכים. וכן על רופאים או מדענים וכדומה]
שוב, חשוב להעיר, כל הדיון הוא בתוך המסגרת האורתודוקסית, של יהודים מאמינים הרוצים לקיים את רצון ה' כפי שהוא משתקף מן התורה, והמציאות היא שבכל אחת מן הדרכים יש מחיר לא פשוט, והשאלה היא איזו דרך מכוונת יותר לרצון ה'. מי שלא מגדיר את עצמו כ"יהודי מאמין שרוצה לקיים את רצון ה' כפי שהוא משתקף מן התורה", הדיון הזה באמת לא רלוונטי כלפיו בצורה מעשית.
תוקן על ידי חזקואמץ ב- 20/03/2014 12:04:27
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2014 13:21 |
|
| |
חזק, אני מדבר מתוך הנחות היסוד האורתודוקסיות. אבל לשיטתך נניח חברה של יהודים שמנהיגה שכל מי שנתפס מחלל שבת יורים בו. שיטה זו לבטח תתן יותר שומרי שבת. כמובן שתבוא ותטען שזה איסור לא תרצח והסתגרות חרדית אינה איסור. על זה יש לומר שהמתה על חילול שבת לא אני המצאתי אם כי כבר שנים רבות ביטלנו הלכה זו. ושנית, אתה מניח שההסתגרות גופא אינה מכלול של איסורים. בסיכומו של דבר גם להשקפה האורתודוקסית המטרה ככל שתהיה קדושה לא מקדשת את האמצעים. וזה לא רק בבחינת עת לעשות לה' אלא לגופו של מהו רצון ה'
תוקן על ידי yerubaal ב- 20/03/2014 13:22:36
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2014 14:03 |
|
| |
אם אני מבין אותך נכון, אתה טוען שההסתגרות עצמה נוגדת את רצון ה', ולכן מבחן התוצאה אינו רלוונטי. אי אפשר לטעון שצריך לעבור על רצון ה' כדי להצליח לקיים את רצון ה' (רק אולי באופן זמני וכדומה, אבל לא כשמדברים על אורח חיים המקיף חיים שלמים של מאות אלפי אנשים במשך דורות). זו עמדה שטעונה ביסוס. מדוע ההסתגרות נוגדת את רצון ה'? במה היא נוגדת אותו? שים לב שאינך יכול לטעון שהיא יוצרת מכשולות, כי זה קורה גם בגישה המנוגדת, אלא אתה צריך לטעון שהיא עצמה בעייתית. אגב, שאובן נכון, אני מאוד לא מחבב את ההסתגרות החרדית, אבל השאלה שלי היא כאמור על רצון ה' ולא על החיבה שאני רוחש או לא רוחש לאחת מן הגישות.
|
|
|
|
|